Kapar Motors

Archives

0

Merawat moto den yang pancit..

TayarGolek.Com Friday, July 31, 2009
Pasal tayar moto den pancit ..ado disini http://tayargolek.blogspot.com/2009/07/alahaimotor-den-pancit.html
Dgn hati yang tenang, tanpa byk pikir..aku terus amik pam dan pam tayar moto tu..agak2 blh bawak suda ler..
Pastu, start enjin..jalan. Aku singgah jap kt stesen minyak berdekatan (Shell)..isi angin secukupnye. Pastu aku lenjang ke Wah Moto, Jln Meru Klang.
IMG_1342
Sampai je sana..aku bgtau la kt Ah Fuat pasal ni..dia tak ckp byk terus amik bekas berisi air sabun.
IMG_1328
1 kali pusing..tak jumpe..
2 kali pusing..pon tak jumpe..
IMG_1329
3 kali pusing..baru jumpe..mcm kt pic bawah tuu!!
untitled

Proses masuk cacing..

  IMG_1331  IMG_1333 IMG_1334
Siap dah…RM5.
IMG_1335
Iklan sat..
IMG_1330
Clerk kt Wah Moto .."Ila menutup muka sbb  dia kata nanti kene gosip”..hahaha wa amik sbg selingan jer..sbb aku tau kalo cite pasal moto jer pon tak syiok kan!!
Tiba-tiba datang plak sebiji Z750 utk service..ape yg tertariknya psl moto ni dia punya ekzos..
skali tengok mcm lepas accident..
IMG_1336
2 kali tengok…oh man!! mmg dia custom sendiri buat mcm nih..harge mmg takde dan jenama pon mmg takde..sendiri bikin ma!!
 IMG_1337
Sticker kt tank…
IMG_1338 IMG_1339
Pastu ade aku sembang2 ngn mamat tu..owner dia Chinese. Selalu ride pegi Thailand. Ada gak dia offer aku ride pegi Thailand hujung bln 9 ni..tp wa ckp tak ready lagi utk keluar dr M’sia..

Aduiii..ape plak lagi nih!! Ah Fuat terperasaan aku punya frame slider mcm tak fit screw slider tu..
IMG_1340

Uncle baju putih tu mmg otai..dh byk tempat dia pegi..tgk umur kite dh tau kan..heheh..skg dia naik Versys..banyak gak dia share psl experience2 dia ride ke Thailand-Laos-Combodia. Blh katakan tiap2 tahun mmg dia pegi bersama geng2 dia dlm 20 buah moto. Sambil2 tu dia offer gak ride ke Thailand-Laos-Kemboja pd bln Nov nih..wa pon ckp kene kumpul duit dulu ler..
Antara advice yg dia bg kat aku:
1. Kalo boleh moto beso pakai ekzos yg ada bunyik kuat skit..bkn ape kkdg time memotong kereta tak perasan..moto laju tp takde bunyik!!
2. Kalo siang hari ..pakai lampu tinggi (High beam)..ini utk kereta/kenderaan didepan lebih alert dgn moto di belakang..
IMG_1341
Berdasarkan pengalaman Uncle ni utk  ride 3 nations (Thailand-Laos-Combodia) :
- Tempoh ride selama 2 minggu
- Cost utk minyak+hotel+makan +dll selama 2 minggu = RM8k
- jauh perjalan pergi-balik lebih kurang 6000KM

aku dh tanya nama uncle ni td..tp lupa plak..
Ok beb! sok2 sambung lain..
0

Alahai..motor den pancit!!

TayarGolek.Com Thursday, July 30, 2009
Semalam lepas aku balik dari Hospital Glenmarie aka KAWA HQ, tak de plak aku rasa lain mcm pd tayar belakang..masa parking moto pon so far ok jer..
Nak dijadikan cerita, lepas balik dr pasar malam dlm pukul 9.30mlm, aku pon lepak ler kt luar sambil2 bakar sebatang rokok..tiba2 mata aku terpandang kt tayar belakang moto aku lain plak bentuk nyerr..
“ALAMAKKKK…!!! pancit la plak tayar moto aku nih!!!”….aku tiba2 panik tatau ape nk buat..al maklum tools utk menampal “cacing” ni mmg tak ade..dan 1st time pancit.
IMG_1323
IMG_1325 IMG_1322 IMG_1324
satu je yg aku pikir dr byk2 benda..”nmpk nye malam ni gi keje tak dpt la bwk moto..aduiii jiwa kacau..!!!”
Dgn hati yg pasrah, aku bawak kereta gi keje..terbakar jer bile nmpk bigbike potong kete mcm sayur…Tu lah org kata bile jiwa kita mmg jiwa moto, tak bawak moto sehari jiwa tak tenang..mmg rasa lain mcm beb!!
Takpe la..hal tu esok punya hal..tnnti aku bg setel.
Tp aku tak leh lupa ayat wife aku semalam. Apa yg dia kata
nasib baik tau awal..blom pakai riding gear lagi, kalo tak.. poyo je nk bukak balik riding gear tu..”..hehe blh lagi dia bergurau erkk..panasss!!
3

“My bike on 3rd Service @ KAWA Glenmarie”

TayarGolek.Com
Actually, I have planned to go here at 0900am, becaus of raining since early morning..I have to wait until the rain stop.
From my office (Cyberjaya) at 0930am, I reached @ KAWA HQ around 09.50am. Waiting for Grim at mamak corner about half an hour but he still invisible..Then I switch on my engine go to KAWA.

- KAWA Head Office.
 IMG_1271

During photo time, suddenly I saw Black ER6N from my side mirror..ahh Grim!! you came at the rite time…! your first photo…
IMG_1272
Then me go inside la…..
Wahhh ER6N “Orange” color..it is CBU unit, the price? Could be RM40K++

2. Orange ER6N CBU….
IMG_1273 IMG_1274 IMG_1275 IMG_1276 IMG_1277 IMG_1283
IMG_1293

3. Some of the bikes @ KAWA..1 of the bikes is our FERNO’s member.
IMG_1278
4. As usual..Grim again!
 IMG_1279

5. wan_stoner’s bike..still pending for the part.
 IMG_1280
6. My bike..service time. Changed EO, Oil Filter and service an airbox/filter..that what they have done .
 IMG_1281IMG_1296

7. Dunno whose the owner..08 model with “botak” tyre.
 IMG_1282 
8. ZX14 restorations..
IMG_1284 IMG_1285
9. Grim’s again in action…
IMG_1286
10. I am not sure, what Grim is trying to do with this      ZX-2??
IMG_1287
11. Beso nyerrr moto nih…
IMG_1288
12. Grim’s windshield with airbrush..
 IMG_1289

13. Grim and Abg Mad KAWA..Abg Mad will join us for Merdeka Ride to Penang 15-16 Aug.
IMG_1290

14. All the KAWA’s mechanics are so busy at that time.
 IMG_1291

15. Read carefully..!! :D
IMG_1292 

16. Abg Mad Kawa with GTR14.
IMG_1294

17. Tuah (one of the FERNO’s member) also here. he reached just after a few minutes me and Grim @ KAWA.
 IMG_1295 
18. broo…dont tension2 lor!!!…kaki tak sampai..hahaha
IMG_1297 IMG_1298

19. Service DONE..
IMG_1299
IMG_1316

Pay time…. @ Counter Service area.
Some pics….
IMG_1300 IMG_1301  IMG_1302
IMG_1303
 IMG_1305 IMG_1306 IMG_1307 IMG_1308 IMG_1309 IMG_1310 IMG_1311 IMG_1312 IMG_1313 IMG_1314 IMG_1315 

Makan Time… we went to Restaurant Aliff @ Seksyen 13 for lunch..minum2..gossip2..etc.
IMG_1317 IMG_1318 IMG_1319
IMG_1320
After awhile,Zaidi (FERNO) was there to joining us for mini TTS..ermm..anything can be TTS?? doesn’t matter la..as long as we can meet up our frens.
BTW, I really forgot to take his photo..sori la bro mmg wa lupa la nk tangkap pic lu..lu byk sgt cerita mau story-mori..hahaha
Sembang punya sembang..that time was 1.30pm..so we decided to go back ler..
Thanks to Tuah for “payung” us for makan.
 
Copyright 2010 TayarGolek.Com