Kapar Motors

Archives

2

Ride @ Karak, Awana, Bukit Tinggi (ER6N & KTM) – Part 3

TayarGolek.Com Wednesday, December 23, 2009
Yoooossshhhh…!!

Kami masih lagi di Awana menikmati udara segar di pagi hari. Walaupon keadaan cuaca time tu mula mendung sedikit, tp rasa2nya di bahagian bawah cuaca adalah panas..kelihatan cahaya matahari tetap memancarkan sinarnya..cehh ayat cam poyo jer..!
Dalam waktu yang sama, beberapa group sudah mula beredar. Sebuah demi sebuah..kumpulan demi kumpulan mula mengolekkan tayar turun dari perkarangan Awana..
Aku & de geng still lagi lepak2 kt sini..masing2 amik kesempatan utk lepak/sembang2 berdekatan dgn motor2 geng KTM..Bukan ape, saja tgk2 modification yg telah diorg buat..termasuklah akesories sticker.. mmg “thumb up” la..
 IMG_4146Sesi membelek2 motor2 KTM..dan aku rasa, ini lah ride pertama ‘tayargolek’ bersama group pemilik moto KTM. Harap2 next time blh ride sama2 lagi…hehehe

IMG_4147Ini la motot baru bro Zol_kj aka Zuhir..si Mambang Puteh…sesi test ride akan diteruskan selepas ini..so bro, camne? tak nak comment ape2 ke compare dgn motot yg sebelum ni?

IMG_4148KTM 690 Duke..ada bran dgn ini KeTaM?? Bak kata tuan punyer motor..“KeTaM tu jgn sebut kuat-kuat..nanti terkenan pulak kt korang..” tu blom tgk KeTaM  menyenget + pacak kaki ke depan time short corner..hehehe

IMG_4149Duc Monster..tgk ler Arrow berkembar tu..dia punye munyik??? Dgn airbrush nyer lagi..harap2 tuan punya motot tak de hal erk aku upload kt TG..

Tengah asyik tgk2 motor kawan2 KTM..dtg lagi 3 buah motor dr geng KTM iaitu 690 SMC, 690 Duke & 990 SMR..(sila betulkan erk kalo salah..aku masih kurang arif lagi dgn model2 KTM nih)
Ape lagi bertambah meriah ler group kita hari nih..aku pon masih dlm proses berkenal-kenalan dgn diorg..jadi mana2 yg 1st time jumpa tu masih tak brp nak ingat..mungkin lepas2 nih ok kot..

IMG_4150Tambah lagi 3 buah motot..lai lai..mana lagi???
 IMG_4151Lambat dpt info ke bro?..Anyway, Thanks for your time beb..!

IMG_4153Salam kenal-kenal..tp dlm byk2 moto kat sini, ade sebijik yg penuh dgn custom sticker..mmg cun ler!! Siape designer nye? ..Bro Korno??
 IMG_4152 Close-up ..ER6N punyer takde ke bro? mana lah tau ramai yg berminat..aku tolong promote jer…hahahaha..10%…10%!!

Ok la erk..cukup la dgn KTM tu..kita layan ER6N plak..
 IMG_4154Tp tu  la..ni yg aku nk citer skit nih..asal aku nk shot  kt ER6N jer..mesti ade Amadon..asal nk shot Amadon jer mesti ade ER6N..ko ade pakai2 ilmu menghilangkan diri ke Madon?? Tiba-tiba jer ko muncul erk…hihihi..

So cam ner sekarang? nk lepak lagi ker..atau nk panjat Bukit Tinggi? OK…Chief De Mission dh bg signal utk tayargolek ke Bukit Tinggi..
On the bike..!
Oppps..!! Sorry..ayat tu kitorg tak guna masa ride santai yer..hehehehe
Masa bersiap dgn riding gear masing-masing. Yg pakai suit mmg ler korg cepat siap..pakai helmet + glove jer..memandangkan kami bergerak dlm satu kumpulan, convoy tak akan bergerak sehingga semuanya ready..aku rasa itu mmg semua aware..
hmmm..cuaca ok? Pada waktu tu cuaca nampak semakin cerah dan panas..kami dgn penuh harapan jalan ke Bukit Tinggi nnti kering..dan amat berharap cuaca cerah hingga ke petang..
Ok masa utk tayargolek ke Bukit Tinggi..jumpa kami kt sana nanti yer..!!

Adios..
7

Ride @ Karak-Awana-Bukit Tinggi (ER6N & KTM) – Part 2

TayarGolek.Com Tuesday, December 22, 2009
Yooooshhh…!!
Semasa di highway Karak, keadaan jalan agak sibuk skit..kederaan bertayar empat agak byk time tu..So diorg yg nk speeding dipersilakan..aku plak? Kelajuan cruising sudah ler..janji selamat sampai.

Perjalanan ke Genting melalui Karak hanya aku & Iza771 sahaja yg slow anda steady. Yang 3 org lagi tu mmg dah kt depan..Tp aku tau sape dia yg layan corner kaw2 time tu..hehehe..korg mgkin boleh agak sape dia kan???

Dgn ride ini juga, dpt la aku menguji tayar depan baru yg aku tukar hari tu..so far mmg puas hati. mengikut jer time corner..cuma aku tak berani lebih2 sebab fobia still ade lagi..jadi layan ikut limit aku ler..

Keadaan jalan memasuki Genting pd mulanya mmg agak baik..masing2 tak bagi chance ler..tp last2..alamak!! jalan basah skit..masing2 slow, Amadon yg pakai slick tyre plak..slow2 dia pon jauh kat depan dah..punya la awal sampai kt round about Awana tu..rasanya ade lah 10 minit tunggu kitorg..hehehehe..caya lah Amadon Tore..!!
 IMG_4141Semuanya telah selamat sampai diatas. So, kami akan breakfast di Awana dulu lepas tu baru fikir sambung ride ke Bukit Tinggi..

IMG_4140Pic ni diambil disebelah Z1000..harap2 owner motor ni tak marah erk..

IMG_4136 Pemandangan dr atas..sejuk mata memandang dgn kabus yg tebal. Aku rasa motor2 diatas adalah group yg aku jumpa masa di BHP Gombak..

Asyik amik gambir jer..bila plak nk breakfast nih..Jom ler..kita minum dulu..Owhh! baru aku perasaan..Geng2 KTM dh sampai lebih awal..

Breakfast time..!

 IMG_4127 Bersama2 geng KTM..dah abis dh pon dia org makan..

IMG_4128Amadon & Wan Stoner..makan slow2 beb..takkan lari Bukit Tinggi dikejar..Amadon antara yg organize ride hari ni bersama Geng KTM
 IMG_4129Aku & Hazrin(kiri)..antara mmber FERNO yg pertama aku kenal masa TTS Putrajaya. Dia ler yg mastermind utk ride nie..

IMG_4130Antara bikers lain yg turut memanjat Awana pagi ni..Semua otai2 nih..aku? huh! baru jer 8 bulan beb..

IMG_4131Ade lagi..ramai kan bikers kt sini..tempat ni adalah port utama bg para bikers sebelum aktiviti mengasah tayar & lutut..

Jom lepak kt luar..
Lepas makan..kami semua lepak kat luar. Sambil2 menghirup udara segar + hirup asap rokok…kahkahkah! Sembang2 la ape yg patut..bertukar2 fikiran, pengalaman & pengetahuan..

 IMG_4134kalau sape2 park motor kt sini..mmg diorg tu VIP..hehehe. Betul2 depan tangga..

IMG_4135Benladen aka Aldrin KTM(kanan skali)..sedang berkongsi mcm mana nk amik corner ‘kaki pacak’ ke depan…hehehe. Wan Stoner & Zol_kj sekadar menjadi pemerhati bebas..Aku gak sibuk amik pic korang..hahahah. Tu sebab diorg ajak aku..yiii haaaaaaaa..

IMG_4144
IMG_4145 Zol_kj..muncul di Awana dgn motor baru nya..sesi test ride la nih..nnti kita tgk motor baru beliau yer kawan2..aiiii mambang oh mambang…hihihihi..

Pemandangan yg merehatkan minda..

IMG_4137 Pemandangan yg boleh merehatkan minda..mmg lapang lah fikiran kalo korg kat sini..

IMG_4138Suasana yg redup..hijau..ditambah plak kabus tebal..aku rasa mmg ramai yg akan repeat ke sini lagi..InsyaAllah..ade mase nanti, aku akan dtg lagi ke sini..
 IMG_4139Satu lagi gambir pemandangan hijau..cuaca yg cantik dipagi hari..mmg seharusnya kena manfaatkan seelok2 nya..
Cukup la 2-3 pics..esok2 amik lagi..
 IMG_41425 buah ER6N yg mrngikuti ride ini. Mereka adalah Amadon, Hazrin, Iza771, Wan stoner & Han (aku).

Ok la geng..aku nk stop sini dulu. Nanti aku sambung balik..kita close-up geng KTM..



Adios..
0

Ride @ Karak-Awana-Bukit Tinggi (ER6N & KTM) – Part 1

TayarGolek.Com

 

Yoooosshhh…!

20 Dis 2009 – Aku terima sms dr Amadon(FERNO) yg mengajak aku utk ride ke Awana-Bukit Tinggi melalui highway Karak.

Kebetulan pula hari Ahad tu aku off shift, jadi mmg takde masalah utk aku join ride tersebut. “InsyaAllah..aku join”..begitulah sms yg aku reply kt Amadon.

Mengikut perancangan..kami akan RV di BHP Gombak pada pukul 9.30 pagi. Harap2 ramai ler yg join..meriah ler ride tu nanti.

Pada mulanya aku ingat ride ini adalah ride dgn rakan-rakan terdekat jer..maksud aku takde thread kt forum FERNO. Rupa-rupanya Hazrin(FERNO) telah pun  membuka satu topic ride  ke Awana-Bukit Tinggi. Namun, tak ramai yg respond. Mungkin masing2 ade hal yg lebih penting..al-maklum ler skg kan cuti sekolah, jd mgkin byk kenduri kahwin rakan2 atau sanak saudara yg  perlu dihadiri..

 

Aku cerita skit ride ini..sekadar berkongsi pengalaman ride semalam.

 

8.45 pagi – Aku mula tayargolek dr rumah ke BHP Gombak. Dgn kelajuan santai aku melalui tol Setia Alam, Klang ke NKVE highway. Dari NKVE, kemudian aku exit di tol Jalan Duta..cuba perhati gak kt area Shell tu kot2 ler ade geng2 FERNO..boleh ler gerak sekali.

OK..takde sape kt situ..so aku meneruskan perjalanan melalui DUKE highway. Laluan agak sepi sedikit..kereta pun tak banyak. Dgn speed yg rilex, sempat la aku memerhati keadaan kanan-kiri highway..yer la aku bukan selalu pon guna DUKE highway. Aku mcm nk berhenti jap utk amik gambar mana2 yg patut..tp takut terlewat nanti. Kalo boleh aku nk sampai ngam2 pukul 9.30 pagi atau awal skit dr tu..jadi terpaksalah aku lupakan hajat tersebuuuuut..

Dari h/way DUKE tadi, aku exit ke Sentul dan terus ke Petronas (Burger King) utk isi minyak jap..Moto aku pon nk sarapan gak..masa tu pukul 9.10 pagi dah..awal lagi kot? So kol Amadon jap..saja nak tau kot2 dia br nk gerak atau br bangun tido..muahahaha..lepas tu aku terus menghala ke BHP Gombak.

 

9.30 pagi – Sampai di RV – BHP Gombak. Dgn harapan ade ler geng2 yg dah sampaii..hmmmm..hampeh! aku ler yg 1st sampai..hahahaha.

IMG_4121

 

Mmg ramai bikers haritu..mcm2 motor ade yg tonggek..yang tegak..yang kangkang..mcm ade event plak haritu..hehehe

 

IMG_4118sementara menunggu diorg sampai. Aku sembang2 ler dgn group yg berdekatan dgn aku (pic atas)..Dgn tujuan yang sama ride ke Awana. Al-maklum la, cuaca haritu agak baik..cerah+mendung skit..harap2 ok la sampai ke petang. Tp diorg kat situ pon tak lama..nk tayargolek awal skit..

 

IMG_4123Lepas group tadi blah..dtg plak beberapa buah moto tonggek kt sini. Aku snap dr jauh jer laa..sbb aku suka amik pic candid..ahakss!

 

IMG_4122Aku tatau ape yg diorg tggu..tggu tapau donat siap kot? hehehe..

  IMG_4119Bro ni mmg sempoi ler..aku hala camera kt dia, terus slow down kan moto…hehehe..

 

IMG_4120  Satu lagi group yg dh mula tayargolek..mana plak geng2 aku nih??

 

10.00 pagi – Akhirnya..sampai jugak Bro Hazrin & Iza771. Adeh..aku bukan ape..takut diorg last minute cancel jer..huhuhuh

 IMG_41241st time gak jumpa bro Iza771…dan 1st time gak lah dia masuk tayargolek..

Ehh mana plak Hazrin nih??? Moto ade..org nye yilekkk?..oowwhh..dia ade urusan penting jap..ada Emergency Call kt toilet..kehkehkeh..patut dr tadi mcm meremang jer bulu roma dia..huhuhu..

 

  IMG_4125 Tak lama lepas tu..wan stoner plak muncul..sib baik ko bgtau ada lambat skit sampe yer..

 

Tinggal sorg jer la lagi yg kompom join tp tak sampe-sampe..sape lagi ‘Chief De Mission’ kita laa Bro Amadon..

 

11.00 pagi – Lebih kurang la time tu..muncull jugak si Amadon nih..aiii baru bangun tido yer bang…!

IMG_4126Tu dia 1st posing Amadon dgn full suite utk ride di tayargolek..

OK laa beb..rasanya 5 buah motor jer yg join..Masa utk tayargolek ke Karak. Kami akan ke Awana dulu.. Rasa2nya geng KTM dh sampai kot sbb diorg ikut laluan Ulu Yam..Motor ketam aka KTM kene jln dulu sbb bile corner diorg akan menyenget…kehkehkeh.. gurau di pagi hari..

ok..jumpa kami kt Awana nnti..

Bersambung…

4

Tukar tayar - Michelin Pilot Road 2

TayarGolek.Com Monday, December 21, 2009 , ,
Yoooosshhhhh…!
Beberapa hari yg lepas semasa aku hantar motor utk memperbaiki kerosakan bahagian belakang motor, aku mengambil keputusan utk menukar tayar depan sekali.

Mileage aku semasa tukar tayar adalah  20,263KM . Kalo nak diikutkan blh lagi belasah dlm 1000-2000KM lagi..tp erasaan kurang confident apabila jalan basah/hujan membuatkan aku tak fikir panjang utk menukarnya..

Pilihan pertama aku adalah BT016..tp takde stock plak kt Wah Motor. Nak ke Chear Motor Bkt. Kuda..malas plak rasanya..
Yang ade kt situ adalah Michelin Pilot Road 2..setelah diorg tunjuk kt aku Europe Chart Pilot Road 2 compare dgn tayar lain..aku decide utk memasang PR 2.

Harga yg ditawarkan utk PR 2 :
Front = RM380
Rear  = RM465

Serba skit pic yg aku amik time tu..

IMG_4047Tayar lama yg bakal ditukar dgn yg baru..
 IMG_4049Blh tahan jugak ketahanan tayar standard nih..20 263KM.

Takde la lama mana pon proses penukaran tayar + balancing..sbb skg semua dh guna machine.

 IMG_4053  Ini la rupa tayar baru…bau kedai lagi maa…!

IMG_4052Motor dh siap..Ah Fuat pon dh test ride..bayar time ler..
Tu jer la info yg dpt aku share kt korg semua..Sok blh la test ke Karak-Awana-Bkt Tinggi-Karak..

Ok geng..ride safe!!
Adios..
0

Repair motor @ Wah Motor Klang – Part 2

TayarGolek.Com
Yoooshhhh…!
Meh jom..tgk ape cer moto aku nih..dah abis ronda2 dgn berjalan kaki.

IMG_4036  Ok..bracket utk LED signal & plate number dh pon siap..yg nni buat manual pakai standard steel..murah le skit & tak berkarat. Kalau nk guna yg plug&play mahal ler pulak..harga dlm RM400++. Skang tgh tggu utk siapkan wiring signal pulak..

Lupa plak aku nk bgtau..masa aku kt sini, ade 3 buah motor KSR110 yg tgh di‘modify’..menariks pulak aku tgk motor nih..
IMG_4038Cun jugak motor nih…layan Klawang ok kot?
 IMG_4037 Head Lamp “streetfighter…
Tp mahal la pulak harganya..kalo baru RM7000++…dh dekat dggn harge Suzuki Belang jerr..

Hampir pukul 4.00ptg.. Kuda putih aku pon siap..maka dgn ini “togel” lah motor aku skg..
IMG_4045 IMG_4046
IMG_4054
Ok..dh nmpk sihat dh motor ni skg..tinggl tail light, bracket crash slider(kanan) & tayar jer perlu ditukar..sebenarnya aku target dpt tail light pd hari tu juga..tp lepas call Kenny NKS, brg belom sampai lagi..alang2 aku tukar tayar terus..
Pasal tayar nnti aku cerita dilain hari..
Adios..ride safe dude!
2

Jalan-jalan @ Chear Motor Klang

TayarGolek.Com Sunday, December 20, 2009 ,
Yoooosssshhhhhhh…!

Sebenarnya aku baru jer balik ride ke Karak-Awana-Bukit Tinggi-Karak bersama2 geng FERNO & Geng KTM..mmg best lah ride tadi..fun & enjoyable..nnti aku citer psl ride ni ok..

wa sambung lagi cerita aritu..ni pon kesinambungan dr kes repair moto aku kt Wah Motor Klang. Cerita pasal Lan-cb4 bisnes popia dh abis..jadi kami singgah ler ke Chear Motor Klang. 1st time gak masuk Chear Motor Klang, kalau yg di Bukit Kuda, Klang tu byk kali dah..
Aku nk story skit ni masa mula2 masuk kedai nih..
Bile masuk dlm showroom tu..1st thing yg aku ushar adalah riding jacket..ushar jer beli nyer tak..masa tgh ushar & test memakai, dtg ler dia punyer sales girl (Chinese)..alih2 dia tnye “You masih pakai ER6N lagi ker?”..so aku pon jawab ler “Ha’aa..” Pastu aku terfikir plak..mana dia tau aku pakai ER6N? Aku pon tak kenal dia..so aku pon tanye ler “Mana U tau I pakai ER6N??
Skali dia reply “You punya muka aaa masuk sini jer I sudah kenal tau..I kenal sbb you punya blog la ‘tayargolek’..I follow tau” .. Fuhhh! bangga siut..mmg aku tak sangka…satu dorongan buat aku utk explore & improve lagi tayargolek..aku nk amik pic Girl tu..tp dia tak mau..hehehe

Serba sedikit gambiran ketika berada di Chear Motor Klang.

Motor2 yg menjadi idaman kalbu…
IMG_4028MV Agusta…dpt sentuh jadik ler..!

IMG_4025Sib baik aku tak berapa minat motor tonggek..kalo tak..sendiri mau ingat la..
Kalo bg free kat aku..nak ler jugak! muahahahahaha
IMG_4026  haaa..tgk betul2. Pastu sediakan duitnya sahaja..


Bagi yg berhajat nk upgrade ke Z1000, mmg saja aku amik pic & harga utk korg…hehehe..Racun!!
 IMG_4029 IMG_4030Harge Z1000 mcm kt atas ni..OTR dlm RM76K..nk quotation? Aku ade..saja aku mintak kot2 ade kwn2 yg bertanye nnti..kalo ade yg tnye nnti baru aku upload ler erk..

 IMG_4031Ape2 hal blh jumpa John(pic) utk pertanyaan..

Lepas tu aku ushar mende lain pulak..gloves, riding boot, slip on exhaust & full racing suit..
 IMG_4032 IMG_4033Antara accessories lain yg ade..

Tapi aku tak amik pic sgt..sbb byk buang masa utk ushar & tengok2 harga..sapa2 kt area Klang atau Shah Alam blh ler dtg & tgk sendiri..aku tak berani nk recommend sgt..
Eh mana Lan-cb4 & Tuan Syahmi?

 IMG_4034 Owhhhh..diorg ni mcm ade maksud lain jer dtg sini? Mmg berhajat kot? Tgk ler tu..dr td tak abis ushar lagi…hehehe
Wehhh! lama dh ni..ape cerita la motor aku nih..dh siap ke blom. Ok la..kami dh balik ke Wah Motor semula..siap awal blh balik awal..
Nnti aku sambung balik kt Wah Motor..

Adios…
 
Copyright 2010 TayarGolek.Com