You Are Reading

7

Ride Santai ke Kelantan @ Wakaf Che Yeh

TayarGolek.Com Saturday, April 10, 2010

Yoooshhhh…!!

 

Aku rasa ni last entry utk Day 1 - Ride Santai Ke Kelantan versi TayarGolek.Com. Ade gak yang cakap kat aku “lambat yer bro nak abis..?? tak sabor2 nak climax nih"..!!” ..hahaha..pada aku  kalo stakat nak letak gambar jer dari haritu aku dah setel. Tp aku ade cara aku sendiri..biarlah lah lambat tapi stori yang aku cover dpt jadik pengubat bg mereka yang tak dpt join ride. Bagi diorg yang ikut ride hari tu dpt ler jugak imbas kembali kenangan ride ini..

 

Jom aku sambung balik..ni sambungan cerita lepas makan tadi. Yang stay dgn aku tggl 6 orang jer..jadik rider tegar malam tu..yang lain2 diorg semua dah balik Homestay. Kami ber-6 ni masih stay lagi sambil2 sembang2 kat kedai makan. Mcm2 topic kitorg sembang..lagi pon awal lagi beb baru nak pukul 10.00 mlm. Respek kat Poknik lah kalo bercerita..mmg layan. Sambil2 sembang tu, Poknik tetiba bg idea “..male ni kito gi pusing2 Kota Bharu ok dok?..ni kiro rikie line dulu lah utk esok..”. Sorang pon takde yang kata TAK SETUJU..sume setuju belako! Lepas bayar makan minum tadi..kitorg pon calos lah..

 

Poknik & Ijam sebagai Tour Guide mlm tu..diorg nak bawak kitorg ke Kota Bharu..kitorang ikut jer lah mana dia nk bawak. Kalo dia bawak masuk lorong gelap..lorong gelap tu jugak ler kitorg masuk sebab aku mmg harem tatau jalan sini..kang tak follow sesat sampai Golok..naya gue!. Masa On de way ke Kota Bharu..tibe2 hujan lebat turun..adehhhh!! nak tak nak kitorg park lah kejap kat bustop..2-3 kali Poknik ckp kat kitorg “Han..ok? sabar metar k..uje lebak ni metar je nie..” ..Takde hal lah Poknik..ujan tu kan air..rasa tak ok..kita tnggu jer lah. Dalam 5 minit lepas tu ujan pon teduh..so Let’s Tayargolek geng,,!!

 

Pusing punyer pusing..traffic light pon ntah brp byk  kitorg lalu..lagi sekali hujan lebat.. Adehhh!! Ni betul2 hujan rahmat nih..hujan “Selamat datang ke Negeri Kelantan”..hehehe. Tunggu ler lagi..lepas lah jugak sebatang rokok..lepas tu ok dah..

 

Lastly, Poknik & Ijam bawak kitorg ke Pasar Borong Wakaf Che Yeh..1st impresion aku time tu..”..maaaaaaaak aiiiih..dah dekat pukul 11.00mlm pon masih meriah lagi..mmg ramai lah manusia kat situ..”. Sape2 kaki shopping..mmg tempat korang lah. Jadik, jgn lepaskan peluang utk dtg ke Wakaf Che Yeh kalo dtg ke Kelantan. Ape yang Poknik bgtau aku Wakaf Che Yeh ni berursniaga selama 24jam sehari setiap hari.. Wow!! Hebat sungguh orang Kelantan berniaga..mmg gua kagum.

 

 

SAM_4096

Welkom to Wakaf Che Yeh..mcm2 barang ade dijual kat sini. Dari yang sekecik2 barang sampai lah yang ke besar.

 

 SAM_4087

Caya lah Poknik & Ijam..korang mmg best! Aku, Mersing, EJ & er6nwan berjaya menjadik rider tegar malam tu..

 

Layan dulu Jeli Kelapa beb..Original Made in Kelantan..

SAM_4094 Kite layan dulu Jeli Kelapa buatan tempatan ni dulu..mmg rugi sape2 yang dtg sini tak makan jeli kelapa nih. Perghhh! lepas kene jeli ni terasa segar jer badan..

 

SAM_4091 Tengok riak muka Ijam pon dah tau..betapa kesedapan yang diluar batasan..Thanks bro sebab banjer kami Jeli Kelapa nih..

p/s: sampai skg aku teringat2 jeli nih..waduuuuuuuuuuhh!! ade sape2 balik Kelantan? aku nk kirim nih..hehehe

 

Abis layan jeli tu..kitorang bergerak masuk kedalam. Mmg excited giler nak pusing abis. “Fulamak aiiiih..banyak nyer gewe barang2 yang ade kat sini..”

 

SAM_4088 Aku dgn muka selamber jer petik gambiran2 kat dlm pasar nih..diorg tgk aku..aku wat dek jer ler…buke selalu kawe mai sini dok?

 

 

SAM_4089 baju-baju ni antara barangan utama  kat sini..pilih aje beb mana2 yang berkenan..

 

SAM_4090

Aksi spontan ni aku capture masa abg ni tgh berususan jual beli..yes!! mmg gambiran mcm ni yang gue mau kan..

 

 

SAM_4095 

“mai abe..mai..hargo lelong ni be..! pilih be..pilih..!”

 

SAM_4097Skali tgk EJ time nih..mau awek2 yang lalu lalang tak berkelip mata memandang..hehehe.

 

 

SAM_4098 

Tu diaaa…semakin kami kedalam..semakin crowded! Rupernya ramai lagi yang berada kat dalam..sibuk tawar-menawar harge..peniaga plak offer harge sebaik mungkin..ade jugak yg sebok belek2 kain, belek2 barang..mmg lumrah keadaan pasar lah..!

 

SAM_4099

Dgn pantas aku petik camera aku time nih..pakcik ni jual aiskrim secara bergerak..hmm..1st time gak aku nampak org jual aiskrim mcm nih kat pasar..tak kirelah pasar malam ke atau pasar borong. Haaa..ini yang uniknye Pasar Borong Wakaf Che Yeh..!

 

 SAM_4100   

Risau aku bile tgk Mersing mula belek2 pisau/parang/kerambit…uiiii ko jgn wat memain beb!

 

Pada pandangan mata kasar aku di Wakaf Che Yeh nih..100% peniaga kat sini adalah melayu kite. Nak carik peniaga bangsa lain mmg takde..tu lah salah satu kelebihan Negeri Kelantan..

Pasar borong ni sebenarnya memang besar beb..! silap2 haribulan kalo tak biasa mmg blh sesat. Sana lorong..sini lorong..setiap lorong ade jer barang2 atau peniaga kat situ. tak heranlah kalo 24jam operasi pon..pengunjung tetap ade..

 

Jom jalan lagi..

p/s: kitorg dah berpeluh giler2 nih..sebab bahang jalan & pengunjung kat sini tak bleh keluar. Setiap jalan/lorong ditutupi dgn payung besar..pengaliran udara tersekat..tu yang panas!

SAM_4102Kain songket murah2..! kang aku beli lain plak maksud nyer nanti..hikhikhik

 

 SAM_4110

Kasut NIKE pon ade…murah2..!!

SAM_4103

Haaaa…lelong bang..lelong!! 3 pasang RM50.. Ape pulak barang yg kene lelong tu??

 

 SAM_4104  Ni lah kain2 bahan yg dijual dgn harge lelong..bro ni pon steady jer bile gue ckp nak amik pic..

 

Kisah kene calit minyak???

Al-kisah..bermula lah kisah..!! ni aku nak citer skit nih..citer pasal aku & EJ kene calit minyak dgn seorg gadis..heheheh

Masa kaki semakin melangkah melayan suasan pasar Wakaf Che Yeh nih..EJ berada kat depan aku. Sehinggalah kitorg lalu kat sebuah lot menjual minyak2 wangi..alih2 gadis ni terus calit minyak kat tangan EJ..aku yang agak kat belakang skit..cume tgk jer ler. pastu aku wat tak tau ler sambil2 ushar kedai sebelah kanan..skali tanpe rasa serba salah..gadis tu dtg terus calit minyak wangi kat aku plak…

Dgn tak sengaja terkeluar plak ayat aku kat gadis tu “uiiikss..! ni minyak dagu ke nih??” hahaha..ayat tak leh cover. Minah tu pon muka selamber jer..senyum tak kate ape. Jgn mandrem sudaaa.. “hmmm..blh tahan gak bau minyak wangi tu…ahaks!!

 

Pusing..dan pusing lagi..perhh! bleh tahan gak letih nyer..

Layan lagu ‘Dikir Barat” jap..

 SAM_4107

Kat sini ler port CD lagu “Dikir Barat”..muzik yang memang tak asing bg rakyat Kelantan..

 

Sehingga lah aku ternmpk sehelai t-shirt yg betul2 berkenan dihati. Aku bajet nk pakai t-shirt lengan panjang ni utk hari esok sbb malas nak sarung jaket..

SAM_4114

mana satu yang aku nak pilih nih?? adehhh..byk sgt pon pening..

 

SAM_4113Sibuk memilih..bincang harge..lama gak kat sini. Akhir nye aku dapat gak t-shirt tu..RM15 sehelai. Ok tak harge tu??

Disebabkan kes beli baju ni gak ler..aku, EJ & Mersing terpisah dgn Poknik, Ijam & er6nwan. Lepas tu panik..”alamak..diorg mana nih??” ..toleh punyer toleh,”..lorrr..depan tu kedai awek yang calit minyak tadi kan??”  - yup..mmg kedai tu..

mcm mana nih..byk2 kedai nape kedai depan dia jugak aku pilih?”..skali EJ pon jawab “Entah..aku beli t-shirt ni pon depan kedai tu jugak..!” adehhh..takkan kene mandrem kot??

Tak citer banyak..kitorang balh dari itu. Nak dijadikkan citer..pusing lah laluan mana..alih2 balik kedai minyak wangi tu jugak. Cuber lagi jalan lain..jalan punyer jalan, ppon balik kedai minah tadi..! aduyaiiii…jgn tak jumpa jalan keluar sudah laa..tolongggggg!!!

 

Lastly, aku capture jugak pic minah tu..sebagai bahan utk korang. Walaupon dia perasan gambiran nye diambil..hehehe

 

SAM_4111

 

Close-up skit..

SAM_4111yang pegang tiang tu tauuu.. :P

 

Lepas tu baru la dpt keluar dari situ. Itu pon ntah mana2 jer kitorg redah..ade GPS pon blom tentu dpt membantu. Poknik, Ijam & er6nwan puas tunggu kitorg..so kitorg bgtau jer lah,,tak jumpa jalan kuar lepas kene calit..hahaha.

 

Poknik pon roger kite sembang tempat lain..”kito carik keda..boleh demo royak cito tuh!”.. “bereh…”.

 

Ehh..panjang dah aku citer nih..nak aku sambung esok ker?? hehehehe..mengamuk korang nnti kalo aku sambung esok. Ok lah aku sambung lagi episod mlm tu..sok dh bleh citer pasal Day 2 plak.

 

Lepas tu kitorg follow je lah mana Poknik bawak..dia try carik port yang best. Tp..meh aku kabor skit, dah ler malam..jalan plak haram kitorg tak paham. Poknik jadik lead kat depan kkdg punyer la laju..kkdg signal ke kiri-kanan pon tak bagi..alih2 masuk simpang..adeh!! kelam-kelibut gak ler. Yang paling best plak..”ER6N melawan arus jalan..” kehkehkeh..memang selamber lah..tu lah kenangan malam tu masa pusing2 kat town Kota Bharu. Ayat Poknik sempoi jer “ 2-3 bule lepah..jale ni takdo simpe..takdok tefik lite. Lo ni lain pulok..!” – Takpe lah Poknik..yang penting kite sappa doh'!!

 

@ Kopitiam Stop..

Singgah  jap..minum2 + makan ringan2 kat Kopitiam 1 Stop.

 

SAM_4123

Korang penah ke lepak sini? Sempoi jugak beb..bersih..service pon OK. Harge?? pon OK jugak..harge makanan & minuman mmg murah kalo nak compare dgn kopitiam mcm ni kat KL..bak kata Poknik, walaupon kopitiam nih francais tp owner dia melayu..

 

SAM_4115

Spesel from TayarGolek.Com utk warge Kelantan..

 

Takde pe sgt kitorg kat sini..selain sembang2 + makan kenyang2 skit sebelum balik. nanti balik terus mandi & Zzzzzzzzzz…

Serba skit gambiran kami ber-6 masa kat Kopitiam Stop..

  SAM_4119 SAM_4121 

Aiyooo..rambut aku dh mula meleper nih..!            “Kawe nok make gapo nie Poknik..?”

SAM_4118   SAM_4117

Brader pelayan tu pon ramah jugak..best!!        Ehh..! main bisik2 nih..ade gosip2 best ke??

 

SAM_4116

hahahaha..yang ni korang kene tanye Ijam..Ape yang kelako sgt ni bro?? Ijam…roger skit bro..!!

 

Lebih kurang hampir 12.30mlm..wehh!! dah lewat ni beb. Sok kang nak bangun awal..calos beb!!

On the way balik..skali lagi aku, EJ & Mersing..tersalah masuk lorong..ntah kemana2 kitorg pegi. Penyudah nye patah balik..jalan tadi. Poknik & Ijam dah berlegar2 dah kat jalan besar..takut2 kitorg hilang jer. adehh..betul2 penangan kene ‘calit’ nih..nak balik pon blh lagi tercorner jalan lain.

Sampai homestay dalm pukul 1.00 pagi..tu pon ramai lagi yg tak tido..dok sembang2..Ok lah beb, aku nk mandi dulu pastu nak rehat2..& Zzzzzzz….

 

~~Penangan Pantai Irama…malam yang sunyi disajikan irama AHM..~~

Ni betul2 penangan Pantai Irama petang tadi..semua dah mengantuk nak tido..aku pon dah landing BAIKKKKKKKK punyer..skali satu ‘irama’ suda bunyik daaaaaa…adeyyy! yang elok2 dah tido blh plak terjaga..dah elok2 nak lelap blh layan gelak kaw2 dulu dgn bunyik irama syahdu tu..”dah mcm bunyik ekjos AHM pon ade..” hahaha..

Irama AHM yang aku maksudkan tu..bunyik dengkuran ler..sape dengkur? Tak yah ler aku stori..biarlah kami yang join ride ni jer tau..hehehe

 

dah la weii..panjang aku merapu nih..sok2 aku sambung lagi..nak Zzzzzzzzzzzz nih..!

 

Adios,

-Han-

7 comments:

Anonymous said...

tu ler..mak aku kata jangan kuar tengah malam..tu yg kene mandrem..jgn pas ni duk ulang klate sudah yer...hahahhahaha

DatinDiaries said...

hhehee..bila lagi nak mai kelate nih

flamiyoes said...

Quote Han "Kain songket murah2..! kang aku beli lain plak maksud nyer nanti..hikhikhik"

Pah, mana butang baju aku, daaa..

hehehehe

**terliur jap tgk jeli kelapa tu, hehehe kena order ni..

Anonymous said...

ekjos AHM silencer ada bukak haaa..... - sri_mersing81

reduanm said...

han...betulla aku smpai skrg x leh lupa jeli kelapa tu...sedap gilo....yum...yumm

er6nwan

Anonymous said...

memang bestla story kau Han...office mate aku pun heran gelak sorang2..hahaha Ijam

Anonymous said...

jeli kelapa sedap tak bawak balik...huhuhuhu

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com