Kapar Motors

Archives

9

Finale – Ride Santai ke Muar

TayarGolek.Com Saturday, February 27, 2010

Akhirnya kami sampai ke penghujung destinasi iaitu di Pantai Kelebang aka pantai eye on Malaysia. Indah sungguh suasana pantai diwaktu petang..ewaaaaaahh!!

 

Perut dah kenyang dgn mee sup tadi. Baik badan tadi panas, bile kat sini..sejuk skit dgn tiupan angin pantai..tenang, rileks..sambil2 ushar mereka yg dtg kesini main layang-layang. Dah mcm pesta layang-layang pulak.

 

Mmg pilihan tempat yang tepat buat kami yg dr KL..mmg BERBALOI!!!!

 

@ Pantai Kelebang, Melaka

SAM_2737

Ecehhh…1 bergurau senda di petang hari nampak..?? Mcm2 gelagat diorg time nih. Yer la..skali sekala jumpa, tu yang hepi semacam jer.

 

SAM_2741

Masing2 tak terkata ape..penat tetiba2 hilang dgn keindahan alam sekitar..sejuk mata memandang.

 

 SAM_2734

Motor disusun cantik dgn background pantai..angin plak bertiup sepoi bahasa..tak terkatalah! Itulah indahnya ciptaan Tuhan..

 

 

SAM_2735  

Thanks jugak buat adik kpd bro Suhaimi..yang menjadik photographer sementara..ni gara2 kitorg nak posing abis-abisan kat sini..lepas ni, entah bile dpt datang sini lagi..

 

SAM_2739  

On candid! Aku yang sedang memerhatikan keindahan pantai dgn tiupan angin..ahhh! susah nak citer..nak tau dtg sendiri ler..

 

View Pantai Kelebang

 SAM_2744 

Jeti di Pantai Kelebang.

p/s: Tolong ignore plastik sampah dlm pic nie yer..tak perasan plak masa amik gambo aritu.

 

SAM_2769

Layang-layang terbang melayang.

Andai kata kami turun ke Melaka..InsyaAllah, akan singgah lagi tempat ni..

 

SAM_2749

Mcm aku bgtau tadi..ramai yang dok layan main layang-layang. Mcm2 bentuk,kaler ade..yang aku minat ni “batman forever”..

 

SAM_2746

Pasni boleh la bukak bisnes jual layang-layang kat sini..hehehe. Ramai beb org dtg sini waktu ni. Masa utk beriadah..

 

 

Sunrise

SAM_2742

Ni hasil gambo bile aku turn off flash..inilah keadaan sunrise sebenar masa tu.

 

SAM_2745

Sunrise lagi..byk kapal2 besar tengah berlabuh..

 

SAM_2752

Close up skit..kapal2 yang tgh berlabuh & matahari

 

Santai ditepi pantai..

SAM_2750

Dlm byk2 motor..ade gak budak2 yang lalu dgn kitorg punyer port cakap “motor kriss ni group abg jugak ke??

 

 

SAM_2751

Jejaka macho 1 Malaya..baik punyer posing. Bro pasni blh masuk dlm FB erk..

 

 

SAM_2753

Lepas dtg lagi 4 buah bijik motor..ni geng2 kpd geng2 Melaka gak..sama2 kene mee sup tadi. Tp kitorg gerak dulu ke sini..bertambah meriah lagi laaa ptg tu..

 

 SAM_2755

Bro ni takmo  glemer..so masa aku amik pic nih dia nk nampak muka dia dr sisi jer..

Yer ke takmo glemer bro…? ahakss..

 

 

SAM_2758

Aiiii…dah duduk2 tu mcm nak beralih arah jer bro?? Amik berkat ke??

 

SAM_2760

Ehh..sape plak amik pic aku nih?? Ni bukan gambo sebenar yer…!! :P

 

 SAM_2762

Siap tapau tuu…?? ni mesti poppia goreng tadi tu..

 

SAM_2763

Dahsyat2 betul la motor2 diorg kan?? Masa sebelom diorg dtg..moto kitorg ler jadik tumpuan. Lepas geng inline 4 masuk port..adeeehh! yang depan ni jer laa diorg ushar..sob! sob!

 

Takde lah..tak kisah ler motor ape kite pakai..bersyukur pada rezeki yang ade. Yang penting bikers tetap bikers..kawan tetap kawan.

 

SAM_2756Glemer jugak nama “HAN” ni kan?? sampai kat motor tadi ade gak nama aku..ekekekeke..lagi dahsyat!!

 

SAM_2764

Inilah tuan rumah kite kat Melaka..thnks bro sbb sudi bawak kitorg jalan2..

 

Ok la beb..agak lama dah kat sini. Kitorg perlu gerak balik ke KL. Jauh lagi perjalanan.

Tp sebelum balik..kami beramai2 bergambar utk kenangan di Melaka bersama rakan2 baru yang baru kenal..

SAM_2765

Peristiwa lalu kita jadikan “Kenangan”…

 

SAM_2766

Masing2 cuba sembunyikan perut yang ado..hahahaha..sib baik la aku pakai jacket. Takdelah nampak sangat..

 

SAM_2767

Dari kiri (berdiri): tak ingat nama, tak ingat nama, tak ingat nama, Roimuo, Edd, Luncai, Han(Aku) & Muss.

Dari kiri (duduk): tak ingat nama, Zaidi, Ejam, Suhaimi, Fuadkawa & Abg Din.

P/s: harap abg Fuadkawa dpt update aku nama2 kat atas…

 

Diam tak diam..dah nak balik dah. Sekejap jer masa berlalu..walaupon pada mulanya ride hanye ke Muar, tanpa diduga kami muncul disini.

 

 SAM_2770

Antara pic terakhir disini..jap lagi kami akan bergerak balik ke KL..sayu siut! Time menulis ni, teringat2 plak masa kt sini. Walaupon dah seminggu dah..Harap2 sape2 yang join ride dgn aku haritu pon ade perasaan mcm nih. Inilah tujuan TayarGolek.Com diwujudkan..berkongsi pengalaman & perasaan..

 

SAM_2771

Ok geng..! It’s time to leaving..harap korg sudi ride dgn aku lagi next time..

 

Bismillah..aku & de geng yg balik KL mula tayargolek. Abg Fuad akan guide kitorg sampai tol Ayer Keroh nanti. Hanye 3 buah motor jer yang akan gerak ke KL..Aku, Ejam & Abg Din. Muss dgn Luncai balik Melaka..

 

1001 kenangan..tak terucap dgn kata2. Kenangan di Muar & Melaka kami tinggalkan. Manalah tau selepas 10 tahun akan datang bila baca balik stori ni..tersengeh sorang-sorang. Begitulah keakraban kami walaupn jarang2 jumpa.

 

Sebelum aku tamatkan episod ride ini..

Thanks to Bro Fuadkawa & kawan2 di Melaka sbb bawa kami pegi makan & jalan2..korang mmg bestlah!! Seribu satu kenangan kat sini..

 

Thank you very2 Much to all MrBC (Muar Bikers Club) for the invitation..very appreciate it. Layanan & keramahan anda semua membuatkan aku & kawan2 mungkin akan dtg lagi suatu hari nanti. InsyaAllah..

 

Buat kawan2 yang mengikuti ride ke Muar iaitu Edd, Muss, Ejam, Abg Din & Luncai, Thanks for your support! Next time kite “tayargolek” lagi..

 

Dan buat isteri (Sue) & anak2 aku (Farisya & Adrieanna)..Terima Kasih tak terhingga kerana amat2 memahami hobi tunggal aku ini.

 

Akhir kata..

Inilah penamat cerita ride aku kali ni..”Ride Santai ke Muar” sehingga 10 episod (intro – finale). Walaupon hanya day ride..tak sangkakan sampai begitu panjang? Inilah yang aku cuba cerita..cerita secara detail buat anda semua pengunjung setia blog ini. Ape yang telah tulis adalah lahir dari hati aku sendiri & perasaan aku sendiri. Dgn penuh harapan agar korang dpt rasa ape yang aku & kawan2 rasa..

 

"Selagi tayar bergolek..selagi itulah ‘tayargolek’ menemui anda..”

 

Sehingga berjumpa lagi di lain-lain ride akan datang..

Sekian & wasalam..

        -Han-
han@tayargolek.com

1

Part 8 – Ride Santai ke Muar

TayarGolek.Com Friday, February 26, 2010

 

@ Melaka

Dari Ban Zen ke Tengkera adalah dlm 10 minit..tak jauh pon. Tayargolek kesini diketuai oleh Bro Fuadkawa. Kitorg follow jer lah..maklum ler tatau kat mana tempat tu. Satu lagi kite bg laluan ler pd tuan rumah..

 

 SAM_2701

Gambar Kenangan: Pic beramai2 ketika parking moto diseberang jalan berhadapan dgn kedai sup Mee Hassan..

 

SAM_2702

Mmg timing yg cun..ngam2 perut masing2 dah mula berbunyik..diorg bawak ke tempat yg kitorg tak pernah sampai lagi..

 

SAM_2703

Barisan ER6N…dari kiri: motor aku, Ejam, Fuadkawa & Roimuo

 

SAM_2715

Ini lah kedai sup Mee Hassan yg dimaksudkan..mmg ramai jugak pengunjung kedai nie..lepas tu kitorg plak conquer 5-6 table. Tu pon tak cukup..

 

Bihun sup ade..kuew tiaw sup ade..mee sup ade..pilih jer bang..!!

 

SAM_2704

Aku pilih bihun sup + teh tarik ais..tp kesedapannye tak lawan teh tarik ais kt Seksyen 20 Shah Alam..1st time layan sure 2 gelas korg minum..

 

Makanan dan minuman masing2 dah dpt..kite makan dulu lah..Bismillah..

 

 SAM_2706

Rezeki dah depan mata..semua dok layan slurrrp..! slurrrp..! mghirup kuah sup..perghhhhh..!

 

SAM_2707

Helmet tu kalo boleh susun sampai 8 tingkat..8 tingkat ler diorg nk susun, nak jimat space punyer pasal..

 

SAM_2708

Thanks kt bro Roimuo, zaidi & sorg lagi bro (lupa nama) sbb bwk kami ke Melaka…

 

SAM_2709

Hepi time..sambil2 makan, kene capture plak..Thanks kat Abg Fuad sbb offer diri utk amik pics kami kat sini..FERNO mmg best lah!!

 

SAM_2710 SAM_2711

Pic kiri: Time tu Muss ckp pic kitorg dah upload terus kt Facebook..pantas korg erk!!

Pic kanan: Bro Suhaimi dgn ‘janggut’ putih versi 70 tahun akan datang..hahaha

 

Lepas makan sup, bro Fuad order 2 ketul poppia goreng..beso yg amat. Aku rasa je sepotong..pastu tak blh blah sbb dah kenyang. Jadi, aku tapau gak 3 ketul utk org2 dirumah nanti..

 

Perut dah kenyang..kemana arah tujuan lepas ni?

Lepas ni Bro Fuad akan bawak kitorg ke Pantai Klebang..rehat2 jap & amik view tepi pantai dipetang hari..

 

 SAM_2714 

On the bike..time ni aku serahkan camera cap “tayargolek.com” kpd adik Suhaimi. Dia jadi pillion so blh la capture pics kami nanti..

 

On the way ke Pantai Klebang..

SAM_2717

Sewaktu keluar dari kawasan parking..laluan utama ke Pantai Klebang..

 SAM_2718

Peace…!! Macho sungguh la korang nih..

 

SAM_2719

Kitorng masih dibelakang..3 bijik motor antara yg laju di depan..menunggang diwaktu petang. Mmg syiok laa..

 

SAM_2722 SAM_2723 SAM_2724

Edd on the bike..                             Luncai…                             Aku (Han) on tayargolek..

SAM_2725 SAM_2733

Bro ZZR & Suhaimi on candid…

 

SAM_2726 SAM_2727

Abg Din, Muss & RoiMuo…                          Ko lagi Roi?? dan Bro Fuadkawa…

 

SAM_2728 

Kat traffic light..

 

Lepas je traffic light ni..kami akan masuk ke kanan. Depan tu dah pantai. Ramai ooo org bersiar2 kat sana..

Citer & gambiran kat pantai wa sambung lepas nih..

Tunggu yer..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com