Kapar Motors

Archives

8

Tips: Ride checklist..!!

TayarGolek.Com Wednesday, March 31, 2010 ,
Yooossshh...!!

Diam tak diam..tinggal 2 hari jer lagi ride ke Kelantan. Bukan kata kawan2..aku pon sama gak dah start menghitung hari....excited utk ride tu mmg ada. Tp org tua-tua pesan jgn terlalu suka sgt..biarlah sederhana jer. Ape yang penting buat masa skg, persediaan yang cukup utk ride yang jauh.

Sebagai persiapan awal utk ride "Jalan-jalan ke Kelantan"..aku dah pon menyiapkan senarai atau pon org kampung aku panggil "Checklist" persiapan ape perlu dibuat dan ape perlu dibawa utk tempoh 3 hari 2 malam. Sebelum ni aku ade bg tips pasal Persediaan berkonvoi.. Jadi sape2 yang mungkin memerlukan tips tu sila refer balik  Tips: Persedian Berkonvoi

Checklist sebelum ride ni pada aku memang tak kurang pentingnya sebab kite boleh pastikan barangan yg perlu dibawa tak tertinggal. selain tu jugak..kite boleh pastikan yang barang2 yg perlu jer kite bawak. Yang tak penting bleh tolak tepi jauh-jauh..takde ler nanti terlebih muatan. Ride 2-3 hari tp bawak barang dh mcm 2 minggu punyer ride.

Sekadar berkongsi dgn korang..ini adalah checklist aku ke Kelantan nanti.



Checklist utk motor..


Checklist brg2 yang perlu dibawak nanti..

sambungan dari pic atas & Checklist utk riding gear aku..


Tu jer lah persediaan aku sebelum ride kali ni. So, mcm mana dgn checklist korang??

Adios,

-Han-


0

Bincang2 bersama Majalah WTR

TayarGolek.Com Monday, March 29, 2010
Yooosshhh…!!
Salam kepada pembaca TayarGolek.Com..

Ni aku sambung skit pasal entry lepas..meet up dgn Editor Majalah WTR.
Seperti yang telah ditetapkan, kitorg akan berjumpa di Petronas KFC, USJ. Tujuan kitorg berjumpa hari tu sebab nak bagi artikel & gambiran yg aku dah siapkan. Harap2 lepas ni ade ler urk http://www.tayargolek.com @ majalah WTR.
 SAM_3649
Motor gue beb..biar ler dia posing sendiri..
Akhirnya Bro Sham aka Beduqstar pon sampai..aku ingat dia dtg sorang2, rupe2 nyer dia dtg skali dgn Ketua Editor Majalah WTR..

Harap2 Ok laa segalanye..

SAM_3653
Bro Sham aka Beduq (Editor Majalah WTR). Bro Sham ni pon kaki ride jugak nih. Ni sudah cun beb..silap2 aku berpeluang ride skali dgn dia..

SAM_3651
Ina..Ketua Editor Majalah WTR.

Perjumpaan ini lebih kepada briefing pasal majalah ni..sembang2 skit pasal rides..dana ade lah skit discussion lain-lain..sambil2 tu plak aku hantar artikel utk Majalah WTR.
So, yang selebih nyer aku kene OFF-RECORD dulu lah buat masa skang..sbb belum ada hitam putih..jadi sama-sama kite tunggu jer lah yer..!

Antara pics lain..
SAM_3652 
Makan KFC ler..! Thanks banyak2 sebab belanja mamam KFC..

SAM_3654 SAM_3655
Pics aku & Ina..                                               yang ni plak..aku & Sham..
p/s: Cuaca panas beb time ni..tu yang muko den berkorut jo..silau mato wooo..!!
Tu jer lah serba skit yg dpt aku share dgn korang semua..Doakan semoga TayarGolek.Com terus maju & kekal dihati anda..

Sekian,
-Han-
4

Majalah WTR

TayarGolek.Com Sunday, March 28, 2010
Yoooshhh…!!

Pada awal2 pembabitan aku dlm dunia penulisan blog tahun lepas..kadang2 ade juga keinginan salah satu artikel kat TayarGolek suatu hari nanti masuk dlm majalah permotoran..tak kire lah majalah ape pon asalkan ade..heheh..

Tahun lepas pernah jugak aku cuba2 nasib menghantar artikel ke sebuah majalah, tu pon atas approach dr member gak..gambar & pics dah bagi..tp lepas tu sunyi sepi.. Rezeki takde lagi kot..?

Majalah WTR (World Tour Ride)
Nak dijadikan cerita, baru-baru nie aku dpt sms dari  Aji KTM, dia bgtau  suh aku kol Bro Sham aka Beduqstar  dr Majalah WTR. Aji KTM bgtau yg diorg carik aku pasal citer2 ride kat TayarGolek.Com ler..Thanks byk2 kat Aji KTM, kalo tak kerana sms Aji..aku tak tahu menahu pasal nih..

Lepas tu plak Raybakh kol aku..dia kata "beb..ade berita baiiiiiiiiiiik punyaa!!".. aku pon pening2 lalat jap.."amende nyer beb..??..ko dpt keje baru ker?kehkehkehkeh.." bikin gue konpius..

"Alaaa..ade ler..tunggu aku sampai opis.." tu la last ayat dia bagi kat aku.. :( .

Tp ape yang dia bgtau adelah berkaitan hal yang sama ..neway, Thanks byk2 kat Raybakh sebab sanggup simpan rahsia bbrp jam..sib baik ko bgtau..hehehe.

Ni serba skit Frontpage “Majalah WTR (World Tour Ride)”..

image

So malam tu sempat jugak aku kol Bro Sham tu..ade la skit2 citer. Yang pasti dia nak aku bg artikel kalo boleh esok (pagi). Dlm kes haritu, aku plak balik keje kul 10.00 mlm..adeehh! Tido lewat ler jawab nyer..hahaha


Ok lah..nnti aku sambung skit (skit jer) pasal meet up dgn Majalah WTR..ok!!
Adios,
-Han-
4

Parts - Rantai emas & sproket

TayarGolek.Com Friday, March 26, 2010 , ,
Yooosshhhh..!!

Salam sejahtera buat semua..

Rantai motor aku dah mintak duit beb!!
Meh aku citer skit pasal ni..nak dgr tak??? hehehe..aku tau korang mesti nak tau serba skit pasal aku tukar rantai motor & sproket. Setelah aku melenjang ER6N putih..gebu..suci hampir setahun, dgn mileage 27669KM..tibe lah masanye aku menukarkan rantai yang ade dgn yang baru. Dgn mileage sejauh tu aku baru tukar? Ok kot??

Ini adelah sebahagian persiapan aku utk Ride ke Kelantan pada 2-4 April nih..yer lah nak jauh beb! kene ler make suke kenderaan berada dlm keadaan yang baik. Sambil tu jugak aku service sekali..baru ler system enjin motor kite lancar..

Rantai cap ape aku tukar??
SAM_3633
Setakat ni..DID525V O-ring jer lah yang termampu aku pakai. Teringin gak nak pakai x-ring tp bajet tak de lebih plak nak pakai yang tu..

Ape plak bezaO-ring dgn X-ring?
Berdasarkan ilmu permotoran yang tak seberapa, X-ring lebih tahan lama berbanding O-ring sebabnya X-ring menyimpan lebih minyak di dalam rantai. Tetapi pada aku..sebagau mana rantai pon kalo korang tak jaga..jangkahayat rantai pon mungkin boleh berubah. Macam mana nak jaga rantai?? Haaa..yang tu nnti aku citer lain yer..

Tukar Sproket 1 set depan belakang ke?
Dlm kes aku ni, sproket belakang masih elok lagi..dan Ah Fuat sbg mekanik rasmi aku pon bgtau aku tak perlu tukar lagi..masih dlm keadaan yang agak baik. So, aku tukar sproket depan jer..mmg kompom depan dah tak elok..dah tajam dah pon. Memang patut beno ler tukar..

SAM_3634
ni ler rupe sproket depan yang aku tukar last week..Japan malii ooo..!

Condition sebelum tukar..
SAM_3632
Mcm ni ler beb..keadaan rantai motor aku setelah 27669KM berjalan. Ok la tu kan..takde la nmpak mcm ulat..

SAM_3635
Nah ko..amikkk!!  brp banyak ler minyak yang dah mcm gris pon ade..terus terang aku bgtau..aku mmg tak penah bukak ni..

SAM_3631 
nampak tak ketajaman sproket depan tu?? ituu kalo kene kepala..saje2 jer kene 18 jahitan..hahaha..

Dlm 30-45 minit, motor aku dah bersalut rantai emas..siap dah pon diorg kerjakan motor aku.

 SAM_3636
Rupa rantai emas yang dah pon siap dipasang..lepas ni baru le best skit sbb dah fit..

SAM_3637
Aku close-up skit lagi..buat tatapan korang..yiihaaaaaaa..!!

Selain tukar rantai, sprocket & tuka EO..Ah Fuat terlebih rajin check coolant plak. Aku bagitau ler..2 minggu lepas baru flushed coolant dgn yg baru. Tp bila dia bukak side firing tu..alamak!! terkurang sudaa..so dia topup ler mengikut had level ke MAX.

Camner blh kurang erk?? baru jer tukar? Ah Fuat bgtau aku..biasalah, kkdg masa baru2 isi (flush)..coolant tu tak fully utilize lagi. Once dah running serba skit akan berkurangan skit..so dia top up ler..kawan punyer pasal dia tak charge pon coolant tu sbb guna tak sampai setengah botol pon..hehehe. Jimaaat skit beb!

Harge camner plak?
Korang blh nmpak harge tu semua kt gambar tadi..tp dgn aku..ehem-ehmmm..! So far aku dpt ler special price skit..maklum ler dh biase dgn dia..

Tapi dont worry beb..aku tnye dia harge buat reference kawan2. Ni harge sebelum diskaun yang dia bg :
  • DID O-ring chain – RM190
  • Front Sprocket  - RM135
  • Rear Sprocket – RM148
    * harge blh mintak kurang lagi tuu..ape2 pon pillihan kedai tetap ditangan korang..
Ok lah beb..segalanya dah setel..balik time ler..tp sebelum tu pic kat bawah ni semua aku punyer kerje ler..hahaha. So next time kalo geng FERNO dtg, harge ade spesel skit. Kalo tak aku ban kedai dia..huhuhu. Kuasa ditangan kite beb!!

SAM_3641
AHM ade..FERNO ade..TAYARGOLEK pon ade..next??

Orait geng..jumpa lagi di episod yang lain.
Berhati-hati masa menunggang..!”

Adios,
-Han-
2

Finale - KTM Trackday akhirnya..KTM ‘Ngeteh’Day

TayarGolek.Com Thursday, March 25, 2010 ,

Yooosshhhh..!!

 

Kita sambung lagi pasal KTM Trackday yang akhirnya menjadi KTM Ngetehday..

nak buat camner kan..kengkadang ape yang dirancang tak semestinye menjadi..ni semua ketentuanNya.

 

Kitorang ubah plan ler..abis tu takkan nak terus balik rumah yer tak? Alang2 dah berjumpa kawan2 pekena lah air segelas dua ker..sambil sembang2 pasal pengalaman ride dr mereka yg lebih berpengalaman. Bab tu mmg aku suke dengar..Time pon dah tengahari, Aji bagi cadangan ler utk pegi makan kt Seksyen 27, Shah Alam..

 

Dalam perjalanan kesana..Aji ler jadi pilot..(bunyik mcm nak ride jauh2 jer)..bukan ape beb, lebih afdhal orang yg arif tempat tu berada kat depan..so takde ler melilau ntah kemana nanti..

Keluar dr area Speedway tu..masuk balik Elite h/way dan exit ke USJ/Hicom tol..kami terus ke Alam Megah..dekat je dr simpang traffic light tu..

 

  SAM_3616

Sampai dh pon kitorg ke tempat yang dituju..Restoren Megah – 1st time jugak aku ke sini. So far mmg ramai org..baik yg makan atau pon tapau..

 

Nasik campur..mcm2 adaaaa..! aku takde le nak amik pic kat dlm tu..tgh ramai org..hehehe.

 

SAM_3617

Aiii bang Aji..senyum sorg2 nampak??hehehe -  sambil2 tersenyum mengimbau kenangan di Cambodia..lama tenung gambiran kat camera tu bro..?

 

Time ni, aku & Aji jer ade kat meja..Raybakh & Zol_kj dah hilang..tp pastu muncul dgn mangkanan..fuhhh! selaju diorg bwk motor.

 

SAM_3618

Bak kata Raybakh “..posing makan abis-abisan ni mmg utk kawan2 yang tak turun track tadi..”. Sampi menjilat2 jari tu beb..!

 

                           SAM_3618

sambungan - “..Tempoyak…kau lah teman aku wat masa nih..! meleper wa takk dapat..tempoyak sepiring wa dapat..!”

Giler lah..hantu tempoyak ler mamat nih..nak best lagi Raybakh cakap makan tempoyak dgn roti..makk aiiii! dgn roti la plakkkk…bior betikkk!!

 

SAM_3619

Fuuhhh..! layan..layan..! Tgk diorg makan..mcm kesedapan tak terhingga lah..tp gue tak makan, kenyang ayor la beb..! org kata (org kata..bukan aku kata), perut tgh kenyang..makan pon takde nikmat..hehehe

 

SAM_3621

aku rasa dlm episod ni..sekeping pun muka aku takde. Dapat masuk sekeping jadik ler..malas nak expose byk2 :P

 

SAM_3626

Mana bleh tahan bang..tgk diorg makan jer! aku mmg lapor nih..

 

SAM_3622

fulamak aiiih!! menu kampung beb..! Ulam-ulaman. Tapi skit pon tak menggoda nafsu makan aku..hehe. Takpe Klang ke sini tak jauh..nanti wa repeat dtg sini..make sure perut tu kasi lapor dulu..hahahaha. Baru ler boleh melantak..!!

 

Gambiran motor @ Restoren Megah..

SAM_3623

4 buah motor kat sini dah cukup buat mereka yang makan kat sini sakit tengkok..sakit tengkok sebab mata tu asyik nak toleh jer..suap makanan jer toleh sini..toleh sini jer suap makanan..

 

SAM_3624

View di tengahari..

 

SAM_3625 

“POI PET MEN” …ni ler hasil ride ke Cambodia. Abis kene conteng..hehe.

 

Lepas makan, ade gak diorg ni roger2 geng2 yg stay dikawasan yg sewaktu dgn nyer.. 

 

SAM_3627

Ni org kuat SBM nih..aku pon baru kenal & 1st time jumpa bro Usin nie. Dtg skali dgn anak lelakinye yg ensem tuu..ni mesti anak abah..

SAM_3628

Tanda kepuasan – sepiring tempoyak dah belasah..tersandor abih ko erk? Muke tenang siut..hahaha!

 

SAM_3629

Tak lama lepas tu bro Wan & wife pon join kitorg gak kat sini..

Abis makan, bermulalah sembang2 pasal pengalaman ride luar drp Malaysia..aku tak nak citer ler sbb byk sgt..hehehe. Tp mmg syiok ler dgr diorg share pengalaman masing-masing..InsyaAllah, andai ade rezeki mgkin aku nak try jugak ride melepasi sempadan ni satu hari nanti..

 

Tulah serba skit, peritiwa hari Ahad lepas..trackday ntah kemana..ngeteh2 juga jadiknye. Sebelum aku abiskan citer ni..gue sebagai rakan opis Raybakh, nak ucap lah Terima Kasih sebab banjer minum hari tu. Mmg kenyang beb..tak blh nk masyuk makanan..belasah air je ler..

Thanks gak kat kawan2 yg ade time tu..espeseli Aji & Zol_kj, sudi share pengalaman ride ke Thailand & Cambodia..ade rezeki nak gak kesitu nanti..

Ok la geng..jumpa lagi di lain stori..

 

Adios,

-Han-

1

Part 2 - KTM Trackday akhirnya..KTM ‘Ngeteh’Day

TayarGolek.Com Wednesday, March 24, 2010

Yooosshhhh..!!

 

Ape plan lepas ni??

Raybakh dh kepompom dah..kasi cancel lah trackday nih. Antara sebab musabab kene cancel:

1. Kol tak dapat/tak jawab.

2. Motor pancit..

3. Ade gak yang tengah tekun bekerja..

 

Mungkin akan organise dilain hari kat sini..dah tak jadik nak buat camner kan..kami pakat2 ler ushar2 jap kat track..ape yang ade.

 

SAM_3607

Aji cakap..motor dia time parking tak blh kene panas..Nanti alergi plak..

 

SAM_3608

Hari makin panas beb..Sengal tak sengal ler..tau2 dah dekat pukul 12 t/hari. Syiok jer Zol_kj lepak bawah pokok..

 

Ushar Go-Kart jap..!!

Sekurang2 nyer biler tgk someone layan go-kart..takde ler borng sgt. Dpt ler  amik gambiran sekeping dua..

 

SAM_3613

Masa kitorang lepak sini jap..yang ade cuma  Go-Kart jer. Tu pon tak ramai, 2-3 bijik jer..

 

SAM_3604

Memang laju2 diorg bawak go-kart..kalo aku…haremmm!

 

SAM_3614

Closed-up skit..

 

SAM_3605

Budakk kecik jer nie..punyer la skill…! umur bdk ni mm dlm 8-9 tahun..kecik2 lagi dh layan go-kart, sok dah beso sendri pikir ler..

 

SAM_3615

Closed-up skit…nmpak? nampak helmet jer..

 

 

 

SAM_3609

Raybakh punye renungan nii betul2 ibarat “Menanti hari yang tak pasti…”. Memang berhajat beno ler nak mengetest tayar baru..namun tak kesampaian..

 

SAM_3606

Aji dgn “Gaya paparazzi..”

Dgn pakai helmet pulpes ni..bukan setakat pic diorg main go-kart jer Aji dpt capture..Pak Polisi yang tengah ‘shoot’ speed trap pon Aji snap. Aku jer lambat perasan..hehehe

    SAM_3611

Udah-udah la tu..sok2 set balik..

 

SAM_3612

Gambiran dicelah2 tayar – kelihatan Zol_kj masih lagi tak berganjak dari motor..dari aku start amik pic, layan tgk go-kart..sampai ke laa..dia tetap dgn posisi nyer..hehe.

 

Dalam 12.15 t/hari..dgn rasminya, KTM Trackday bertukar menjadi KTM Ngetehday. Aji punyer plan nak pegi Shah Alam utk lunch terus+minum2+sambung citer Ride.

Ok lah..set jer! Kitorang akan ke Shah Alam @ Restoren Megah, Seksyen 27.

Jom..!!

p/s: ngeteh tu - pegi minum2 ler kene teh tarik atau kopi dsbnye..

 

 

sambung lagi..!

-Han-

2

Part 1 - KTM Trackday akhirnya..KTM ‘Ngeteh’Day

TayarGolek.Com Tuesday, March 23, 2010

 

Yooosshhhh…!!

 

Masa aku kat Penang lagi dah dapat SMS pasal KTM Trackday @ USJ Plus Speedway. Geng2 KeTaM ni plan nak buat event tu pada hari Ahad lepas (21 Mar 2010). Kalo ikut program dari Tuan Tanah..saper lagi kalo bukan Bro Raybakh, pukul 9.00 pagi start mengetam.

Tapi aku datang lewat skit hari tu..ade lah dekat2 pukul 10.00 pagi..dlm hati aku mungkin diorg ni tengah meleper abis-abisan.

 

Tetapi……..

 

Sampai jer sana cuma ade 2 orang jer yang ado..Aji & Raybakh. Aiiikk..?? mana yang lain? 2 ketul jerr??

SAM_3596

Aji & Raybakh - 2 ketul..2 ketul jugak!! Abih kredit mamat tu dok sibuk roger2 kaum2 yang lain..gue dtg bukan utk leperan yer..utk gambiran jer..huhuhuhu..

 

Dgn cuaca yang sgt2 cantik utk diorg meleper..kesabaran menunggu masih ade..sementara menunggu diorg muncul kt Speedway ni..aku capture ler gambiran2..

Nak duduk saja-saja..sengal hak lama-lama..

 

 SAM_3592

Aji – aku kasi promote  skit moto Oren ni..Jgn memain2 beb, moto ni dah sampai Cambodia dah..!

 

SAM_3593

Tak tau ler..nape aku skg suke amik angle mcm nih..hehehe

 

SAM_3594  

Disebalik warna Oren..ade gak warna kekuning-kuningan..disebalik ‘pouch’ ori Raybakh..ade lagi pouch tambahan kat atas nyer..yihaaaaaa!!

 

Lama gak kat sini..daripada tak bakar rokok, dah terbakar dah 2 batang. Daripada tak beli air..sampai aku beli air 2 botol. Ni..ado ko tak do??

Jadik..sambil2 tu aku pon tanye ler kat Raybakh, “..ni ade bukak thread kat KTM Oren ker beb?”. Ape yang Raybakh bgtau “..takde beb..pakai roger2+sms jer..”

Aku rasa ler..next time kalo nak bikin jugak kene bukak thread kot..baru nmpk sape respond sape tak..pendapatan aku je ler..

 

Sib baik Aji KTM byk bende yang dia sembangkan..salah satu nyer share pengalaman masa Ride ke Kemboja bulan Feb lepas..ni ride sempena Chine New Year ler..teruja pon ade beb! Ditambah plak citer Aji dgn gambo2 kat camera dia..500 keping beb + video..fuhhh!! layan..mmg layan!

 

OK..Aji, pause jap..nak tangkap gambiran lagi..hehehe.

 

SAM_3595

Motor Raybakh plak jadi mangsa aku..ni semua penangan advrider ler..

 

SAM_3598

Disebalik ‘celah-celah bedah’ ekjos..terserlah kesucian ER6N putih..suci..gebu..

 

SAM_3597

ER6N kene kepit abis dgn KeTaM..

 

Dah pukul 11.00 lebih dah..hmmm..masih mcm ni gak. So aper cer ni beb? ON ke CANCEL?? Nga-ngam gue lafaz On ke CANCEL..tetiba muncul plak sebijik lagi KeTam DUKE hak milik terpelihara Zol_kj.

 

Ape lagi..Raybakh dgn kadar segera nyer..”Oiiit..!! dtg dgn baju tido kaa??”

Ayat sempoi Zol_kj - “adehhh..aku terlupe la beb..hikhikhik..!”

SAM_3602

Menanti hari yang tak pasti - Masing-masing buat muka sengal..hahaha. Gue pon sengal gak nih..

 

Sebab sengal ler aku merapu2 amik gambiran..sekadar utk Koleksi TayarGolek.Com..

 

SAM_3600

Skg motor Zol_kj aka Zuhir plak jadik mangsa aku.. 

 

SAM_3599 

Kalo korg masih ingat kisah “Mambang Putih” yg aku penah citer dulu..ni ler keadaan skg.

 

SAM_3601

Tadi ber-3..sekarang dah ber-4..mana lagi?lai..lai..

 

so ape plan lepas ni? Tunggu aku sambung lepas ni..

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com