Kapar Motors

Archives

2

Terjah-terjah ke Muar @ Pusat Herba Nasoha, Pagoh

TayarGolek.Com Friday, April 30, 2010 ,

Yooossshhh…!!

salam geng..

Sambungan aritu..

Dalam entry kali ini..kitorang akan melawat Nasuha Herbal Farming yang merupakan Ladang Herba terbesar di Asia Tenggara. Kedudukan tempat ini hanye kire-kire 20km sahaja Bandar Maharani.

@ Shell Pagoh.

Dalam perjalanan ke Pusat Herba Nasoha,Pagoh,  kitorg berhenti sekejap utk mengisi minyak di Shell Pagoh. Kali kene isi full tank sebab selepas agenda di Pusat Herba Nasuha nnti dijangkakan kitorang akan terus ke Kolam Air Panas di Sg Gersik menggunakan laluan dari  Pagoh-Pt.Sulong-Semerah. Walaupun minyak moto aku ade setengah lagi..tapi bile pikir2 balik kang tetiba nak kene isi minyak, menggangu konvoi plak nanti. Kasi isi penuh sudaaaaa…aku top up lagi RM13.

 

 SAM_5067 Menunggu giliran mengisi minyak..keadaan mcm ni mmg biase ler kalo dlm konvoi yang beso..

 

SAM_5068Tapi ade jugak yg tak isi minyak..bergambiran bagi penuh memori camera..hehehe

 

SAM_5069 macho betul  ler bro Balck Hidalgo nih…

 

 

SAM_5072 Masa yang lain2 sibuk mengisik minyak..ade plak peristiwa yang mencuit hati..Seariders tgh bergotong-royong mengelap visor…(sape erk) dgn wiper. Aksi spontan yg buat semua org gelak..bleh tahan gak korang erk buat lawak!!

 

 

SAM_5073 Setelah hampir 15minit..kitorang skali lagi berbaris panjang menyusun posisi motor masing2 sebelum bergerak ke Pagoh..cuaca plak dah mula panas, bahang tu tak payah citer ler..bile keadaan statik..dah macam sauna dah beb.

 

SAM_5074 Yooosshhh..!! Gambiran gue pon ade..time kaseyyyy..!

 

P/s: Thanks kat Fara aka Fungky_gurl yang sudi memegang & Shoot utk camera TayarGolek.Com..nnti aku banher Teh O’ beng ehh..

 

 

On the biking..!!

Pukul 12.40 t/hari..on the bike..

SAM_5075 Cilemett..! abg Rburns…dgn gaya marhain “on the move”..

 

SAM_5076 Aku rasa ni antara motor2 yang berada di belakang..yang lain2 dah kat depan..tak sabo2 nak kene air herba kot??

 

SAM_5077 Ni plak diorang yg berada kat depan..

Memandangkan hari ni hari Sabtu(24 April 2010)..jalan agak lengang skit waktu ni. Sehinggalah beberapa KM berhampiran dgn Nasuha Herbal, kitorang melalui kawasan sekolah (tak ingat sekolah) ape..murid sekolah rendah baru je abis waktu sekolah. Kat situ kitorg terpaksa memperlahankan motor masing2..sambil2 melayan & membalas balik lambaian adik2 kite yang sedang menunggu Geng Bas Sekolah..

 

@ Pusat Herba Nasoha

…dan akhirnya..tempat yang dirancang telah pon sampai. Kitorang sampai ke Nasuha Herbal kire-kire pukul 1.10ptg..dekat je sebenarnya dari pusat bandar..cume yg jadik lambat tu sebab masa mengisi minyak. Kalo ikut meter motor aku dlm 20KM jer..

 

SAM_5078Owhhhh..mcm ni rupenya Nasuha Herb nie..selalu buat2 tak nampak jer..hehehe

 

SAM_5079 mcm ni ler rupe pintu gerbang ke Pusat Herba Nasuha ni..

 

SAM_5081 Masih lagi tercari2 parking..parking yg luas sampai jadik bingung nak park kat mana..

 

SAM_5082SAM_5083 Ada yang parking motot kt dalam..tersorok sikit tp dekat dgn pintu masuk utama bangunan..ni kes malas nak jalan lebih ler nih..

 MeeBandung 056 TayarGolek.Com was here…24 April 2010

 

 

SAM_5095 ..dan ada juga yang parking motor betul2 depan singboard nih..singboard ke? hentam jer ler..

 

SAM_5090 “Museum Spices & Herbs”

Chalet <~~~~~|| ~~~> Herbal Garden Restaurant

 

SAM_5089

Gambiran di Nasuha Herb Farming..yang cume utk sape yang parking motor kat sini ler..termasuk ler aku skali.

 

SAM_5091 SAM_5092 SAM_5093

    Pics motor skit..yang takde dlm pics ni mintak mahap yer..

 

 

SAM_5097

Santai sambil amik angin - Antara pillion yang mengikuti ride ke Muar..Wife bro Madct & Wife Abeycuak aka Akakcuak..

 

Ok jom..masuk ke dalam..gue dah kene panggil dah nih..

p/s:aku  tengah berasap sebenornyer..baru se’pam’

 

SAM_5086 Ini plak..laluan masuk ke dlm bangunan Nasuha Herbs..Ape ade kat dalam? Ntah..aku pon tak penah masuk lagi. Jap lagi kite tau ler ape ade kat dldm..

 

Sebelum masuk kedalam..ade something yg aku nak share..tumbuh-tumbuhan kat sini mmg tak boleh dipetik..siap ade tanda amaran lagi..

SAM_5099

“Dilihat boleh..Dipetik jangan..!!!” ..tapi ngam2 aku shoot pic nih..ade gak yang offer aku daun suh selit kat celah2 lensa camera aku..kekekee..ada kaaa??

 

“Sila tanggalkan kasut anda..”

 

 SAM_5098

OK ker Abey?? Sape2 nak dtg sini kene ingat..nak masuk ke dlm kene bukak kasut..tak kire kasut ape tp mmg kene bukak. Adehhh..! terpakse ler kitorg cabut boot nih..aku rasa tujuan kene bukak kasut sbb diorang nak pastikan persekitaran dalam & luar bersih..

 

  SAM_5100Jim Tarmos tengah sembang2 dgn Ketua Operasi iaitu Puan Faezah..masa tu Jim bgtau yang cerita pasal ride ke Nasuha Herbs ni boleh diselitkan ke website TayarGolek.Com & majalah WTR.

Cehh..! memandai je ko Jim..aku nk promosi skit2 boleh ler..nak gempaq2 kene hulur ler skit..hehehe. Bisnes is bisnes maaa…!

 

Meh ushar2 ape yang ade..

@ Ruang pameran/jualan

SAM_5101 Sebahagian drp produk2 kesihatan yang ade..

 

SAM_5102Mcm2 ade kat sini..aku nak sebut pon susah nama produk Nasuha nih..

 

 SAM_5103Daripada yg bentuk kapsul, jenis minum..utk tenaga zahir & batin pon ade..hehehe

 

 SAM_5104 SAM_5105

Produk Rempah ratus pon ade..        Herbs Supplement yng tumbuh dari celah2 kayu pon ade..

 

Siape owner Nasuha Herbs ni?

Sebenarnya nama Nasuha Herbs ni gunakan sempana nama pemiliknye iaiti En.Nasuha..Info yang aku dapat setelah bertanye dgn salah seorng staff Nasuha Herbs..keluasan keseluruhan Ladang Herba ni seluas 3200 ekar. Fuiyoooooooo..! mmg luas beb..serious!

 

SAM_5106

Simbolik api…

@ Herbal Garden Restaurant

SAM_5146 

Dilihat boleh..Disentuh jangan…

SAM_5107

   Sape yang masih lagi kelaparan..boleh ler order mangkanan kat sini…

 

SAM_5108  Jenis lantai yg digunakan..sambil makan sambil urut tapak kaki..2 in  1..

@ Ruang dewan/seminar

Disini kitorg dihidangkan dgn minuman herba yg bermacam2 jenis..yg utk tunjuk langit pon adoo..kehkehkeh!

Yang penting minuman Herba tu semuanyaa…FREEEEE..!!!

MeeBandung 060 

tersenyum lebar ko erk..mentang2 dapat minum air ‘sihat’ FREEE..!!

 

 

SAM_5113saje jer korang lepak dekat2 dgn port air nih..senang nak menambah..

 

SAM_5115 yang ni aku tak sure..dah brp kali repeat ntah..!

 

 SAM_5119 SAM_5120

Aiii bro…ni byk kali repeat sebab air Free ker..atau gadis nih??kehkehkehekh

 

Kebetulan masa kitorg kat sini..ade ler satu group dari kumpulan Marhaban Taman Desa Sunada tgh menjalankan satu aktiviti. Aktiviti ape aku kurang pasti..yg aku tau sampai2 jer diorg tenagh sibuk utk acara penyampaian hadiah.

SAM_5126

Tetiba plak..ade suare dari meja belakang..“Mak..mak..nak ikut nek bas..

 

SAM_5124Kitorg pon ape lagi..bagi support ler..kasi gegar dewan nih..sorak sakan..!!

 

Lepas lepak2 sambil2 minum air herba..Nak gak ushar tempat sauna di Nasuha Herbs nih..

   SAM_5127

aku cuba panjat naik atas..kene panjat tangga beb..!

 

 SAM_5130

View dari atas – tempat sauna..

 SAM_5131 SAM_5132 SAM_5134

Rupe bentuk sauna..belom ape2 lagi dh panas kalo duduk dlam ni..

SAM_5138

Ni plak model yang aku pakai Terjah jer..nama pon terjah..nasib ler!

 

  SAM_5140 SAM_5141

Dia punyer toilet siap bercorak bagai..nak cuci pon pakai air Herba tauuuu..! hehehe

 

SAM_5143

Merenung jauh..ibarat merenung hari yang tak pasti..

  SAM_5145

Ade lagi blah sinun tuu..

 

Hampir sejam gak berada kat sini..rasanye cukup sampai sini jer kot..kitorg kene sambung next agenda..

 

  SAM_5148 SAM_5149

Balik time beb..masa utk sarung balik boot. Ni yg letih ni nak menyarung balik..

 

Gambiran lagi…adeii. Memang kaki posing lah diorg nih..

SAM_5151

Chalies Angel..in action!

 

 

SAM_5162

Sebelum bersurai. Kitorg mengambil kesempatan untk bergambar beramai-ramai bersama pemilik Nasuha Herbs Farming iaitu Tuan Hj. Nasuha..

 

On the bike…!

 

SAM_5166

Masa utk tayargolek..

 

Tepat jam 2.20ptg..kitorg mula meningggalkan perkarangan Nasuha Herb Farming nih dan meneruskan perjalanan utk agenda seterusnya di Kolam Air Panas Sg. Gersik. Ucapan Terima Kasih kepada pihak Nasuha Herbs & Farming kerana sudi menerima kedatangan kami serta melayan bermcm2 karenah kami..InsyaAllah, ade rezeki kami datang lagi..

 

Ok beb..sambung lagi lepas ni @ Kolam Air panas Sg. Gersik.

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com