Kapar Motors

Archives

2

Part 1 - Andalas TTS with Maznah Zolkifli

TayarGolek.Com Monday, May 31, 2010 ,

Yooosshhhh…!!

 

Salam sejahtera utk semua..

 

Entry kali ni aku cube bertukar angin plak dgn citer pasal TTS. Dah lama rasanya aku tak ON citer pasal TTS. Last stori TTS masa TTS Ferno @ Rawang. Kite tinggal sekejap TTS Ferno dan..jom ramai2 layan TTS Andalas Bikers plak..

 

 

IMG_1289

TTS Jumaat lepas aku berkesempatan meng’ join ’kan diri bersama group Andalas Bikers. Memang dah lama betul tak jumpa sembang2 dgn diorang. Aku akui..lately mmg very tak cun langsung timing keje aku utk join mana2 TTS. Alhamdulillah..tersampai jugak rancangan aku utk TTS dgn Andalas Bikers pada 28 May 2010 bertempat di Restoran Andalas Corner, Taman Rakyat Andalas, Klang.

 

IMG_1359

 

Memang tak aku jangkakan TTS Jumaat lepas, Andalas Bikers mencipta sejarah tersendiri. Kenapa?? Haa..ni yg nak aku stori nih. TTS kali ni atau kata lainnye sebagai gathering kecil-kecilan (ingat niage jer ade kecil-kecilan??) dimana telah dihadiri oleh beberapa group bikers yang lain selain Andalas Bikers sbg tuan rumah seperti Dallas Bikers, Besut Bikers, Kelantan Bikers & Kastam Bikers.  Bertambah2  meriah lagi dengan kehadiran celebriti/artis yg terkenal dgn aktiviti2 X-Tream nyer iaitu Maznah Zolkifli. Tu yang buat semua (tak termasuk aku erk) tersengeh2 sorang..Yang ade siap curi2 jeling tu..!! kehkehkeh.

 

Oppss…! lupa plak mau bgtau, Cik Maznah kite turun TTS mlm tu dgn motor baru..motor cap  BMW 1000RR..ala harge motor tu RM140K JER!!!!! Abis kene kerumun motor tu..

 

~Mr.Chairman~

IMG_1240

Mr.Mc mlm tu..tak lain & tak bukan seorang artis iaitu bro Shah Indigo yg betindak menghidupkan majlis gathering mlm tu. Skali tengok..mcm YB skit2. Dua kali tengok gaya & cara Shah bercakap pon sama jugak..mcm YB.

 

p/s: Shah..ko sok2 jadik YB jgn lupe aku beb..hehehe.

 

~Ucapan~

Antara aturcara malam tu adelah sedikit ucapan dari Presiden2 bikers yang hadir..mintak maap aku tak berapa dengar sgt ucapan2..hilang fokus sbb amik gambiran2.

p/s: gambiran yg aku amik kebanyakkan nyer secara candid..harap mak long.

 

IMG_1253

Presiden Dallas Biker - Otai Bonchoi semasa berucap..

 

IMG_1263 Mr Presiden Besut Bikers (kalo salah harap betulkan..)

 

IMG_1267

Mr.Presiden Kastam Bikers..

 

Dan..yang terakhir, ucapan dari Maznah zolkifli plak..

IMG_1280 IMG_1277 IMG_1278

      MZ semasa berucap sambil berkata “..jgn ler ushar I mcm tu skali..malu I taww..” kehkehkeh..

 

~Pics Motor~

Mengikut kiraan aku yang mgkin tak berapa tepat..sebab dh siap2 kire, datang lagi..pastu datang lagi..rasa2 melebih 40 buah motorsikal berkuasa besar mlm tu. Macam2 segala jenis motor ade ..baik yang tonggek..yang tegak..dan yang kangkang pon ade. Sedikit gambiran ‘ole-ole’ dari gue..

 

IMG_1318 

IMG_1270  IMG_1273 

IMG_1274 

IMG_1275

IMG_1276 

IMG_1284 

IMG_1287 

IMG_1316

 

~You on candid camera..~

 

 IMG_1244 Adeh..tangan sape lak nih..ngacoo jer..ahakks!! Antara lain yang hadir..

 

IMG_1245ece’ehh..!! abg Ipin ushar saper tu?? Senyum sorg plak tu..gegurau jer bang ehh. Billy..pic aku ko tak amik pon erk??

p/s: baru belajo guna camera ni..agak kacau skit dgn cahaya lampu.

 

IMG_1246Geng Santai - Aiiii….berapa punya panjang daaa ucapan tuuu!! naik stim dah mata nih…   

 

Ok dah..!! Cukup2 ler tu kann..diatas permintaan Lan-cb4 (Vice Presiden Andalas Bikers) supaya entry dibuat panjang skit..so aku akan sambung stori TTS ni nanti dgn banyak lagi gambiran serta gambiran candid yang tak seberapa dari aku..hehe

 

Stay tuned!!

Adios,

-Han-

0

Finale - Ride Santai ke Cherating

TayarGolek.Com Sunday, May 30, 2010 ,

Yooosshhhh..!!

 

Dah masuk entry terakhir ride ke Cherating..cukup la kot 6 entry utk ride yang simple. Ade rezeki mungkin kitorg ride tempat lain plak..

 

Day 2:

Rasa mcm baru je lelap..tau2 dah pagi. Nak kene kemas2 dah nih sbb kul 12.00t/hari nak kene check-out. Pagi tu Griffin terpaksa balik lebih awal sbb masuk keje kul 2.00ptg. So, seawal 8.00pg dah calos sbb kene sampai KL dlm pukul 12.00 t/hari. Aku & Mersing amik keputusan utk gerak lewat skit..

 

Dalam pukul 10.00pagi..aku lepak2 kat balkoni dari bilik tempat aku stay. Ramai jugak yg dtg dgn family ni sambung terjun laut + swimming pool lagi..yer ler bayo dh mahal2 dah blah awal2 plak erk..so kesempatan yg ade gunakan ler sebaik2 nyer..

 

 IMG_4331  

View dari balkoni room 228. Depan tu dh pantai beb..memang dekat sgt la tu..

 

Pukul 12.00t/hari..aku & Mersing siap2 nak gerak balik ke KL dah. Urusan checkout dah settle. ER6F dah gerak awal..tinggal ler ER6N putih 2 bijik.

 

IMG_4334 

Motor aku & Mersing dikawasan parking sebelum blahhhh…!

 

Sebelum gerak ke KL..kitorg lunch dulu di sebuah restoren Nasik Dagang betul2 depan simpang masuk ke Legend Hotel Resort.

 

Sori..takde gambiran..sebab mmg malas nk amik..hahaha.

 

Lepas makan..kitorg ke Kemaman skali lagi utk jenjalan sebelum balik. Semalam tak sempat pusing abis sbb kuar nak carik selipar jer…adeii! blh macam tu??

 

IMG_4338 

Gambo ko jer la Sing..ketika memasuki sempadan daerah Kemaman..

 

IMG_4339 

Pintu gerbang memasuki daerah Kemaman, Terengganu..

 

Walaupon masuk ke daerah Kemaman..tapi takde ler pusing abis. Rasanye sampai area Cukai kot?? tak berapa ingat ler..ni ler padah kalo ride tak take note point2 penting. Tapi nak buat mcm mana..aku dh bgtau awal2 aritu ride ni aku tak amik serious sgt pasal info2..janji ride sudaa..!

 

Sekitar 2.00ptg, kitorg terus shoot terus ke KL..kebetulan plak minyak dah isi mlm tadi, so tak payah pikir ler nak isi minyak.

 

@ LPT Highway

Diawal2 perjalanan balik..cuaca ade skit gelap. Kebarangkalian hari mau ujan mmg tinggi. Rain coat dah ready..kalo hujan kitorg redah jugak sbb tak nak ler sampai KL nanti lewat sgt..

 

IMG_4340

Dah mula rasa rintikan ujan masa pic ni di amik..tp aku yakin “mendung tak bererti hujan” ..hehehe. So aku abaikan jer rain coat tu. Ride cam biasa..

 

 

IMG_4341

Mersing lagi – On the biking..nak ujan ni weiii?? Amacam?

 

Pakat2 dgn Mersing..redah je dulu keadaan cuaca skg nih. Nanti kalo betul2 hujan kitorg benti utk sarung “racing suit” khas kalis air.

 

Alhamdulillah..lepas beberapa minit..keadaan cuaca beransur2 cerah.

 

IMG_4342

Berhenti jap utk capture moto aku dihadapan signboard LPT..

 

Keadaan h/way LPT masa balik..masih lagi tenang tetapi kalo nak compare masa pegi semalam..hari ni boleh dikata nampak ler skit kenderaan kat h/way. So takde ler boring sangat.

 

Sekali2 ade anak2 kecil didalam kereta melambai2 kitorg..so kitorg pon balas balik lambaian tu. Mungkin anak2 tu bakal rider esok beso..kalo kecik2 dh tunjuk minat mcm tu..betul tak?? Sebelum sampai di pintu gerbang Temerloh..kitorg memotong dgn perlahan-lahan sebuah bas sekolah..rasanye rombongan sambil belajo kot mcm kite dulu2 masa sekolah. So adik2 dlm bas tu punyer la semangat melambai kitorg nih..siap kuar2 kepala kat tingkat lagi..aku balas balik lambaian tadi + bunyikan horn bbrp kali.. aii tersenyum sorg2 sambil bawak moto dgn keadaan tadi..

 

Tu ler perasaan yg kkdg kitorg dapat bile ride..seronok!!

 

@ Pintu Gerbang Temerloh..

 

Berhenti jap rehat2 sambil amik gambiran..time ni seingat aku pukul 5.30 ptg..

IMG_4343 

IMG_4344

IMG_4351 Motor aku ler jadik model pulak..

 

IMG_4345

Pintu Gerbang Temerloh diwaktu petang..

 

IMG_4348

Masa berhenti kat sini..terpandang plak kat tepi h/way tu ade org kampung disini tgh memancing ikan..

IMG_4352

Pic solo gue..Thanks tripod ‘cinonet’ yg telah banyak berjasa.. ;)

 

 IMG_4353

Aku(Han) & Mersing @ LPT..

 

Ok lah..kene gerak dah. Lepas ni aku & Mersing akan split route. Mersing akan exit ke Kuala Lipis..aku plak akan ikut Karak terus ke KL. Mmg plan asal nak singgah Kuala Lipis tapi memandangkan masa yg tak mengizinkan aku kene gerak ke KL terus..

 

 

@ KM 82.2 Lebuhraya Pantai Timur.

 

Time ni aku dah ride solo..saja lepak tepi h/way. Sambil2 rileks..memang sunyi giler lah kat sini. Kereta lalu lalang plak tak banyak.

 

Tgh syiok layan suasann yg sunyi..alih2 ade plak bunyik2 yang agak pelik dtg dgn tiba2. Perghh..! berderau gak darah time nih..dah malam tadi diorg citer seram..ampeh tul ler!! Tapi aku cuba wat tak tau jer..rilekss!!! Tak lama lepas tu bunyik lagi..Ciss!! nak memain plakkkk..!

 

Ruper nyer..! nak tau..??? AH tak yah ler bagitau..nak tau korg lepak sini sorg2 petang2 skit dlm pukul 6.00ptg ++..hehehe. selamat mencuba..!

 

IMG_4354 

KM82.2 @ LPT..wa sorang2 ni..blh plak lepak sini erk??

 

IMG_4355

Pic solo gue lagi..shot pakai tripod. Dah sorang2 beb..pic solo ler. Kalo ride ramai2 belm tentu dpt pic solo..hahaha

 

Ok ler beb..ni pic last ride santai ke Cherating nih..lepas lepak sini aku takde benti mana2 dah. Masuk h/way Karak terus balik ke Klang. Average speed dlm 140-160kmj. Sepanjang jalan cuaca mmg superb..tak ujan langsung. Alhamdulillah..kalo ditakdirkan mandi ujan ditengah2 h/way..aku redha..yihaaaaaa!! walauapepon..perjalanan smooth smpai ke Klang dan aku selamat sampai rumah tepat jam 8.00mlm..

 

Pergi ber-3..balik last2 jadi solo. Tak kisah beb mgkin masing2 ade hal. Tapi kalo boleh ride2 jauh ni kene rileks..jgn rushing!! Biler rushing dia punyer penat + kelam-kelibut mmg lain macam..tu pandangan aku ler.

 

Ok..kata2 akhir, Thanks byk2 buat Griffin & Mersing yg sudi organize & invite aku ride ni. Ride sempoi & simple..mmg sampai target “Ride for Fun..” tu..Next time kite plan ride lain plak erk.

 

Sampai ni jer citer ride aku kali nih..InsyaAllah, aku akan cuba mula balik ride..setelah hampir 3 minggu tak join mana2 ride. Cuti berehat sekejap..hehe. Maka dengan ini, aku tamatkan cerita Ride Santai Ke Cherating” ni.

 

Akhir kata dari aku “…selagi tayar bergolek..selagi itulah tayargolek menemui anda..”.

 

Sekian. Ride Safely beb..!

 

Adios,

-Han-

0

Part 5 – Ride santai ke Cherating

TayarGolek.Com Saturday, May 29, 2010 ,

Yooosshhhh…!!!

Terdelay plak satu hari..maklum ler tgh buat persiapan nk sambut Hari Wesak..hehehe. Ape2 pon aku nk ucapkan selamat Hari Wesak yg menyambutnya…dan selamat bercuti.

 

Sambung lagi citer aku & de geng lepak kat Cherating..

 

~Aktivit Petang~

Sebenarnye sebelum aku & Mersing terjun ke laut petang tu..kitorg kuar meronda sampai Kemaman. Saje pusing2 tgk tempat orang..sambil2 tu pegi carik selipar. Pelik betul ler dlm byk2 barang yg dibawa, selipar blh tak masuk dlm beg plak..ni ler kes pegi ride tak buat checklist betul2..

 

Lepas balik pusing town..satu lagi aktiviti sebelum terjun laut..kitorg layan main snooker. Aiseyy..dh lama tak layan snooker ni tau jer ler, men tarbi jer..janji kene..hahaha.

 

IMG_4317

  Bleh tahan gak mamat ni men snooker..tp takde ler jauh pon point aku dgn dia nih..Griffin sekadar pemerhati bebas jer.. :P

 

Sedikit pics dari tempat kitorg layan snooker..

IMG_4314

Swimming pool yg ada kat sini mmg sesuai ler utk family & anak2 kecik main air..

 

IMG_4315

nak kata kecik tu ler jugak..

 

 IMG_4316

Nak kata beso..blh tahan gak ler swimming pool nih..3 gambo jugak aku amik. Tp utk anak2 kecik mmg ade swimming pool khas..so no worries.

 

@ Pantai

   Pertama skali sebelum turun ke pantai..kiotrg order dulu minuman..so waitress nnti akan hantar ke tepi pantai. Fuhhh..syiokk siut! Layan coklat ais blended sambail2 lepak tepi pantai. Ditambah plak dgnn tiupan angin syahdu dipetang hari..wah lauu weii!! nyaman sungguh..!!

 

IMG_4319

Keadaan pantai kat sini mmg bersih..tenang..memang port best ler utk berehat seisi keluarga..

 

 IMG_4320

Beach Volley ball court pon ado..tinggal reti tak reti jer ler korg main. Tapi kitorg just ushar2 jer diorg / pengunjung yang main..sebab nak layan pon tak cukup ahli pasukan.

 

 IMG_4321

tempat2 duduk mmg disediakan..korang just rehat jer..nak bawak mangkanan sendri pon takde hal..

 

 IMG_4322

Buat pertama kali nyer..gambiran dgn suar pendek..waduuuh!! fail lerr…kehkehkeh

 

 IMG_4324 Yooosssshhhhhh…!! Griffin - “ I’m here..” gaya terbaik dari ladang..

 

IMG_4325

candid - Ko buat ape tu Sing..jumpe ketam ke soton??

 

~Aktiviti Malam~

Aktiviti malam ni mmg simple..kuar dari hotel carik kedai makan. Bukan nak makan yg mahal2 pon..yg penting harge berpatutan & sedap..

 

IMG_4327 

Sori beb..pic mangkanan mmg aku tak amik sebab dah terlalu biase sgt. So pic Kerang Bakar jer yg aku shots sebab dah lama tak kene..mmg layannnn! terliur ni..

 

IMG_4329

Cam biase ler..pic Mersing lagi..pic candid..kekekek. Padan muka ko Sing!

 

Lepas makan kitorg lepak2 + sembang2 panjang pasal ride siang tadi..pengalaman naik moto..pengalaman semasa belajar dulu. Paling syiok citer pengalaman Griffin masa belaja di India selama 7 tahun kalo tak silap aku dlm Medic. Fuhh..dahsyat!! 

Last stori plak..dh baik2 citer seronok2..gelak2..alih2 boleh terbukak citer pasal citer seram! Ni yg aku tak gemor ni..macam2 citer seram diorg citer..ampeh betul ler!! aku bukan takut..tp kengkadang balik keje tgh2 malam..kene plak tetiba teringat..uisshh!! meremang bulu tengkok ni layan h/way sorg2..yaperrdaaaa..!

 

Aku rasa diam tak diam dah dekat pukul 11.30mlm..uii lama dah tu. balik hotel time ler..rehat2 & tido awal sbb sok nak balik dah.

 

@ Hotel Legend

Sampai jer hotel..baru teringat mlm tu ade show dari “Aeromaze” band. Band ni 3 orang jer..sorg pemain Keyboard & 2 orang gadis Pinoy sbg penyanyi utama..

 

Sebelum ke bilik utk rehat2..kitrg layan dulu ler show ni. Aku blh bgtau yg group ni serba boleh sbb mcm2 lagu bley nyanyi termasuk lagu melayu..

 

IMG_4330

pasal pic ni plak..biler diorg dah nak abis show, diorg offer sape2 utk menyanyi. Ehmmm..! Mersing apo laiee..tunjuk bakat ler. Aku dah 2-3 kali gak dengar Mersing menyanyi..so malam tu dia nyanyi lagu aper erk..lupe plak aku. Nnti aku tanye dia balik..so far mmg Ok ler..lagu tu tinggi then mamat ni punye tarik suare tu kaw2 punyer sambil2 berduet dgn Shane..

p/s: Sing..sori aku lupe plak nk email pic ni kat ko..hehehe..

 

Show abis dlm pukul 12.00 lebih..masing2 dah letih..mate pon dah kuyu. Tido time ler..sok nak gerak ni. Jgn tak bangun sudaaa..!

 

Ok la beb..cam biase, aku sambung esok plak..ride balik ke KL.

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com