Kapar Motors

Archives

3

Part 3 – Ride Makan Durian @ Simpang Pelangai

TayarGolek.Com Friday, July 30, 2010

Yooossshhh…!!

Salam geng..

Firstly..mintak mahap banyak2 sebab entry ni sepatutnya publish semalam, tapi ‘berukband’ ni wat hal plak..langsung takde signal 3G.

 

Jom lah..kite ikuti ride stori diorang..

 

@ Simpang Pelangai – tempat kejadian makan durian.

note: pics adalah dari lensa Adly80 & Wak Parjo..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dah pon sampai destinasi utama @ Simpang Pelangai. Dorang sampai disini kira2 11.30pagi..hmmm cepat gak diorang sampai erk! Disini ler terletaknya rumah kepunyaan Kakak Abeycuak..bak kata Abey “..rumah akak aku tu..laman+ruang tamunya berada disebelah negeri Pahang..dapur plak sebelah Negeri Sembilan..hehehe” tu kata2 nak menunjukkan kawasan ni terletak disempadan Negeri Sembilan-Pahang..menurut info diorang lagi,  kalo dari Petronas Simpang Durian tadi tu ke sini kira-kira 5-10minit perjalanan jer..mmg tak jauh ler.

 

Jom makan durian..!!

Sampai2 jer sini.mcm ni ler keadaannya..buah durian “terbaik dari dusun”  dah menunggu..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cukup ke nih?hehe..jgn tamak..bedal jer dulu..!

 

Simpang Pelangai makan durian11Bekerja keras nampak bang?? sesi mengupas durian telah bermula..maka bermula episod makan-makan durian nih..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Tuuu diaa..!! Durian D24..aiii terliur plak aku nih..

 

Petronas Spg Durian12

Oiit..! bawak lari…!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Aduhh..! letak ler bijik durian tu jauh-jauh skit..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aii bro..? Ushar jer? takseh malu2 deh..!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sehingga menjilat jari yer bang..?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          

Bukan setakat durian jer beb..macam-macam ada..!! Memang rugi betul ler sape2 tak ikut ride ni.. :(

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA           OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fuiyooo..! ingatkan kat dalam rumah jer diorang bedal durian..kat luar pon diorang sambung lagi?. Dahsyat..dahsyat..! :)

 

Lepas settle makan durian..ape aktiviti lepas ni? Tido?..tak mungkin..Jom kite ushar diorang lagi..

 

 

Terjun sungai…!!

Terjun sungai?? Ni ler akibat bedal durian banyak sangat..panas..! panas..! Jawab nyer kene mandi sungai ler bagi turun suhu badan..

Sebelum terjun..kite ushar dulu sungai nyer..

sungai2 

sungai

Dah nampak sungai tu?? Cetek jer..camner nak terjun tiruk nih? kite saksikan jer ler aksi-aksi diorang mandi sungai..

Perhatian: Gambiran berikutnya..TIDAK SESUAI utk tontonan umum..hehe

 

image

Pasang langkah silat Durian dulu..baru terjun sungai! Bro QQ dan Bro XX (bukan nama sebenar..identiti terpaksa di rahsiakan..) Siap berkain batik tu bang..! mana cekau nih?

 

 sungai3 Sori beb..diorang yang skodeng ko..bukan aku! muahahaha..

 

Lepas jer langkah silat durian abis..baru ler tenang mandi sungai..heheh

 

image

Deiii.yaperdaaa…! Rikie line dulu..kalo clear baru ler yang lain-lain follow..

Tapi..sebelum yang lain-lain terjun..Bro QQ & Bro XX nak posing skali lagi..sekadar mengabadikan kenangan kat sungai ni..yeaahh!!

 

image Pic paling mahal…steady la bro..! lu mmg tetap pandai bergaya..hehehe

 

image Memang sporting abis ler bro kite nih…hehehe

 

image tudiaaaa…! semakin ramai yg turun sungai..

 

image Ok beb..selamat memandikan diri..jap lagi mau calos daah..

 

Macam tu ler serba skit kejadian yang berlangsung di Simpang Pelangai..aku pasti mesti korang terkenang2 jer peristiwa mandi sungai tu kan..?

Dipendekan cerita lagi..diorang akan bergerak balik ke KL lepas nih..

 

Aku sebagai wakil rakan2 yang berkunjung ke Simpang Pelangai ni mengucapkan jutaan TERIMA KASIH kpd Tuan Rumah kerana sudi menghidangkan segala macam mangkanan & buah durian terbaik (walaupon aku tak rasa walau seulas durian tu..sob..sob..sedey!)..hehhehe. Semoga Tuhan membalas jasa dan diluaskan pintu rezeki sekeluarga..

 

@ Karak

Dipendekkan cerita lagi (xde pic lain dah)..hujan turun membasahi bumi sewaktu diorang berada di Karak. Tu ler..tadi kata panas sbb makan durian banyak..abis lencun kene ujan..baru ler sejuk satu badan. Hujan rahmat tuu…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sempat lagi posing walaupon basah lencun..hehe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Berehat sekejap..sambil2 berasap lepas mengharungi hujan..ape2 pon ride safely beb!

Selepas cukup time berehat..masing2 meneruskan perjalanan ke KL. Semuanya selamat sampai tanpa sebarang kejadian buruk..

 

Sekian jer lah stori aku pasal ride diorang ke Simpang Pelangai nih..Terima Kasih pada Adly & Wak Parjo utk gambar2 tersebut, Abeycuak yang orgy ride ini..dan Terima Kasih skali lagi buat Tuan Rumah yg bersusah payah menyediakan mangkanan..

Last but not least..andaikata jalan cerita ni tak best langsung..mintak mahap byk2 la yer..gue dah try sebaik mungkin (maklum ler takde kat tempat kejadian)..hahaha

 

~tamatlah kisah ride makan durian nie..~

Sekian, Jumpa lagi..

 

Adios,

-Han TayarGolek-

1

Part 2 - Ride Makan Durian @ Simpang Pelangai

TayarGolek.Com Wednesday, July 28, 2010

Yooosshhh…!!

 

Salam geng..

Kita jangan buang masa..jom kita follow stori ride diorang..

 

Dah bagi chance diorang sembang2..nasik lemak dlm perut pon dah turun, now..it’s time to tayargolek. Diorang dijadualkan start tayargolek dari tempat breakfast di Hulu Langat ke tempat makan2 durian kira-kira pukul 10.00pagi. Ok la tu kot..hari pon dah mula panas time-time macam tu…jalan pon dah kering, memang sesuai banget untuk sesah cukup2 corner yang ade disepanjang jalan.

 

Route selepas ini adalah Kuala Kelawang aka Kelawang International Circuit dan seterusnya ke Simpang Durian (kaw-kaw banyak byk durian kat sini). Cuaca memang mengasyikkan hari tu..terang benderang..langit biru awan putih..mmg cun ler utk ‘meleper’. Mana-mana kaki meleper ni memang “ubat” untuk diorang ler..sesah cukup2!!

 

Dipendekkan cerita diorang nih..lebih kurang pukul 11.30pagi dh pon selamat sampai di Simpang Durian (border N.Sembilan). Nak citer lebih2 aku takde kat tempat kejadian..hehehe. So paham2 la yer. Tapi yang kepompom..semua syiok layan korner..yang cecah lutut tu wa tabik spring 15kali..yang montot senget jer lebih tp motot tegak..pon wa tabik gak ler korang sahut cabaran untuk enjoy the rides!! betul tak??

 

@ Simpang Durian – Border Negeri Sembilan / Pahang

Diorang benti sekejap kat sini sebab nak memastikan semua rakan2 yang join ride ni cukup bilangan nyer. Alhamdulillah.semua nye OK!

 

p/s: aku musykil skit sbb dari tadi tak nampak langsung kelibat tuan tanah ride ni. Ada sape2 tau?

 

Sedikit gambiran untuk peminat2 blog TayarGolek.Com..sekali lagi aku beritahu gambar2 ni adalah dari lensa Bro Adly80 dan Wak Parjo. Thanks bro sbb offer aku pic2 nih utk stori tayargolek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Lepak jap kat sini..amik hangin pagi selepas mengharungi liku-liku jalan yg berliku..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amadon siap dgn racing suit tu beb..paling awal sampai…caya lah Amadon!!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Antara kelompok motor terawal sampai..hehehe. Tak kisah ler sampai awal ke lambat ke..yang penting u all selamat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Sambil-sambil hirup udara segar..hirup asap skali. Mmg betul2 ko layan asap tu Wan..!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Posing mcm ni mmg satu kemestian mana2 bikers..Yoooossshhhh..!!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hingga ke hujung nyaaa…ni tayar motor sape ni??

 

Rehat kat sini tak bleh lama-lama sangat..nnti adrenaline jadi slow balik..hahaha. Lebih kurang 15minit berehat..diorang start balik tayargolek

 

~@ Petronas Simpang Durian~

Next pit stop yang aku maksudkan tadi adalah di Petronas Simpang Durian. Kene isi minyak kat sini sebelum sampai ke destinasi utama di Simpang Pelangai. Sambil-sambil..diorg curik2 masa ler sambung rehat lagi..tp aku tak pasti dari border N.9 yg diorg stop tadi ke sini brp minit?

 Petronas Spg Durian8

Petronas Simpang Durian..

 

Petronas Spg Durian2

Punyer la bagus adik naik EX5 tu..bg laluan kat abg2 motor beso isi minyak dulu..

 

mana2 yang dah setel urusan isi minyak..masa utk lepaking jap. Layan jer la pic2 kat bawah nih..

Petronas Spg Durian7 Petronas Spg Durian

Petronas Spg Durian5

Petronas Spg Durian10

Petronas Spg Durian4

Petronas Spg Durian6

Rini & FJ..ni bini orang tau! heheh..

Petronas Spg Durian11

Siap baca paper lagi tu..mmg kepompom lama giler korang break! hehehe

 

Ok beb..lepas ni diorang akan shooot terus ke tempat kejadian iaitu di Simpang Pelangai dimana durian2 terbaik dari dusun bakal disajikan..so tunggu sambungan seterusnya ride makan durian selepas ni..

 

 

 

**banyak aksi2 menarik selepas ni..** bersambung…

 

Adios,

-Han-

0

Part 1 - Ride Makan Durian @ Simpang Pelangai

TayarGolek.Com Tuesday, July 27, 2010

Yooosshhh..!

 

Salam geng..

Dah lama aku tak stori pasal ride kan? Ape nak buat..keadaan aku yang tak mengizinkan skg..

TETAPI…

Atas permintaan Bro Abeycuak & Bro Adly80, aku cuba..try..test sebaik mungkin utk merealisasikan stori ride korang walaupon aku tiada ditempat kejadian.Kalo tak best mintak mahap bebanyak erk.

p/s: Sumber cerita – forum FERNO (http://er6.my-forums.net). Gambiran dlm stori ni  adalah sumbangan dari lensa Adly80 & Wak (kredit utk anda)

 

 

Aku kasi intro skit ride ni…

p/s: aiii..tak join ride pon siap ade intro erk??..haha musti korang hangin jer..

Selepas layan Ride Ikan Bakar Sg. Duyong, FERNO sekali lagi  telah mengadakan satu ride sempena “Ride Makan Durian” sambil2 layan lefero di Simpang Pelangai. Diorang ride makan durian ni pada 18 Jul 2010 yg lepas..Mentang2 ler sekarang musin durian..sana sini ade jer ride makan durian. Tapi sapa2 yang nak tau pasal FERNO punye 1st ride makan durian (kisah dulu2) boleh ler ushar Jalan-jalan carik durian

 

Sape punye idea ni selalu je ride gempaq-gempak???

Biase ler..sape lagi pakar orgy ride kat FERNO ni kalo tak Abeycuak kite..Tapi ade cerita disebalik ride durian nih..nak tau?? baca bawah nih..

Ape yang Abeycuak bgtau aku..dia kangen banget kat kakaknye bile musim2 durian. Tu aku tak pasti lah rindu mcm mana..asal musim durian jer..musti jer rindu..asal rindu jer musti musin durian..hehehe. Tu yang dia ajak kawan2 sekali kasi serbu rumah kakak nyer kat Simpang Pelangai makan durian sama-sama utk mengubat kerinduannya. Berapa ramai yang join? Lebih kurang dlm 20 buah motorsikal termasuk dari group SBM pon ade..

 

Laluan yg diorg guna pulak adalah : KL> KLAWANG > SIMPANG DURIAN> SIMPANG PELANGAI (lokasi durian) > SELEKOH 2 BERADIK > MANCHIS > PEKAN KARAK > GENTING > KL

Total KM perjalanan tu aku tak sure..yang pasti route tu penuh dgn liku-liku kehidupan tu beb..boleh la nak asah tayar secukup rasa..

Rasanya cukuplah intro tu..panjang2 nak buat pe dok? Skang aku nk start cerita nih..Jom ikut aku..

 

~ RV @ Carrefour Ampang ~

Kalo ikut plan..diorang akan RV kat sini pukul 8.30 pagi. Tapi setakat ni cuma 4 buah motor jer yang ade. Lain2 tu kurang pasti plak..ke diorg terus shoot ke tempat breakfast? Kat mana tu? tungggguuu..

 

Gambiran semasa di RV point..yang ade time tu er6wan, are_fifth, adly & Rini dan Wak Parjo..

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Tengok atas mcm ler ade durian beb! hahaha..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mana ler diorg yg lain2 ni..dtg ke tak? janji 20 bijik..ni 4 bijik jer?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ok lah..wak dah siap pakai helmet tu..tak sabo2 nk mengasah tayar walaupon program lepas ni isi tangki perut dulu kt Hulu Langat..

On the bike..ke Hulu Langat!

 

 

 

~Breakfast @ Hulu Langat~

Kan aku dah kata..ramai yang terus lepak sini. Ape lagi..breakfast time!!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mcm ni ler view kedai makan tempat diorg breakfast..”Kedai Motor Kim Choy”..hahaha (warung tu sebelah kedai motor daa..)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tengok..dah licin pon mangkanan dlm pinggan tu..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eh..! mcm aku kenal jer moto K9 putih tu? Abg Mox ade ker? hehehe

 

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waaa..FJ & asben pon ado..

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Sah!! memang motor Mox tadi..kaki leper sudah ready mengasah lutut!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Serpihan-serpihan pics motor..

Pukul berapa nak tayargolek nih?? takpe lah..biar diorg lepaking dulu..bagi turun dulu nasik lemak dlm perut sebelum meleper. Biar diorg sembang2..Tak puas lagi menyembang kot?

Takpe beb..aku sambung balik nanti ok..

 

Adios,

-Han-

0

ZX6 & Rabbit @ Setia Alam

TayarGolek.Com Monday, July 26, 2010

Yooosshhh…!!

 

Ade skit stori TTS pasal motor baru..sapa sambar motor baru tu? Yang pasti bukan aku laaa..

Jom..gue kasi stori skit.

Sabtu lepas, Bro Jaizx6 (Penghulu TTS Setia Alam & Orang kuat SBM) suda kasi roger2 aku yang dia nak buat TTS kat Restoran MK Fathimah, Setia Alam sebab ade geng nk tunjuk motor barunya. Nasib baik ler dekat ngan rumah aku..kalo tak mintak mahap ler. So aku dtg dgn tayar 4..mcm tau2 jer aku baru blh drive balik..tu pon dgn tangan sebelah..

 

p/s: tangan aku masih bersimen pon suda kene rogerr woo..sib baik dpt tau awal2 ade org nak open table..hahaha

 

Sape yang muncul?

 IMG_2350

Takde ler ramai..dlm 9 orang jer..rakan2 terdekat sekitar Meru, Bkt Raja & Setia Alam iaitu aku (Han TayarGolek), Jaizx6, Ferul aka Vershaf, Saiful G’Boyz dan anaknye…eh anak ke adik??. 4 orang lagi adalah tetamu dari SBM iaitu Oren, Joe aka Motokaizer, Alpinestar dan bro Tas. Nice to meet you guys..new frens @ TayarGolek.Com.

 

IMG_2360    Haa nih..! Tuan Tanah merangkap Penghulu TTS Setia Alam..Jaizx6 dgn janggut terbaru nyer.

p/s: waaaa..lu pon suda tiru wa punya style ka? ini mcm wa tak bleh carik makan ooo..haha

 

 

IMG_2361

New Frens – Bro Joe aka Motokaizer, bro Tas dan bro Oren..

 

IMG_2353

Bro Napie aka Alpinestar..Ipoh Mali punyaaa!

 

Ushar motor baru jom..!

 

Kawasaki ZX6 hak milik terbaru dari Bro Tasmania..

IMG_2373 IMG_2351

 

 

Honda Rabbit  hak milik terpelihara oleh bro Oren..

 

IMG_2354 IMG_2355

Lain-lain gambar motor yang ado..

 IMG_2358

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“LC SUPERBIKE..” Stakat muto Jai tu..dgn mudah disayurkan jer nih

IMG_2363

 IMG_2364 IMG_2366 Zek Ek Sik..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2367 IMG_2370

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sori Bro Joe..tercapture “L” tu plak.. :D

 

IMG_2371 

ni bukan moto yg kt mudah.com tu ke?

IMG_2372

IMG_2377

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2375 

“eh Jai..Han tak nak test moto ni ke??”

 

Ok geng..dah petang..Arnab ni nak balik ke sarang!

IMG_2378 IMG_2379

Bro Oren dgn ‘Arnab’ nyer yg sepat aku shot sebelum dia larii..

 

Cukup la kot..dh sakit tangan aku menembak gambiran nih..blm fully recover lagi. Dalam Pukul 7 ptg ++..kitorang semua calos.

Thanks byk2 buat semua terutama skali bro Motokaizer yang telah belanja kitorang masa TTS tu..selamat duit ko Jai. Ko simpan elok2 bajet tu..next time kite repeat erk.

Anyway, Thanks jugak ler kat ko Jaixz6 for inviting us..hehe

 

Jumpa lagi..

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com