Kapar Motors

Archives

1

Info: Johor International BikeFest 3-5 Disember 2010

TayarGolek.Com Wednesday, October 20, 2010

Yooosshhh…!!

 

Kepada yg berminat, boleh ler plan dari sekarang.

 

Johorbikeweek

 johorbikeweek2

Kredit to Johor Bikers. Untuk lain2 info, sila lawati http://www.johorbikers.com

Jom ramai2 kite pakat2 serbu Negeri Johor nanti..

Adios,

-Han-

5

Part 2 - SuperMoto TrackDay, Sepang

TayarGolek.Com Tuesday, October 19, 2010

Yooosshhh…!

 

sambungan seterusnya.

 

7.40mlm -  baru ler nmpak kelibat geng2 ‘motard’ seramai 6 orang..diorg ni datang dari Seremban. Hmmm..dah dekat sejam dah ni? mana yang lain?? Janji melayu betul ler!!! :P

 

Gambiran yg sempat aku shots time tu..

  IMG_4765

Stylo ler diorg nih..

IMG_4764

IMG_4766

Agak2 brp riban ler diorg berabis utk mod dari ‘offroad’ sampai jadik mcm nih? Ade aku tanye..tp diorg sengeh jer..

 

IMG_4767 Thank bro Ayie amik pic utk aku..silau wooo..!!

 

Lain2-lain pics..

IMG_4769 Aprilia SXV..

 

IMG_4771

Cun sehh..!

 IMG_4773

  Abang2 ‘organizer’..

 

IMG_4775 aku ade mentioned sebelum ni pasal ‘apa ada dlm van’ kan? Ni ler hasilnye biler dah siap..Perniagaan Nasik Lemak Bro Nabil. Aku kenal bro Nabil ni masa ride ke Muar 1st time dulu..

 

IMG_4776

“..Isi minyak dulu..tank dh penuh korang nak lanyak..lanyak lerr..” tu kata Mekanik KTM sebagai persiapan terakhir..

 

 IMG_4777

“..kali ni papa layan track eh..sok boboy dh beso, papa duk tepi boboy plak layan track..” – pakai fullsuit KTM bang..!!

 

IMG_4805 

 IMG_4778

KeTaM..oooh KeTaM..! Tunggu masa nk menyenget jer..

 IMG_4779

Geng2 Seromban tadi mula kerumun motor2 KTM..terdengar jugak diorg cakap “..motor mcm ni kalo layan ‘trail’..kalo tumbang mau guna tenaga seladang nak angkat balik..”

 

IMG_4806

Tu dia racer dari Semenyih..Abang Raybakh sudaa mariii..!!

 

 

Lebih kurang jam 8.30mlm..datang lagi beberapa buah motor. Tak pasti dari mana..rasanya geng2 dari KL. Baru ler terasa meriah skit biler go-kart track mula dipenuhi dgn motor2 ‘Motard’.. Kalau ler diorg datang awal skit takde ler ‘golap’ semacam gambo2 nih.

    IMG_4793  IMG_4796

IMG_4792

  IMG_4801

IMG_4797

IMG_4798

IMG_4799

IMG_4800  IMG_4802 

IMG_4803 

IMG_4804

 

IMG_4807 ape kes plak nih?? Bro Ben tgh ade meeting jap..jgn kacauuu..!!

 IMG_4809 

  IMG_4845

Antara penonton yang sama2 memeriahkan “SuperMoto Trackday” malam tu..

 

IMG_4846

 

Lebih kurang 8.45mlm..aturcara mengasah tayar bermula. Tetapi sebelum tu..sedikit taklimat ringkas oleh pihak penganjur & marshal kepada semua peserta tentang syarat2 di dalam track, riding gear, ape yang boleh dan tidak boleh dilakukan sekiranya berlaku kemalangan atau motor mengalami masalah..dan lain2 ler. (Gambiran masa briefing aku tak sempat nk amik sebab tgh makan nasik lemak..hahaha)

 

IMG_4847  e’ehh..tak sangka plak ‘Abang Cik Faras’ (Bro Jim) pun ade kat sini. Pic Cik Farah tak dapat dipublish atas permintaannyer.. hehehe

p/s: T-shirt ORION aku mana Jim?

 

Ok geng..masa yang ditunggu2 dah pun tiba. Anytime jer diorang ni ‘tayargolek’ dan asah tepi tayar..

Takde ape nak citer lagi..layan jer lah.

 

Final countdown..

 IMG_4843

Persiapan terakhir..

 

IMG_4862 sesi pemanasan enjin..

 IMG_4864 IMG_4863

IMG_4865  dah start daaah…dah start!!

 

** Masa ni suspend gak sbb tak sure blh capture ke tidak pics diorg kat track nanti. Dah ler gelap..lampu kat track ni plak mcm lampu tido daaa..harap2 dapat ler. Sekeping dua pun jadik ler..!!

 

 

Bikes on track..!!

Dapat ler jugak amik gambiran ‘on the move’ di waktu malam dgn camera G11 aku. Mmg tak bleh lawan DSLR ler.  Tak banyak..tapi jadik ler!!

*memandangkan keadaan yg agak gelap memang ramai yg surrender sebab flash tak blh pegi jauh..mmg byk kantoi ler!

  IMG_4820 modified   IMG_4822 modified  IMG_4823IMG_4839 IMG_4825  IMG_4829 crop IMG_4838 modified  IMG_4816 modified  IMG_4817 IMG_4858 

IMG_4861 

IMG_4873

IMG_4818

IMG_4874

IMG_4842

IMG_4883

Bro Ben..sebelum masuk ke track utk round yg ke-2..

Begitulah serba skit stori “SuperMoto Trackday” yang dapat aku share utk pembaca blog TayarGolek.Com nih. Harap2 korang suke. Jam pun dah pukul 9.30 mlm..tiba masanya utk aku calos ler..memandangkan byk kantoi masa shots diorg kat track..

 

Sebelum aku tamatkan stori ni, ade ler skit aku nk ulas skit pasal event nih. Yaa!! pada aku satu event yg baik..dan perlu diteruskan dari semasa ke semasa. Tahniah kepada penganjur yang telah memberi sedikit ruang kepada peminat2 motor ‘motard’ utk mengasah lagi skill dan bakat diorg.

 

Tetapi..alangkah bagusnya jika event spt ini dilakukan pada waktu siang kerana perlu diambil kira faktor keselamatan menunggang diwaktu malam lebih2 lagi dilitar yang rata-rata mereka adalah agresif!. Berbekalkan dgn lampu yang agak malap..tapi tak sure pulak keterangan lampu2 dan kejelasan pandangan diselekoh2 yg diorg lalui. Aku berharap agar event2 akan datang dilakukan pada waktu siang (pagi ke..petang ke) agar para peserta lebih confident dan para penonton pun blh ler nampak dgn jelas..

 

Semoga dgn adenya stori “SUPERMOTO” versi TayarGolek.Com ini serba sedikit dapat menarik minat lebih ramai lagi peminat2 moto ‘motard’.

 

IMG_4774

****Jangan lupe datang beramai2 di LITAR PLUS SPEEDWAY USJ pada 5 DISEMBER 2010 untuk menyaksikan satu ‘tournament’ anjuran SCRAMRIDERS.COM iaitu SUPERMOTO CHAMPIONSHIP.

 

sekian,

-Han-

TayarGolek.Com

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com