Kapar Motors

Archives

13

Stori – Ride ke Tasik Chini @ Tasik Chini Resort

TayarGolek.Com Sunday, November 28, 2010 ,

 

 

@ Tasik Chini

Waktu sekarang pukul 3.15ptg..dah selamat menyeberangi sungai, destinasi utama hampir sampai. Lebih kurang 5KM meredah jalan kampung dari jeti tadi..kitorang tiba di simpang ke Tasik Chini.

 

IMG_6472

Bergambar jap..lepas tu terus shoot ke sana. Simpang ke Tasik Chini kira2 300meter shj dari signboard ni.

Selepas masuk ke simpang ke Tasik Chini..perjalanan ke Tasik Chini Resort dlm 23KM lagi. Sepanjang jalan tu..keadaan jalanraya agak busy skit dgn lori2 batu bersama muatan, jalan agak berliku-liku jugak. Ade setengah tempat tu redup ditutupi dgn dahan2 pokok.

 

p/s: moment ni tak dapat aku shots sebab camera dlm ‘pouch’..

Selepas 18KM ‘tayargolek’..ade lagi 1 simpang kecik ke kanan. Sebelum sampai ke resort tu kene redah lagi dlm 5KM..tu berpandukan signboard yg ade.

 

Alhamdulillah..dh hampir sampai dh..skiiit jer lagi dalam 100meter jer.

Lepak jap dlm 5 minit..utk sesi bergambar..hahaha! bergambar ajer..

 

 IMG_6473 My bike was here..! Tatau ler nape byk sgt aku amik pic ER6N aku nih..mgkin sbb lama tak ride kot?

 

IMG_6474 Dihadapan pintu masuk ke Tasik Chini Resort..100m lagi

 

IMG_6475

Letih siut..! tangan aku pun dh mula berdenyut2 nih…

 

IMG_6476

100m sahaja lagi eh…

 

 

Dah pun sampai @ Tasik Chini Resort…! Mision accomplished!!

Kitorg menjejakkan kaki disini tepat pukul 3.45ptg. Total mileage dari gerai serbaneka tu adalah 120KM… :( . Perjalanan dari jeti ke sini kira2 30 minit jer..

 

IMG_6526

Bukti nih..aku (Han) & Castello (Apis) dah pun sampai dgn selamatnya..

 

IMG_6524

   ala..tembok ni takde pun takpe. Ganggu pemandangan jer..ishh! :P

 

 IMG_6527

2 bijik jer motot >150cc kat sini. Selebih2 nye motorcub & kereta..

 

Jom..kite ushar skit2 dulu view dari luar. Ikutkan hati malas nak amik gambiran dah..sebab lapar perut & ‘kerak teking’ (kering tekak)..

IMG_6482

Ushar skit dicelah2 bangunan ni..

 

IMG_6480

Chalet bagi mereka yg nak overnite..

 

IMG_6479

Ni nak panggil ape eh?? tembok ke tugu?? Kat sini diceritakan serba sedikit berkaitan Tasik Chini dan lagenda Naga Tasik Chini nyer. Nak tulis balik letih woooo..panjang tu!!

 

Close up skit eh..

 

IMG_6478

Harap2 still boleh baca..baca sendri lah eh..

 

IMG_6481

Main entrance ke lobi + reception + Restoren..

 

 

Ok..cukup lah dulu pasal gambo nih. Kitorng nak cari makanan dulu utk sambung nyawa..lapar giler!!

 

IMG_6484

…Restoren Sri Gumum…makan jer ler ape yang ade. Yang penting..HALAL!!

 IMG_6490

Dump semua riding gear kat satu tempat..

 IMG_6494

So..camne? Next plan..? next ride..opps!!

 

IMG_6493 Kene candid – aku yg keletihan..tangan kiri tu rasa mcm nnk patah semula jer..hahaha

 

Ape2 hal minum dlu..

 

IMG_6502

Posing skit lah lepas kene air jus manggo tu..

 

Alrite..mangkanan yg telah diorder dah pun sampe..

  IMG_6504  Ni pilihan Apis – Nasi Goreng Gumum..mcm lazat! Harga: RM10.50

IMG_6503

Ni plak aku punyer – Nasi Goreng Khmer Lost of City. Mcm gempaq nama tu..skali dpt mcm nasi goreng pattaya daaaa….nasib baik sedap! Harga: RM10.50

Makan time..

 

 

Sedikit ole-ole dari aku utk share dgn kawan2.

View Tasik Chini sekitar jam 4.30ptg..enjoyy!

 

IMG_6520

IMG_6507 IMG_6508 IMG_6509 IMG_6511 IMG_6513 IMG_6514 IMG_6515 IMG_6488

IMG_6497

IMG_6516 IMG_6517 IMG_6518 IMG_6519  IMG_6487  IMG_6489 IMG_6496

Note: pada pandangan aku..tempat ni mmg nice & rilex. Bagi mereka yag kaki memancing, kayak atau nk berehat2 dgn family dgn suasana hijau..memang inilah tempatnya. Tapi kalo saje2 datang atau mengharapkan aktiviti2 lain..lebih baik ke tempat lain.

 

Masa tengah makan tadi..ade skit bincang2 utk laluan jalan balik nnti. Selepas bertanye dgn staff restoren tadi blh ikut jalan darat menghala ke Gambang->LPT.

Fikir punye fikir..kitorg decide ikut jalan darat plak. Tak sanggup rasanya nak naik bot lagi..lagi pun dh petang nak redah jalan kampung tu lagi..owh TIDAK!!

p/s: rugi RM5 duit bot tadi..hihihi

Total bayaran utk makan: RM30 utk 2 orang (sorang rm15 ler)

 

 

Jam pukul 5.30ptg – lepak ke surau sekejap utk solat + rehat2

 IMG_6521 IMG_6522 IMG_6523

 

Lepas cukup berehat (cukup ker?) selama 30 minit..kitorang perlu keluar dari kawasan Tasik Chini ni sebelum hari gelap. Waktu skg pukul 6.00ptg..ade masa dlm 1 jam lagi sebelum gelap. Kitorng target sebelum gelap atleast dh sampai Gambang atau pun LPT.

 

Last shots kat Tasik Chini sebelum ‘on the bike’..

IMG_6529

Bergambar sebelum balik..berlatarbelakangkan ”LAKE CHINI RESORT”

“..sampai jugak impian ride ke sini..sekejap lagi kitorg bakal meninggalkan tempat ini dan membawa balik 1001 pengalaman utk sampai ke sini..andai ade rezeki & masanya..InsyaAllah kitorg datang lagi..”

 

IMG_6528  2 buah ER6N bakal meninggalkan perkarangan tempat parking motor di Tasik Chini Resort..

 

Sebelum gerak,camera aku simpan siap2 dlam ‘pouch’. So takde dah nak amik2 gambiran atas motor..nak terus shoot ke Gambang.

 

 

@ Gambang

Dipendekkan cerita..kitorang sampai ke Gambang dlm pukul 7.15mlm dan dah mula gelap. Jalan agak busy skit tadi ditambah plak dgn jalan 2 hala..so takes time skit utk memotong.

Berhenti utk mengisi minyak + short break. Top up petrol di Caltex, Gambang sebanyak RM15.

 

IMG_6530

IMG_6533

IMG_6535Nampak tak?? Awan hitam/gelap sudah marii..anytime kitorg main hujan ni..

 

Ok la geng..aku pendekkan story ni lagi..sebab gambiran dah takde dah. Camera dan lain2 semua dah simpan dlm ‘tank bag’. Kalo hujan tinggal sarung ‘rain cover’ jer..

Serba sedikit summary perjalanan balik:

#  kitorg tayargolek dari Gambang ke LPT pukul 7.45mlm. Cuaca still ok lagi..tapi hampir2 mcm nak hujan dah..

# Selepas 10 minit masuk ke highway LPT  melalui Gambang..hujan mula turun dengan lebatnya. Jarak penglihatan akan terhad. Kitorg dah decide tak akan berhenti walau ape pun. So, perlahankan speed dan maintain 80-100kmj shj sbb keadaan highway yang gelap + berangin. Seingat aku kira-kira 30 minit lepas tu hujan berhenti..jalanraya kering + panas. Mula speeding semula ke 120-160kmj.

# Sekali lagi hujan turun membasahi bumi (tak ingat kat mana). Kitorg tak terlepas gak ler dari basah lencun + sejuk. Hujan berterusan sehinggalah di tol Gombak. Selepas 1 jam perjalanan di highway LPT, kitorg berhenti jap di tol Karak for short break dan skali lagi di Genting Sempah utk isi petrol. Topup RM10 shj. Sehinggalah di tol Gombak, masing2 berpecah mengikut laluan masing2..

# 10.30 mlm – masing2 selamat sampai dirumah.

 
Sebelum aku abiskan stori ni, sedikit kira2 perbelanjaan ride ini:
  • Total Mileage (ikut meter motor aku) : 635KM
  • Kos Petrol :
       Gombak               : RM20.00
       Maran                 : RM15
       Gambang             : RM15
       Genting Sempah    : RM10 
       __________________________
       TOTAL RM            : RM60 (ade baki 1 bar lagi)
  • Kos makan/minum/lain2:
          Breakfast @ Karak           : RM 2.80
          Minum @ Kg.New Zealand : RM 1.40
          Lunch @ Tasik Chini         : RM15.00
         Air botol                         : RM 2.90
         Tambang bot                   : RM 5.00
         _______________________________
         Total RM                         : RM27.10
    Jumlah kos Ride ke Tasik Chini : RM87.10

Kata-kata terakhir sebelum aku tamatkan stori ini:

“…Selagi tayarbergolek, selagi tu TayarGolek.Com menemui anda. Setelah 5 bulan sunyi dari cerita rides, kini aku kembali..

Ride yang pada asalnye simple tetiba bertukar menjadik agak ‘adventure’. Pengalaman meredah jalan2 kampung sehingga tersasar jauh..tayar motor kene toreh.. meredah jalan ‘offroad’..pengalaman menaiki bot penambang merentasi Sg.Pahang  dan akhirnya sampai juga ke destinasi yg dituju. Destinasi tetap destinasi..kita boleh sampai ke destinasi yg dituju mgkin dgn menaiki kereta dan sebagainya.

Tetapi, apa yang TayarGolek.Com cuba share dgn pembaca disini lebih kepada pengalaman perjalanan atau ‘journey’ sesebuah rides dgn motorsikal..dgn 1001 pengalaman baru dlm ride versi TayarGolek.Com. Begitulah serba skit pengalaman ride ke Tasik Chini pada 24 Nov 2010 yang lalu..

Lastly..Special Thanks to Mista Castello for this adventure’s ride..hehehe. InsyaAllah..ade rezeki lain kite ride sama2 lagi..

Kepada semua..Terima Kasihh kerana sudi membaca.

Jumpa lagi dilain2 stori..

 

Adios,

-Han-

6

Stori – Ride ke Tasik Chini @ Sg. Pahang naik bot

TayarGolek.Com Saturday, November 27, 2010

Yoooosshhh…!

Salam sejahtera semua..

Sambung lagi…

Berpandukan ‘map’ dari pakcik rambut perang tu..kitorg berpatah balik semula ke Kg. Belimbing. Aku dh simpan siap2 camera dlm ‘pouch’ sbb akan lalu jalan yang sama.

Selepas kire2 30KM dari Kg. Bengkok tadi..akhirnya kitorg lalu Kg. Belimbing (tempat mula2 bergambar tu)..target utama mencari simpang FELCRA MAKMUR. Menurut pakcik tu sebelum simpang Felcra tu ade simpang kecik sebelah kanan..penyudahnye terlepas sehinggalah simpang Felcra tu.

Masing2 dh pening kepala sebab tak jumpa simpang ape2 pun..atau tanda2 laluan tu menjadik laluan utama. Then..patah balik lagi ke tempat tadi (pic bawah).

IMG_6422

Last2..kitorg smpai balik (pic atas) dan redah masuk dalam Kg. Belimbing tu..Mcm ade jeti kat situ. Tapi malangnya..jeti tu mcm berkunci jugak (tak digunakan). Ermmmm..! pelik sungguh ler..kat mana sebenarnya?

Nasib baik kebetulan ade brader tgh buat keje ‘construction’..so kitorang tanye kt brader tu. Alih-alih brader tu kata yang dia pun org sini..means dia pun tak tau!! ahhh..sudaaa..nak tnye sape ni??

Tiba2  datang plak sorang pakcik dtg situ naik motor..kebetulan mmg org Kg.Belimbing. Menurut pakcik tu ..” kene patah balik ke arah Felcra Seri Makmur tu semula…dah tak jauh dah! Cari simpang loji air..”.

Mak aiiii..! brp kali mau ulang-alik daaaaa…! dah 2-3 kali dh ni ulang-alik jalan yg sama..tapi takpe, kene carik gak sampai jumpa. So patah balik semula kesana..carik simpang yg ade loji air.

OK..jumpa!! Castello dgn gaya ganasnye meredah masuk satu simpang kecik yang aku rasa mcm takde org guna pun..

Agak lega skit sebab dari jauh nmpk ade tanda2 ade jeti kat situ..TETAPI berkunci jugak la plak!! Nampak mcm usang giler! nak tak nak kene pusing balik ler jawabnye..ade lagi masalahnye time tu, masa nk pusingkan motor tu tanah nya agak lembik + menurun bukit. Peghh..giler adventure siut! seksa jiwa raga nak pusingkan moto. Dah ler bapak berat motor ni ..mmg terpaksa guna ‘tenaga seladang’ ler nk pusingkan balik..(sori gambiran takde..aku dh hilang banyak tenaga dah!!)

 

Atlast..!!!! jumpa jugak jalan masuk ken penambang ni atas bantuan orang kampung yg kebetulan baru keluar dari arah bertentangan simpang loji air. Terus dia tunjuk jalan..

 

Nak tau mcm mana keadaan jalan ke penambang??? tgk pic bawah..tu tak kira lagi keadaan kat simpang tu, mcm jalan org nak masuk kebun..

IMG_6446 Akhirnya..jumpa jugak jalan yang benar..! Mcm ni punyer jalan..giler teruk beb! Kesian org2 kmpung ni.

 

aku baru je puji jalan masuk ke Kg.Belimbing tu cantik..See!!! skg korg pun nmpak jalan nye macam mana. Tolong ler bukak mata skit Kerajaan Pahang oii..rajin2 ler turun kampung lihat sendiri keadaannye..

p/s: Sori..aku menulis berdasarkan pengalaman..malu ler kalo ade pelancong asing datang sini naik motor nak rasa gak mcm ape yg aku rasa. Kalo boleh buat ‘proper’ skit ler..

 

@ Jeti

Masa utk naik bot..sampai sini pukul 3.00ptg. Mmmg dah rugi 1 jam dah kalo ikut jadual awal..

Tapi pada aku..ini adalah satu pengalaman paling berharga sepanjang menunggang ER6N. Pemandu bot tu pung bgtau..dh banyak motor2 besar naik bot nih..

Alrite then…confirmed!!!

Bayaran utk menaiki bot ni adalah sebanyak RM2.50 per motorsikal. So kitorg bayar terus RM10 utk pegi dan balik..

Ok geng..masa utk menyeberang Sg. Pahang!!!! giler adventure lah…Berdebar gak rasanya..1st nih!  Agak bergoyang skit masa mula2 bot bergerak..tapi lepas tu stabil balik. Bismillah & selawat banyak2..

 

….. ’the moment’ menyeberangi sungai dgn bot…….

IMG_6447 Yooooosssssshhhhhhhhhhhhh…!! I am here bebeh..!!

 

IMG_6461

Bro Lan..pemandu bot aka penambang..

 

 IMG_6450 Nasib kitorg baik sebab arus sungai mengalir dgn tenang..phiewww!!

 

IMG_6451 Yooo..Castello! Amacam…ok?

 

IMG_6452 Skali lagi ER6N ‘08 dan ‘09 model berada di atas bot merentasi Sg.Pahang..

 

IMG_6453 Melawan arus sekejap (menghala ke Kuala Pahang) sehingga berada di tepian..pastu baru ikut arah arus..

 

 

 

IMG_6459 View ni plak arah arus menghala ke Temerloh - Menurut Bro Lan

 

IMG_6454“..Adventure ni beb..!!” kata si Apis nih..

IMG_6455 Hadapan bot..kalo tgk secara fizikalnya mcm tak caya je bot ni bleh bawak beban >400KG..

 

IMG_6462

dari tepi..bot ni slow and steady. Laju2 pun nak kemana dok??

 

IMG_6456 Layan perasaan nampak beb??kahkahkah..

 

IMG_6463

Kenangan -  motor aku atas bot..

 

IMG_6458 satu depan..satu belakang..ditengah2 Sg.Pahang

 

IMG_6460 Kampung Duri..yang berada di seberang. Tapi bro Lan tu sebut bunyi Duri tu mcm ‘duwi’..wat eva lah..

 

   IMG_6464  Han TayarGolek.Com..hehehe

 

IMG_6466 Ok..dah nak sampai dah..

 

- Dah sampai! 5 minit pengalaman naik bot..tp nak sampai ke jeti dekat 1 jam tak jumpe2 jalan masuk..hahaha

IMG_6469

Beginilah keadaan bot yg telah membawa kitorg dan motor menyeberangi Sg.Pahang. Mula-mula rasa tak ‘confident’ jugak sebab mcm tak percaya jer blh bwk motor 200KG. Nak tak nak kene try jugak..dan inilah ‘pengalaman’ paling berharga yang dapat aku share dgn kawan2..

 

IMG_6468

Ni plak jalan yang kitorg guna dari bot tadi. Masuk gear 1..terus jgn segan2 pulas throttle..

 

IMG_6467  Ok..Apis pun dah sampai atas dah, masa utk bersiap2 utk ke Tasik Chini.

 

Kemana pulak lepas ni?

Kitorang akan terus ke Tasik Chini..skg bersiap2 utk ‘tayargolek’ kesana..

Jumpa kitorg kat Tasik Chini eh..(sambung lagi..kehkehekh)

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com