Kapar Motors

Archives

3

Service time..

TayarGolek.Com Monday, January 31, 2011 ,

Yooosshhh…!!

Salam geng..

 

Genap 3 minggu aku layan versys hari tu..rasanya mcm dah sesuai banget kene service. Ini merupakna service pertama sejak pakai Versys merah niii..mana taknye, baru pakai tak sampai sebulan, mileage dah 3000km..hahaha. Giler kuat berjalan..!

Dua benda yang aku buat haritu..pertama – service EO dan tukar OF. Kedua, aku tukar (flushed) coolant. Pasal coolant tu aku buat sebagai ‘track record’ maintenance utk ‘Red Versys’ ni. So next time bleh refer balik..

 

IMG_8498

Kali ni kedai pilihan aku untuk service si ‘Red Versys’ ni aku hantar ke “SPORTSRIDER MOTORWORKS” a.k.a Kedai Lee Panjang di Bandar Baru Klang. Alaaa..korang sure punye tau kedai tu. Rasanya aku pernah stori dulu kedai ni masa zaman ER6N dulu. So far aku puas hati dgn mutu kerja diorang ni..tu yang aku datang sini lagi selain ‘create networking’ dgn Lee Panjang.. ;)

 

Tak citer banyak..aku sampai jer sana, terus mechanic Panjang sambar motor aku. Walaupun ade 3 bijik motor tonggek time tu tengah ‘mod’ bagi ranggi..motor aku terus dapat ‘turn’. Tak nak payah tunggu lama. Nasib gua baik kot..?? Ke crew dia ramai??..

 

Lepas ‘brief’ skit + pilih EO & coolant..kerja2 service terus ‘ON’..

 IMG_8492Kerja menukar minyak itam..

 

IMG_8493 Buang yang keruh..tukar yang jernih..hehe

 

IMG_8494

Masa utk ‘flush’ coolant yang lama. Dengan ini, “Red Versys” selamat ditoggelkan..

 

IMG_8495  Ok..biar mekanik ni buat keje dia. Aku tak mau kacau.. :)

 

Motor sapa nih?

IMG_8497Kalo aku tak service motor time ni..sure aku tak tau pasal motor Faizal650 yang accident baru-baru ni. Ape yang diberitahu, accident disebabkan kecuaian pemandu bas kilang menukar lane tanpa signal secara tiba-tiba. Ape lagi, sapu dari belakang ler..tak sempat nak elak!! Kadang-kadang kemalangan berlaku disebabkan kecuaian orang lain. Kita yang menunggang motor ni ler jadik mangsa. Ape2 pun..motor masih dalam proses ‘claim’ dari insurans.

 

 

Sementara menunggu di bilik ‘aircond’ + sofa yang disediakan utk pelanggan..sempat ler bersembang2 dgn beberapa bikers kat situ..rasanya member rapat Panjang kot. Sembang2 jugak..’kerak teking’ beb..so kitorang & Panjang kene Teh Tarik dulu ler sementara tunggu motor aku siap..

 

 

IMG_8500

Micheal, Lee Panjang dan Bro Otai(sori tak ingat nama)..aku plak tak masuk dlm ini ‘frame’ daa..

Diorang bertiga bersembang dan bagi tips pasal ‘track’ walaupun aku bukan kaki ‘track’. Tak cukup tu jer..tips mengambil ‘corner’ yang selamat + ‘body position’ walaupun aku bukan kaki ‘corner’..hehehe. Tapi aku anggap tu semua sebagai ‘ilmu’ dari diorang yang dah berkecimpung dgn dunia motor lebih 10 tahun especially Lee Panjang “The MSS Rider Champion”.

Alrite beb..sebelum kitorang blah..the last thing yang diorang share pasal permotoran ni dia suruh aku baca pasal “twist of the wrist” sebab banyak teknik & teori yang boleh dipelajari. “..but remember..U can read from the book but U can not learn from the theory..u must have to try step by step..practice and practice and practice..!” …fuhh!! dalam maksud tu beb!

Anyway, thanks guys for the tips..! and to Panjang..Thanks for the Teh Tarik!!

Motor aku dah siap..! So total aku kene bayar untuk 1st service ‘Red Versys’:

  • Engine Oil (Silkolene Pro 4 10/40) 2 x RM60 = RM120
  • Oil Filter (ori Kawasaki)                            = RM 45
  • Coolant MAXIMA                                     = RM 65
  • TOTAL                                                       RM230

Track record:

Current mileage: 33,111KM

Next Service    : 38,111KM

 

 

Adios,

-Han

10

Kawasaki Versys 2010 || Kapar Motors

TayarGolek.Com Friday, January 28, 2011 ,

Yooosshhh…!

 

Salam Hari Jumaat geng..

Pada awal Januari yang lepas, aku berkesempatan ke Kapar Motors di Kapar untuk melijat sendiri wajah Versys 2010. Sebelum ni asyik ushar2 jer kat internet..tapi pada hari tu aku berpeluang melihat sendiri secara ‘live’..

Bermulanya dengan panggilan telefon oleh sorang sahabat iaitu Bro Gboyz yang ingin mengadakan urusan jual beli ekzos AHM aku yang masih di Kapar Motor. Alang-alang dah ke Kapar, aku amik gambiran skali motor yang tengah ‘hot’ diperkatakan..

Bagi anda yang masih belum berpeluang melihat secara dekat atau ‘live’..sedikit gambiran buat tatapan korang. Mana ler tau lepas ni ‘teracun’ pulakk..hahhahaa

 

IMG_8531

Suasana di Kapar Motor pagi tu agak ‘busy’ skit..al-maklum hari Sabtu. Ramai yang datang serbu kedai tu pagi-pagi lagi..

 

IMG_8518

Tengok…! tauke pun buat keje tolak-masuk motor beb..

 

IMG_8530

 

# Versys 2010:

IMG_8515

 

IMG_8507 

‘Head lamp’ with new look..

 

IMG_8508

New facelift..

 

 IMG_8510

new ‘side cover’

 

IMG_8513

new ‘tail light’..

IMG_8511

‘seat’ nya pula masih dikekalkan seperti sebelum ni. Seat yang agak lebar & empuk mampu memberikan senyuman lebar kpd ‘pillion’..

 

 IMG_8514

Pandangan dari tempat duduk penunggang..

 

IMG_8521

Biler diperhatikan.. cat di ’tank’  menggunakan kaler ‘flat black’ mungkin memberikan sedikit kelainan pada wajahnya..

 

IMG_8519

Tayar ‘standard’ yang dibekalkan adalah jenama DUNLOP ‘sportmax’

 

IMG_8522

Panel meter..tapi bile diteliti memang terdapat sedikit perbezaan dgn bentuk keseluruhannya..

 

IMG_7991

Nampak bezanya?

 

   IMG_8526 IMG_8529

Baru & Lama..perbezaan pada wajah Versys

 

IMG_8520

Harga basic Versys 2010..

 

IMG_8528 

Harga basic(offer) Versys CBU..

 

# Sedikit sesi menguji Versys 2010:

Walaupun mendapat kebenaran utk membawa bersiar2 motor ni..tapi cukup ler bagi aku sekadar menumpang duduk jer..hehehe. Bukan tak sudi..tapi dekat sangat nak buat ‘test drive’..so aku mintak kat David utk membawa Versys 2010 ni nanti semasa ride (short ride dah ler)..hehehe

So far, ape yang aku bleh share kat sini..Versys 2010 ni lebih rendah sikit (ala skit jer..tak byk pun) dgn yang CBU punya. Nampak lebih kecil dan kurus skit berbanding dgn CBU. Tapi yang pasti enjin tetap sama :P

 

Info dari Kapar Motor..Harga OTR Versys 2010 :

  • RM37800 (Cash)
  • RM39000 (Installment)

Lain-lain hal..kene teh tarik jap dgn David.

IMG_8525

Thanks David sebab belanja teh tarik..

 

Alrite..harap info2 ni memberi sedikit tips untuk korang yang tengah pening-pening lalat nak amik motor ape..

 

Adios,

-Han-

3

‘KTM Duke 690 & Duke R’ Launching

TayarGolek.Com Thursday, January 27, 2011

Yoooosshhhh…!!

Salam geng..

 

Sedikit liputan berkenaan event “KTM Duke 690/690R Launching” yang telah berlangsung pada 18 Jan 2011 lalu bertempat di Spin Club Bar, SohoKL, Mont Kiara.

Majlis telah bermula seawal 6.00ptg  lagi utk para tetamu membuat pendaftaran kehadiran. Selepas mendaftarkan nama, masing2 telah menerima sehelai t-shirt KTM Duke 690 dan towel dari RK-M.

Antara tetamu VVIP yang turut hadir pada hari itu ialah Y.A.M Dato’ Seri Syed Badlishah Ibni Tuanku Syed Putra Jamalullail iaitu Pengerusi Motonation Manufacturer Sdn.Bhd. Turut hadir, Mr. Selvaraj Narayana iaitu Pengarah Logistic and Sales South East Asia KTM Power Sports AG, Austria.

Aku sampai disana hampir pukul 8.00mlm bersama rakan-rakan yang lain termasuk David Kapar Motor yang pada asalnya nak berkonvoi dgn motor. Last2 tukar plan semua naik kereta.. :P.

 

Sedikit gambiran utk dikongsi bersama..

 

# Registration

IMG_8541

 

IMG_8542

 

# Bikes

IMG_8544 IMG_8546

IMG_8575 IMG_8576  IMG_8548 IMG_8549 

 

# Posing – Lady Biker Malaysia

IMG_8534

IMG_8535  IMG_8539 

# Kawan-kawan

IMG_8551

IMG_8580

 

# Spin Club Bar

IMG_8553

  IMG_8555

IMG_8556

  IMG_8563 IMG_8564 IMG_8566

 IMG_8569 

IMG_8571

  IMG_8577  

 

# Launching..

 IMG_8582 IMG_8585

    IMG_8592

IMG_8593

IMG_8594

IMG_8595

IMG_8597 

 IMG_8600

IMG_8604

IMG_8606

IMG_8607

IMG_8608

 IMG_8610

IMG_8611

IMG_8613 

 

 

 

#KTM Authorized Dealer

 IMG_8616

IMG_8617

IMG_8618

 IMG_8621 

IMG_8623

IMG_8625

IMG_8626

 

#Ole-ole for VVIP & Sponsorship

IMG_8627

IMG_8629

IMG_8630

 

#Model KTM… :P

IMG_8614

IMG_8632

IMG_8638

IMG_8643

 IMG_8646  

IMG_8649

 

#Makan time..

IMG_8633

IMG_8634

 IMG_8637 

 

 

#Lain-lain..

IMG_8635

IMG_8639  

IMG_8644

IMG_8645 

 

 

#KTM Duke 690

Harga CKD yang belum ‘confirm’..ape yang diberitahu harganya antara RM44K berbanding CBU RM52K. So, berita baik buat peminat KTM Duke..tetapi tidak bagi mereka yg telah memilikinya dgn harga sebelum ini..

 

IMG_8650

IMG_8651

IMG_8652

IMG_8653

IMG_8654

Alrite..tu jer serba skit stori pasal lauching Product KTM. Bagi mereka yg inginkan maklumat lanjut..sila ushar2 ler di dealer2 yg berdekatan eh..

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com