Kapar Motors

Archives

7

Part 4 – Le Tour De Peninsular (Day 2) @ Jeli-Tanah Merah-Machang-Gerai Nasi Kerabu Golok

TayarGolek.Com Monday, February 28, 2011

Yoooossshhhhhhhh…!!

Salam hari Isnin geng..!

1st thing..aku mau mintak sori la ek kat semua pembaca blog TayarGolek.Com ni..soklan demi soklan pasal lama tak update. Hmm..memang betul pun..ade ler seminggu aku tak update stori ni. Bukan aku sengaja nk kasi ‘delay’..tapi tu ler, waktu kerja yang tak mengizin utk aku update. Satu hal lagi plak..’berukband’ ni macem hareeem plak lately ni..tensi banget gue!! Kalo ler ade sape2 yg keje kt TMnet ni baca blog aku..ko bg cepat ler skit urusan line + streamyx aku nih. Dah berbualan aku tunggu..tp jawapan diorg asyik cam  @#$^$#^#$!!

 

Ok geng..jom kite sambung lagi. Kalo dh terlupa episod sebelum ni cam ner..errr ko selak jer ler page sebelum ni ehh..

 

Lepas kitorg bergambiran kat Banjaran Titiwangsa tu..lepas rokok sebatang jer..terus tak citer banyak..start enjin, sarung helmet & glove…..then tayargolek. Maka lepas ni kitorg akan memasuki Negeri Kelantan plak. Daerah pertama yang kitorg akan lalu nanti adelah daerah Jeli..

p/s: ade rakan2 pembaca ni suh aku kecek Kelate bilo masuk Kelate nanti..kawe teraa dulu deh!! :P Kang korang kutuk aku plak cakap munyik siam..hahaha

 

Perjalanan dari Banjaran Titiwangsa ke Jeli..kitrg sekali lagi terpaksa menghabiskan saki-baki jalan yang ber’corner’ tadi..tapi kali lagi ‘adventure’ beb! Apesal?? fuhhh…dah ler jalan bercorner-corner..ditambah plak dgn lubang-lubangan dan tampal-tampalan. Ade satu tempat tu, bile skali-skala bas atau kereta lalu..dah nampak mcm jalan ‘offroad’. Debu-debi terbang sana-sini..sib baik ler aku mmg tak amik gambiran masa tu..takuttttttt!!

 

Last2 aku dapat gak ler hadiah..lepas elak sana..elak sini..kene jugak sebijik lubang sebeso dulang kecik! sib baik tak jadik ape2 beb..berderau gak! Agak2 nye YB ke..sape2 ler area tu tak amik tau ke??

 

Ok..aku skip citer eh (malas nak citer sebab takde gambiran..ibarat tgk TV dengar suare jer ler)

 

@ Jeli

Terus terang aku kata..mmg byk moment yang aku missed sebab tak sempat nak capture. Apa yang aku rasa penting biler ride mcm ni adalah ‘signboard’ setiap daerah yg kitorg lalui. Tp dah terlepas…takkan nk patah balik kot? diorang mmg dah kat depan dah. So aku tak nak ganggu timing ride ni..aku redhakan jer ler..

 

Kitorg sampai di Caltex Jeli kire-kire jam 1.00ptg untuk mengisi petrol. Nak kata isi banyak tu tak jugak..ade ler top-up RM15. Saja wat teman depa yg nek ER6N tu..kehkehekeh! kalo ikut hati nak jer shooot sampai Machang. hehehe..jgn mare eh geng..gue kasi gurauan jer.. :P.

Memang takde rehat ape pun kat sini..lepas isi minyak siap terus tayargolek lagi..

IMG_9271

Tak lama pun kat sini..siap ici minyak terus ‘chaltae’..

 

IMG_9274

Terkhayal jap..! diorg dah gerak tuuuuuuuuu…

Target kitrg nanti untuk lunch di area Machang. Harap2 tercapai ler hendaknya. Bleh ler riki2 kedai nasik kerabu ker…

 

 

IMG_9275

Bile jam dah pukul 1.00ptg..pastu naik motor teringat makanan, yang jadik mangsa tu ‘perut’ ler..muler bunyik lagu ‘Dikir Barat’..adehhh!!

 

IMG_9276

Lapo tu lapo jugak beb..! Gambiran tetap kene ade..hehehe. Somewhere @ Jeli lagi..

 

IMG_9277

Cuaca amat baik sekali..badan masih lagi terasa dingin. Memang jauh beza suhu ataupun angai Pantai Barat dgn Pantai Timur..

 

 

IMG_9279

Laluan atau daerah seterusnya yang bakal kitorg lalui adalah Tanah Merah. So far, ride agak rileks sebab jalan dah mula lurus..jalanraya pun tak busy. So..sambung santai lagi.

 

Tapi..bile dah santai sangat muler sangap!!

 

IMG_9285

Bermula lah aksi ‘cucuk rapat’ sambil amik gambiran. Yang untung..Snooke ler! paling banyak gambiran atas motot..

 

IMG_9287

Tapi aku ni paham..Hasnul dah diri lama atas moto tu dia suh aku amik gambiran dia la tu…terus aku lepak belakang skit…dan gambiran tu mcm kt atas ler..

 

Ade ler lebih kurang 30 minit atas motor..tetiba terpandang satu tempat ni..meriah semacam jer dgn barang2 mcm bantal, baby doll..mcm2 ler !

IMG_9289

Tak citer banyak..gue tapau gambiran2 kat sini..dah mcm jualan Harga Runtuh tu beb!

 

IMG_9290

Jalanraya agak sesak..tp sib baik side kitorg ok..walaupun ade ler skit2 slow tu..

 

IMG_9292

Brader ni buat aku kompius jap..mcm nak u-turn! tapi kkdg rasa mcm ushar2 kitorg jer..heheh

 

IMG_9293

Ni yang aku cakap tadi..sesak di lane sebelah..

 

 

IMG_9296

Mampu speed 57kmj jer..pelan-pelan kayuh maaa..!

 

Selepas seketika…jalan terus lengang..tapi yang jelas dan nyata di lane sebelah tu..bapak panjang kete  beratur..hehe.

 

IMG_9298

Boleh tahan gak kete banyak time ni..

 

IMG_9302

Lain2 sepanjang jalan ni..ade sebuah masjid mukim. Tapi aku tatau ler nama masjid ni..

 

Pastu aku rasa mcm takde ape sangat..mcm biasa jer.

 

IMG_9305

Seingat aku skg ni da berada di area Tanah Merah..kira2 16km jer lagi nak masuk area Machang. Sepatutnya kau akan bertemu sorang rakan nanti di Machang iaitu bro Aziz_UPSI. Tapi mungkin dah agak lewat sejam..member plak kene gerak sewal pukul 1.00ptg dari Machang..ermmm takde rezeki la nk jumpa gamak nye..

 

 

IMG_9306

Di salah satu traffic light di area Machang..ko tgk tu sape enterprem lebeyyy?? Ke tgh cover sakit pinggang?? hahaha

 

 

IMG_9308

Baru jer puji skit..cuaca dh mula mendung-mendung manje..aku dh mula cuak dah ni. Takut ujan..hehe. Bukan risau pasla ujan ni beb..risau tang camera jer. Banyak gambiran tuuu..!

 

 

IMG_9310

tu diaaaaaa..mendung kelabu asap..

 

 

IMG_9312

‘SAYANGILAH KENDERAAN NYAWA ANDA’..tak kire ler kenderaan ape korang bawak..hati-hati yer!

 

@ NASI KERABU GOLOK (Kak Jah Pasir Mas)

Masa yang dinanti-nanti dah pun tiba..ternampak ‘signboard’ NASI KERABU GOLOK!! Terus masuk..carik parking.

wowwwiiiiie..!! my febret lah..! nasik kerabu makan time lunch..new thing beb!!

Kitorg berhenti disini untuk mencari sesuap dua..nasik sebagai menyambung nyawa setelah meredah 338KM perjalanan setakat ni yang bermula dari Alor Setar. Dah pun kat Pantai Timur..Negeri Che Siti Wan Kembang..

IMG_9320

Kalo tgk signboard tu mcm sedap jer..tp tak terai kite tak tau dok??

Nok kecek klate ko?? kawe terai deh..hehe

IMG_9315

Kelah laaa kawe ghoyak demo! kito ore park moto depe-depe keda ni..spese(special) gu!

 

IMG_9316

3 riya – 2 riya?? guano nih? kalu 2 riya ko 3 riya lojik skik dok? ko keno baco mace tulise jawi tuu? baco dari kiri ke kane? aaa..kawe daa lapa pewuk  nie..mano nasik? mano nasikkk?

 

IMG_9317 

Rilek meta eh gu..order air dulu. Hok report tu mace biaso laa..report sokmo!

Simple but very nice..!

Kawe nok ushar2 meta lauk pauk hok mano ye ado..

IMG_9318

  

Perghhhhhh..! menyelerakan..eh sori ah..aku tukar slang Key Ell balik..tergeliat lidah aku ni..

 

IMG_9319

kasik masuk skit muka adik tu ek..ala korang mesti nak tau gak!! ahakss..

 

  IMG_9321

Ini lah hasilnya setelah penat memilih lauk pauk tadi. 1st time aku nampak kaler nasik kerabu cukup kaler..selalunya kalo kt KL/Selangor ni..pucat semacam!!

 

Aku (Han), Hasnul Versys & Snooke – layan nasik kerabu kaler mcm ni. Tapi Apit, agak kurang skit nasibnya..still dapat makan tp dapat nasik putih jer sebab suda yileeeeekk..!

 

Ok gu..kawe nok make meta deh..lepah ni kawe sambung lagi..bereh gu????

 

Adios,

-Han-

12

Part 3 – Le Tour De Peninsular (Day 2) @ Gerik-Jeti Tasik Banding

TayarGolek.Com Tuesday, February 22, 2011

Yooosshhh…!!

 

Salam sejahtera semua..

 

Tak mau citer banyak..aku nak sambung terus ride LTDP ni..

Ayuhhh..! hehehe

 

Episod ke-2 hanya banyak gambiran semasa di stage 1 lalu Gerik ke Jeli. Selepas segar melayan ‘corner'-corner’ tadi kira-kira jam 159KM perjalanan keseluruhan daripada Alor Setar kitorg ‘take a short break’ untuk seketika. So time ni..hepi hour ler..masa yg singkat ni ler peluang nk posing gambiran..nak berasap..nak lap motor..ape2 jer ler.

 

Bak kata Hasnul Versys “ ok..ni baru stage pertama..jalan corner2 tadi tu corner panjang! lepas ni untuk 2nd stage..kite akan lalu lagi jalan bercorner yang agak ‘tide’ atau ‘short corner’..

Biler dengar ‘short corner’ degupan jantung aku jadik laju plak..jgn ler tetiba tangan aku buat hal plak. Sebab sebelum ni Ride Exotic & Ride Batu Gajah lalu jalan short corner..tetiba tangan aku berdenyut2 sakit. Jangan plak nanti fobia aku muncul lagi..Aku sebenarnya tgh mencarik balik confident untuk jalan bercorner ni. Harap2 ok la..takpe ler kalo diorg nak tinggal aku..aku redha! hehehe

  IMG_9189

Pit stop pertama selepas isi minyak di Sg.Petani..

 

IMG_9190

e’ee cehh..! tau ajer mana hala lensa camera aku ni :P

 

IMG_9191Aku tak sure ape ler diorang berkerumun kt situ..?

 

 

IMG_9192

Tersandar tanda kepuasan..hehehe. Tq Apit tolong amik gambiran. Aku mmg gagal ler kalo bergambir.. :P

 

 

IMG_9193

Ini hanye ler lakonan semata-mata antara aku (Han) & Snooke..

 

IMG_9195

Ko amik gambiran motor ko..aku candid amik gambiran ko plak..!

 

IMG_9196

Sendiri bikin..sendiri amik..!

 

Dipendekkan citer lagi..

Lepas short break tadi..kitorg sambung balik tayargolek. Mengharungi jalan yang berliku-liku pendek..atau org2 kampung aku panggil “short corner” :P. Sori geng..gambiran ‘on the bike’ takde..agak bahaya untuk shot gambiran..silap2 haribulan boleh membahayakan keadaan atau keselamatan aku nanti. So, camera tetap digantung seperti biase cuma tak digunakan..

 

Alhamdulillah..akibat sangap yang tak terkira, aku terpaksa memotong Snooke dan meninggal…..kan nye dibelakang. Bulan selalu dapat layan jalan kt sini kan..so gunakan dgn sebaik2nye.. :D

Skali lagi kitorg berhenti..banyak kali berhenti bang??? Nama ride ni pun ride santai kan..so u can stop at anytime at any place u want. Kitorang stop kt sini sekadar untuk bergambar jer. Dah ride jauh2 tp tak amik moment ni..rugi beso wooooooooo!!

 

Tempat yang kitorg stop ni dinamakan sebagai “Dataran Juang Tentera Darat” yang dibina khas sebagai memperingati serta sebagai lambang penghormatan Tentera Darat Diraja Malaysia kepada perajurit2 yang  telah terkorban demi mempertahankan negara.

Terfikir sejenak..bahawa bertuah nya kite sekarang dengan keadaan negara yang aman..

Untuk info yang lebih detail,..sila baca sendiri dibawah eh..

 IMG_9204

Info DATARAN JUANG TENTERA DARAT..

 

IMG_9205

Senari Perajurit yang telah terkorban..

 

IMG_9203

..dan inilah rupe sebenar tugu Dataran Juang Tentera Darat..

 

Ok..gambiran time!!

 

IMG_9197

masing-masing tak mau lepaskan peluang ni. Kalo boleh setiap camera kene ade gambiran kt sini..

 

 IMG_9198

Tempat ni juga dikawal atau dijaga oleh anggota Tentera yang bertugas..

 

 

 IMG_9199

Gambiran motor kitorang dari tugu tadi..

 

IMG_9200

Korang tgk tuu?? sapa dia kat belakang aku? alih2 muncul..hahaha

 

   IMG_9207

Tasik Banding juga boleh dilihat dari sini..

 

 

IMG_9202

..dan sebelum menggolekkan tayar motor. Tripod ‘cinonet’ aku terpaksa memikul tanggungjawabnya. 10 tahun lagi bile tgk gambiran ni..kitorg pasti tersenyum dgn kenangan ride ini..

 

IMG_9208

ok..bersiap beb! Lepas ni mungkin akan shooot terus ke Jeli.

 

Beberapa ketika lepas kitorg tayargolek..berdekatan dgn Dataran Juang Tentera Darat tadi, korang aan menyaksikan pemandangan di Tasik Banding.

 

IMG_9209

Ketika merentasi jambatan ini..boleh dikatakan setiap pengguna jambatan ini akan memperlahan kenderaan masing untuk menikmati moment & scenery di Tasik Banding. Kitorg pun tak lerlepas dgn keadaan itu..

 

 

IMG_9210

Time ni..bawak motor sambil berdiri adalah satu kepuasan..luas pandangan!

 

IMG_9217

..dan untuk capture gambiran2 ni..aku kene berdiri. Mesti kene berdiri sambil menunggang. Kalo tak pemandangan akan terhalang dek pagar tu..

 

 

IMG_9220

..kini aku dah mula berada di tengah2 jambatan..

 

 

IMG_9222

diorang pun dah sayup2 jer kat depan..semua enjoy! aku pun enjoy!

 

IMG_9225

..sharing is caring. Dgn ini ler cara aku share pengalaman ride..agar korang pembaca blog ini turut sama2 merasai pengalaman ini..

 

 

@ Jeti Tasik Banding.

Tak jauh dari jambatan yang kitorg seberang tadi..sekali lagi kitorang take a break di Jeti Tasik Banding. Kali ni mungkin agak lama skit dari tadi..sebab tempat ni mcm “R&R” ler senang citer. menghilangkan penat menunggang atau memandu dgn menikmati pemandangan Tasik Banding.

 

IMG_9228

View jambatan selepas tayar mencecah tanah..

 

 

IMG_9232 

Agak menurun buit skit di laluan masuk ke Jeti Tasik Banding..

 

IMG_9233

ade gak yang lepak2 bawah pokok..walaupun cuaca panas, tapi angin bertiup agak kuat..sejuk skit badan.

 

 

IMG_9234

nak masuk ke parking area..diorg dah hilang! mana ntah menyorok.. :p

 

IMG_9254

ini lah kedai makan atau tempat utk mengisi perut..tak besar tp Ok ler!

 

 

IMG_9236

View jambatan dari Jeti Tasik Banding..

 

IMG_9251

owhhh..kat sini korang lepak eh?? emmm..mana aku nak parking motor ni..? kalo park jgak kt sini sure block jalan..

 

IMG_9255

Last2..sini ler port motor aku parking..

 

IMG_9256

Nice ler!! berlatarbelakangkan tasik & jambatan..

 

Ni nak citer skit nih..

Time aku dok sibuk bukak jacket..alih2 aku dengar diorg ni panggil nama aku..”..weiii Han!! ade peminat ko kat sini??..” aku yang buat2 terkejut badak ni cuma menoleh jer ler..! bajet diorg ni saja nk gurau..sebab dah terjadik masa kt Penang aritu..hehehe

Pastu..diorg panggil lagi ..” weii sini ler..ade peminat ko niii! Giler ahhh..mana ko pegi ade jer orang kenal..” tu ayat diorg eh..saja nak bg kembang..hahaha. Aku memang perasan ade sorang mamat datang kt tempat diorg tadi..

Siap semua..aku pun kesana..

IMG_9237

Ni ler dia..Bro Hairi aka Nomercy(dah betulkan dah, tq snooke). Ape yang diberitahu..bro ni terperasan versys aku dgn stiker putih kat side fairing tu..Terima Kasih banyak la bro sebab sudi tegur kitorg. Dan bro ni jugak salah seorg pemilik motor ER6. Senyum korang eh…!!

p/s: aku dgr diorg ckp…lepas ni nak tulis blog jugak ler..errr “TayarPusing” kot? ke “TayarBotak”?? :P

 

Sempat laa bersembang itu ini..rupe2 nya, bro ni adalah anak kepada Wak Parjo FERNO yang bergerak balik ke Utara dari Kelantan. Seronok gak bile ride ade orng kenal..hehehe

 

IMG_9238 

Sebagai kenangan..kitorg bergambar beramai-ramai. Tapi kali ni Hasnul Versys volunteer untuk jadi ‘photograbber’ :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9244

..dan sebagai menghargai..aku bergambiran ler bersama2..

Ok..beliau meminta diri untuk meneruskan perjalanan ke Utara. Semoga selamat perjalanan yer..

   

Lain2 aktiviti kat sini time ni..hanya gambiran jer. Nak makan awal lagi..baru pukul 11.00pagi lebih..

layan gambiran..

IMG_9247

IMG_9248

 

IMG_9249

 

IMG_9250

 IMG_9252   

 

IMG_9257

 

Alrite geng..! kene sambung ride lagi..target nak lunch nanti kt Kelantan..so kene beransur ler..!

 

Dipendekan citer lagi..dan lagi! Ni jalan masih berliku-liku beb..so on the bike punye gambiran memang takde eh..harap maklong dan paklong semua..! ;)

 

@ Banjaran Titiwangsa..

Tiba di sini lebih kirang pukul 12.00 lebih..(seingat aku ler sebab lupe nk tulis time plak..)

Sekali lagi..badan ni terasa sejuk dan dingin. Tak mcm semalam..laluan Pantai Barat semenanjung agak panas & bahang. Air mineral sebotol pun tak luak beb..fuh!

 

Jom..follow kitorang layan sedikit pemandangan di Banjaran Titiwangsa..

 

 IMG_9258

..Dgn ade nya pencawang ni, Snooke bleh hantar ‘live’ report. Kalo tak..huhuhu

 

 

IMG_9259

..dah sampe!! haaaaaaaaa..update bro!

 

IMG_9268

Dengan sepantas kilat depa ni pi hantaq update..! phiewwwwwwww!!

 

 IMG_9267

Memang ramai pengunjung kat sini time ni..Sambil2 berehat..blh hirup udara segar sekali. Motor kitorg pun nak berehat jugakk..!

 

IMG_9261

My ‘Red Versys’ was here..heheh

 

 

IMG_9260

..and me tooo.. ;)

 

Sedikti ole-ole utk korang yer.. :)

 IMG_9263

IMG_9264

 IMG_9265

 

 

..dan yang terakhir sebelum ride seterusnya..

 IMG_9269 

Gambar kenangan di Banjaran TitiWangsa pada 5 Feb 2011. Yooooooosssshhh..!!

Alrite la beb..panjang dah aku tulis kali ni. aku rasa baik aku sambung seterusnya..selepas ni ok!

Jumpa lagi nanti…

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com