Kapar Motors

Archives

17

Part 2 – Kembara Mencendol dan Merojak @ Cendol Leman Dawi

TayarGolek.Com Monday, May 30, 2011 , ,

Yoooooossshhh..!!

salam geng..aku sambung terus la eh episod Kembara Mencendol & Merojak seterusnya..

 

Destinasi pertama ke PD dah pun selesai..Sekarang, kembara diteruskan ke destinasi ke-2 iaitu Cendol Leman Dawi yang terletak di Seremban. Dikatakan cendol kat situ memang terbaikkk! pastu FREE refill plak..!! Selain dari cendolnya, Pak Leman Dawi memang peramah orangnya..peramah mcm mana? aaaaa..nanti korg tau ler. Tapi sapa2 yang dah tau tu shhhhhhhhhhh..! jgn sembang lagi..rileks ler..! :D

 IMG_2729

Kire-kira jam 1.00 ptg ++ (aku tak ingat), semua dah siap & ready utk tayargolek. Ade gak yang kata..” dh kene ais tadi mcm berat betul nak sambung ride ni..”.hehehe…tu betul kene cendol lagi tu – misi utama. Tak dapat cendol & rojak..kire ride ni GAGAL! muahahaha

 IMG_2730

tayargolek dah..!

 IMG_2732Layan corner skit2 dah ler..

 

IMG_2735

Patah balik jalan tadi..tapi lepas ni kitorg akan masuk h/way plak. Nak jimat masa maa..

 

Jom kite layan gambiran2 semasa menuju ke destinas berikutnya..Cendol Leman Dawi, Seremban.

IMG_2737

 

 IMG_2738

 

 

IMG_2739

 

 

IMG_2740

 

 IMG_2742

 

 IMG_2743

 

 

  IMG_2745

 

 

IMG_2750

 

 IMG_2755

 

 IMG_2756

 

 IMG_2758

 

 IMG_2759

 

   IMG_2761

 

 IMG_2762

 

IMG_2765

 

 IMG_2767

 

 

IMG_2770

 

 IMG_2776

korang tgk nih?? hahaha…

 IMG_2778

Oiit..! main perut kaa??

 

 IMG_2781

 

 IMG_2784

 

 

IMG_2785

 

 

IMG_2786

Perhhhh..! Terbaikkk derr.! :D

 

 IMG_2789

 

 

IMG_2754

 

Dahh..cukup gambiran atas moto. Kite layan cendol dulu..

 

Beberapa minit lepas tu..kitorg selamat sampai ke destinasi ke-2 yang merupakan destinasi utama dalam misi Kembara Mencendol dan Merojak. Tapi kat sini takde rojak eh..layan cendol je dulu..! Slurrrp..! Srot..srot!

 IMG_2792

Perghh..! ko memang pandai la Grim..good timing! Ngam2 jer lu parking kan..hehe

 

IMG_2793

Carik angle dulu untuk si Red Versys aku..baru ler dia hepi! :D

 

IMG_2794

Grim - gambiran solo..

 IMG_2796

Aku tak pandai bergambo beb..tp aku nak gak gambiran solo..haha

 

 IMG_2799

sepesen jer gaya korang berdua nih..haha. diorg ber-3 adalah Khairol ‘klip-klip’, Mersing & Aizat..

 

IMG_2813

Serba skit info Cendol Leman Dawi..sila tengok kat banner tu eh..

 

IMG_2801

Sebelum pekene cendol Leman Dawi..masing2 dok lepak dulu kat bawah pokok..layan2 sembang sambil2 amik angin.

 

IMG_2802

Candid! shot dibawah kelengkang Grim..hahaha. Sepantas kilat! Grim tgh amik gambiran..aku plak mencelah letak camera kat celah2 bedah Grim..hahaha

 

IMG_2805

..mane ler laki aku niee?..” Effa_fj kegusaran bile asbennya hilang dari pandangan.. :D

 

 IMG_2806

diorg ni saje jer..! tak kasik chance langsung aku nak gambiran sorang2..kene serbu..kekekke

 

 IMG_2809

Perasan gak bro Aziz rb nih..tak jadik ler candid mengcandid

Gambiran-gambiran motor..

IMG_2812

 IMG_2803

   IMG_2800

 IMG_2804

  IMG_2836

  IMG_2814

Khairol ‘klip-klip’ muncul bersama family & adik iparnya..

 

 

Jom lah..kite kene cendol Pak Leman dawi nih. Dah terpanggil-panggil cendol nih..

IMG_2834

Pak Leman Dawi merupakan sorang bekas Tentera..kalo ditengok dari ‘barer’ (betul ke aku eja ni) tu mcm RAMD (Rejimen Askar Melayu DiRaja)..untuk tempahan sila kol nombor yg tertera.. :D

 

Kite ke tempat amik cendol jom..

IMG_2819

time ni dahh tak ramai yang berbasris sebab semua dh dapat cendol..kalo tak, memang panjang ler kene berbaris..

Aku memilih untuk kene cendol jagung..srot!s rotttt! hirup diaaa…

 

Ehh..! mana plak tauke cendol ni? Pak Leman Dawi mana?

IMG_2818

tu haaaaa..tgh sibuk mengemas. Inilah dia insan yang bernama Leman Dawi..sorang yang peramah, penuh dgn ilmu sejarah..dan lain2 lah termasuk pengetahuan am. Sekali-sekali pandai pulak melawak..hehe. Pada aku..kalo minum cendol kat sini, celoteh pak Leman Dawi mampu membuat pengunjung kedainya tak kering gusi sekaligus mengamatkan suasana..

 

Takpe2..kite amik cendol dulu..pastu kite sembang lain.

  IMG_2815

Cendol Jagung Leman Dawi – RM2 jer hargenya..Perghhh!! Layan beb..!

 

 IMG_2816

Srottt..! srottt! bunyik hirupan cendol nih..perghh..! Tambah lagi bro..!

 

 IMG_2824

Cube tgk..dia punye feeeeel masa menelan cendol tuu mak aihhh! sampai pejam2 mata..mcm nak kene repeat lagi nih..

 

 IMG_2817

Abah tercengang tgk cendol tu..barang yg lama usah dikenang bah..kite makan jer! kite makan jer..!

 

 IMG_2830

setel semangkuk? tambah lah lagi..

Note: Cendol yang pertama kene bayar. Lepas tu ‘refill’ adalah percuma..berape kali nak tambah..tambah jer ler. Tapi yang akt atas meja je eh..

 

 IMG_2831

Sambil2 menghirup cendol-cendolan tu..Pak Leman Dawi mula menjadikan tempat ni gamat dgn gelak ketawa..skali2 bersorak pun ada..!

 

 

IMG_2821

Maka bermulalah al-kisah2 sejarah, negara2 yang diceritakan oleh Pak Leman Dawi dgn lancar dan teratur. Syiok plak layan..!

Antaranya..pasal Batam..hehehe. Weii..sapa sebut Batam paling banyak ni weii?

Cube ushar video nih..

 

 

IMG_2826 Tengok nih..! “..apa yang saya ckp adalah fakta..bukanya auta. Tak caya? ni buku ni ade tulis..” kata Pak Leman Dawi kepada Cikgu Tun Teja berkenaan keluasan Labuan, Sabah.

 

 

IMG_2827

Siap boleh ingat page mana..tajuk mana. Kagum aku. Kite tgk skit nama buku ni..

 

 IMG_2828

Ni dia..sumber maklumat adalah dari buku “KENEGARAAN MALAYSIA”. “Saya tak tipu punyer…

 

..dan begitulah seterusnya sampai abis..memang tak kecoh..riuh ‘tinggi’.

 IMG_2833

“..motor pertama dicipta oleh Harley Davidson menggunakan tayar berwarna putih. Kalo minyak abis..boleh kayuh..” – ada dalam buku..nak tengok??? Bukti niiii…

 

Selain tu plak pasal Tsunami. Ade2 jer diorg ni nak cuba ‘Checkmate’ Pak Leman Dawi nih.. Aku sempat gak capture video..pasal Tsunami. Jom tgk video nih..

 

<Video tsunami>

 

 IMG_2825

Muka Sarjan Mus yang agak kurang puas hati bila bertanya kpd Pak Leman Dawi pasal ‘Cendol”..dgn selamber Pak Leman Dawi menjawab “…errr..takde maklumat pasal cendol..”. hahaha..

..aku tak puas hati betul lah..pasal cendol tu dia tak jawab..” huh! kata Sarjan Mus dalam hatinya..hihihi

 

Banyak lagi aku nak share dgn korang semua ni..tapi tak dapat ler nak citer semua. Antara yang lain seperti:

- Info sebatang rokok. Hari-hari dok bakar rokok..tp tak pernah terpikir nak kire panjang rokok tu. “ ..Panjang sebatang rokok adalah 8.4cm..” kata Pak Leman Dawi. “..Tak caya?..tunggu saya amik pembaris..”. Betul2 punyer pembaris daaa Pak Leman Dawi bawak. “..Yer betul..!!” Terkedu kitorg sekejap..

 

- Pasal Muar. Pak Leman Dawi tetiba tanye aku pulak “..awak asal dari mana?..”. Aku jawab “..saya asal dari Muo..”. Dan..selepas itu bermulalah hujan beliau pasal Muar .. “Perkataan Muar yang berasal dari bahasa Arab..bla..bla..bla..atau dikenali dgn nama Bentayan..”

** baru aku tau yang aku adalah orang Bentayan..muahahaha..!

 

..dan banyak lagi lh beb..! nak citer semua kat sini letehhhhhhhhh..!

 

 

IMG_2837

Aktiviti selepas mencendol..kitorg santai2 lepak bawah pokok. Kasi rilek2 dulu..kasi tenang2 fikiran dulu..

 

Sebelum bermula tayargolek seterusnya..kitorg abadikan kenangan bersama2 Pak Leman Dawi (Tauke kedai cendol yang popular ni).

 IMG_2838

Alamekkk..! lambat 2 saat daa..

Ok..ok..sekali lagi. Pasni sure jadik punyer..

IMG_2839

CLIQUERS bersama Pak Leman Dawi..

 

Tayargolek time..!

 

IMG_2840

Rasa berat giler badan ni lepas kene cendol..wuhuuuu..!

 

IMG_2841

Kene U-turn ler..patah balik ke laluan tadi.

 

Selesai destinasi ke-2 Kembara Mencendol dan Merojak hari ni. So, next? kemana kite?

Kembara Mencendol & Merojak menyambung perjalanan seterusnya ke destinasi ke-3 iaitu ke Tasik Titiwangsa. Misi cendol dah tercapai..cume misi merojak jer belum lagi..

 

IMG_2842

Aku nak share skit..tak tau ler korang dah tau ke belum. Ini adalah stesen keretapi yang terbaru di Senawang..memang nampak baru. Dah..tu jer! :P

 

Jom kite ke KL pulak. Tayargolek ke KL kitorg menggunakan khidmat lebuhraya PLUS. Nak guna jalan dalam lagi..masak ler! pukul berapa nak sampai. Macam biasa, ride santai2 jer..speed tak lebih dari 160kmh. Ok la tu kot kan..diorg pun hepi sebab tak rushing & speeding.

 

@ R&R Seremban..

Berhenti sekejap untuk mengisi minyak motor masing2 di R&R Seremban. Kebanyakkannye memang kene isi laa. Tapi motor aku & Grim masing2 ade 3-4 lagi. So tak payah isi ler..leceh ler nak isi skit2..hhehehe

 

Dalam masa yang sama bro Andika & Aizat takde dalam group. Diorg terpaksa gerak dulu sebab ade hal petang tu..

 

IMG_2843

Isi minyak dulu..isi cendol kang merajok plak moto tu..

 IMG_2844

diskriminasi..! hahaha..

 IMG_2845

carik angle skit..

 IMG_2846

sembang panjang nampaknya..on the bike weii!! Panas dah nie..

 

Kira-kira 10 minit di R&R Seremban..kitorg sambung lagi tayargolek ke Titiwangsa. Nanti akan exit di Tol Sg. Besi dan terus ke sana..

 

Dipendekan citer..

 

@ Titiwangsa

Lebih kurang pukul 4.30 ptg..Alhamdulillah, semua selamat sampai ke destinasi ke-3. Misi kali ni kitorg akan pekena rojak pulak. Time ni aku betul2 nak makan..dh terasa lapo perut nih..memang kenikmatan makan rojak pasti berlaku..hehehe.

 

 IMG_2847

susun atur motor cantik2..hehehe

 IMG_2848

Red Versys berviewkan National Library..

 IMG_2849

dah..jom! jom! kite sembang sana ler sambil2 kene cendol & rojak..

 

 IMG_2850

Mamak Rojak Titiwangsa..

 

IMG_2851

Port tersembunyik…

 IMG_2852

gambiran..gambiran!

 

p/s: next time ride..kalo aku tak bawak camera OK tak? hehehe..

 

Misi bakal terlaksana..

 IMG_2857

Rojak Titiwangsa versi sebiji telo dibahagi 2..

 

IMG_2858

Rojak Titiwangsa versi 2 biji telo dibahagi 2 setiap satu..pehh! gilo ahh..sape punyer rojak nih?

 

IMG_2859

..dan penghilang ‘kerak teking’..Cendol Titiwangsa..

 

IMG_2854

mari makan..mari makan! (versi iklan Azizah Ariffin) hehehe

 

 IMG_2855

srottt..! srotttt..! hirup dia..

 

 IMG_2856

huh?? tambah lagi??

 

ok la geng..dipendekkan citer lagi, lebih kurang pukul 5 ptg kitorg mula beransur. Sempat jugak aku tapau 4 bungkus rojak untuk dibawa balik (kebetulan ade tetamu)..hehehe.

Total kene bayau kat sini adalah RM19..

 

 

IMG_2860

Masa untuk balik..Aku dan Snooke akan balik terus ke Shah Alam. Manakala yang lain, sebahagiannya akan ke NAZA nak ushar2 motor..

 IMG_2861

Ok geng..ride safe yer! Jumpa lagi next ride..

 

Selepas bersalam-salaman dgn semua kwn2 yang follow ride ini, masing2 akan tayargolek dgn destinasi masing2. MISSION ACCOMPLSHED! bak kata orang kampung aku..hehehe.

Ape yang aku bleh katakan, Kembara Mencendol dan Merojak memang terBAIKK! Rata2 yang join termasuk rakan2 yang baru 1st time join ride ni..menyatakan bahawa amat suke sekali dgn jenis ride yang berbentuk santai2 dan rileks. Tekanan terhadap kerja setidak2nya dapat dirawat dgn ride2 yang sebegini..

Ok lah..buat kawan2 yang organise dan mengikuti kembara “short ride” ini..Terima Kasih banyak2..aku hepi..korang hepi..semua hepi! Mungkin lepas ni aku nk cadang buat Kembara Mengejar Sejarah pulak..! hehe

 

Jumpa lagi..

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com