Kapar Motors

Archives

6

Soto Sungai Serdang, Kapar

TayarGolek.Com Thursday, June 30, 2011 ,

Yoooossshhh…!

 

Korang pernah dengar Soto Sungai Serdang, Kapar tak? Pernah makan soto kat situ?

 

Stori pekene Soto Sungai Serdang, Kapar bersama rakan2 motor..


Bersama rakan2 FERNO termasuk Presidennya iaitu Abg Mad..kitorg lunch makan soto di Restoren Soto Sg. Serdang. Biler makan2 nih? bulan lepas rasanya..hehe. Rakan2 yang dapat join adalah mereka yang bekerja/tinggal disekitar Shah Alam-Klang. Tak silap aku dah 2-3 kali jugak FERNO buat makan2 kat sini sebelum ni..Kenapa jadik tempat pilihan eh? Sebab.. sotonya lain daripada yang lain.

 

@ RV – Petronas Tol Bukit Raja, Klang

Berkumpul di Petronas Tol Bukit Raja, Klang kira2 jam 11.30pagi..seramai 5 orang rakan menunggu disini iaitu Abg Mad, ArRaubi, Wattadoss, Donn dan Han (aku). Ade sorang lagi, Bakayaro..yang terlalu laju sangat sampai terlepas RV Point ni..hehehe. Bapak laju ko bawak moto wehh..!

 IMG_0586

Tak yah citer laah..:D

IMG_0581

Rakan2 yang yang menunggu di RV Point. Ape pulak yg dibelek2 yer tu??

 

IMG_0584

Owhhh..! Windshield baru rupernya kat moto ArRaubi.

 

 IMG_0585

Sms demi sms..ok lah! time to tayargolek. Bakayaro akan tunggu di depan Tol Shapadu, Meru..

 

Dari Tol Bukit Raja, kitorg menggunakan highway Shapadu terus ke Jalan Kapar. Seterusnya hinggalah  ke Kg. Sg. Serdang, Kapar.

 

@ Restoren Soto Sg. Serdang

 

Kira 12.30t/hari..dah pun selamat sampai..

 

Restoren Soto Sg. Serdang

Inilah dia Restoren Soto Sg.Serdang yang aku citer dari tadi..

 

Soto Sungai Serdang, Kapar atau nama panjangnya adalah Soto Kampung Sungai Serdang terletak di Kg. Sg. Serdang, Kapar..bukan kat Serdang tawww! Lokasinya kira-kira 3KM dari pekan Kapar. Sila2 lah google..

Pada aku ler..soto ni merupakan soto yang paling sedap dikawasan mukim Klang-Kapar. Aku yakin..kalo korang 1st time datang sini..kepompom makan 2 mangkuk..!! kalo tak..aleh saja nak cover2 malu konon..hikhik.

“..Memang kepompom srotttttt..! srottttttttt..! bile menghirup kuah soto tu bersama sambal kicap (sambal yg wajib bg org2 Johor). Original Soto Jawa..!”

 

Satu lagi, ade yang pesan..kalo datang makan soto kat sini kene bawak baju extra..sbb lepas makan kepompom baju basah punyerr! ahahaha..

p/s: Segala kata2 diatas adalah ikhlas..aku tak dibayar utk promosi tersebut. Sebarang sms yg ditujukan kat aku untuk bertanya lokasi tidak akan dilayan..harap Mak Long Tipah yer.. ;)

 

Makan time..!

IMG_0587

“..Gambiran dulu..makan kemudian..” bak kata Bakayaro..

 IMG_0589

Semua dah dapatt soto masing2..siap order extra lagi!

 

 

Kite Zoooom skit..!

Soto Sungai Serdang

Nampak biasa..tp luar biasa! Bukan ayam yg diracik kecik taww..ini ayam seketul dipotong2..puashatii makan..! “..Srotttttttt…srottttttt!! hirup kuah dia..”

 

Harge? harga dah naik skit dahh..hehe. Dah ramai yang tau. Yang datang bukan org2 kmpg sini jer nakk…dari luar2 sinun pun ade. Kete kecik sampai le ke keta bapak beso pon ade..

Bak kata iklan Rosham Noor .. “ Kalo berani..cube laa..

 

Dah kenyang..balik ler dgn hati gumbira!

IMG_0591

Wattadoss memberi isyarat “ sok repeat lagi ke??”

 

IMG_0592

Senyum lebar tanda kepuasan..kepuasan menghirup kuah soto hingga ke titisan terakhir!

 

IMG_0595

“Red Versys” yang betul2 berhadapan dgn restoren Soto Sg. Serdang..

 

So bile nak repeat??

 

Adios,

Han

0

INFO: Fork Service – ER6N/F

TayarGolek.Com Wednesday, June 29, 2011

Yoooossshhhhhhh…!!

 

Nak citer ride eh? Rilek lu…tgh plan ni..heheh..Tungguuuu..!

 

Imbas kembali kenangan bersama ‘janda’ lama aku si ER6N putih ni dulu..konon2 nye dulu nak publish tapi last2 tertukar kunci terus daaa..langsung tak jadik.

 

Memandangkan ada yg bertanya aku mana kedai nak service fork utk ER6N/F?..berapa kosnya? Jadi..untuk memudahkan soklan2 cepu emas tidak berulang, aku up skit entry kali ni pasal service fork di Bengkel Aching, Taman Hormat. Lokasinya kire2 berhadapan dgn Sunway Piramid.

 

Masa ni aku pegi sana bersama Jame (rakan ER6)..kire2 jam 11.00pagi. Tapi kedai ni bukak lambat daaa..paling cepat pukul 12.00t/hari, paling lewat pukul 1.00ptg. Tapi kedai ni tutup sampai lewat malam..

 

IMG_6040IMG_6062

Pusat Motorsikal Taman Hormat.

 IMG_6050IMG_6042

Kenangan lama..ishh..ishhh..! Barang yang lepas usah dikenang..huhu

 

IMG_6054  Jame & Mark..kedai member Mark rupenya. Mark saja datang bikin kecoh..kutuk2 member! haha

 

 

 

Tauke juga makenik bengkel ni dikenali sebagai Aching..

IMG_6058

Aching atau Mark gelarkannya sebagai “Orang Tua Tak Sedar Diri..” aduhhh..

 

Kerja2 service fork bermula..

IMG_6056

Satu demi satu fork motor ex-ER6N aku dibukak. Setting fork bergantung kepada permintaan pemilik motor. Aku lebih prefer setting standard agar selesa menunggang utk kegunaan harian..

  IMG_6060

Itu minyak lama kasi buang laa..kasi cuci..!

 

IMG_6064

Dipendekkan citer..kedua2 batang fork dah pun siap ditukar dgn minyak yang baru..baru ler syiok skit.

Ok..harga yang dikenakan utk service ini sehingga siap sepenuhnya adalah RM80.00 SAHAJA! Murahkan??

 

Adios,

Han

3

Two Wheel Garage

TayarGolek.Com Sunday, June 26, 2011 ,

Yooossssssshhhhhhhh…!!

 

Salam semua..

 

Terima Kasih banyak2 buat rakan2 pembaca TayarGolek.Com yang masih sudi singgah disini walaupun aku tau..dah lame giler aku tak update. Bukan tak mau update bro2 semua..tp setakat ni aku tak berpeluang untuk join mana2 ride..selain dari timing keje, luang masa dgn family utk bercuti..lepas tu plak berada di luar Malaysia atas urusan perniagaan kecil2lan..hehehe

 

Last aku punye ride bile eh?? Rasanya lepas tamatnya ride ke Thailand tempohari. Penangan ride ke Thailand tu..sampai ade yang kata “..memanjang ko ride ke Thailand eh?..”, walaupu hakikatnya ride tu cuma 3D2N jer..hahaha. Kire jadik ler gimik stori aku tu..ternampak macam hari2 keje aku pegi ride ke Thai..hahaha. Kalu itu mcm syiokkkkk woooooooo..! Lepas tu diikuti “Kembara Mencendol & Merojak’ plak..sampai skg lemak cendol tu mengikut je mana aku pegi..ampesss! :P

 

Kite tinggalkan cerita merapu kat atas tu..meh! aku nk stori skit pasal perniagaan member kita nih. Bertambah lagi sorang usahawan melayu di arena permotoran Malaysia.

 

Pernah dengar nama “Two Wheel Garage”? Bagi yang belum pernah..kali ni aku cuba buat sedikit review pasal kedai ni. Sapa2 yang pernah dengar..mesti korang ingat kedai ni lebih kepada geng2 “Beemer” atau BMW..betul tak?? hehehe..

 

Aku pun memula ingat mcm tu jugak..” kedai “Beemer” nih! takkan nak hantar service “Red Versys” aku kat sini kot?” ..lebih kurang macam tu lah persepsi aku memula nak ke Two Wheel Garage (TWG)..bukan TG eh!! TG tu TayarGolek (nak selit gak tayargolek aku ni) :D

 

Atas roger2 dari rakan2 baru VOG (Versys Owner Group) ke Two Wheel Garage..kitorg bertiga iaitu aku (Han), Azim & Chon..bertemu di RV – Petronas Batu 3 lama kire2 pukul 12.30t/hari. Dari situ kitorg terus ke Glenmerie ke TWG.

 

@ Two Wheel Garage

 

Kire-kire tak sampai 10minit pun..kitorg ber-3 dah pun sampai. Ape yang menambahkan lagi persepsi aku pasal TWG ni utk group2 ‘Beemer’..beberapa buah motorsikal BMW tgh melepak2 diperkarangan TWG.." aishhhhh…! semua layan BMW jer nih?? mana blh jadik!!..ahakss” kata2 poyo hati aku :P

 

IMG_2482

Antara rakan2 VOG yg join ke TWG..motor yag kiri skali aku rasa kepompom korg dh kenal..hakhakhak.

 

IMG_2483

Versys hitam ni plak ..milik Azim (kanan) & Chon (tengah)

 

IMG_2484

Bak kata Chon “ aku tak dapat nak pakai BMW lagi ni..dapat pakao box H&P ni dulu jadikkk lerrr..!” kata2 Chon yang cuba memujuk hati yang lara..

 

IMG_2485

Mahal box ni beb..side panniers jer dh dekat RM4000…ape laaa keje diorg ni kan? kan??

 

Selain tu..kitorg dapat rakan baru lagi..Ayob (pakai baju putih) ni staff TV3..baru je amik Versys. Tangah mencari rakan2 motor..

IMG_2487

So bergambiran ler kitorg ber-3..Chon jgn mare ehh..muke ko takde..huhu

 

IMG_2488

Elok beno la tu..dua2 ni org media. Sorang org surat kabo..sorang org TV. Bile nak masuk muka kt TV ni Yob??

 

Berbalik pada citer Two Wheel Garage (TWG)

 

IMG_2480

TWO WHEEL GARAGE (TWG)..sebenarnya telah mula beroperasi sejak bulan Ramadhan tahun lepas lagi. Kira-kira dh hampir setahun beroperasi sehingga kini. Mungkin ramai yang belum tahu akan kewujudan TWG ni. Jadi, dengan entry kali ini..pembaca2 TayarGolek.Com khususnya dapat berkongsi cerita dgn rakan2 yang lain dan boleh ler berkunjung atau mendapatkan khidmat nasihat berkaitan dgn permotoran..

 

Lokasinya terletak di Glenmarie, Shah Alam yang beralamat :

No.5, Jalan U1/31, Hicom – Gelnmeri Industrial Park, Seksyen U1, 40150 Shah Alam, Selangor.

 

IMG_2508

Azman Baharuddin.

Bro Azman Baharuddin atau aku lebih mesra panggil beliau dgn nama Abg Man. Abg Man ni adalah pemilik Two Wheel Garage (TWG)..dan juga biker bertaraf ‘overlander’. Kalo ride stakat ke Combodia tu mcm balik kampung je dah. Walaupun muka nampak ganaz..tapi hati ada taman-taman..heheh (gurau je bang). 

 

IMG_2476

“OVERLANDER”..tgk! mcm mana aku tak kata TWG ni kedai utk “Beemer”..? Itu ler persepsi aku masa mula2 ke sini..hehehe

 

Tu persepsi jer..! ape2 pun pasal persepsi tu aku akan jelas nanti..baca sampai abis eh..word by word.

 

Jom..kite ushar skit ape yang ado kat TWG ni..

IMG_2490

Antara riding gear yg korang boleh dapati di TWG..racing suit semua bagai pun ado.

 

IMG_2494

 

IMG_2495

 

IMG_2496

 

 

IMG_2497

 

IMG_2498 

 

IMG_2491 

Lain-lain accessories yang ada spt di gambiran atas..

 

IMG_2493

Ruang dalaman yang kemas. Selain tu..sapa2 yang datang sini disediakan air minuman panas tapi amik sendiri laa..ala tekan jer kopi or teh..that’s all. Kalo korang kaki PS3..hah boleh layan gak kat sini. Sambil2 tunggu motor siap. Kalo terer blh la lawan game ngn anak lelaki Abg Man..terrer siut!! huh..

 

 

Cuci mata skit…! BMW oh BMW..!!

IMG_2500

Beberapa buah GS dan lain2 motor yang tgh melepak..gerammmm je aku tgk! fuhhh..tergoda iman mak nakkk..!

 

Kene goda….!! kene goda lagi kuat bile tetiba terpandang…F800GS !!!

IMG_2506

alahaiiii…! kat sini ko muncul…idaman kalbu aku.

 

IMG_2507

…si putih gebu montoks ni mula menggoda-goda aku plakkkkkk aiih..! Dugaannn..! Tolong aku wooooiit..!

 

 

@ Garage

Kite ushar division lain plak..selain menjual accessories, bengkel membaiki, menukang dan lain2 lah pun ade disedia..

IMG_2505

Abg Man kelihatan serious bile berbicara pasal bisnes..katanya “..ada masa kite bergurau..ada masa kite kene tegas & serious..

 

IMG_2502

“..Bile berada di garaj nih..baru ler aku sedar bahawa TWG bukan saja specialist utk BMW..malah semua motor antaranya Honda, Kawasaki, Ducati, Yamaha. Pendek kata semua boleh bikin maa..!! So, tak salahkan kalo korang mencuba jaya di sini sambil2 support bisnes kaum bumiputera pulak?? ..betul tak?

 

IMG_2503  BMW 650GS pun ade..memang kecik skit kalo compare F800GS tadi..hihihi..

 

 

Di TWG..staff2 yang bertugas sebagai makenik dipanggil ‘Technision’. Means, dalam kamus TWG..tiada istilah makenik yer..tu ape yang Abg Man bgtau. Diorg ni pun pro..pengalaman bertahun2 membaik pulih motor2 berkuasa tinggi yang dikenali dgn nama Ijam & Panjang..

 

What next?

Alang2 dah ade bengkel dan boleh buat service motor2 Japan..aku pun service skali lah..

 

   IMG_2509

Ijam tengah sibuk melayan “Red Versys” aku..

Sementara motor aku tgh service..kite tinggalkan dulu kejap. Abg Man dah sibuk panggil suh makan dulu. Malu plak rasa..baru 1st time jumpa dh suh makan lah..minum lah..Thanks banyak2 la bro!

 

IMG_2511

Sembang2 pasal motor..

 

IMG_2512

Azim meng’offer’kan diri untuk mengambil gambiran. Dari kiri : Aku (Han), Abg Man, Pok Teh (Beemer gak tu) dan Chon..

 

 IMG_2513

Makan time..Nasi Ayam maaaa..! Tersenyum lebar Azim dpt tgk nasik ayam tu..dari tadi amik bau jer..hahaha

 

 IMG_2515

Ni dia Technician TWG..Ijam (kiri) dan Panjang (tengah).

 

IMG_2516

Sebagai ole-ole dari Abg Man pemilik TWG..beliau telah memberikan stiker ‘expedition’ dari Israq Adventure.

p/s: Nasib baik laa stiker TayarGolek.Com out of stock aritu..kalo tak bleh aku tukar2..

 

So, macam tu lah serba sikit pertemuan singkat aku, Azim & Chon bersama Abg Man TWG. Kata-kata marhain dari Abg Man yang sempat dia pesan dekat aku.. “ aku harap..ko sebagai penulis blog permotoran (TayarGolek.Com) di M’sia dapat membetulkan skit persepsi pengguna2 motor2 besar agar tidak membuat andaian bahawa Two Wheel Garage adalah pro kepada BMW sahaja..semua motor kami terima..kami service dan kami boleh buat. Datang2 ler kesini..jalan2..tengok2..kenal2..”. Tu lah pesanan yg aku ingat. So, sebagai korang pembaca dan pemilik motorsikal..semuanya berada ditangan korang sendiri..tak gitu??

 

Lain2 perkhidmatan yang turun disediakan adalah Tow Service. Jika berlaku motor breakdown dan memerlukan Tow Service di Semenanjung Malaysia, jangan malu2 untuk call number dibawah:

Azman (Abg Man) : 012 – 273 2523 / 019 – 332 3253

Bobby : 017 – 669 0771

*p/s: jangan tepon aku tauuu… :D

 

 

Alrite…motor aku pun dah siap service. Bukan setakan service je beb..satu2nya kedai yang memberikan service ‘spa’ untuk motor selepas service ( cuci motor lepas service daa..). So, bersih berseri le motor den lepas service…memang TERBAEKKKKKK ler Abg Man!!

 

 

Sebelum berpisah..kitorg bergambiran dulu di depan perkarangan TWG, Glenmerie Shah Alam.

IMG_2518

Rakan2 VOG (Versys Owner Group Malaysia)

 

 IMG_2520

..dan bergambiran dgn MD Two Wheel Garage (Azman Baharuddin)

 

Tu jer setakat ni yang dapat aku share dgn peminat2 TayarGolek.Com. Aku doakan agar Two Wheel Garage terus maju..dan maju! All the best to Abg Man..

 

Jumpa lagi dalam entry2 yang lain selepas ni..Yoooossshhh..!!

 

Adios,

Han

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com