Kapar Motors

Archives

2

Bar End Mirror (Street Fighter)

TayarGolek.Com Saturday, July 30, 2011 ,
 STICKY MODE: 7 hari
Sila lihat update seterusnya selepas entry ini.

IMG_2028

 IMG_2031

IMG_2037

Price : RM200/pair
Postage : RM6 (poslaju)
Berminat? Sila call 012-695 5792 or  email ke han@tayargolek.com untuk urusan pembelian.
10

Pusing-pusing Koh Samui

TayarGolek.Com ,

Yoooosshhhhhhhh…!

 

Salam geng..

Hari ni merupakan hari ke-2 kitorg berada di Koh Samui. Letih badan masih terasa..skit la. Memgikut program Ride ke Koh Samui yang aku set, hari ke-2 adalah utk aktiviti santai. Kitorg akan pergi melawat ke tempat2 yang menarik di sini. Tapi tak semua tempat la..kalo semua tak sempat utk 2 hari beb.

 

Pasal tempat2 tu nanti aku citer. Sekarang aku nk share skit gambiran BEACHCOMBER..hotel tempat kitorg stay selama 2 malam disini.

IMG_5431

BeachComber Hotel..terletak betul2 di Chaweng Road. Kedai2 jugak banyak disini..

 

IMG_5432

Pintu masuk ke BeachComber. Terdapat Private Beach..so peniaga2 jalanan tak ler boleh ganggu..

 

IMG_5419

“WELCOME TO BEACHCOMBER HOTEL”

 

 IMG_5420

Reception area..siap ade library & Internet. Internet kene bayar yer..tak mahal cuma 10baht jer utk seminit.. :P

 

IMG_5421

Bangunan hotel..

 

IMG_5422

Waiting area..

 

IMG_5423

Secure parking..

 IMG_5424

Terpinggir jauh nampak? hikhik..

 

Sebelum kitorg ke aktiviti utama..kite breakfast dulu..sambil2 tengok pantai & pengunjung pantai.

Jom..!

 IMG_5402

Suasana pantai di Chaweng Beach..masih agak tenang. Ini yang aku kata tadi ‘private beach’..

 

IMG_5403

Lokasi sarapan pagi..

 

IMG_5404

Angin masih lagi sepoi2 bahase jer tiupannya..

 

Breakfast time..!

IMG_5406

dah nasib badan labu..makan roti jer lor..! Lain2 wa tak berani makan..

 

IMG_5400

Waaaa…syiokk ehh! Hasnul tgh layan feeling tu. Awal2 lagi dia dh kuar breakfast..

 

Gambiran kat bawah ni adalah dari pantai sebelah..lupa aku nk amik pic..tak dapat nak tunjuk tali sebagai sempadan antara pantai.

 

Ni betul2 sarapan pagi ni..sekitar jam 9.30-11.30 pagi.

IMG_5407

 

IMG_5408 

Tu tali yang aku ckp tadi..so peniaga jalanan tu tak blh masuk atau melepasi tali tu. nak lepak tepi pantai pun takde gangguan ler..

 

IMG_5412

 

IMG_5413

Muka fresh lepas bangun tido + breakfast..

 

IMG_5414

Isshh..ishhh..isshhhh!! ape ler yang diorg ushar tu beb?? Opsss..tak blh tunjuk. Bahye!!

 

 

IMG_5415

Ni yang amik package island hopping kot?

 

Rileks jap..amik angin.. :D

 IMG_5417

Lalalalaaaaaaaaaa….

 

IMG_5418  Opsss..! Red Versys kali rileks..now selipar aku plak kene bekerja keras hari ni..hahaha

 

 

So ape aktiviti seterusnya hari ni?

Mengikut perancangan hari ni, kitorg akan melawat 5 buah tempat menarik di Koh Samui antaranya :

1) View Point

2) Grandfather and Grandmother’s rock.

3) Wat Khunaram - The Mummified Monk

4) Big Buddha

5) Wat Plai Leam – The Buddhist Temple

 

Memandangkan semalam kitorg dah menunggang motorsikal dari 6.30pagi hingga lah 11.00mlm (waktu malaysia)..15jam atas motor beb. so hari ni merupakan hari cuti kitorg dari motor..hehehe. Kitorg decide pusing-pusing Koh Samui naik teksi jer. Nak Naik ‘tuk tuk’ ..tp ‘tuk tuk’ just pusing2 Chaweng Road jer. So kene ler naik teksi..

 

IMG_5434

Bergambiran didepan Beach Comber

 IMG_5427

Suasana Chaweng Road sekitar pukul 12.00t/hari..

 

IMG_5428

Tuk Tuk sini beso2 beb..!

 

 IMG_5430

Jalan pun lengang..tunggu ler petang skit, sure sesak!

 

 

Alrite..masa utk carik teksi, bincang skit tempat2 nak pegi..dah yg paling penting..harge. Kene nego & set awal-awal..kalo tak nanti saje2 jer kene ketuk!

 

IMG_5435

Ko tengok driver teksi tu..mcm ‘along’ siut. Tapi..jgn pandang luaran..friendly mamat ni.

 

IMG_5436

Sesi bargain harga pun bermula..

Kitorg : “If we want to go these 5 places..how much?  here..here..bla bla..”

Taximan : “..This..this 5 place..u pay 600Baht one person. ‘Becot’ (because) it will take ‘fipe’(5) hours.. Total 2400 Baht 4 person”

Kitorg : “ waaaaa..to expensive! how about 2000 Baht for 4 person? ..”

Taximan : “Can not. 2200..ok? 200 baht for me to eat..lol”

Kitorg : “ OK…2200 Baht for 4 person. Go and back..and u have to wait us..ok ?”

 

So save 50Baht.. ;)

 

Bermulalah tayargolek naik teksi kitorg ber-4..hehehe. 

IMG_5439

Dalam teksi..hujan renyai-renyai mula turun..

 

 IMG_5440

Motor ape ntah ni. Dari 2 roda..full mod jadik ler 3 roda..

 

 IMG_5443

Bangkok Hospital Samu1. Dengar citer..nurse-nurse kat spital ni cun-cun?? betul ke? Ade sape2 penah try masuk spital ni? lol..haha

 

 

 

1) View Point

Dah pun sampai tempat yang pertama dalam list kitorg. View Point..sekadar menikmati pemandangan lautan luas terbentang..eceh! Cuaca kureng skit plak time nih. Kalo tak..mesti gambiran lagi cun.

IMG_5444

 IMG_5445

 IMG_5446

 IMG_5447

 IMG_5449

 IMG_5450

    IMG_5458

IMG_5459

IMG_5456

IMG_5461

 

Hampir 30-45 minit gak kat sini. Lepas tu kitorg ke tempat seterusnya iaitu Grandfather & Grandmother’s rock (Hin-Ta & Hin-Yai)

 

2) Grandfather & Grandmother’s rock (Hin-Ta & Hin-Yai)

 

 IMG_5464

 

IMG_5468

 

 IMG_5469

 

IMG_5471

 

IMG_5472

 

IMG_5484

 IMG_5473

IMG_5479

 

 

Opss..! Tak tau plak aku ade model kat sini. Rezeki korang ler..

IMG_5475

 

 IMG_5480IMG_5481

Ko tengok lama-lama..sendri tanggung eh! lol..

 

IMG_5477

Grandfather’s Rock  

 

IMG_5483

Grandmother’s Rock

Sempat jugak amik gambiran ni. Lepas tu tetiba hujan lebat giler..ni musti model tu punyer pasal! Ngam2 dia posing jer..terus hujan lepas tu.

 

 

3) Wat Khunaram

 

Wat Khunaram merupakan tempat yang ‘famous’ di Koh Samui dgn ‘Mummified Monk’ yang dikenali sebagai Luang Pardaeng. Luang Pardaeng yang dikatakan mati pada sekitar tahun 1980-an telah disimpan & diawet mayatnya telah disimpan didalam peti kaca dan dipamerkan sehingga kini.

 

IMG_5506

IMG_5505

IMG_5488

IMG_5489

 IMG_5494

 

IMG_5495

 

 

 

 

IMG_5497

The history of Mummy Monk..

 

IMG_5496

Disini ler Mummy Monk tu disimpan dan dipamerkan..

 

 

IMG_5498

Sori ler..aku tak masuk ke dalam. Zoom dari tangga jer..

 

IMG_5498Dah Zoom abih dah ni..  

 

Alrite..dah 3 tempat kitorg sampai. Lagi 2 tempat je lagi..

 

 

4) Big Buddha

Big Buddha adalah tempat yang ke-4 pada aktivity ‘free and easy’ kitorg. Cuaca masih lagi mendung..tapi takde tanda-tanda nak hujan.

 

IMG_5508

Sepatutnya, kenderaan boleh masuk terus sampai ke dalam. Tapi ade tanah runtuh/pecah di jalan utama. Taximan tu OK jer..dia kata blh masuk. Tapi kitorg tak berani ler..kang tak pasal2 mandi laut kang!

 

IMG_5507So amik keputusan untuk berjalan kaki. Alaaa…tak jauh pun, 5 minit jer kalo jalan.. 

 

 

IMG_5509

O’oowhh!!  0ne pussy is looking for two birds?? haha..

 

 IMG_5510

Kedai2 baju, cenderahati..cenderajantung segala bagai ade kat sini..

 

IMG_5511

Pintu masuk ke Big Buddha..

 

 

IMG_5512

Ni Pak Guard ke..Mak Guard?

 

IMG_5521

ini lah dia Big Buddha..kene panjat tangga ler pulok kalo nak tgk depan mata..

 

 

 IMG_5522

Ok lah..aku panjat gak. Tapi sekejap jer.

 

IMG_5523

Keadaan diatas..

 

IMG_5524

View dari atas..

 

Dah setel gambiran tu..aku pegi shopping2 jap..Visa baiii..visaaa!!

 

 

 

IMG_5528

 

IMG_5529

 

IMG_5530

 IMG_5534

 IMG_5532

Koleksi ke-3 Mermaid TayarGolek.Com – Koh Samui Mermaid.

Tapi aku rasa mcm kurang ler gambiran ni?…errr! Yer laa..Model Mermaid tak de!! Betul tak??  Apit.. mana ko!! muahahaha..

 

 

Ok..cukup kat sini. Kita pegi tempat lain plak..

 

 

 

5) Wat Plai Leam

Tempatnya agak berdekatan dengan tempat Big Buddha tadi. Tempat ini merupakan ‘Buddhist Temple’, jika dilihat warna-warna bangunannya..tersangatlah cantik dan berwarna-warni. Gabungan pelbagai warna terutama warna ‘emas’ menambah seri struktur bangunan2 tersebut.

 

Bangunan dan Patung2 Buddha ini terletak dikawasan tasik..

 IMG_5537

 

IMG_5539

 

IMG_5540 warna bangunan yang sangat unik..

IMG_5541

IMG_5542

 

IMG_5544

IMG_5545

  

IMG_5548

 IMG_5550

Goddes of Mercy

 

IMG_5553

 

IMG_5555

Chinese Buddha

 

IMG_5556

Kelihatan salah seorang pekerja disini tengah asyik memberi makan kepada burung2 merpati..

 

IMG_5558

IMG_5557

 

So..cukup dah 5 tempat yang sempat kitorg pergi. Sebenarnya ada banyak lagi tempat2 yang menarik. Tapi disebabkan masa yang agak singkat..5 tempat ni pun dah memadai.

 

Waktu pun dah petang..perut dah lapar. Rasanya, elok kitorg pegi makan dulu. Makan tengahari tauu..punye ler lewat. Lepas ni aku nak bawak korang ke satu kedai makan Muslim yang berdekatan dgn Chaweng Beach/Chaweng Road. Sebenarnya, ade satu perkampungan Muslim dikenali sebagai ‘Muslim Village’  di Koh Samui. Disitu korang tak perlu risau utk mencari makanan halal. Boleh pilih ikan dipasar..lepas tu suruh jer restoren tu masakan. Tapi..kitorg tak sempat nak pegi situ..next time la kot! kot ler..hahaha

 

Ok..jumpa lagi lepas ni..

 

Adios,

Han

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com