Kapar Motors

Archives

2

Breakfast @ Sharif Roti Canai Kundang

TayarGolek.Com Tuesday, November 29, 2011 , ,
Yooosssshhhhh…!
Salam Sejahtera beb..

Pertama sekali, aku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1433H kepada rakan2 dan pembaca blog TayarGolek.Com yang beragama Islam. Semoga membawa satu keberkatan berterusan untuk kita..Amin.

Sempena sambutan Maal Hijrah 1433H ni, pasti ramai yang masih bercuti lagi..terutamanya pada hari Isnin. kebetulan pulak aku pun cuti gak..so boleh dapat la join sekejap (kebetulan jer off) walaupun ada hal lain pagi tu..jadi ape yang aku nak share hari ni, kitorg dengan 10 buah motorsikal berpakat untuk breakfast sama-sama di Kg. Baru Kundang, Rawang, Selangor. Kire dekat jugak ler dgn Kuang, Sg. Buloh..
Sekali-sekala..layan breakfast ramai2 pun menarikss jugak kan?”

Bila timbul idea baru tu..orang yang memula bagi idea tu secara automatik akan jadik Tuan Tanah ler. Idea breakfast ni datangnya dari abg Aziz RB..invitatation melalui ‘WhatsApp’. Secara automatiknya..Abg Aziz RB (aka Tauke RedBox) jadik TUAN TANAH..hehe. Selalunya kalo dengar pasal TTS mesti sebelah malam. Jadi kali ni kitorang buat diwaktu pagi pulak.

Jom layan stori breakfast kitorg. Aku akan bawak korang ke kedai makan yang dikatakan mempunyai Roti Canai yang sedap, lembut & garing. Katanya..memey terbaikk ler!!


@RV Point
RV : Tol Sungai Buloh.
Time : 08:00am

Macam yang dah dirancang..kitorg semua berkumpul di Tol Sungai Buloh seawal 8.00pagi. Aku sampai time tu pukul 7.50pagi. Tengok2 yang dah ada time tu baru 2 orang – Abg Aziz RB & Faizal SP.

seriuos aku tak tau berapa org yang join..yang aku tau hari ni memey nak bekfes sama2. Errkk…info bekfes ni aku ada tampal kat ‘shoutbox’ TG.Com sehari sebelumnya”. So kitorg bertiga menunggu ler yg lain sampai.


..hmmm RV point..ade. Time…pun ade. Yang takdenya cuma..tayargolek time jer! hahaha” so mcm mana?

IMG_6692
  Tunggu punye tunggu..lepas 5 minit sampai lagi 2 orang. Aku rasa aku belum pernah jumpa diorg ni. So, dapat rakan baru..Bro Zubir (FZ1) dan Bro Izar (ER6N).

IMG_6693
Aiiit..! RED VERSYS ni..kepompom ler kene ade..hehehe. Lama tarak masuk sini maaa..!


 IMG_6694
waaah..! Abg Aziz RB..memey terkenal dgn rokok Brazil nye! Layan MacBeth eh bro!”


 IMG_6695
..dan sorang demi sorang sampai. Termasuk ler ADB aka Abah. “..Errr! Ummi tak ikut ke Bah?”

IMG_6696
Aku memey kureng skit bergambiran..hehehe. So ni jer la kot sekeping gambiran muka aku..haha. Matahari waktu ni memey terBAIKKKK ler! Berkerut dahi aku..(bukan muka ketat eh!!) lol


 IMG_6697
..sorang lagi..insan paling lawak dalam ramai2 rakan motor – Che Mat. 


 IMG_6698
..masih lagi menunggu rakan-rakan lain. “..ada lagi ni! diorg on de way. Sorang lagi terus shooot ke sana..” kata Abg Aziz RB. 


 IMG_6699
tak boleh parking sini kecuali kecemasan..” – bedal je laaa..ni kire Emergency la ni..haha

 IMG_6700
adehh!..ape la yang cuba dilakukan tu Bah? Pepagi lagi dah bizi?”..


 IMG_6701
Sticker TAYARGOLEK.COM - “Bangga siut..bile nampak rakan2 bagi support untuk TayarGolek.Com.”


 IMG_6702
..tu dia Bro Grim baru sampai.

Waktu skg pukul 8.30pagi. Ade lagi sorang jer yang belum sampai. Tu laaa..kan aku dah kata pelik. Nape? yer laa..sebab Abg Aziz RB tak letakk time utk tayargolek..!hahaha..so boleh jadik pukul 9.00pagi? 10.00pagi? LOL


IMG_6704
..dah tak tau nak buat ape..mula ler membelik FZ1 ni (Yamaha FZ1000). “Aiiii..bang! mcm dah tak tido lena je nak meng’hupgrade’kan motor?..” hehehe

Kire-kire 15minit lepas tu..baru ler nampak kelibat rakan kitorng..apo laie!!! porut daa lapa ni! caragas ler!!
Masing2 bersiap dgn riding gear..

IMG_6705
“dok menung apa laginya Che Mat oiii..”


 IMG_6706
“..I am ready! Siap amik gambiran lagi..



 IMG_6709
Tu ler rakan yang paling last sampai..haha. Bro Jasper..menunggang Versys kaler merah gak. Kiranya pagi ni..dia ler sorang2 rakan yang berbangsa Cina. Wait and see..aku pun tak kenal lagi..nanti la kat kedai makan kite lepak2..sembang2..

Jom..jom..!!
8.45pagi – on the bike ke Kg. Baru Kundang..
..ntah yer ntah tidak ler Abg Ajis ni..roti canai paling sedap ehh?..”

IMG_6710
tayargolek time..abg Aziz RB dah meluru ke depan. Memey dia kene jadi Lead sebab kitorg pun tak tau kat mana. Tapi..aku dah set awal2 dah GPS..just incase kene tinggal..hahaha. Jgn nanti pakai GPS pun sosat!! Guna Pon Sosat..! hahaha


IMG_6711
cantik la ni..aku kat tengah-tengah. So boleh amik gambiran depan – Grim, Jasper & Che Mat. abg Aziz RB? sori la bang..laju sangat kat depan tuu..tau la pakai Yoshi the Murah.. :D
 IMG_6713Gambiran on the bike di belakang – Faizal SP, Zubir, Izzar & ADB. 


IMG_6715
Abah on the bike..


IMG_6717
Faizal SP on the bike..kire 1st time ni masuk TayarGolek.Com dgn motor. Sebelum asyik tts jer kan bro?..hehehe

*SP tu Saujana Putra daaaaaa…


 IMG_6718
Ride yang santai ke Kg. Baru Kundang..trafik pun ok. Aissshh..lama plak aku tak ride ni..!


 IMG_6719
Sangkut pulak kat traffic light..mcm ni le beb kalo ride ikut jalan dalam. Sesuatu yang harus kene tempuh..huhu


 IMG_6720
E’ehh…lambat pulak timing traffic light ni..?


 IMG_6721
Gambiran di sudut belakang..

Lepas je traffic light bertukar kaler..diorg terus memecut. Tapi dak ler hardcorre sangat..

 IMG_6725
Termasuk ler yang ini..Zubir FZ1 – on the bike. Dapat gak capture..tau2 meluru jer dari belakang..


IMG_6726
satu lagi..2 keping ko skali dapat!


IMG_6727
ooo..oppp! corner la pulak..! Tapi sebenarnya aku dah slow down dah..saja nak amik gambiran diorg ni. Lama gile G11 ni tak bertugas..hehe

IMG_6728
..dan Bro Izzar mula memancung tang corner! huhuu..

Takde lah..saja je bikin gempak..sebenarnya kitorg semua ride slow2 jer. Ape lah yang nak dikejarkan..pelan-pelan kayuh sulahhh maa..!

IMG_6729
..air sungai mengalir..ahakss! aksi cuci tayar jap..


IMG_6732
Kawasan ni dah mula agak busy skit..ade ler 1-2 traffic light. Sopan santun kene jaga gak..mana ler tau kot2 ade pemandu kereta yang agak lain skit mindset nye.. :)


IMG_6733
1 line – susun sebaris cantik2. So laluan kekiri tu clear…takde ler kene maki pepagi block jalan.

@ Kg. Baru Kundang, Rawang
Dalam 15minit dari Tol Sg.Buloh tadi..kitorg dah pun sampai ditempat kejadian.

IMG_6737
Memey nampak sesak skit kawasan ni..ape2 pun Terima Kasih ler kepada semua pemandu sekitar kawasan ni sebab memberikan kitorg laluan untuk menyeberangi jalan. Kedai Roti Canai Kundang ni terletak di sebelah kanan jalan.



IMG_6740
Kawasan parking memey agak limited. So pandai2 ler kitorg carik tempat.


IMG_6760
Sib baik ade parking beb..!

Ramai betul pelanggan kedai ni..nanti aku tunjuk gambirannya. Aku nak ushar kedai ni dari depan jap..
IMG_6738
Ini ler rupa bentuk kedai Roti Canai Kundang yang dicanai-canaikan tadi. First time ni aku sampai sini. Betul lah..kalo ikut Garmin GPS..lokasinya terletak di kawasan Rawang. Jadi..kalo korang esok2 nak try..boleh le cam banner kedai ni.

Aku sempat gak amik GPS Coordinate utk share sama-sama:
GPS: N 03.13.688 
         E 101.32.315

IMG_6739
Bukan setakat Roti Canai jer jadik rebutan dan buruan..buah-buahan pun kene serbu gak!

Alrite..kite masuk dalam kedai dulu. 

IMG_6741
Gambiran2 lain akan menyusul eh..kite order air + roti canai dulu!!

IMG_6742 IMG_6764
Aku rasa ini kot nama sebenar kedai ni “Sharif Roti Canai”. Selain roti canai, tom yam seafood dan lain2 pun ade gak. Mungkin menu petang-malam kot. Sedap tak sedap tu..aku tak sure lah yer.


IMG_6743
..haaa order! order!”


TayarGolek.Com
..ntah pa diaaa dok ushar lain macam jaa..! kene siasat nih..
 IMG_6745
Ini pun sama…? Meh..aku ushar skit..


 IMG_6746
Ini rupanya depa dok ushar dari tadi..Pak Tam Rizan. Aduiiii! lama betui tak jumpa Pak Tam ni..last jumpa masa Ride Melandak kat Kg.Sueharto dulu..Alhamdulillah. Dapat sembang2…Pak Tam pun singgah sat ja sebab nak pi hantaq owang umahnye pi mana ntah…lupa plak cek.

p/s: Gambiran ni memey clear pun asalnya..tetiba plak ada hembusan jerebu time capture..tu yang agak berkabus skit..

Sementara tunggu roti canai sampai..meh kite ushar skit pelanggan2 pagi ni..

IMG_6747
Nak kata kedai ni kecik..memey tak! besar jugak..tapi penuh disetiap sudut..

 IMG_6748
sebelah sana pun ada lagi..

IMG_6752
baru ler dapat ganbiran clear..

Aku pun nak tau gak berapa ramai penebar roti canai kedai ni. Kalo sorang mau..berketul2 otot ler jawab nyehhh..!

Kita tala skit lensa ni ke arah penebar..huhu

 IMG_6749
Alamak..! sori kak..teramik gambiran dari belakang pulak! ehhehe..

Ok la..ok laaa..akuu bangun jap pi sana..

IMG_6754
..semuanya kene cepat & tip top. Kalo tak kaluuuu..jenuh ler menunggu roti canai ni.


Penebar roti canai dan kualinya..
IMG_6753
Cuba korang kire..ade berapa banyak kuali ade? haaa..tgk betul2. Ok kat sini jer ade 3 dah..
,,dan penebarnya terdiri dari 3 org lelaki dan 2 org perempuan..

IMG_6755
..tambah 2 lagi kuali. So total kuali ade 5 beb!! LIMA…!!! dahsyattt tul..!

..dah amik gamba nanti jangan lupa masuk fesbuk yer..!” kata pakcik ni sambil menebar  Roti Canai Kundang dgn selamber! Aku senyum jer..nak tanya banyak..pakcik tu tengah busy pulak! Last2 tak tanye ape dah..kang silap2 kene tebar plak aku nanti..huhuhu

 IMG_6756
..owhh..baru perasan. Yang kat bawah pokok tu pun kene kira gak tu. Hmmm..memey masyukkkkk! tatau ler sehari berapa ratus keping roti canai punye sale..

IMG_6757
..gambiran pelanggan yang datang dari tempat menebar pulak..

Ok..balik ke meja persidangan semula..
 IMG_6750
beso nye Ipad..hehehe

 IMG_6751
..haaa nak tuduh I ler ni sebab lambat? U tak letak tayargolek time maaaa…kehkehkeh” kata Jasper kat Abg Aziz RB..hahaha. 

 
 IMG_6758
Ala..ngam2 jer aku nak duduk, Pak Tam pun nak gerak dah! Belum sempat nak sembang panjang. Tak pelah..urusan penting kene utamakan dok?


Roti canai Kundang dah sampai!!
IMG_6761
Kalo dah dah nama roti canai..mcm mana pun tetap roti canai. Mcm tu gak ler rupanya..yg penting rasanye. Lain ler kalo Roti Canai tu versi Master Chef mcm kat TV tu..muhaahhaaha 

 IMG_6762
Roti Sardine Kundang..ceh! memandai je aku bubuh nama..haha

 IMG_6763
Roti Telo Berbawang.
P/s: Maaf kalo ade type error..:D

Tak sempat baca doa makan..diorg terusng NGAP!! Tak sabo nak rasa Roti Canai Kundang..katanye.

Tak sampai 5 minit…selesai!!!

  IMG_6765
Ni la hasilnye..siap tersusun rapi pinggan2 ni.
kitorg ni sopan santun baik dijalanraya mahupun time makan. 
Tapi Time gelak..Ya Rabbi! hilang abis sopan santun tu nakk..!”

Tapi tu la..nak jadikkan cerita pepagi hari..kitorg semua dah selesai makan! dah selamat dah roti canai kene mamam..tapi nasib si Tuan Tanah ni Roti Telo nya tak sampai-sampai! dari 5 minit ke 10 minit..tambah lagi 5 minit..last2 dekat 30 minit baru sampai!! Dugaannn..! hehehe

IMG_6767     Sampai jugak akhirnya..Aku bagi pantun skit la kat Abg Aziz RB ni..

                     “ Girangnye sungguh tak boleh nak kira..
                      Ibarat kanak2 mendapat gula-gula..
                      Bile roti canai dah sampai kat depan mata..
                      Hah! time nak makan pun dia ketawa..”
kehkehkeh…gurau2 je Abg Ajis..

Sebenarnya..bile Abg Aziz Rb tu dah dapat roti canai dia..tu antara climax breakfast pagi ni. Dengan  kesempatan masa yang ade tu lah kitorg berbual2 secara live. Al-maklum..lately ni semuanya busy dgn tugas masing2 dan hal2 yang lain. Sembang pun kkdg dalam forum,fb, whatsapp dll..

Hampir satu jam jugak kitorg kat sini..jam hampir pukul 10.00pagi. Jadi..masing2 ade hal lain, so kitorg beransur lah..

Oppss! lupa..bayor ler dulu..!!
Tak sangka pulak Breakfast Roti Canai Kundang ni ditaja sepenuhnya oleh Abg Aziz RB..hehe. TERIMA KASIH banyak la Abg Ajis..saya bagi pihak kawan2 semua sebab belanja breakfast.
p/s: lepas ni sure ramai takut jadik Tuan Tanah..sebab kene open table! muhahaha..

Biler orang dah belanja..secara automatinya “Roti Canai Kundang memey sedap..lembut & garing”. hehehe..so korang nanti boleh la try! :D 


IMG_6768
Alrite..! Perut dah kenyang..masa utk tayargolek balik..

Lama tak ride kan..dapat ride sekangkang kera pun jadik ler! hehehe..

Mcm tu ler serba skit stori breakfast kitorg pagi tu..walaupun sekejap tapi pada kitorg cukup la..asal dapat jumpa rakan2 sepermotoran.

Jumpa lagi..di lain2 stori. Ride Safe beb!
Adios,
Han
 
Copyright 2010 TayarGolek.Com