Kapar Motors

Archives

0

For SALE! GPS Holder Waterproof

TayarGolek.Com Wednesday, June 27, 2012
Yooossshh...!!


STICKY MODE:  Untuk update seterusnya, sila scroll kebawah selepas entry ini.

Sementara stok masih ada..





Harga: RM80 per unit.
Postage: RM6 (Sabah/Sarawak : RM9)

Sila email ke han@tayargolek.com untuk urusan pembelian dengan butiran seperti dibawah:

- Nama
- Alamat
- No H/P
- Qty.

Nombor akaun akan diberikan selepas tempahan diterima.


Adios,
-Han-




1

TTS bersama Rakan TayarGolek.Com

TayarGolek.Com Tuesday, June 26, 2012

Yooossshhhhh..!

Salam Sejahtera semua..!

 

Agak lama jugak TayarGolek.Com tak UP entry pasal stori TTS. So, kali ni..rasanya yang pertama entry TTS tahun 2012.

 

Jumaat lepas, TayarGolek.Com telah mengadakan satu TTS bersama Rakan2 TayarGolek.Com di Suria Teh Tarik, Setia Alam. TTS ni bukan saje2 ehh..tapi ade satu tujuan. Apakah? haha..

 

DSCN0750

Ok..tujuan TTS ni aku buat sebab nak distribute T-Shirt KMS5 sempena KMS5 nanti pada 14-15 Jul 2012 ke Terengganu.

 

DSCN0748

Maka ramai ler rakan2 yang turun antaranya..

- ADIMZ (org kuat tayargolek eh?hehe),

- Andak (ni datang dari JB ni..caya lu bro),

- Zaimi Subang ( ni sweeper kite masa KMS5 nanti)

- Fahmi & Apit (tag team adik-beradik ni),

- Abg Halim & Sonss ( satu kuarga nak kasi pakai tiset tayargolek.com..bile nk layan cendol lagi?),

- Nizam (sekali lagi diracun dgn V cbu..dah kepompom asi roger eh bro!)

- dwBoy ( Black V dgn side box 41L nyerr),

- Jue & Hubby (Bagan Lalang mariii),

- NoorVFR (merdu sungguh Leo Vince to bangg..memey patut jadi LEAD masa KMS5 nanti)

- Amizi (..2-3 kali pesan ride KMS5 nanti jgn laju2.. :))

Ady Gombak ( writer Buletin Rakyat)

- Azzam (menanti T-Shirt KMS5 nyer..)

- Faizal SP & wife (..tak sabo2 nk pi ride KMS5 Ganu Kite)

- HSRapid (..asyik tanye wakjono mana? hehe)

- Lan RS ( ni tauke Andalas Bikers merangkap tauke RS Motorsport)

- Arinaz ( ekjoz pom pom pom nyer tu..teringat2 pulak si jando putih gobu den dulu..ahaha)

- Adam Zarin ( lepas kawin terus senyap..sampai ler malam tu jumpa dia balik..kekeke)

- Abg Shuib ( Lega bile ade satu slot lagi tuk KMS5..terus bayo duit..hehe)

- AntuSiang (juga rakan dari MBC)

- dan beberapa lagi rakan baru..yg bawak Ducati Monster, ER6N 12..dan lain2 (maaf tak ingat nama).

 

Dari 5 table aku booking..last2 jadik 11 table..haha. Pening mamak tu sebab kene conquer dgn rakan2 TayarGolek.Com.

 

Alhamdulillah..semua berjalan lancar, t-shirt dapat diagih-agihkan secukupnya..masing2 hepi dapat t-shirt baru.  Aku ucapkan TERIMA KASIH kepada semua dengan sokongan kuat terhadap TAYARGOLEK.Com.

 

Citer jer tak syiokkk la…kite ushar skit gambiran walaupun mutu gambiran kurang memuaskan. Almaklum ler..camera ni ada alahan skit memalam :P

 

DSCN0747

Penuh tong kiri-kanan si RED VERSYS ni bawak 50 helai t-shirt KMS5 + Waterproof GPS holder. Tak cukup tong..tank bag kasi TOPUP.. :)

 

 

  DSCN0749 

Masing2 dah amik port dah.

 

 

 

DSCN0751

sampai ke hujung simpang tu haaa…diorg parking motor.

 

 DSCN0752

Blur skit…sajer di blur kan..haha (alasan)

 

 DSCN0753

Penuh sabo menunggu air + mangkanan. Sambil2 tu..ni ler masa berkenal-kenalan, esok masa KMS5 dah kenal..kan lagi syiokk!! betui dak?

 

 

 DSCN0754

Tersenyum abih si Kak Jue ni bile tau Faizal SP bawak wife (Sis Melor) masa KMS5 nanti. Ade ler geng nak gossip2 ala2 Kiah Propa nanti..hahaha ( jgn mareeee..)

 

 

 

DSCN0755

Aikkk..! tak sampai lagi air??

 

 DSCN0756

Kalo kat sini..waktu2 mcm ni still kosong lagi. Tunggu le malam skit..baru ler ramai!

 

DSCN0757

Barisan motor2 yang menjadi pagar + pelindung kedai.. :P

 

 DSCN0761

perghhh..!! memanchorrrrrrr abiss..!

 

Dipendekkan citer ( Stori TTS pun ade gak ke? haha)

 

Lepas semua abis makan..aku & Boy pi ushar sat side box baru kat motor dia. Last2 semua ikut berdiri..sembang2 sambil berdiri..haha.

DSCN0758

dah penat duduk aganye..semua bersembang sambil berdiri :P

 

 

DSCN0762

Boy dalam misi ‘meracun’ si Nizam kasi demam V. Adakah Nizam akan bawak V masa KMS5 nanti? kite tunggu jer la ehh…

 

 DSCN0763

Aiiit? sini pun sama jugak sembang sambil berdiri..ahaha. Ady Gombak (kiri) tengah belajo bahasa Jawa dgn HsRapid  kot?

 

Hampir pukul 12.00 malam..masing2 dah mula nak beransur. Esok ade ride kot..

 

DSCN0764

Perghh..Dukahati aku tengok motor ni..sebab aku tak mampu pakai :(

 

 DSCN0765

opsss..! ade peminat pulak eh mau gambiran. Kasi layan satu kali. Mekasehhhh..!

 

 

Balik Time..!

 DSCN0766

 DSCN0767

 DSCN0768

 DSCN0769

 DSCN0770

 DSCN0771

..dah pun tayargolek.

 

So tinggal ler aku, Boy & Adam zarin. Kitorg kene segelas lagi air..lepas tu baru ‘chalte’.

 

Ape2 pun TTS yang simple..ramai rakan2 baru. Setiap kali ride ada jer rakan2 baru..bertambah ramai ler kenalan kite.

 

Ok..itu ler serba skit stori pasal TTS yg lepas. Sekali lagi aku ucapkan TERIMA KASIH kepada semua yg sudi datang ke Setia Alam..diatas bantuan ADIMZ yang menunggu di Tol Setia Alam. Mekasehhh bro..!

 

So next TTS dijangkakan pada 7 JUL 2012 utk collect T-shirt TayarGolek.Com. Ape2 pun..aku akan update di https://www.facebook.com/TayarGolekCom

 

Alrite..lepas ni nak citer pasal Ride Ke Krabi, Thailand pulak..pengalaman ride solo dari Trang ke Krabi. Ride solo?? apakahh?

 

Rajin2 bukak TayarGolek.Com ehh..

 

Adios,

-Han-

0

TTS Collect T-Shirt KMS5

TayarGolek.Com Wednesday, June 20, 2012
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

Pertama skali aku ucapkan TERIMA KASIH buat rakan2 baru yang tengah layan sembang kat "shoutbox " tu. Takpe teruskan..nanti dapat TTS atau ngeteh skali dah tak kaku nak sembang ape..hahaha.

OK. Sedikit makluman..TTS Collect T-Shirt KMS5 akan diadakan seperti berikut:

Tempat: Teh Tarik Suria, Setia Alam.
Tarikh : 29 JUN 2012 (Jumaat)
Masa : 9.00 malam

Jadi, sape2 yang order t-shirt KMS5 harap dapat datang yer. Yang lain2 nak datang join skali pun NO HAL. Kenal2 dulu..sebelum tiba ride KMS5 pada 14-15 JUL 2012.


Satu lagi info, disebabkan permintaan yang memberangsangkan.. tempahan T-Shirt KMS5 (2nd Order) kini dibuka sehingga 24 JUN 2012. Sesiapa yang berminat sila ke url : https://www.facebook.com/TayarGolekCom
untuk tempahan.



Sekian, Terima Kasih.

Adios,
-Han-



4

Kembara Mengejar Sejarah 4: Masjid Selat Melaka

TayarGolek.Com Wednesday, June 13, 2012
Yooosssshhh...!!

Salam Sejahtera semua..

Aiii..Stori KMS4 ni banyak betul terdelay..hehe. Mintak hampun yer..kengkadang kite kene utamakan dulu mana2 yang penting ;)

Rasanya, ini entry terakhir dalam siri KEMBARA MENGEJAR SEJARAH 4 di Negeri Melaka. KMS4 jugak ler satu2 ride yang dapat melakar sejarah apabile disertai lebih 40 buah motorsikal berkuasa tinggi. TAHNIAH & TERIMA KASIH buat semua rakan2 TayarGolek.Com yang banyak memberi sokongan dalam kembara ini. Tanya sokongan korang..ride ni jadi biasa2 jer.. :)

Berbalik pada stori KMS4 seterusnya..Muzium Kapal Selam Melaka ni merupakan destinasi yang takde dalam senarai destinasi KMS4 pun. Tapi tu ler..berkat dari cadangan dan bantuan rakan2 bikers Melaka, akhirnya kitorg semua berpeluang ke situ.

Lepas ni kemana pulak? destinasi seterusnya pun takde dalam list..tp aku cakap kat geng Melaka Bikers, aku nak bawak semua  ke Masjid Selat Melaka..then diorg pun kata no hal punyerrrr..!

Jom kite Masjid Selat Melaka..

Tayargolek time..!!!




DSCN0188

Jam menunjukkan hampir pukul 2.00ptg...dan kitorg mula tayargolek ke Masjid Selat Melaka untuk solat Zuhur kat sana.

Bahang panas kat Muzium Kapal Selam ni memey tak boleh tahan beb..memey panas! asyik kerak teking ajer.. :)




DSCN0189

Masing2 mula menggolekkan tayar motor perlahan2..jalan berpasir ni memey kene control lebih skit sebabnye dok main geli2 jer..haha




DSCN0190

Aku biarkan beberapa buah motor lagi bergerak..


Gambiran lain oleh Ha Lam Ya Mim & son:




DSCN0191

..last2 aku gerak jugak ler. Target nak lepak tengah2 barisan..hehe. So far keadaan jalan sekarang ni nak ok sit sebab dah nampak dah jalan berturap tu.


Ini ler pangalaman..memey muzium ni nampak kosong, belum ade ape2 yang menarik lagi. Al-malum ler beb, baru bukak 3 bulan (Marh 2012)..mungkin stage by stage kot diorg improve..hopefully!



DSCN0192

Masih lagi dilaluan jalan Pantai Klebang..





DSCN0193

Gersang..





DSCN0194

Woooo..! ade gak ATV kat sini. Sape2 nak layan boleh ler..






DSCN0195

Naik flyover - Skg kitorg dah pun berada jalan besar..jalan ni kitorg lalu tadi. Boleh dikatakan, trafik time ni adalah baik..




DSCN0196

Turun flyover - aku sebenarnya teringin nak ambik gambiran kesemua motor dari belakang. Tapi ini je yang dapat...jadik la beb!




DSCN0197

Aiseyyy men...! baru je kata tadi trafik adalah terbaik. Tapi ape kan daya..tersangkut jugak ler kat traffic light.




DSCN0199
..dapat jugak gambiran atas jambatan ni..


Beberapa KM lepas tu..kitog pun sampai ke destinasi utama..


@ Masjid Selat Melaka

DSCN0200

Aku antara yang terakhir..sempat ler capture gambiran untuk RED VERSYS di hadapan Masjid Selat Melaka.




P1000446

Alhamdulillah..selamat sampai di Masjid Selat Melaka. Masa untuk merehat2 kan diri. Takde limit masa kat sini..rehat ler sepuas2 nye. Nak lelap ke..nak tido ke..pun OK. Angin memey sepoi2 bahse..nyaman banget!


 
P1000447

Gambiran RED VERSYS. Agak terhalang skit dgn bangunan kedai tu. 





  P1000448

tuddiaa..susunan motor rakan2 TayarGolek.Com yg menyertai KMS4.




 P1000449

bersantai di tepi Selat Melaka..




  P1000451

uwahhhhhhhhhh..! Jihad versys memey tak bg chance time ni. Selamat belayar bro..! hehe





 P1000452

Mcm ni ler keadaannye time tu..masa yg ade digunakan untuk bersembang lebih dekat lagi. Al-maklum, kebanyakkannye kenalan baru. Syiok wooo..tiap2 ali ride dapat kawan baru.. ;)


OK..aku nak ushar Masjid Selat Melaka jap..



 P1000453

Owhh..mcm ni rupenye Masjid Selat Melaka. Sebelum ni tg gambiran jer..hehe




  P1000457

     Close-up skit lagi..


 P1000458

Selat Melaka - Selat TERPANJANG dan Tersibuk di dunia.



OK..kitorg nak solat jap. Ushar skit gambiran..



5S..tau 5 S? Err..hari tu aku  ingat ler..haha






Gambiran Kubah dari dalam..









Lepas solat zuhur..ntah ape ler diorg ushar 




Candid!



Aiiii...!! dua-dua pakai inline-4 ni masat pinggang? hehehe..



Activity disekitar Masjid Selat Melaka memey santai de mantai abis-abisan. Aku boleh kata yang destinasi ke KMS4 dah kire complete. so lepas ni tinggal cari kedai makan jer..pastu dah boleh balik KL.




 P1000454

Dalam santai2 tu..Perhhh..! Azman RB..punye turn pulak eh melolapkan mato! kang 'bolilin jang'..haha.




 P1000455

Sebelum diorg perasan..masing2 merenung Selat Melaka tu mcm menantikan sesuatu kepastiaan..atau mungkin jugak menantikan hari yang memey pasti! memey pasti ler kite pi makan lepas ni.. :D




Dipendekkan cerita..kire2 pukul 3.00ptg lebih..aku rasa elok bebeno ler kite gerak gi makan. Tempat makan kalo ikutkan plan nak jer pegi kat area Tanjung Bidara ke..

Tapi, kitorg ikut jer mana2 cadangan dari bro Fuadkawa. Owh yer..lupa plak ak nak bgtau yang rakan2 Melaka Bikers yang lain - Mr.Agusta, Maza & Zali terpaksa balik awal sebab ade hal lain. So yang masih bersama kitorg ni Fuadkawa & Din ICU. Diorg nanti akan bawak kitorg pi makan..

Jom..on the bike!


 DSCN0201

Masing2 telah memulakan tayargolek untuk cari mangkanan..


p/s: mangkanan - sama maksud 'makanan'. Ade sorg mmber aku dulu suka sgt sebut "mangkanan"..haha



 DSCN0202

Mcm biase ler..Fuadkawa akan jadi lead untuk kitorg. Berbaris dulu cantik2..susun motor cantik2..sebelum tayargolek. Memey nice ler view ni..backgroud Masjid Selat Melaka.


Tayargolek time..!!


 DSCN0203

satu demi satu..konvoi KMS4 meninggalkan perkarangan Masjid Selat Melaka..dgn penuh tertib.






 DSCN0204

Gambiran demi gambiran gue kasi capture. Tapi bkan camera G11..ape boleh expect kan?? slow ler skit..







 DSCN0205

..sebahagian je aku capture, lepas tu aku pun start tayargolek jugak ler..







 DSCN0206

Perjalanan ke mana pun tak pasti..main ikut jer. Kalo Fuadkawa bawak kitorg pegi Muo pun..kitorg follow..hahaha.


 
DSCN0207

Perkara biasa - sangkut @ traffic light.






  DSCN0208

Konvoi KMS4 berjalan dengan baik & lancar. Trafik pun ok jer..





 DSCN0209

 isyarat dari arah depan mula memperlahankan kelajuan..errr..! makan kat Shell ke??



@ Lunch time - Selera Salmi.

Lokasi ni aku tak berapa sure..tp yang kepompom nye  bersebelahan dgn Shell @ main road ke Ayer Keroh.

 DSCN0210

owhhh..tidak! itu gimik aje. Kitorg berhenti disalah sebuah stall bersebelahan dengan Stesen minyak Shell jer. 




 DSCN0211

Semua nampak mcm tak sabau2 nak amik mangkanan. Dengar citer Asam Pedas + Kari Kepala Ikan kat Selera Salmi ni sedap??






 DSCN0212

yang lain2 dah lesap dari pandangan..pantas betul pergerakkan diorg ni..





DSCN0213

Susun motor cantik2 yer..ni penting wooo! kene le jaga nama bikers tu ;)





 DSCN0214
Opss..sana pun ade lagi. Nasib baik ler kawasan parking ni luas. Kalo tak..tak tau ler mana nk sumbat motor2 ni semua..




 P1000459
Tu diaa..beratuq!! kalo konvoi boleh berbaris cantik..time amik mangkanan ni ape ler sangat kan..tetap beratur ler.

 Tapi yang aku musykil ni..dari tempat Cendol Jam Besar lagi, Fuadkawa cepat betul dapat mangkanan. Sorang2 dia jer dah makan dulu..ishhh..memey wajib menuntut ilmu ni. Tak nak turun ilmu ke bro? :P



 P1000460

memey rezeki kakak ni ler time nih. Abis semua meja kitorg conquer. Lauk pauk abis..kuah2 asam pedas + kuah kari abis licin..kering kontang semua bekas..kene serbu dgn KMS4.





 P1000461

Agak menyelerakan..tp tatau le rasanye ok ke tak?

so pilihan aku..nasi putih + ikan asam pedas (sebenornye dah takde pilihan dah..dah hujung2 ape yang ade jer ler)



...ok jangan kacau! kasi diorg makan dulu. Kene khusyuk ni..!

 P1000462

Semua tunduk jerrr...



 P1000463

Iwanova & Azril : ini mcm kalu..mak mentua lalu pun tak prasan..kekeke





 P1000464

kite ushar side sana pulak..nampak tenang..


5 minit berlalu..(betul ke 5 minit? agak2 jer la..haha)


 P1000465

hah!! baru le nampak muka mendongak skit..cer tengok bro Mus-Er6n & bro Shuib tu..hehe




 P1000466

Kuah asam pedasnye kire OK la..gak puas hati ;)





 P1000467

Khai & Zam - muke puehati tuuu..kekenyangan..


Abis makan..masing2 layan sembang pasal motor ler..pasal ride ler..mcmm ler. Siap layan lagi seround pekena segelas Nescafe panas..phiewwwwwwwww..!! merecik2 peluh jantan tu beb..! huhu

Diam tak diam..jam dah pun hampir pukul 4ptg. Elok ler kite beransur..

Harap2 sampai ke KL sebelum gelap..trafik di PLUS highway pun harap2 OK..



 P1000468

ok..on the bike!! lepas ni ride adalah 'free and easy'. ikut masing2..tp aku awal2 bgtau..pelan2 kayuh, biar lambat asalkan semua selamat sampai rumah..



 P1000469

KMS4 bakal tiba dipenghujungnya. Lepas ni..bile tayar mula bergolek..maka tamat ler al-kisah KMS4 di bumi Melaka Bandaraya Bersejarah.




 P1000470

Persiapan terakhir sebelum tayargolek balik ke KL..


 P1000471

ehhhh..ni kes salah motor ke tak jumpa motor? :P






P1000472

..dan last gambiran selepas makan di Ayer Keroh.


Selepas ini kitorg akan tayargolek balik ke KL, melalui tol Ayer Keroh.
Cerita skit keadaan semasa balik..aku dengar dari tadi dok kata panas ler..ape ler. Tapi Tuhan Maha Mendengar..so 10 minit selepas masuk PLUS highway, hujan lebat mula membasahi bumi. Bermandi-manda ler kite di h/way.

Aku perhatikan..mana2 rakan2 KMS4 tadi yg mula hilang dari pandangan, tetiba berhenti di Emergency Lane. Kenapa? hehe..mungkin nak pakai rain coat? atau simpan barang2 dalam plastik. So aku terus jer lah sebab semua dah prepare dari awal. No 'rain coat' eh ..:). So itu ler seba skit keadaan waktu balik. 



Yang mana menghala ke Shah Alam/Klang/Subang menggunakan ELITE h/way..kitorg stop di R&R Dengkil..pekena Kopi panas dulu. Pic by: Abg Halim


Tapi mcm mana ade t-shirt ni??



T-shirt ni hanye percubaan + LIMITED. Mungkin KMS 5 ni boleh buat jugak.. :)



Ok lah beb..diam tak diam, panjang lebar dah episod KMS4 ni. Walaupun secara realitinye hanye mengambil masa 1 hari jer ride tu. Tapi nak cerita..peghhh!! makan bulan jugak ehh..kekekeke.

Sebelum aku tamatkan stori KMS 4 ni..kite kembas kembali beberapa keping gambiran rakan2 TayarGolek.Com beramai-ramai. Aku kalo boleh ni..nak kasi print + masuk frame! Kenangan ni semua beb..




Imbas kembali..
DSCN0013
@ RNR Seremban



P1000216
@ Dataran Pahlawan


P1000266
@ A’Famosa




P1000370
@ Menara Jam Besar dan kawasan sekitarnya..





P1000441
@ Pipepon  - Muzium Kapal Selam


Begitulah serba sedikit perkongsian cerita KMS4 yang tak seberapa dari TayarGolek.Com. Ridenye 1 hari..tapi nak berabis dekat sebulan gak..hehe.



"..KMS4 - Kembara yang ringkas tapi 1001 pengalaman. Dengan pengalaman meredah traffic light nye..pengalaman "on the boot" nyer..pengalaman membawa helmet & jacket dari satu tempat ke satu tempat..dan banyak lagi. Inilah yang dinamakan "pengalaman" dan "perjalanan" .. dan inilah juga al-kisahnye.

Detik demi detik kite lalui sama-sama..
Gambiran demi gambiran di capture agar dapat kite kongsi sama-sama..
Cerita demi cerita agar dapat dihayati sama-sama..
Kite gelak sama-sama..
Kite bergambiran sama-sama..
Kite penat sama-sama..
Kite berpanas sama-sama..
Kite kerak teking sama-sama..
Kite rasai pengalaman sama-sama..
..dan sekarang..
Kite kenang sama-sama..

Itulah kenangan dan pengalaman..

Kita "mengejar sejarah"..dan kite turut "mencipta sejarah", tanpa disangka dan tanpa diduga..penyertaan dari rakan2 TayarGolek.Com melebihi 40 buah motorsikal. Percaya atau tidak..korang telah lakukan dan buktikan.  Aku harap agar korang semua hepi, semua enjoy dengan destinasi demi destinasi yang dituju di KMS4 yang lalu. Kerjasama + sokongan korang semua  semasa berkonvoi..amat2 aku hargai. TAHNIAH & TERIMA KASIH kepada semua yang menyertai..!  TERIMA KASIH kepada semua PEMBACA..!"

Dengan ini aku tamatkan stori KEMBARA MENGEJAR SEJARAH di MELAKA..


So mcm mana? Nak repeat di KMS 5???





So kite jumpa lagi di ride yang akan datang..kemana??

 Kite ke TERENGGANU di KMS5!!!




Adios,
-Han-


 
Copyright 2010 TayarGolek.Com