Kapar Motors

Archives

8

Ride ke Krabi Day-4: Pak Bara - KL

TayarGolek.Com Sunday, July 22, 2012 , ,

Yooosshhh..!!

Salam Sejahtera semua..

 

Diam tak diam dah pun sampai penghujung stori “Ride ke Krabi”. Entry kali ni aku share skit pengalaman ride di hari ke-4 yg mana kitorg akan masuk Malaysia melalui Wang Kelian, Perlis. Aku pun 1st time ni lalu ikut border tu. Sebelum ni dok baca citer org jer..nak jugak rasa pengalaman melepasi border + kesesakan peniaga2 dan pengunjung pasar disekitar pintu keluar-masuk Thailand-Malaysia. Ape2 pun kite tunggu sampai abis nanti..

 

Jarak perjalanan di hari ke-4 sejauh kire2 620KM. Takde la jauh sgt..tapi boleh la tahan..hehe. Ikut plan, kitorg akan ‘bekfat’ (breakfast ) dulu..lepas tu siap2 then tayargolek.

Jom ikuti stori seterusnya pada hari ke-4 (24 Jun 2012)

 

~ Breakfast~

Sebelum menapak ke cafe, aku share skit gambiran sekitar Bara Resort.

P1010482

Ini ler rupa bilik & RED VERSYS di Bara Resort. Dah macam ado kek kampung yo..suasano kampung yang tenang dan nyaman.. :)

 

P1010483

Uiiii…!! memanchorrrrrrrr cahaya tuu

 

Jom..jalan kaki jer. Ade le 50 meter nak ke cafe resort ni. Kuar bekfes kire2 pukul 7.00pagi Thai Time. So, amik masa dalam sejam untuk bekfes kot..

 

P1010489

terpaksa meredah hutan belantara sit sebelum sampai ke cafe.. :P

 

 

 P1010490

Rusa pun ade..hehe

 

 

 P1010491

swiming pool pun ade jugak..

 

   P1010493

Alamak..blur skit. Dah abis zoom dah ni. Al-maklum ler belum bekfat..tu yg menggeletar skit

 

 

 P1010494

ekcuali bukan swimming pool ni..ni kolam utk ikan beronang-ronang

 

 

 

P1010496

layan bunga-bungaan skit dipagi hari..

 

 

P1010497

Amik gambiran bunga punya pasal..diorg dah jauh melangkah kat depan tu. Kes kene tinggal ler ni..

 

 

Kejar punya kejar..

 

P1010498

Alih-laih sampai dah kat cafe Bara Resort. Errrk? mana diorg?

 

 

P1010499

owh..kat sini. Machiam sebikut le diorg ni..kejap ade..kejap takde..kejap ade balik..huh!

 

Takde pilihan ‘bekfat’ kat sini. Amat menyedihlan sekali  :(. Bekfat western kata diorg..harga?

 

P1010500

Ini ler rezeki kitorg utk bekfat pagi ni..harga nya..hemmmm..80baht jerrrr! Lain kali tambah ler menu bekfat, nasik lemak ka..lontong ka…haha

 

Dipendekkan cerita..

 

P1010501

Antara bilik2 yang lain di Bara Resort

 

Menapak balik ke bilik lagi..

 

 

P1010503

Meredah lagi hutan belantara..

 

 

P1010504

I am Home..!

 

Sejam kemudian..

Kire2 hampir pukul 9.00 (Thai Time)..kitorg dah mula bersiap utk perjalanan balik ke Malaysia.

 

P1010505

Semua beg dah siap disumbat ke dlm tong yang ada. Spray rantai? owhh tidak utk si RED VERSYS..hehe

 

 

 

DSCN0596

GPS..Bag..semua ready!

 

 

DSCN0597

Ishh..diorg ni mcm tak nak balik je?? siap sembang2 lagi..uii kemon la..kemon laa..haha

 

 

image

Untuk 1st checkpoint..kitorg akan tayargolek dari Pak Bara ke Border (Thailand-Malaysia) melalui pintu masuk Wang Kelian, Perlis. ETA mungkin dalam 1jam 30min..

 

 

 

DSCN0598

Start your engine..!

 

Semua dah bagi signal “OK”. Tayargolek akan bermula..dan bermula perjalanan kitorg seterusnye menuju ke Wang Kelian, Perlis.

 

DSCN0599

TayarGolek time..! selamat Babai Pa Bara..selamat babai Bara Resort. Esok2 terasa nak makan ayam panggang tu kang aku mai lagi..hehe.

 

Nota: kadang2 aku perasan..banyak kali aku perasan kalo ride @ Thailand. Setiap tempat mempunyai suasana yang berbeza..keadaan yang berlainan. Macam mana tu?? Ermmm..kene try sendiri baru tau.. ;)

 

DSCN0600

Kitorg mula memasuki jalan utama Pak Bara. Nampak sunyi..memey sunyi pun waktu ni

 

 

DSCN0601

ade ler nampak sebijik dua motorsikal time ni..

 

 

DSCN0602

sedikit gambiran bukit yang tak berapa best sangat..hehe

 

 DSCN0604

Hampir sampai di pekan. Moment ketika melalui jambatan..

 

 

 DSCN0606

korang nampak ape yang aku nampak? suasana di pekan sekitar jam 9.00++ pagi. Hari minggu maa..

 

 

DSCN0607

Aduiii..sakit pinggang..! :P – candid di traffic light

 

Lepas je traffic light tadi..seingat aku dah tak jumpa dah traffic light lagi selepas tu. Jalan selurus-lurusnya..

 

DSCN0609

Tapi struktur jalan keluar dari Pak Bara setengah2 tempat kurang baik skit. Mungkin kerja2 membaik pulih jalan tgh dibuat..

 

 

 

DSCN0610

Termasuk ler pembinaan jambatan baru..

 

beberapa ketika..

 

@ Stesen minyak..

DSCN0611

Kalo ikutkan hati..malas nk topup petrol dah. Tapi..demi kebaikkan bersama, isi la jugak skit dlam 200baht. Setidak-tidanye nanti, takde ler risau minyak kering kontang..

 

 

 

DSCN0612

4 buah motorsikal..4 pam..sekali jalan semua isi. Kurang 5 minit semua siap!! ko ado??

 

 

 

DSCN0613

Semua siap..let’s go..!

 

 

DSCN0615

Lagi kerja2 menurap jalan sedang dijalankan..

 

 

DSCN0616

opssssss..!! lencongan..!!

 

 

 DSCN0618

view + jalan teramatlah baik seketika selepas mengisi minyak tadi. Korang boleh nampak sendiri melalui gambiran on the bike yang aku capture ni..

 

 

 

DSCN0619

..dan sepanjang laluan ni, highway yang lurus..sehingga hujung jalan tu.

 

 

DSCN0620

seseklai..kitorg dihadiahkan dgn pemandangan bukit-bukau dipagi hari..nice beb! kengkadang terlupa plak nk pulas throttle..syiokk layan punye pasal.

 

 

 

DSCN0621

..moment ketika memotong sebuah ‘tuk-tuk’ dgn kelajuan santai..

 

 

 

DSCN0622

..sampai ler disatu tempat, ade satu majlis perkahwinan penduduk Islam. Ikut hati nak jer parking jap..tumpang makan..hahaha. Bile diamat-amati, suasana yg aku nampak dah macam masyarakat Melayu kat Malaysia..

 

OK..kite on the bike lagi..

 

 

DSCN0624

..sampai di satu pekan lagi. Pekan area Satun ke ni?? banyak beno pekan..hehe

 

 

DSCN0625 

time ni kitorg terpaksa slowdown disebabkan keadaan agak busy skit. Ade pasar minggu..penduduk kampung tengah sibuk membeli-belah kat pasar :)

 

 

 

 

DSCN0627

..kengkadang terhenti sekejap. Memey busy..tapi satu moment yg menarik.

 

 

 

DSCN0628 

semuanya berlalu..tak lama pun, sekejap jer..skg dah ok dah.

 

 

 

DSCN0629

opss…tercapture..! mcm ni rupanya muka aku pakai helmet ek?? huhuhu

 

 

 DSCN0632

sebenarnya aku nak amik gambiran diorg dari belakang..hehe. Kesilapan teknikal tadi..

 

 

 

DSCN0635

..dah semakin hampir ke border. Lupa nak bagi tau..jarak dari Pak Bara ke Border Wang Kelian tak jauh pun, kire2 70KM seingat aku. Bro Hasmizal sure lebih arif pasal jarak border ke Pak Bara..ce citer bro? hehe

 

 

 

DSCN0636

lepas masuk simpang ke kanan..aku ternampak sebuah masjid berdekatan.

 

 

 DSCN0637

Madrasah – Darul Maaref School Foundation. Sib baik sempat amik gambiran.

 

 

 

DSCN0638

wihuuuuuuu..! satu lagi view yang menarik. Syiok laa ikut jalan ke Wang Prachan - Wang Kelian nih. Pemandangan menarik yg tak membosankan..

 

 

 

DSCN0639

..view disebelah kanan jalan

 

 

DSCN0640

Suasana kampung..mcm ride nak balik kampung dah ni

 

 

DSCN0641

komfom tempat ni atau kawasan ni memey kawasan berbukit. Ni yang syiok ni..nak cuci mata melihat kehijauan alam. Cewahhhhhh..!

 

 

 

 

DSCN0644

..alamak! ade corner plak aiih..! aku cuak skit jalan2 bercorner ni.. :)

 

 

DSCN0645

..corner ..dan corner lagi. 

 

Last2..kitorg stop jap utk 2 minit..hehe

 

DSCN0646

..bukan stop nak relax lama2, just nak cool down skit adrenaline jerrr..! :P

 

cukup 2 minit,,

DSCN0647

..dah tiba masanya untuk mencuci mata melihat kehijauan alam..jom!

 

 DSCN0648

..sebahagian gambiran yg dapat aku capture sepanjang laluan ini hingga ke border.

 

 

DSCN0649

..kalo ler guna G11, sure gambiran ni lagi cun.. :))

 

DSCN0650

..lereng bukit

 

 

DSCN0651

tak banyak kenderaan..

 

 

DSCN0652

..bukit-bukau dihadapan. Ni dah dekat sangat dah dengan border ni..

 

 DSCN0653 

wihuuuuu..! turun bukit ni beb…gayat gua..hahhaha

 

 

…dan akhirnya..

 

DSCN0656 

..kurang dari 1KM lagi kitorg akan sampai di border. Ape yang boleh nampak waktu ni..banyak bas2, kenderaan dibahu jalan. kalo ikut info yg aku pernah baca..ramai2 peniaga2 akan turun berniaga ditepi2 jalan sampai ler dekat pintu ke luar ke Thailand..

 

 

 

DSCN0658

..gerai2 peniaga mula membanjiri bahu jalan..

 

 DSCN0659

semakin rancak..

 

 

 

 DSCN0660

kiri dan kanan jalan penuh dengan gerai2 yg menjual aneka barangan keperluan..ni mengikut mata kasar aku ler. Tak stop pun..sambil2 on the bike..aku ushar awek mana2 yg patut..

 

@ Wang Prachan Boundary Post

 

Alhamdulillah..selamat sampai di Wang Prachan Boundary Post untuk keluar dari negara Thailand dan masuk semula ke Malaysia melalui Wang Kelian, Perlis. Tiba disini kire2 pukul 11.30pagi.

 

DSCN0661

Begini ler situasi dan keadaannya ketika kitorg sampai. Nak parking motor pun susah sebab takde tempat. Semua penuh..tu belum kire awek2 Thai yang ushar2 motor kitorg ni..LOL! semua serba tak kene dibuatnye :P

 

 

DSCN0667

Busy..sesak..ramai orang..dan mcm2 ler boleh dilihat di border Wang Prachan – Wang Kelian. satu pengalaman yang best..yg menarik utk aku. Al-maklum ler 1st time..sebelum dok ushar gambiran orang lain, skg aku plak amik gambiran dang orang lain pulak tgk gambiran dari camera aku..hehehe

 

 

DSCN0662

..ada yang kata parking motor sini nanti ganggu kenderaan 4 tayar nak lalu. But we have no choice. Tak nak buang masa terlalu lama hanye semata2 untuk carik parking. As long as, tak blocking the main road..it’s ok kot.

 

DSCN0666

Alrite..check balik ruang lepas parking motor, rasanya kenderaan 4 roda nak lalu takde masalah. Space cukup..

 

 

DSCN0664

..dan ini ler laluan utk motorsikal & kenderaan 4 roda. Terlalu sempit..

 

 

 

 DSCN0663

 

Urusan border di Thailand, kitorg kene setelkan secepat yang mungkin. Lepas ni nak setelkan urusan Imigresen + Kastam masuk ke Malaysia pulak..

 

errr…kene bayar sorang 20 baht utk urusan document..” that’s reality. 20 baht per person..ok la just RM2 jer. So aku bagi 100baht utk 4 org one shot lah. Selamber dia tak pulang 20 baht tu..kahkahkah. Tak pe la..wa kasi halal! :)

 

Dipendekkan cerita – setel urusan border di Thailand..

 

DSCN0665  

..sempat lagi amik gambiran. Ni aku nak tunjuk..gerai yang paling dekat skali dgn bangunan Imigresen Wang Prachan.

 

 

ok..setel urusan di Thailand..skg kene setel urusan Imigrsen Malaysia pulak..

Bon Voyage Thailand!

 

DSCN0668

Welcome back to Malaysia..! Welcome to Perlis

 

 

 

 DSCN0669

..dihadapan pintu masuk Perlis/Malaysia

 

 

@ Pos Imigresen Wang Kelian, Perlis (Malaysia).

 

DSCN0670

eh..eh..! awek ni ..kejap nak melintas..kejap tak jadik..ishhh! saja nak kenen2 aku ler nih..! ahakss..

 

 

Sebelum tu..sedikit pemberitahuan..

DSCN0672

So sape2 nak keluar masuk Malaysia melalui Wang Kelian pada hari Sabtu-Ahad..check time tu yer!

 

 

 

DSCN0671

Urusan Imigresen + Kastam..

 

Memandangkan tak ramai orang..urusan dokumen siap dalam masa 15 minit. Phiewwwww..!! lega..!

Bile dah setel urusan..ni yang malas nak cakap ni..tetiba “Kerak Teking..”

 

Tak citer banyak..kitorg terus bawak masuk motor semual ke Malaysia..

DSCN0674

SELAMAT DATANG ke  WANG KELIAN, MALAYSIA

 

 

 

DSCN0675

masa melepasi pintu masuk Wang Kelian..tak kurang jugak busy nye. Ade beberapa buah motorsikal berkuasa tinggi bersusun ditepi jalan. Ade aktiviti kot?

 

 

 DSCN0676

Perlahan2 meninggalkan border..now dah mula tenang skit.

 

 DSCN0677

Ade jugak gerai2 ditepi jalan kat area ni..nak singgah? err..tak tau lagi

 

~ stop jap..pekena air dulu~

  DSCN0679

..stop jap untuk break 20-30 minit lepas selesai urusan border to border

.

 

DSCN0678

nice weather..

 

 

Gambiran skit..

DSCN0681 

Snooke & Apit. Snooke tgh ‘punch card’..hehe.

 

 

DSCN0683

thumb up..! Aku (Han) & Griffin

 

 DSCN0684

Pekena plak Roti Teloq Peghelih ( Roti Telur Perlis)..yummy..! al-maklum ler bekfes tadi layan western jer..

 

 

 DSCN0685

Masa dah time..cukup kire2 30 minit berehat + pekena Roti..aduhh! malasnye nak on the bike..! Perjalanan masih lagi berbaki 550KM lagi..phiewwwww! alaaa..dekat je tu (ayat sedapkan hati)

 

 

 

DSCN0686

Tayargolek time..!

 

 

DSCN0687

Masing2 mcm takde mood jer ..hahaha. Kekenyangan ler nih..

 

 DSCN0688

 

Taman Negeri Perlis..next time nak singgah ler. Next time?????..erk? @_@

 

Sekali lagi kitorg bernasib baik..kenapa?

 DSCN0689

..jalan basah lepas hujan..huhu. Kalau le tercepat skit tadi..sure mandi hujan bukit..kehkehkeh

 

..dah..dah! stop gelak2..tengok depan tu..jalan dah bercorner + turun bukit. Memey tajam corner2 kat sini..

 

 

DSCN0690

..Phiewww..! lega..! urusan corner2 tadi selamat diredah. Walaupun tak cecah lutut..yg penting kitorg selamat. :)

 

 

 

 DSCN0691

Nak pi Padang Besaq ka? kalo time ada time ni..nak jugak aku pi. Tak pa laa..next time naa..

p/s: banyak pulak next  time nyer..apakah??

 

 

 DSCN0695

Kite masuk simpang ke Changlun

 

 

DSCN0696

Trafik lite la pulak..

 

 

 DSCN0697

Ni gaya “ikan pari mengepak ke pe nih..?” mcm2 gaya ler diorg ni nak hilangkan boring menunggu traffic light ni bertukarrrrrrrrr..! hijau..

 

 

Dalam perjalanan ke Changlun..kitorg sekali lagi dihadiahkan dgn pemandangan yang cantik..pemandangan bukit-bukau dan pemandangan luas terbentang..

 

 DSCN0701

Luas terbentang..wihuuuuuuuu..!

 

 

 

 

 

 DSCN0703

bukit bukau..lebih syiok kalo korang ride..opss..!

 

 DSCN0704

kire-kire 27KM lagi akan sampai di Changlun.

 

selebihnye..kite layan gambiran je lah..pastu korang buat ler citer sendiri.

 

 DSCN0705

 DSCN0706

 DSCN0707

DSCN0708

 DSCN0709

  DSCN0711

 DSCN0712

  DSCN0714

Nice view nih..dah mcm kat Europe plak

 

 

DSCN0715 

Corner panjang..! tp time2 mcm ni ler kitorg lagi santai..menikmati pemandangan

 

 

 

DSCN0718

..ade gerai2 jual buah. Ade jual air buah nak gak aku stop :)

 

 

 DSCN0719

sayup mata memandang..

 

 DSCN0720

pokok kelapa sawit yg baru nak membesar bagai juara

 

 

 DSCN0721

Kilang gula ke nih? kene tunggu komen bro Hasmizal ni..org tempatan :)

 

 

 DSCN0722

..view bukit + kawasan perumahan disekitarnya

 

  DSCN0724

Universiti Malaysia Perlis.

 

 DSCN0725

Selamat Jalan..Terima Kasih

 

Terima kasih negeri Perlis, reronok melayan pemandangan luas terbentang masa ride ditengah2 kawasan lapang. Jauh perjalanan..luang pemandangan..hehe.

 

 

 

DSCN0726

Tiba masa untuk masuk ke highway. Next pit stop seterusnye lepas ni adalah di R&R Gurun

 

 

@ Changlun, Kedah.

DSCN0727

Seketika di traffic light.

 

DSCN0728

Dah macam sauna dah panas time ni. Pecah lemak weii..

 

@R&R Gurun

 

Berhenti kat sini utk urusan mengisi petrol + break.

DSCN0729

Lepas siap isi miinyak..

 

 

 

 

DSCN0730

 

Penin aku tgk gambiran ni..

 

 

Candid..

DSCN0731

Diorg tak perasan aku amik gambiran ni..

 

DSCN0732

..dan ini..

 

 

 DSCN0733

..dan ini jugak.. :))

 

Dipendekkan citer..cukup time rehat, kitorg tayargolek lagi.

Lepas ni, au dah turn off camera dah..stop untuk amik gambiran on the bike.

 

 

@ R&R Bukit Merah

Next stop..R&R Bukit Merah..

DSCN0734

Muka keletihan..dehydrate giler! air dah berbotol2 dah ni..

 

 DSCN0735

Helmet pun berpeluh.. :))

 

 DSCN0736

15minit..! “chaltae” beb..cuaca tu tetiba je mendung gelap. Tak kisah hujan atau tak..tetap kene ride.

so, sapa2 esok terjoin ride aku nanti…hujan memey takkan stop yer. Yang manja2 tak blh kene hujan..say babai ler :P

 

 DSCN0737

..rasanya depan sinun dah hujan tuu

 

 

 

@R&R Tapah

..dipendekkan stori lagi..selepas tayargolek kire2 sejam lebih, kitorg stop lagi di  R&R Tapah.

 

DSCN0738

..stop di R&R Tapah just utk refresh energy + luruskan urat2 kaki & pinggang jer..hehe

 

 

 DSCN0739

Rileks geng..! jangan ingat nk cepat sampai rumah..kang jadi rushing.

Tips: Boleh inform awal2 kat insan tersayang yang menunggu dirumah..kalo boleh jgn selalu sgt sms/call tanye bile smpai umah lebih2 dalam perjalanan balik ke rumah. Hal mcm ni serba skit mengganggu fokus..atau punca penyebab ride jadi rushing + speeding. So, bersabar..biar lambat asal selamat.

Sekadar berkongsi..

 

 

 DSCN0740

Jentera besi pun hepi jugak  dapat rest..

 

 DSCN0741

Cukup time kite gerak eh..

 

 

@ R&R Ulu Bernam

 

R&R Ulu Bernam..adalah last Pit stop sebelum kitorg balik ke rumah. Punye le kebuluq time ni..al-maklum ler dah pukul 5 ptg kot?

 

DSCN0744

Tanpa diduga…masa stop kat sini, jumpa plak member2 lama dari group2 Rawang..

 

 

 

DSCN0745

Antaranye Edd Rawang (baju Oren)..geng masa layan ER6N dulu. Dia pun skg dah takde motor..sudah kene jual. Tunggu masa jer tu nak sambar motor baru..hehe.

 

 

DSCN0743  

wo’ooooo..! Ducati Diavel tuuuuuuuuu…!!

Masa yang ade aku sempatkan untuk bersembang2 dgn rakan2 lama ..memey lama tak jumpa si Edd ni. Last ride masa ride ke Batu Gajah kalo tak silap..

Selain tu..makan ler ape lagi..perut dah lapo.

 

DSCN0746

Sehinggalah kire2 pukul 7.30ptg..kitorg mulakan perjalanan yg berbaki kire2 100Km jer lagi. Last..1 lepas ni takde stop2 dah..dan balik kerumah masing2..

 

Mcm biasa kata2 pujangga.. :)

“..setiap ride pasti akan ada pengalamannya tersendiri. Setiap perjalanan..pasti memberikan pengalaman yang berbeza. Perjalanan untuk 4D3N berlalu dgn lancar tanpa sebarang kejadian yang tak diingin. Ride kali ni jugak memberi sedikit pengalaman baru bile ride solo ke Krabi (boring le). Inilah pengalaman dan pengajaran yang harus dipelajari..sama2 belajar, sama2 nasihat menasihati..

Pengalaman demi pengalaman aku kongsikan. Baik pengalaman ride..pengalaman pusing pulau di Krabi..pengalaman berada di Pak Bara dan pengalaman memasuki Malaysia melalui Wang Kelian…semuanya aku kongsikan untuk dijadikan info + memberi sedikit gambaran perjalanan dan satu2 tempat. Alhamdulillah..1702KM selamat dilalui. Gaya santai semakin diminati..agar lebih berhati..agar keindahan alam boleh dinikmati. Bak kata pepatah “ biar lambat asal selamat “..memey dah jadi perinsip peribadi..try ikut sure tak rugi..”

 

Thanks kpd rakan2 yang organise ride ni terutama Griffin..yg banyak bagi tips dan info sebelum ride. Lu memey Otai la bro..! hehe. Buat Snooke & Apit..thanks diatas kerjasama korang bagi memudahkan dan melancarkan perjalanan ride ni.

 

 

Dengan ini..aku tamatkan stori bersiri “Ride ke Krabi”.  InsyaAllah..ade rezeki, ade keizinan masa..kita jumpa lagi dalam ride2 yang lain selepas ini.

 

Jumpa lagi..

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com