Kapar Motors

Archives

6

Kembara Mengejar Sejarah 5: Masjid Terapung

TayarGolek.Com Thursday, August 30, 2012
Yooosssshhh...!

Salam Sejahtera semua..

Wahhh..! banyak dapat jemputan open house minggu ni. Tapi timing tak berapa cun sangat sebab bertugas. So, tak dapat nak menghadiri semua jemputan. Sape yang berkelapangan untuk hadir..dipersilakan. Info jemputan OPEN HOUSE - sila ke https://www.facebook.com/TayarGolekCom


Ok..kite sambung lagi "journey" kite ke Kuala Terangganu. Sambil2 makan tart nenas tu korang blh le baca stori ni..hehehe

 Episod yang lepas..ramai yang menyatakan "perasaan jeles yg amat menebal di sanubari diorg" bile tengok gambiran kitorg bergambiran ditepian pantai yang indah tu. Tapi tu le hakikatnye..masa tak boleh diundur, kecuali kite repeat ride ;)

Dipendekkan citer, agak puas dah kot berehat2 ditepi pantai sambil ditiup angin pantai yang....hmmmmm malas nak citer lebih2..hehe. Kitorg ber-7 (aku(Han), Adi, Zaimi, NoorVFR, Aziz RB, Akmal & Griffin) mula menggolekkan tayar ke Masjid Terapung. Kang lepak lama2 kat sini..kesian pulak diorg terapung menunggu.


Tayargolek time..!




DSCN1007

Perjalanan bermula..dah cukup rehat + dah pekena air seteguk dua..baru ler ade segar skit badan.



 


DSCN0998

 Semua nak lepak belakang. Kalo dah semua nak lepak belakang..sape plak yang kat depan? hmmmff..aku gak ler..adehhh! boring..boring..!







DSCN0999

 Cuaca maintain mcm tadi..panas tapi berangin. Lebih2 lagi area tepi pantai..






DSCN1000


..bajet2 mcm tak sempat nak capture signboard Rantau Abang tu..nasib baik dapat..phiewwwww!




DSCN1001

 Hentian Penyu..




DSCN1002

Salah satu pintu gerbang disepanjang laluan ni. Satu benda yang aku cukup suke dgn Terengganu ni adalah persekitaran jalannye memey bersih... Syabass! Syabas Inspector Shahab..

p/s: Time ni teringat2 pulak masa buat  'Le Tour De Peninsular' ride dulu..syiok! That's my 1st tour + license before cross the border laa..




DSCN1006

 Perjalanan ada berbaki kire2 41KM lagi untuk sampai ke Kuala Terengganu..Kalo mcm ni punya gaya keadaan jalan + trafik yng cun..mungkin dalam 30minit lagi sampai ler kot






DSCN1009

 Lepas tu..aku mula bagi laluan diorg kat belakang ni ke depan pulak. jadik, gambiran yang aku amik masa on the bike ni takde ler "Najwa Latif" jer..atleast nampak ler gambiran motor tu..


p/s: Najwa Latif?





DSCN1010

Sepanjang baki laluan ke Kuala Terengganu, kitorg merentas lagi sekali sebatang sungai berdekatan dgn daerah Marang. Tak silap ni Sungai Marang kot? Betulkan..?





DSCN1011

Haaa...kan cun skit. Baru ler nampak moment journey "Ganu Kite" ni..


 beberapa minit selepas tu..


DSCN1012

 Alhamdulillah..kitorg dah pun sampai di simpang masuk ke Masjid Terapung @ Kuala Ibai. Masjid Terapung ni terletak di kawasan Taman Awam Lagun Kuala Ibai.




DSCN1013

Iniler dia serba sedikit gamabiran pintu masuk ke "TAMAN AWAM LAGUN KUALA IBAI" dan Masjid Terapung Kuala Terengganu atau juga dikenali dengan nama " MASJID TENGKU TENGAH ZAHARAH".

 Ni yang akan kite korek skit sejarah di masjid ni..walaupun pembinaan masjid ni masih lagi baru. Tak kisah ler kan..yang penting ade info/maklumat disetiap ride "Kembara Mengejar Sejarah".


@ Masjid Terapung Kuala Terengganu

..dah pun selamat sampai di Masjid Terapung , Kuala Terengganu yang merupakan destinasi pertama KMS5 @ Terengganu.


DSCN1014

Masjid yang tersergam indah + unik..apabila dibina diatas air. Opss..! RED VERSYS pun nak jugak gambiran nih..




P1010682 
Sekeping lagi...



P1010680

 ..dan rakan2 yang lain pun dah selesai dgn urusan parking.



P1010681

 Gambiran motor rakan2 TayarGolek.Com yang menyertai KMS5@Terengganu..

 






 P1010683

 ..dan ini jugak. Kawasan parking memey luas..tp disebabkan ada kenderaan lain, maka tak dapat ler nak susun cantik2. Tapi ini pun dah ok dah..


Oklah..sambil2 mengunyak tart nenas raya tu..jom kite baca skit tentang sejarah Masjid Terapung ni.



   P1010679

Info Sejarah:  Masjid Terapung Kuala Terengganu (Masjid Tengku Tengah Zaharah)
 
"..Masjid Tengku Tengah Zaharah atau Masjid Terapung telah dinamakan sempenan nama bonda Al-Marhum Sultan Terengganu Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah iaitu Tuanku Intan Zaharah binti Almarhum Tengku Seri Setia Raja. Masjid ini terletak 4 km dari pusat bandar Kuala Terengganu. Masjid ini mempunyai keindahan dan keunikan tersendiri berbanding dengan masjid lain yang telah dibina. Masjid ini dibina di atas air di muara Sungai Ibai yang sekaligus menjadikan masjid terapung yang terulung di Malaysia.."



P1010678

Pembinaan..

"..Masjid yang mula dibina pada September 1991 dan siap pertengahan Januari 1994 bernilai RM6.997 juta yang dikendalikan oleh Jabatan Kerja Raya direkabentuk oleh Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, dari Seni Bahri dengan menampilkan ciri-ciri tamadun Islam dan gabungan senibina tempatan.." 




P1010676

Keluasan..

"..Keluasan 1,372 meter persegi dan menara setinggi 30 meter, sebuah kubah besar dan lima wakaf serta di kelilingi air sedalam 1.5 meter ini mampu menampung jemaah sehingga 1,000 orang yang menempatkan dewan solat lelaki di bahagian bawah manakala wanita di bahagian atas.."




P1010677

Kemudahan lain..

"..Masjid yang telah dirasmikan oleh Al-Marhum Sultan Mahmud ini menyediakan kemudahan lain seperti bilik diraja, perpustakaan kecil, bilik dan pejabat imam, stor, tempat wuduk dan kawasan letak kereta yang boleh menampung lebih 400 kenderaan.."

Amacam..? kan dah dapat ilmu skit..so ini ler yang uniknye "Kembara Mengejar Sejarah" ni..sambil ride kite dapat info..



Dipendekkan citer lepas solat Zohor..

Kite lepak jap dekat area kedai. Sambil2 pekena air sejuk..fuhhh! memey layan..

P1010684

Aiii bro..! sembang mcm ade projek beso jer??





P1010685


 waaaaaaaaaaaa....!  semua lepak sini rupenye. Port best gak ni..dekat dgn kedai..hehe





P1010686

santai2 kan diri eh..sementara menunggu yang lain siap.

 Aktiviti nak ushar lebih2 dari pelbagai sudut agak terhad. al-maklum ler..keliling kawasan masjid ni air..so tak dapek ler nak amik gambiran lebih. Selebihnya..kitorg banyak berehat..sebelum ke destinasi seterusnya nanti.


On the bike!!

DSCN1017

Lepas kire2 15minit berehat..rasanya mcm elok kalo kite sambung tour KMS5 ni. Harap2 sempat ler kitorg abiskan tour ke semua destinasi sebelum hari gelap.





 DSCN1016
Masing2 tgh bersiap2 untuk destinasi seterusnya. Bagi skit time untuk diorg bersiap..


Yang pasti..27 buah motorsikal bakal menggegarkan Kuala Terengganu selepas ni. Wihuuuuuuuuu..!!

lepas ni ke mana pulak  destinasi kite? kalo nak tau..kite sambung selepas ini..


Adios,
-Han-













2

Kembara Mengejar Sejarah 5: Dungun, Terengganu

TayarGolek.Com Tuesday, August 28, 2012

Yoooosssshhhhh…!!

Salam Aidilfitri buat semua pembaca TayarGolek.Com.

Lame beno ler stori KMS5 ni tersangkut..al-maklum ler kan, penangan raya punye pasal. So amacam raya? takde yg nak buat open house ke? blh le kasik serbu beramai-ramai :)

 

OK beb..aku try ler amik mood menyambung stori KMS5 yg dah terdelay ni. Ramai yang menunggu..ramai yang bertanya “bile mau update..!”..hehe. Ok..kite pun dah beraya + masih beraya + sedang beraya. Jadik, boleh ler baca sambungan stori KMS5 ni sambil2 makan kuih Tart Nenas..hehehe.

 

Jom..kite rewind balik memori pada 14 Jul yang lepas (dah sebulan dah oooiii..).

Errr…kat mana ari tu? aku pun ingat2 lupe daaa…

 

DSCN0938

ni ape kes ni..alih2 sangkut kat traffic light? aku tgh recall balik..adehhh..

 

Episod sebelum ni kitorg baru je settle pekene Nasi Ayam kat kedai Pokde (kedai Pakcik wife Adi Gombak). So dari Kemamang (Kemaman), kitorg skg on de way ke Kuala Terengganu. Jadik, perjalanan ke Kuala Terengganu ni kitorg akan lalu beberapa buah daerah di Terengganu ler spt Kerteh, Paka, Dungun dan seterusnye ke Kuala Terengganu..

 

DSCN0939

Antara moment kitorg stop disalah satu traffic light. Perjalanan kali ni, kitorg cuba elak dari traffic light. Maka, kite guna ler jalan alternatif..ade lancar skit ler.

 

 

DSCN0940

..aiii mcm2 ler..dalam side mirror le pulok

 

Beberapa ketika..kitorg mula tayargolek. Ni lepas warna lampu kat traffic light tadi bertukar ijau ler.

 

DSCN0941

Menyeberangi sebuah sungai..

 

 

DSCN0942

konvoi berjalan lancar setaat ni. Yang kat depan terus kat depan ler. Aku mcm biasa ler..gambiran tetap gambiran. Bile amik gambiran ni kepompom ler kene slowdown skit.

 

 

DSCN0943

Jalan agak clear..tak banyak kenderaan semasa menggunakan laluan Alternative ke Dungun/K.Terengganu/Kota Bharu.

 

Dengan laluan alternative ni kitorg serba skit dapat jimatkan masa..ade ler untung skit..haha

 

 

 

DSCN0945

Tudiaaa..penunjuk arah ke laluan Alternatif. Buat masa skg, aku serahkan tugas sebagai “lead” kepada Adi Gombak & YM. Kite bagi le org tempatan kan..

 

 

DSCN0946

Ride yangg santai & rileks..jarak dah semakin jauh dah. Tak sure plak yg kat depan ni meroket ke pe..tak dapat dikesan.

 

 

DSCN0947

sehinggalah disatu simpang (masuk ke kanan), baru ler nampak kelibat diorg ni.

 

 

 

DSCN0948

..banyak pulak bulan mengambang disiang hari…apakah? :D

 

 

DSCN0949

..mengikut pengalaman aku, ini adalah pengalaman pertama menggunakan laluan alternatif ni. Memey ok..jauh dari kesesakan atau lampu isyarat. Cuma view ler..tak dapat ler view tepi pantai. Takde masalah..lepas ni sure akan dapat lihat jugak somewhere kat Dungun..

 

 

DSCN0950

..jauh ketinggalan. So far speed yang aku bawak ni adalah kelajuan santai dijalan kampung. Sambil menunggang motor..kite tengok le kiri kanan. Tapi kiri-kanan skg ni pokok hutan je ler :)

 

 

DSCN0951

Dungun/ K. Terengganu - Jalan terus ke depan..

 

 

DSCN0952

Serious beb..diorg dah hilang dari pandangan. orang meroket eh?? so yang aku pasti skg cuma aku ber-3 jer..aku (Han), Abg Zaimi & Griffin. Yang lelain dah lesap..hehe

 

 

DSCN0953

wow! kawasan dah kene tebas..

 

 

DSCN0954

Pasaraya disekitar Kerteh

 

 

DSCN0955

ok beb..skg dah re-group dah. Cuaca Alhamdulillah setakat ni..panas.

 

 

DSCN0956

Jalan lengang..mungkin sebab hari sabtu kot?

 

@ Stesen minyak Shell

 

DSCN0957

Stop untuk isi petrol. Aku pun topup gak ler..bagi full tank. Last isi masa kat R&R Temerloh.

 

 

DSCN0958

RED VERSYS menunggu turn..

 

 

DSCN0959

ada gak antara diorg ni tak isi minyak pun. Peluang untuk rest & gosip2 le tuu

 

 

DSCN0960

now my turn pulak ler..

 

 

DSCN0961

  Kitorg cuma amik masa kire 15minit je kat sini. Bukan berhenti untuk short break pun..just bg chance kat diorg yg lain isi minyak. Semua dah settle..kite tayargolek lagi.

 

 

DSCN0962

Somewhere di Kertih.

 

 

DSCN0963

Mak aihhh…bersepah2 la korang ni. Tak cun bro.. :P

 

 

DSCN0964

Memey menyerlah kaler Kuning Jagung ni..motor ‘popcorn’? ke ape ntah diorg ni dok bahan. Aku tak terlibat ehhh..hahaha

 

 

 

DSCN0965

Biasa ler..mcm ni ler keadaan kat traffic light. Asal ade ruang..selit ajer

 

 

 

DSCN0966

wooooo..suda kaler ijau dah. Moh ler kite..

 

 

DSCN0967

Lepas je simpang tadi..aku nampakk masing2 ride sesantai de mantai. Semua nak amik ushar keadaan sekitar kawasan ni..

 

 

DSCN0969

..dengan view bukit bukau nye..

 

 

DSCN0970

..dengan jalan yang cun + corner panjang nye. Tapi ingat ehh..ride ni mau rilek2.

 

 

DSCN0971

..dengan api nye.

 

 

DSCN0972

memey syiok time ni..jalan clear..

 

Sepanjang laluan ni, aku sempat capture gambiran dikawasan Loji penapisan @ Petronas

DSCN0973

Pemandangan biasa untuk diorg disini..tapi agak kurang biasa utk kitorg yg jarang2 ke sini :D

 

 

DSCN0974

..ada lagi kat depannye pulak

 

 

DSCN0975

..gambiran disebelah kanan jalan

 

 

DSCN0976

..depan skit dari gambiran sebelum ni

DSCN0979

Nak bagitau satu per satu..harem aku tak tau. Layan je la gambiran ni

 

tu serba skit view  seketika di laluan utama Kerteh.

 

DSCN0978

Alamak..cube tengok signboard kat tepi tu “Gunakan lorong Motorsikal”..hehe

 

 

Dipendekkan cerita..

 

DSCN0982

Dah masuk daerah Dungun “ Selamat Datang ke DUNGUN”.

 

 

DSCN0984

..so far takde ape sangat yg menarik waktu ni. Tapi..aku dah mula nampak pokok kelapa (pokok nyor) dah melambai2 dah tu..

 

 

Tiba di satu lagi traffic light..semua lepas. Sampai turn aku..lampu tukar aler merah plak dah. So, kene ikut undang2 ler..kene stop. So yang lain2 tu..terus hilang dari pandangan.. :(

 

 

 

DSCN0987

..dan bermula journey 3 buah motor jer. Cuba jugak kejo diorg tapi..rasanya diorg dah jauh dah kot. Ok..masa utk menyeberangi sungai sekali lagi. Tak ingat sungai ape..Sungai Dungun rasanye

 

 

DSCN0989

..dan tetiba pulak pemandangan berubah! view bukit kat depan tu..kebiru-biruan le pulak nye. Syiok..!

 

 

DSCN0990

aku ler lepak kat depan skg..diam tak diam, tayargolek punya tayargolek..tau2 dah dekat dgn kawasan bukit. Agak2nye..ni bukit yang kitorg nampak tadi kot. Diorg dah hilang dari pandangan dah..

 

 

DSCN0991

Time2 mcm ni kengkadang aku terpikir…aku yg slow ker atau diorg yang laju eh? takpe laa..asal jgn ade yg tersesat dah ler.

 

Dah alang2 kat belakang..aku, abg Zaimi & Griffin ride mcm biasa. Aku & Griffin memey dah paham style ride masing2. So just keep it relax and enjoy with the rides. No rushing yer.. ;)

 

 

DSCN0992

Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

 

 

 

DSCN0993

Aiikk..selamat datang lagi? kali ni kat mana pulak?

 

 

 

 

DSCN0994

Masih lagi di Dungun..kite terus lagi

 

 

DSCN0995

Jumpe bulan mengambang lagi..sah sabtu ni kite puasa. Tuuuu..bapak bulan dah ade tuu..haha

 

 

DSCN0996

woooooooooo…..! penimbang pun ade..hehe

 

 

DSCN0997

fulamak aiiihhh..! tungok angin bertiup at pokok nyor tuu..rasa mcm mau stop jap ler. Errr..nak stop ke tak? stop ke tak??

 

Last2…tak tahan dengan godaan angin pantai yang bertiup.. “ishhhh tak blh jadik nih..kene stop gak..”. Tengah ushar2 port terBAGUS untuk parking..terkaget aku jap. Tengok dari sidemirror tetiba bertambah lagi 2 bijik motor..alih2 muncul dari belakang. Rupe2nye Aziz rb & Noorvfr masuk barisan..hehehe.

 

p/s: mcm tau2 jer aku plan nak stop pekene angin pantai..

 

 P1010669

yoooossshhh..! stop jugak akhirnye..yang lain2 aku tak tau kat mana dah. Tu ler sape suruh laju2..hehe. Jangan mare ye kengkawan..gambiran seterus sure bikin orang jeles..hahaha

 

 

P1010658

korang yg lelain tu tak jeles ke tgk abg Zaimi posing baik jer tepi pantai sambil2 silang kaki. Siap “punch card” lagi tuuu..

 

Tengok je ler pokok kelapa tu…angin bertiup sampai tersenget2 daun tu..syiokkkkkk wooooo..! rugi korang tak join sekali..hehe.

 

P1010659

Ditambah pulak dengan deruan ombak nye lagi..bak kata org “ombak rindu?” kekeke

 

 

 

P1010660

Suasana yg tenang..sesuai betul le untuk berehat2 kat sini.

 

 

P1010661

aikk? 6 buah motor je? yang lain? hmmmm..tak dapat dikesan :P

 

 

P1010662

opssss..! seali sekala gambiran aku pulak. :)

 

 

P1010663

lagi sekali gambiran ombak rindu..ecehhhhh!

 

 

  Jap2..! ade pengumumang..!

P1010665

Perhatian: Anda digalakkan membaca mengikut sebutan & slang yang betul yer..

 

 

P1010666

“Hadioh ambik ke demo belako..!” haaa hamik ko..

 

 

 

 

 

P1010667

ade family tengah picnic ditepi pantai yang indah..

 

 

P1010668

Griffin menarik nafas lega.. “ nasib baik ler u berhenti bro..syiokkkk ni layan angin pantai..” kata Griffin ler.

 

 

P1010670

Gambiran motor yang ade kat sini..

 

 

 

 

P1010671

Gambiran solo RED VERSYS kene ade..baru ler dia tersengeh

 

 

 

P1010672

Ok la beb..aku tak terniat nak bagi korang2 yang takde kat sini jeles. Tapi nak buat mcm mana..gambiran dah ade, nak tak nak kene publish jugak ler…

 

 

 

P1010673

Aziz RB kata “tak cukup ni Han sekeping..kene bagi berkeping2 nih..” hahaha – sambil gelak jahat

 

 

 

P1010675

So mcm mana? nak gerak ke? Errr…diorg kata rileks dulu..

 

Dengar info diorg semua dah sampai ke Masjid Terapung. Hajat dihati nak start tayargolek dah..tapi memandangkan diorg nak relax lagi..maknanye kene sambung ler episod seterusnye nanti…hehehe

 

so jangan kemana2..ikuti sambungan seterusnye seketika nanti ke destinasi pertama ke Masjid Terapung.

 

Jumpa lagi..sambung makan kuih tart nenas lagi..haha

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com