Kapar Motors

Archives

9

Kembara Mengejar Sejarah 5: Tasik Kenyir

TayarGolek.Com Thursday, September 20, 2012

Yooossshhh…!

Salam Sejahtera semua..

Dah pun masuk hari ke-2 siri KEMBARA MENGEJAR SEJARAH(KMS) 5 di Negeri Terengganu..

Entry kali ni, aku akan cuba bawak semua pembaca, kite rewind peristiwa KMS5 ni pada 15 JUL 2012. Pada hari ke-2, kitorg semua akan mula kembali ke KL menggunakan jalan lama melalui Gua Musang-Raub-Bentong-Karak-KL.

 

 

image

Route di hari ke- 2 akan bermula dari : Kuala Terengganu – Tasik Kenyir – Gua Musang – Kuala Lipis – Bentong – Karak – KL. Kalau masih ingat, info route aku ade cerita di INTRO KMS5 

 

Ape yang menariknye nanti, sebelum ke Gua Musang..kitorg akan singgah di Tasik Kenyir untuk berehat, bergambiran dan sambil menikmati keindahan Tasik Kenyir (eceh..ayat skema pulak aiih).

 

Dah ready? Ok Jom..kite layan stori KMS5 pada 15 JUL 2012. Kite sama2 tayargolek ok..

p/s: Errr..kuih tart nenas ade lagi? kalo ade..blh ler kunyah2 sambil baca stori KMS5 ni.. lol

 

@ Batu Buruk Beach Resort

Seawal 7.00pagi lagi pihak BBBR dah mula menyediakan sarapan pagi untuk kitorg. Jadi terpulang kat diorg ler nak breakfast pukul berapa pun..janji tayargolek pukul 9.00pagi semua dah siap semuanya. Aku ulangi..semuanye! hehe. Rasanya..ayat tu dah cukup mudah kot nak faham..betul tak?

 

Lepas siap breakfast..aku amik le kesempatan yang ado tu utk amik sekeping dua  gambiran tepi pantai Batu Buruk ni. Dapat  2-3 keping pun jadik ler daripada takde langsung..

DSCN1135

Keadaan Pantai Batu Buruk dipagi hari..gambiran nni aku amik sekitar pukul 8.00 ++ pagi

 

 

DSCN1136

Matahari pun dah memanchorrrr ni..harap cuaca teramat ler baik sampai ke petang..

 

DSCN1137

Memey tenang suasana pagi kat tepi pantai ni..tapi balik tetap kene balik wooo.. ;)

 

Aku tengok diorg mcm dah tak sabo jer nak balik? alehhh..nak pegi bukan main excited lagi.. sampai tak bleh tido..hahaha. Rilex ler bro..ni belum ride berminggu2 nih :P.

 

OK..ok..melalut plak aihh.

 

DSCN1138

8.30pagi – urusan check-out & bayaran bilik + makan malam selamat aku setelkan. Maka, sejak detik tu..kurang ler skit tanggungjawab aku sebab urusan hotel dah selesai. Skg ni pulak nak mengadap satu lagi tanggungjawab besar…..BALIK KE KL.

 

 

DSCN1139

Masing menunggu detik 9.00pagi. Deyyy! yaperdaaa mau tunggu 9.00pagi..siap awal..kite gerak awal kot? hehe..saja menyakat diorg ni.

 

Rupe2 nye…diorg tunggu mende lain ler.  Tunggu emende nye???

 

DSCN1140

Gambirannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn…!! adoiyaiii..aku baru nak testing ok ke dok. Alih2..sorg perasan..hmmm..gamaknye mcm ni ler jadiknye..

 

OK..ok..laaa. Sekali lagi.

DSCN1141

Alamekkk..! terpetik pulak camera ni..dah tak pasal2 gambiran aku tak de :P

 

 

DSCN1142

Cobaan kali ke-3..haaa, ade pun muke aku..hahhaha. Nak jugaaaaaaaakk..!

Itu ler sebahagian moment yang sempat aku rakamkan sebelum tayargolek bermula.

Hepi korang ehhh..! :)

Ape yang aku harapkan..agar sama2 memikul tanggungjawab untuk menjaga keselamatan masing2. Banyak kali aku pesan..”..walaupun keselamatan adalah tanggungjawab masing2, tapi korang semua tetap dibawah tanggungjawab aku..kang ape2 hal jadik..tak pasal2 naik SAHAM aku nanti baii..” hehehe..

Itu peringatan utk semua.

 

On the bike..!

5 minit lagi pukul 9.00pagi. Semua tengah bersiap.

Untuk perjalanan ke destinasi pertama, Griffin bakal mengetuai perjalanan ke Tasik Kenyir.

 

DSCN1143

  ..dah ade yang memulakan tayargolek..tapi bukan nak gerak terus ler. Diorg dah pandai curik time utk susun atur kedudukan motor dah skg..TERBAIK!

 

 

 

DSCN1145

..mula meinggalkan perkarangan BBBR. Selamat babai BBBR..

 

 

DSCN1146

..mcm aku kata tadi, diorg dah mula susun kedudukan motor dalam 2 barisan. Amacam? gerek tak? wihuuu..

 

 

DSCN1147

Griffin dah ready untuk memulakan tayargolek. Ape2 pun aku still tunggu clearance dari sweeper kite.

 

DSCN1148

Yang kat depan dah tak sabo nak gerak dah tu..

 

 

DSCN1149

ushar skit belakang..camner rupenye?? wow! ohsem abis..hehehe

 

Alrite..abg Zaimi sudah bagi signal ..CLEAR!!

 

Tayargolek time beb..! Bismillah..

 

DSCN1150

Teat 9.05 pagi..rakan2 TayarGolek.Com yang menyertai KMS5 @ Terengganu telah pun mula menggolekkan tayar motor masing2. Harap2 semua nye berjalan dengan baik dan lancar.

 

 

DSCN1151

Cuaca matahari agak lain macam skit dia punye panas..

 

 

 

DSCN1152

tengo cahaye pun silau lain macam ni. Elok la tu kan..baik panas dari hari hujan :)

 

 

 DSCN1153

..dah pun masuk ke jalan utama. Biasaq ler bang..bile dah masuk jalan beso ni banyak le traffic light nye. Tapi..no worries! aku percaya dgn Griffin..sure takde yang tertinggal punye ;). Overlander maa..! ;)

 

 

DSCN1154

ushar skit kawan2 kite kat belakang tu ape cer? so far nampak steady jer. Memey ler steady..baru 2-3KM tayargolek..hehehe. Jauh lagi perjalanan nye beb..

 

 

DSCN1155

Lampu isyarat bertukar hijau..sebaik RED VERSYS bergerak..aku ternampak pulak satu bengkel yang agak menarik. Banyak pulak plat number kat diinding tu yerr.. :)

 

 

 DSCN1156 

Lain-lain..disebelah kanan jalan pulak ade sebuah warung ..nampak mcm warung koboi tapi jangan sangka warung mcm ni makanannye tak sedap. Silap2 lagi ummph..!!

p/s: jangan ler ushar kakak tu lama-lama…malu kang kakak tu. Elok2 jalan tersusun rapi..kang bersepah plak..hahahaaadoii.. :D

 

DSCN1158

Dipendekkan citer..kitorg dah pun sampai di satu simpang yang mana simpang ni akan ke Tasik Kenyir.

 

 

 

DSCN1159

27 buah motorsikal tengah menunggu di simpang..semua sabar menunggu.

 

Tapi..tiba-tiba aku tersentap! sentap mak nokk dengan soklan checkmate dari salah sorg rakan kite ni..!

“..errrr..Han, nanti ada berhenti isi minyak tak??”

($*q$#%^$w#%w%!!

Mohon Maaf yer..kalo ikutkan, aku tak mau citer. Tapi aku kene citer..agar jadik pengajaran kepada semua. Sama2 kite belajar..sama2 kite amik iktibar yer.

 

Mcm ni ler..info ride dah diwarkan2 lebih awal. Aturcara program + destinasi + pit stop pun aku dah update awal2..siap highlight lagi mana tempat kene isi minyak..ISI MINYAK sebelum checkin hotel. Briefing pun aku ulang benda yang sama.Kalo 10 bijik motor tak isi minyak lagi..still boleh consider lah kot? kot laa..tapi kalau sebijik je yang tak isi minyak daripada 27 bijik..? sure ganggu member2 yang lain kan..

Aku rasa macam sia-sia ler aku provide itinerary program tu kan? paling tidak ..print sekeping dua utk sama2 rujuk masa ride. Baru ler kite tau hala tuju ride tu..betul tak?

itenary kms5

biar perut kosong..jangan tangki minyak motor kosong beb..!” – mendalam maksud ni.

ok..full stop! kite tutup citer tu…

p/s: aku bukan marah..tapi kecewa. Mcm aturcara program utk KMS5 ni kosong kot..

 

 

DSCN1160

Aku dah start stress beb time ni. Feel enjoy aku hilang tiba-tiba.. :(

 

 

 

DSCN1161

Nak kejar lead kat depan? owh mannn..!

 

 

 

DSCN1164

Aku sangkakan keadaan trafik agak busy pada hari ni (Ahad)..al-maklum ler hari bekerja bagi negeri Terengganu. Tapi Alhamdulillah..setakat ni perjalanan konvoi KMS5 ke Tasik Kenyir berjalan lancar.

 

 

DSCN1165

uiikkk? masuk jalan kampung? syiok gak nih..kasi view lain skit

 

 

 

DSCN1166

..sekarang kitorg dah masuk semula jalan besar. Ride santai2 dipagi hari. Kan aku dah kata, sure korang ade chance punye nak toleh kiri kanan. Nasib baik takde pantai kan?? kehkehkehkeh..

 

 

DSCN1168

melalui Kampung Banggol (bukan Bonggo..! itu citer P.Ramlee.. :P)

 

 

DSCN1171

perlahan-lahan meredah kawasan kampung. Ape nama tempat ni pun aku tak sure..ikut je ler GPS ;)

 

 

 

DSCN1172

wow! banyak ‘dacing’ bergantung-gantungan erk?? boleh amik satu?? hehe

 

 

 

DSCN1173

Chakk!! kene candid adik-adik nih..nasib baik gambiran ni tak clear sangat..

 

 

DSCN1180

semakin lama..semakin jauh kitorg meninggalkan Kuala Terengganu. Ape yang dapat korang lihat skg ni..pemandangan dah mula sedikit berubah. Kanan-kiri jalan dipenuhi pokok2 kelapa sawit..kat depan tu pula bukit. Boleh ler release skit..

DSCN1181

Tuddiaaa..! tanda jalan berliku-liku kat depan ni. Siap sedia menikmati jalan mcm ular nak mematuk nih..

p/s: bukan siap sedia layan leperan..salah tu. Siap sedia..dgn corner2 yang ada agar tak hilang fokus.. ;)

 

Tengah syiok layan jalan bercorner perlahan-lahan…tiba-tiba..!!

wowwww..!! offroad..!!

DSCN1183

Sempat candid – najib dgn gaya ADV nye meredah offroad. Tapi baik2 bang..lambat bukak throttle boleh berjoget  Inul kang..

 

 

DSCN1184

masih lagi jalan offroad. Sambil layan offroad..sambil amik gambiran. Phiewwwww..!

 

 

DSCN1185

alamekk..! bile mau abis daaa..! mau dekat 300meter gak jalan mcm ni. Abis berdebu lensa kamera aku ni :(

 

 

 

 

 

 

DSCN1187

owhh..kat Kuala Berang dah rupenye..

 

 

DSCN1189

Keadaan jalan kembali seperti biasa. Cruising speed skg ni kire2 80kmj..

 

 

 

DSCN1190

..lagi gambiran bendera ‘dacing’..

 

 

DSCN1191

Alrite beb..1KM lagi kitorg akan sampai ke simpang menuju ke Tasik Kenyir.

 

 

DSCN1192

Keadaan yang sunyi..jalanraya pun tenang. Agak2 nye memey tak banyak kenderaan guna laluan ni kot?

 

 

DSCN1193

sudah mau sampe…

 

 

 

DSCN1194

..then masuk kiri..

 

 

 

DSCN1195

Jalan ke Tasik Kenyir skg dah cantik..berbanding tahun lepas aku kesini, kerja2 menaik taraf tengah dibuat. Time tu sape nak layan offroad memey terbaik ler.

 

 

DSCN1196

Yang kat depan dah mula sayup jer..haluiiih!

 

 

 

DSCN1197

nice road..

 

 

 

DSCN1198

..jauh jugak erk Tasik Kenyir ni dari simpang tadi? :P..

 

 

 

DSCN1199

cuaca semakin panas..langit semakin membiru..awan nipis2 jer. Diorg yang kat depan..semakin didepan..yang kat belakang aku aku nampak ade 2 lampu jer.

 

 

 

DSCN1200

  agak ber’corner’ jalan ni..tapi corner nipis jer..

 

Sehinggalah sampai kat satu simpang yang mana kitorg akan terus ke jeti..

 

DSCN1202

Aku dan Andak terpaksa berhenti jap..tunggu diorg yang kat belakang. Takut terlepas simpang jer..

 

 

 

DSCN1203

hampir 5 minit menunggu..last2 nampak kelibat Adi Gombak, kitorg terus masuk ke dalam. Adi plak take over utk tunggu yang lain2. Tak sure ler sape lagi..tapi yang pasti Abg Zaimi selaku sweeper masih tak nampak kelibat lagi. Apakah??

 

 DSCN1205 

..naik bukit skit..kene le bukak throttle lebih skit :).

 

 

@ Tasik Kenyir

Alhamdulillah..selamat sampai ke Tasik Kenyir selepas meredah 120KM.

DSCN1207

1st gambiran utk RED VERSYS di Pusat Penerangan Kenyir.

 

 

DSCN1208

Lepas tu baru ler turun bawah kat area jeti Tasik Kenyir. Sambil turun bukit sambil amik gambiran…gayat pun ado..hahhaha

 

 

DSCN1209

Memey cun ler view Tasik Kenyir dalam sini..wihuuuuuu..! 

 

 

DSCN1211

..dan lagi..sempat lagi tuuu..

 

 

 

DSCN1212

Itu ler jeti Tasik Kenyir. Sape2 nak naik bot pusing2 Tasik Kenyir..boleh ler naik dari sini.

 

 

 

DSCN1213

..dan rakan2 yang lain pun mula kelihatan. Ade yang dah siap parking..ade yang baru nak parking..

 

 

DSCN1215

namun..aku tak terus parking..hehehe. Panjat skit ke atas, sempat lagi amik gambiran kat signboard “Welcome To Tasik Kenyir” bersama dgn motor Zul74.

 

 

DSCN1216 

Close up skit ler..

 

 

 

P1010790

Alrite..siap gambiran tadi..baru cari parking semula kat bawah..

 

 

 

P1010780

..dah taktau nak amik angle mcm mana dahh..main bedal jer nih.

 

 

P1010781

tak silap ni bot biasanya utk disewa kay diorg yang pergi memancing kan?

 

 

 

P1010782

Tasik Kenyir..luas terbentang. Sejuk mata memandang :D

 

 

 

P1010783

Pemandangan tasik..bot memancing..bukit-bukau kat depan tu..phiewwww!! hilang masalah..

 

 

P1010784

Dengan cuaca pulak yang memey terbaik..lagi cun ler pemandangannye..

 

“Errr…bot tu bleh bawa motor tak?” opsssssssss…

 

P1010785

view yang lain pulak..

 

 

P1010786

Kasi close up skit bot tadi..beso tu.

 

Dah siap amik gambiran..4 buah motor lagi baru sampai..!

P1010787

Aiii bang? najib? ape kes baru sampai? ade masalah ke?? :D

 

 

P1010788

Rakan2 yang lain dah tak nampak bayang..pegi jalan2 pusing tasik kot? hehehe..

 

 

P1010789

Beberapa kaunter Travel Tour agent dibuka kat sini. So sape2 yang berminat nak amik pakej memancing ke..sewa bot ke..boleh ler tanye.

 

 

aku terasa mcm kerak teking ler..nak minum air mineral mcm dah tak bleh masyukkk dah. Jom la weiii..! pekena air panas dulu ler..ape ke..

 

Mengeteh ler kitorg kat kedai makan berhampiran dgn kawasan parking motor..

DSCN1218

…pekena Teh Tarik dulu ker..Nescafe panas dulu ker..baru ler freshhh!

 

 

DSCN1219

alaaa..blur skit ler..hehe

 

 

DSCN1220

ni bile masa plak kene candid ni? adehh..

 

 

DSCN1221

Haa…ce citer Jib ape kes tadi tu?

 

 

DSCN1222

Kitorang spend masa utk mengeteh time ni dalam 30minit. Lepas ni..kitorg akan mulakan tayargolek utk perjalanan seterusnya..

 

 

phiewww..! panjang gak stori hari ke-2 ni. Ingatkan boleh lam sum kasi abis..hahaha. Sori yer..kene sambung jugak ler :P

 

Mcm biasa ler beb..aku sambung entry seterusnya seketika nanti..perjalanan ke Gua Musang melalui Felda Aring. Jadi..stay tuned..!

 

Adios,

-Han-

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com