Kapar Motors

Archives

3

Andaman Club Myanmar – Thahtay Kyun

TayarGolek.Com Wednesday, October 31, 2012

 

Yoooosssshhhh…!

Salam Sejahtera semua..

 

Selingan:

Sebelum Raya Aidiladha  hari tu..memey tengah rajin le nak mengupdate stori pasal Ride ke Ranong-Myanmar ni. Tapi lepas raya jer..jadikk slow pulak. Apakah? ni kes makan daging Qurban terlebih kot?? hahaha..

 

Alrite..tu selingan skit. Timing nak update memey tak cun. Aku sepatutnya Off day, kene kerahan tenaga untuk attend training. Masa yang ada tu sangat2 terhad.

 

Citer banyak pun tak guna..mcm biasa, kite rewind balik hari ke-2 ride.

Berbalik pada sambungan episod lepas, yang mana kitorg menunggu ‘green light’ dari pakcik2 atau abang2 feri yang bertugas untuk masuk kedalam feri.

 

 

image

Sebelum citer panjang, ler journey kitorg sekejap jer lagi. Dari Andaman Club Ranong - Andaman Club Myanmar – Kawthaung, Myanmar. Lepas habis tour, kitorg balik semula  ke Andaman Club Myanmar – Andaman Club Ranong.

 

Dah ready??

 

Jom ler kiter! sama2 ikut kitorg naik feri merentasi Andaman Sea ke “Andaman Club Myanmar”. Perjalanan dikatakan mengambil masa selama 20minit untuk ke Andaman Club Myanmar..

 

P1030334

  Bile Kapten dah bg signal OK..masing2 beratur masuk ke dalam feri.

 

 

P1030335

Masa kat luar tadi mcm tak ramai. Bile dah masuk..boleh tahan gak ramainyee. Tapi..no hal..seat banyak lagi kosong.

 

Beberapa minit lepas tu, feri Andaman Club mula bergerak menuju ketengah laut..

 

P1030337

Mula meninggalkan Ranong Pier

 

 

 

 

P1030336

Teringin gak nak tau berapa speed feri time ni..lebih kurang 19kmj.

 

Lepas beberapa ketika..dok terperap je dalam feri, teringin gak nak ushar2 kat luar. Seat tepi tingkap abis kene conquer dah. Tak dapat seat tepi tingkap Itu tak jadik masalah ler sangat..yang masalahnye, diorg2 yang duduk situ boleh pulak tutup tirai tingkap tu?? apakah?? ampeh tul ler…!

 

 

P1030338

Takpe..kitorg lepak luar lah. Dan..ini ler hasilnye. Keindahan ditengah Laut Andaman..

 

 

 

P1030339

..dan disanalah tanah besar (mainland) negara Myanmar.

 

 

P1030340

Cuaca memey terbaik beb time ni. Tapi..aku tak nak ler puji sangat2. Takut tetiba berubah. View pun cun banget dehhh..!

 

 

P1030342

Captain on duty..

 

 

 

P1030341

Kire2 20minit..kitorg dah pun sampai @ Jeti Andaman Club Myanmar – Thahtay Kyun, Myanmar.

 

@ Andaman Club Myanmar (Thahtay Kyun)

 

P1030343

Kasi beratur dulu..

 

 

 

P1030344

Tudiaaa..! Signboard ni menunjukkan arah ‘mainland’ Kawthaung, Myanmar. Tapi betul ke arah tu?hehehe..lantak lerr

 

 

P1030345

Bile berada kat sini..aku dah perasan dah, cuaca mula berubah. “Mendung tak bererti hujan”..cehhh cmm penah dengar lirik lagu tu…hahah (ayat bagi sedapkan hati)

 

 

 

P1030347

Awan mendung..semain gelap pulak aku tengok ni…hehe

 

 

 

P1030348

Wihuuuu..! awan nano suda mariii nampaknyerrr..

 

 

P1030346

Ok lah..kite lupakan pasal cuaca. Alahhh..nak hujan pun takde hal punye. Bukan “on the bike” pon.. :P

 

Masa kat sini, kitorg kene uruskan dokumen masuk ke Myanmar. Kene cop pasport ler..ape lagi. Paperwork yang pihak Andaman Club Ranong sediakan sememeynye memudahkan urusan masuk ke “Bumi Myanmar”.

Malaysia?….. Terima Kasih..!” – jangan terkejut kalo Pegawai Imigresen Myanmar cakap macam tu..

just jawab ..” sama-sama” ..sure diorg akan kata balik “ yes.. confirm Malaysia!”..hahaha. Itu ler ragam pegawai2 Imigresen at sini..memey friendly beb!

 

Settle urusan passport, pihak Andaman Club Myanmar akan bawa kitorg ke Andaman Club Hotel yang mana hotel ni bertaraf “5 Star”.

 

 

 

@ Andaman Club Hotel, Myanmar

 Jezu bi na ba  ik  yang bermaksud “Welcome to Myanmar” atau “Selamat Datang ke Myanmar”.

Sedikit info - Thahtay Kyun atau dikenali dengan nama lain “Son Island” merupakan sebuah pulau kecil Myanmar di Laut Andaman (Andaman Sea).

Sebuah van telah sedia menunggu untuk bawa kitorg + pelancong yang lain ke ANDAMAN CLUB HOTEL.

 

P1030350

Cer teka..ape maksud kat banner tu??

 

 

P1030351

Maksudnye “WARMLY WELCOME TO ANDAMAN CLUB HOTEL”..hahaha. sib baik ade translation in English. Kalo tak..haremmm nak paham :D

 

 

P1030349

BUKTI..! 3 orang rakyat Malaysia dah pun menjejakkan kaki disini. Aku & Griffin..merupakan pengalaman ke 2 masuk ke negara Myanmar walaupun kali ni tanpa motor kesayangan disisi (ayat poyo..haha). Snooke plak..merupakan pengalaman pertama. Tu pasal ler hidung dia dok kembang kucup jer bile sampai sini..excited terlebih punye pasal..hahaha. Ape2 pun..memey excited beb!!

 

Tapi..relax!! kite belum masuk tanah besar lagi ni..kene settle beberapa urusan lagi kat sini. Sementara tu..ape kata kite ushar2..tengok2 skit tempat ni.

 

Jom..!

 

P1030352

Patung Singa.

 

 

P1030357

uhhhhhhh..! apakah??

 

 

 

P1030353

pancuran air..

 

 

P1030356

Kat Myanmar dah ni beb..! :D

 

 

 

 P1030358

View dari hotel..Andaman Sea memy jelas kelihatan dari sini. Cuma agak sayang skit sebab cuaca mendung..kalo tak sure view ni lagi cun..

 

 

P1030359

Mind your step..

 

 

 P1030360

Cuaca skg hujan dah mula turun. Hujan renyai-renyai je ler.

 

 

 

P1030361

bergambiran jap..sebelum masuk ke dalam untuk urusan seterusnya. Urusan ape lagi yer?

 

oppss..tunggu ler! :)

 

 

P1030362

Ruang menunggu..tempat berasap yang luas dan selesa. Perhh..! 5 STAR beb..!

 

 

 

P1030363 

Reception area..

 

Ok..agak2 dah puas ushar2, lets go! kasi settle urusan seterusnya..

 

 

P1030366

Plan seterusnya : VICTORIA POINT aka KAWTHAUNG, MYANMAR

 

 

P1030367

Kitorg akan ke   KAWTHAUNG, MYANMAR  atau nama lainnye VICTORIA POINT selepas ni. Apa bikin? Kitorg akan melawat beberapa tempat disana antaranya:

- Pyidaw Eye Pagoda

- The Statue of King Bayint Naung

- Down Town

 

*Pakej “tour” ke Victoria Point untuk 3 tempat ni, bayaran yang dikenakan adalah 390THB (seorang). TETAPI..MIN untuk tour ni adalah 6 orang.

* Memandangkan kitorg hanye ber-3, maka..kene bayar DOUBLE ler. So total kene bayar untuk seorang = 780THB.

 

P1030368

Andaman Club Myanmar sticer. Mana ntah aku letak..lupe plak. Takkan nak pi sana lagi semata2 nak maik sticker? hmmm..baik aku pi amik selipar yang tertinggal kat border LAOS-CHINA..kehkehkeh

 

 

 

P1030369

 

untuk lebih jelas..lebih terang..lebih nyata. Inilah ejaan atau nama sebenar tempat kitorg berada sekarang..

 

 

 

P1030370

Ade gak elemen2 Tradisional..

Selesai urusan ticket, bayaran untuk ‘tour”..kitorg terpaksa menunggu lagi. Tunggu ape lagi?

1) masa feri berlepas ke Kawthaung (Victoria Point).

2) tunggu duit – sempat gak aku tukar duit BAHT ke KYAT dgn minah kat gambiran atas tu. Saja..buat suka2 nak simpan duit sana. so, aku tukar 40 BAHT = 1000 KYAT.

 

Dipendekkan cerita..

Kitorg decide untuk amik trip ke Kawthaung pukul 11.30am (Thai Time). Ini ler feri paling cepat buat masa skg…kalo tak kene tunggu pukul 1.30pm punye..waduhhh!

 

P1030371

Pandangan dari pintu masuk ANDAMAN CLUB…selamat babai!! Van sudah kasi angkut kitorg sekali lagi ke jeti.

 

 

P1030372

Bergambiran skit sebelum ke tanah besar..hehe. Hat yang baju putih tu ler ‘tour guide’ kitorg..

 

 

 

P1030373

Myanmar Immigration..

 

Lagi? lepas tu..?

Errr…kite sambung lagi le di episod seterusnya yer.. :)

Feri tak sampai lagi..kitorg pun kene tunggu gak nih..hahaha

 

So, ikuti sambungannye nanti yer..

 

Adios,

-Han-

16

Andaman Club Ranong

TayarGolek.Com Wednesday, October 24, 2012 ,
Yooossshhh..!
Salam Sejahtera semua..

Misi ke Myanmar akan diteruskan pada hari ke-2 ride. Agenda pada hari ke-2, kitorg akan masuk ke Myanmar. Ape nama tempat tu? semua tu aku akan stori satu per satu nanti yer..

So sekarang, aku akan rewind balik pada 5 OCT 2012 hari ke-2. Jom sama2 kite ikut journey TayarGolek.Com bersama rakan2 yang lain.

DSCN1474
30minit lepas breakfast, kitorang mula bersiap2 untuk destinasi seterusnya. Walaupun misi utama kitorg hari ni akan masuk ke negara Myanmar..tapi ade beberapa tempat yang kitorg kene buat clearance.
Tempat yang pertama adalah di Andaman Club Ranong, Thailand. Tempat kedua pulak adalah Andaman Clun Thahthye Kyun, Myanmar. Ape yang aku akan share pada entry kali ni adalah Andaman Club Ranong, Thailand. Ape bikin kat situ? Nak tau detail….kene baca sampai abis ;)

Jom..!


DSCN1476
Kire2 pukul 9.30pagi waktu Malaysia (lepas ni masa yang aku tulis adalah dalam Waktu Malaysia), perjalanan ke Andaman Club Ranong, Thailand bermula. Urusan check-out dah pun clear sebelum tayargolek.


Cuaca? Hmmm..looks better than yesterday. Hopefully ler sampai ke petang lah hendaknye :)
Tapi pagi tu dah nampak dah tanda2 awan mendung. Mendung tak bererti hujankannn? kite tgk je laa nanti..


DSCN1477
Blur skit gambiran ni…tp ape yang korang nampak kat sini, keadaan di Ranong akan tenang. Tak banyak kenderaan. Aku boleh kata tempat ni mcm kawasan mati ler..nothing special. Tapi kebanyakan mereka yang datang sini especially pelancong luar adalah untuk pergi ke Andaman Club Myanmar..sebab? sebab kat sana ade casino..hehehe. Tapi ade ler lain2 aktiviti..ikut niat masing2.





DSCN1478
Dah pun sampai town Ranong. Macam ni er keadaannye..tak ramai pun orang time ni.




DSCN1479
ok..tayargolek diteruskan meredah pekan Ranong yang selesa menunggang waktu ni. Jauh dari kesesakkan..syiok beb!



DSCN1480
Jarak antara Pathu Resort Ranong (hotel kitorg bermalam) ke Andaman Club Ranong ni cuma kire2 8KM jer. Tak jauh pun..dalam 20minit dah sampai.



DSCN1481
Semalam banyak missed mau tangkap gambiran. hari ni aku balas dendam..pantang nampak view yang cantik dari pandangan mata aku..kasi snap satu kali. Kengkadang tertinggal jauh gak..hehe. 

What to do..ramai yang kata “TG.Com nampak pelik kalo takde gambiran on the bike..”. So demi korang, aku capture mana2 moment/view yang menarik yer :)


DSCN1482
Jalan dah mula bercorner. Kalo tengo betul2..keadaan jalan masih lagi basah sebahagiannye. Kenderaan memey takde. Memey syiok ride mcm ni..tenang..relax..wihuuuuu..! nak cakap ape lagi pun tak tau dah..



DSCN1483
Sesekali langit kebiruan tu bikin view bukit yang tak seberapa tu jadik lebih cantik..



DSCN1484
Cahaya matahari pulak bersungguh2 tu nak menembusi awan tebal yang nampak mcm ada tanda2 harimaujan..hehe



DSCN1486
..but from the other side..ok pula. Err…diorg tu tgh buat ape tu?



DSCN1487
 jalannye memey terbaikkk..! sesuai untuk kaki2 meleper :D



DSCN1488
Bukit-bukau di kiri-kanan jalan. Ranong ni memey banyak bukit-bukau. Cuma waktu sampai sini semalam waktu pun dah malam, so tak dapat le nak amik gambiran..



DSCN1489
Fuhhh..! dah start berpeluh dah ni. Cuaca semakin panas..yes!! I like..!



DSCN1490
Berbukit lagi..ride tetap santai de mantai



DSCN1491
Bercorner..dan corner lagi..
 

DSCN1493
View scenery pagi disebelah kiri jalan..

 



DSCN1495
walaupun jaraknye tak de ler jauh sangat..tp disebabkan jalannye bercorner..jalan kampung, jadi..kelajuan kene ler sederhana. Tengok keadaan. Kalo perlu lagi perlahan..perlahankan lagi :)



DSCN1496 
Ok..dah pun sampai di simpang masuk Andaman Club. “WELCOME TO ANDAMAN CLUB”.

Time ni aku sorang2 jer kat sini. Griffin & Snooke diorg terus masuk ke dalam.



DSCN1498
Sempat lagi amik gambiran kat sini. Bukan untuk aku..tapi kat RED VERSYS..hehe. Saja nak pujuk balik (tengah merajuk skit) :P




P1030302
Ikut je singboard tu..



@ Andaman Club Ranong, Thailand.

DSCN1499
Wowieeeeeeee..! terbaik laaah..! ape yang korang boleh nampa dari sini?




DSCN1500
Stop jap lagi…gambiran beb! Bukan selalu..dan mungkin takkan datang sini lagi :)



DSCN1501
RED VERSYS bergambiran berlatarbelakangkan negara MYANMAR @ ANDAMAN CLUB RANONG.



Takpe..ni baru permulaan. Lepas ni boleh amik banyak lagi gambiran yg best2 ;)

 P1030283
Alrite..dah pun sampai. Kasi parking dulu motor. Ride kali ni memey kitorg bajet betul2 barang yang nak dibawa masa ride. Tujuannye? kat sinilah..kitorg akan tinggal semua bag, helmet, jacket, glove dan lain dalam sidebox. So, untuk ke destinasi seterusnya..kitorg boleh le jalan melenggang kangkung..hehehe




Kalo takde box? Hmmm..kene usung ler helmet/jacket dan lain2..haa tu makan dia!!
Ok..kite tinggalkan dulu pasal tu. Jom..kite masuk ke dalam office Imigresen untuk urusan dokumen.

P1030301
Bangunan Andaman Club.





P1030284
..dan disini ler segala urusan dokumen untuk masuk ke Myanmar bermula.






P1030285
Ape yang diperlukan disini..adalah “passport”. Pihak Andaman Club Thailand, akan menyedia dokumen dan permit untuk masuk ke Myanmar nanti.





P1030286
Nasib baik 3 orang jer..so tak amik masa yang lama. Kalo 30 orang? petang kot baru siap..?kekeke




P1030287
Satu demi satu passport kitorg diorg amik untuk dokumen seterusnya. Takpe..rileks

 

P1030289
kat sana plak (kanan) adalah Jabatan Imigresen Thailand. Lepas siap urusan dokumen, kitorg kene setelkan urusan Imigresen pulak (keluar dari Thailand)




Dah selesai urusan dokumen ke MYANMAR. Dokumen2 yang kitorg dapat mcm kat bawah ni:

P1030290
Myanmar Immigration Card



P1030291
Complete paperwork!  Untuk pengetahuan semua..bayaran Feri dari Ranong Pier  ke Andaman Club Myanmar adalah sebanyal 850THB seorang (2 hala)





@ Immigration Ranong, Thailand
P1030292
Dokumen semua dah ada..skg urusan Imigresen pulak untuk stamp passport keluar dari Thailand.
Perlu diingat! White Card (Depature) akan diamik time ni. Nanti masa balik semula kesini, kitorg kene declare kenderaan sekali lagi.



p/s: kitorg dah buat WHITE CARD 2 keping awal2. So tak payah nak sibuk2 isi form ler nanti ;)



Dipendekkan cerita, urusan dan pun selesai. So skg kene tunggu feri sampai kire2 pukul 10.30pagi. Sementara menunggu..apo laie nak buek?

bergambiran ler kite..! haha

meh..ushar skit tempat ni.

P1030297
Andaman Club



P1030282
Nice view beb! laluan utama ke jeti untuk menaiki feri nanti.



P1030293
Rumah api yang tersergam indah dari sini. korang nampak tak gunung-ganang..bukit-bukau seberang laut tu? Kalo nak tau..itu ler MYANMAR!!



P1030294
Phiewwwwww..!! cun beb..



P1030295
Close up skit bumi Myanmar tu :)



P1030298 
layan jer..lebih kurang sama jer kot?hehehe


P1030300
Lautan yang bakal kitorg seberangi nanti. Just wait and see yaa..



 P1030303
Ok..dah! aku dah kat sini pulak untuk amik view bangunan Andaman Club & jeti.

Tapi..aku rasa mcm ada yang kureng jer!!! hmmm…
jap..aku pi masuk bangunan Andaman Club tu..try slow talk dgn staff/officer on duty. Ape kes??

Haaa..ni kes dia!
Aku masuk kedalam tu just nak mintak kebenaran dengan Imigration Officer on duty utk bawak motor bergambiran kat tepi jeti.
“OK..no problem..!” kata officer tu..wihuuuuuuuuu!! terbaikk boh!

Taraaaaaaaa…!!
P1030305
Buat pertama kalinye..motor kitorg ber-3 bergambiran ditepi jeti..di Laut Andaman..berlatarbelakangkan negara MYANMAR! tak terkata beb..! kepuasan..!



P1030306
wow! kurang jelas tadi..pekata close up skit..! yeahhhh..!

..
Pun mcm kureng gak..! ape yang kureng erk???
P1030307
wooooo..! owner motor takde pulak…hehe. Haaaa…baru le cun skit! ciwahhhh..thumb up!


P1030308
pekata buat aksi sket!! wihuuuuuuuuuuu…! memey ohsemmm abis..! muhahhaha..

OK..cukup!

Skg gambiran solo plak..(ade lagi rupenye) hehe..
P1030309
Griffin & DUSKY BLACK FJR


P1030310
Snooke & BUMBLEBEE V


P1030311
Han & RED VERSYS..


Photoshoot untuk si RED VERSYS..(terdengar bisikannye nak bergambiran solo2 kat sini..hikhik)

P1030312


P1030313






  
 P1030314
P1030315

Tak cukup kat sini..aku bawak RED VERSYS bersiar2 sampai ke hujung jeti tuuu..so far staff Andaman Club ..OK jer ;)

@ Penghujung jeti Andaman Club.
P1030316
P1030317
P1030318
P1030319
Bumi Myanmar jelas kelihatan dari sini. Teringat pulak masa 4 NATION RIDE Dec tahun lepas, RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR buat pertama kalinye meninggalkan kesan tayar dibumi MYANMAR di Tachileik. 



Alrite..masa yang ditunggu pun dah sampe. Staff Andaman Club dah panggil dah nak bawak kitorg ke hujung jeti tu. Feri akan sampai bile2 mase je nanti..

P1030320
opssss…! gambiran dulu deh..


Boleh ler layan video skit mase naik kete takde enjin tu pi ke tempat menunggu..

Lain2 gambiran..
P1030322
Rumahapi dari jarak dekat..



P1030323
Myanmar ..berenang pun boleh sampai. Ada bran? aku tak brannnn..haha



P1030324
dah nampak dah kelibat feri..itu ke ferinye?




P1030325
Myanmar dari sebelah kiri aku




P1030326
ni pulak..sebelah kanan aku


P1030327
ye kot? feri yang akan bawak kitorg ke Andaman Club Myanmar..


P1030328
view lain pulak..nice kan?


P1030332
kalo tak naik kete elektrik tadi,,sure kene menapak beb..


P1030330
Ni ler ruang menunggu..takde sape pun..





P1030329
lambat pulak feri ni nak sampai yerr..



P1030331
ok dah sampai dah pun..






P1030333
skg tunggu feri ni parking cantik2 dulu. Dapat clearance baru le boleh masuk..



So amacam? excited tak nak datang sini? Relax..! aku belum stori abis lagi. Ape2 pun..aku stop kat sini dulu sementara menunggu green light dari staff yang bertugas.

Lepas ni, aku akan share pemandangan merentas Andaman Sea dari Andaman Club Ranong ke Andaman Club Thahthye Kyun, Myanmar. So, jangan ke mana2..kite tunggu sambungannye nanti.

Sebelum tu, aku ingin mengucapkan “SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA” kepada semua rakan2..pembaca blog TG.Com yang beragama Islam. Kepada yang balik kampung..berhati dijalanraya. Semoga selamat sampai ke kampung & kembali semula ke kota.
p/s: raya ni aku balik Penang :).



Thanks for reading! :)
Adios,
-Han-
 
Copyright 2010 TayarGolek.Com