Kapar Motors

Archives

16

Indochina Ride (Day 3) – Poipet to Siem Reap

TayarGolek.Com Friday, January 18, 2013

Yooossshhhh…!!

Salam Sejahtera..salam hari Jumaat..

 

Uiiiii..! korangggg…Adimz, ManKL, Ren & sorang lagi Anon..diorg ni kan mcm dah pakat2 nak bahan aku ni..hahaha. Telenovela ler..mcm citer Jepung ler..semua salahhh! Ni mcm citer SEMBILU tau..3 tahun baru abis..(mcm layan jer? )kekeke

Ok laaa..aku pun ada gak rasa update kalii ni agak slow skit. Tak mcm tahun lepas punye..ada banyak benda nak kena settle down sebelum “Tour to Krabi” hujung bulan ni.

 

Berbalik pada sambungan episod hari ke-3 ni, sebenarnya agak panjang stori dihari ke-3..banyak benda aku nak stori. Al-maklum ler..1st time nak masuk CAMBODIA kan..so kene pelan2 stori de mori.

 

Nak aku citer pendek2 atau panjang2 ni beb?? citer pendek2 kang..”sambung laaaaagi..” hehehe. Aku bagi hint skit stori hari ni yang mana kitorg akan meredah masuk Cambodia ke Siem Reap..lepas tu bawak masuk moto ke dalam “ANGKOR WAT”. Bawak masuk motor? bleh ke?? haaaa…meh stori de mori bermula..

Nescafe panas dah ready? sebikut? jajan? kalo semua ready..elok bebenor la tu sambil baca sambil ngunyah…

 

Jommm..!

 

 

Segala urusan passport dan dokumen keluar dari Thailand berjalan dengan lancar. Cuma satu kes bile “Certificate of conveyance” tu kitorg mintak diorg copy 2 set, tapi officer pompuan tu bersungguh2 tak bagi “why..why…why….!” je soklan dia. Bukan ape..kitorg nak salinan dokumen tu just incase kalo jadik ape2 boleh tunjuk dokumen tu semua. Nasib baik bos officer pompuan tu tetiba datang kat area tu..then dia pun masuk campur ler

Big bos officer :“ What do you want?

Kitorg: “ errr..we just want 2 copies of this document..just for our reference..

Big bos officer : “..hmmm..u from Malaysia?

Kitorg : “ yes sir..from Malaysia”

Big bos officer :“ OK..give it

Phiewwwwwwww…! akhirnye dapat jugak. Officer pompuan tu muka tebal abis..terus tutup cermin kaunter..kekekeke. Amikkkk ko! hahaha..

 

**hati girang tak terkata..****

 

Tayargolek time..!

59

Lepas dapat salinan tadi..kitorg mulakan tayargolek menuju ke pintu masuk Cambodia pulak.

 

 

60

Beginilah keadaan sebenar semasa melepasi sempadan Thailand ke Cambodia. Orang-orang tempatan masing2 berkejar2 membawa barang2 masuk ke Cambodia. sampai sekarang aku tak tau ape ke benda yang diorg bawak..

 

 

 

61

Pintu gerbang..pintu masuk ke CAMBODIA dah mula kelihatan dari sini. Beberapa minit lagi RED VERSYS secara rasminya akan mencecahkan tayar ke CAMBODIA. Wihuuuuuu…!! teruja banget gue deh..!

 

@ Poipet, Cambodia (sempadan Thailand-Cambodia)

 

Beberapa ketika..kitorg telah berada dipintu masuk “KINGDOM OF CAMBODIA”..antara negara idaman kepada peminat “overlander” untuk mencecahkan tayar motor masing2.

 

Seperti mereka yang telah sampai disini sebelum ni..bergambiran dihadapan pintu gerbang “KINGDOM OF CAMBODIA”..adalah satu perkara yang MESTI..! WAJIB..! kalo tak..peluang tu akan terlepas mcm tu jer..

 

 

62

“KINGDOM OF CAMBODIA”..disini lah aku bagi penghormatan kepada RED VERSYS untuk bergambiran selepas jatuh sakit teruk dihari pertama. Dan..inilah hasilnye..”suka tak??” haha..

 

 

 

63

Tak dilupakan sahabat karib RED VERSYS…DUSKY BLACK FJR turut bergambiran di pintu gerbang “KINGDOM OF CAMBODIA”. Ownernye sekali tuuu..hehe

 

 

 

64

..dan kenangan bersama aku & RED VERSYS pada 8 DEC 2012.

 

65

Ehhh..ade lagi..hehe. Full version ler orang kampung aku kata..

 

Alhamdulillah..impian selama ini, kini jadi kenyataan untuk sampai dan bergambiran disini..

 

ok..cukup pasal bergambiran. Skg kene setel satu benda lagi..jom!

 

66

Kemana skg ni? ok..skg kitorg ke Kompleks Imigresen Cambodia di Poipet. Jika diperhatikan disini..kitorg mula mengubah “lane” dari kiri ke kanan.

 

Owhh yer..sebelum aku terlupa. Ada yang tanye kenapa kene tutup lampu dgn tape?

Macam ni citer dia..di Cambodia, kenderaan tidak dibenarkan memasang lampu disiang hari. Jadi, motor kitorg ni takde suis lampu untuk “Off” lampu depan. Kene tutup ler jadik mcm Zorro..hehe. Ada yang advice cabut fius lampu depan. Tapi mintak mahap..aku tak berani nak usik mana2 suis lebih2 lagi melibatkan electrical part nih. Kang jadik benda lain satu hal pulak aiiih. So faham yer.. :)

 

 

 

67

Kenderaan berat beratur panjang..memey busy.

 

 

@ Poipet  Imigresen

 

Kawasan disekitar kompleks ni agak busy..kawasan parking pun agak limited. Nasib baik ade space betul2 didepan pintu masuk Pejabat Imigresen ni.

 

68

Lepas siap semuanya…amik gambiran kat sini. Dari sini boleh nampak kat dalam tu punye ler ramai manusia.. :(

Tetiba sorang officer tegur “ no photo please..!!”

sorry sir..!” sepantas kilat aku mintak mahap. Kalo buat muka kerek kang tak pasal2 kene rampas kamera kang..baru padan muka aku..hahaha

 

Urusan passport kalo tengok dari segi ramainye manusia kat dalam tu…sah2 makan 1-2 jam baru setel. Kitorg nak kejar masa ni..target nak sampai Siem Reap pukul 1.00ptg..atau selewat2nye pukul 2.00ptg.

Nak tau mcm mana kitorg boleh cepat siap urusan..?? hehehe…sediakan je duit dan bayar upah..kepompom cepat. Tak payah buat ape2 pun..tau2 siap dalam 5 minit..hehehe.

Amacam? nak rugi skit duit atau nak rugi banyak masa?? pilihan ditangan kitorg tauuu..alaaa 200THB je :)

 

Skg dah setel urusan passport & document (slip) masuk ke Cambodia. Next..? Urusan Kastam pulak untuk declare bawak masuk motor.

 

 

@Poipet Customs and Excise Office

 

69

Kita masuk ke office Kastam ni dulu..tak jauh dari Kompleks Imigresen tadii pun..

 

Urusan “declare” kenderaan untuk masuk ke Cambodia kene buat disini. Kene jumpa officer kat dalam. Tapi sorry banyak2 sebab tak amik gambiran. Kang kene “sound” lagi kang..hahaha

 

Ade cerita skit waktu urusan kat sini. Masa kitorg jumpa salah sorang officer kat sini ada berita yang kurang baik skit untuk kitorg…

Kitorg: “..we are from Malaysia and we want to bring our bike to Cambodia. Do you have a certificate of conveyance form?”

Officer: “..this year..our procedure have changed. No form here..to get the form, u have to go to Phnom Penh by a taxi. Once you got the approval, then you have to come back here  and pass the form..”

Kitorg : “..but Pnom Penh is too far from here..”

Officer: “..yes..I know! but this is the procedure..”

Kitorg : “..ok sir..thank you very much..”

 

*** Kitorg keluar dari bilik officer tu..

Aiseyyyy man..! WTF ler…nak kene pegi Phnom Penh plak weii! ko ingat dekat..? dari sini ke Phnom Penh dekat 400KM tau..jalan pulak bukan ada h/way mcm kat Malaysia..

 

**** masing tersandar kat dinding macam orang putus cinta ****

 

Aku : “..ni mcm kes saje2 je nak bagi susah ke ape ni??”

Griffin : “ seingat I masa masuk sini dulu..takde pun mcm ni? diorg tukar ikut suka hati laa..”

Aku : “..bro..! ntah2 dia nak duit kot? nak try hulur skit..tapi cara baik ler..”

Griffin : “..nak try ke? boleh jugak..”

Aku : “ kite  try lah..mana nak tau..kot2 ada untung..hehehe

 

So kitorg pergi lagi mengadap masuk…

Kitorg : “..sir..about the form just now, how about if we pay you with certain amount, can we get the form?”

Officer : “..No..No..! you have to go to Phnom Penh by a taxi..bla..blaaa..blaa..” sama mcm tadi gak..

Kitorg  : “ OK sir..thanks again. We go to Phnom Penh now..” ---> ayat tipu beso nih..hahaha

 

Kitorg keluar lagi sekali dari opis officer tu dgn muka pasrah.. :(

p/s: dalam keadaan mcm ni..kalo korang agak2 nak buat ape? balik ke Malaysia? maki habis-habisan officer tu? melutut sambil cium kasut officer tu?

 

Kitorg duk bincang lagi..dan lagi

Aku : “ apa nak buat ni..ampeh punye procedure!! hulur pun tak mau.. kang redah je ni kang..

Griffin : “..no choice bro..mcm tu laa rasanya..

Aku : “ redah??? I no hal bro..dah takde pilihan..

Griffin : “ ok..kite redah..!! tapi kite kene betul2 careful..and jgn sampai accident..”

Tak citer banyak..terus keluar bangunan terus sarung helmet & glove..pastu chaltaeeee..!!

Maka..inilah dugaan yang berlaku waktu ni. Keputusan yang kitorg buat betul “high risk” org kampung aku kata. Dah takde pilihan lain..kitorg memerlukan atleast 2 hari untuk pergi-balik ke sini semata2 utk mendapatkan “certificate of conveyance” kalo naik teksi ke sana..forget it!!.

INGAT..!! JANGAN TIRU APA YANG KITORG BUAT..!!

 

 

 

 

70

Dengan hati yang agak 50-50 kitorg teruskan jugak tayargolek menuju ke Siem Reap. Masuk Cambodia dengan cara “KOBOI”..yeaaah! KOBOIIIIIIII..

 

p/s: bukan mudah seperti yang disangka untuk ke tempat orang..sesetengahnya ok, nasib kitorg hari ni..terpaksa mengambil risiko demi matlamat kitorg..and this is what people called “Adventure”. Motor break down..that’s also “Adventure”..the thing is how u solve it..

 

71

kawan semua..ini lah Cambodia. Tapi masih terlalu awal..kat border lagi ni..

 

 

 72

..dan keadaan mcm ni bukan perkara pelik. 1000% concentration bro..!!

 

 

Lepas beberapa ketika..kitorg dah pun meninggalkan kawasan border..

 73

Menunggang motor di lane kanan..eh! tak kekok langsung ler..mcm balik kampung jer..kehkehkeh

 

 

 

74

sesekali melihat keadaan sekeliling di highway Cambodia..hmm..as expected! all flat..!

 

 

 75

but what to do..gambiran tetap gambiran walaupun nothing ler..

 

 

 76

hemmmfff..! sooo boring..! hehehe

 

 

 

77

halamak aiihh..mcm nak pi kebun jer..padahal nak masuk sini punye ler susah :P

 

 

 79

Kenderaan utama penduduk tempatan untuk mengangkut padi atau lain2..siap “tow” lagi tu baii

 

 

 

80

Kelajuan kitorg time ni adalah kelajuan paling selamat kire2 80kmj jer. Sebab kitorg skg tgh berada dikawasan kampung. Ape2 boleh jadi..tgk depan tu..siap beracing lagi..! hahaha..

 

 

 

81

Berguni2 bawak padi..so far view dikawasan ni dipenuhi dengan sawah padi.

 

 

 

82

Seluas-luasnya sawah padi..

 

 

83

highway clear..tak banyak kenderaan waktu ni. Awan tu plak dah nak bertukar kaler tuuu..

 

 

 

 

84

ehhh..ada corner jugak..hehe. Layan jer ler selow2.. :)

 

 

 

 

 

86

ada ketikanya..aku dok follow pakcik bawak gerabak ni. Nak tau berapa speed waktu ni? ade ler dlm 20kmj..sengal doh nak follow lama2..hahaha. Ni kes boring punye pasal..

 

Tapi perlu diingat..sesekali kenderaan 4 roda lalu baik dari arah depan atau belakang..semuanya laju2 belaka. Kenderaan berat pun sama..selamber diorg bantai laju jer..puihh!

 

Penggunaan ‘horn’ dah jadi kemestian ni walaupun kitorg ni masih malu2 siput lagi nak guna..hakhakhak

 

87

o’ooo..awan nano sudah mariii..

 

 

88

  Aikkk..? bila masa pulak Griffin kat belakang aku?

 

 

 

Sedikit gambiran “on the bike” pemandangan untuk merehatkan mata..

91

91a

91a

 

 

Lepas 1 jam perjalanan..kitorg stop jap.

 

 

91j

Agak bahaya skit parking motor kat bahu jalan. Kenderaan lain laju2 yang amat. Kene pulak tetiba ada gerabak yang bawak padi lalu + ada kereta nak overtake..gelabah jugak

 

 

91b

RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR kini berada kire 50KM di Cambodia dari border. Bendera CAMBODIA di sidebox RED VERSYS secara rasminya..SAH!!

 

 

91c

Bangga bile dapat menjejakkan kaki dan tayar motor sendiri di bumi Kemboja..

 

 

91d

fulamakkkk aihhh..! dah macam cover magazine jer..! kehkehkeh..

 

 

91e

Ini le keje kitorg time ni..bergambiran posing2. Bukan selalu pun kitorg buat mcm ni..hahaha (jeles arr tuu..:P)

 

 

91f

perghhh..! dah mcm cover movie “IndoChina the Series” ni..hehehe

 

 

 

91g

My beloved RED VERSYS..

 

 

91h

DUSKY BLACK FJR yang nakal..semua jalan dia redah :)

 

 

 

91k

Jalan clear..nak baring atas jalanraya tak? hmmmm…tak payah ler kang ada yang tiru..bahye!

 

 91l

mcm ni punye clear laaa kan..kalo kat Malaysia dah jadik port main “sprint” nih..hehe

 

 

 

91m 

sawah padi lagi..

 

 

  91q

..dan lagi. Kanan kiri jalan pemandangannye adalah sama..

 

 

91r

ok beb..masa dah time! kite tayargolek lagi.

 

Kitorg ada lagi kire2 100KM untuk sampai ke Siem Reap atau destinasi sebenar adalah Angkor Wat.

 

Tayargolek time..!

 

92

Budak2 sekolah baru balik sekolah..dah macam citer SEMBILU kan? alaaa..part yang naik basikal tuuu..hahaha. Tapi ni ler realitinya..diorg mengayuh basikal berkilo2 meter…

 

 

 

 

93

alamekkk..! binatang mugholazoh la pulak..bukan seekor..tapi 3 ekor! mewah makan malam ni :P

 

Dipendekkan cerita lagi..dan lagi..

 

 94

WELCOME TO SIEM REAP CITY..

 

 

95

Kene stop jap ler..tak puashati kalo gambiran motor takde..skit pun jadik laa kan :)

 

 

 

 

 

96

Griffin dah hilang dari pandangan..but no worries..pasti ada kat depan. Apa yang penting..kene hati2 sebab ramai orang tempatan melintas jalan.

 

 

 

 

97

..dan akhirnya..jumpa balik..

 

103

Dah start busy skit kawasan ni..kene concentrate lebih skit. Attitude memandu/menunggang orang sini lain macam sikit..

 

 

 

98

kitorg skg dah hampir dah dengan Angkor Wat dah..lebih kurang 20KM lagi. Ape2 pun isi minyak dulu yer..”Biar perut kosong..jangan tangki minyak kosong..”  - sekali bunyik mcm lagi Najwa Latif ler pulok..huuuu. Topup petrol sebanyak USD12

 

 

 

99

Owhhh..mcm ni pattern “tuk tuk” kat Siem Reap..hehehe (baru tau.. :D)

 

 

 

100

4 NATIONS RIDE..masih segar dalam ingatan.. ;)

 

Siap urusan isi minyak..jom! tayargolek lagi..

 

 

 

101

Traffic light pulak..

 

 

102

ok..skg misi kitorg akan masuk Angkor Wat dengan motor sekali. Ehh? boleh ke? kang kene tahan dengan Polis kang?

 

Jommm..!

Kalo diikutkan memey tak boleh bawak masuk motor. Itu kalo masuk ikut pintu depan..skg kitorg akan guna pintu belakang..

 

    104

dalam GPS..kitorg set as #point 1..ada 7 point kesemuanya..

 

 

104a

so ini adalah laluan ke #point 1..

 

 

104b

Keadaan jalan still ok..tapi kene banyak mengelak lobang. Jalan berlobang2 tu perkara biasa..yang luarbiasanya kalo lobang berjalan2..kehkehkeh

 

 

104c

Bile check kat google earth aku ingat mcm kecik je jalan masuk dari pintu belakang..rupe2 nya..beso beb..

 

 

104d

..laluan pintu belakang memey sunyi beb..kalo waktu malam lagi ler..gelap gulita kot?

 

 

105

pemandangan biasa di Cambodia..

 

 

106

..dan sekarang merentas kawasan kampung pulak

 

 

 

 

107

..tapi peliknye ade pulak minah mat saleh kat sini? jap..jap..ushar lagi

 

 

 

 

108

owhhh..aku rasa mcm kampung pusat Kraftangan..banyak barang kraftangan bergantung-gantungan

 

 

109 

Jalan lagi..dan lagi..skg suasana sekeliling ade berubah skit. Pokok2 tinggi dan besar dikiri kanan jalan. Huiii…seram gak nih

 

 

110

Takde sape2 pun kat sini..kitorg 2 motor je. Relaxx..jangan gelabah

 

 

 

 

111

Phiewwww…! bile nampak 2 bijik “tuk tuk” kat depan ni lega skit. hehehe..cuak beb..!

 

 

 

 112

Alamak “tuk tuk” ni..kejap ke kiri..kejap ke kanan. Last2…kene guna khidmat “horn” ler..

 

 

 

@ Victory Gate, Angkor Tom

 

 

121

Akhirnya..sampai dah dihadapan pintu gerbang dikenali sebagai “Victory Gate, Angkor Tom”.

 

 

122

Misi pertama untuk sampai tak accomplished. And now…gambiran pulak. Victory gate + motor.

 

 

123

Serba sedikit bentuk patung dari batu2 besar ditepi jalan.

 

 

124

View dari belakang..

 

 

125 

Close up skit..bentuk sebenar dgn jelas.

 

 

126

Yeahhh..! tersenyum aku tgk gambiran ni..

 

 

 

 

126a

DUSKY BLACK FJR..walaupun dah pernah bergambiran depan Angkor Wat, tapi disini adalah pengalaman pertama jugak..

 

Last2..aku nampak satu angle baik punye untuk RED VERSYS..jomm!

 

126b 

Start engine..then gerak depan skit berhampiran Victory Gate

 

 

 

116

wohooo..GoPro tak “off” rupenya..so gerak geri aku diperhatikan..kehkehkeh

 

 

127

  

Inilah sudut yang aku carik tadi demi sekeping dua gambiran. Fulamak..! tak sangka memey nice jadiknye..

 

 

 

 

129

  tengah dok fokus sekali lagi..tetiba muncul pulak geng basikal dari pintu tuu..

 

ok..cukup 2 keping. Skg nak teruskan misi lagi ke Angkor Bayon pulak..jom!

 

126d

what a nice gambiran ni beb..! priceless…! nampak tak betapa tingginye pintu gerbang tu..

 

alrite..tayargolek lagi..!

p/s: untuk makluman semua..kitorg terpaksa bertindak pantas demi untuk mengambil gambar. Kalo diikutkan memang salah bawak masuk motor kedalam. Tapi..kitorg tak kira..nak jugak! so gambiran depan angkor nanti akan diambil secepat yang mungkin. No switch off engine..!

 

119

Mula masuk ke dalam kawasan Angkor..

 

 

131

Crossing the Vistory Gate, Angkor Thom..wihuuuu..!

 

 

 

133

”the exploration of Angkor ”

 

 

 

134

Setakat ni semuanya berjalan dengan lancar..

 

 

 

135

View yang sama mcm sebelum ni..pokok besar dikiri kanan jalan. Redup jer..syiokk wooo..!

 

 

 

136

..dan kat depan tu mcm ada satu cahaya + kawasan lapang. Apakah?

 

 

 

137

Pemandu2 “tuk tuk” tengah berehat. Port diorg ler ni sementara menunggu pelancong..

 

 

..dan ape yang aku nampak selepas tu..?

 

tg40

Terrace of the Leper King..sebelah kanan tu. Kitorg tak stop..

 

 

tg41

jalan lagi… 

 

 

 

tg43

Hmmm…mcm biasa, kene mengelak “tuk tuk” ni..

 

 

tg44

Corner skit..jalannye memey bumpy..

 

 

 

@ Terrece of the Elephants

tg44a

Terrece of the Elephants..tak stop pun..sekadar lalu jer.

 

 

 

tg45

..lepas tu kitorg stop kat sini jap. Kat mana ni?

 

 

@ Bayon Temple

 

Dengan sepantas yang boleh…

 

tg46

RED VERSYS bergambiran dihadapan Bayon

 

 

tg46a

DUSKY BLACK FJR..pun kini dihadapan Bayon

 

 

tg47

mcm tak percaya..tapi kene percaya..we are here!

 

Ok..cukup. Kitorg sambung lagi tayargolek..walaupun dah nampak ada pak Polisi cuba mengangkat kaki ke arah kitorg. Tapi rasa tak sempat..sebab kitorg terus masuk gear dah say “bubbyeeee..!” :)

 

 

..dan stop lagi. Masih di Bayon tapi lain view. Gambiran lagi clear..

tg46d

Sekali lagi DUSKY BLACK FJR..didepan Bayon.

 

 

tg49

..and RED VERSYS too..

 

 

tg46e

Both of our bikes..! wihuuuuuuuu..!!

 

 

 

 

tg46f 

…and the climax here is.. “wihuuuuuuuuu..!”

 

   Alrite bro..have to move..!

tg50

Get ready untuk seterusnya..

 

 

 

tg51

..the next mission is “Angkor Wat”..

 

 

 

 

 

tg53

GPS menunjukkan arah Angko Wat dalam beberapa KM je lagi..

 

 

tg54

Pintu gerbang sudah kelihatan..maka Angkor Wat tu dah dekat sangat dah ni. Excited dah nih..haha

 

 

 

 

 tg56

Terpinga-pinga minah omputih tu tengok FJR..hehe

 

 

 

  tg59

Ada jugak yang snap gambiran tuu..

 

 

tg60

Sikiiiiit je lagi..

 

 

tg61

sabo..sabo..dah nak sampai dah ni..

 

 

@ Angkor Wat

   tg65

..dan inilah saat yang ditunggu-tunggu. RED VERSYS kini berada betul2 dihadapan Angkor Wat! have to believe it..!

 

tg71

DUSKY BLACK FJR as well  -  for the 2nd time niii..

 

 

 

tg66

Yes bro..! we did it..! wihuuuuuuuuuuuu…!

 

 

 

 

tg67 

One more bro..Griffin & DUSKY BLACK FJR..

 

 

 

tg70

 

RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR at ANGKOR WAT.

 

what else?

  tg72

Aku punye turn lor..! hahaha…Alhamdulillah..sampai jugak sini. Tercapai impian selama ni..

 

 

 

tg73

Thumb up..!

 

ok..cukup..! puas..!

Sekarang masa untuk check in hotel..lepas ni kitorg datang lagi yer..gaya santai2 pulak.. :)

 

 

 

 

tg75

Skg bawak motor dah boleh bersiul dah…MISSION ACCOMPLISHED!

 

 

tg75a

..ada satu kemalangan melibatkan motorsikal dan harrier. Tiada kecederaan serius – sekian..melaporkan :P

 

 

 

tg77

Redah off road pulak aihhh…

 

 

tg78

…uiii! panjang pulak jalan off road ni..letih mak nokk!

 

 

tg79

..dan akhirnya..selamat sampai di hotel. Fuhhh..! lega beb…! menitik peluh jantan ni..

 

 

Sampai hotel kire2 pukul 2.30ptg..urusan check in berjalan lancar. Siap dihidangkan air “Coca Cola” lagi..tapi kene bayar ler..hahahaaampeh! it’s ok..kerak teking punye pasal..

 

ok beb..! itu lah kejadian dihari ke-3 perjalanan dari Bangkok ke Siem Reap. Korang baca pun dah panjang..lagi le pulak aku yang menulis ni kan :P. Tu belum bawak motor lagi..hehehe (racun). Ape2 pun syukur..sebab semual selamat.

 

Ape aktiviti lepas ni? ok..lepas ni kitorg akan sewa “tuk tuk” untuk tour sekali lagi ke Angkor Wat, Angkor Thom and Terrece of Elephants kire2 sejam dari sekarang. Kite explore pulak apa yang ada dalam tu nanti ok..

 

alrite..sambung lagi lepas ni (letihh ).

 

Thanks for reading :)

 

Adios,

Han

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com