Kapar Motors

Archives

3

Indochina Ride (Day 7) : Phan Thiet to Ho Chi Minh

TayarGolek.Com Tuesday, February 26, 2013

Yooosshhhh…!

Salam Sejahtera semua..

Dengar citer..lepas entry al-fadang fasirrr tu ada yang terngigau2 nak naik unta padang pasir? betui ka?? hehehe. Ape2 pun aku ucapkan jutaan TERIMA KASIH buat semua rakan2 & pembaca yang masih sudi menunggu update dari semasa ke semasa. InsyaAllah..beberapa hari ni TAYARGOLEK.COM akan terus ber’update’.

Target aku..hujung bulan ni stori INDOCHINA EXPEDITION akan sampai ke episod akhir. Banyak nak kene settle lepas ni lebih2 lagi urusan “Tour to Koh Samui” yang bakal berlangsung pada APRIL 2013. Ada jugak yang bagi cadangan buat ride ke LANGKAWI. InsyAllah..akku pertimbangkan satu demi satu nanti..

 

Alrite beb..kite teruskan ke hari ke-7, INDOCHINA EXPEDITION  yang akan ke HO CHI MINH.

Dah ready?? jom…!

 

Waktu sekarang pukul 12.30t/hari waktu tempatan.  Time panas terik ni ler kitorg mulakan tayargolek. Tapi sebelum tayargolek, sempat jugak aku pekena pil tahan sakit yang aku bawak. Jadik laa..buat sementara waktu. Phan Thiet ke Saigon kire 200KM jer..tapi brp jam nak sampai aku tak berani nak bajet. Kota yang penuh dengan motorsikal. Kite tengok je nanti..

 

tayargolek time..!

DSCN2095

DUSKY BLACK FJR dah tayargolek dah. Tinggal RED VERSYS yang tiba2 50-50..hehehe. Takde laa..aku saja bagi depa jalan dulu..nak shot gambiran skit. Macam aku kata sebelum ni..aku lebih fokus kpd gambiran moment & scenery..

 

 

DSCN2096

..dari sini RED VERSYS memerhatikan kenakalan sahabatnye..DUSKY BLACK FJR! Hebat motor tuu..

 

Tapi kan..kalo tengok gambiran je mana ade feel..betui dak? meh..kite layan skit klip video yang sempat aku rekod..

Meredah jalan pasir yang licin..bukan main2 ni. Silap skit memey tergolek dog ler jawabnye

 

Then..dekat area dimana RED VERSYS rebah tadi..jalannya slop ke naik/turun bukit.

 

Tadi dah rebah..ni yang seriau skit. Slowly beb..main lepas clutch jer. Tour guide yang tak berkenderaan memey membebankan. So, terpaksa le menapak dulu.

 

Video diatas tu adalah keadaan sebenar ketika melalui jalan nni. Ruginye pulak..masa nak masuk tadi lupa nak amik video :(

 

 

DSCN2097

Fuhhh..! lega..semua dah selamat melepasi kawasan pasir yang tebal. Lepas ni smooth skit..

 

DSCN2098

Kembali ke jalan yang cantik..wihuuuuuu..! memey terbaik moment2 tadi.

 

DSCN2101 

Gambiran dari view belakang..

 

 

Layan video ni dulu..saja kasi panas skit montot :)

Ini adalah sebahagian jalan dan view sepanjang pesisir pantai di Phan Thiet.

 

 

DSCN2103 

menghampiri town Phan Thiet..

 

 

DSCN2106

alamak..salah fokus! tapi..bila tengok dua kali..ok gak gambiran ni..haha

 

 

DSCN2107

..banyak bot2 pelbagai saiz berlabuh kat sini.

 

On the bike..! kelaur dari Phan Thiet ke Ho Chi Minh

 

  Dipendekkan cerita..lepas beberapa KM, kitorg stop disalah satu kedai kecik. Bukannye nak makan pun..pekena air sejuk jer. Coca Cola satuuuu..!

DSCN2108

..takde gambiran time lepak minum. Kite skip..now dah get ready nak tayargolek lagi.

 

DSCN2109

Perjalanan dari Phan Thiet ke Saigon agak memboringkan..jalan memey cantik, tak jumpa off-road pun. Tapi..kitorg betul2 berada dijalan yang lurus.. :)

 

 DSCN2110

Beberapa KM lepas tu..keadaan yang sama. Tak sure le kalau masih diperingkat awal. Err..baru nak cecah 100km.

 

 

 DSCN2111

Kelajuan adalah santai-santai..sekitar 100-110kmj. Walupun jalan ni luas..takut jugak kalo2 ade pakcik & makcik yang tetiba je muncul melintas jalan. Jangan carik pasal.. :)

 

 

 DSCN2112

Sepanjang perjalanan ni..aku dok perati je signboard kat tepi jalan tu. Macam paham..tapi boleh jadik tak paham. Ade satu signboard “speed 40kmh” dgn backgroud simbol kilang. Ape tu?? Err…takkan le speed limit 40kmh? giler per??

 

Kitorg ignore je laa..bawak le dalam 70-80kmj time tu. Tourguide pun tak bg signal ape2..so bedal je laa..hahaha

 

Nak dijadikan cerita agar stori de mori @ TAYARGOLEK.COM ni lebih moment yang tak dijangka..

alamak..! pak polisi..!!” – sah nak paw ni…

G0010048

Kitorg kene tahan dengan roadblock Polis Vietnam..

 G0010049

Gambiran ni dari Gopro kat FJR..mungkin tak off lagi time ni. So tercapture ler 2 orang Pegawai Polis ni..

 

 

DSCN2114

Aku pulak mcm biasa lah..camera sentiasa ada bersama. Capture skit waktu kitorg kene tahan. Ape diorg nak, masih belum diketahui lagi..mungkin nak check document? International License? atau…saje2..? tunggu jap..

 

 

 DSCN2116

Ini ceritanya..2 orang pegawai Polis datang ke arah kitorg..dengan muka yang Ok laa. Apa yang diorg mintak adalah dokumen perjalanan dengan motorsikal dan lesen. Kitorg bagi ler semua dokumen tu..sebab confident semua dokumen adalah LENGKAP..!

Rekod tetap rekod..semua info kitorg diorang amik sebagai rekod. Kene tunggu ler skit waktu tu..ape dia tulis pun aku tak paham..hahaha.

So..aku ingat kata2 Griffin “setiap apa yang terjadik..jangan panik! relax..kalo boleh nego..kite nego cara baik”.

Then, pegawai tu tulis kat satu buku kesalahan kitorg..agak2 korang kenapa?

Speed 66/40kmh” ----> tu ayat pertama.

..dan ayat ke-2 pulak “ 2,500,000” ----> bermakna kitorg kene fine sebanyak 2.5juta Vietnam Dong!! wihuuuuuu…masakkkk! COD tau..!! hahaha


Tiba2 pulak minah tour guide tu “ where’s the charge list? let me see??”  - wah..dengan nada yang agak tinggi dia ckp dengan Pegawai Polis tu. “ This one..not for bike! 2.5mil Dong is for lorry..!!” dia sound kat pegawai tu..

Time tu aku dan Griffin dah kaget dah..ko nak belagak pun bukan mcm tu caranya. Kang tak pasal2 motor kitorg kene angkut ke Balai Polis..ade ko kesah?? cakap pakai adab ler..

I think better u get out from here..! go..! go..!” -  lebih kurang la mcm tu ayat Griffin. aku nampak Griffin sudah hangin satu badan. Sekali setepek minah tu kene..

Aku pun hangin jugak..nak tunjuk lu bagus time2 mcm ni? puiiih..!

Aku biarkan Griffin settledown dgn officer  tu..nego mintak dikurangkan skit bayaran kesalahan tadi..

Officer tu pun manusia jugak..aku nampak dia tulis “50% – 1,250,000”.

Fuhh lega..1.25juta Dong je kitorg kene bayar utk 2 motor. Adeiii..! so bayaran adalah secara cash!!

 

 

p/s: Aku  terpaksa bercerita pasal perangai tour guide kitorg ni . Bukan nak memburukkan tapi..aku yakin akan ada yang call aku mintak contact tour guide ni. Kalo tak cerita kang..Mana le tau esok2 ade yang amik dia sebagai tour guide..kang tak pasal2 aku kene sumpah sebab tak bgtau keadaan sebenar, Skg aku dah bgtau..the rest is up to you. Lagi pun..we pay for nothin!..NOTHING!! takde ape yang membantu. Kalo takde syarat kene ada tourguide..baik ride sendiri..

  DSCN2115

ok beb! settle dah urusan tadi..semua dokumen dah dipulangkan..

 

 

 

 

DSCN2118

tayargolek time..!

Lepas kena tadi..speed terpaksa follow 40kmj jer. Kalo Versys 2inline ok lagi kot kalo bawak 40kmj. FJR??? 

 

Lepas 5KM..kitorg kene tahan lagi dengan roadblock Polis. Aduiii yaiiiiiiiii…! kene tahan lagi?? Macam biasa lah..kene stop + check dokumen. Kesalahan yang sama jugak mcm tadi “speed limit > 40kmj

Dokumen – takde masalah..semua lengkap+ lesen

Kesalahan – speed >40kmh. Nak kene bayar jugak. Ehhh..ehhh! ni bukan speed trap ni..ni dah kes paw!!

Tapi kitorg bagi tau elok2..tadi dah kene saman + bayar. Dan dan tu gak officer tu roger2..then dia kata “OK”. Fuhhh..! selamat..kalo tak kopak duit nak shopping kat Ben Tan Market nanti :P

 

Inilah Vietnam beb..tak dapat dijangka ape yang akan berlaku.. :)

  DSCN2119

Sambung lagi perjalanan..gile ahh 200KM je pun tapi dah berapa jam tak sampai2 lagi. Dah 2 kali sangkut dengan roadblock :(

 

 DSCN2120

Lepas beberapa KM tayargolek dgn speed 40kmj..kadang2 hingga 60KMJ (bukan kawasan town), kitorg stop skali lagi. Pekena air dulu lah..

 

Satu hal kat Vietnam ni..sekadar berkongsi pengalaman. Mcm motor kitorg bila parking, ade je yang datang. Kalo setakat tengok..ushar2 ok la kot. Ini siap dengan pegang2 nye la..usik sana sini..uiii! jaga2 beb. Pic atas ni tetiba 2 org datang..

 DSCN2121

Stresss..!

tak nak stori ape2..stress! bingit telinga..

 

DSCN2122 

30 minit – tayargolek lagi. Dah tak jauh dah..dalam 60KM je lagi. Tapi dgn speed 40-60kmj..bile nye nak sampai?

 

 

 

DSCN2123

Bukti speed waktu ni. 61KM lagi..dengan speed 40KMJ?? dammnnnnnnn..!

 

 

DSCN2125

Kalo ikutkan hati nak jugak bawak laju lagi..tapi kang tak pasal2 kene tahan lagi kang..masakkkk!

 

 

 

DSCN2127

Hari dah nak senja..memey kepompom le sampai hotel ni malam.

 

 

DSCN2128

…dah start busy skit dengan motorsikal + trafik. Padahal kitorg ade kire2 40KM lagi nak sampai Saigon City.

 

DSCN2130

Skg dah start busy dah..lebih penat waktu skg ni bile kene tengok kenderaan lain terutama skali motorsikal. Diorg kalo nak berhenti..ka tengah2 jalan pun jadik. So yang lain kene mengelak. Tapi takde makian ler. Memey mcm tu kot style diorg..

 

 

ok..ada beberapa klip video skit yang sempat aku rekod. Keadaan sebenar yang kitorg lalui waktu ni..

Jom tayargolek!! :))

 

 

 

DSCN2131

Gambiran pulak..nampak tak keadaannye mcm mana? belum lagi betul2 kat town..

 

video lagi..

 

 

 

 

 

 

DSCN2132

Menyeberang sungai dgn jambatan..

 

 

 

DSCN2135

..kitorg mengalami kesesakan melampau beberapa KM selepas waktu ni. Takde ruang langsung nak menyelit. Motorsikal cub/skuter..conquer abis bahu jalan yang berpasir.

 

 

Lihat sendiri keadaan semasa di round about..

 

20121212_174443

..dan akhirnya…stop lagi! phiewwwww…!! ini machiam kalu mana mau jalan..

 

20121212_174457

Traffic giler busy..

 

 

20121212_174823

..dan terpaksa merehatkan RED VERSYS sekejap. Sebenarnya..kitorg yang dah tak larat..hahaha

 

Dipendekkan cerita..

 

Nak amik gambiran pun..akan jadik gambiran menggigil. So aku off camera terus. Ade 2 insiden yang betul2 bikin kitorg menyirap tahap max. Ni dah kes meletop lah ni! Tapi aku malas nak cerita..skit boleh la. Bangga dengan 4tahun lebih duduk kat Saigon..hotel yang dia sendiri booking pun tak sure kat mana? what the heck? sampai kitorg stuck kat satu simpang..ade ler bikin traffic jem skit..nak tunggu direction dari dia dok bebel je lebih. Last2..aku potong Griffin sambil bg signal “ikut GPS je”.

Ride malam tu kat Saigon dgn sesaknya..dgn busy dgn motor2 yang ade, ntah mcm mana kitorg bawak motor dah mcm kat kampung sendiri..elak mengelak motor/orang tetiba je jadi kebiasaan. Sampai le hotel..

 

Phiewww..!!

kitorg sepatutnya akan makan dekat Hotel mana ntah..kirenya tourguide kitorg nak belanje makan ler. Tapi tension punye pasal kitorg slow talk elok2..kitorg nak makan sendiri kat tempat lain. So pengalaman aku selama 4 hari dulu kat Saigon..kitorg akan pegi makan kat “The Nyonya” nanti. Pekena Nasi Lemak + Teh Tarik..fuiyoooo! terliur beb..! kene argue jugak…tapi kitorg stick dgn keputusan. Nak relax la bro..mana bleh tahan stress memanjang..ahduii!

 

20121213_060610 

Sebelum keluar makan..aku mendapat sedikit rawatan dari Griffin. Nasib baik ler ade Doctor sama2 ride..hehehe. 6 bijik pil untuk bengkak + 1 bijik tahan sakit..kene paksa makan..haha

 

Jom..kite ushar skit Saigon diwaktu malam..

IMG_4294

nasib baik pernah sampai sini..so tau mana nak tuju. Amik teksi sudaaah…! Dinasihatkan amik teksi dari company “VINASUN” atau “MALINH” sebab bermeter. Ini negara banyak muslihat wooo..

 

 

 

IMG_4296

Gambiran dari camera Griffin..kire “on the taxi” la ni..kekeke

 

 

IMG_4297

Saigon di waktu malam..

 

 

IMG_4301

haaa..nampak?? motor bersepah2 kat sini..

 

IMG_4302

Kalo nak melintas..just jalan terus. Jalan atah balik..tau ler diorg mengelaknye nanti..hikhikhik

 

 

 

 

IMG_4304

Sukahati..nak masuk mana, nak keluar mana..anytime!

 

IMG_4305

kitorg singgah ke Ben Thanh Market jap..nak cari ‘ole-ole’..

IMG_4306

..yeah! Ben Thanh Market..ramai orang Malaysia kat sini. Terkejut jugak aku bile peniaga sini dah boleh cakap Melayu..demm! tak boleh nak mengutuk ler gamaknye..hehehe.

 

 

Setel urusan shopping..now makan time!

IMG_4309

Sempat lagi candid “Saigon Opera House (Ho Chi Minh Municipal Theater)”. memey nice..

 

Lepas tu pegi makan + lepak2..tau2 jam dah pukul 11.00mlm waktu tempatan. So balik semula hotel untuk persiapan hari esok. Segala stress kitorg sembang abis masa makan..hahhaa. Saja bagi release beb semua benda. Esok dah free dah..and we’re back to normal :)

 

Macam2 hal dihari ke-7, motor rebah..layan padang pasir..kene saman..mcm2 lah. Inilah pengalaman..yang kene tempuh dengan rasional. Pada zahirnya, nampak best ride jauh2 kan? tapi reality nya..orang tak ramai tau. Kalo tak betul2 minat dgn dunia MENGEMBARA(bukan ikut-ikut orang) , tiada persediaan mental dan persediaan lain…rasanya hati tu dah sibuk nak balik Malaysia dah..hahaha.

So, aku tamatkan episod hari ke-7 di Saigon. Esok, hari yang baru..hari ke-8, kitorg akan keluar dari Vietnam. Apakah yang berlaku seterusnya diborder?

Tunggu sambungannya nanti..

 

Adios,

Han

16

Indochina Ride (Day 7) : White Sand Dunes, Phan Thiet

TayarGolek.Com Monday, February 25, 2013

 

Yooosshhh..!

Salam Sejahtera semua..

Masih belum lagi tayargolek ke Saigon. Seperti yang aku janjikan..aku nak bawak korang ke satu tempat yang jarang2 orang sampai lebih2 lagi dengan motor. Kemana? Kite akan ke “White Sand Dune) kire2 55KM dari hotel kitorg stay. Sekali lagi ucapan TERIMA KASIH buat BRO YEMPAUL ANTONIO (Singaporean ADV Rider + OVERLANDER) yang sudi berkongsi maklumat sehingga tercapainya matlamat untuk kesini… “VIETNAM DESERT”!

 

Jom main pasirrr..!

 DSCN2064

Memulakan tayargolek selepas balik dari Champa Temple Tower kire2 pukul 10.00pagi waktu tempatan. Skg on the way ke “White Sand Dunes” kire2 55KM jaraknya dari hotel.

 

 

DSCN2065

Opss! tercapture pulops..! nakal betul camera coolpix ni :))

 

 

DSCN2066

Satu benda yang best di Phan Thiet ni sebab jalannye yang cantik + bersih. Tak banyak kenderaan..dan aku kategorikan kawasan ni adalah “sangat tenang”.

 

 

 

 

DSCN2068

Didalam peta, Phan Thiet terletak ditepi pantai (Laut China Selatan)..so tak heranlah view sekitarnya adalah pantai..

 

 

 

 

DSCN2070

Tudiaaa…! baru je citer pasal pantai..pasal laut, banyak pulak bot2 yang berlabuh tu..

 

 

DSCN2071

Close up skit…veliiii naii..!

 

 

 

DSCN2073

Dipendekkan cerita, kawasan berpasir mula kelihatan..tapi aku tak rasa ini tempatnye. Tapi bile nampak Griffin berhenti kat sini..aku pun berhenti lah..

 

Rupe2nya..

Tour guide: '” Ok guys…this is the place..white sand dunes..

Kitorg : “ errr…I don’t think so, ini bukan laa..” – muka blur walaupun pakai fullface :)). Dalam gps pun tunjuk lebih kurang 5KM lagi..

Tour guide: “ normally people just stop here laa..”

p/s: Ahduiii…! lu ni nak kencing agak2 ler. Kitorg siap buat research dgn youtube lagi oiit..

 

Then..kitorg tayargolek lagi kire2 5KM..

DSCN2074

wahlauwehhh..! cantik view kat depan tu…

 

 

DSCN2075

wihuuuuuuuuuuuuuuu…! tepi laut beb..! jalan pun syiok giler kalo nak meleper ni..TERBAIKK..!

 

 

DSCN2076 

superb..!

 

 

DSCN2077

Lengang betul beb..walaupun dah 50KM dari town

 

 

 

 

 

 

DSCN2079

…dan pantai lagi..fuhh! fantastic mista loba-loba.. :))

 

 

 

 

DSCN2081 

aku ingatkan dah kene tinggal tadi..begitu asyik melayan scenery disini. Boleh pulak “overtake” Griffin pun tak perasan  :P

 

DSCN2082

Yes..! korang nampak ape yang aku nampak??

 

 

 

 

 

DSCN2085

..dah semakin hampir dengan kawasan ‘gurun’ :)

 

 

DSCN2086

wihuuuuuuuuu…! ini ler tempat sebenarnya. Ada ka tadi tu white sand dune? puii..

 

 

DSCN2087

Perlahan-lahan menghayati pemandangan yang menyentap jiwa ni..

 

 

DSCN2088

Taraaaa..! tu diaaaaaa bro..! wihuuuuuuuu..!

 

 

DSCN2089

owh my….! seperti mimpi..tapi tiada lagi mimpi. Inilah reality..! reality!!!

 

DSCN2090

nampak tak kawasan berpasir tu? Kat sana ler kitorg akan tuju..

 

Excited giler bile dah masuk ke kawasan “padang pasir” ni. Ni bukan macam tau..tapi memey padang pasir al-tahik unta tumfuk-tumfuk..! cuma saiznya tak sebenar padang pasir sebenar.

Keadaan jalan?

Of coz berpasir..perlu diingat! pasirnya cukup halus dan kering. Senang kata pasir jerlus ler..So bila pasir jerlus sure ler tayar normal untuk ‘onroad’ ni memey takde grip langsung..licin semcam jer :(

Nak dijadikan cerita..

Mula-mula masuk ke jalan pasir ni..ade skit batu2 keras sekurang2nya boleh le grip tayar tu. Tetiba..bertukar terus ke pasir jerlus yang kengkadang nipis..kengkadang tebal. Mak aihhh…!! cuak jugak wei jalan pasir mcm ni. Takde ‘traction’ nni..boleh tergolek dibuatnya. Semakin dan semakin perlahan..kalo boleh jangan ler jadik ape2 yang tak diingini.

 

Tapi nak buat mcm mana..tetiba nasib kurang baik kat aku..bukak throttle skit je tayar belakang ‘skidding’..bukak throttle je ‘skidding’..perghh! dan mcm tu la seterusnya. Break memey kene tolak tepi..tak boleh guna break beb! maunya tergolek. Ngam-ngam dapat peluang bukak throttle lebih skit..tetiba pulak pasir tebal menanti baikkk punye kat depan..ade le dalam 2 inci tebalnya. Ape lagi…tayar depan RED VERSYS tiba2 skid baik punyer..! Kene tayar belakang ok lagi kot..ni tayar depan..terus serta merta hilang kawalan..akhirnya…

……RED VERSYS rebah di PADANG PASIR BUMI VIETNAM.

DSCN2091

REBAH jua akhirnya..! tumpaas di ‘fadang fasir’. Aku cuba dirikan motor sorang diri. Apakan daya..cubaan mengangkat RED VERSYS seorang diri tak berjaya disebabkan permukaannya yang menaiki bukit. Aku cuma mampu angkat sehingga 65-70 degree je..dan terpaksa lepaskan balik. Fuhh..! ADV betul lah. Bukan semudah yang disangkakan unless bawak motorcross kat sini. baru makan diaa.. :)).

 

 

RED VERSYS down

Nampak tak ketebalan pasir tu? So sementara tunggu Griffin membantu..nilah punca gambiran terhasil. So far, Alhamdulillah..Sidebox dan crash slider tu penyelamat daripada kaki kiri aku dari  dihempap abis. Terseliuh skit kat kaki kiri..kene ditempat yang sama masa eksiden tahun 2010..terdengkut2 le jugak berjalan tu..hahaha.

 

 

 

DSCN2093

Selesai urusan motor..kitorg teruskan lagi tayargolek ke lokasi sebenar “white sand dunes”

 

 

Stop sekejap untuk gambiran..

 

IMG_4291

Inilah sebahagian tempat yang menjadik salah satu tempat utama dlm misi Indochina Expedition.

 

P1040174

Hilang sakit kaki aku beb..bile melihat dengan mata sendiri. Tapi kitorg still belum sampai lagi tempat yang sebenar..

 

 

 IMG_4272

IMG_4271

Bukan padang pasir buatan..sememey nya semulajadi ni beb

 

 

“We did it bro..!” itu la ayat yang aku ucapkan kat Griffin sambil bersalaman sebagai tanda kejayaan dan tahniah buat diri masing2. Memey satu moment yang tak boleh aku lupa bila melihat gambiran2 ni. Kepuasan yang tak boleh diluahkan dengan kata-kata…

 

aku share skit detik waktu ini..

P1040177

Kepuasan yang tak terkire apabila berjaya sampai ke sini dengan RED VERSYS..!  Aku tau..walaupun rupamu buruk RED VERSYS..kotor setiap waktu..tapi aku bangga dgn kudrat & ketahananmu..sungguh besar JASAMU..ecehh!

 

IMG_4274

..dan begitu jugak dengan Griffin bersama DUSKY BLACK FJR yang bertambah nakal..padang pasir pun redah wooo ini FJR! Kejayaan dan pengalaman dikongsi bersama waktu ni..

 

 

IMG_4275

20121212_105418

RED VERSYS and DUSKY BLACK FJR at White Sand Dunes..the Vietnam’s Desert!! Congrats to both of you..! :)

 

 

P1040180

Mcm tak percaya..tapi kene percaya. “Yes!we did it bro..! congrats to u and me..!!” hilang semua kesakitan waktu ni. The best moment ever so far..THUMB UP!

 

 

P1040181

oppss..! skali lagi..

 

P1040182

Alrite beb..! dah lama tak amik gambiran mcm ni..hehehe sebab dah ramai yang ikut :P

 

 

DSCN0725

..dan kat sini tempat parking motor yang disediakan. Kitorg park sini..dan terus ke ‘desert’.

 

 

P1040183

Alrite..kene menapak skit sebelum masuk ke kawasan pasir. Konon2nye tak nak sewa ATV walaupun di’offer’ berkali2. “ahh..jalan je la bro..bukan jauh pun”. Namun, lepas 5-6 langkah.. “perrghh..! pijak pasir je terbenam..terbenam je pijak pasir..mana boleh jadi ini machiam!”.

Last2..kitorg surrender beb! hahaha…sewa jugak ATV tu..seingat aku USD15 untuk 20minit..puihh! bapak mahal :))

 

P1040184

ok..ready to go..! naik ATAV pun melayang-layang..sampai pokok tu pun nak dilanggor nyer…hahaha

..tapi lama2 ok dah. Biasalah..janggal skit memula tu. Aku jadi pillion..sambil2 tu amik gambiran .

P1040185

P1040186 P1040187

P1040188

..ada tasik pulak kat sini. Isshhh..! memey pelik..pasir + laut + tasik dalam satu tempat. Ada nampak bot kat tasik ni..tak sure pulak kalo untuk disewa. Kalo yer lagi best.."mendayung sampan dipadang pasir?”.. :P

 

P1040189

..sudah semakin hampir. Semakin tak sabo nak pijak sendiri Padang pasir yang menjadi impian selama ni.

 

P1040190

wihuuuu..! sikiittttt je lagi..

 

P1040191

yeahh..! dah sampai dah..tapi mcm kureng skit tempat ni. Cari port lain lagi..

 

P1040192

nasib baik le diorg buat track untuk ATV kat sini..kalo tak lagi lambat le nak sampai. Nampaknya ada tanda2 bakal dikomersialkan. Silap2 lepas ni nak masuk pun kene bayar..tak mustahilkan?

 

 

P1040193

..depan skit lagi

 

P1040194

looks good. Ok stop sini kot..

 

 

P1040195

ok..depan skit lagi..

 

 

 

IMG_4276

ok..kitorg stop sini. Perghh! boleh tahan jugak kalo menapak ni..mau kering kontang air dalam badan ni wehh..ahahha

 

 

 

IMG_4277

Inilah kebesaran Ilahi..siapa sangka kat Vietnam ada padang pasir? Yes..we came here to ride..to explore..then share it to all of you. It’s amazing..

 

IMG_4278

speechless..!! ..and worth it..!

 

 

IMG_4286

The shadow..me & Griffin

 

 

IMG_4287

Berpijak dipadang pasir dibumi Vietnam..

 

 

IMG_4279

Gambiran of me..

  IMG_4281 

…and Griffin too..cool!

 

 

P1040200

The gambiran both of us..! Yooossssshhh.!! :) WE DID IT..!!

 

Kite ushar skit view2 padang pasir yang dapat aku amik..

IMG_4283

Where’s the camel? :P

 

 

IMG_4284

Cuba tengok kat atas bukit tu..debu pasir yang berterbangan dek tiupan angin. Agak kuat jugak angin kat sini..

 

 

 

IMG_4285

close up skit..

 

Lain2 gambiran..

IMG_4290

IMG_4288

IMG_4289

P1040198

P1040199

P1040201

 

…dan sebagai kenangan sewaktu berpijak di padang pasir di Bumi Vietnam, Kasi possing best skit bro..!! :))

 

20121212_111713

wihuuuuu..! rock uuuuuuuuuu…! senyum abiss… :P

 

 

20121212_111739

Yihaaaaaaaaa..!!

 

ok beb..time to leave. Mula bergerak keluar semula dari tempat ni. Kalo ikutkan..boleh lagi nak pusing abis, tapi cukup lah..gambiran pun dah dapat. yang penting pengalaman merasai sendiri tu yang mahal harganya..

 

Layan skit gambiran “on the ATV” on the way balik.

p/s: ..ada ke word “on the ATV?”. Ahh..bedal laa..hahaha.

P1040208

P1040209 P1040210

Nice view..pengalaman yang tak dapat dilupakan bile impian menjadi kenyataan. Phiewwwww..!

 

 DSCN2094

Dipendekkan cerita..kitorg dah pun sampai tempat parking. Rehat jap dalam 10minit..minum dulu seteguk dua utk cover ‘kerak teking’. Gambiran atas tu pulak..keadaan RED VERSYS masa down tadi..

 

Ok beb..kasi kitorg rest dulu sekejap. Lepas ni kitorg akan shoooot terus ke Saigon. Nak tau keadaan padang pasir ni masa kitorg atas motor ni mcm mana? Nak tengok deretan motorsikal di Saigon pulak mcm mana? Rajiin2 bukak TayarGolek.Com untuk update seterusnya nanti..

 

Terima Kasih diatas kesudian membaca..sambung lagi selepas ni.

 

Adios,

Han

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com