Kapar Motors

Archives

3

Tour To Krabi : Day 1 - Songkhla, Thailand

TayarGolek.Com Saturday, March 30, 2013
Yoooosssshhh...!
Salam Sejahtera semua..

Seperti yang dijanjikan..hari ini aku akan share stori de mori TOUR TO KRABI pada hari pertama 31 Jan 2013. Untuk pengetahuan semua..Stori de mori TOUR TO KRABI ni dah termasuk dalam pakej ini. So, inilah masanya untuk anda mengikuti perjalan ride ini.


7 orang semuanya dari KL termasuk aku ( Han, Paiz, Tebu, Jebat, Arynaz, Hasnul & Sam)..dan sorang lagi dari Penang (Wendy..bro Wendy yer!!) haha...



Taklimat & Program telah diberikan seminggu awal sebelum ride. Maka, dihari kejadian pagi tu kitorg cuma amik light breakfast sambil2 menunggu rakan2 yang lain tiba. RV point telah didipersetujui semua untuk berkumpul di R&R Rawang pada pukul 6.30pagi.


p/s: TayarGolek.Com sejak akhir2 ni menerima beberapa email dari pembaca untuk mendapatkan nasihat pasal route ke Krabi. Hmmm..guna google map pun dah dapat route + usaha skit jer. Entry pasal Krabi sebelum ni pun dah ada + search skit je. Kalo boleh buat research skit.  Kalo tak nak buat ape2..cari geng dlm 10 orang haa contact aku. Aku bawak korang gi sana siap semua skali..amacam? ada bran??



Jom..kita sama2 tayargolek..!Kite tengok aksi..riak muka diorg sepanjang Tour To Krabi..


@R&R Rawang sambil pekena air panas. Semua dah ada cuma Sam je belum sampai. Kitorg paham sebab di sorang je stay ujung dunia kat Seremban..kehkehkeh. Wendy pulak akan tunggu di R&R Gurun sebab dia pun sama,,stay kat ujung dunia kat Penang.. :P




Memandangkan ride hari ni hanya ke Songkhla..so relax2 je ler.




7.30pagi...we're ready to tayargolek. 




Aku bagi chance kat diorang jugak untuk ride free and easy sebab masih kat Malaysia lagi. Yang penting, next stop di R&R Tapah. Ape2 pun..diorg tak nak pulak. Lebih prefer aku terus jadi lead pergi dan balik nanti. Thanks kpd semua diatas kepercayaan.. :)





Tayargolek time...! bile aku dah kat depan..kene banyak amik gambiran ke belakang le gamak nye.. :)



Keadaan highway PLUS yang sunyi sepi. Al-maklum..semua pi keje, kitorg pulak pi ride..wihuuuuu!





Aiyakkk..! silau mate teman..memanchorrrrrrr..! (slang Perak)





Try skali lagi untuk  gambiran diorg "in action" dari dekat..





Suasana pagi di highway




Dipendekkan cerita, kire2 1jam lebih berada diatas moto, kitorg sampai di R&R Tapah untuk berhenti rehat jap. Minyak ada lagi..kat R&R Sg.Perak boleh topup nanti..






Kelajuan santai de mantai 130-140kmj..memberikan dirg keselesaan. Banyak kali aku tanya pasal speed..diorg kata OK..! OK..! kitorg memey suka ride mcm ni..

p/s: Legaaa...tak sangka ride santai TayarGolek.Com mampu mempengaruhi riding style diorg jugak..:D






FJR 1300 - masih belum ada nama lagi milik Arynaz..hehe. Dari ER6N ke FJR..ikut Griffin katanya..wihuuu..!Dia kata aku pun sesuai pakai FJR jugak..waduhhhhhhh!




Takpe ..bagi chance diorg rest + gosip2. Tapi jgn lama sangat gosip wei..kang mlm nanti takde citer..hahaha





Macho2 belaka..! Rakan2 yang & pembaca yang mengikuti Tour to Krabi. Dari kiri : Han, Paiz, Jebat, Arynaz, Sam, Hasnul & Tebu.

p/s: Tebu - semalamnya ride dari Kota Bahru, Kelantan ke KL. Hari ni pulak sambung KL- Songkhla. Caya lu bro! 1000 Corner nanti dah kire qualified dah.. :))





On the bike..!!


OK beb..kite sambung tayargolek lagi. Jommm..!



Seketika lepas tu..kitorg kini berada di sekitar Ipoh. Cuaca memey aku harapkan cerah & panas untuk 1st day ni.




View biasa disekitar Ipoh..


Paiz in action..




Arynaz in action..dgn FJR barunyeee..




ehh..ko lagi Paiz??haha..Thumb up!



Waktu ni..Tuan Sam berada didepan skali. Takpe..Sam berpengalaman, so aku suruh dia lepak depan jap sbb aku nak amik gambiran..




Masuk terowong..



@ R&R Sg. Perak..

Berhenti jap di R&R Sg.Perak untuk topup petrol je.

Cer korang tengok gambiran ni betul2..Sam isi minyak pon boleh senyum2 ..korang ado??..kehkehkeh. Tu lah "Ilmu penyeri" sebenor nyee...



Kitorg bernasib baik sebab petrol pam clear..takde kenderaan lain. So, 6 bijik blh sumbat terus dalam satu masa. Jimat masa beb..!



Semua dah siap?? OK jom..on the bike..




Ni ler  yang syiok ride time org bekerja + bukan public holiday + bukan cuti sekolah..lengangggg abaq angg..




Jambatan Sultan Azlan Shah. Sekali lagi aku bagitau panjang jambatan ni adalah 360M




Tengah santai2 bawak motor sambil2 bersiul lagi Ekamatra..AES! awas!  haaa..nak candid kitorg konon. Aku candid AES ni pulak..




@R&R Gunung Semanggol


Stop lagi..hehe. Kali ni stop lama skit. Kite makan2 dulu sebab kitorg tak akan lunch nanti.



Makan + rehat + sembang2..sat je makan..licinnnn.





menung jauh nampaknye yer..yer! "yer laaa Paiz..perjalanan kite jauh lagi..byk barang nak di shoppingnye jugak nanti.. " Kata SamWTR kat Paiz sambil2 merenung jauh masa depan. Choiii..! bangun laaa...lepas makan mengelamun jauh ehhh...5555








Jomm..!on the bike..! adeiii..ni yang malas makan time ride ni korang tau tak. Berat betul badan time ni..haha. Semua buat2 muka lemauu je..termasuk ler aku. OK..lepas ni kite ride kasi peluh skit badan ehhh..




Masing2 tengah bersiap.




Amacam Tuan Sam? Suda ready ka?? nanti kite sambung citer hal2 sebalik tabir negara ehhh ..555!

Perjalanan seterusnya..aku skip gambiran. Kitorg akan shooooot terus sampai le ke R&R Gurun.

@R&R Gurun



Sampai di R&R Gurun kire2 pukul 12.00t/hari. Takde bikers2 lain waktu ni..urusan document blh siap lebih cepat.



Bagi memudahkan urusan ..aku collect semua passport + salinan geran motorsikal dan submit kt kaunter skali gus. Urusan kat sini turut aku bg info..


Waktu yang sama, kitorg tunggu Wendy dari Penang kat sini.


Dipendekkan cerita, semua urusan settle kat sini. Masa untuk aku rest jap + pekena sebatang dua..




Tudiaaa..semua dah adaaa.



Nasib baik kitorg awal skit..sebab ada 2-3 bijik geng BMW baru sampai. Diorg nak pegi Hat Yai katanya..




3 bijik ER6N..susun motor pun sepesen jer.. :P.




OK beb..on the bike!



Wendy pun dah ada..elok bebeno lah sangat kitorg tayargolek terus ke border.



Start your engine broo..!



12.40t/hari..tayargolek ke Bukit Kayu Hitam - Sadao. Permulaan perjalanan memey smooth..tp lepas tu kitorg terpaksa slowdown disebabkan terdapatnya kerja2 menaik taraf jalanraya.




Laju2 pun nak kemana..slowly + relax + concentrate


Kire2 70KM tayargolek, kitorg stop jap di Petronas Changlun untuk isi minyak je. Ini adalah atas persetujuan semua utk isi minyak kat sini. "nak isi kat Gurun..mcm penuh lagi bro" haaa..tu ayat2 diorg..





Pam pun banyak kosong..kurang 15minit semua siap.



Semua ok??? siappp?
...siaapp..!! huiii..dah mcm order teh tarik pulak aihhh..huhu

Jomm..!

Sebelum sampai Imigresen Malaysia, mcm biasa..berhenti jap kat sini utk prepare passport.





Haaa..sapa2 nak reply sms kaa..update FB ka..twitter kaa..baik buat skg. Lepaih ni caj data dah mahai dah..hehe. Takpa aku bagi chance kat semua. Lepaih ni tak jauh mana pun..sat ja sampai da,,





Tinggal beberapa KM je lagi..kitorg akan melepasi border Thailand. Buat mereka yang pertama kali melepasi border Ma;aysia-Thailand..aku tau, perasaan excited tu memey akan wujud. Yes..! aku akan merealisasikan imnpian mereka. Aku akan jadikan trip ke Krabi ni satu kenangan buat mereka. Semua program telah disusun rapi. Aku harap diorg enjoy nanti..







Then terus ke Sadao. Alhamdulillah..semua selamat melepasi border Malaysia.




@ Imigresen & Kastam Sadao, Thailand.

Info ape yang perlu dibuat + document aku beritau awal. Lepas tu kitorg split kan kpd 2 group untuk urusan Imigresen  &  Kastam. So dapat jimat masa skit.



Syiokkk nye kalo kat border mcm ni..sekejap je setel  :)



Tayargolek timeeeeeeee..!!



Wihuuuuuuuuu...! selesai sudah urusan border. Legaaa..semua pun legaa..







Welcome to Thailand..akhirnya 8 buah motorsikal menjejakkan tayar ke Thailand.




Sekitar Sadao menuju ke Songkhla kire 100KM dari border.








Welcome to Songkhla, Thailand. Yes bro..! kite dah masuk wilayah Songkhla dah ni..




amik gambiran dulu..takpe take your time. This's ur ride bro..



..dan last one lah as usual..RED VERSYS punye turn pulak :)



Lepas sesi gambiran, tayargolek disambung lagi. Cuaca amat2 panas..memey lain macam sangat dia punye panas hari ni.

Sampai satu masa..aku bawak diorg stop dulu kire2 40KM lagi nak masuk town Songkhla. Sambil tu aku bagitau "..perjalanan dah tak jauh dah dalam 40KM je lagi. Cuaca panas sangat..so ada baiknye kite rest jap 15minit pekena air dulu. Paling lewat pun sampai Songkhla nanti pukul 3ptg waktu Malaysia.."


Rupenya diorg pun kerak teking jugak.. "nasib baik ko stop sini Han.." huhu. Takpe2..aku memahami. Aku jugak bermula dari bawah..ride ke Thailand pun layan dekat2 dulu. So, ini hal biasa... :). Inilah salah satu cabaran untuk mereka yang meminati dunia mengembara dengan motorsikal.



Santai2 jer..




Berbotol2 diorg ni minum RedBull..555!

Wokayyy geng...masa dah time. So far dah ok skit kot..masing2 ada rasa lega skit time ni..phiewwwww! Kalo nak hujan..hujan ler, bagi sejuk skit bumi..hehe
Perjalanan ke destinasi pertaman iaitu Mermaid of Songkhla di Samila Beach berbaki kire 40KM je lagi. 40KM je lagi pun mau2 dekat 30-45minit kat jalan Thailand.





Dalam perjalanan ke ke Mermaid Songkhla, aku cuba mencari kelainan sedikit dari pengalaman sebelum ni. Kalo ikut GPS memey akan bawak masuk meredah ke town...dan sedikit kesesakakan lalulintas. Kali ini, aku buat route sindiri dan bawak diorg melalui jalan kampung dan menyusuri pesisir Tasik Songkhla (Songkhla Lake) hingga la ke Mermaid. Peluang melihat keadaan sekeliling termasuk jeti2 nelayan dan Tasik Songkhla membuatkan masing2 merasa relax & santai.

p/s: takde gambiran on the bike waktu ni. Tapi..tunggu je la nanti OK.




@ Mermaid of Songkhla

Tanpa melalui kesesakakan lalulintas..akhirnya, convoy Tour To Krabi telah pun sampai dengan selamat ke destinasi pertama di Songkhla kire2 pukul 3.00ptg waktu Malaysia.

Samila Beach...bendera2 Negara Thailand berkibar disekitar bulatan.



Semua motor diparking dengan kemas dan tersusun. Nasib baik ler ada parking..



8 buah motorsikal kesemuanya..



Errrr....! ni bukan majlis marhaban kann? kann? ..hehehe


Songkhla Municipal..



Ini ler wajah terkini..Mermaid of Songkhla.




Hmmm..tengok je ke Sam? teringin beli ler... :)


Terliur jugak aku tengok ni....tengok pelam tu daaaaaaaa...yaperdaa.. ! ahahaha..


Suasana dipantai waktu ni amat tenang. Diorg pun aku tengok dok layan amik angin + lepak2 tepi pantai. Ini yang syiok kalo kat Songkhla..angin pantainye pun..aduii boleh lelap sungguh ni..




Ade gak beberapa gerai yang jual cenderahati/mata/jantung..




Candid skit pengunjung tempatan yang lain...



fuiyooo..! ni berehat ke cuci mata nih..55!




Nex time datang sini kene bawak dam aji laa..kite bentang tiko, layan seround dua kat bawah pokok tepi pantai lagi..amacam?




Layan scenery pantai jap jom..



"Angin bertiup..ombak menghempas pantai..burung2 merpati berterbangan bebas diudara.."..Haaa..sambung laa...





Waaa...dapat lagi capture gambiran burung berterbangan ditepi pantai. Diorg yang lain dok layan perati je..




Rupe2 nya..ramai kawan2 dia kat sini. Ade pengunjung yang tabur mangkanan kat burung2 ni..




1st time sampai sini dulu lepas ujan..kali panas. 2 suasana aku dapat rasa..wihuuuuuu..!!





Alrite..off camera jap. Aku mau rehat jap. Tapi sape pulak yang amik gambiran ni?? :P


Ehhh..! lepak..lepak jugak kan, bila mau amik gambiran dengan mermaid??




Awan berkepul..


kekeke..pancit ye bangg?? kene redah pasir pantai le dulu..baru ler blh dapat jumpa Puteri Duyung :)




misi mengejar si Duyung. ( Duyung...bukan Dugong!! ) 555..



Ok sekarang amik gambiran dengan si Puteri Duyung Songkhkla pulak. 

p/s: lepas ni glemer ler diorg ni..siap amik gambiran exclusive lagi. Tu le untungnya ride dengan TayarGolek.Com..hehehe



Tudiaaa...gaya malu2 tapi mahuu dari SamWTR..hikhik. Ko tak nak peluk ke si Duyung tu Sam? untung2 hidup blh jadik pillion.. 555! mak prawww onnn..!




Wajah ceria Arynaz nih..dah le 1st time masuk Thailand dengan motor, motor FJR baru plak tu. Dah tu..dapat lak gambiran dengan Duyung Songkhla..wihuuuuuuuuuu..!! thumbs up bro..!!



Selingan jap...ushar couple tu carik kerang kot? kehkehkeh..err takkk ...ombak makin kuat ler



Sam (Mejar Sam) kata nak sekeping lagi gambiran menegak..boleh saja Tuan!! FOC..55!


Nexttt..!!

Hasnul Mas punye turn pulak..oiiitt!! aku amik gambiran ko daaa..ko candid aku pulak..choiiiiiiiii! hahaha..


Haaa..ini mcm laaa. Baru ada gaya, mutu, keunggulan..hehehe


Nexxxt..!

Tebu Hafiz  punya turn pulak. Lu memey steady la Tebu..dari KB-KL-SKA..wihuuuuu! caya lu..

ok..nexttt!!

skg turn....Jebat! Jebat Derhaka..hehehe. Ye betul..nama dia Jebat Derhaka.. Haa..posing maut skit, pasni boleh wat profile FB ...5555!



Macam ni rupernya crew disebalik tabir..sewaktu gambiran bersama mermaid ni dilakukan..kehkehkeh. Ni sapenye camera ni?? 555..

Nexttt..!!

Owh..dah takde sape dah, Aku, Wendy & Paiz..malu le nak posing gambiran..hikhikhik..



Ok la..jom beransur. Lepas ni kite ke next destination pulak..




So amacam? dah nampak Mermaid jangan termimpi2 pulak yer.. :)


Untuk destinasi ke-2 di Songkhla..kitorg akan ke Head of the Dragon pulak. Tak tau ape nama tempatannye.

Jom..




aku pernah cerita dulu..kat Songkhla ni ada ekor Naga, Badan naga & Kepala Naga yang berasingan. Yang aku tunjuk skg ni..ekor naga. Org kampung aku panggil kalo tak silap "Tail of the Dragon" kot?..kot laa..haha



Cuaca..mcm kejap gelap kejap terang. Tak hujan pun..tapi ini keadaan biasa di Songkhla Lake




@ Head of the Dragon, Songkhla

Destinasi ke-2 di Songkhla dalam misi TOUR TO KRABI adalah "Kepala Naga" atau "Head of the Dragon". Tempat ni wajib singgah bila korang sampi di Songkhla. Lokasinye betul2 berhadapan dengan Songkhla Lake..


Cuaca agak mendung waktu ni. Aku betul mengharapkan cuaca terang untuk sesi gambiran..tapi nasib tak menyebelahi. Ape2 pun syukur..sebab mendung je :)





View lain pulak..






opsss..parking penuh. 2 bijik lagi bawak haluan sendiri ;)




 Kepala Naga







Pandangan dari sisi..

...dan lagi



close up skit..



E'ehhh..anak sapa pulak tercicir nih..




Macam aku bagitau sebelum ni..kawasan Songkhla Lake memey tenang. Sesuai banget kalo bawak family ke sini.





Cuaca semakin gelap..harimaujan..!!





..dan yang paling penting, gambiran beramai-ramai berlatarbelakangkan " Dragon Head"





tak cukup sekeping..2 keping kitorg amik. Gaya lain pulak..wihuuuuuuuu!


 

Memandangkan "Dragon Head" merupakan destinasi ke-2 dan terakhir di Songkhla..kitorg amik masa skit kat sini untuk menikmati pemandangan dan view sekitarnya,







ntah ape ler si Hasnul goreng korang tu..555!

sembang2 petang di Songkhla Lake..


Alrite beb..rasanya tersangattttttt la baiknye kalo kite chaltae. Kite ke hotel terus le kot..






Dipendekkan cerita, kitorg dah pun sampai hotel yang cuma beberapa KM dari lokasi "Kepala Naga" tadi..






Aku piplih hotel ni sebab Songkhla Lake betul2 berada dibelakang hotel..nice view + relax.


View kawasan hotel..



.dan yg penting kawasan parking motor, parking sebelah bilik je bro.

p/s: ini mcm kalu..tak bleh la nak candid diorg spray rantai esok..huhu



1 bilik 2 orang  2 motor


ook beb..kasi kitorg checkin dulu..mandi manda lalalaaaa...sabon dibilik mandi..+ spray minyak wangi dulu. pastu kite ushar skit view hotel..kite tengok betapa besonye Songkhla Lake.



Dipendekkann cerita..meh tengok scenery petang di Songkhla Lake..





huiiik?? sape pulak dok sembang pasal masa depan tuuu?? jom sergahhh..





wohooooooooo..! aku ingat aku le paling awal..rupenya Sam & Hasnul lagi awal?? chaitt..


 diorg tengok ape tuu?


 Sepetang di Songkhla Lake..


 

...disudut yang lain pulak. Dari sini kelihatan "Tinasunalonda Bridge" - jambatan konkrit terpanjang di Thailand.


...dan kat sana tu jugak...


..tudiaaa..! mega-mega petang di Songkhla Lake. Tenang sungguh..terapi minda yang terbaikkk









Hmmm..mcm menarik port ni...baik aku sebat dulu sebelum diorg sapu..kehkehkeh





Menung jauh si Jebat nih..ye bro..esok kite lalu jambatan tu.


Tebu pulak..pun termenung jugak. Relax ler..baru Day 1 ni..hehehe.




now..my turn. fuhhh...mau relax jap




sehinggalah hari gelap..Jambatan Tinasunalonda tu pun dah pasang lampu, dapat le tengok pemandangan malam. nanti blh tengok lagi yer..



Dipendekkan cerita lagi dan lagi..dinner time!! kitorg akan cari restoren di tepi pantaii.."on the tuk tuk". Aiyooo..gambiran gigil pulak aihh..


 


Ada beberapa restoren halal kat sini..masing2 decide nak makan kat sini..jom!




Sesi membelek dan memilih menu...




Tak ramai pelanggan malam ni..sure cepat siap kitorg punye order nii..



ye ye orrr je Sam tu baca menu. Rupe2 nye dia dok sibuk hafal nama makanan dalam bahasa Thai le pulokss...mak prawww onnnn! 555..

ok korang pilih..aku makan jer :)




ok..order dah amik. Sesi menunggu mangkanan..segala pinggan mangkuk dah ready..tapi Sam tak abih2 lagi belek2 menu tu..huhuhu. khun thaii..!



Sabor Jebat..sabooor! kejappp je lagi siapp..



Tuddiiaaaaaaa...! mangkanan suda mariii...hmmm tak dan nye ler nak amik2 gambiran rezeki malam ni. Selamat kene kaut..hahaha. Memey syiok tengok gelagat masing2..mcm ni le aku nak. Takde nak malu2 nye weiii...aku selamber korang musti selamber..



Tengok..sampai gigil gambiran ni penangan ikan siakap masak 3 rasa + siakap Steam. Tom Yam nye memey terbaikkkkkkkkkk.. haaaaaaaaa..makan5x..

Beberapa minit kemudian..(mcm drama pulak)


Selesaiiii..sampai mcm ni ko Samm?? ishhh..ishhh..ishhh. Malu org kampung nengok oiiitt...hahaha. Ini ler gambiran candid paling best hari ni..




Selesai urusan makan..kitorg lepak2 dipondok tepi pantai ni. Angin malam kat sini..fuhhhhhhh, memey kuat sungguh laaa..rosak rambut I taww..muahahaaaa. Serious beb..memey kuat angin pantai waktu malam..
 

..dah tak tahan sejuk, kitorg berjalan2 ler amik angin malam. Tengok suasana Songkhla di waktu malam pulak.



sampai le jumpa satu restoren ni.."Dr.Cool Beach Restaurant.." ni..siap ada live band lagi. Kalo kat KL ni mcm The Beach laa..haa yg tu diorg bgtau aku eh. Ingat nak pekena air sejuk segelas sambil layan Live Band, tapi dok ushar dari jauh asyik lagu Siam jer...APTB! huhuuuu...


Penyudahnye, aku call "Tuk Tuk" tadi amik kitorg balik hotel semula. Sembang ler kat depan lobby hotel sambil2 makan jajan + air Coca Cola. Tau2 je dah pukul 1 pagi..choiiiiii!! tido time laa..esok nak ride lagi..

ok baiii..jumpa esok pagi pulak, kitorg nak ride pegi KRABI..!! wihuuuuuuuu...!

Adios,
Han




 
Copyright 2010 TayarGolek.Com