Kapar Motors

Archives

4

Tour To Krabi : Day4 - Hat Yai

TayarGolek.Com Tuesday, April 30, 2013

Yoooosshhhh…!

Salam Sejahtera semua..

Letih skit hari ni sebab baru abis pasang bendera..hahaha. Hari ni ada kelapangan skit untuk terus meng’update’ sambungan stori de mori Tour To Krabi. Kalo diikutkan, aku ada 4 lagi stori de mori yang masih belum di publish. Takpe..pelan-pelan kayuh. Aku publish satu demi satu ok..

 

Berbalik pada stori de mori Tour To Krabi, entry kali ni masuk hari ke-4 dah. Kitorg akan meninggalkan Ao Nang, Krabi dan mula turun ke Selatan Thailand. Kemana pulak? Kite ke Hat Yai ler.. :). Tour To Krabi hari ke-4 akan meneruskan misi ke Hat Yai. Disana nanti..aku akan bawak diorg semua pi makan2..lepas tu ke Floating Market dan last skali ke Hat Yai Town untuk shopping2.

 

Jom kite ikuti kisah seterusnya dihari ke-4.

 

 

Seawal 7.00pagi waktu tempatan, kitorg dah set untuk breakfast. Selebihnya pandai2 bajet masa sebab pukul 8.00-8.30pagi kitorg akan mula tayargolek. Pukul 8.00pagi semua dah siap. Aku mcm biasalah amik gambiran mana2 yang patut..

 

Gambiran skit sebelum tayargolek..

P1040999

FJR..masih belum nampak kelibat tuanye..

 

 

P1050001

uiik? jaketnye sudah ada tapi tuannye dimana? :)

 

 

 

P1050002

Helmetnya sudah ada..tapi mana pulak tuannye peregi? :P

 

 

P1050003

Buah kelapanya dah ada..tapi? huiikkk..? buah kelapa?

 

 

 

P1050004

whooopp..! buah kelapa yang keguguran jadi penyendal pulak..hahaha. Ni teknik ni broo…asal boleh :)

 

 

 

P1050007

tuan punye motor semua nyorok belakang camera kot? kot laa..

 

OK geng..on the bike!

P1050005

Semua bersiap siaga untuk perjalanan Krabi-Hat Yai kire2 320KM..

 

 

P1050006

Haaa..Jebat! semua barang2 shopping dah masuk box? takde tinggal eh?  hehe..

 

 

DSCN2681

..dan persiapan terakhir sebelum tayargolek.

 

 

DSCN2684

opppss..! satu lagi gambiran beramai2 sebelum tayargolek. Alrite, semua dah ready..ayuhh!

 

 

 

DSCN2685

Kasi susun motor ikut posisi masing2..senang nak cam sapa yang ada..sapa yg takde..

 

Tayargolek time..!!

 

DSCN2686

Dari hotel kitorg ke Pantai Ao Nang..nape eh? bukan ke Hat Yai?

 

 

DSCN2687

Relax..tunggu sat eh..kang korang tau :)

 

 

DSCN2690

Yeahhh..ini ler punca kejadian kitorg ke Pantai Ao Nang, Krabi. Bergambiran dgn motor masing2 berlatarbelakangkan Laut Andaman @ Ao Nang Beach, Krabi. Veliii Naiiii..!!

 

 

DSCN2691

Tak cukup sekeping..2 keping gambiran

 

 

DSCN2694

Gambiran untuk kawan2. Ini antara Pakej Tour To Krabi termasuk gambiran & stori. Ok la tu kann..ride sape2 boleh ride tp stori tu yang mahal :P

 

Tak lama kat sini..semua pun dah amik gambiran, so tayargolek time lah..

 

DSCN2698

Menyusur keluar dari Ao Nang hingga ke jalan utama..pemandangan biasa untuk masuk ke Ao Nang korang boleh nampak bukit2 batu kapur di kiri-kanan jalan..

 

 

DSCN2701

Seterusnya, perjalanan ke Hat Yat diteruskan hingga ke kawasan yang lain pulak. Aku tak gunakan laluan ke Trang sebaliknye route sendiri terus potong ke Phattalung.

 

 

DSCN2705

Laluan  ni lebih ok..tenang..tak banyak corner.. Kenderaan pun tak banyak..maka senang le aku nak manage + perati diorg ni dari side mirror.

 

 P1050008

100KM++..kitorg stop jap dai salah satu tempat untuk berehat. Ride santai kan..petrol untuk motor kitorg isi siap2 masa sampai Krabi aritu. So semua kata minyak penuh lagi..just rehat je la kat sini.

 

Gambiran..P1050010

DSCN2706

DSCN2707

Tengok motor Tebu – ER6N hitam ni. Takde box – tapi ini bukan alasan untuk tak boleh ride jauh2 ;). Selamber je dgn backack dia.. :)

 

 

P1050009

Hari yang cerah & panas tetiba bertukar mendung. Aku dah bagitau awal..hujan ka apa ka..NO STOP2 eh..! kire redah jer :). So prepare la ape2 yang patut untukk diri sendiri + barang masing2.. :). Tak perlu bgtau ape nak buat kot?

 

  

 

 

DSCN2708

See..! bagus diorg ni..bijak bertindak untuk persediaan hari hujan. Yang pakai box senyum je la. Aku rasa tak lama ni Godang pakai saddle bag ni. Esok2 sure pasang side box..caye le cakap aku ni..hahaha

p/s: kene racun tuba baik punye…5555!

 

 

 

 

DSCN2709

Masih lagi kat sini..tetiba datang sebijik motor kat tempat kitorg parking. Biker tempatan datang singgah. Walaupun tak fasih English..tapi semangat ‘brotherhood’ dikalangan bikers ni dia bertegur sapa kite.

 

 

 

DSCN2712

Yamaha XTR1300 naked..phiewwww!

 

Ade ler sembang2 skit pasal XTR1300 tu..lepas tu kitorg men ‘chaltae’ kan diri..

 

 

 

@ Hat Yai

 

Dipendekkan cerita..kiterg dah pun sampai Hat Yai kire2 hampir pukul 4.00ptg waktu tempatan. Hujan lebat pulak masa berada Phattalung-Hat Yai.

 

P1050012

1 jam lepas checkin..bersiap untuk pegi makan. Lepas2 kene hujan ni semua kebulur..tapi semua muka ada senyum maaa..

 

P1050013

paddia dok ushar sampai lagu tuu?

 

 

 

P1050014

perghh..! otot ketui2 baq aangg..!

 

 

 

 P1050016

biak pi sat kat depa..meh ushar skit “on the tuk tuk”. Hat Yai tak ujan pulak..cantek laah.

 

 

 

 

P1050017

Hotel yang kitorg stay ni jauh skit dlm 2-3 km dari town.

 

 

@ Kai Tod Daycha

P1050018

makan kat sini..kedai Nasik ayam Hat Yai

 

 

 

P1050019

Tuk Tuk punye hal..aku suh dia mai sini balik lepaih sejam. Dia nak pi mana pun takde hal..tapi satu jam lagi kene mai sini balik. aku dh booking sampai balik semula ke hotel.

 

 

 

P1050020

Pernah makan kat sini dulu masa balik dari Koh Samui-Hat Yai. Tapi signboard takde lagi masa tu. Skg dah maju kot? kot la..hahaha

 

 P1050025

Kasi call ini nombor lah kalo nak buat tempahan. Tapi kat sana je laa. Kalo ada sape2 nak kirim kat aku bawak balik KL..aku caj tak mahal, caj penghantaran ke KL 1KM = RM5  jer :P

 

P1050021

ok..order time! aku serah kat diorg nak makan ape..aku follow je

 

  P1050023

Sesi bincang2 nak makan ape..hehehe.

 

 

 

P1050024

Order dah diamik..now pekerja restoren tgh berusaha bersungguh2 untuk capai SOP 15min siap..!

 

 

 

 

P1050026

Nasi Briyani + ayam percik + ayam + goreng + Tom Yam Gung Mak Praw Onnnn..perghhh! meleleh air liur

 

 

 

P1050027

  Sam dalam keadaan cemas untuk mendapatkan 2nd round Tom Yam Gung Mak Praw Onnn.

 

Sori beb..gambiran Tom Yam Gung Makk Praww On memey takde..sebab tak dan nak amik gambiran lagi dah lincin. Dahsyat baq angg..!

Takyah cite panjang2 pasal makan..dipendekkan cerita lagi..hehe

 

 

 

Jalan2 kat Hat Yai. Misi utama ke ‘Floating Market’ & shopping2. Tapi on the way ke Floating Market..kitorg singgah jap satu tempat ni..ICE DOME.

P1050036

ICE DOME..baguss! agaknye laa..dari gaya diorg ni.

 

Tapi..aku malas nak masuk. So lepak kat bawah pokok sambil berasap. Aiii..diorg pun tak mau masuk, pun lepak bawah pokok gak..banyak sembang pasal rahsia kerajaan kali ni..hehe. Sam memey terbaik la..semua suke dgr ;)

 

P1050037

“Hmmm..pakai utk naik motor pun cara gak ni..” bincang2 Sam ngan Jebat.

 

 

P1050038

Wahh..Bro Wendy pun mcm nak join sekaki. Ehh..semua berminat?

 

 

P1050039

So far rak ramai manusia waktu ni..

 

 

P1050040

Transformer..

 

 

Ok la geng..boring le tempat ni. Jom ke Floating Market…

 

P1050041 

Bergerak ke Floating Market..

 

 

 

 

P1050043

On the Tuk Tuk..ready..!

 

 

P1050044

Gambiran sepanjang laluan keluar dari tempat ni..

 

 

P1050045

Malam nanti menyala le lampu2 tu..mcm I-City :)

 

 

 

P1050046

Ingatkan funfair tadi…tanjat boboii!

 

 

P1050047

Tak sure ape tempat ni..

 

 

@ Floating Market

P1050049

..dah pun sampai Floating Market. Orang masih tak ramai lagi..awal lagi kot.

 

Lepas turun dari “tuk tuk”  5 orang rakan yang lain ikut shortcut ke Floating Market. Tebu & Arynaz je follow aku..kite masuk ikut pintu utama. So cover semua nanti..

 

 

P1050050

Haaa..! masih ingat ni ‘GONG’? Bleh check entry aku sebelum ni..cubaan demi cubaan untuk membunyikan ‘dengungan’ gong tu. Tapi, Arynaz tak berjaya..so tak blh jadik “Kampung Hat Yai” laaa..hahaha.

 

 

 

P1050051

Skg..cubaan dari Tebu pulak..hmmm..pun gagal. So tak blh dapat status “Kampung Hat Yai”

 

Aku try pulak walaupun dulu dah lepas ujian ni..wihuuuuu..! skill masih ada..berdengung sekejap sekitar area ni..haha. “Orang Kampung..balik kampung” beb… :))

 

So korang kene cuba bile mai sini k..

 

P1050053

Lupakan pasal gong..kite jalan2.  Peniaga dibahagian atas jalan menjual pelbagai barangan..Nasib baik semua dah kenyang, kalo tak semua bende nak dibelinya.

 

 

 

P1050054

Termasuk yang ini? mangkana Exotic..ada bran?

 

 

P1050055

Macam2 adaaa….rangup2. Blh beli skit makan sambil tengoh tv pe ..

 

 

P1050056

Ulat Gendut pun ade..gendut eh nama nye?

 

 

P1050057

..view keseluruhan..

 

 

 

P1050058

Puas tengok makanan exotik tadi..now terus ke depan..

 

 

 

P1050059

semakin ramai..

 

 

 

 

P1050060

hand made accessories utk  pompuan..

 

 

 

P1050061

..dah sampai jambatan pun. Haa..tu dia dorg kat sana. Lama dah kot diorg tunggu..

 

 

 

 

P1050062

Uikks? yang dulu sebelah sini pun ada bot..

 

 

 

P1050063

Lepaking kat jambatan..

 

 

 

 

P1050064

   Suasana Floating Market HHat Yai diwaktu petang,,,

 

 

 

P1050066 

Syiok gak layan view petang kat sini..

 

 

 

P1050068

Candid..! alamakk..diorg perasan pulak. Siap aku pulak kene candid. Godang ni betul laahh..555!

 

 

P1050069

Gambiran beramai2 @ Floating Market

 

 

P1050071

Aisehh..aku pun nak kene masuk frame gak ke..heee..maluuu .. :P

 

   P1050079

mak aiihhh..! tu baca buku ke ape tuu??

 

 

P1050080

Gambiran bersama para Pendekar Mustarr..

 

 

Gambiran lain kat Floating Market..

P1050074  P1050075  P1050076

P1050077

P1050078

 P1050081

P1050082

 

 

Ok jom..turun bawah.

 P1050083

Last2 aku suh diorg turun dulu..aku amik gambiran dari atas. Peace yoo…!!

 

 P1050084

Haaa…view jauh skit

 

 

Skg..kite ushar skit peniaga2 Floating Market ni. Yang mana satu blh jadik Cover Magazine nanti..heheh

P1050105

Tunggu lamo doh hok baju putih tu..tapi dok toleh2 pulop..huuukaloh!

 

 

 P1050106

Aiiiit..! tu amik gambiran sendiri kaa..fokus yg kat belakang? kehkehkeh…bijakkkkk diorg semua ni..hehe

 

 

 P1050107

Pebret aku..beli air ni sure dapat mug dia skali. Hargeney 20-30THB saja.

 

 

 P1050108

Beli segelas dah cukup untuk hilangkan “kerak teking”..

 

 

 P1050109

Hukalaoh manih muko tu..hok diri tuu wehh..hahaha. Mampos aku kalo Mrs Han baca ni..komfom lesen Balik Kampung kene tarik balik. kehkehkeh

 

 

 P1050110

Floating Market banyak menjual makanan dan minuman je. Baju2 bundle..kasut bundle jangan harap le korg nak jumpa kat sini..

 

 

 

 P1050111

Comei pulok bungo atah palo tu ter..! kehkekhkekh….hok ni Paiz minak nih. Mano Paiz nih? ile pulok..

 

 

 P1050113

Lepak sini ushar gapo dio boh??

 

 

  P1050125

..dan dibahagian atasnye pulak..ade signboard tanda arah yang agak menarik..tp ntah le mana2 hala dia tunjuk.

 

 

 

P1050126

Hari semakin gelap..jom le ‘chaltae’

 

 

P1050135

one more shot..gambiran beramai2 sebelum kitorg ke town semula.

 

 

 

P1050137

opppss..! ada lagi. Dah macam amik gambiran utk Buku Teraju Sekolah lah bro..

 

 

P1050144 

..dan last gambiran Folating Market di waktu malam..

 

 

 

 

 

@ Hat Yai Town

P1050150

Shopping time..

 

 

P1050151

wowiii..! beso2 mangga tu. naib baik tong dah penuh..

 

 

 

P1050153

Tempat yang paling lama kitorg ushar kat kedai ni. Kedai jual brg2 askar. hampir2 terbeli BB Gun ler…hehehe

 

 

 

P1050154

Mcm2 ada..rambang mata pulak..

 

 

 

P1050155

Bullet proof vest pun ade..ye ke?

 

 

 

 

P1050156

..dan byk lagi..

 

 

 

P1050157

..masih tak berganjak diorg ni. Ape kah yang dicari? itu rahsiaaa..

 

 

 

P1050158

..pastu ke tempat gajet pulak..

 

 

 

P1050159

..dan paling pentign tempat2 t-shirt utk ole-ole dari Thailand.

 

 

P1050160

jersey off-road pun banyak. Murah2..

 

  P1050162

Riding jacket pun ada..tp mcm takde padding je..

 

 

P1050163

..dipendekkan citer, penat berjalan..banyak barang dah borong. Kitorg pekena nasik lemak + teh Tarik buih. Memey terbaik kat Hat Yai..

 

Harus dicuba beb..!

 

Ok..antara sedikit pengalaman ride & aktivit dihari ke-4 Tour to Krabi. Esok sambungan seterusnya hari ke-5..hari terakhir Tour to Krabi.. dah nak balik KL daaaah..

 

Tunggu sambungannye nanti k..

Adios,

Han

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com