Kapar Motors

Archives

2

Info Terkini: Kembara Mengejar Sejarah 6 (KMS6) @ Johor

TayarGolek.Com Thursday, May 30, 2013
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

KEMBARA MENGEJAR SEJARAH 6 @ JOHOR bakal berlangsung kire2 8 hari lagi bermula hari ni. TayarGolek.Com dan rakan2 yang telah mendaftar akan serbu ke Johor pada 8-9 JUN 2013 nanti. Persiapan dan persediaan KMS6 setakat ni berjalan dengan lancar. Antaranya:

1. KMS6 T-Shirt - telah selamat diagih2 kan kpd peserta termasuk yang membuat pembelian secara pos. Sedikit kelainan t-shirt KMS kali ni - setiap t-shirt akan mempunyai nama samaran atau orang kampung panggil "nickname". So gelemer ler skit.

2. Hotel - semua urusan hotel telah di'confirm'kan. Reservation sebanyak 25 buah bilik semuanya. Tengah berperang dgn pihak hotel untuk reserve kan parking utk motor nanti. Harap2 ler dapat..

4. Dinner - Reservation/booking table utk makan malam pada malam sabtu (8 Jun 2013) nanti pun dah selesai. 5 buah meja (1 meja tk 10 orang).

Nota: T-Shirt KMS6 akan dipakai waktu dinner.


5. Bayaran - Alhamdulillah..semua peserta telah memberikan kerjasama yang amat TERBAIK kpd TayarGolek.Com. Semua urusan menjadi lebih mudah. 

6. Taklimat  - sesi taklimat penuh telah dibuat semasa TTS Pre-KMS6 yang lepas. Taklimat yang aku berikan lebih kepada Tentative Program KMS6 dan juga beberapa perkara lain tentang keselamatan semasa berkonvoi nanti. Harap semua dapat sampai ke RV Point di R&R Seremban dengan waktu yang tepat. Diingatkan sekali lagi..TAYARGOLEK adalah pukul 7.00pagi. 
p/s: Sapa lambat..aku tinggal!. Jumpa ni next pit stop. Ni je cara nak bentuk diri dalam mendisiplin diri dari segi ketepatan waktu.


Bagi korang yang masih belum tau design T-Shirt KMS6 ni mcm mana..blh ushar gambiran kat bawah.



50 peserta akan mengikuti KMS6 @ JOHOR nanti..dgn 41 buah motorsikal kesemuanya. Berikut adalah senarai peserta.








Sedikit gambiran masa TTS Pre-KMS6 (24 May 2013) yang lepas. 15 table kitorg tapau kat Suria Teh Tarik.. :)





Berdebar pun ada nih..aku mohon kepada semua rakan2 dan pembaca TayarGolek.Com agar sama2 berdoa semoga ride KMS6 @ Johor selamat pergi dan balik tanpa sebarang masalah dan kejadian yang tak diingini.

OK..ni sebahagian update untuk KMS6 nanti. Harap semua membuat persediaan awal..termasuk rehat yang cukup. 

Jumpa korang semua pada 8 JUN nanti..
Thanks for your support..!





Adios,
Han
0

Simple Review: Benelli T-rek 1130

TayarGolek.Com Friday, May 24, 2013

Yoooosssshhh...!
Salam sejahtera semua..

Bertemu lagi kite di TayarGolek.Com. Masih belum ada lagi stori de mori pasal ride. Entry kali ni..sekadar berkongi pengalaman berkenaan pandu uji motorsikal BENELLI T-REK 1130 semasa Kapar Motors Bike Fiesta yang lalu.

Benelli T-Rek 1130 Review:

1. Ketinggian:
- Lebih rendah  dgn 810mm berbanding versys(845mm).

2. Seat:
- Seatnya pun not bad..tak terlalu keras dan grip. Agak selesa..tapi tak sure utk perjalanan jauh.

3. Low RPM vs High RPM
- Enjin 3 silinder mungkin mempunyai character yang berbeza. Pendapat peribadi aku sendiri..
low rpm motor ni agak kurang selesa skit  sebab terpaksa control throttle dan clutch lebih. Ada sedikit 'jerking' masa aku test dlm keadaan perlahan (gear 1). Imagine jika korang terpaksa melalui kawasan yang sesak atau keadaan jalan yang berstatus "offroad". Tapi mungkin ada caranya..cuma belum berpeluang untuk menguji jarak jauh.

High RPM - terbaik. Bile throttle dipulas secara drastik..aku dapat rasakan powernye. Shitting gear demi gear terasa seperti ada tolakan..dan tolakkan. Bahasa pasarnye org panggil " terasa..pergi dan pergi..dan pergi". Ujian yang aku buat adalah tanpa button "power control" yang dikatakan boleh meningkatan horse power.

4. Berat (weight)
Dgn kapasiti enjin 1130cc..aku boleh katakan  motor ni ringan dan selesa. Motor touring yang ringan dan senang dikawal.

5. HANDLING
- Handling motor ni tak dapat dikomen sepenuhnya sebab pandu uji hanya dijalan yang lurus. Jalan lurus yang pendek + traffik, dengan mudah untuk mencecah dgn kelajuan 160-170kmj dan tak terasa goyang. Manuever utk membuat u-turn pun mudah.

6. Corner
- Tidak diuji.

7. Break System
- T-rek1130 dibekalkan dgn Brembo Break caliper. Memey terbaik!

8. Fuel consumption
- Tidak diuji

9. Riding position
- Selesa. Posisi badan adalah tegak. Tapi handle t-rek1130 rasa lebih rendah sikit berbanding versys. Rasanya, buat mereka yang tinggi melayut tu akan ada rasa sedikit membongkok.

SPECIFICATION:
1.ENGINE
Type: Liquid-cooled, four-valves-per-cylinder, DOHC, four-stroke, in-line three-cylinder

Capacity: 1131cc
Bore x stroke: 88mm x 62mm
Compression ratio: 11.6:1
Fuel system: Electronic fuel injection

2.TRANSMISSION
Type: Six-speed
Final drive: Chain

3.CHASSIS AND RUNNING GEAR
Frame: Trestle steel with aluminium alloy
subframe
Front suspension: 50mm inverted Marzocchi
fork, fully adjustable
Rear suspension: Sachs monoshock,
adjustable for preload and rebound
Front brakes: Twin 320mm disc with four-
piston radial-mount Brembo caliper
Rear brake: 240mm disc with twin-piston
Brembo caliper

4. DIMENSIONS AND CAPACITIES
Dry weight: 205kg
Seat height: 810mm
Wheelbase: 1515mm
Fuel capacity: 21.5lt

5.PERFORMANCE
Max. power: 93kW (126hp) at 9000rpm
Max. torque: 115Nm (84.7ft-lb) at 6250rpm

Info Lain:
1. Sparepart - menurut Bro Gorden, sparepart takde masalah sebab part under GIVI. Sejauh mana kebenarannya..aku pun tak pasti.

2. Harga: RM72,000+ ( Bukan OTR)

Layan gambiran skit.
Note: Kredit utk Abg Ha Lam Ya Mim utk semua gambiran on the bike Benelli T-rek 1130.

2

Kapar Motor Bike Fiesta

TayarGolek.Com Monday, May 20, 2013
Yooosshhhhhhhhh...!!

Salam Sejahtera semua pembaca yang dihormati..

Selesai sudah entry stori de mori "Ride Amal ke Rumah Anak Yatim Darus Salam, Ipoh" yang lalu.Untuk entry seterusnya..aku nak share pasal Bike Fiesta di Kapar Motor. Rasanya, 'ini kalilah' agaknya Kapar Motor buat event mcm ni. Aku masih ingat lagi masa sembang2 pagi breakfast dgn Tauke Kapar Motor (David) satu ketika dulu cadangan aku suruh dia buat event mcm ni bagi menarik minat dan menghargaai pelanggannya. Tak sangka pulak..cadangan tu diterima :)

Cerita pasal Kapar Motor Bike Fiesta ni..aku telah mendapat jemputan secara rasmi dari David sendiri agar dapat sama2 memeriahkan Kapar Motor Bike Fiesta. Thanks David..!


Kapar Motors Bike Fiesta telah diadakan pada 22-23 March 2013 yang lalu. Dua hari majlis berlangsung dan orang ramai termasuk pelanggan tetap berpeluang untuk melihat model2 motorsikal terkini di Kapar Motor, menguji pandu motorsikal seperti Benelli TNT & T-Rek..Ducati Diavel..Moto Guzzi dan lain2. Selain tu..makan2 (wajib ade makan2 niii) dan juga cabutan bertuah yang mana hadiah utama atau 'Grand Prize' orang kampung aku kata tu sebuah motorsikal Modenas 110cc. Wow! best gak tu..hehehe.

Ok la beb..citer banyak tanpa gambiran mc tak cun sangat. Jom..kite rewind balik date 23 Mar 2013..dan kite tengok ape yang berlaku :)



P1050687

 masuk2 kedai je ni yang aku nampak dulu..(bleh caya ke :P ). KAPAR MOTORS BIKE FIESTA yg telah diadakan pada 22-23 March 2013.



P1050669

Sape yang tak pernah pergi sini lagi..haa mcm ni le kedai Kapar Motors.



P1050655

Mr.David - ecehhhhh...memalu pulak aihh nak bergambiran. 



P1050676

 ..dan orang kuat Kapar Motors - adik & wife David


Golek.Com

 Abg Ha Lam Ya Mim pun ada..musti la ada sebab datang skali dengan aku. Katanye nak ushar2 motor je. Tapi..aku iya kan aje lerr..huhu



P1050651

 Ushar skit motor2 yang dipamerkan. Ermmm...motor tonggek? Mcm takde napsu je nak tengok..kehkehkeh



P1050652

Haaa...Aprilia Tuono. Cun gak motor ni.. :)




P1050653

 ..dan banyak lagi motor2 yang ada waktu ni. Berminat?




P1050672

Kalo berminat..jangan tunggu lama2, pihak bank BSNC pun ada kat sini. Isi je borang..hehe



P1050656

 ..bleh tanye ape2 yang patut kat pegawai bank tu mcm syarat2 kelayakan dan lain2.



  
 


P1050659

 ..ada gak yang dah tak sabo2 nak mengetest motor yang disediakan. Mcm brader ni..katenya teringin banget nak dapat Ducati Moster 795. So bleh test dulu..lepas tu terus booking :))



P1050657

kalo takut nak test atau  segan yang amat..blh le tumpang2 duduk..anda mampu tersenyummm..heeehee..



P1050664 
banyaknye stok...








P1050662
Diavel &  Boulevard


P1050663

..semakin ramai pengunjung yang datang..








P1050666

Selain tu, booth Ducati pun ada jugak..menjual -shirt2 Ducati dan barangan lain.


Layan gambiran candid skit..

P1050667
Whooop..!


P1050688

alamakkk..! kantoi..dia sudah perasaaan..choii!


try lain pulak..


P1050677

whoop..whooop..!

dah..dah...suke eh korang.. :P

P1050668 
ushar skit ape yang ada kat booth DUCATI nih..




  







P1050678

T-shirt Asia Ducati Week 2012..huuu ni lama punye nih..




P1050679  Amcam bang? bolehh..? - mahal le pulop katanye..




P1050681
opsss..! ni bukan candid ehh..posing dari Adik  booth Ducati. Lupa plak nama..kene check balik dlm FB :P

p/s: haaaaaaaaa...busy nampak ushar friends FB aku..?kehkehkeh..

 P1050658

Next..! ni kaunter ape pulak ni? ok..ni adalah kaunter untuk mereka yg ingin membuat pandu uji motor yang disediakan. Kene isi borang dan T&T applied.

Meh tgk motor yg disediakan oleh Kapar Motors untuk pandu uji..orang kampung aku panggil "Test Ride" kot? lupaa laa.. :P


P1050670
Benelli TNT 899..naked style.



P1050671
wihuuuuu..! baru le bernafsu tgk motor mcm ni :P. Benelli T-Rek 1130. Nak test ke tak? test ke tak?..ok aku test jap lagi..hehe



   P1050674
motor lain yang disediakan utk test..uji..try..Ducati Diavel. Aku cuba duduk atas motor ni...nampak besar tapi takde le tinggi mcm versys. So sapa2 yang selalu dok pikir ketinggian, bleh le beli motor ni :P



P1050675
view dari tepi.


P1050700

Antara mereka yang mendaftar untuk pandu uji motor2 yang berkenan dihati, Satu kali register..semua motor boleh test.





P1050710

Bro Gordon (Benelli Marketing Manager ) suda kasi 'thumb up' ini motor..




P1050711

Bro Cha..baru selamat layan seround Ducati Diavel..




P1050712

Aiyoo..! helmet 'steng' mehh?



ok beb..kasi rest jap..kerak teking.


P1050684


Ehh..! air kosong ke Bang Alim? mana mangkanannyeee..??



P1050682

Diorg pun duk lepak minum air kosong jer.. :)







P1050685

Tengah dok amik gambiran..skali tersengaja snap gambiran ni.. Laa..! member aku..hehehe. Ni otai IBM ni. Sape keje IT tak kenal Aknoor IBM ni..tak tau nak cakap pe..hahaha


Hadiah "Lucky Draw"..

P1050686

Sebelum terlupa..aku tunjuk skit beberapa hadiah 'Lucky Draw' yang bakal dimenangi..




  
P1050689

  Macam aku mention tadi..ni le Hadiah Utama Kapar Motors Bike Fiesta..





P1050690  ..yang selebihnya..hadiah2 lain..


 Okayyyyy..! mangkanan suda mariiiiiiiii...

P1050692

..dan acara makan2 pun bermula. Sapa2 yang dah kelaparan tu sila la yer..ojo isin2 :P

Sambil2 tu..acara 'lucky draw' pun bermula..


P1050693

Mr. DJ yang bertanggungjawab bagi meriahkan lagi event. Lupa pulakk nama..takde dlm FB aku :P


 P1050695

Haaa..ini mcm baru ada cerita. Lepak + minum + makan + sembang..baru syiokkk..



P1050696 ..huii! yang dah selamat akan pun ada..lajuu  :))





P1050697



  ..yang tak makan ape pun ade..hahaha. Jaga perut kata Paiz.





P1050698

..aiii..Ducati lagiii..! bikin hati dukati jerr..





  
P1050701





Whooop..! ni dia..bakal membantu untuk cabutan bertuah. Model yang didatangkan khas dari Kota Damansara utk Kapar Motors Bike Fiesta. Err...lupa pulak lagi namanya. Nanti aku check kat FB friends aku.. :P



P1050721-001

View dari belakang...ehhh! sorii..dah terbiasa amik view scenery ler...adeehhh..chooiiiiii!!



You on candid camera.. ;)

P1050707 



P1050708 


..dahh..dahh...sukenye koranggg..! tak kelip2 langsungg..hahaha


P1050716
     
Hari semakin petang..dan semakin ramai lagi pengunjung yang datang. Mana taknye..tunggu cabutan bertuah le kot?

p/s: aku tak pernah bertuah untuk mana2 'lucky draw' :(





P1050713

..acara semakin rancak. Semakin ramai datang nak belek2 motor. 


  P1050715

Pening ada..keliru pun ada. Mana satu lerr motor yang bikin sentap dihati..




P1050703

"OK..Han, Benelli T-Rek suda ready untuk you test..kasi test satu kali lor.." kata David mcm nak racun aku jerrr dgn motor ni :P






  P1050706
Alamakkk..! ini apa ini..? senapang? sepetol??..hehehe. Ni salah satu gambiran candid dari Abg Polis kite yang singgah sat utk tgk Benelli TNT 899 secara langsung..



...dan acara 'Lucky Draw' bermula..

P1050722 
cabutan demi cabutan..cuma nombor yang naik takde pemiliknye. Adehh..melopeh ler jang oiii..!



P1050723

Siapakah pemilik nombor................owhh! takde2..dah 3kali panggil tak muncul2..heee. Peluang untuk aku masih ada :))


 P1050724

..pemenang bertuah dgn hadiah yg dimenangi..




P1050725


..pemenang bertuah seterusnya dgn hadiah yg dimenangi..



P1050726

..dan lagi.




 Tuan Bai pun dapat hadiah..top box lagiii..!



 ..dann aku pun sebenarnya  tak terlepas dari dari menjadi orang bertuah hari ni. Dapat gak ler Top box tuu.. ahakss!

p/s: camne nak bawak balik  nii...





..dipendekkan cerita..hadiah utama, hadiah yang ditunggu-tunggu.

P1050730  maka hadiah utama "grand prize" telah dimiliki oleh Bro...adehh! lupa pulak namanya. Err...takde kot dlm FB aku..hehehe. Hadiah utama berupa sebuah motorsikal Modenas MR1. 

Tahniah kepada semua pemenang ehh..!



..oppss! jap..ade request bergambiran :)




ok geng..masa utk test motor pulak. Pilihan aku utk test motor hari ni adalah Beneli T-Rek 1130. 


IMG-20130323-WA0025


kasi sekeping je dulu..nanti aku citer skit la pasal motor ni. Tak tau sangat nak review pun sebab sekangkang kera je jarak testnye. Orang lain pusing seround dan balik..aku pulak siap bawak gi pekena soto Sg. Serdang dulu..kehkehkeh. Jangan marah ye En. Gordon..



Habis test T-Rek1130 tadi..adrenaline aku berdegup laju. Phiewwww...! nanti aku citer la yer..next entry ;)




P1050734


..dan gambiran2 akhir sebelum aku menggerakkan diri pulang ke rumah.













P1050737


Last gambiran...Close up skit.



Tahniah kepada semua pemenang cabutan bertuah..dan jugak kepada Kapar Motors yang memberi peluang kepada orang ramai yang mendaftar untuk pandu uji motorsikal yang ada.

InsyaAllah..kite jumpa lagi pada entry seterusnya serba skit review ringkas pasal Benelli T-Rek 1130 nanti.

Jumpa lagi..


Adios,
Han

















 next..



 
Copyright 2010 TayarGolek.Com