Kapar Motors

Archives

0

KMS 6 @ Johor: Kubu Kota Tinggi

TayarGolek.Com Thursday, August 29, 2013

Yoooossshhh…!

Salam Sejahtera semua..

 

Entry hari ni aku akan sambung perjalanan KMS 6 @ Johor dihari ke-2 pulak.

Secara officialnye, KMS6 dihari ke-2 akan bermula dgn sarapan pagi di hotel & seterusnya kitorg akan ke Air Terjun Kota Tinggi (Kota Tinggi Waterfall). Tapi..aku & Griffin ada agenda skit pagi tu. Memey kite dah decide untuk tak masukkan dalam aturcara KMS 6 sebabnye untuk ke tempat bersejarah ni perlu bertolak seawal 6.30pagi sebelum matahari terbit. Mungkin agak payah nak bawak semua..tu sebab decide untuk gerak 2 buah motor.

 

Seawal 6.00pagi lagi aku & Griffin dah bangun + siap2 untuk tayargolek ke tempat yang dirancang. Takde le jauh sangat tempat tu dalam 30KM je pegi-balik. Apa yang aku nak share nanti adalah satu bongkah simen padu atau KUBU ditepi jalan Kota Tinggi-Mersing.

 

6.30pagi..tayargolek time..! Memandangkan 6.30pagi pun masih lagi gelap..so kitorg decide dulu isi minyak penuh2. Nanti tak payah kelam kelibut nak isi minyak..hehehe

 

@ Kubu Kota Tinggi ( Kota Tinggi Pillbox )

P1060939

Lokasinya tidak jauh dari hotel tempat kitorg bermalam..kire2 15KM perjalanan. Ngam2 sampai sini pukul 7.00pagi..memey cantik dah tu matahari sedang elok keluar. Waktu terbaik untuk gambiran tanpa flash.

 

Sejarah Kubu Kota Tinggi:

Sebenarnya ada banyak kubu ni sepanjang jalan Kota Tinggi-Mersing, tapi kitorg amik yang paling dekat jer. Kubu ni dibina masa zaman Perang Jepung dulu oleh pihak British bertujuan untuk menghalang kemaraan Tentera Jepung waktu tu. Kubu2 ni terletak betul2 ditepi jalan..mungkin itulah tujuan yang nyata supaya dari jauh dah boleh nampak.

ok..itu sejarah ringkasnye. Walaupun tak detail..sekurang2nye kite dah tau sebab benda ni dibina..

 

 

P1060940

Gambiran RED VERSYS berlatarbelakangkan KUBU KOTA TINGGI.

 

 

P1060942

Ada 2 kubu dikawasan ni..satu disebelah kanan jalan dan satu lagi disebelah kiri jalan.  

 

 

P1060943

Suasana pagi di KUBU KOTA TINGGI. 2 kubu dikiri dan kanan jalan..

 

 

 

 P1060945 

Kalo dilihat dari dekat..korang akan nampak dinding kubu ni ada kesan tembakan. Mungkin dulunye berlaku pertemburan antara Tentera Jepun & Tentera British..

 

 

 

 

P1060947

Lubang ni pulak digunakan untuk skodeng keadaan jalanraya. memerhati kenderaan/orang dari arah depan jalan..

 

 

 

P1060948

Zoom out skit..2 lubang ni yang menghadap jalan ke arah Mersing..

 

 

IMG_6167

DUSKY BLACK FJR pun tak nak lepaskan peluang untuk bergambiran dengan KUBU yang penuh dengan sejarah.

 

 

 

 

P1060949

Ini pulak kubu satu lagi disebelah kiri jalan..

 

 

 

P1060950

Ini kedudukan sebenarnya..jalan Kota Tinggi-Mersing waktu ni agak sunyi. Tapi skali sekala kereta lalu memey laju2..

 

 

 

P1060951

Cuba tengok dengan teliti..ketebalan simen konkritnye tu. Agak2 berapa inci ye?

 

 

 

P1060952

view  dari arah bertentangan pulak..

 

 

 

P1060953

2 kubu di kiri dan kanan jalan..

 

 

 

P1060954

Laju kete tuuu..memey jalan ni lurus. Syiok laa kalo nak lagan sprint :p

 

 

 

P1060955

kalo berdiri dari sini..permukaannye nampak berbukit skit. Pandangan jalan kat depan tu agak terhalang. So hati2 la yer..

 

 

 

P1060956

Skg kite tengok dari dekat lagi. Ada pintu masuk ditepi nya dan lubang disebelahnye. Tapi pintu ni dah ditutup dgn batu bata. Mungkin ada sebab kot? Kalo tak tutup kang jadik port lain pulak nanti..haha

 

 

 P1060957

Gambiran dari tepi..

 

 

 

P1060958

Semua dah di tutup..sebab dah tak digunakan lagi

 

nak tengok tak mcm mana keadaan dalam kubu ni..jomm!

 

IMG_6173

1st time gak nak tengok mana rupe dalamnye. So..mcm ni la rupenye, siap ada tangga lagi kat dalam tu.

 

 

P1060959

ok..last gambiran – RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR @ KUBU KOTA TINGGI

 

 

Dipendekkan cerita..

 

20minit perjalanan..sampai semula dah hotel.

 

P1060960

Timing yang cun..sampai2 terus breakfast.

 

 

 

P1060961

Cafe Rest Inn Hotel cuma bersebelahan dgn lobi je. Masing2 dah bangun untuk breakfast..

 

 

 

P1060962

Aiii..kang Rapid, ndelok waie? ngombe desek kang..ojo isin2”  -  ayat versi Bahasa Jawa..huhu

 

 

 

P1060963

Wow..! pillion KMS 6 kite semua dah setel? pantas..hehehe

 

 

 

P1060964

Ada yang masih santai2 lepak & sarapan kat luar..semua segar bugar dah lepas dapat rehat yang cukup..

 

 

P1060965

…yang dok mengelamun jauh pun ade..ngeeee

 

 

 

P1060966

“haaa..sape2 nak buat PL & Housing Loan dgn Bank Rakyat boleh contact saya” kata abg Dzuljuri..hehehe

 

Makanan yang disediakan..secara jujurnya sedang2 aje lah..kire OK la. Cuma dalam hal ni..memandangkan KMS 6 ni mencecah 50 orang..pihak hotel sepatutnye bersedia lebih awal dgn jumlah makanan yang disediakan. Jadik..takde la kes tunggu makanan. Aku dah confirm 2 minggu awal dah pun jumlah bilik untuk KMS 6 ni..dah boleh kira dah kan berapa ramai orang nanti.

Lain2..takde masalah. Semua OK..!

 

P1060967

Jpm..serbu..! makanan dah sampai lagi…

 

 

P1060968

Nasi lemak ada..kuew tiaw gorang ada..pilih2!

 

 

P1060969 

Kesian Jaja ni bertungkus lumus untuk memberikan perkhidmatan terbaik untuk abam2 & kakak2 KMS 6..

p/s: eh Jaja ke namanye? lupa laa..sapa hingat?

 

 

 

P1060971

Haiiiiiip..! ko pun nak amik gambiran jugak ye Mon? hahaha..kantoi!

 

 

P1060972

Senang citer..geng KMS 6 je yang conquer  cafe ni..hahha.

 

Alrite geng..bagi masa skit kawan2 sarapan pagi. Lepas ni..ada aktiviti GIGIL yang ditunggu-tunggu..

Kite tunggu update seterusnya nanti..

 

Adios,

Han

0

KMS 6 @ Johor : Rest Inn Hotel, Kota Tinggi

TayarGolek.Com

Yooossshhhh…!!

Salam Sejahtera semua..

 

Kite jumpa lagi dalam stori de mori KMS 6 @ Johor. Bagi mereka yang masih mengetahui apakah tujuan sebenar KEMBARA MENGEJAR SEJARAH ni, boleh refer semula KMS yang lepas2 bermula dari KMS 1 hingga la KMS yang terkini. Dimudahkan cerita, KMS ni lebih kepada ‘tour’ tempat2 bersejarah di Malaysia dalam satu2 negeri & daerah.

Targetnye untuk kite sama2 belajar dan melihat sendiri tempat2 bersejarah yg mungkin kite sendiri tak amik tau atau pun tak pernah pergi melihatnye dengan mata sendiri. Jadi, inilah peluang kepada semua pembaca yang ingin melihat dgn lebih dekat lagi tempat2 bersejarah.  TayarGolek.Com pulak bertindak untuk merakamkan detik2 semua Rakan2 yang mengikuti agar menjadi satu sejarah dan kenangan buat semua satu hari nanti.

Yang paling pasti..setiap kali KMS, kitorg akan mempunyai kenalan baru..masa nilah peluang terbaik buat pembaca yang sebelum ni hanye melihat dari jauh, memunculkan diri dan sama2 beraksi didunia TayarGolek.Com.. :)

 

ok dah..mukaddimah kali panjang pulak..choiii! haha..

Sambung balik ehh…

 

DSCN3746

(pic entry semalam) – hari masih lagi hujan lebat + angin bertiup kuat. Hampir sejam jugak kat sini, kedai pun dah abis stok jajan dah kene serbu dgn geng KMS6. Dalam keadaan mcm ni..aku perlu settlekan satu benda sebelum jadi masalah besar. Hal ape tu??

 

Ni ler al-kisah “minyak botot”..hehehe. Aku citer skit la yer walaupun nama & jenis motor terpaksa dirahsiakan..hehe.

Aku perlu pikul tanggungjawab ni sebelum jadi masalah beso + ganggu perjalanan rakan2 yang lain. Salah seorg peserta KMS 6 ada masalah minyak pulak..level petrol tu dah tahap blinking dah. Kitorg ada kire2 30KM lagi utk sampai hotel. So aku bg 2 pilihan…

 

Aku : “Ok bro..pasal nk setelkan ko punye minyak, aku akan escort ko untuk isi minyak. Aku bagi ko 2 pilihan samada nak isi “minyak botol” atau kite keluar isi kat Shell kay jln besar depan tu..

Dia : “ Saya tak kisah bro..mana2 boleh aje..

Aku : “ Eh,,jgn mcm tu bro..ko kene decide, samada nak minyak botol atau pam minyak?. Kene decide skg sbb kite kene gerak awal dari diorg. Nak tunggu hujan berhenti memey tak ler..kite kene redah

Dia : “Kalo nak kuar brp jauh bro? tapi minyak botol pun ok..ngeee”

Aku : “ ..dalam 7KM kalo nak kuar dari sini. Tapi ko serious ke nak isi minyak botol?”

Dia: “Minyak botol je la bro..ok..boleh je

Aku : “ Ok..aku ikut ko je..tapi kan..moto tukun aku tu pun tak pernah isi minyak botol tau..hahaha

Dia : “ tak pe bro..boleh…minyk botol pun botol laaah..hahaha..

 

** takde gambiran masa tengah isi minyak botol..bukan tak sempat nak amik tapi tak sampai hati..kehkehkeh. Ape2 pun peritiwa tu jadi kenangan manis..jadik bahan kaw2..hhahaha

so itu la citernye..aku & brader tu meredah hujan yang lebat untuk mencari minyak dulu. Lepas setel..baru la konvoi KMS 6 sama2 redah hujan lebat ni terus ke hotel di Kota Tinggi. Maka, misi untuk ‘explore’ sejarah Kota Johor Lama tak kesampaian disebabkan keadaan cuaca yang tak mengizinkan..

 

Dipendekkan cerita..

Ngam2 keluar ke jalan besar..hujan dan teduh dah. 23KM lagi ke Kota Tinggi..jalan pun dah kering lepas hujan.

 

@ Rest In Hotel, Kota Tinggi.

Alhamdulillah..konvoi KMS6 berjalan lancar sampai ke hotel. Kitorg sampai kire2 pukul 7.00mlm. Urusan check-in pulak kene kasi setel. Pasal parking motor pulak..memey aku lega gile2 sebab pihak hotel yang sebelum ni tak dpt nak janjikan parking utk 40 buah motor, akhirnye dapat menyediakan parking khas utntuk semua motor. Susah jugak woo nak deal dgn pihak hotel sebelum ni. Ape2 pun Terima Kasih buat Rest Inn Hotel yg memberikan kerjasama untuk TayarGolek.Com…phiewwww!!

 

 

P1060916

Ni bilik aku & Griffin…bilik untuk yang tak bawak pillion. Bilik yang couple pulak – satu katil ler…ngeee

 

 

P1060917

Not bad hotel ni..biliknye pun cantik + warnanya yang ceria. Memey selesa lah..

 

 

 

 

P1060918

Ruang untuk letak barang pun banyak..so tak payah nk berebut2..

 

Ok..kite tinggalkan dulu pasal hotel. Lepas ni kitorg akan keluar makan malam. So, aku bagi masa 1jam iaitu 8.30mlm – semua dah siap & ada kat lobi.

 

Dipendekkan citer lagi..

P1060920

8.30mlm dah..so sape2 yang takde aku tinggal..haha. Tapi memey kene tinggal sungguh pun sapa yang lambat..

 

 

 

P1060921

Menapak je la untuk ke restoren..

 

Makan kat mana ni?

 

 

 @ Restoran Hasan Ong, Kota Tinggi

Inilah tempat kitorg makan malam yang agak berdekatan dengan hotel. Jalan kaki je dah sampai..

Sebenarnya aku telah ditanye oleh adik kat reception hotel tu katanya “ Encik dah decide makan malam kat mana?”. So aku kata “ semua dah plan awal..kitorg makan kat Hasan Ong nanti”.

Memang pilihan tepat tu encik..kat sini Hasan Ong je yang Ok. Dah buat tempahan ke?” kata adik tu lagi.

Gue sambil2 angkat kening kata “ SIAP..!!” kehkehkeh..

 

P1060922

Wokayy…jalan kaki 5 minit je dari hotel. Ini ler dia RESTORAN HASAN ONG. Restoran Makanan Laut Chinese Muslim yang agak famous di Kota Tinggi..

 

 

 

 

P1060923

Tempat dah tersedia rapi..makanan pun dah ready. Sebenarnya, urusan makan2 malam ni..aku mintak tolong kat Abg Ha Lam Ya Mim untuk bantu urusan makan malam. Al-Maklum ler..kampung kat sini..hehe. Ape yg aku request.. makanan kene ready jam 8.30mlm..haaa tu je yang aku pesan…ngeeee! Alhamdulillah..semua berjalan dengan lancar & tersusun.

 

 

 

 

P1060924

Restoren makanan laut..

 

 

 

P1060925

Satu table 10 orang..bedal sampai licin ok..!

 

 

 

P1060927

Antara desert makan malam…

 

 

 

P1060928

Ikan siakap melintang baikk punyerr..!

 

 

 

P1060930

  ..udang + ketam + ..dan banyak lagi untuk santapan malam.

 

 

 

P1060931

huiiyooo…! meja belakang senyap2 je dah membalun..:))

 

 

P1060932

Ok laa..ape tunggu lagi. Makan time..!

 

 

P1060933

masing2 perut dah kebulur..bedal jer

 

 

P1060934

pusing table jap..tengok preparation diorg sebelum makan…;)

 

 

P1060935

senang citer..Restoren Hasan Ong kene conquer  dgn geng KMS 6 ler…serba biru bro..!!

 

 

HO

So, sape nak ada plan nak ke Kota Tinggi bwk family jalan2..bleh ler contact dulu untuk tempahan.

 

Selesai urusan makan malam..masing2 kata makanan & masakannye sedap & puashati dengan menu yang diberikan. (lupa pulak senarai menu malam tu)

 

P1060936

Balik ke hotel semula untuk aktiviti seterusnya..

 

Lepas ni layan Karaoka pulak..yang ni takde paksaan. Sapa nak join silakan..kalo nak terus balik hotel pun dipersilakan. 3 bilik karok dah di reserved utk mlm tu..

 

 

Sedikit gambiran masa karok..

karok1

Bleh tahan jugak diorg ni berkarok…ada bakat terendam rupanya.

 

 

karok2

Tak kurang jugak yang malu2 pada mulanya. Tapi lama-lama…lepas dia..dia lagi..dan dia lagi..lagi dan lagi..hahaha

 

 

 

karok3

yang ni bilik sebelah pulak…tak ramai pun. Ramai yang Zzzzz….kat hotel.

 

 

 

karok4

Vicky tgh  layan lagu “Isabella” weiiii…tarik abis..! fewwwitttt..! wihuuuuuuuuuu..!

 

Karok sampai pukul 12.00mlm je..lepas tu balik hotel lah..kasi ZZZZzzzzzzzz & rest.

 

Alhamdulillah..KMS6 pada hari pertama semua berjalan lancar + mandi hujan kaw2 + makan sedap2 kat Hasan Ong + layan Karok pulak. Harap2 semuanya hepi & berpuashati dgn aturcara yang dirancang untuk hari pertama..

 

Esok ada aktiviti lagi untuk hari ke-2..tunggu yer untuk episod seterusnya..

 

Adios,

Han

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com