Kapar Motors

You Are Reading

99

Tips Sebelum membeli motor berkuasa tinggi

TayarGolek.Com Monday, November 1, 2010 ,
Yooossshh...!!

Salam geng..harap semua sihat2 belaka.

Dah 10 hari rasanya tayargolek terbiar..al-maklum ler skg busy skit sebab skg aku dh mula bekerja semula. Nak kene tune balik mode tu ke "working mode". Tu yang pening2 skit sebab penangan 4 bulan lebih punyer MC. Bile start keje plak..dh rasa mcm org baru plak ditambah dgn blur2 nye lagik..

Lupakan pasal tu..kali ni aku nk bg tips skit lah perkara2 perlu diambil kira sebelum membeli motor idaman kalbu.
Maksud "motor" kat sini adalah motor yg berkuasa tinggi ler..harap2 boleh dijadikan panduan bagi mereka yg dah mula terjebak ke dunia permotoran..hehe

Antara perkara2 yg perlu dititikberatkan adalah seperti:

* Tujuan  
- Kenal pasti apakah tujuan anda membeli motorsikal. Adakah utuk daily use?
atau pun sbg weekend/monthly/yearly bike sahaja? atau saje2 beli? :P

* Kegunaan
- Apabila anda sudah mengenalpasti tujuan tersebut, maka buatlah pilihan mengikut kegunaan.
- Bila dh tahu minat & kegunaan anda terhadap motor tu mcm mana..so dpt lah membuat pilihan yang terbaik untuk diri anda sendiri..samada moto tegak, moto tonggek atau motor kangkang. Dgn itu, terhindarlah kes jual motor yang baru dipakai 2-3 bulan gara2 tak menepati citarasa
.
 note: ade juga sesetengah nye yg suka tukar2 motor sekadar nak rasa jer..tu dah kes lain eh!!

* Bajet
- buat kire2 belanjawan dulu sebelum beli samada boleh atau tidak membeli motor tertentu.Tgk2 ler poket sendiri dlu..haha
- Pastikan anda juga mampu 'saving' duit utk masa depan walaupun sudah memiliki motor idaman.
- Kalo ngam2 jer bajet bulanan..lupakan dulu lah sbb kite perlu utamakan mana2 yg penting dahulu..jgn pasal motor blh "missed soru".

Perlu diingat!! Bajet utk motor bukan hanye duit bayar bulanan sahaje yer!! tetapi kene  standby jugak duit maintenance atau parts wear & tear, roadtax & insurance.


* Duit
- Dgn duit yg anda miliki..terpulang pd diri sendiri utk membeli secara tunai atau pun secara ansuran bulanan.
- Kalo tunai tu mmg takde masalah. Tp yg buat loan tu kene buat la research dulu bank mana yg memberi % interest yg  rendah.
- Kiraan bayaran bulanan ade kat sini http://www.tayargolek.com/2010/09/kalkulator-bayaran-bulanan-motor.html


* Lesen B
- Semestinya Lesen B kene ada utk cc >250.
- Kalo tak de lesen B tak blh bawak motor ke? BOLEH..tetapi dari segi undang2 jalanraya TAK BOLEH ler! Perlu diingat sekiranya berlaku ape2 kejadian yg tak diingini berlaku.."sendri tanggung ler"..lebih2 lagi yg bawak pillion.
- Atau selepas dh beli motor baru amik lesen pun OK jugak (ni kes aku ler.
- Pasal lesen B full, blh refer kat sini http://www.tayargolek.com/2009/12/lesen-b-full.html


* Riding gear
- Perlu ker riding gear sebelum beli motor? ini pun bergantung pd lebihan duit masing2. Kebiasaanya, riding gear ni beli bile dh dpt motor..hehe
- Tp mcm aku dulu..naik motor kecik pun pakai riding gear. So, dpt motor takde ler gelabah semua nk beli baru..;)

Faktor2 lain :
* maintenance - kene amik tau ski\tentang kos maintenace motor terutama EO & OF yang mana motor diservice setiap 5000km.

* Harga sparepart - mahal ke..murah ke..berpatutan ke? yang pasti parts wear & tear adalah sgt2 penting utk dikira-kira spt tayar, set rantai + sproket..dll.

* Pilihan motor - refer point no.1&2. selain ikut capability diri sendiri..yg penting jiwa anda sendri terhadap motor dan kemampuan $$ anda.

* Lakukan survey - survey2 ler 3-4 kedai sebelum beli (samada baru or 2nd. Skg pun forum dah banyak..carik jer info dlm tu sebelum bertanya.

* Jika motor 2nd hand - se-elok2nya bawak lah sorg kawan yg betul2 tau pasal motor. Ramai2 tak digalakan takut terlalu byk sgt pendapat blh jadi confuse.

* Ukur baju sendiri - Senang cerita..ikut kemampuan masing2 la yer.

                   
Ini  hanyalah  sebahagian panduan sebelum membeli motor versi TayarGolek.Com. Kalo ade yg lain2 blh share2 kat sini sebagai panduan bersama terutamanya kpd mereka yg betul2 memerlukan info sebelum terjebak kedunia permotoran.
Harap dapat membantu..

Note: Tak kiralah ape jenis motor yang korang pakai.. atau brp cc motor..mahal mahupun murah motor yg korg bawak..yg penting kita perlu ada rasa hormat antara satu sama lain. Selain tu persahabatan tu pun penting juga ;)

Adios,
-Han-

99 comments:

Anonymous said...

Good one bro .... info yg berguna :)

kalan said...

memang tepat semua tips2 nie

aku suka tips tujuan,kegunaan dan ukur baju sendiri

Anonymous said...

apa motor idaman kalbu En tayargolek n apa tujuannya???
sila, sila share..jgn malu jgn segan..

Anonymous said...

ape prbezaan CKD dgn CBU?

TayarGolek.Com said...

Anonymous 1 Nov and Kalan - tq beb. korg ade ape2 nak tambah lauk tak? hehe

TayarGolek.Com said...

Anonymous 5 Nov - aku tak de moto idaman..kehkehkeh! Aku minat motor touring sbb blh ride jauh2..ok tak?

TayarGolek.Com said...

CBU - motor seketul dari Jepung..harga lebih mahal dari CKD
CKD - pemasangan bukan dari Jepun. Kes ER6 ni, pemasangan di Thailand..so harge lebih murah dari CBU

Anonymous said...

Hallo braderz2,

Im bacckkk...utk perbincangan topik kali ni mmg tepatla utk sape2 yg baru nk berjinak2 dlm dunia per-superbike-an ni..mcm kawe ni pernah try ride Kawa Z750i(abg ipar punyer)-kaki terjengket..terus xjadik masuk gear takut moto pegi riderz tinggal..utk ZZR250 rase xleh handle pasal berat n hilang konfiden nk try jln besar..takat jln kampung leh ler..CBR900 member rase mcm fit dgn kawe tp xberpeluang lak pasai member kadang2 jumpe kadang2 haram..so ape pandangan braderz2 sumer - kawe ni berat 74/75 tinggi 174cm senang citer mcm shahir AF8 tu jer...so dipersilakan wahai braderz2 sumer..
**Alchemist**

Tok Kebayan said...

Hello Brader Alchemist,

Okay la mcm ni la.Memandangkan brader dah ada anak, ada hutang rumah lagi (keta dah settle kan?) Aku suggest brader angkat er6n atau er6f atau Ninja EFi 250r lebih dari tu agak mahal pasal RM40K ke atas.Brader pun kena pikir anak nak sekolah masa hadapan nanti.Masa tu banyak nak pakai duit.Isteri mungkin mengandung lagi.Tambah lagi mulut nak bagi makan.Mungkin brader tengok pakcik tempat kerja brader dah upgrade dari zzr250 ke zzr500.Tapi kena tengok gak situasi dia.Dia dah stabil hidup dan kewangan dia.So bole la angkat cc besar.
Macam aku bole kira stabil dah.Gaji aku dalam RM3+++.Isteri aku pun gaji dalam RM3+++. Mula-mula nak angkat ER6n tapi bila aku banding harga aku terpikir...
ER6n = RM32K
Ninja EFi 250r = RM22
Beza RM10K
Dgn RM10K tu aku bole modified dan makeup Ninja 250R.Pasang asksesori mcm-mcm.Adat manusia bila dah angkat moto besar tak kan nak bagi standard.Nanti takde beza lak dgn moto yang sejenis dgn nyer.Paling cikai pun mesti nak taruk ekzos yoshi ke,taruk custom sticker ke, taruk frame slider ke.Semua tu kena tambah duit. Jadi dengan Baki RM10k yang sepatutnya aku angkat ER6n, aku pegi modified Ninja aku dgn pasang ekzos Yoshi slip on carbon,tukar CDI racing,pasang rear hugger, pasang frame slider, kasi custom stiker, beli jaket alpine, but sidi, glove IZ2, Fullface Caberg. Kalau aku angkat ER6n dulu rasanya aku pakai ER6n standard je la sebab duit untuk motor dah takde baki nak beli benda lain yang berkaitan dgn motor.
Apa pun bergantung pada kemampuan kita untuk maintain moto.Pastikan kita masih ada duit lagi untuk keluarga kita.

P/S: Kalau kita angkat Moto cc besar pun belum pasti kita berani nak bawak sampai 200kmph ke atas.Itu sindrom kita tak dapat menggunakan keupayaan penuh kuasa motor kita.

Tok Kebayan

Anonymous said...

Yoooshhh,

Salam sumer...terima kasih atas nasihat bernas tok kebayan tu..mmg sokong..tp pasal masa dh xde ni..kiter sambung mlm kang yer sbb nk gerak pegi keje ni..nnt kawe nk bicang lak pasal standard ke top up mekap moto cmnr..xbrp retila...okla kawe chow dulu...see u'all tonight !

***Alchemist***

TayarGolek.Com said...

Tok Kebayan - duit blh carik..kepuasan mana nak carik?..kehkehekeh.
ikut korang ler motor ape pon korang nk pakai..duit tu duit korang! ...larikkkkkk!!

Tok Kebayan said...

Memang betul duit boleh cari.Memang puas bila pakai moto besar.Tapi tak guna gak kalau kita syok pakai motor besar tapi keluarga kat rumah sengsara pasal perbelanjaan rumah tak cukup.Jadi fikir-fikirkan la kemampuan kita bila nak upgrade motor.Jangan fikirkan kepuasan kita seorang.Tanggung jawab pada keluarga perlu ambil kira sebelum pilih motor.Jangan terlalu ikut sangat racun kawan-kawan sebab belum tentu kawan-kawan yang racun kita tu nak tolong kita bila kita sesak.Itu saja nasihat yang boleh diberi berdasarkan pengalaman aku main motor selama 18 tahun sampai la aku ada 2 keta, 2 rumah dan 3 bijik motor.
Wasalam.

Tok Kebayan

TayarGolek.Com said...

Tok Kebayan - betul ler ape yang Tok ckp & terima kasih sbb share comment kat sini. Tapi memang ade yang berkata "duit boleh carik..kepuasan mana nak cari" pada segelintir yg lebih mengejar kepuasan sendiri daripada keperluan & kepentingan yang mana perlu diutamakan dulu.

Jadi sebelum terjebak..nilai & timbang dulu kekuatan financial kita sebelum memiliki motorsikal CC tinggi. Keperluan hidup perlu diutamakan dulu..hobi ni org kata no.2 pun takpe..

Aku guna motor ni lebih kepada kegunaan utk ulang-alik kerja yg jauh 110KM sehari. So lebih jimat menunggang moto + maintenance..

Anonymous said...

Salammmmm sumerz,

Terima kasih skali lg di atas keperihatinan brader2 sumer bg pendpt masing2 pasal tips2 sbelom upgrade moto ni...so lepas pk punyalah pk...termasukla wat kira2 skit...cuma Kawa250ninja tu jer yg terpacul di benak kawe ni..okla utk kawe yg nk start ni kan...so ape pendpt baderz2 sekalian..silalah...sila...sila..

**Alchemist**

Anonymous said...

lesen B2 bleh bwa x NInja 250R??

TayarGolek.Com said...

Anonymous - B2 boleh lagi bawak 250. Tapi 250 keatas dh kene ade B

Q said...

note: ade juga sesetengah nye yg suka tukar2 motor sekadar nak rasa jer..tu dah kes lain eh!! .....

erkksss...

Anonymous said...

remember .... dengan gaji yang ade ... korg mungkin buleh bagi anak bini makan, bayar bil sana sini, beli gear ride itu ini ... tapi jangan lupa ... nak tts pun kena duit, nak ride sana sini pun kena duit ... so beli je la moto apa yang patut .... peace ....

ayam tambatan said...

kalau ada duit lebih apa salah nya.. biar pembelian jadi berbaloi dan bukan pembaziran...hehehe

Q said...

Saya setuju kata-kata ayam tambatan,just do it ;)

TayarGolek.Com said...

ikut poket masing2 ler..jangan sampai miss soru sudaaa

Anonymous said...

Slm smua. Sy seorg begineer n bru nk berkecimpong ke dunia permotoran >250cc. Nk minta pandangan moto apa yg sesuai utk kegunaan harian dgn pengunaan 300km sehari 5 kali seminggu.

muhamad hakimi rahim said...

salam...
nak tanya pendapat..
moto apa jenis touring yang btter?

TayarGolek.Com said...

Anonymous 30 Dec - motor yang sesuai utk long distance ni agak subjective skit sbb kkdg lain org lain bajet dan lain pulak minatnye. Kalo setakat bajet dlm RM30k++..boleh amik er6n/f atau versys 650. Kos maintenance pun agak rendah.

TayarGolek.Com said...

Hakimi - motor touring utk 650cc ade beberapa pilihan mengikut bajet. Tapi maksud "better" tu bergantung kpd bro sendiri. Kalo motor daam kategori mid range tu. Versys 650 pun ok. KLR650 pun ade..BMW 650GS pun ade..KTM SM990 pun ade..KTM Adventure pun layan. BMW GS1200/GSA1200..tenere atau super tenere. Banyak bro..just tgk bajet jer

Anonymous said...

Slm smua.TQVM atas advice admin on moto yg sesuai for long distance

Siput Sedut said...

huu,bez la..byk tips bguna

Anonymous said...

As-salam, Admin.....
Ape pendapat braders2 tentang kawasaki z800...?
Untuk kegunaan harian pegi balik kerja dalam 200km sehari, selain jimat, ada kelebihan lain atau kekurangan tak bagi motor ini.....?
*Saya baru je nak terjebakkan diri dlm dunia bike nie....guna motor untuk kegunaan kerja sahaja...skrg pakai moto cc110 nak upgred ke cc besar skit....moto idaman z800 dan z1000...
Mintak pendapat daripada sifu2 sekalian.....tq

TayarGolek.Com said...

Anonymous - tak kisah motor ape pun nak guna utk ulang alik kerja setiap hari..asalkan ada $$ utk maintain. z800 guna enjin 4 inline. so bro boleh kire sendiri berdasarkan tips kat atas. motor ni kategori naked n posisi ada membongkok skit.

Hidayat Hamzah said...

salam..saya nak minx pndapat otai2 bikers..saye minat sangat nak pakai r6 . sesuai tak untuk orang baru macam saye pakai moto r6 . baru nak bjinak dengan motor besar ni.tq

Anonymous said...

dh 3 taun tunggu r6. mmg macam2 rintangan nk dapatkn motor tu. maklum lh duit kena usaha bila nk beli something.bukan murah,mahal nk mampos. dah 3 kali awek la tukar, motor tu still xdapat2 lg.haha. skrg Alhamdulillah,dapat jugak akhirnya.

Anonymous said...

Salam bro..

Just nk tnye pendapat superbike ape yg suai untk sy?
Sy ni rendang and kecik orgnye.. Skg ni bwk Yamaha Legenda 115 tu pun kire ok la.. Tkde la berat mane tkde la tggi mane..

So nk tnye ade ke superbike yg sedang2 elok utk sy? Bajet ingt nk beli tahun depan sbb last year payment untk motor yg sedia ade.. Nk buat pelan2 la sbb ikot bajet jugak..

Rase2 mcm berminat dengan Megelli 250RR tu? Tp kat mane boleh usha area Cheras or Sentul? Rase suai tk sbb sy rendah je..

Kalau ade pendapat silakan..

Tq

-Jia-

afit ein said...

Cri je kt mudah.com

Anonymous said...

Ok Afit Ein.. Thank you dpt usha kat mudah.. Nk kene pegi test drive dulu la.. Nk kene tau gak mane tau tk smpy kaki ke trlalu berat ke ape2 ke..

Anyway, thanks for the info.

-Jia-

ramli sam sam said...

saya tak penah bawak moto klac, kat umah moto kapcai jer, skarang dah keje ni, laki bini da stabilm, tgk kawan2 pakai versy, teringin pulak nk beli superbike. (mmg dari kecik minat, tapi ekonomi tak mengizinkan)tinggi 186 cm, berat 90 kg. bole ke blaja time amik lesen jer,dan ok ke kalau lulus, trus layan versy?

Anonymous said...

As salam,

Saya budak baru yang berminat dengan motor besarr ni. Cuma kalau ikut otai2 yang berada disini, rate gaji yang mcm mane utk seseorang bujang memakai motor er6n nih? Agak-agak gaji 1600 sebulan (no comitment) nih lepas x? kalau jadi beli, er6 nih dijadikan kegunaan harian ulang alik kerja. perjalanan 22km pergi balik. kira dalam sebulan lebih kurang lapan kali saya ke hq dgn jarak 70km pergi balik.. Macam bro tayar golek katakan, kita kena tgk poket sendiri..agak dgn rate gaji mcm saya nih boleh ke menampung perbelanjaan selenggara?

hairul nizam said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Saya baru beli ninja 250 2013...nk tukar ekzos bg bunyi kuat sikit tp x tau ekzos jenis apa yg sesuai.tolong bg pendapat sikit.

Anonymous said...

Waa... tips yang berguna dari otai !..

Saya sbnr nyer baru nak join kategori motor clutch.. bnyk jgak laa pilihan... tgh dlm dikema smada nak angkut FZ150i/Ninja 150/cbr150 ...
Tapi skrg ada 'pesaing' baru !.. RKV 200g , Keeway Benelli... cc 200..

tp agak blur jgak laa, CC tu merujuk pd apa sbnr nyer ?.. cuz tgk feedback kat youtube, fz150i/ninja150 yg CC150 blh up laju smpai 140km/h tp rvk200g keeway yg CC200 max pun leh g 130k/h je...

Keeway plak harga plg murah compare dgn yamaha/kawasaki/honda... tu yg rasa mcm nak angkut keeway tapi risau kes 'tersalah beli'... sbb specs motor x fhm sgt.. cuz baru lg bljr2....jd, mintak pandangan otai2 yg dah lama...

agak2 snang jgak tak nak cari casing motor yg ala2 motor racing...cuz x nak laa nmpk sgt fz150i/rkv200g tu nmpk naked dpan..x ngancam !.. :-P thanks bro..

TayarGolek.Com said...

Anonymous May 20 - Gaji rm1600 utk pakai motor CC beso tak cukup selesa bro..senang citer memey sakit nanti.

TayarGolek.Com said...

Anonymous jun 17 - go for FZ150i/Ninja 150/cbr150.

Farid Firdaus said...

hi, saya sekarang guna motor fz150. tapi msaih dalam loan. skrg berminat nak tukar naza blade 250r pulak. boleh tak kalau trade in motor yang masih loan? tq

BOB CAMERON said...

AKUM BRO TAYAR GOLEK,

BRO ADA LUBANG2 MURAH TAK UNTUK SIDE BOX GIVI SIAP TAPAK

redzaeishafeeq said...

assalamualaikum bro tayar golek..

saya hendak tnya pendapat bro boleh x gaji rm3000 ke bawah pakai er6n atau versys 650? atau pakai CFMOTO 650? apa pendapat bro tayar golek..

redzaeishafeeq@gmail.com

TayarGolek.Com said...

redzaeishafeeq - bkn masalah boleh atau tak..kene tgk bajet/komitmen masing2. So sendiri kene buat kire2 bajet dlu. tepuk poket lepas tu baru decide.

redzaeishafeeq said...

last soalan..hehe..dari segi maintenance dan insurance, selalunya berapa kene sediakan?
..Terima kasih encik tayar golek..memang niat dihati nak pakai..tapi saya kene pikir balik semula..

Anonymous said...

salam

Anonymous said...

salam encik2 bikers semua. tumpang lalu dan tumpang tanya. saya baru je beli kawa250 yg baru nih. firsttime beli moto cc besar kit dan takde kwn2 pun nak share crita. so nak tanya dalam ni, ada ke rear hugger yg panjang skit dari yg asal? yg asal ni pendek, air slalu naik tinggi. ke ada cara lain yg lebih cool spaya air ni tak naik tinggi. saya pakai standard, ekor tak buang pun...harap dpt bantu, trima kasih..

Anonymous said...

thanks for the entri..
info yg baik untuk sy yg sedang jinak2 merpati.
nk tanya sifu sifu sekalian..ada x info ttg kawasaki z250.bile agak2 ada di malaysia

mohd nazri said...

Salam bikerz sume..sy teringin nk pkai er6 tu utk wt kje..ulangalik lebih kurg 140km sehari(seremban-kl...kje 6 hr seminggu)..nk th..biasenye servis moto er6 ni bpe kos?sesuai x motor ni utk daily use?psl mnthly tgh kumpul nk bli cash insyaallah..sbb xnk beban bulanan..ataupon kalo ada moto yg lebih sesuai bleh cadangkan..

-Naz-

mohd nazri said...

Salam bikerz sume..sy teringin nk pkai er6 tu utk wt kje..ulangalik lebih kurg 140km sehari(seremban-kl...kje 6 hr seminggu)..nk th..biasenye servis moto er6 ni bpe kos?sesuai x motor ni utk daily use?psl mnthly tgh kumpul nk bli cash insyaallah..sbb xnk beban bulanan..ataupon kalo ada moto yg lebih sesuai bleh cadangkan..

-Naz-

TayarGolek.Com said...

mohd nazri - blh search dlm blog ni pasal maintenance.

Anonymous said...

Komen ckit antara benelli dgn yamaha xj6

Anonymous said...

salam kawan salam saudara. saya nak minta pendapat tentang cbr250r. sesuai ka utk yg dah berumur 40 tahun keatas macam saya.

Anonymous said...

ramai budak sekarang kurang hormat walaupon kwn sendiri :(..2 tahun lps masa aq form 5 tinggi aq 150 cm ja(skang 154cm)diorang gelakkan aq bwk moto.skang aq bwk CBR600rr..ambek kroang

Anonymous said...

Salam semua,
Saya punya bajet 50-60K tetapi masalah utama ialah bike ape yg sesuai dgn fizikal saya: tinggi-173 dan berat 67.
Sebelum ni ade tinjau2 Z800 tpi mcm ade masalah ketinggian di situ. Mohon pandangan.
Remy Puchong

Anonymous said...

Salam semua,
Saya punya bajet 50-60K tetapi masalah utama ialah bike ape yg sesuai dgn fizikal saya: tinggi-173 dan berat 67.
Sebelum ni ade tinjau2 Z800 tpi mcm ade masalah ketinggian di situ. Mohon pandangan.
Remy Puchong

Anonymous said...

Bro Remy.. z800 tu tinggi ke bro yg tinggi.. saya dgn remy ni lebih kurang sama tinggi dan sama berat.. cuma saya ni umur tua dah.. kita angkat saja la itu z800.. cuba pakai setahun dua.. lepas tu baru kita tau pilihan sebenar moto kita..
padhil kuantan.

Helmi Adra said...

Salam..
Nk mntk pandagan otai2 semua..sy berkira2 nk angkat z800..tp mslh ketinggian sy dlm 164cm..sesuai ke dgn ketinggian sy ni dgn z800?

Anonymous said...

kalu ada duit jangan pikir lama sangat...
nanti semua tak jadi..
angkat aje dulu bro.
pakai 2 3 tahun..

lokman pahang

Anonymous said...

salam..blh join ke kat sini? saya ni peminat motosikal retro klasik moden mcm royal enfield, kawa w800 n moto guzzi..mgkin angkat royal enfield bullet 500 sedikit masa nnt. Ada tak antara otai2 kat sini blh bagi pandangan atau apa pendapat tentang motosikal RE ni? sebab saya suka naik motosikal scara santai je n agak gemuruh naik laju2..niat nk pakai utk bw pegi keje n ride hujung minggu je..apa pun thank you sifu2 smua.

wan.

haliza wati Muhammad said...

Tips2 yg brmanfaat.. Trm ksih

haliza wati Muhammad said...

Tips2 yg brmanfaat.. Trm ksih

mhdafq said...

Salam semua.
Saya ni kiranya baru nak berminat dengan superbike. Sekarang ni pakai 135LC. Jadi untuk beginner macam saya ni, motor apa yang sesuai dari semua aspek?
Tinggi lebih kurang 180cm++ berat 59kg.
Dan saya nak tanya motor 250cc apa yang kos maintenance murah, spare parts senang cari and harga pun berpatutan?
Saya banyak buat survey tentang motor 250 ni, antara CBR, Ninja dan Megelli mana yang sesuai dari semua aspek?
Thanks!

Aku Budak Nerek said...

Assalam,

Tumpang share sikit, motor apa apa pun yang nak pakai bergantung pada pendapatan dan lebihan duit. Macam Han cakap, bukan setakat nak bayar bulanan jerr. Wear and tear lagi banyak nanti. Sekarang nie nak beli motor besor dah senang, loan banyak dan varieties pun banyak sejak banyak CKD nie. So pakai moto besor bukan lagi nampak satu benda yang menakjubkan.

Terpulang pada citarasa dan bajet. CKD paling banyak diminati sebab harga berpadanan dengan ekonomi sekarang, tapi bila dah ramai sangat pakai, dah jadi mcm motor biasa jerr nanti. Sekarang nie trend Z800 sebab bunyi best, kalau dulu trend ER6 dengan Versys. Tapi sekarang versys dan ER6 dah kurang glamer sebab dimomokkan dengan issue valve. Honda pun dah masuk berperang dengan CB500 range dia, Yamaha mempertaruhkan model XJ6 dia. Suzuki jerr blom berbunyik lagi.

Kalau nak rare, pakailaa motor yg luarbiasa sket. Baru laa kalau parking nanti org jeling jeling...hehehe. Apa apa pun, pikir beli untuk kegunaan apa. Layan corner, layan bunyi, taksub dengan brand atau jalan jalan...pilihan di tangan anda.

Anonymous said...

Asalamualaikum sy nk bertanya pendapat tentang honda cb500f, ape baik, ape buruknya

italian said...

salam bro...syok tengok n dengor tips2 member suma..saya ada gak cadang nak amik moto besau ni..teringin ktm duke 390...mintak pandangan otai2 suma pasal moto tu

italian said...

salam bro...syok tengok n dengor tips2 member suma..saya ada gak cadang nak amik moto besau ni..teringin ktm duke 390...mintak pandangan otai2 suma pasal moto tu

Sturm Zusatzklausel said...

asslam suggestion here - adalah lebih molek yg nak review bike jenguk2 forum Malaysian Bikers Community (MBC)(paling famous amos bagi Ku).. banyak info dalam tu... Ku lihat penat Tuan Rumah nie jawap soalan yg macam... peace... Rocket safely ... nice blog watashiwa manyak like la cengini

Mohamad Azlin Katan said...

Just To Share pada rider yang tanya beza between CBU & CKD...
CBU - stand for complete Build Up : betul tayargolek explain datang seketul dari oversea... Origin pemasangan kat foreign country... masuk kat sini cucuk kunci terus jalan.... kena isi minyak dulu ler...

CKD - stand for complete knocked down... Pasang kat malaysia... parts2 dibawa masuk dari foreign country then di pasang di Malaysia... harga lebih murah pasal banyak pengecualian kerajaan bagi tuk meninggkatkan technology pemasangan kat malaysia nie...

just to share...

Mohamad Azlin Katan said...

Just To Share pada rider yang tanya beza between CBU & CKD...
CBU - stand for complete Build Up : betul tayargolek explain datang seketul dari oversea... Origin pemasangan kat foreign country... masuk kat sini cucuk kunci terus jalan.... kena isi minyak dulu ler...

CKD - stand for complete knocked down... Pasang kat malaysia... parts2 dibawa masuk dari foreign country then di pasang di Malaysia... harga lebih murah pasal banyak pengecualian kerajaan bagi tuk meninggkatkan technology pemasangan kat malaysia nie...

just to share...

Mohamad Azlin Katan said...

ble share ker advantage & disadvantage versys1000cc.. berminat & bercadang nak rembat sebijik...

Riz said...

Assalamualaikum

sy ingin minta pendapat dr yg berpengalaman dgn SBK..

Sy berminat utk memiliki R6..sebelum ni sy memiliki 125zr dan bercadang ingin merasa cc lebih bsr..

Jika blh sertakn link tip dan panduan serta info tentang maintainance R6

Anonymous said...

hello gang, ni aku nak bagi smangat skit utk korg yg teragak2 nak beli moto besar, niat klu x disertakan dgn nekad xbwk korg kemana2, no pain no gain omputeh ckp pendek kan cite bile da beli moto besar tu smpai time mse roadtax insurance mati time tu br la otak digunakan sepenuhnye utk carik duit.
aku nak cite pasal aku skit,aku ownership z800 dah setahun dah aku pakai,aku gaji RM1200 je sebulan, keje pon kat mydin je.baru kawin 3thn anak sorg, bini gaji RM2000,kira income isi rumah br RM3200. commitment mcm2 satria neo, rumah sewa. klu nak list kan mmg bejela, tp klu nak tggu cukup br pakai sampai tua pon xpakai2. time muda la klu nak pakai moto besar da tua duit ade pon kuderat da xde. ni aku br hidup kan insurance moto aku debak debuk RM2000 gak abes nasib baek ade BR1M tu ari bwt tambah2. nampak tak?bnde tak rancang. ade je lorong dia nnti. chill brader...(note: aku xcakap br1m tu bagus)



mohd saufi said...

Anonymous 16 january, aku setuju ngan ko... kot mana pon mesti ada lubang, yang penting rajin usaha.. aku pun dok berangan ni... tp x tau sampai bila nak berangan, agak2 dah masuk dalam kubo baru habis berangan kot.. nak beli yang minat macam cbr600 bajet x de, rasanya takat kawasaki 250 jela.. ke... ada sapa2 nak tolong sedekah sebiji kat aku... kurang2 korang dapat gak pahala... kikikiiiii

Anonymous said...

salam bro.... sebelom ni da ade wat research sket utk moto beso ni, mcm bc forum n blog such as lowyat n malaysian biker dll n mmg minat sgt2 kt benelli tnt 600. ade sapo2 yg ble wat tambah2 lg ke pasal muto ni. n lg satu pasal maintainence tu bro ble kasi detail lg x? mcm tayar biasa brape km kne tukar n range price, rantai n sporket bile kne tukar n budget, n others normal maintainence...time kasi semua.....
p/s: racunilah aku....hahaha

Anonymous said...

Assalamuaikum..
T.kasih krn adakan bolg y bagus ni...boleh tambah ilmu dan kongsi2..
Saya nak tanya pandangan otai2 kat sini sbb nak beli motor tp tak tau sesuai ke camne...huhuhu sbbnye
1. Motor tu nak bawak gi keja balik keja.. Banting (Pantai Morib) ke KL.. 160KM pegi balik..kena pindah ke banting dr KL..wife buka kedai kat sana..
2.selesa utuk dibawak sbb tinggi hanya 186cm jer.
3.perjalanan lalu jln biasa skt pastu highway Maju ngan SKVE..kereta semua bawak laju2. Takut bwak cupcai kena angin kereta...
Rasa2 mcm nak angkat versys650 kalu xdpt baru 2hd pun leh gak...harap otai2 dpt bantu..t.kasih

TayarGolek.Com said...

*V1000 - aku nampak lebih pada "tourer" not "dual purpose".

*R6 - it's sportbike..maintenance tu paham2 la kalo dah motor performance. Takkan nak pakai ekzos standard? takkan nak pakai tayar touring? nak bawak motor ni hari2 pegi keje? ..lain2 boleh pikir dulu sebelum beli. Baca tips betul2..then u will know what kind of bike is suitable for u.

*kan aku dah kata..tepuk poket tgk duit..hehe. Kalo korg rasa boleh beli moto beso..beli je..heheh. Tapi sendiri mau ingat..korang sendiri akan tanggung sebarang $$ nanti.

*

Elly_z said...

Salam Abang2 and adik2 riderz..

Saya ni baru nak berjinak2 ngan motor kuasa besar.. agak lewat la bg saya kaum pompuan at the age 35+.. lesen pon L (B) lagi, dah tak lama dah nak final test (nervous!), sama2 test ngan hubby, doakan kejayaan saya. Apapon, ngah ricky2 Versys 650, ingatkan nak ber"touring" la ni.. thanks for the above info and minta tunjuk ajar yer semua... dr saya Lady Rider..

Fairuz Amer said...

salam brader2 di sini...kat kedai moto mana area sg petani kedah @ kt pineng yg terbaik dan murah serta bleh kawtim...hehe

Anonymous said...

assalamualaikum....

saya sbnranya baru nak jinak2 ngan moto besaq nie..skrg nie masalah saya sbnarnya membuat pilihan moto idaman saya ktm duke 390 atau cb500f . Jadi untuk beginner macam saya ni, motor apa yang sesuai kepada saya nie?
Tinggi 172cm dan berat 62kg.
saya beli pun untuk kerja dalam ( 80km pergi dan balik )
mohon pencerahan abang2 mambantu saya.......

Thanks!

Advie Motor said...

The information is very useful my friend,, Thanks,,

Anonymous said...

errrr kat malaysia nie semuanya mahal....nak pakai cbr 250 pon susah....padahal motor biasa je...kesian tengok rg malaysia struggle kumpul duit gaji seciput nak beli motor .den minat jugak walaupon x de komitmen tapi pikir2 last2 better simpan je duit kat tabung haji cukup masa keluarkan buat unrah dan haji suat saham akhirat...kalu umur panjang dapat la merasa motor besar lepas withdraw kwsp nanti...jadi la rider tue...alahai apa kan daya semuanya tak kekal...

marul said...

Sy bru angkt cbr 250..ad tk group moto besar kt area batu pahat..

Anonymous said...

Gaji 4.5k sebulan
Loan rumah 1.2k..kereta dh settle
Berkahwin anak satu..
Agak2 lepas tak nk angkt versys 650
Kire2 mcm lepas tp nk tsnye otai2..
Sbb theory ngn practical lain beb

Anonymous said...

....istri tak brkerje
Ingt nk beli by monthly instalments basis. .ok x?

TayarGolek.Com said...

marul - group southern memey ada tapi kene cari..

Anonymous 31 Mar - aku dh bgtau, motorsikal besar kalo nak beli kene fikir kegunaan..tapi kalo duit dah ada, memey minat..tepuk poket tengok poket.

TayarGolek.Com said...

Anonymous 13 Apr - tak berani nak kata Ya atau Tidak. Bro kene buat kira2 sendiri. Kalo tanye kedai..submit loan sure lulus.

todes reeko said...

bro bg info pasal KTM duke 390...tQ

todes reeko said...

bro bg info pasal KTM duke 390...tQ

Amirul1994 said...

Salam,Taya golek.com...Boleh terangkN sedikit tak pasal kawasaki z250..agak2 sesuai tak dgn berat badan saya yg 125kg ni.......Hanya sekadar mampu dgn cc250

Anonymous said...

assalam...tumpang tanya..sy bercadang nk angkat r6 atau r1...selain hrga motor,maintenence,roadtax,insurance,apa lg kos yg ada??roadtax n insurance brapa utk r6 or r1??maintenence mahal ker kalau sy beli motor yg second hand punya??harap otai2 dapat beri tunjuk ajar...tq

*sy insan yg jahil tentang ilmu permotoran...

Anonymous said...

hmm rmai tol yg masih blur pasal nk amik motor ni haha, pasal bende kecik ni silap pilih pembaziran mula berlaku pasal masing2 tanak servey cukup2 padahal banyak info kat web2 pasal moto ni, malas yeh nak wat servey?kalo yg kayo takyah bg nasihat la pasal dh kayo haha,yg bajet sedang2,nk cari utk commute tiap2 hari n minyak save better amik blade or ninja 250r,takyah ikut member sgt yg trus pkai inline 4 sblum mula dari bawah yg penting experience dah ada disitu,biar apa org nk kate,yg pnting moto anda,anda yg bawa,selamat smpai di destinasi.Banyak kes yg terdiri dari = bru nak berjinak-beli tros 600cc - 1000cc supersport-bwak mcm badut-pastu xcident-arwah dulu baik orangnya,ini bukan lawak yg sy buat sbb sy pun servey2 gak forum2 geng2 bikers aktif di malaysia, byk berita camtu dlm forum dorang, salah satu yg sy tau budak bru lpas spm,bapak blikan suzi 1000cc, pastu join convoi dan mninggal mase konvoi berjalan,sori pnjang lebar plak den berdrama haha pasal pelik gak ramai yg masih taktau nak amik moto camner padahal bukan susah sgt nk servey,yg penting anda suka bwak moto camno?macam lanun?suka santai?suka bongkok?suka kangkang?or tegak?dh tau barula wat kira2 haha,pelan2 kayuh,biar lambat asalkn tak membazir berpuluh2 riban hanya untuk kesilapan kecik yg telah anda lakukan akibat nafsu terburu2 anda..sekian

Anonymous said...

Salam pembaziran..
sy masih bujang umur 27 dgn gaji average 10k minat sbk r1 or r6 tapi x pnah try lagi both bike. Dlm pada sama minat design duke 390. Teros beli duke sbb murah. Tapi lepas sebulan beli dah rasa nk jual sbb nk upgrade. Rasa nak angkat r6 tapi takot x dpt nk keep up dgn maintenance n komitmen lain. Haih..minat lain survey lain beli lain...contoh pembaziran

Anonymous said...

saya rider perempuan..tinggi 150cm je..kaki pn x ckup pnjang..first time bw motor Z250 dh willi sbb x pndai kontrol clutch...tp skrg sy dh mampu bw cc>250..sbb minat punya pasal sy lupakan tentang ketinggian sy.....

TayarGolek.Com said...

Beli motor ikutlah kegunaan i.e: tour, race, beli saja2 buat ngeteh, daily use dll. Faktor2 yang aku kongsikan utk difikirkan sebelum membeli. Harap dapat buat pilihan tepat. Harga motor ni mahal + partsnye + roadtax/ins. So fikir masak2 sebelum buat keputusan k.

TayarGolek.Com said...

Tak cukup tinggi..byk after market part yang boleh dipasang untuk kurangkan ketinggian motor atau tukar suspension. Tapi ada ler kos tambahan yang diperlukan. Ape2 pun..ride dengan selamat.

rohimi said...

Saya berumur 45thn...dah 2 thn pakai cbr250r abs. Kalau nak kira tu moto gen Y...tp beli utk ulang alik Bangi-KL sbb moto low maintenance jimat minyak tp high torque jd sesuai utk kegunaan di jalan sesak..kalau nak kata psl racun memang dah lama upgrade maklumlah jiran2 semuanya pakai moto 600cc ke atas..bila ride memanglah selalu kena tinggal. The point is what is yr priority in life?..memanglah syok bawak moto besar tp adakah itu keperluan atau kehendak? Kalau.nak dikira memanglah mampu nak upgrade tp kenapa perlu terburu2...x kan lari moto tu tambahan pula akan ada saja model baru nak keluar...buat survey tengok bajet dan yg penting beli utk apa ( sgt setuju dgn Admin ). Umur bukan masalah...kalau dah x larat bwk moto tonggek nnti kita tukarlah moto tegak atau.moto kangkang...yg penting...enjoy your ride!!!

waswas said...

Anda baru saja menuang minyak petrol dekat api yang membara.. Hahahaha

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com