Archives

3

Ride Dunhill Nan Sebatang Ganu Kite Part 4

TayarGolek.Com Saturday, March 11, 2017
Yooossshh...!!

Salam sejahtera semua..

Baiklah.baiklah..last update 23 Ogos 2016. Bermakna 7 bulan lebih tak berhapdate!!bhahaha..bersawang betui la blog aku ni. Cuti baru2 ni baru la ada kesempatan buat pembersihan sarang labah2..lipas2..segala mak nenek kasi vacum..kasi bersih segalanya..haha

Ok..harap skg dah bersih dah :)

Nak aku sambung lagi ke citer DUNHILL NAN SEBATANG NI? :p



Lepas gambiran berkumpulan tadi, kitorg sambung lagi tayargolek. Next mission nak cari kepok lekor katenya. Nak bawak balik ole-ole..


Beberapa ketika, kitorg berhenti di kedai Keropok Lekor 008 Kelulut. Haaa..time standby duit banyak2 sebab nak borong bawak balik KL kepok lekor tu. Ride pun santai2 je.so take your time la ehh.. :)


Nasib baik parking untuk motor ada..kalo tak jenuh jugak nak mikir mana nak parking huhu


Relax2..bawak bertenang dulu, Suhu badan masih hangat..masing2 bawak diri berehat2 dulu sebelum acara membeli kepok.


Tuddia ..betui2 parking depan kedai..hihi. 


Berehat dibawah pokok yang rimbun..
angin bertiup sepoi2..
amboiii sempoiii
macam kene dodoi...
uhhh sedap oii..



Cakkk!! tengok muka Jojo dah tebakau dah..
pasni sapu krim Ku Puteh eh Jo.. :)


Yang melepak..yang sibuk membeli kepok..kite ada 30min kat sini k.


Nin diaaa..kepok lekor siap goreng..panas lagi baru keluar dari side box GS...kihkihkih
Makan ramai2..cecah sos kepok lekor ori..uiii sedap baq angggg!
ngencess bile teringat balik.
Repeat yok!

TQ la abam Kemal GS yg sudi open sidebox tu ..open kepok lekor goreng..memey nikmat semulajadi bile makan ramai2 kat sini...


Aku pun tompang la sekaki makan kepok lekor ni...


"Makan lagi..makann lagi" kata wife Akmal.

Udah2 la tu bang Halim..usah dikenang peristiwa makan durian tu.
Durian kat Pasar Payang tu biasa2 je..hahaha.
nanti pi Janda Baik ehhh..cari durian :)


Uikkk?? ni round yang ke berapa bungkusan ni? :p




Lupa nak bagitau ..kat sini pun ada jual air nira sejuk dalam botol.
Kene sebotol memey mabeles.
Kami sudah..anda bile lagi? hahaha..bakar line ;)

OK geng...5 min lagi kite on the bike k..


Wajah2 sayu ..berat rasanya nak meninggalkan Kuala Terengganu..ecehh! takpe la..kite arrange lagi nanti ke sini. Blh melawat sabahat2 DP Adventure Team di Dungun.




Khai..ko jangan nak buat2 muka sedih ehh. Kitorg tak jauh..kat KL je. masuk gear 6 sampai dah.

OK..semua dh shopping kepok. Yang takde box..tak dapat nak nolong.

Jom..siap2!


On the bike!

Sebenarnya..kitorg ada stop sekali lagi sebelum exit ke LPT2 melalui Dungun. Stop untuk solat + makan kari kambing. Sedap ahh...ni semua Khai punya racun suruh makan. Tapi memay berbaloi. Next time blh singgah lagi.

Dipendekkan cerita, kitorg masuk ke LPT2 untuk ke KL. Salam perpisahan dari kawan2 untuk Khai. InsyaAllah..kite ketemu lagi. Janji tetap janji..DUNHILL NAN SEBATANG yang aku pinjam dulu dah pun selamat dipulangkan. Thanks Khai. Dgn DUNHILL tu..idea ride ni terjadi.
Lepas ni tak blh pinjam2 DUNHILL lagi dah..kite #vape on
hahaha..

LPT2 Dungun..



500m ke tol Dungun. First time ni guna highway LPT2. Tapi ini aje lah jalan yang boleh jimat masa skit..


Nak dijadikkan stori de mori RIDE DUNHILL NAN SEBATANG ni lebih drama..Tiba2 aku macam kene prank!! hahaha..haduii. Nak tau kenap3?


Meh aku stori de mori .

Waktu tu aku betul tengah asyik melayan highway LPT2 ni..dah la depan sekali. Sekali pandang side mirror..meriah nampak lampu2 motor kat belakang. Jadiknya, sambung lagi keasyikan bawak motor di LPT2...

Kali ke-2 tengok side mirror, "ehhhhhhhhh...mana diorg semua? apesal semua takde? ahhh...kacau. 
Aku berdoa,,,andai kata aku ada buat silap..tolong la jgn prank aku tinggalkan aku sorang2..uwaaaaa"
eiii..macam nak nangis nis.

Tiba2 nampak sebijik kelibat motor dari belakang meluru kearah aku. Time ni dah slow down dah. Jojo..datang kat sebelah aku.

Jojo: " Abang Han..motor abg Halim tayar melotup..!!!"
Aku : "tayar motor molotup? ehh..tekojut den ni haa..! (tetiba tetuka loghat nismilan pulak ni apo hal? hahaha). 

Serta merta berhenti..patah balik lawan arus ikut emergency lane.





 Maka..inilah kejadian nye. Aku masih belum pasti ape yang berlaku..ini serba sedikit membuatkan hatiku gusar..gundah gulana..

Dengan wajah yang tenang..aku tanya kat Abg Halim.

Aku: " bang...saya ingatkan tadi saya kene prank dengan kawan2. Nak kata April Fool...bukan bulan dia kot. Apa yang berlaku bang?"

Abg Halim: "Saya Ketua Keluarga tau...!! ehh ..silap skrip..sori2..huhu"
                    "..saya belakang awak tadi, tengah sedap pulas throttle..tetiba motor saya tenggelam jadi                       mcm motor bot. Pastu berasap. Saya ingat tayar molotup. (ewahh tukar loghat jugak                            tetiba ehh?). Terus berenti tepi, dah check tadi rupanya besi "tulang anjing" tu patah.                            Jadi..absorber tak blh berfungsi.."



Geseran yang kuat mengakibatkan plastik bawah seat ni jadik seperti dalam gambiran.


Kesan tayar yang tersangkut pada plastik bawah seat. Nasib baik tak pecah/koyak..




Inilah besi yang orang panggil "tulang anjing" ni yang patah. Rupenya, owner sebelum ni pakai yg after market punya :(.

So apa plan skg?
Plan skg,,aku call mana2 kawan2 yang berada di Dungun kot2 blh hulur bantuan.
Akhirnya, dapat contact tow ..untuk bawak mana2 bengkel berdekatan samada di Chukai atau mana2 la yang ada.




Dari sejam..ke 2 jam..masuk 3 jam. Tow tak sampai2. Katenye on the way..adoii!
Sabar tuan2 dan puan2 sekalian..dalam keadaan mcm ni, moral support kena bagi. So far, takde yang jumpa aku untuk mintak izin gerak dulu. Semua sepakat nak tunggu dan gerak sama2..




 Semua penat..semua kepanasan. Tapi Rakan2 TayarGolek.Com semua setakat ni takde yang pernah mementingkan diri sendiri untuk meninggalkan kawan2 yg mengalami masalah motorsikal. TERBAEKKK semua!!



Masih sabar menanti towing yang dijanjikan. dah hampir pukul 5ptg. Masih tak sampai2 lagi..
pehhh..mana lah driver lori ni pegi agaknya.




Akhirnya, hampir pukul 5.30ptg, baru lah tow sampai ditempat kejadian. Lega...Alhamdulillah, Settle satu urusan. Urusan ke-2, dengan bantuan sahabat2 DP Adventure Team, Khir dah roger bengkel kawan dia di sekitar Kemaman kalo tak silap. InsyaAllah bleh bantu..


Kerja2 mengikat + membawa naik motor keatas lori...


Akhirnya..siap. Final check...dah ok semuanya, baru kitorg gerak sekali.




Kitorg semua sampai di bengkel dekat nak maghrib dah. Ape2 pun maghrib dulu..lepas tu baru check motor. Takde gambiran dah waktu ni.

Disaat menunggu motor siap...aku sempat berbiacara dengan kakak2 pillion. Apa yang aku kata simple.." kakak2 semua..apa yang berlaku skg semua bukan kehendak diri yang ampunya. Benda dah berlaku..kite kene tolong sama2 untuk selesaikan masalah. Semua penat..semua letih..semua nak balik rumah. Waktu nilah kite mental kite kene main peranan. Saya takde masalah jika ada kawan2 yang memang nak balik dulu tadi..tapi kene ingat, jika satu hari nanti nasib kite pulak kena..kawan2 tinggal..jangan nangis tepi jalan tau..hiihii"..

Alhamdulillah..semua kakak2 pillion memahami..diorg kata " No hal punya,,,kite tunggu sampai semua siap.."

Thorbaekkk!! :)

Motor siap hampir pukul 11malam. Perjalanan masih jauh..kitorg menerskan perjalanan balik ke KL dengan tenang.

Dipendekkan cerita, semua sampai rumah masing2 kire pukul 3.00pagi. Syukur semua selamat sampai.

Fuhh..drama tak episod akhir RIDE DUNHILL NAN SEBATANG ni?? harap korang suka la bacanye..mana yang baik sama2 kite jadikan pengajaran.

Ride sama2..bile waktu kesusahan, kite settle sama2..InsyaAllah, ukhwah persahabatan kekal sampai bile2.

Ucapan Terima Kasih buat semua Rakan2 TayarGolek.Com yang sudi ride sama2 ke K.T. 
Buat DP Adventure Team,.terutama Lan Dungun yang arrange pertemuan bersama..Terima Kasih.
Untuk Khai..dah jauh di Dungun..keep in touch bro. 
Harap bertemu lagi dilain waktu...

Ok..kawan2 semua. Aku akhiri dulu stori de mori ride ini. Mohon maaf sebab kelewatan + lama nau tak update. Masa tak mengizinkan sangat buat masa ni. InsyaAllah, TayarGolek.Com akan terus berupdate dari semasa ke semasa.

InsyaAllah...kite jumpa lagi di ride yang akan datang. 
Selagi tayar bergolek.selagi itu TayarGolek.Com akan menemui anda semua..
Ride safe semua..
Jumpa lagi..

Adios,
Han
 
Copyright 2010 TayarGolek.Com