You Are Reading

16

Parts - Tukar rantai & Sproket @ SportsRider Motorworks

TayarGolek.Com Monday, June 7, 2010 , , ,
Yoosssshhh…!!
Salam Geng..
Kisah aku minggu lepas..terpaksa kopak lagi duit sebab tukar rantai sekali lagi. Alang2 aku tukar sproket belakang skali. Rantai yg aku tukar sebelum ni baru jer berusia 2 bulan (3 hari sebelum Ride ke Kelantan). Nak buat mcm mana dah nasib aku kene barang yang nak kate ‘tiruan’ pon tak pasti. Korang nilai lah sendiri lah nanti lepas aku buat perbandingan. Aku kesini atas recommend dari salah sorang geng Andalas Bikers..LanCB4. Thanks Lan..

Aku stori skit ape cerita motor aku nih..

Nape tak ke kedai sebelom ni? Memang kali ni aku agak boikot skit dgn kedai yang biase aku pegi tu..korang blh la refer entry yg lama kat SINI . Rantai yang aku tukar 2 bulan lepas bleh katakan tiap2 minggu kene ‘tide’ rantai tu..skit2 kendur. Adoooi!! tension abiss lah.  Dah tu plak 2-3 kali aku ‘fit’kan dia punyer pin. Last2 ilang ntah mana. Getah ‘o-ring’ tu plak dh mula menunjukkan tanda2 nak “melepaskan diri”. Nak kata aku tak jaga rantai..3 hari skali aku spray. Sebelum ni boleh cecah 29000KM++ tp yang ni cume 5000KM++ jer..dh ampeh gilerrr!!!!

Tu yang aku panas..bengang pon ade!! Pegi tanye balik kenape jadik mcm ni..dia kata “..mgkin ekzos suda tukar dia panas..”. WTF punye jawapan..!! Ini melibatkan nyawa beb..mana ler tau kalo tiba2 putus rantai tu masa tengah speeding?? mampos aku tergolek. Gagento pon ade masalah yang sama..sbb dia tukar lepas aku tukar (kes ushar2 kat TayarGolek.Com ler).

Tu ler serba skit kejadian yg aku hadapi. Korang plak jgn terkena plak erk. Rantai brand DID “O-Ring” yang original takde kaler GOLD/Emas.

@ SportsRider Motorworks aka Kedai Panjang.

IMG_1740
Disebabkan hal tu ler aku  ke tempat yang baru di kedai “SportRider Motorsport” atau lebih dikenali dgn nama “Kedai Panjang” yg terletak di Bandar Baru Klang. Kedai racing rupenye..nnti aku stori yer!

Sebelum tukar..aku tanye dulu rantai yang aku guna. Punyer terkejut pomen tu (Katon)..”bang..DID o-oring mana ada kaler gold maa..
Memang sah aku kene tipu. Jom..aku compare dgn kotak yang sebelum ni.

Dulu:
SAM_3633
SAM_3636

Sekarang:
IMG_1721
IMG_1726

** Bile tgk kotak tu takde beza pun..mmg sama cuma size je tak sama DID520V/DID525V.
Tetapi..kotak yang “Sekarang”..rantai nye mcm kat bawah (mcm yang Kawasaki pasang). Tak pakai clip. So..mana satu yg ori?? DID O-ring mmg tak pakai clip..tu yg Katon kompom dgn aku.
 IMG_1725  DID O-Ring “original”

Selepas bertanyekan rakan2 bikers yg lebih berpengalaman..rantai DID o-ring kaler EMAS tu Thailand mari..!

Satu lagi Katon(pomen) bgtau aku rantai jenis “o-ring” kaler emas mmg ade..tp tu bukan DID dan harga mmg murah punye ler. Harge dlm RM140++ mcm tu ler. Pic mcm kat bawah..yang ni sebijik mcm kat motor aku sebelum ni.
 IMG_1746
p/s: Jadi..buat kawan2 yg nak tukar rantai tu hati2 lah. Jadikan stori aku ni satu pengajaran.

Selain rantai, aku tukar skali sproket cap matahari jenis “aluminium” kata nyer lah. Size 45 which is kurang 1 gigi dari yg standard iaitu 46. Sproket depan standard size 15..

IMG_1727 Size 45 (sesuai utk h/way)

Masa utk tukar rantai lepas aku puashati dgn explanation Katon..yang friendly.

IMG_1715Motor aku dah siap2 panjat “podium”..hehehe
Sementara tunggu siap motor aku dikerjakan..meh kite ushar2 skit kedai ni.
p/s: Panjang..ni free advertise yer!! Kene kawtim lebih..hahaha

@ Bahagian Depan..

 IMG_1717 Time ni Panjang tengah busy skit kt opis. Aku pon busy gak dgn gambiran..

IMG_1718 View dari tempat menunggu..syiok gak ade sofa+ aircond kat sini..huhuhu

IMG_1719 ade lagi motor2 racing yg tersimpan..tunggu jer ler MSS, kepompom keluar semua..

IMG_1728
Pilih bang..mcm2 kaler ade. Nak buat baju raya pon boleh..!

IMG_1743
Ni sebahagian jer..byk lagi meddle diorang..

@ Bahagian belakang (luar)
Memang bersusun motor2 racing diorg..
 IMG_1738
IMG_1729
IMG_1731
IMG_1732 Ade lagi motor2 racing diorg ni tp aku tak amik pic semua. Kene datang sendri ler..hehehe


IMG_1742 
Aiyaa..Katon! Lu blh bikin kerja sambil tido meh?? wah lauuuu..!

IMG_1747
..akhirnya siap dah pemasangan rantai & sproket.

Sebelum aku bayar..sempat gak ler  aku & tauke kedai aka Lee Panjang berbual panjang..sembang2 pasal motor, pengalaman racer kat track, tips yg berguna dan mcm2 ler. Sambil2 tu jugak aku promote website TayarGolek.Com kt Panjang.

Haa..satu lagi sebelum aku terlupa..masa sembang2 tu Panjang ade mentioned yang SportRider Motorworks ade buat kursus teknikal menunggang motorsikal @ Track Pasir Gudang selama 2D1N. Bayaran akan dikenakan ler cam biasa tp transportation, penginapan & makan disediakan. Nanti aku jumpa Panjang lagi utk dptkan info lebih detail.

Harga yg aku kene bayar utk parts tadi:
  • Rantai DID O-Ring : RM295  (after discount)
  • Sproket belakang  : RM180 (after discount)
  • TOTAL : RM475
Sekian..
Adios,
-Han TayarGolek-

16 comments:

kalan said...

thanks for the info bro

Rburns said...

Lawa tul sprocket ko... size 44 aritu ko x tanya ker...?!!
So pakai 45 ni apa rasanya.. ke sama jer...?!

TayarGolek.Com said...

Kalan - np..sharing is caring :D

TayarGolek.Com said...

Rburn - 44 aku tak tanye. Takut cam berat byk nnti. 45 just nice ler utk h/way aku lebih selesa dgn yg sebelum ni. Pickup ade rase kureng skit ler..

flamiyoes said...

hmm.. good advice bro.. especially utk new biker mcm i ni.. hehe

RaYbAkH said...

ko memang racer la Han, tu yg rantai kena slalu ketatkan. Hehehehe.

Dah bole ride jauh?

TayarGolek.Com said...

flamiyoes - benda yg elok sama2 kite war2kan..takut mmbr2 terkena plak :)

Raybakh - dh semestinye..ape pojek? mana mau ride? hehehe..

Mohamad Razif said...

Bro Han,
Bila ko cerita pasal "rantai emas" ni, aku ada jugak kisah menyedihkan lebih kurang sepuluh tahun dulu.

Cerita dia gini.

Masa aku beajor kat KL dulu, aku pakei moto EX5 je. Pantang cuti lame sikit, aku ride solo balik kampung kat Bidor, Perak. So, lama kelamaan, boring gak naik moto kecik. Aku pun pinjam la moto RXZ kawan aku.

Motor dia baru pasang "rantai emas" ni. Branded juga la, mahal lak tu. Nampak memang cantik, lain dari yang lain. Penah jugak aku tengok Shahrul Yuzi pakai rantai macam ni...tak putus, cuma terlucut dari spoket.

Balik pada kisah aku ni, masa balik Bidor ok je...siap bawak bos aku gi masuk kampung orang asli, ada acara sukan sekolah masa tu. Problem timbul masa on the way balik ke KL.

Aku masuk highway PLUS..(kalau naik EX5, aku guna jalan lama je). Bedesup 120km/j...mentang mentang motor besor sikit..pecut aje le. Tengah syok memecut, tiba-tiba ada bunyi pelik keluar dari swing arm. Pelik gak..berenti jap kat bawah jambatan, aku cek kut-kut ada barang yang longgar. Aku tampar-tampar kat ekzos, kut-kut ekzos longgar. Ok je...cuma panas le..nasib baik pakai glove, kalau tak melekat tapak tangan aku kat ekzos tu. Aku suspek ekzos sebab kawan aku ni suka bebenor tukor-tukor ekzos. Mat rempit le katakan. Pas tu aku jalan balik.

Bila sampai satu limit (speed)..bunyik tu keluar balik. time tu aku jenguk kat sebelah rantai. Macam ada bende melekat kat celah rantai. Bila aku stop...rupa-rupanya bahagian pin penyambung dah patah. Aku cek-cek lebih kurang..agak-agak boleh jalan...so aku bawak pelan-pelan. Aku terpaksa keluar dari highway, masuk jalan lama untuk cari bengkel untuk repair rantai ni.

Turun je Behrang,kat situ la pulak polis buat sekatan. Hampeh betul. Buat macam biasa la...road tax ada...lesen hidup lagi...semua rasa-rasa dah komplet. Satu je tak lepas...signal depan kawan aku bukak..tak pasang balik. Adoi..kene saman jugak.

Saman sain..kene setel gak ni. Sampai KL aku telepon bos..dia kata kawan dia kat Slim River nanti boleh sattle. Kene RM30 je.

Balik pada rantai tadi, lepas kene saman, aku pun slow-slow bawak ke Tanjung Malim. Nasib la ada kedai bukak, walau pun hari tu hari Ahad. Tukar pin penyambung biasa, kene RM3 je. Sampai KL, aku bawak dan tunjuk kat kawan aku pin yang patah sebelah tu.

Ini le pengalaman aku pasal "rantai emas" ini. Nampak cantik, tapi tak tau performance dia. Aku sampai sekarang, berhati-hati dengan aksesori kereta atau motosikal yang dijual kat kedai.

TayarGolek.Com said...

Bro Razif..

Dah bleh bukak blog ni bang, panjang komen nih..hehehe gurau jer.
Ape2 pon kite kene berhati2 dgn brgan skg..sbb dah byk yg copy dr ori punyer parts.

Anonymous said...

salam..harga motor skang mahal x??agak2 dlam 20 ke 30k ade x?

Anonymous said...

harga untuk 2013 ni brp lak skrg ni ye??minta pencerahan skit..tq

Mie said...

salam.

bang, hage kat kedai ni valid lagi tak?
nak tau kontek number jika ada..

lag satu, kedai ni recommended tak untuk keadaan skg? nak cari kedai tukar rantai set ni, ramai org gtau anta kat kedai jalan ipoh tu aje..

MIE, Lumut

Azizul Rizal said...

bro, apa tanda2 nak kena tukar rantai? er6-f Aku milage 19,000 Ade bunyi krak krak masa Aku mula nak jalan. tapi lepas berdesup x bunyi dah. dah ketatkan rantai tp bunyi lagi

TayarGolek.Com said...

Mie - aku penah guna rantai kat sini..okla dgn harganye. Tapi lepas dari tu aku tak pakai DID lagi dah. Tukar ke EK japan sampai skg.

TayarGolek.Com said...

Azizul Rizal - better tukar

panjunkz029 said...

Nak tnya kalu belakang kita turun 45 pastu depan kita naik 16 boleh ke..??..sory bertanya..sape yg penah buat performence.dye mcm mne.ye-faiz

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com