Kapar Motors

You Are Reading

199

Dah ade Lesen B full..??

TayarGolek.Com Saturday, December 5, 2009
Yooossshh...!!

salam geng..

Lama gak aku tak update tayargolek nih..now i m trying to do that..

Kali ni aku bukan nk update pasal ride/TTS..but just to share with u guys some info regarding 'B full License".

Ok..bg yg belum ada..harap2 jgn lengah2  utk amik lesen B penuh(Xpecially bg penunggang moto >250cc jer). Aku akan citer berdasarkan pengalaman aku masa amik lesen B nih. Tujuan aku post kat sini sbb ramai yg call bertanye kt mana amik? brp harga? lesen L lama mati..so kene masuk kelas lagi ker? ...ok tu  semua tak jadik hal..yg penting  niat korg utk license B.

1) Kat mana aku amik lesen B?
 - aku amik kt Rakan Ehsan Driving Acedamy di Jln Meru bertentangan dgn Klang Central.

2) Brp ongkos nyaa??
 - RM390 saja dgn 9 jam kelas pembelajaran + dah ade Lesen L B full. Time kelas plak ikut time korg ler..ko diskas ler dulu betul. FYI, test pon nanti kat sini gak..

3) Bleh bayar sket2 tak?
 - Bleh...tp kene setel sebelum korg test.

4) Moto ape erk diorg pakai? ni soklan yg selalu diorg tnye aku..
- Moto ER6N '08 dan Naza Blade 650.

5) Tp lesen L aku dh lama mampos..camner erk?
   2 pilihan:
    a)kalo korg byk duit, bayar jer dlm RM150 - masuk kelas ceramah+ lesen L B full dll.
 
    b) Yg ni plak kalo korg tak byk duit mcm aku+ malas nk masuk kelas ceramah. Ape yg korg kene buat...ni kene pegi sendiri nih..jgn kata takde masa lah..keje lah..ape lah..korg pegi amik cuti..tak pon MC..hahaha

 Macam mana? Cara2 nye mcm kt bawah:

1. Pegi JPJ Padang Jawa, Shah Alam (ni base on aku punye kes.)..naik Tingkat 1.


2. Bawak duit RM20 siap2.

3. Sekeping gambir size passport (jgn gambir kat siggy korg plak), kalo takde pic byr 
RM8..amik instance pic.

4. Photostate IC depan & blakang


5. Pastu amik borang renew lesen L B full.

6. Amik No giliran ..tunggu jap. kalo nsaib korg baik baru nk cecah montot kt kerusi dh kene panggil dh nombor ko tu..

7. pastu masa kt kaunter, bg la salam skit..bgtau nk upgrade lesen L utk B full..tak sampai 5 minit siap dah..

so setel 1 kes..ko dh ade L B full. Tp kene ingat, aku bgtau awal2..utk test B full..lesen korg kene pakai atleast 1 bulan..pastu br boleh test. Kalo tak..kene tunggu ler sebulan walaupon ko dh abis 9jam belajo.. 



So..gud luck geng!!


Adios..

  

199 comments:

kalan said...

bagus info nie

Han said...

thanx Kalan..

Din said...

Nak tanya,

1. Adakah lesen B dengan B FULL tu sama? atau B Full tu sebenarnya B, B1, B2?

2. Kalau ambik lesen B yang defined as "Motosikal Melebihi 500sp", boleh tak bawak motor yang CC nyer bawah 500?

Han said...

Din - sorry lambat reply.
B full= B.
Bile kita dh ade lesen Motosikal B, bermakna semua jenis moto dh boleh bawak..>1000cc pon OK.

Anonymous said...

Salam bro, mmg bnyk info kat hang nyer blog nie, terima kasih.. ada satu persoalan..dalam kes hang yang g trus jpj upgrade L B full nie, ada restriction dari segi tarikh mati lesen L ka..? kalu da lebih 6 thun bley trus g jpj upgrade new L B full ker..?

Thanks bro
Jen

Han said...

Hi Jen..

Takde hal..aku punye L sebelom ni pon dh brp tahun mati..tp bile pegi JPJ kt kaunter tnye nk buat L utk B full..kakak tu just ckp sila isi borang dulu..nnti tnye la kt Guard dia boleh tunjuk borang tu..

harap memenuhi jawapan yer Jen..

Anonymous said...

salam...geng aku bru je lulus B FULL.aku test ari jumaat<8.1.10>..ni cara aku
1)31.12.09 aku g renew lesen L sndiri kt JPJ PERMAISURI<$20>..pas2 aku g IMKEDA bt10 cheras,rgster nm n wt payment<$150>
2)2.1.10 aku g bljr 1jm
3)3.1.10 aku g bljr 1jm
5)aku g bljr 1jm n bookng test n wt payment<$320>
6)8.1.10 aku test n alhamdulillah lulus..pas2 wt payment utk lesen n gmbr skepng<$25>

total sume aku wt lesen B FULL ni $515..huhuhu dlm kategori mahal jgk ni..sbb ad brader yg sm nga aku wt kt bangi dia ckp $330 je...cikgu yg ajr aku plak nk bg $400 utk sape2 yg nk upgrade B FULL ni...2 la pngalmn aku...tq

Han said...

bro Anonymous 10 Jan - tahniah bro..dh dpt lesen B=besar..hehhehe..pasni hati tenang kalo ride jauh2..neway, thanks for sharing..

Nnti bubuh nickname bro yer..

kamal said...

thanx han.. info yg bnyk membantu.. aku nak amik lesen B full gak... aku gi metro driving seksyen 7 smlm... kena byr rm700 utk B full... aku ada D, tapi takder lesen motor langsung dan tak biasa bwk motor ada clutch.. aku stay seksyen 7 shah alam... bagi cadangan sket...62014166

Han said...

Kamal - thnks bro sbb sudi comment..RM700 tu besar amount tu bro..mcm2 ko blh dpt..silap2 leather jaket iz2 blh sambar..

Pd pendapat aku ni lah..harap2 boleh pakai yer. K, macam ni..bro try ke JPJ Padang Jawa dulu..kalo boleh bwk dokument yg mcm aku cerita tu siap2. Bile dh is borang siap nnti ms kt kaunter bro ckp nk upgrade lesen L ke B full. Aku rasa takde masalah utk L tu sbb lesen B2 bkn satu kemestian kene ade..ade org takde B2 terus amik B full. so bro try dulu k..kalo boleh nnti share ler kt sini nnti.

Memandangkan bro tak biasa bwk moto clutch, mgkin bro blh tnye brp bayaran utk belaja extra dr 9 jam..bro pegi je Rakan Ehsan Driving School tu..tak jauh pon dr Sekyen 7 Shah Alam..bincang dulu dgn kerani diorg..sbb kite bwk moto bkn stakat nk amik lesen je bro..tp keselamatan kita dijalan raya..hrp bro setuju dgn cdgan saya.

Biasa yg ajar tu Abg Jamal (Cikgu)..mmg frenly giler la..ko sebut je nama aku..mesti dia ajor ko betul2..hehehe.

-Han-

Kamarul said...

Okey Han... Aku ikut cadangan ko... awal bulan dpn aku gi JPJ dan cari Rakan Ehsan tu... kat mana erk?? ... pas aku buat nanti aku roger ko balik... boleh lepak teh tarik.... thanx bbanyak...

Han said...

ok no hal.. Rakan Ehsan tu kalo ko dr Bukit Raja, masuk jln Meru (ke Meru)..terus sampai ko naik flyover depan Tesco Setia Alam..depan tu traffic lite -> amik kiri. jln terus nnti ko nmpk signboard L sebelah kanan jalan.

Kamarul said...

Han...kat padang jawa... ada restriction la lesen L tu... kalau lesen L mati melebihi 3 tahun... kena apply melalui sekolah memandu...kena apply baru la jawabnya... ku baru jer balik dari JPJ..

Han said...

hmmm..aku kurang pasti ler pasal kes ko ni bro. Aku punyer L brp tahun dah mati..since 2002 kot. Selamber je aku upgrade lesen L B full. Ko ade bgtau detail ke pasal nk buat L tu?

Kamarul said...

takder sgt...cuma dia minta lesen L yg lama... ngam2 lak aku masih simpan lagi... aku bagi dan pastu dia belek2.. dan cakap "L nie dah mati lebih 3 tahun nie, kena buat L melalui sekolah memandu"... t aku try buat kat mana2 jpj lak..manatau lepas..

Anonymous said...

bro kamarul,aku rs kerani jpj 2 xfhm sgt...aku pn da bpe thn mati L tp leh je dpt lesen L bru...bro ad tunjuk x lesen D@B2 yg da ad?xyah wt L nga sek memandu...blh lepas la..
mat chah

Han said...

Kamarul - betul mcm mat chah ckp tu..ko try ckp kt kakak kerani tu kwn2 ramai yg dh buat L B full mcm nih..so far takde masalah. Ko pon dah lama ade lesen memandu..aku rasa diorg yg kt kaunter tu ade yg tak paham kot..

Tp JPJ yg besar je bolh buat..mmber aku dr Bangi pon sanggup dtg Pdg Jawa utk buat L tu..ok jer.

p/s: RM20 dgn RM150 melalui driving school..byk beza tu beb..

Kamarul said...

Han n kkwan... dah 2 kali aku gi JPJ... tak lepas gak... kali nie kerani tu kata aku tak ada lesen b2... so kena apply melalui sekolah memandu gak... tak apa la.. small matter jer... aku dah register kat sekolah memandu rakan ehsan...

time masuk kelas L tu... ada la dalam 20-30 student..aku sorang jer amik b full... siap kena panggil abg B full lak... ada gak aku racun budak2 tu supaya amik B full... ada dah yg nak tukar jadi B full.. aku try ride kawasaki er6n... aku rasa tak la sesukar yg aku mula2 bayangkan... skrg aku rasa yakin dah utk ride moto besar...hahaha.. hehehe.. thanx utk sumer yg sokong dan bagi semangat... ada update nanti aku inform korang lg...

Han said...

Kamarul..mulakan dgn bismillah. Mudah-mudahan lepas ujian B full nnti. mgkin ni satu peluang utk ko belajar balik moto clutch. takpelah..amik positive jer hal tu. kalo Abg Jamal yg ngajor, tnye lah ape2 yg patut sbb bagus abg tu..er6n mmg sesuai utk binner yg baru nk mula dgn motor cc besar. Gud luck bro..

Mohamad Razif said...

Halo riders...nama gua Ajib.

Aku baru je dapat L B full last week. Sekarang ni tengah mengejas masa yang sesuai untuk belajar menunggang dan amik test JPJ.

Story aku gini.

Lesen L aku dah mampos 12 tahun dulu. So baru-baru ni teringin nak bawak motor besor. Mana taknye, kat JB ni banyak motor besor S'pore.

Mula-mula pening jugak mikir macam mana nak upgrade lesen B2 aku ni. Bila tengok kat dlm internet, macam-macam cara yang diaorang bagi tau, cara nak hidupkan balik L. Sebenarnya tak ada cara lain, kena masuk kelas teori 2 jam, pas tu kelas amali 4 jam. Itu kalau buat melalui Driving Academy. Kalau buat sendiri tak tau la. Banyak kut kene sediakan dokument kat JPJ. Aku settle kat driving academy je. Kena RM345.00. Tu pada yang dah ada L (kereta dan motor). Kalau tak ade langsung tu, harap maklum la, kene ambik kelas 6 jam, ujian undang-undang, kelas teori dan amali.

Sekarang ni aku dalam proses mengejas hari yang sesuai untuk belajar sebelum test JPJ. Proses tu amik masa lebih satu bulan jugak, sebab aku sebok dengan kelas lain lagi.

Aku kena sediakan RM430.00 untuk test JPJ.

Aku buat semua ni kat Mega Driving Academy, Pasir Gudang.

Sapa-sapa yang berhajat memiliki lesen motosikal, baik ambik B full terus, kalau nak berangan best sikit....sebab ada B full, kalau tak, berangan motor 250cc kebawah aje le.

Han said...

Mohamad Razif - ooowh..skg punyer cara itu mcm ker? hmmmm..mgkin diorg dah start ketatkan peraturan tu. Kes mcm aku tu kire nasib baik la kot?hehehe..
BTW, thnks for sharing bro.. gue harap lu lepas ujian tu nanti. Tp lepas dpt lesen takmo kerek-kerek aaaa...hehehe

Mohamad Razif said...

Han,
Aku sekarang tengah survey motor. Antara yang tersenarai ialah ER6N dan ER6F. Untuk model kawasaki ni aku prefer lagi ER6F kalau angkat yang baru, kalau 2nd hand aku nak amik ZZR1100. Cuma satu je aku tak berkenan pada ER6 ni...bunyi dia macam motor CUP. Ekzos dia tak boleh edjas bagi garang sikit ke macam ZX6R.

Kat Pasir Gudang ni ada pemilik ER6 "telanjang" ni pakai side box. Cantik gak, macam style BMW je. (Box GIVI).

By the way, satu hari nanti aku akan amik jugak moto superbike ni.

Han said...

Mohamad Razif - semoga tercapai hajat bro..tp bro, jgn le compare enjin 2-inline dgn 4-inline..mmg ler beza giler..

leo said...

brapa lama tempoh masa amik lesen b2 nie...sampai sebulan ka

TayarGolek.Com said...

leo - B2? sori beb..aku tak paham soklan ko tu..

Kamarul said...

Salam... Han... lesen B full aku dah lulus... baru jer tadi... so esok aku gi buat lesen kat JPJ pdg jawa... bulan depan motor aku kuar ah... aku amik fz150i jer... beginer la katakan..hahaha.. wei.. kalau ko dtg lepak shah alam.. aku kat seksyen 7.. aku belanja minum.. 013-2001830..

Anonymous said...

waaaa dh dapat lesen BESOR tu....tahniah ...huhuhhuhuh

Mohamad Razif said...

Bro Hans,

Aku dah lulus dengan cemerlang ujian JPJ 2 minggu lepas dalam keadaan cedera lepas eksiden dengan kereta makjanda yang melanggar lampu merah.

Aku calon pertama yang diuji...almaklumlah..mentang mentang aku test B full, dia kasi test mula-mula. Gemuruh jugak.

Bahagian 2: Titi, kon, emergency brake, no.8 dan selekoh tajam...cemerlang 20/20, manakala Bahagian 3, jalanraya 13/15 (lulus 12/15)..lega.

Bayar RM445 lagi...lesen dia amik untuk combine dengan lesen keter aku. So sehari dua tu aku kene tepek L kat motor. Lesen tarak. Keter tak boleh bawak la.

Sekarang ni, aku dah ada lesen B,D..besok kena renew sebab dah nak expired.

Lepas ni bro Hans, boleh tak kita create satu tajuk mengenai: Motosikal Superbike Mana Yang Harus dipilih...2nd hand Malaysia atau 2nd hand S'pore. Atau Kenapa Harga Motosikal Superbike di Malaysia Mahal?

Adios bro...selamat berehat. Gua pun nak berehat, kaki sakit lagi lepas eksiden ari tu.

TayarGolek.Com said...

Kamarul - congrats bro. finally...dpt gak ko lesen erk. Bagus2!! ok..aku free nnti blh ler ngeteh2 kat seksyen 7..ko mesti tau port best punyer..hehehe

TayarGolek.Com said...

Mohamad Razif - congrats gak ler kat ko bro. Thnks byk2 bg info dlm ni..jd pembaca yg lain blh dpt manfaat gak.

ape2 pon GWS bro..kasi rehat ler baru layan motot..

Fauzi said...

assalamualaikum...

tumpang tanya lesen memandu saya mati tahun 2004. tak pernah renew. adakah saya boleh hidupkan balik macam biasa?

ogy

TayarGolek.Com said...

Fauzi - lesen 'L' ke yg KO since 2004? ade B2 tak?

feedingfirst said...

greenserpent2k7@yahoo.co.uk

Great info. Membantu. Aku baru nak usha Sekolah Memandu dedekat Kajang Bangi ni.Hajat nak amik B-Full.
PERFECT kat Puchong Prima letak RM498.
Jauh la pulak dari Kajang nih.

"Anonymous Said on January 10, 2010 3:19 AM
salam...geng aku bru je lulus B FULL.aku test ari jumaat<8.1.10>..ni cara aku
1)31.12.09 aku g renew lesen L sndiri kt JPJ PERMAISURI<$20>..pas2 aku g IMKEDA bt10 cheras,rgster nm n wt payment<$150>
2)2.1.10 aku g bljr 1jm
3)3.1.10 aku g bljr 1jm
5)aku g bljr 1jm n bookng test n wt payment<$320>
6)8.1.10 aku test n alhamdulillah lulus..pas2 wt payment utk lesen n gmbr skepng<$25>

total sume aku wt lesen B FULL ni $515..huhuhu dlm kategori mahal jgk ni..sbb ad brader yg sm nga aku wt kt bangi dia ckp $330 je...cikgu yg ajr aku plak nk bg $400 utk sape2 yg nk upgrade B FULL ni...2 la pngalmn aku...tq"

--> Anonymous, Bangi tu kat ner eks? Ada contact number?

Untuk pengetahuan kengkawan semua, aku dah ada Lesen B2 dan D.
Tapi standard la, L dah lama expired. Over 10 years already.

Kalau ada info Harga murah kat area Bangi/ Kajang, gitau eks.
Thanks.

Anonymous said...

ade ke tempat yg bleh buat lesen b full x payah test? baya je, x kisah la brape. sbb aku x de masa la nak join cos. lesen L dah ade, moto dah ade. B full je belum ade. tolong bro...

tq.

mohd noor

anak said...

nak tanya, saya 24, ppuan. agak2nya berapa lama dapat pandai bawak moto besar ni ek?saya x de lesen moto b2.tp boleh bawak la moto biasa.hehehe.kat rumah ada yamaha 1100.tp ayah saya ckp, budak ppuan x leh bawak moto besar2 sbb nnti tak larat nak angkat moto tu kalo jatuh..huhuhu...

TayarGolek.Com said...

Anonymous July 11 - agak bahaya bro kalo bro nk mcm tu..dpt lesen tanpe test tu dh mcm lesen TERBANG! aku tak galakkan..mmg ade, ade gak org offer kat aku..tp mana yg dh guna lesen tu pon boleh kantoi..means tak secure ler. amik test je bro..tak susah mana pon!

TayarGolek.Com said...

Salam Anak,

Kalo ditanye brp lama blh pandai bwk motor besar..agak susah aku nak jawab sbb bwk motor bukan stakat masuk gear & jalan..kite kene biasakan dulu dgn jentera yg ade dari segi cara tunggangan, handling, cornering, membrek dll. Tp jgn risau..kalo hari2 bawak lama2 biasa ler ;)

Kalo takde lasen B2 lagi..pon boleh amik lesen B terus tanpa byk soal..cume caranya lain skit. Kene amik teori, ceramah dll(blh refer sekolah memandu)..

Pasal org pompuan tak sesuai bwk motor besar tu kene buanglah tanggapan tu..dh ramai dh ladybiker kt M'sia..bkn stakat org pempuan jer tak larat nk angkat moto kalo jatuh..org lelaki pon sama gak..kkdg perlukan bantuan juga. Tgk jenis motor ler..

p/s: ayah dah ade moto 1100cc..sok2 blh ler tak over motor tu..hehe

kenny said...

salam,
geng, yg korang cerita renew L kat padang jawa tu, kena tunjuk/bawak lesen L tu ke? aku nye dah lama hilang da... camne?
Thanks
-kenny

TayarGolek.Com said...

Kenny - tak silap aku dulu tak payah tunjuk pun lesen L yg lama..dah bertahun L tu mana ler nak simpan kan..

kuryu said...

salam Han, nak tanye, aku ade lesen B2, kalu nak upgrade ke lesen L utk B full, leh ke terus g jpj padang jawa mcm yang kau ckp tu, g tingkat 1, isi borang upgrade lese L B Full, pastu da dpt lesen L B Full

TayarGolek.Com said...

kuryu - kalo ade B2 rasanya takde masalah. Kalo boleh lagi..nnti ko update sini eh..

Kuryu said...

Salam guys, aku da upgrade lesen B2 ke L Bfull kat JPJ Padang Jawa, senang je.. just ikut ape yang Han ckp, cume ada tambahan sket..
1. dokumen yang wajib bawak - salinan IC depan belakang, salinan lesen B2 yang ori (yang ada gambar) dgn yang renewed dan gambar berukuran pasport.
2. amik dan isi borang upgrade ke lesen L Bfull kat pintu 6 tingkat 1. (Mintak kat akak kat kaunter pertanyaan tu)
3. amik nombor dan tunggu giliran
4. bila turn korang, ckp kat akak kat kaunter tu nak upgrade lesen B2 ke lesen L Bfull, byar rm20 , pas 5 min da dpt lesen L b full korang
so, x payah nak g kelas memandu n byr rm150 n dipaksa dgr ceramah 9 jam yg membosankan, save duit n masa aku, hehe..selamat mencuba..

TayarGolek.Com said...

Kuryu - Alrite bro. Tq for sharing..

Anonymous said...

Salam bro2 sumer...kawe nk tanye pasal xbrp nk jelas pasal L ni :
1)Dah ader lesen B2 & D
2)Xde L sbb dh lame xrenew & dh hilang pon
2)Cara2 nk dptkan balik L utk lesen2 tu ler
3)Nak upgrade B2 jadik Bfull
- so gano tu...kawe dh migrain tang punggung nih..xsabar nk nek moto besor lak(sori loghat campur2..one m'siala katekan)
**Alchemist**

Anonymous said...

brader anonymous,
step utk dptkan B full dh ada detail dlm ni,baca abis dulu.. :)
btw diringkaskan caranya cukup mudah, semudah abc saje..
demo duk kt mana?kawe renew lesen L utk B full bule lps kt jpj panji kota bharu, stndby rm20 dgn gmbar je..lesen L lamo kawe pun dh kiok awl2 tahun 90an ari tu lg..tp kalo dh ada B2, lesen L utk B full bole renew anytime walaupun tnpa lesen L lama.. okeh bro..tak perlu pening2 sapa migrain..kalu migrain pikir lagumano nk upgrade ko z1000sx baru pade nk migrain..

-wan-

Anonymous said...

Salam ekzos utk brader2 sumer,
Maafla kalu2 kawe yg baru blajor ni byk tanye ek..barula phm kawe...so kawe mmg ader lesen B2..so still kena prepare rm20 utk wat L kan...then kalu nk renew leh tunjuk jer B2 tu jer kan....last skali nk tanye kalu beginner mcm kawe ni agk2 moto ape yg ngam..xkan nk redah terus CBR1000/Z1000 kot...

**Alchemist**

Anonymous said...

ye bro, just prepare rm20, potokopi lesen n ic serta gambar sekeping..tak sampai 5 minit siap..mudah saje
kalo ada bajet lebih why not terus redah z1000, gtr pun tarak hal..dh dpt tu ikut la step by step,jgn terus hentam naik 200..kena tinggal dgn motor sndiri le jawabnye..hehehe
for my opinion er6/versys adalah jntera yg trbaik utk sesape yg br2 nk kenal dunia superbike dgn hrg yg mmpu milik bg golongan marhain mcm kawe.. kalo bajet limited cari je sekenhen atau naza blade 650..kalo ambik 250 karang tak puas ati plak..tak psl2 lps smnggu dh nk hapgrade

-wan

Anonymous said...

Salam bro2 sumer,
Orait bro wan...baru kawe phm..mula2 dulu mmg nk amik 250 pasal mls nk upgrade lesen so 250 jerla yg bertepatan dgn lesen B2 tu...tp biler pk2 ulang alik sentul-cyberjaya dipanaskan lg dgn mamat2 bikers yg berdesup memancung GT128 kawe ni..mnr nk thn..kalu nafsu mkn pon bole thnla lg..tp view dari blakang bigbike ni tu yg xthn tu...ditambah dgn pakcik sorg ni kat tmpt kawe dulu ZZR250 tp skang tau2 upgrade ZZR500..dh tu org tua lak tu..kira pakcik2 la..terpancut2 darah muda ni..so skang kena settle lesen dulu baru survey moto..ok bro2 sumer..thnx for the advice !

**Alchemist**

Tok Kebayan said...

Hello brader Alchemist,
Nak upgrade GT128 ke cc lagi besar memang boleh.Pasal sesiapa bleh bayar downpayment dan pastu bayar bulan-bulan.Tapi kita kena tengok kemampuan kita nak maintain.Kalo brader rasa bole hidup lagi lepas bayar bulanan moto serta dah tolak kos maintain moto besar mcm minyak dll,then boleh la ambik moto 500cc ke atas. Macam aku dah naik moto dah 18 tahun.Sampai ada keta dan rumah dah.Then aku pun tambah koleksi moto aku.Aku boleh angkat er6f masa tu,tapi bila aku pikir bulanan agak tinggi then maintainance serta spare parts pun agak mahal gak, aku angkat Ninja EFi 250r pasal bulanan serta maintanance dan spare parts kira murah lagi.Laju top speed pun 180kmph boleh capai.
Apa pun bila nak ambik moto besar kena ambik kira masa depan gak.Kena ambik kira makan minum kita cukup tak bila dah angkat moto besar.Jangan angkat moto besar pastu makan maggi je.Duit kat mak bapak pun dah tak hantar lagi bila dah upgrade.Kalo brader rasa mampu semua tu teruskan angkat 500cc ke atas.Kalo tak angkat yang mana kita mampu dulu.

Tok Kebayan

TayarGolek.Com said...

TQ kpd mereka yg tolong bg respond utk bro Alchemist pasal lesen B. BTW, harap bro Alchemist blh masuk ke tajuk ni ( http://www.tayargolek.com/2010/11/tips-sebelum-membeli-motor-berkuasa.html ) dan kita bincang kat situ.

Topic tu aku buat utk dijadikan kayu pengukur sebelum kita decide membeli motor berkuasa tinggi..

Anonymous said...

Salam sumer bikerz,

Terima kasih atas nasihat tok kebayan yg pnjg lebar tu..kawe mmg xthn tgk berdesup sane-sini tp still kuat iman di dada...so mmg dh siap ukur kain suar sdiri sbelom amik ape2 decision...baru planning...sambil2 wat kira2 memandangkan ader tanggungan hidup(ank2 & bini)...selain rmh sbb kete dh abis utang(yahoo..!!!)...cuma ader GERAM jer kat moto2 ni ler..mcm kiter geram tgk aweks2 mase muda2 dulu tu...now kawe plan upgrade lesen dulu pastu baru decide moto ape...itu pon kena tgk tahap selamat walet kiter selain keserasian badan dgn moto..xdela org kate 'moto bwk ko bkn ko bwk moto' yer x ? So ape2 pon mmg bernas2 komen2 brader2 sumer kat blog nih...kawe sentiasa update blog ni sbb kiter same2 still blajar..sharing is caring what..anyway Tq...cantik !
- utk topik yg terlatest tu akan kuterjah sbb mmg ader kena mengena pon..kiter jumpa disana...sana..sana(echo)...

**Alchemist**

Anonymous said...

salam...
lps dh dpt L Bfull,ada limit masa ke??mksudnya tempoh L tu??
ape je ujian2 masa test?sama mcm B2 ke???
-jem90

Anonymous said...

Baru jer renew lesen L untuk B full pada minggu lepas
-hanya boleh dibuat jika semasa L dulu dah ada lesen B
-Aku punya mati pada tahun 1990-an lagi...dah ilang pon...
-aku g kt JPJ kulumpo, bayar 20, bawak ic dan lesen potostat dan gambar sekeping
-bila g kat kaunter, sila nyatakan NAK BUAT LESEN L BARU dan bukan nak renew lesen

TayarGolek.Com said...

jem90 - Lepas dpt L B full, lepas tempoh sebulan baru boleh test. kalo tak kene tunggu. Ujian berbeza skit. Register kelas memandu dulu..nnti bro tau ler ;)

mustakim said...

salam brader bike.
aku dah lama bwk moto kelas kapecai nih. dari honda samah (c50), c70, ex5, kriss, rxz, 125z & las sekali 135lc. sekarang aku nak tukar angin. cuba yg kelas abg2 bike pulak. aku dah amik kawasaki ER6F. tggu motor keluar jer lg. tp... heheh lesen B full blom ade lagi. itu yg aku dok layan2 blog yg bleh bgtau cara nk amik B full. nampak gaya aku bwk moto nanti dgn xda lesen lg la. aku rasa aku dah cukup faham dgn penerangan kat atas. aku skang dah ada lesen B2 dan D yg aku amik serentak. L aku dah menghilang tah kemana. cuma aku perlu idupkan balik L kan? pastu register ngan sekolah utk blaja n test jpj kan? - ni satu soklan. ade member aku yg pakai abg bike nih cakap, kalu kita ada L apa2 kelas motor pong buleh bawak. x yah nak amik lesen penuh. nak mati L tu sambung balik. gitu jah la. tp ikut law, kena tayang la L tu dok? ape ke hal bwk moto besar dok tayang L plak kan...

TayarGolek.Com said...

mustakim - tahniah nk dpt moto baru. Berbalik pada Lesen L yg ko tanye..betul la tu.

Tpi pasal member ko cakap tu "kalu kita ada L apa2 kelas motor pong buleh bawak. x yah nak amik lesen penuh" - aku TAK SETUJU. kene ingat dalam lesen L tertulis kelas 'lesen' yang kite akan amik i.e: B atau D dll. kalo amik B2..L tu dia tulis B2 ler..bukan semua.

"Nak mati L tu sambung balik" - pun aku TAK SETUJU. sebab? Limit L adalah 2 tahun jer dan setiap 3 bln kene renew plak. Berbaloi?

Anonymous said...

salam bikerz, kalu dah ada lesen L Bfull tu, selepas sebulan buleh tak kita terus ambik test tanpa ambil kos tambahan dari sekolah memandu atau tanpa melalui sekolah memandu. kalu buleh camana caranya ?

merah..

TayarGolek.Com said...

Merah - walaupun dah ade L B full, kite tak boleh mengambil test secara persendirian. Kalo tak sure cube lah tnte Driving school.

Tapi kalo L B full dah lebih temph sebulan - boleh terus test. Maksud "Boleh terus test" kat sini:

(1) ko tetap kene amik test melalui DRIVING SCHOOL..sbb diorg akan provide test card.

(2) 9jam belajar dikelas memandu adalah WAJIB..so ko tak boleh skip! Ini adalah syarat wajib sebelum dibolehkan mengambil ujian

(3) lepas cukup 9jam..sekolah memandu akan menetapkan tarikh/masa unutk ujian dan sekali gus membuat pendaftaran nama calon yg akan melakukan ujian pd hari yg telah ditetapkan..

Anonymous said...

salam...
bagus blog ni byk info leh share..yang penting kalau di lesen memandu ada b2 ..salinan ic,salinan lesen memandu n gambar passport(klu leh bhgn muka jgn terlalu besar) dan rm20 opps jgn lupe isi borang jpj L1(mintak di kaunter borang) pegi kaunter dah leh dpt lesen L Bfull..

tapi kalau x de lesen b2 di lesen memandu kena la melalui driving school/institut memandu..masuk kursus amali 6 jam ..dah proses, baru la dapat lesen L B full...

mawar

zulhaidi said...

salam Bro. saya zulhaidi
saya nak share pengalaman saya di sini

status sekarang:
lesen L Kelas B C D lama dah expired since 2004
Lesen penuh terkini cuma ada D sahaja.

my journey:
saya pun Dengan konfiden nak minta lesen baru L B full di JPJ setapak. tunjuk muka pandai sikit .mintak borang.isi borang JPJ L1. hantar borang di kaunter. tapi gagal

rasa tak puas hati, berdegil, dan tanpa putus asa saya pergi pula di JPJ pdg jawa. bayar parking RM2. tunjuk muka seposen, isi borang dan tunggu giliran dalam 45 min di kaunter. tunggu lama pun aku redha .rasa berdebar takut tak dapat.
keputusanya tetap gagal juga

jawapan dari kedua dua JPJ " kena pergi ke kursus kelas memandu 9 jam dengar ceramah. hanya kalau lesen penuh terkini yang ada kelas B2 sahaja diboleh upgrade ke B full." pembayaran hanya Rm 20 sahaja"

dan sekarang terkial kial mencari tempat kelas memandu yang murah dah termurah.. yang tersenarai dah ada 5 pencalonan.. setelah di tapis . 3 tersingkir dan tinggal 2 calon sahaja yang layak.. 2 calon ni akan di uji sehabis habisnya untuk menjadi juara...hehehe...

Zulhaidi..

TayarGolek.Com said...

Zulhaidi - panjang cerpen bro ni..hehe. BTW, amik class kat mana? brp RM? kasi share kat sini bro

zeer_aa said...

boleh tak kongsi dgn kami.... berapa kos b full tuk upgrade lesen dr b2 ke b full tu? dan driving school itu di mana?

and, harap sesape fan Mr han @ tayar golek ni yg berada di JB tolong beritahu kami ...kt mana driving school plg murah... terbaekkk....TY in advanced

TayarGolek.Com said...

Zeer_aa - maaf lambat reply.

Berkaitan kos dari B2 ke B ful bergantung kepada charge bayaran driving school.

Jika ikut pengalaman saya:


1. Buat L full di JPJ Padang Jawa - RM20.
2. Kos driving school di Rakan Ehsan - RM390

Total : RM410 (tak termasuk kos gambiran + photostate IC taw..ahakks)

- Ada sape2 boleh bantu cik zeer_aa? driving school area JB..

Anonymous said...

nk tya bro sume...aku arash..mcm sy dh ade B2...andai kata sy pi buat L B full tu(upgrade) n bila dh settle tu tp sy still pkai kapcai lg agk2 B2 tu trtulis lg x kt lesen tu...yelh mana tau kn x pkai superbike lg masih kapcai takt jgk B2 dh xde xleh plak bwk wife keje

TayarGolek.Com said...

arash - bro..ko kene paham maksud upgrade bro. Kalo dah amik B full (B), lesen B2 dah takde dlam lesen. Ade B bawak kapchai - takde masalah. Yang masalahnye bawak SBK tp lesen B2 jer..

*Hanya lesen L je tak blh bwk 2 orang tak kire B2 atau B.

Anonymous said...

Waaaa....sontap mak nokss quote bawk SBK tp lesen B2 jer!

TayarGolek.Com said...

Anonymous - Opsss..!! hehehe..bukan ape bro..skg ade road block diorg dah tak pilih2 dah. Motor kecik ke..motor beso ke..diorg suh benti + check jugak.. :)

Anonymous said...

seb bek dulu aku amik lesen keta ngan moto serentak...lesen moto b full. bapak aku mmg marah sgt aku mengade2 amik b full tapi apakan daya anaknya dah suka. abis dalam +- rm1000 gak la..tapi kat langkawi la kampung halaman aku...pasni sape2 nak konvoi gi langkawi kasi tau..sbb versys aku dah nak kuar....keh keh keh...

Picturezone said...

Salam.. cter skang dah ada B2 dalam kad lesen memandu tu, juz nak cnfirm..

Step 1 : g jpj ckp upgrade L kepada L B Full erk?
masalah skang mane ade lagi kad L tu?dh lame dlu amik L,or juz bgi kad lesen kita skrg kt peg. jpj tu?
Step 2 : g reg. sekolah memandu utk amik B Full test erk?

zaff said...

just wanna to share..
Baru semalam aku wat lesen L B full..senang je..ckp sy nk wat lesen L B full..
1.Isi borang yang ade kt JPJ
2.slinan IC dan salinan lesen memandu B2 dan D.(depan belakang) aku smlm org JPJ tu baik tolong fotostat kan..xpayh L pn..tp dia mcm tekan kn yg penting ade B2..
3.gambar sekeping..
pi kaunter siap xsmpi 5min.. dpt lesen L B full
hari ni pg dftr tuk blaja track and test B full..

hariz said...

ko ni bagus la, ko pakai moto model apa

relong said...

salam...na tnye...sy ad lesen L yg trtera B,C,D...xde B2 and hanye ad D je...blh ke gune cre kt ats tu tok dpt L B full??

TayarGolek.Com said...

Anonymous (Langkawi) - ko saje paww duit ayah ko tu kan?? LOL. Bg contact ko kat email aku bro..mana ler tau tebuat plan ke Langkawi..blh mintak ko sponsor..muhaha

TayarGolek.Com said...

Picturezone - yup..mcm tu ler

TayarGolek.Com said...

Zaff - share info skit driving school mana? kat mana? utk kawan2 lain

TayarGolek.Com said...

relong - takde B2 kene ikut procedure yg asal. Yang ade B2 je bolh buat kt JPJ.

mm said...

salam bro. gua ada L tertera B,C,D F G H I, tapi dah tamat 10 tahun. lesen B2 dan D full dah ada. Skrg gua nak buat Bfull, boleh x guna cara yg di ceritakan di atas untuk idupkan semula L gua. mtk tolong sebab nak amik KLR650 dah ni...

TayarGolek.Com said...

mm - salam..boleh bro

Sheikh Faqar said...

salam dan terima kasih atas info.. dh tua2 baru nk ambik Bfull ni.. gini ler jadinya.. hahaha..

Ilmu yang baik dikongsi.. moga2 kebaikan orang buat.. pahala korang dapat terutama tuan tanah..

congrat and ty..

Anonymous said...

dapat juga buat lesen L untuk B Full. Sama seperti maklumat yang dikongsikan bagi yang da ada lesen B2. Tanya terus kat kaunter JPJ. Jangan tanya pak gard atau ejen2 sekolah memandu. Diaorang kadang2 tak tahu pun. Terima kasih banyak2. Lepas sebulan amik L baru boleh amik test.

Anonymous said...

~ salam kepada tuan tanah n semua pembaca tayar golek....

~ teman nak bertanya pasal xpired date lesen L B full nie.....

~ teman da 2 tahun pakai L B full ( pakai moto kapcai jer coz motobike da jual wat modal kawin last year )

~ Lesen L B full nie ader xpired date ker coz teman malas nak g test coz budget nak pakai motobike 2 tahun lg...( tiap2 3 bulan teman g renew coz hari2 bwk kapcai g keje )

TayarGolek.Com said...

Sheikh Faqar - salam..Insyaallah, Share info pasal lesen untuk kebaikan dan rujukan bersama rakan2 dan pembaca yg lain.

TayarGolek.Com said...

Anonymous 11 Apr - mudah kan? Dan..sepkos! Hehe

wanzizou said...

thanx bro Han..byk info ttg amik lesen ni.. tp just nk tanye..bro amik lesen ni thn bape ye.. ? ..dulu RM20 utk dptkan lesen L utk Bfull..skrg ni bape lh kn..

paklong said...

da berjaya idupkan L B full, 2 minit maggie da siap.
rm20 gak tuan wanzizou..

Anonymous said...

dah dpt L B full kat JPJ Bangi, nak tanya driving school kat seremban/senawang yg baik punya... ataupun bangi/kajang...
Wan

TayarGolek.Com said...

wanzizou - kene Terima kasih kat Pak Long sbb tolong jawabkan ..hehe. Mekaseh Pak Long.

ahmad nabil said...

bang nk tye...
bwh 18 thn mmg xleh amek b full ea??

Anonymous said...

Area seberang perai boleh dikatakan hari2 ada JPJ buat roadblock.. ambo bwk moto besaq sikit ni selalu kena tahan.. seb baik ada lesen L.. tp x pelekat pon kat moto.. pas ni mmg kena amik lesen B full..

Anonymous said...

Akhirnya tanggal 10/05/2012 aku berjaya lulus B Full...sonang jo rupo aee..

Anonymous said...

sasa syamira- mcm xde rider pompuan je... :-) sy mula dpt lesen B full januari 2011. N skrg bawa kawasaki ninja 250R je. setelah ikat perut hmpir setahun, akhirnya, duit da ckup. tp x taw nk plih yg mne 1 samada nk amek ER6N atau ER6F.

Anonymous said...

alhamdulillah,dh dpt jugak b full..skrg tgh simpan duit utk melamar bini no 2...hantaran bini no 2 mahal..mengada-ngada betul la bakal bini no 2 ni...haha!

Anonymous said...

amek versys la...skrg kat jln dah bnyk versys 2012. aduh...duit tak cukup lg ni.

Anonymous said...

Salam semua,
Nak cite sikit time baru2 ni aku renew balik lesen L(B&D)kat pos office sebab dekat, orang pos kata nak 3bulan ke 6bulan, so aku pun amik 6bulan la.Lepas tu aku cari sekolah yang boleh bagi harga murah. Aku tanya Metro DS die charge RM800++ pulak, aku dah bagitau aku dah ada lesen L tapi die kata kene buat lesen L baru dari sekolah ni jugak, dah dengar die cakap macam tu aku trus blah. Ada beza ke lesen L ni yang kat sekolah memandu??? Ni still mencari sekolah memandu yang murah.

Sabtu lepas kene tahan JPJ kat Tol Batu3, dengan confident aku tujuk lesen L aku kat die pas tu die tengok depan n belakang moto er6n aku... Die tnya "Sticker L mana?" so aku bagi tau le dengan gaya sengeh aku bagi alasan terlupe pasang sebab moto baru hehehe... nasib baik la die bagi lepas.Sekarang aku dah rasa takut plak nak bawak moto tu gi keje, takut kene saman...Nak letak sticker L rasa segan plak...

-ibrahim 986-

Anonymous said...

Bro ibrahim 986,

Lesen L (B) yang di renew sama ada di JPJ @ post office boleh di pakai kat mana2 institut memandu. Agaknya Metro DS nak amik untung la tu. Biasanya kalau dah ada L (B), bayaran cuma dalam RM400 je. Aku buat kat Institut Memandu Asia RM410 colmplete.

Alah bro, tampal jelah L tu sementara nak amik lesen besar. Rugi wooo ada motor tp tak bawak. Pakai full face org bukan kenal pun.

Anonymous said...

Bro May 17, 2012 7:45 AM,

Pasal sekolah memandu tu saya tengok kat google map tersangat la jauh, lagi beberapa minit dah sampai sempadan Perak. Ari tu ada 1 sekolah ni charge RM630 tuk lesen B tapi die kata kat seri muda tapi die cakap belet2 so aku reject la, tadi check kat net pima2u.org, website nie memang terbaik boleh check sekolah memandu yang bertauliah untuk 1 malaysia. Kat area Bandar Baru Bangi ada sekolah charge RM400 aje... murah tu... esok try call macamana die pakai moto apa, kalu ada virago aje aku susah sikit nak hadam.

K la tepek sekali lagi la sticker L ni, biar hati tenang bawa moto baru nie...
k thank bro...

Anonymous said...

Bro Han amik kt Rakan Ehsan Driving Acedamy di Jln Meru bertentangan dgn Klang Central RM390 je.

TayarGolek.Com said...

Thank semua kpd yg berkongsi pengalaman, info dan cerita disebalik tabir amik lesen B. Maaf, au tak dapat nk reply semua.

Yang dah dapat Lesen B - tahniah aku ucapkan. Tapi tu bukan lesen nak bawak motor ikut to perasaan yer. Ride safe everyone.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - thanks for sharing. Means, harge still sama spt dulu RM390.

Anonymous said...

Good info..mmg best N sempoi...

fardy said...

salam

saya pun ambil lesen kat rakan ehsan, klang..Rm390 jugak..masa bulan 6 haritu..tapi saya pergi buat sendiri lesen dekat JPJ..

tapi yang saya perasan, kalau gagal kena bayar Rm150 untuk ulang..alhamdulillah..saya lepas yang 1st test tu

and tempat ni, buat test sebulan 2 kali sahaja



fardy said...

tapi apa2 pun, info dalam ni sangat bagus..jadi panduan bersama..hehe..
memang memudahkan semua orang..hehe..tq bro!

Anonymous said...

Salam....saya cuma ada lesen d sja..td pi tnya nk bt lesen b full...kesemuanya jumalah rm488...cra mcm mna nk bt bg dpt L B full...sy di alor setar...

geronggang said...

aku amik lesen L utk B2 tahun 1996 manakala meneruskan amik lesen D pada 1998. soalannya, dah berapa tahun lesen L aku meninggal dunia ni... ada gak cita2 nak amik B Full ni nanti

Anonymous said...

salam bro semua...nk tanye ckit..aku ad lesen b2, boleh x aku nk pakai motor honda cbr 250cc...???

TayarGolek.Com said...

geronggang - boleh..dgr citer skg dah tak boleh buat L kat JPJ. kene amik dari driving school. tp..cube je ler

TayarGolek.Com said...

Anonymous - boleh

Anonymous said...

salam..nak bertanya skit..skangni sy xder lesen apa2 pun..lesen sy dah mati sbb lupa nk renew,pegi jpj diorang kata kene wat blik dr a to z..nsib bdan..soalan sy, boleh x sy nak amik lesen b full trus pasni sbb dh mls nak amik b2 lg n brhjat nak bw moto BESAR lak pas ni

TayarGolek.Com said...

takde nama - boleh

Anonymous said...

salam.. saya nk ambil lesen b full tapi saya tak pernah bawak moto selama ni.Agak2 senang tak time nk ambik lesen nnti?

badar said...

assalamualaikum bro, nk tye. sy dah bwk motor cluch 150. ape beza dgn motor cc besar2 nih? susah x bwk?

TayarGolek.Com said...

sure ler beza..berat, power, torque, nak u-turn pun bkn boleh main lipat jer.

Amay Hamidi said...
This comment has been removed by the author.
Nemosis said...

salam..saya ke JPJ JB di Taman Daya..saya ada lesen B2 dan mahu upgrade ke B Full..perlu ada gambar sekeping,fotostat lesen sedia ada dan IC..kemudian dapatkan tandatangan pembantu tadbir untuk kelulusan permohonan..lepas tu amik no..lepas no naik terus ke kaunter..keluarkan RM20 dan bayar..terus dapat lesen L kelas B..tidak perlu bazir masa dan duit melalui driving school dan kena masuk dengar ceramah..

Nemosis said...

lupa nak cakap..saya buat semua ni pada 12 November 2012(semalam)..tak sampai 20 minit urusannya..

TayarGolek.Com said...

Amay Hamidi - rasanya takde lesen motor (B2), tak boleh buat L B full kat JPJ. So kene buat ikut procedure mcm memula amik lesen. Better tanye mana2 driving school terdekat.

TayarGolek.Com said...

Nemosis - ade B2 memey takde masalah nk buat L B full kat JPJ. Agak masalah kpd mereka yg takde lesen motor B2.

Anonymous said...

kat trg xde ker yg murah2...walaupun dh ader L utk B,semua rm800 ke atas...tlg bgtahu skit kot2 ader kaki2....

Anonymous said...

tlg call 012-2138493 area trg..tima kasih...

Anonymous said...

aku punya lesen L pelik la bro.
aku hritu buat lesen motor, tpi x siap.. then aku xmau dh buat lesen motor

then bulan 11 hri tu, aku buat lesen kete,
then dpt L yg tlis B,D?

apahal aku xde lesen motor pun

Adlina and Muhammad Ariff said...

Salam Tuan

Baru daftar B Full di Rakan Ehsan Klang Sentral tadi. Selama ni ada Lesen D sahaja. Minggu depan dah start Kursus Amali 6 jam untuk dapatkan L sebelum kelas 9 jam. Kos sekarang dah RM 595.

Shah

Anonymous said...

bro, nk tnya lepas dpt L BFull..
1.dlm sebulan blajar sendiri atau blajar dgn sekolah mmandu?
2. kalo sendiri, kena cari moto clutch dulukan?
3.cukup sebulan bole regster utk testkn.? ni buat sendri / dgn sekolah?

tq

Anonymous said...

minggu lepas aku baru ambil lesen L Bfull kat JPJ Kota Bharu. Mudah je..pergi JPJ bhg lesen, bawa gambar skpg photostat IC depan belakang, isi borang JPJL1, hanya butiran Nama, alamat dan No KP, kod 24 kalau tak silap, bayar RM 20. tak sampai 5minit lesen siap(sebelum tu aku dah ada B2 dan. Lesen L yang lama tak perlu. Lepas tu daftar kat akademik memandu Kota Raya bayar RM330 je utk belajar motor.

Anonymous said...

Assalam semua.

Wa baru jer daftar dgn Metro Driving.. mula2 masuk opis tu, dlm kepala dok pikir nk amik B2.. pastu bila dok dgr awek metro dok citer beza test/harga B full vs B2, terus wa daftar utk B full.! Rugi amik B2 sbb kos beza RM150 jer.. kalu amik B2 pastu dikemudian abad nak upgrade, dah kena masuk kelas balik & tambah 5-6 ratus plak..

doakan wa berjaya pulun B full nanti..

TayarGolek.Com said...

Anonymous 20 Jan - Thanks for sharing
Anonymous 14 Feb good luck beb

Syauqi said...

Alhamdulillah..baru ni ambik B full..dah berjaya... renew L RM50..pas tu bayar RM200...skip dari dengar ceramah..terus latihan 9 jam...lepas tu test JPJ.. Alhamdulillah lulus dgn jayanya,... :)

Anonymous said...

Aku ada kaki..tapi kat perlis la..sapa nk boleh ke IKMP Sdn Berhad...bayar RM200 ja..siap ejas dgn jpj sekali..hehe

Anonymous said...

Salam sekalian..tommy sini....pagi jumaat pergi buat lesen L B full ikut langkah seperti atas. Kena bawa lesen B2 potostat juga. Bahagian belakang lesen L baru tu ada nyata tarikh Bahagian 1, kalau tak silap ku tu lah tarikh ceramah yang pernah ku ambil masa B2 dulu.

Anonymous said...

lesen moto sy br L....dah lama mati lesen nye..law nak ambk lesen moto B full juz pg kat jpj je ke??

TayarGolek.Com said...

ikut pahaman aku bro punye kes ni mcm baru lesen L..pastu dah lama mati..betul tak? tak dapek nak nolong bro kalo lesen L je..unless dah ada lesen B2 sebelum ni. Refer ke Driving School untuk info lanjut. Sekian

Qamaruls said...

lesen L saya dah mati 5-6 tahun kot..

esok nak g JPJ cuba renew/upgrade ke L B full melalui kaedah di atas. maklumat yg sgt memantu.. thx tuan blog
tp taktau laa 2013 bole lagi ke tak renew yg bayar rm20.
tapi dlm minggu ni saya nak cuba upgrade.

kalau dpt saya share di sini.
kalau x dpt saya guling2 gak kt situ merayu kat JPJ tu sampai dpt hahaha

Qamaruls said...

selesai urusan..

so asalkan ada lesen B2 yang masih hidup..
pergi sahaja JPJ mintak nak buat lesen L untuk motor (L memang B full).

sertakan salinan IC dan lesen serta gambar berukuran passport.
bayar rm20. selesai.. 2-3 minit jer

sekali lagi saya highlight kan.. lesen B2 yang masih hidup sahaja. pastu lesen L dah mati 10 tahun pun takper.
lesen D tak sure. lupa nak tanya

Anonymous said...

Salam geng..

Sy ralit usha komen korg dr tahun 2009 lagi.. Byk info yg sgt berguna.

Nk dipendekkan cite, sy brangan2 nk amek superbike skg ni.. Tp lesen tkde.. Ade lesen D je and lesen L (kereta) dh lame hilang.

So, soalan cliche, berguna lagi ke cara2 yg korg komen dulu2 tu utk tahun 2013 ni.. Mane tau harge and cara dh btukar skg?

N nk tumpang tnye sape2 ade idea tk brape harge nk amek B full skg ni? Sy duk area Cheras and Sentul, sape2 ade cdangan utk sy?

Sorry la keep repeating the same questions, tp just nk tau update untk 2013.

Hrp2 ade yg nk tlg bg info.

Tq!

-Jia-

Anonymous said...

Helo bro, situasi aku lebih kureng cam lu gak so 2minggu lepas wa gi dengar ceramah n buat latihan amali utk dptkan L B Full selama 2 jam wa bayar RM350 hari ni baru dpt L
Utk buat test B full wa kena tambah lg RM 500, belajar 8 jam pastu tgu lepas tarikh matang srbulan (dr lesen L valid date) so total cost RM850 (lokasi trg)

Anonymous said...

Helo bro.. Okay tengkiu.. So mknenye kene start from scratch la ni.. Hadoiii.. Ni yg mls nk kene mule dr awal lagi ni.. Dgn sbuk bkerje nye.. Anyway, thanks bro..

-Jia-

Anonymous said...

encik jia, ambik la kelas hari sabtu ahad, tak lah lama sangat kelas tu. kalau di metro driving kg subang, ceramah 3 jam (pagi) lepas tu test ride motor 3 jam (petang), lepas 3 hari dapat le lesen L B Full...

kos nya RM698.00 kalau bayar sekaligus, kalau bayar sikit-sikit RM798.00.

semoga berjaya...

~lily~

Anonymous said...

lupa pulak saya nak cakap, komen saya tadi adalah untuk yang dah ada lesen B2

*masa ambik test JPJ, saya sorang je perempuan out of 22 orang yang ambik B Full, yang mula-mula pulak tu... he he he

~lily~

Anonymous said...

-lily-i'm a lady. nk amik lesen b2..seumur hidup xpernah tunggang motor..pastu org ckp better amik b full terus..

is it ok or should i start from b2? biasalah cuak mst ade...so nk tny pendapat org yg dh laluinya

sue

Anonymous said...

sue, ambik je terus B Full. situasinya macam ni :

tak pernah bawak motor langsung : kena terus terang dengan cikgu tak pernah bawak motor langsung. cikgu akan ajar bawak motor kapcai (macam naik basikal) sampai student dah biasa bawak motor.

bila dah pandai bawak kapcai : baru dia bagi bawak motor lebih besar (biasanya ER6N), bawak la motor tu pusing-pusing driving school sampai dah boleh kawal motor dengan baik. bila dah o.k. baru dia ajar masuk trek dan latihan yang lain...

semuanya terletak pada minat, kalau minat maka cepatlah kita pandai... selamat belajar motor.

~lily~

Anonymous said...

Salam guyz.

Pagi ni aku baru je balik dr JPJ Alor Setar utk renew lesen B Full aku yg dah expired lbih dari 7 tahun.. Huhu
Fyi aku dah de lesen B2 & D.

Prosedur dia sama mcm TT bgtau.

Fotostat siap2 ic n lesen korang..

Isi borang JPJ n bg duit RM20..

Nah, korang dah dpt lesen L B Full korang.. X yah dok p Driving School ok. Senang n jimat.

ras said...

Salam.kat miri diorang jpj xnak buat walaupun aku dh da b2 ngn d.diorg ckp kena melalui skolah memandu gak.rsa mcm tertipu gak.kot2 diorg ada deal ngn skolah mmndu miri.haishhhhh.

ras said...

salam.yesss.akhirnya berjaya gak renew L tanpa melalui skolah memandu.mmg jimat.ni aku sambung balik exp aku masa x dapat haritu.lepas diorg cakap mcmtu,aku balik tp masih x puas ati apsal jpj kaunter cakap kena melalui skolah memandu.so aku bukak la website rasmi jpj and cek balik.korek2 then aku jumpa link ni.

http://www.jpj.gov.my/web/guest/permohonan-lesen-belajar-memandu

So dlm tu ada cakap pasal surat pengecualian sijil JPJL2B. korang buat jer surat tu and prepare smua salinan lesen,ic n gamba.p jumpa pegawai diorang.lepas aku buat mcmtu aku pegi blik jpj dgn surat pengecualian, pegawai dia cek and cakap terus dpt.p kaunter n setel xsampai 5min. aku baya 40rm utk 6bulan L.huhuhuh.selamat duit aku dari dicekup sekolah memandu

sekiannnnn.

arif aizad said...

salam.Kalau takda lesen B2 tapi nak amik terus B full boleh ke ? Tapi lesen D ada lah

Anonymous said...

salam...

saya khairul dari perlis..

saya ingin mendapatkan sedikit info mengenai tukar nama motorsikal didalam geran.saya masih belum mempunyai lesen B FULL.tetapi saya ingin mendapatkannya selepas berjaya mendapatkan sebuah versys terpakai.

soalan saya :

1.adakah semasa tukaran nama berlangsung pihak jpj akan meminta sesalinan lesen kedua pihak?

2.sekiranya didapati lesen tidak menepati syarat adakah tukaran nama kedua pihak tetap boleh dilakukan?

sekian, terima kasih.

Anonymous said...

salam han.. thanks bro atas penerangan ko yang cukup bagus bagi aku... btw aku dah call rakan ehsan driving school tu.. so dia advice pegi buat L kat mana2 JPJ dengan bayaran rm20. pas tu datang kat dia buat payment rm400 untuk 9hours riding session ngan test JPJ. pas tu plus lagi RM15 untuk Lesen B full.. classssss... esok aku g buat terus.. tak tahan dah, bila tido malam asyik mimpi bawak er6n haih tension bro...

zaidi.....

Anonymous said...

Assalam knp kt pj charge utk B dekat 700 ratus ..mahalnye

Cd...

Anonymous said...

Salam broo, nak tanya sikit kalau kita ada L B2, boleh kita pergi JPJ dan upgrade kepada L B full ?

Anonymous said...

Info terbaik..tq

tution with dr.nurh.el said...

BORANG PERMOHONAN PENGECUALIAN PEMAKAIAN KAEDAH 5 (3) KAEDAHKAEDAH KENDERAAN MOTOR (LESEN MEMANDU) 1992 -lampiran B2, adakah sama dengan Surat permohonan pengecualian Sijil JPJL2B (jika telah memiliki Lesen Memandu Kelas B2)??..abam2 sila jawab..tq

TayarGolek.Com said...

zaidi - bermula langkah pertama bro..gud luck

TayarGolek.Com said...

Anonymous - kalo dah ada L B2..ikut pengalaman yg telah sudah so far boleh. Try mana2 JPJ + amik borang utk upgrade lesen L B full

TayarGolek.Com said...

tution with dr.nurh.el - maaf saya kurang pasti. Baca nama borang pun aku dh terngangaa ni :))

Anonymous said...

baru selesai dapatkan L B.....tak susah rupanya......salinan K/P ....Lesen B2 dan sekeping gambar ....isi borang ....JPJ Kuala Kubu Bharu....

Anonymous said...

salam semua.. sy cuma ada lesen D je.. boleh x kalau nak g JPJ buat L B Full? motor dah ade tapi lesen xde.. bahaya sebab bwk pillion..tu nak amik cepat.

Anonymous said...

mahal juga nak ambil ujian memandu b.....baru tanya di sekolah memandu...595 8 jam belajar...


ridzwan

sanny said...

salam TG forum..br g tanya kt kerani yg nk amik nombor giliran kt tingkat 1 pdg jawa nk upgrade b2 ke L B full x lps walaupon sy ade B2/D dia ckp kalo lesen L dh mati 2 thn kena dgr ceramah 6 jam kt sekolah memandu..:( sad

sanny said...

Alhamdulillah dh mohon L B Full pd 21/10/2013 kt JPJ Petaling Jaya mintak kt akak kaunter no giliran nk mohon L B Full terus bg borang (JPJL1) so dia ckp encik dh ada lesen B2..?ade kak ! ok sediakan gambar dgn fotocopy IC/Lesen memandu.setel suda tempoh 3bln je..tp kenapa g padang jawa dia suruh g belajar balik heran tul laa..terima kasih Bro Han..

Anonymous said...

Salam.. Sye Rizal.. Sye ade lesen L kelas B.. Lesen mati tahun 2009 tapi sye x perasan sbb sebelum ni sye cuma renew lesen sye setiap 3 bulan sampailah 15/10/2013, sye da x boleh renew lagi kat post office.. Ingatkan nak try renew/upgrade ke lesen L B full kat JPJ Padang Jawa.. Tp bile baca komen2 kata mesti kena ade lesen B2, mcm xde harapan je sye ni.. Sigh..

sanny said...

salam Rizal kalau boleh g tanya kt jpj nk renew lesen tgk lps x..? sb kalau kes mcm nie x payah isi borang hanya tunjuk yg tu shj mana tau kot2 lepas insyallah..

TayarGolek.Com said...

sanny - thanks for sharing bro. So far ada L B full blh buat L B full. Kalo takde lesen B2..ha tu kes lain.

TayarGolek.Com said...

Rizal - lesen L ni limit 2 thn je kalo tak silap. Once dah buat L especially B full..dalam 2 thn tu kene amik test ler. Kalo tak ..aku pun tak sure mcm mana. kene reg dgn driving school kot.

TayarGolek.Com said...

Program Lesen B Full di IKMAS (Inst. Kemahiran Memandu Sepang di Bdr Baru Salak Tinggi anjuran TayarGolek.Com.

Tarikh Test: 28/11/2013.
Register 3 minggu sebelum tarikh test (sape cepat dia dapat..slot limited)

*Syarat utama - L B full (atleast dah 30hari)

Berminat? email aku - han@tayargolek.com.
Nanti aku bagi detail. Cepat..aku nak tolong ni..hehe




Amir Affan said...

Tahun ni umur saya 16 tahun dan tidak mempunyai apa2 lesen pun. boleh tak saya memohon lesen B Full terus dan tak amik lesen B2 langsung? mohon penjelasan

Anonymous said...

Salam bro, saya nak tanya la..malu gak tp hati meronta nk belajo bwk big bike....umur dah 47tahun x lewat sgt ke nak berkecimpung dlm dunia permotoran ni. Kalau vroom lalu cam jeles jek....teringin beno nak ride. Xde lesen moto. Bwk pun yamaha nouvo yg xde clutch tupun pusing2 tepi umah jek. Kalau area kl kat ner ek nak enrol belajo?

Anonymous said...

Lupa lak nak bgtau, saya pompuan bro....tlg advise kalau berkira2 nak amik bike for beginners apa yg bagus eak? Brp lama gaknya proses leh dpt lesen b full kalau kira pass 1st time? Sori la byk hal bertanya....

@mi

sazi said...

assalamualaikum,

sy cuma ingin kongsi maklumat ttg renew lesen L B full yg saya buat pada 27.11.2013 di jpj padang jawa...urusannya di tingkat 1 pintu 6 (naik tangga, sebelah kanan)....jika tanya kerani yg jaga nombor giliran, mmg dia akan cakap utk amik L B full walaupun ada B2 yg da lama, kene melalui sekolah memandu......

jd just minta no giliran n isi borang jpjl1, bila no kita dipanggil, bgtau kerani kaunter yg kita nak renew lesen L B full....bg salinan ic, lesen dan gambar sekeping....tak sampai 5 min siap lesen L B full tu.....cuma lama je menunggu sbb semalam ramai org....

Anonymous said...

Salam...kwn2.. nk tnye kalo dh ade lesen b2 nk ambil b full kena pegi kelas,ujian dn test memandu ke?atau x pyh...cume pegi jpj upgared lesen jer..tks..

Anonymous said...

Salam...kwn2 nk tnye kalo dh ade lesen b2 nk upgrade gi b full kena bljr lg ke ambil kelas,ujian,ujian memandu?ke gi jpj bg lesen pastu upgrade b full?tks

h@i

Anonymous said...

Salam..nemosis rse2 nk dpt b full plak biasenye bape lame tks..

h@iz1000

ilham noor said...

Salam,just nk share sikit.tdi pgi g jpj w.maju buat L upgrade ke B full.minta borang Kat kaunter no. Giliran tu.sediakan gambar sekeping,fotostat i/c,lesen n duit rm20.buat td x smpai 1/2 jam dh siap

Anonymous said...

as salam....nak tanya motor HD yg murah..budget dlm RM 30 k...

Manira Sahmura said...

Salam.saya ada lesen D.tapi xde lesen b2.cuma beberapa tahun yang lalu saya ada lesen L bg B2 dan D.Kereta saya ambil test dan dapat.Cuma motor b2 saya tak ambil test.sehingga dah mati.Malah, saya tak de simpan lesen L tu.agak2 dapat ke renew balik lesen L bagi B2 tu? cawangan mana senang area selangor/kl?

SIDI BUKHARI SIDI OMAR said...

Baru je buat L B Full dekat JPJ Padang Jawa. Alhamdulillah.

Anonymous said...

Nak tanya kalo L B full saya dah mati saya kene g skolah memandu ke. Fyi saya ada lesen b2. Tadi g renew L b full dah x boleh sebb dah 2 thun

harraz said...

Salam. Nak tanya, saya ada lesen L kelas B2 yang dah tamat tempoh 2 tahun pada bulan 12/2013. Jadi sekarang ni, saya nak buat balik lesen L tu. Kalau pergi JPJ cakap nak renew boleh ke? Or kena masuk kelas juga dekat driving academy.

aBaNg CaQ said...

Salam bro han... sy baru nak bermain dengan moto cc besar.. tp tak lah besar sgt 250 cc jer.. boleh ker sy guna B2 untuk motor 250cc... kene saman tak.. tolong komen balik bro han..

terima kasih

aBaNg CaQ said...

Salam bro han... sy baru nak bermain dengan moto cc besar.. tp tak lah besar sgt 250 cc jer.. boleh ker sy guna B2 untuk motor 250cc... kene saman tak.. tolong komen balik bro han..

terima kasih

TayarGolek.Com said...

Anonymous - Lesen L limit 2 thn je, lps 2 thn kene buat baru. Tak pasti..mgkin kene reg dgn driving school. Contoh kes ni jika dr B2..ugrade ke L B full. so 2 thn tempohnye utk amik lesen B.

TayarGolek.Com said...

Harraz - sama kes mcm kat atas. Limit 2 tahun..kene blajo semula

TayarGolek.Com said...

aBaNg CaQ - B2 limit hingga 250cc. So takde masalah.

mukris said...

salam ,saya ade sedikit persoalan..saya nak ambik lesen B full tapi saya perlu renew dulu lesen L saya, semalam 1.4.2014 saya telah ke JPJ petaling jaya..saya telah ambik no & pergi ke counter bila semakan di buat die kata L saya tidak boleh dihidup kan kerana telah mati lebih 3 tahun...jadi saya perlu melalui sekolah memandu..ape yg perlu saya buat..? saya adalah pemegang lesen memandu class B2 & D. lesen L saya di buat pada tahun 1992. harap tuan dapat membantu. terima kasih

TayarGolek.Com said...

Mukris - . Lesen L limit 2 tahun je. rasanya memey dah takde pilihan. Kene register semula @ driving school..kene buat semula. Selamat brjaya.

ayoi0341 said...
This comment has been removed by the author.
ayoi0341 said...

Salam bro..saya khairul baru sahaja ambik L B2 n D sahaja so klu nk upgrd B2 tu ke B Full blh x?
Saya blum test latihan memandu lagi...cuma ade B2 n D..tmpoh Lesen L saya smpai 2015...tlg jelaskan ya..

xBETAxV7NOPECOM said...

SALAM BRO HAN KALO ADA LESEN L JEW UNTUK B FULL BOLEH BAWAK MOTOR BESAR KEW KAT JALAN RAYA

AmBsVIII said...

To Mukris, saya pon ada masalah macam awak, saya pergi ke JPJ Senawang(2014/04/07) dan gitau nak buat lesen L untuk amik B full. Tapi kena tunjuk lesen CDL baru diorang bole buatkan. kalau lesen L mati kurang 2 tahun, just pergi kaunter untuk renew, tapi kalau cam kes da lebih 2 tahun, kena isi borang n photostat lesen CDL. Kalau kaunter tak bagi jugak, mintak jer sekolah memandu tolong setelkan kes L awak tu.

TayarGolek.Com said...

ayoi0341 - kalo L B full masih belum lebih 2 tahun..boleh renew and amik test.

TayarGolek.Com said...

xBETAxV7NOPECOM - blh bawak limit 250 sahaja. Lebih dari tu kene ada lesen B

TayarGolek.Com said...

AmBsVIII - Thanks for sharing bro. Amat berguna utk pembaca yang lain

Anonymous said...

salam bro, skrg sy dh ade lesen B2,D dan berhajat utk m'buat lesen B FULL... masalhnya, lesen L B FULL sy dh hilang.. blh bgtau cam mane nk setel kan masalh sy... hrap dpat beri penerangan... tq!!!

Anonymous said...

Assalamua'laikum Han, saya ini tidak punya kemahiran menunggang langsung tetapi berhasrat hendak belajar menunggang motosikal dan seterusnya mengambil lesen B. Saya harap Han dapat membantu dengan mencadangkan mana2 cikgu/mentor seperti Cikgu Abang Jamal (Klang) untuk saya yang tinggal di sekitar Gombak / Ulu Klang. Terima Kasih - Drp: DoManDo

TayarGolek.Com said...

Anonymous - blh cuba ke kuanter JPJ untuk dptkan kepastian samada blh buat baru atau tak.

TayarGolek.Com said...

DoManDo - agak berisiko tanpa kemahiran menunggang langsung terus ke motor berkuasa tinggi. Bawa motor besar tak semudah yang disangkakan. Tapi blh cuba dan ada usaha untuk belajar dan practice terutama dijalanraya. Di jalanraya pulak kene berhadapan dgn traffic, pemandu kenderaan yang leka dgn henpon dan jalan2 yang bercorner. Mengharap belajar di driving school tak mencukupi sebab masa yang terhad. Saya cadangkan cari dulu motor spt FZ150 untuk belajar + clutch dan membiasakan dengan tunggangan. Kesabaran yang tinggi kene ada..kenapa? sebab melibatkan nyawa. Silap sesaat buruk padahnya..

Anonymous said...

Alhamdulillah.. TQ bro Han for de advice. ya betul apa yang dikatakan. In sya Allah saya akan bersabar dengan belajar serta meningkatkan kecekapan dan keyakinan menunggang terutamanya di jalanraya. Sebab itulah saya perlukan cikgu / mentor yang mengambil kira aspek keselamatan bukan sahaja menekankan bagaimana hendak lulus ujian sahaja. Terima Kasih - Drp: Domando

Anonymous said...

ade sape2 tau mane nak buat b full kat kawasana berdekatan ngan kerteh, terengganu...???

SKY

rini lyana said...

Assalamualaikum w.b.t
wargh!bila jumpa page nie,makin excited nk buat lesen bagai.In plan,nk beli ktm 200.tp lesen x de lg,haha.ada niat nk beli motor toe.so skrg nk kena buat lesen dulu.Ades!ambik mase yg lama kan.so anything you all blh share lah dgn sy...tunjuk ajar ku sifu.hehehehe..

nodame arewien said...

Tumpang tnye... ade ape2 syarat x klau nk amik lesen B Full ni? Sb sy xbrape tnggi... prmpn lg .tp tingin nk amik mnela tahu nt kn...skrg dh ade lesen B2...

Anonymous said...

Kalau ada lesen L B2 sahaja, boleh tak terus upgrade ke L B full ? Kiranya B2 tak pergi lagi test jpj, tak dapat lagi P.

Anonymous said...

Salam
Sy mie. Sy nak tanya sy ada L b full tp akan mati pada bulan 10 ni cukup 2 tahun. Boleh renew semula ke l tu tanpa perlu buat b full

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com