You Are Reading

7

Tayargolek…akhirnya tergolek!!

TayarGolek.Com Monday, December 14, 2009
Yoooshhhh…!
Setelah menunggang ER6N selama 8 bulan lebih..aku tertewas juga akhirnya ditanah Kuala Klawang semalam ..
Walaupon semacam tak percaya mcm mana aku blh jatuh..tp tu la hakikatnya yang harus aku terima.
Aku ke Klawang bersama rakan office aku, Raybakh - KTM 990 SMR melalui Semenyih. Sebenarnya aku baru je keluar office time tu(balik keje malam)..so paham2 jer lah condition diri aku mcm mana..
Dari awal ride ke Klawang ni bende yang sentiasa akufikirkan adalah condition iaitu tayar depan moto aku. Bunga tayar depan moto aku dh agak nipis..jadi level confident tu dh kurang..
Carik penyakit? Ishhhhhh…takde lah. Aku ok jer dr awal2 perjalanan..dpt memasuki selekoh dgn smooth walaupon terbeban skit dgn bagpack aku. Dan Raybakh pulak sentiasa monitor pergerakan aku melalui side mirror moto dia di depan..Biasalah, sifu kene ler perhatikan anak muridnya yg baru nk merangkak2 melefer nih..hehehehe.

Dimana aku tergolek?
Sehingga lah di Stage II, corner terakhir menuruni bukit dan terus selekoh tajam ke kanan..kat situ la aku tewas.

Macam mana jatuh?
Seingat aku masa tu (terkhayal sekejap)..dlm kelajuan 70-80kmj(tk brp pasti) dan kedudukan aku dlm lane agak ketengah sedikit dr yg sepatutnya. Ditambah plak dgn sedikit lewat utk mengambil selekoh kekanan..hasilnya, aku dh pon berada di tepi kiri jalan yg agak berpasir..break depan & belakang time tu dh tak grip sepenuhnya disebabkan permukaan yg berpasir+rumput..terus hilang kawalan. Hilang fokus dlm sekelip mata jer..sedar2 aku dh kat tanah (dlm longkang kecik)..terasa  mcm baru terjaga dr tido plak..aku tak amik gambar time tu..tp Raybakh sempat shot 2-3 pic..
Momentum ke divider simen di bahagian blakang moto aku menyebabkan tail light pecah, bracket slider bengkok, plate pecah, lampu plate pecah+tercabut, body cover sebelah kanan just minor damage, break kaki bengkok, horn kanan pecah dan sedikit calar pd enjin.
Bile aku perhatikan tempat tu..Mmg byk harta2 peninggalan motor2 yg penah tewas kt situ..termasuk harta yg aku tinggalkan semalam..tp syukur alhamdulillah, aku takde cedera ape2..cuma sengal2 ditangan & kaki kanan.. dan badan.

Sekadar berkongsi, serba skit pic keadaan moto aku skg..pic kt Klawang kene tnggu Raybakh email ler..

* Lampu +Plate number..
13-12-09_1425

*Tail light..lampu brake masih berfungsi, cuma cover tu jer yg pecah.
13-12-09_1433 13-12-09_1426 13-12-09_1435

* Pemijak breake belakang
13-12-09_142713-12-09_1432 
* Belly pan yang telah bermsin tanah pasir..13-12-09_1430

* Sedikit calar dibawah bahagian enjin.. 13-12-09_1431  

*Silder bro Andika – disebabkan bentuknya mcm cendawan, telah menyelamatkan body tepi bhgian depan drp pecah. Hanya bracket slider je yg bengkok..Aku dh roger bro Andika utk dptkan sparepart.
13-12-09_143413-12-09_1428 
Lepas tu aku & Raybakh meneruskan perjalanan ke kedai makan yg tak jauh dr situ. Kena nasik lemak plak..hahaha ..mmg saja amik ubat. Lepak2 punye lepak..11.30pg, kami start tayargolek utk balik semula ke Semenyih. Masa on the way nak balik Klang, tiba2 kaki aku cramp..tgn mcm dh tak mampu nk pengang+pulas throttle..dgn kelajuan 100-120kmj..aku rumah sampai dgn selamat.
Tu la risiko kalo pergi ride dgn tak cukup rest+tido..mmg pengajaran bg aku. Energy & stamina penting..sbb last2 corner, mcm dh takde energy+stamina nk control handle..satu lagi aku plak bawak bagpack..serba skit menjadi bebanan time tu.
Itu lah TAKDIR, benda pon dah jadik...redha je ler. Aku bersyukur sbb takde ape2 yg serious  berlaku pd diri aku. Buat kawan2 semua termasuk yg call atau sms aku.. Terima kasih byk2 sebab mengambil berat bertanya keadaan aku ini.
Buat Raybakh, harap ko jgn ler ada rasa bersalah pasal hal nih..benda dh nak jadik beb..tak kira la kat mana pon..Next time kita plan ride lain plak.. Ape2 pon Thanks beb sbb aku dpt la menceduk ilmu dr ko skit…hehehehe. Mmg mengkhayalkan tgk KTM layan short corner..walaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!

Adios..

7 comments:

Matjoe said...

Bro,
konon beli moto besar sebab ni gi keje jauh. ni pegi meleper jer keje. Kan dah eksiden. Lain kali jangan jatuh lagi ok.

Anonymous said...

aduh bro..nie satu pengajaran buat ko...stiap kali berada diats moto,ko x bleh sesekali lalai..syukur smuanya ok...tc..

Anonymous said...

aduh bro..nie satu pengajaran buat ko...stiap kali berada diats moto,ko x bleh sesekali lalai..syukur smuanya ok...tc..

Han said...

matjoe - aku pegi lepas balik keje ler nih..hehehe..

ini lah takdir..

Anonymous said...

bro, xpe, pengalaman bro. but after this, tumpuan tu penting bro, kalau main lap, hilang tumpuan walaupun a few second pun dah cukup bahaya. Syukur la ko selamat n ok.
-api-

Cahaya Azrin said...

uiiiyooooo....

Han said...

Api,
betul la..aku pon tatau mcm mana tetiba blh hilang fokus time tu..tau2 je aku dh lost control..
Jadik ler pengalaman..

thnks bro

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com