You Are Reading

3

Repair motor @ Wah Motor, Klang – part 1

TayarGolek.Com Saturday, December 19, 2009 , ,
Yooooosshhh…!!

Salam geng..
Setelah beberapa hari selepas kejadian di Kuala Klawang..Alhamdulillah, kuda putih aku telah selamat diperbaiki. Tapi, cuma satu part saje iaitu tail light yg masih belum dipasang lagi..sbb menunggu stock yg belum sampai.
Aku bajet nk repair kt NKS jer sbb tail light order dr situ, setelah call 2 kali brg tak sampai lagi..so aku terus ke Wah Moto membuat sedikit baikpulih kuda putih aku.

IMG_4055Wah Motor Klang..kalo dr tol Sg.Rasah, lepas je simpang 4 Jaya Jusco Bukit Raja..flyover ke-2 (round about) amik turn pukuk 3..kedai ni sebelah kiri jer..

Aku nk story skit ler ape yg akan aku buat kt sini. Spt yg aku korg nmpk pic motor aku sebelum ni..rear mudguard pecah, plat patah, break kaki bengkong, tail light pecah & sedikit pecah kat side body belakang..buat masa ni aku just repair mana yg boleh..
IMG_4018Ah Long (pembantu Ah Fuat) yg byk buat keje kt moto aku..sebab repair skit jer..tp kalo melibatkan enjin mmg Ah Fuat ler yg mengadap. Gambir diatas adalah rupa moto aku setelah ditogelkan..

IMG_4022Keadaan dr arah belakang..ko tail light tu, cun gak kalo kaler itu macam..hehehe. Dia punyer cover sudah pecahh ler..sbb tu kaler putih..

IMG_4020Inilah keadaan rear mudguard setelah dibuka..sape tau harge mudguard belakang nih? mana la tau2 sok2 nk pakai balik..

Memandangkan aku akan buka terus set mudguard belakang..so kerja2 memasang braket agak mengambilk masa skit..jadi Ah Long settle kan break ni dulu..

IMG_4019Masa utk baikpulih break plak..harap2 ok la lepas nih..nk ganti baru mcm tak berbaloi kalo boleh repair..betul tak? kite kene ler cari alternative lain..

IMG_4021Blh tahan gak tenaga yg diperlukan utk adjust balik  benda nih..tolak pakai tangan jer sbb kalo pakai kaki takut lerlebih plak..silap2 lain pulak jadik nyer…sabo2..pelan-pelan kayuuuh!!


IMG_4023Lepas siap adjust break td..skg masa utk spray cat kaler silver..
Ok..hal break td dh settle..skg sambung balik pemasangan bracket utk signla & plat number.

 IMG_4048Ini dia Ah Fuat..taukey Wah Motor bahagian Sparepart & Services..muka sudah masuk tayargolek ma, pasni blh bg diskaun kaw-kaw lagi ler kat aku..
Menurut Ah Fuat, dia ade jual bracket khas utk plate no & signal pasang siap..tp harga tarak hingat ler..RM400++. So aku suh la dia buat custom punyer pakai standard steel..Jd takde ler karat-marat.

Selingan..asyik muka Ah Fuat jer kan..gadis ni pon nk gak masuk tayargolek..hehehe IMG_4050Alehh…lagi mau control cun erk?? Clerk kt Wah Motor..

Masa tgh repair moto kt sini..bro Lan-cb4 & Tuan Syahmi (Andalas Bikers Syndicate) ade dtg ke Wah Moto..dia dtg nk jenguk aku mcm mana keadaan aku..Thanks bro sbb dtg..beruntung betul lah dpt kawan2 mcm nih.
Sambil belek2 condition moto aku, dia kata nasib baik tak teruk sgt..kalo duit tu ..hmmm…sendri mau ingat ler..
Sambil menunggu moto aku siap..Lan-cb4 ajak pergi minum dulu, jadi kami bertiga pergi ler minum dulu kt kedai mamak yg berhampiran..mmg tgh kering tekak pon time tu..maklum ler dh tengahari..
Kami pergi jalan kaki jer..sbb leceh la nnti nk cari parking. Lunch hour beb sendri mau ingat ler..sebelum sampai kedai mamak tu plak..kami menyinggahkan diri di Wah Motor showroom. Hah!! ape lagi..sempat ler ushar2 moto2 yg ade..kalo nk tau moto pe yg ade..blh la dtg sendri tgk erk.! hahahaha..sori geng! aku mmg tak amik pic pon..huhuhu
Ok la geng..aku, Lan-cb4 & Tuan Syahmi (Tuan ni)..nk g makan jap. Nnti aku sambung balik k..

Adios..

3 comments:

Matjoe said...

fuiyyyo han,
cepat betul perbaik kuda. ni mmg hati kering punya biker.
saper name awek baju hijau tuh??

Anonymous said...

ehem2...skali ade awek daaa...
"radious"....

Han said...

matjoe - nak cepat repair bukan sbb ape bro..hati tak senang tgk keadaan moto mcm tu..selagi tak repair mcm jiwa kosong la..

Haaa...awek tu name nyer Ila..tu pon memalu, bile aku ckp nk masuk tayargolek terus.......

radious aka ucu - owhh..patut ler ko service moto kt situ..ehehehe..len kali dtg awal skit ari sabtu, minah tu half day.. :P

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com