Kapar Motors

You Are Reading

70

Kalkulator bayaran bulanan motor

TayarGolek.Com Saturday, September 4, 2010 ,
Yooosshhh…!!
Salam Ramadhan semua.
Yer..yerr!! aku tau..mmg lama aku tak update blog TayarGolek.Com ni sehinggakan ade yg hntr email kat aku..hahaha. Ape2 pun aku ucapkan Terima Kasih kerana sudi mengunjungi “The blog of Rides TayarGolek.Com”. Niat nak update mmg ade..tp takde langsung kaitan dgn permotoran atau pun rides/tts..jadi aku tak nak ler update yg bukan2..yg ntah ape2 (orang kata merapu)..Tunggu aku sihat eh!

Ok..aku nak share skit cara kiraan utk bajet korang sebelum membeli motor. Entry ini aku buat sbb dpt banyak email dr peminat TayarGolek.Com utk mendapatkan anggaran bayaran bulanan utk sebuah ER6N atau ER6F. Aku tau..ramai yg tgh panas tgk motor ER6N/ER6F skg nih. Walaupun dh pasang niat nak beli..kite kene tau juga bajet bulanan yang perlu dibayar..dan perlu dimasukkan dlm bajet kewangan korang.

Tapi sebelum tu..ade 3 cara korang nak beli motor..
Pertama:
- Korang memang ditakdirkan kaya atau beruang berwang dan mampu beli cash! so no issue kat sini. Celah gusi jer RM40,000 tu kan.. :D

Kedua:
- Melalui pinjaman peribadi (Personal Loan) – bergantung jugak ko keje swasta or gomen. so zahirnya dpt beli cash jugak walaupun batinnya tetap berhutang dgn bank.

Ketiga:
- Pinjaman bank dgn cara ‘hire purchase’. Yang ni bayar bulanan mcm kite beli kereta ler..

So, kiraan dibawah adalah utk mereka yg berhajat menggunakan cara yang KETIGA (Hire Purchase).

Sebelum start kiraan..kene survey dulu lah ape2 yang perlu. Ape yg korang perlu tahu adalah:
1. Harga OTR sesebuah motor. Anggap harge motor OTR bagi ER6N adalah RM34,000.
2. Interest % bank..aku letak 5% lah.
3. Down Payment atau duit muka..katakan RM10,000
4. Tempoh bayaran..katakan 5 tahun.

Cara kiraannya:
1. Jumlah Loan yang bank approve.
    (HARGA OTR) - (DOWN PAYMENT) = JUMLAH KASAR LOAN
    RM34,000 - RM10,000 = RM24,000

*JUMLAH KASAR LOAN belum termasuk interest.


2. Kiraan interest 5% selama 5tahun dari "JUMLAH KASAR LOAN"
    Kita dapatkan dulu interest utk 1 tahun.
    (JUMLAH KASAR LOAN) x INTEREST X 1 = NILAI INTEREST 1 TAHUN
    RM24,000 x 5% x 1 tahun = RM1,200 (utk 1 tahun)


   * Maka, RM1,200 x 5 tahun = RM6,000 (Jumlah interest utk 5 tahun)

3.  Kiraan JUMLAH BERSIH LOAN
   (JUMLAH KASAR LOAN + (Jumlah Interest utk 5 tahun) = JUMLAH BERSIH LOAN
    RM24,000 + RM6,000 = RM30,000


  

4. Bayaran bulanan:
    #5 tahun ( 5 x 12 bulan= 60 bulan)
   (JUMLAH BERSIH LOAN) / JUMLAH TEMPOH BULAN = BAYARAN BULANAN
   RM30,000 / 60 bulan = RM500

* RM500 korang kene bayar utk sebulan selama 60 bulan (5tahun)

Dah pun dapat anggaran bajet bulanan..so amacam? harap dapat membantu dalam bajet kewangan bulanan korang nanti.
Kiraan aku dh bagi..selebihnya korang check poket masing-masing. Tepuk poket..tanye hati, pilih lah motor mengikut kemampuan kita..

Nanti aku bagi tips bajet utk maintenance pulak..so rajin2 ler singgah sini ;). Ppe hal bleh email aku di han@tayargolek.com


Adios,
-Han-

70 comments:

BakaYaro said...

motor lain mcm lak.... FJR ke GTR ke.... :)

TayarGolek.Com said...

Baka - FJR/GTR erk??? Glurrrp!! kiraan same gak cume harge nyer lain bangett.. :D

flamiyoes said...

Great entry... very useful... ahahaha berhutang secara "batinnya".. bro, hanya ko yg bleh kluokan term mcm ni.. hahaha aku pun berhutang secara "batin.. hehehe

Mohamad Razif said...

Nak tambah sikit,
Kalau nak beli motor, kira motor idaman kene rajin-rajin gi survey kat kedai. Kedai kecik atau kedai besor, ada beza. Beza kedai kecik dengan kedai besor ialah kemudahan yang dia berikan dalam "financing". Bank-bank pilihan pun banyak dengan kadar "interest" yang berpatutan. Satu lagi, kalau "company" anda ada "kowtim" dengan bank-bank tertentu maka dapat le kadar "interest" yang lebih rendah, atau tempoh pinjaman dilanjutkan sehingga 15 thn!!!(personal loan). Bila tempoh panjang, bulanan pun kurang...tapi bayar lebih pada bank (bank untung, sebb banyak bayar intrest). Satu lagi nak pilih motor yang macam mana...motor sedang-sedang saisnya atau motor yang godang-godang (besor dlm bahasa rawa). Kalau berhajat nak sais besar dlm budget rendah, 2nd hand ada...(kat kedai besar) dan masih boleh buat finace. Contoh: ZX10R atau Z1000 kalau baru harga dia macam MPV...kalau 2nd harga RM60k-RM70k...so boleh le berangan nak beli. Tak payah nak upgrade lagi.

Latief Yusoef said...

Nak beli ER6N...Nak beli ER6N...Nak beli ER6N...Nak beli ER6N....Mcm mana pulak average maintenance cost per month.? Brp pulak kita nak spend utk kelengkapan e.i helmet, suit, boot.

Anonymous said...

Saya mesti beli! (tone ala-ala iklan bank rakyat tu)

ANep

Anonymous said...

ikut hati nk je amek z1000 2010....hahaha...tp kalkulator kire xmampu ag...

mat chah

TayarGolek.Com said...

Flamiyoes - ramai yg tnye anggaran bulanan..tu yg buat entry je..abis citer!

TayarGolek.Com said...

Razif - setuju..Personal loan adalah yg terbaik utk beli motor secara ansuran sbb interest mgkin lebih rendah (bergantung pada bank mana yg menawarkan interest yg lebih rendah) dan tempoh bayarann balik boleh dibuat lebih panjang. Kengkadang org tak kisah brp lama tempoh puun asalkan monthly tu kecik. bagaimanapun, utk apply PL ada syarat2 tertentu terutama mereka yg berkerja di sektor swasta.

TayarGolek.Com said...

Latip - member sekolah aku ni mcm dh terkena racun jerr?? hahaha..Insyaallah lepas ni aku akan buat satu entry bajet utk maintenance.

TayarGolek.Com said...

Anep - yooosshhh..! silap2 haribulan aku masuk opis nnti dah ade sebijik lagi ER6 kat parking basement..hehehe. wa tunggu le beb!!

TayarGolek.Com said...

mat chah - tau tak pe beb.. Sama la kite! Demo kawen dulu la mat chah..hahaha

Anonymous said...

tak tau le aku racun boss aku ke orang lain, sebulan lepas aku amik er6f, dia amik er6n, huhuhu

RaYbAkH said...

Tetiba je wa entry blog pasal kalkulator bayaran bulanan. Ni musti ader sumthin ni.

Cube ko wat kalkulator bayaran bulanan untuk Z1000 2010 kaler putih yg dok parking kat rumah ko tu plak? Hehehe.

lagenda558 said...

lagenda558 - bgus for newbie.mcm ak.hehe...tq br0 han..

lagenda558 said...

kawe copy page ni..untk wat reference..bule deh?

Mohamad Razif said...

Sapa-sapa yang berhajat nak buat personal loan dengan interest yang menarik (mengikut terma dan syarat) boleh le tanya pada Bank Rakyat. Nampak macam menarik je. Boleh tanya di Bank Rakyat terdekat. Aku just nak share aje... http://www.bebas-hutang.com/?p=971

TayarGolek.Com said...

Raybakh - ishh z1000 kaler putih?? ko salah rumah tu..hahaha. takde ape2 pun.sbb lepas sorg..sorang lagi tnye soklan yg sama.

Lagenda558 - alrite

Razif - thnks for sharing. Lai..lai..sape nk buat PL g serbu BR eh..!

Anonymous said...

aku br angkat fz150....bru sebulan, tp xpuas hati sebb xlaju n shake bila dh 130kmh....aku brgn nk angkat SUZUKI GSR 750 2011...nk bt PL bank rakyat, ikat 20thun..haha,,,,gomen kan...kui3

mamat_teruja @yahoo.co.uk

Anonymous said...

apa2 pun kena fikir budget, poket kena berisi bila tengah bulan & ada menyimpan skit ..jgn jadi kata perpatah "Biar papa asal bergaya" ..nak main superbike ni mesti ada site income sekurg-krgnya boleh lepas byr bulanan motor. Ini pengalaman aku la semua ni pernah aku rasa sbb aku keja mkn gaji jugak & aku pernah pkai cbr600r smp skrg ni zx10rr. byr bulanan smp kering poket den. nk konvoi pun kena berkira..x syok dlm keadaan mcm ni... tp skrg alhamdulillah poket pun dah berisi buat keja site income sbb aku dah buka 2 stall burger d ampang boleh la support byr motor ni & motor pun dah nk habis tinggal 6 bln lagi...jadi pesanan aku kpd yg baru nk jadi bikers tu kena2 la berjimat dan pandai uruskan poket masing2...klu buat PL boleh tapi kena la gaji besau ada lebihan sekurang- krgnya 60% dri gaji kasar...Maintenance bila nk tukar minyak hitam kena ada brand mcm Motul, tukar Oil Filter biasa la dlm rm200-300 kena ada dlm tgn. x apa la klu korg dah mampu go on aje nk rasa superbike ni mmg seronok giler punyer layan... bak kata bikers2 " Kamu Didlm Golongan Yang Rugi" Klu X merasa...hehehehe

Retro Bikers Club..

Puteri Kebayan and Tok Kebayan said...

Betul kata Retro Biker tu. Nak jadi superbiker kena tengok kemampuan dulu. Nak beli superbike hampir semua orang mampu pasal boleh buat loan bank pastu bayar sampai kering poket. Tapi tak semua orang mampu nak maintain kos superbike macam spare parts,kos konvoi, minyak, road tax dan insurans. Akibatnya baru pakai 5-6 bulan dah nak tolak balik atau tersadai kat rumah pasal tak mampu maintain. So bila nak beli ambil kira kos lain-lain.Jangan kira bayaran bulanan je.

TayarGolek.Com said...

Puteri Kebayan and Tok Kebayan - aku sokong 1000% komen puteri & tok kebayan

TayarGolek.Com said...

Retro Bikers Club - Thanks for sharing bro! sudi2 ler singgah sini lagi

Anonymous said...

brader.. Tu kalo interest die 5% la.. kalo kite letak DP tinggi, mesti interst die akan bertambah rendah kan? Cam ne kite nak tau brape percent interest die ek?

TayarGolek.Com said...

Anonymous - interest tetap interest. Kalo 5%..DP tinggi mana pun interest tetap 5%..tu kalo 5% la. Mcm mana nak tau interest brp..tu kene survey la..tapi bank biasanya skg dari 4.75% - 5%. Kalo kedai interest more than that..mgkin dari 7% - 10%.

bena lugens said...

berbaloi ka kalau beli er650n....,,,ku minat ducati 695 gak...ngah pening nk angkat mna 1,,,,bro bleh bg tips sikit x....antara 2 motor nie jer aku minat...

bena lugens said...

pape email aku at benalugens_art@yahoo.com.my

TayarGolek.Com said...

bena lugens - bro..aku ade bg tips sebelum ni. Bro search jer atau check dlm 'tips'. Yg penting bro tau tujuan beli motor utk kegunaan ape..dan dah buat kire2 bajet. Ducati memey syiok..tapi kalo nak guna utk daily mcm tak sesuai..unless duit dlm poket berkepuk2. Fikir2 kan..

zeer_aa said...

salam,
maaf diusul..,saya rasa kiraan ni salah..
macam ade yg tertinggal.. macam % bank perlu di tambah dgn 'something' yg lain... saya mmg ade nmpk person in charge tu calculate ..
saya dh try kire pun mmg lain jugak... atau sbnrnye... that guy kire salah... sbb lom sign up tuk beli lagi - igt this weekend baru nak gi...

zeer_aa said...

kiraanya adalah spt ini;

price = 33k
d/payment = 15k
bulanan = rm433..

mmg memeningkan saya ini...???
any comments?

TayarGolek.Com said...

zeer_aa - blh bagi info:
1. brp % interest yg dia bagi? loan bank or kedai?
2. brp tahun loan?
3) 33K tu harga OTR ke?

telur_dadar said...

adoi..aku ni dah nak sgt dah kat ern6 2012 ni..hari2 tidow mimpi dia jer..:)

telur_dadar said...

aku ni dah nak sgt dah kat ern6 2012 ni..ari2 tidow pon mimpi dia jer..;)

TayarGolek.Com said...

telur_dadar - sabor bro..sampai masanye nanti dapat ler tu. Biar ler sampai telur tu bertukar jadik telur dadar..asalkan bro tetap dapat moto idaman..hehe

habibi said...

kerana ER6N 2012 , aku telah pun jual kete aku *seg 6speed*...full settlement kete lgik 1..,buat ASB lak untuk coalateral ..fuuuh!! betul giler la..senang citer restructure financial aku..so sket lagik aku akn sambau itu ER6 Bogel!! aku betul2 sacrifice untuk impian aku..JADIK superbiker!!!

bong said...

jenuh cari er6n di kuching. sapa tahu sapa ada jual haa

kamarus said...

Salam,,,,ingatan kepada bakal bikers, motor ni makan petrol macam kereta.......lagi cc besar lagi kuat minum, berkole kole......penat. kalau budget petrol untuk motor ni sebulan kurang RM300 ...... motor tu berselimut siang malam.....saya cuma pakai versys 2012 (kuning hitam) tapi cost maintenance lebih dari Accord 2009. Fikir dulu.....kalau minat...teruskan

TayarGolek.Com said...

kamarus - FC tak sama setiap org. Semua bergantung pada cara tunggangan masing2 + berat individu.

mohamad fauzi said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salammm bos... betol ke bank loan (maybank /public) nak buat umor kene 30 thn ke atas.. kalau ngan AEON credit xada had umor... _adik KYN LINK

Anonymous said...

salam bro...nak tanya, antara er6f 2012 ngn zx6r, yg mana lagi besh..knp zx6r(600cc) lg mahal dari er6f(650cc)..knp yer..??

Q said...
This comment has been removed by the author.
Q said...

Zx6r superbike dari segi enjin pun dah lain, ern6f sport tourer mcm versys same mcm dual purpose versys 650 enjin and buatan pun direct dari jepun. Power pun dah lain. Baik you baca beza superbike dgn naked/sport tourer bike ni.tq

Anonymous said...

Kalau nak pakai superbike dok risau bayar bulan2...pakai kapcai je la bro..org budget superbike tu monthly 15% dari gaji kita,kalau dah lebih kira tahap x mampu,tapi nak berlagak...ni la org mesia nak cari barang baik tapi harga murah...sendiri pikirla..

mizan said...
This comment has been removed by the author.
mizan said...

Ko tunggula z800cc aku akanemilikinye...buy cash

Anonymous said...

Aprilia shiver 750.buat aku x tdo mlm la.wlaupn x ramai yg pkai moto.ttp akan aku sambor

Anonymous said...

Aku mmpu pkai lc135 je...nk beli superbike tkot kena ikat perot

Anonymous said...

Mintak pndapt...kawasaki 250 2013 tu cun..
Nk bli zx6 xmmpu..bli 250 je pun seakan zx6.
Rasa berbaloi x beli? Tp org kata rr150 lg laju..
Confius ni...nk bli ke xnk 250?

TayarGolek.Com said...

Mizan - ada rezekinya..pasti bro :)
Anonymous - shiver750..powerr!
Anonymous - selow2 bro..layan LC135 dulu. Ade $ kang sambar.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - zx6 vs ninja250 beza sgt tu. Ikut niat + bajet + minat = sambar

Anonymous said...

Nk beli superbike yg d ketegori 250...elok beli kawasaki/honda/naza gtr/atau ktm duke?
Nk cari yg enjin tiptop n topspeed power..
Mintak pndapat pliss..
Sy bru nk berjinak pkai superbike..nk bli er6n malas nk ambik lesen.....

Anonymous said...

enjin tiptop &topspeed power tp nak 250 je.. :P. Kenal2 character moto dlu bro Anonimos..hehe. jgn marah haaa

TayarGolek.Com said...

Hmmmm...enjin tip top & topspeed power tp 250..amik AP250 je ler :)

saya danial said...

superbike 90han boleh x buat loan yg no3 tuuuu....
kofius broo

Anonymous said...

Aku tengok loan aeon bapak mahal...1.2% sbulan....gile ribak' nih....cukur habis

Anonymous said...

aku plak g sim motor jln ipoh hajat nak beli megelli 250rr. die kata interest bank untuk 250 0.66 ke 0.8%.. yg ni untuk satu tahun atau 5 tahun?

Anonymous said...

0.66 ke 0.8 tu xsilap bulanan kan..?klu sy nk beli cbr500 tambah personal loan y sy pinjam sebelum ni oke x..? ke merugikan..? atau baik apply loan lain je?
-abg roy

TayarGolek.Com said...

saya danial - sbk 90an blh lagi kot buat loan tp loan kedai le interest mgkin 10%. Kene ingat bab maintenance yer. Good Luck.

TayarGolek.Com said...

Anonymous 8 Mar - yup..tinggi tu

TayarGolek.Com said...

Anonymous 30 Mar - rasanya monthly

TayarGolek.Com said...

Abg Roy - aku pun rasa monthly.

Anonymous said...

aku nak tanya korg. sape2 pernah buat pinjaman dgn aeon crdt tak untuk beli motor? ape kebaikan dan keburukan die. -amir-

fathullah fatt said...

salam sebab korg minat bwk motor.
dan terdedah kpada kmlgan.
jd aku nk bkawn ngan korg.
aku keje pjbt pguam.tringin nk pkai moto besar ni.tp blum mampu.klu ada kwn korgeksiden.pastu patah retak tulang.atau arwah terus kol aku cpt2 .aku blh tlg urus kn. nak lg fhm ko tgk nlog aku.
jgn lh terbabas.tk blh claim.
fathullahfatt.blogspot
0193003434 24jam

TayarGolek.Com said...

amir - AEON kebaikkannye blh buat full loan (motor baru) kalo tak silap. Interest memey tinggi..kene buat kire2 dlu

Anonymous said...

salam...motor 250cc jenama apa kire ekonomi boleh di pakai untuk di bawa pergi kerja..mampu milik lah...maintenance mampu lah..hamba yg berminat

Anonymous said...

aku pun tbwk2 ke mmpi bwk s.bike ni. kira2 dlm pokek hanya mmpu 250 je.. 250 bleh loan bank tak sdare..

Anonymous said...

Honda cbr250r 2014. Ringan. Ohsem. Nk kate laju tak laju. Nak kate perlahan pon tak. Just nice la kot. Harga dlm RM20,000 - RM20,500

Anonymous said...

Cmne nk buat hire purchase utk z1000? Keje sndri tp ade ssm..bank mne bleh buat? Help pleaseee..sanza_roughheart@yahoo.com

osman ahmed said...


Do you need a Loan?
Are you looking for Finance?
Are you looking for a Loan to enlarge your business?
I think you have come to the right place.
We offer Loans at low interest rate.
Interested people should please contact us on
For immediate response to your application, Kindly
reply to this emails below only
easyloanoffer1@gmail.com

LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
First name:
Middle name:
Date of birth (yyyy-mm-dd):
Gender:
Marital status:
Total Amount Needed:
Time Duration:
Address:
City:
State/province:
Zip/postal code:
Country:
Phone:
Email ID.....
Mobile/cellular:
Monthly Income:
Occupation:
Which sites did you know about us.....
easyloanoffer1@gmail.com

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com