Kapar Motors

You Are Reading

55

Tips: Proses Pertukaran Nama Geran

TayarGolek.Com Monday, October 3, 2011 ,
Yoooossshhhh..!
Salam Sejahtera,

Ada yang bertanya tentang proses Pertukaran Nama Geran macam mana? Jadi..aku rasa boleh buat satu entry dan share kepada semua. Tips atau procedure yang aku tulis adalah berdasarkan pengalaman sewaktu membuat pertukaran nama pemilik kereta & motor dulu. Bagi yang belum mengetahui caranya..meh aku share skit sebagai info.

Dalam kes pertukaran nama dalam geran (kes beli kenderaan 2nd atau sebagainya) perlu ada pihak PEMBELI dan pihak PENJUAL..memey ler kan?? haha
 
Sebelum kita ke step pertukaran nama, beberapa perkara penting perlu dilakukan terlebih dahulu bg pihak PENJUAL kepada PEMBELI.

Nota Penting:
*URUSAN ini dilakukan hanya bila urusan transaksi jualan sudah pun dipersetujui oleh kedua2 pihak dan telah dilakukan oleh pihak PEMBELI.

*JANGAN lakukan sebarang urusan pertukaran sekiranya bayaran belum lagi selesai. Ape2 pun ini bergantung kpd budi bicara kedua2 pihak.


PROSES MEMBUAT PERTUKARAN NAMA GERAN/PINDAH HAKMILIK:
Untuk memudahkan urusan pertukaran pindah milik nama geran, langkah-langkah berikut adalah tips bagi pihak PEMBELI dan  pihak PENJUAL.

Apa yang perlu dilakukan oleh pihak PENJUAL:
1) Borang Pertukaran Nama  - boleh diambil dimana2 JPJ.

2) Lepas dapat "Borang Pertukaran Nama" tadi, isi maklumat PENJUAL - spt Tandatangan,salinan I/C PENJUAL dan tampal dibahagian PENJUAL.
3) Lengkap borang tadi, dapatkan cop sebagai pengesahan dari PEGAWAI JPJ atau PesuruhJaya Sumpah. Biasanya, Pegawai JPJ ni dia akan mintak IC dan geran asal. So kene bawa sekali.

4) Info TAMBAHAN dr Tuan RJ (rjanuar) - sedikit tambahan. sekarang ni penjual/pemilik dan pembeli juga kena turunkan cap jari bagi mengelak penipuan sebab byk kes tipu tandatangan. arahan telah berkuatkuasa 3-4 bulan yg lepas.

5) Geran Asal kenderaan  - Item (1) , (2) dan (3) selesai - urusan bagi pihak PENJUAL selesai dan boleh serahkan GERAN ASAL dan borang tersebut ke pihak PEMBELI.(make sure payment dh settle baru bagi..!!)



Apa yang perlu dilakukan oleh pihak PEMBELI:
1) Borang Pertukaran Nama - pastikan 'Borang Pertukaran Nama' dari pihak PENJUAL lengkap sepenuhnya.

2) Geran Asal Kenderaan - pastikan 'Geran Asal Kenderaan' disertakan sekali. Boleh jugak double check nama pemilikan.

3) Isi "Borang Pertukaran Nama" - part ni, PEMBELI kene isi bahagian PEMILIK BARU pula spt Salinan I/C dan tandatangan pemilik baru.

4) Apabila borang tadi lengkap – dapatkan Cop Pegawai JPJ / Pesuruhjaya Sumpah..sebagai pengesahan serta cap jari si PEMBELi (refer Item no.4 di pihak PENJUAL)

5) Apabila Item (1),(2) ,(3) dan (4)  selesai - maka urusan pertukaran nama boleh dilakukan.

TETAPI,

6) Sekiranya 'Road Tax' kenderaan telah tamat tempoh, si PEMBELI tadi perlu 'renew' road tax & insuran terlebih dahulu sebelum proses pertukaran nama boleh dilakukan. Kalau TAK..memey tak boleh ler!
7) Sekiranya 'Road Tax' masih belum tamat tempoh..katakan ade 3 bulan lagi sebelum road tax tamat tempoh, maka pihak PEMBELI boleh beli insurans kenderaan tadi untuk 3bulan dahulu (utk sync dgn roadtax).

7) Selesai urusan INSURANS Kenderaan tadi, terus ke kaunter untuk proses pertukaran nama pada geran tadi (yg kat kaunter tu biasanya cun-cun.. :P).

Mengikut pengalaman aku, urusan dikaunter JPJ selesai kira-kira 30 minit selepas nama korang dipanggil..then, sebelum blah check nama korang dalam geran tu. Kalau semuanya OK, korang dah boleh senyum lebar dah..sebab kenderaan tu dah SAH menjadik HAKMILIK korang..! hehe
..dah tu jer..!


Adios,
-Han-

55 comments:

Dee said...

info ..terbaek

Sri Mersing said...

jangan lupa juga cerita pasal penangan yang selalu jugak orang kena time nak beli motor ni... boleh amek pengalaman saudara Apit ataupun kalau2 ada yang nak beli motor "kes sambung bayar".

Kadang2 bila kita ghairah nak beli motor, kita pun terlupa beberapa perkara asas.

Saya ada info. Papehal Restoren Sri Has dekat Der...

lol

Anonymous said...

bro mersing ....... kongsi la pengalaman tu , kami yg baru2 nak menjoin ni kena tau serba sket

rjanuar said...

sedikit tambahan. sekrang ni penjual/pemilik dan pembeli juga kena turunkan cap jari bagi mengelak penipuan sebab byk kes tipu tandatangan. arahan telah berkuatkuasa 3-4 bulan yg lepas.

TayarGolek.Com said...

Dee - mekaseh bro. Saja bg info..kot2 ade yg berhajat nak letgo moto :P

TayarGolek.Com said...

Sri Mersing - muhahahaha..bleh bleh..! nanti aku bukak entry lain. Tapi kene tanya ler Apit dulu..kot2 dia tak bg citer..hahaha

Boleh ke Pit?? lol

TayarGolek.Com said...

Anonymous - kalo dapat pelepasan dari Finas blh ler aku citer..

TayarGolek.Com said...

rjanuar - Tuan RJ..lama tak dgr citer. Dah start sarung jacket blom? BTW, thanks for the info bro..

Sri Mersing said...

Anonymous.. boleh jer. Tapi tanya la tuan punya website ni.. kang aku memandai kata boleh kang dia gam aku dari kuar artikel dia... lol

AqTETAPAq said...

blh tau berapa bayaran yg akan dikenakan oleh
jpj utk proses ni? thanks...

TayarGolek.Com said...

AqTETAPAq - seingat aku takde caj.

Anonymous said...

FYI,jpj kenakan caj RM30...Dah kall org jpj.:)

Anonymous said...

Ralat :FYI,jpj kenakan caj RM3....Dah kall org jpj.:)

civicskunk2 said...

nak tanye kalu pembeli baru nk beli tanpe urusan mana2 bank, proses puspakom tu kena buat jugak ke?

TayarGolek.Com said...

civicskunk2 - maaf..aku krg paham skit soklan "proses Puspakom" tu

Anonymous said...

Kalau owner dia atuk saya ? Dia dah meninggal ?

Anonymous said...

Nak tanya, insuran tu wajib ke kena beli dulu sebelum nama ditukar milik...walaupun roadtax hidup lagi untuk 5 bulan..thanks

TayarGolek.Com said...

Anonymous - ya..renew insurance dulu atas nama pemilik yg baru

pozie86 said...

kalau pemilik baru xde lesen boleh tukar nama x?

sid said...

tumpang tanya tuan tanah,,,ini cara tukar nama paling latest ke?

Anonymous said...

nak tanya tuan...sebelum kita nak tukar nama kat geran..pembeli kena beli insuran dulu ker..

land said...

nak tanya tuan...sebelum kita nak tukar nama kat geran..pembeli kena beli insuran dulu ker

TayarGolek.Com said...

land - yer bro..kene setel process insurance dulu baru blh tukar nama kat geran

zu said...

Klu pembeli baru renew insurans,road tax mmg tak boleh idupkan ker kerana gran nama penjual?

TayarGolek.Com said...

Zu - aku tak paham soklan ko sebenarnya.
1. R/tax & ins expired: pemilik baru kene renew 2 benda tu then tukar nama.

2. r/tax hidup & insuran masih ada: pemilik baru kene renew insurance atas nama pemilik baru sahaja. r/tax pakai je sampai expired. lepas tu nanti renew 2-2.

AGENSI MUTIARA IKHLAS said...

Proses tukar nama motosikal amatlah mudah.

Borang diperlukan ( jika penjual & pembeli hadir ke JPJ )

1. Borang JPJK3 ( 2 copy )
2. Borang TM-AB ( 2 copy )
3. Fotostat ic penjual & pembeli lps tu tampal kat borang TM-AB tu
4. Wang RM 3

Jika pembeli atau penjual tak hadir ( guna wakil )borang diperlukan ialah :

1. Borang JPJK3 ( 2 copy )
2. Borang SAB 01 ( Borang akuan penjual )
3. Borang SAB 02 ( Borang akuan pembeli )
4. Cop pesuruhjaya sumpah pada borang SAB 01 & SAB 02
5. Bayaran RM 3

Untuk insurans pulak sekiranya road tax masih hidup perlu buat insurans baru ( transfer owner insurans ) atas nama pemilik baru SEBELUM SUBMIT KE BORANG KE JPJ

Tetapi jika road tax dah mati tak perlu renew insurans dulu pun takpe.Terus submit je ke JPJ

Kalau masih tak faham guna je runner.Cas paling tinggi pun RM 100...Huhu

Harap dpt membantu persoalan di atas.TQ

p/s : Abg Han sori ye tumpang tulis & share...hehe

TayarGolek.Com said...

AGENSI MUTIARA IKHLAS - Tq abam Agensi kasi share sini. Masih ramai yang confius atau tak paham. Harap blh baca perlahan2 dan fahami setiap ayat yang ditulis. Sekian harap mak ngahh pulok

Max said...

AGENSI MUTIARA IKHLAS - Ade satu lagi soalan..kalo roadtax dah mati lebih dari setahun. adakah perlu ke puspakom dahulu? dan baru bleh tukar nama ke? Terima kasih..

AGENSI MUTIARA IKHLAS said...

Jika road tax dah mati lebih 1 tahun masih boleh buat tukar nama.Cuma tak boleh renew road tax.Perlu ke puspakom ( sebelum @ selepas proses tukar nama ) utk pemeriksaan B2 ( LKM Tamat Tempoh 1 thn ).Bayaran jika pergi sendiri RM 20 sahaja untuk motosikal.Runner cas dalam RM 100 - RM 120 biasanya.

Dapat je laporan puspakom tulis LULUS tu bawak ke JPJ utk renew road tax.

Anonymous said...

Bermula pada tarikh 1hb. Julai 2013 juga, tidak boleh lagi membuat 'transfer of interest/ownership'. Ini bermakna, pemilik lama/pemilik asal mestilah membatalkan cukai jalan dan pemilik baru wajib membeli cukai jalan baru. Ini berbeza dengan sistem lama iaitu, pemilik baru boleh menggunakan cukai jalan yang masih ada sehingga tamat tempoh

fendi1183 said...

Kaler yg warna kuning tu.tukar le admin, pening nak baca.. Baru nak fham. Jadi blur mcm tulisan tu jgak.

fendi1183 said...

Kaler yg warna kuning tu.tukar le admin, pening nak baca.. Baru nak fham. Jadi blur mcm tulisan tu jgak.

Anonymous said...

bro fendi1183,bro kalau bukak pakai henfon bro kna swicth ke web version baru nmpak background hitam n tulisan kunin just nice.tak switch kalu tu nmpak baxcground putih sbb tu bro blur..saya dulu pung camtu gaks..ahaksss

1158 said...

Tumpang tanya...saya x berapa paham part insuran/road tax nie...so kene settlekan tu dlu baru boleh buat transfer dekat JPJ?

boleh terankang lebih jelas x mcm mane buyer nak beli insuran utk motor tu sbb motor nye road tax/insuran still hidup lagi till next year.

Thanks :) harap dapat membantu

TayarGolek.Com said...

1158 - yup..kenen settle urusan r/tax & insurance dulu baru blh tukar nama.

Owner kene terminat insurance..new buyer kene beli baru.

Anonymous said...

tumpang tnya- sy beli moto kt kwn sy..moto tu atas nama kak dia..kakak dia beli moto second drpd kedai..roadtax dan insurans dh mati..sy nk wt proses tukar nama pada geran.. tp sy tgk geran tu xda cop batal..mksudnya xda cop batal pada nama kedai motor tu..soalannya boleh x tukar hak milik kepada nama sy sbb nama kakak dia ada kt geran tu..pstu boleh x nk renew roadtax dulu n insurans tu atas nama sy..a2 kna renew insurans atas nama kakak dia(owner moto)?

adi said...

Salam bro... nk tanya... keta sy sambung bayar dan dah habis bayar... persoalanya.. jika nk buat proses tukar nama perlu ke kereta itu buat inspection di puspakom...tq

adi said...

Salam bro... nk tanya... keta sy sambung bayar dan dah habis bayar... persoalanya.. jika nk buat proses tukar nama perlu ke kereta itu buat inspection di puspakom...tq

TayarGolek.Com said...

adi - kalo ikut pendapatan aku tak perlu. Just perlu renew insurans & r/tax + borang tukar nama.

shahril said...

umpang tnya- sy beli moto kt kwn sy..moto tu atas nama kak dia..kakak dia beli moto second drpd kedai..roadtax dan insurans dh mati..sy nk wt proses tukar nama pada geran.. tp sy tgk geran tu xda cop batal..mksudnya xda cop batal pada nama kedai motor tu..soalannya boleh x tukar hak milik kepada nama sy sbb nama kakak dia ada kt geran tu..pstu boleh x nk renew roadtax dulu n insurans tu atas nama sy..a2 kna renew insurans atas nama kakak dia(owner moto)?
shahril

Anonymous said...

Kalau xd lesen boleh ke?

Ray said...

alamak...klu pemilik berdaftar kne blacklist mcm mna..leh tukar nama x??

Muhammad Hanif said...

Sy nk beli moto dgn kwn sy.
Tp rotex idup lagi 4 bn.
Tlg cerita kan ape yg prlu sy buat.
X faham berapa Ringgit yg akan dikeluarkan untk beli insuran untuk 4bln tu?

Nikai Teras said...

kalau rase cam guna khidmat runner call je 0139402186

Nikai Teras said...

kalau rase cam guna khidmat runner call je 0139402186

Anonymous said...

as salam bro.. Dkt JPJ ade ke jual insurance.. maaf la.. x reti bab bab ni.. hewhewhew. Terima kasih bro.

ChroniChes KroNika said...

salam, nak tanya jika roadtax n insurance da mati..name geran bleh tkar ke owner baru ke? or owner bru kne buat insurans n road tax atas nme dia...n lgi stu, adakah insurans n road tax boleh buat utk owner bru jika geran x tkar nma lgi?

Edy Syarman said...

Kebanyakkan jpj ada orang jual insurance kat sane

Anonymous said...

Salam, nak tanya, ade risiko x pada pemilik geran jika pembeli tidak menukar nama pada geran?

AhMaD FiKRY said...

SAya ada beli kereta Honda EG 1995. Roadtax masih hidup. Urusan tukar nama perlukah melalui proses check puspakom?

Macamana kalau penjual tidak hadir?
Benda ni boleh pakai runner ke? brape kos?

izam aku said...

Salam saudaraku, sy nak tanya: Sy dah beli motor (dah bayar) owner lama bagi sy Borang SAB 01 ( Borang akuan penjual ) dgn fotostat IC & dah cop pesuruhjaya tarikh 5 Dec 2013. Tarikh tamat roadtax 14 Apr 2014. Bole tak sy buat tukar nama lepas roadtax mati? Masih laku kah Borang SAB01 yg tarikhnya telah lama berlalu?

Hadif said...

Salam bang, nak tanya pasal beli moto: Mat saleh ni memang minat moto kerja sekali dengan saya, work permit tak ada cuma ada pasport, tiap2 bulan balik UK. Dia nak beli moto cash..1. layak tak dia beli moto cuma guna pasport sajer sebagai dukomen?? 2. Adakah perlu tambah polisi insuran (special insurance untuk warga asing)??

faizul5978 said...

Salam,,, masalah saya. Semasa proses tukar hak milik kenderaan., di dlam geran masih tidak dibatalkan tuntutan hakmilik olh kedai motor tsb . Utk batalkan maslahnya pemilik motor telah pergi ke kedai tsb dan telah x wujud.
So bgaimna nak meneruskan proses tukar hakmilik ini kerana kesukaran mencari tokey kedai tsb. Tqvm.

Anonymous said...

Salam.. Jika pemilik asal masih belum jelaskan saman, bolehkah pemilik baru buat proses tukar nama?

Kalau pemilik baru belum beli insuran, bolehkah buat proses tukar nama?

Anonymous said...

MOHON PENJELASAN

saya ade moto yg adik ipar sambung bayar. tahun depan akan abis.saya beli moto tanpa lesen dengan wat installment kat eon credit.saya plan once installment settled sy nak tukar nama geran tu kepada adik ipar. both of us xde lesen..camner tu..lesen perlu x semasa proses penukaran nama.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com