You Are Reading

172

Tips: Proses Pertukaran Nama Geran

TayarGolek.Com Monday, October 3, 2011 ,
Yoooossshhhh..!
Salam Sejahtera,

Ada yang bertanya tentang proses Pertukaran Nama Geran macam mana? Jadi..aku rasa boleh buat satu entry dan share kepada semua. Tips atau procedure yang aku tulis adalah berdasarkan pengalaman sewaktu membuat pertukaran nama pemilik kereta & motor dulu. Bagi yang belum mengetahui caranya..meh aku share skit sebagai info.

Dalam kes pertukaran nama dalam geran (kes beli kenderaan 2nd atau sebagainya) perlu ada pihak PEMBELI dan pihak PENJUAL..memey ler kan?? haha
 
Sebelum kita ke step pertukaran nama, beberapa perkara penting perlu dilakukan terlebih dahulu bg pihak PENJUAL kepada PEMBELI.

Nota Penting:
*URUSAN ini dilakukan hanya bila urusan transaksi jualan sudah pun dipersetujui oleh kedua2 pihak dan telah dilakukan oleh pihak PEMBELI.

*JANGAN lakukan sebarang urusan pertukaran sekiranya bayaran belum lagi selesai. Ape2 pun ini bergantung kpd budi bicara kedua2 pihak.


PROSES MEMBUAT PERTUKARAN NAMA GERAN/PINDAH HAKMILIK:
Untuk memudahkan urusan pertukaran pindah milik nama geran, langkah-langkah berikut adalah tips bagi pihak PEMBELI dan  pihak PENJUAL.

Apa yang perlu dilakukan oleh pihak PENJUAL:
1) Borang Pertukaran Nama  - boleh diambil dimana2 JPJ.

2) Lepas dapat "Borang Pertukaran Nama" tadi, isi maklumat PENJUAL - spt Tandatangan,salinan I/C PENJUAL dan tampal dibahagian PENJUAL.
3) Lengkap borang tadi, dapatkan cop sebagai pengesahan dari PEGAWAI JPJ atau PesuruhJaya Sumpah. Biasanya, Pegawai JPJ ni dia akan mintak IC dan geran asal. So kene bawa sekali.

4) Info TAMBAHAN dr Tuan RJ (rjanuar) - sedikit tambahan. sekarang ni penjual/pemilik dan pembeli juga kena turunkan cap jari bagi mengelak penipuan sebab byk kes tipu tandatangan. arahan telah berkuatkuasa 3-4 bulan yg lepas.

5) Geran Asal kenderaan  - Item (1) , (2) dan (3) selesai - urusan bagi pihak PENJUAL selesai dan boleh serahkan GERAN ASAL dan borang tersebut ke pihak PEMBELI.(make sure payment dh settle baru bagi..!!)



Apa yang perlu dilakukan oleh pihak PEMBELI:
1) Borang Pertukaran Nama - pastikan 'Borang Pertukaran Nama' dari pihak PENJUAL lengkap sepenuhnya.

2) Geran Asal Kenderaan - pastikan 'Geran Asal Kenderaan' disertakan sekali. Boleh jugak double check nama pemilikan.

3) Isi "Borang Pertukaran Nama" - part ni, PEMBELI kene isi bahagian PEMILIK BARU pula spt Salinan I/C dan tandatangan pemilik baru.

4) Apabila borang tadi lengkap – dapatkan Cop Pegawai JPJ / Pesuruhjaya Sumpah..sebagai pengesahan serta cap jari si PEMBELi (refer Item no.4 di pihak PENJUAL)

5) Apabila Item (1),(2) ,(3) dan (4)  selesai - maka urusan pertukaran nama boleh dilakukan.

TETAPI,

6) Sekiranya 'Road Tax' kenderaan telah tamat tempoh, si PEMBELI tadi perlu 'renew' road tax & insuran terlebih dahulu sebelum proses pertukaran nama boleh dilakukan. Kalau TAK..memey tak boleh ler!
7) Sekiranya 'Road Tax' masih belum tamat tempoh..katakan ade 3 bulan lagi sebelum road tax tamat tempoh, maka pihak PEMBELI boleh beli insurans kenderaan tadi untuk 3bulan dahulu (utk sync dgn roadtax).

7) Selesai urusan INSURANS Kenderaan tadi, terus ke kaunter untuk proses pertukaran nama pada geran tadi (yg kat kaunter tu biasanya cun-cun.. :P).

Mengikut pengalaman aku, urusan dikaunter JPJ selesai kira-kira 30 minit selepas nama korang dipanggil..then, sebelum blah check nama korang dalam geran tu. Kalau semuanya OK, korang dah boleh senyum lebar dah..sebab kenderaan tu dah SAH menjadik HAKMILIK korang..! hehe
..dah tu jer..!


Adios,
-Han-

172 comments:

Dee said...

info ..terbaek

Sri Mersing said...

jangan lupa juga cerita pasal penangan yang selalu jugak orang kena time nak beli motor ni... boleh amek pengalaman saudara Apit ataupun kalau2 ada yang nak beli motor "kes sambung bayar".

Kadang2 bila kita ghairah nak beli motor, kita pun terlupa beberapa perkara asas.

Saya ada info. Papehal Restoren Sri Has dekat Der...

lol

Anonymous said...

bro mersing ....... kongsi la pengalaman tu , kami yg baru2 nak menjoin ni kena tau serba sket

Anonymous said...

sedikit tambahan. sekrang ni penjual/pemilik dan pembeli juga kena turunkan cap jari bagi mengelak penipuan sebab byk kes tipu tandatangan. arahan telah berkuatkuasa 3-4 bulan yg lepas.

TayarGolek.Com said...

Dee - mekaseh bro. Saja bg info..kot2 ade yg berhajat nak letgo moto :P

TayarGolek.Com said...

Sri Mersing - muhahahaha..bleh bleh..! nanti aku bukak entry lain. Tapi kene tanya ler Apit dulu..kot2 dia tak bg citer..hahaha

Boleh ke Pit?? lol

TayarGolek.Com said...

Anonymous - kalo dapat pelepasan dari Finas blh ler aku citer..

TayarGolek.Com said...

rjanuar - Tuan RJ..lama tak dgr citer. Dah start sarung jacket blom? BTW, thanks for the info bro..

Sri Mersing said...

Anonymous.. boleh jer. Tapi tanya la tuan punya website ni.. kang aku memandai kata boleh kang dia gam aku dari kuar artikel dia... lol

AqTETAPAq said...

blh tau berapa bayaran yg akan dikenakan oleh
jpj utk proses ni? thanks...

TayarGolek.Com said...

AqTETAPAq - seingat aku takde caj.

Anonymous said...

FYI,jpj kenakan caj RM30...Dah kall org jpj.:)

Anonymous said...

Ralat :FYI,jpj kenakan caj RM3....Dah kall org jpj.:)

civicskunk2 said...

nak tanye kalu pembeli baru nk beli tanpe urusan mana2 bank, proses puspakom tu kena buat jugak ke?

TayarGolek.Com said...

civicskunk2 - maaf..aku krg paham skit soklan "proses Puspakom" tu

Anonymous said...

Kalau owner dia atuk saya ? Dia dah meninggal ?

Anonymous said...

Nak tanya, insuran tu wajib ke kena beli dulu sebelum nama ditukar milik...walaupun roadtax hidup lagi untuk 5 bulan..thanks

TayarGolek.Com said...

Anonymous - ya..renew insurance dulu atas nama pemilik yg baru

pozie86 said...

kalau pemilik baru xde lesen boleh tukar nama x?

sid said...

tumpang tanya tuan tanah,,,ini cara tukar nama paling latest ke?

Anonymous said...

nak tanya tuan...sebelum kita nak tukar nama kat geran..pembeli kena beli insuran dulu ker..

land said...

nak tanya tuan...sebelum kita nak tukar nama kat geran..pembeli kena beli insuran dulu ker

TayarGolek.Com said...

land - yer bro..kene setel process insurance dulu baru blh tukar nama kat geran

zu said...

Klu pembeli baru renew insurans,road tax mmg tak boleh idupkan ker kerana gran nama penjual?

TayarGolek.Com said...

Zu - aku tak paham soklan ko sebenarnya.
1. R/tax & ins expired: pemilik baru kene renew 2 benda tu then tukar nama.

2. r/tax hidup & insuran masih ada: pemilik baru kene renew insurance atas nama pemilik baru sahaja. r/tax pakai je sampai expired. lepas tu nanti renew 2-2.

AGENSI MUTIARA IKHLAS said...

Proses tukar nama motosikal amatlah mudah.

Borang diperlukan ( jika penjual & pembeli hadir ke JPJ )

1. Borang JPJK3 ( 2 copy )
2. Borang TM-AB ( 2 copy )
3. Fotostat ic penjual & pembeli lps tu tampal kat borang TM-AB tu
4. Wang RM 3

Jika pembeli atau penjual tak hadir ( guna wakil )borang diperlukan ialah :

1. Borang JPJK3 ( 2 copy )
2. Borang SAB 01 ( Borang akuan penjual )
3. Borang SAB 02 ( Borang akuan pembeli )
4. Cop pesuruhjaya sumpah pada borang SAB 01 & SAB 02
5. Bayaran RM 3

Untuk insurans pulak sekiranya road tax masih hidup perlu buat insurans baru ( transfer owner insurans ) atas nama pemilik baru SEBELUM SUBMIT KE BORANG KE JPJ

Tetapi jika road tax dah mati tak perlu renew insurans dulu pun takpe.Terus submit je ke JPJ

Kalau masih tak faham guna je runner.Cas paling tinggi pun RM 100...Huhu

Harap dpt membantu persoalan di atas.TQ

p/s : Abg Han sori ye tumpang tulis & share...hehe

TayarGolek.Com said...

AGENSI MUTIARA IKHLAS - Tq abam Agensi kasi share sini. Masih ramai yang confius atau tak paham. Harap blh baca perlahan2 dan fahami setiap ayat yang ditulis. Sekian harap mak ngahh pulok

Max said...

AGENSI MUTIARA IKHLAS - Ade satu lagi soalan..kalo roadtax dah mati lebih dari setahun. adakah perlu ke puspakom dahulu? dan baru bleh tukar nama ke? Terima kasih..

AGENSI MUTIARA IKHLAS said...

Jika road tax dah mati lebih 1 tahun masih boleh buat tukar nama.Cuma tak boleh renew road tax.Perlu ke puspakom ( sebelum @ selepas proses tukar nama ) utk pemeriksaan B2 ( LKM Tamat Tempoh 1 thn ).Bayaran jika pergi sendiri RM 20 sahaja untuk motosikal.Runner cas dalam RM 100 - RM 120 biasanya.

Dapat je laporan puspakom tulis LULUS tu bawak ke JPJ utk renew road tax.

Anonymous said...

Bermula pada tarikh 1hb. Julai 2013 juga, tidak boleh lagi membuat 'transfer of interest/ownership'. Ini bermakna, pemilik lama/pemilik asal mestilah membatalkan cukai jalan dan pemilik baru wajib membeli cukai jalan baru. Ini berbeza dengan sistem lama iaitu, pemilik baru boleh menggunakan cukai jalan yang masih ada sehingga tamat tempoh

fendi1183 said...

Kaler yg warna kuning tu.tukar le admin, pening nak baca.. Baru nak fham. Jadi blur mcm tulisan tu jgak.

fendi1183 said...

Kaler yg warna kuning tu.tukar le admin, pening nak baca.. Baru nak fham. Jadi blur mcm tulisan tu jgak.

Anonymous said...

bro fendi1183,bro kalau bukak pakai henfon bro kna swicth ke web version baru nmpak background hitam n tulisan kunin just nice.tak switch kalu tu nmpak baxcground putih sbb tu bro blur..saya dulu pung camtu gaks..ahaksss

1158 said...

Tumpang tanya...saya x berapa paham part insuran/road tax nie...so kene settlekan tu dlu baru boleh buat transfer dekat JPJ?

boleh terankang lebih jelas x mcm mane buyer nak beli insuran utk motor tu sbb motor nye road tax/insuran still hidup lagi till next year.

Thanks :) harap dapat membantu

TayarGolek.Com said...

1158 - yup..kenen settle urusan r/tax & insurance dulu baru blh tukar nama.

Owner kene terminat insurance..new buyer kene beli baru.

Anonymous said...

tumpang tnya- sy beli moto kt kwn sy..moto tu atas nama kak dia..kakak dia beli moto second drpd kedai..roadtax dan insurans dh mati..sy nk wt proses tukar nama pada geran.. tp sy tgk geran tu xda cop batal..mksudnya xda cop batal pada nama kedai motor tu..soalannya boleh x tukar hak milik kepada nama sy sbb nama kakak dia ada kt geran tu..pstu boleh x nk renew roadtax dulu n insurans tu atas nama sy..a2 kna renew insurans atas nama kakak dia(owner moto)?

adi said...

Salam bro... nk tanya... keta sy sambung bayar dan dah habis bayar... persoalanya.. jika nk buat proses tukar nama perlu ke kereta itu buat inspection di puspakom...tq

adi said...

Salam bro... nk tanya... keta sy sambung bayar dan dah habis bayar... persoalanya.. jika nk buat proses tukar nama perlu ke kereta itu buat inspection di puspakom...tq

TayarGolek.Com said...

adi - kalo ikut pendapatan aku tak perlu. Just perlu renew insurans & r/tax + borang tukar nama.

shahril said...

umpang tnya- sy beli moto kt kwn sy..moto tu atas nama kak dia..kakak dia beli moto second drpd kedai..roadtax dan insurans dh mati..sy nk wt proses tukar nama pada geran.. tp sy tgk geran tu xda cop batal..mksudnya xda cop batal pada nama kedai motor tu..soalannya boleh x tukar hak milik kepada nama sy sbb nama kakak dia ada kt geran tu..pstu boleh x nk renew roadtax dulu n insurans tu atas nama sy..a2 kna renew insurans atas nama kakak dia(owner moto)?
shahril

Anonymous said...

Kalau xd lesen boleh ke?

Ray said...

alamak...klu pemilik berdaftar kne blacklist mcm mna..leh tukar nama x??

Muhammad Hanif said...

Sy nk beli moto dgn kwn sy.
Tp rotex idup lagi 4 bn.
Tlg cerita kan ape yg prlu sy buat.
X faham berapa Ringgit yg akan dikeluarkan untk beli insuran untuk 4bln tu?

Nikai Teras said...

kalau rase cam guna khidmat runner call je 0139402186

Nikai Teras said...

kalau rase cam guna khidmat runner call je 0139402186

Anonymous said...

as salam bro.. Dkt JPJ ade ke jual insurance.. maaf la.. x reti bab bab ni.. hewhewhew. Terima kasih bro.

ChroniChes KroNika said...

salam, nak tanya jika roadtax n insurance da mati..name geran bleh tkar ke owner baru ke? or owner bru kne buat insurans n road tax atas nme dia...n lgi stu, adakah insurans n road tax boleh buat utk owner bru jika geran x tkar nma lgi?

Edy Syarman said...

Kebanyakkan jpj ada orang jual insurance kat sane

Anonymous said...

Salam, nak tanya, ade risiko x pada pemilik geran jika pembeli tidak menukar nama pada geran?

AhMaD FiKRY said...

SAya ada beli kereta Honda EG 1995. Roadtax masih hidup. Urusan tukar nama perlukah melalui proses check puspakom?

Macamana kalau penjual tidak hadir?
Benda ni boleh pakai runner ke? brape kos?

izam aku said...

Salam saudaraku, sy nak tanya: Sy dah beli motor (dah bayar) owner lama bagi sy Borang SAB 01 ( Borang akuan penjual ) dgn fotostat IC & dah cop pesuruhjaya tarikh 5 Dec 2013. Tarikh tamat roadtax 14 Apr 2014. Bole tak sy buat tukar nama lepas roadtax mati? Masih laku kah Borang SAB01 yg tarikhnya telah lama berlalu?

Hadif said...

Salam bang, nak tanya pasal beli moto: Mat saleh ni memang minat moto kerja sekali dengan saya, work permit tak ada cuma ada pasport, tiap2 bulan balik UK. Dia nak beli moto cash..1. layak tak dia beli moto cuma guna pasport sajer sebagai dukomen?? 2. Adakah perlu tambah polisi insuran (special insurance untuk warga asing)??

faizul5978 said...

Salam,,, masalah saya. Semasa proses tukar hak milik kenderaan., di dlam geran masih tidak dibatalkan tuntutan hakmilik olh kedai motor tsb . Utk batalkan maslahnya pemilik motor telah pergi ke kedai tsb dan telah x wujud.
So bgaimna nak meneruskan proses tukar hakmilik ini kerana kesukaran mencari tokey kedai tsb. Tqvm.

Anonymous said...

Salam.. Jika pemilik asal masih belum jelaskan saman, bolehkah pemilik baru buat proses tukar nama?

Kalau pemilik baru belum beli insuran, bolehkah buat proses tukar nama?

Anonymous said...

MOHON PENJELASAN

saya ade moto yg adik ipar sambung bayar. tahun depan akan abis.saya beli moto tanpa lesen dengan wat installment kat eon credit.saya plan once installment settled sy nak tukar nama geran tu kepada adik ipar. both of us xde lesen..camner tu..lesen perlu x semasa proses penukaran nama.

Anonymous said...

Boleh x beli dua buah moto guna,├▒ama org yg sama

Fikri Crew said...

Tak payah pakai lesen ke

Fikri Crew said...

Tak pqyqh pakai lesen ke??

Hussin said...

Kalau penjual dah mati mcmane?ade cara lain x nak tuka name?

iman love attira aina said...

Salam...saya nak bertanya..kalau ada kereta xada saman n kalau saya ada saman kenderaan lain boleh ke tukar nama

Cikli Zali said...

ASSALLAMUALAIKUM,Owner ilang,langsung xdpt di hubungi,kreta y tlah djual xblh nk smbung rotex krn tiada gran dan pmilik hilang entah kemana,0139432934,harap dpat hubungi sy scpat mungkin,OSMAN,rotex blom mati,andai blh tkar nma sblom rotex mati,adakah prlu ke puspakom jgk test body

ayu zaidi said...

Klau pmbeli xde lesen bleh tak?

TayarGolek.Com said...

Ayu zaidi - sebaiknya amik lesen dulu.

Nizam Rosli said...

Nak tanye kalau tuntut hak milik sudah di batal kan..bila hedak buat petukaran nama masih ada tuntutan melalui sistem..jpj beri tahu company itu membuat tuntutan melalui on line meg..tolong mintak penyerahan

Nizam Rosli said...

Nak tanye kalau tuntut hak milik sudah di batal kan..bila hedak buat petukaran nama masih ada tuntutan melalui sistem..jpj beri tahu company itu membuat tuntutan melalui on line meg..tolong mintak penyerahan

Nizam Rosli said...

Nak tanye kalau tuntut hak milik sudah di batal kan..bila hedak buat petukaran nama masih ada tuntutan melalui sistem..jpj beri tahu company itu membuat tuntutan melalui on line meg..tolong mintak penyerahan

TayarGolek.Com said...

Nizam - contact kompeni tu mintak clearance statement..

nik amir said...

baru habis buat lesen tapi lesen xdpt lagi..
so, boleh ke buat proses pertukaran nama nie ke??
sebab xde dpt lagi lesen...

Unknown said...

Kalau owner ( penjual) dari negeri lain pembeli negeri lain..boleh x pergi ke jpj berlainan?

Anonymous said...

Assalamualaikum...
Bro...ana mushkil lah...

Ana belum miliki lesen kenderaan...jika ana buat pertukaran hak milik kenderaan...perlu lesen kah

TayarGolek.Com said...

nik amir - sila baca info dari Agensi Mutiara ikhlas
Proses tukar nama motosikal amatlah mudah. Borang diperlukan ( jika penjual & pembeli hadir ke JPJ ) 1. Borang JPJK3 ( 2 copy ) 2. Borang TM-AB ( 2 copy ) 3. Fotostat ic penjual & pembeli lps tu tampal kat borang TM-AB tu 4. Wang RM 3 Jika pembeli atau penjual tak hadir ( guna wakil )borang diperlukan ialah : 1. Borang JPJK3 ( 2 copy ) 2. Borang SAB 01 ( Borang akuan penjual ) 3. Borang SAB 02 ( Borang akuan pembeli ) 4. Cop pesuruhjaya sumpah pada borang SAB 01 & SAB 02 5. Bayaran RM 3 Untuk insurans pulak sekiranya road tax masih hidup perlu buat insurans baru ( transfer owner insurans ) atas nama pemilik baru SEBELUM SUBMIT KE BORANG KE JPJ Tetapi jika road tax dah mati tak perlu renew insurans dulu pun takpe.Terus submit je ke JPJ Kalau masih tak faham guna je runner.Cas paling tinggi pun RM 100...Huhu Harap dpt membantu persoalan di atas.TQ


TayarGolek.Com said...

Unknown - tak silap boleh asalkan owner dah siap2 ke JPJ

TayarGolek.Com said...

Anonymous - rasanye lesen bukan syarat penting. Tapi kalo ada lagi baik

Qayyum Roslan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Saya plan nak ambik lesen minggu depan tapi dah bayar muka moto, nak buat urusan tukar nama dan insuran lagi 2 hari. Boleh ke buat urusan semua tanpa lesen? Harap dapat bantu.

Syed Zaharul Haidy said...

Kalau kereta nama ayah saya nk tukar nama saya kena ada i.c photostate ayah jugak ke...?? Klo tak ada tak boleh ke..? Org tua jauh..leceh nk g blk ambil photostate i.c..masa tak ada

Fiz Hakim said...

haa geng aku nk tya kalau lesen L boleh ke tukar nama atau beli motor

Fiz Hakim said...

haa geng aku nk tya kalau lesen L boleh ke tukar nama atau beli motor

HaFiZ ibN YuSRi said...

salam, bos, mintak tolong sesangat, nak tanya boleh ke sy renew roadtax guna geran tp bukan nama sy, roadtx mati belum sampai sampai setahun,
ke pemilik geran juga perlu renew sendri?

happysoul said...

Hafiz- bole je..aku dok renew roadtax keta abg aku tiap2 tahun..dia dok obersea nu..

happysoul said...

Hafiz- bole je..aku dok renew roadtax keta abg aku tiap2 tahun..dia dok obersea nu..

Munawir Wildan said...

Salam sejahtera...
Saya ada beli kereta terpakai, saya beli kat tangan org lain.
Tanpa tahu siapa owner dia...
Tapi geran ada sekali.
Macam mana nak kesan owner dia?
Terima kasih

Unknown said...

Salam,sye ni nk tnye kalo owner lama ada saman blh Ke nk tkr name kpde owner bru

HaFiZ ibN YuSRi said...

thanks @happysoul

Punkoi83 Dody said...

assalam saya ada beli kereta sechand..dealer minta rm2k utk urusan jpj..puspakom dan insurans..betul ke sampai 2k

Punkoi83 Dody said...

assalam saya ada beli kereta sechand..dealer minta rm2k utk urusan jpj..puspakom dan insurans..betul ke sampai 2k

Punkoi83 Dody said...

asalam..saya ada beli keta sechand..dealer minta 2k..utk urusan jpj.puspakom dgn insurans..betul ke smpai 2k

Punkoi83 Dody said...

asalam..saya ada beli keta sechand..dealer minta 2k..utk urusan jpj.puspakom dgn insurans..betul ke smpai 2k

Chiklengchai said...

tak perlu lesen ... IC jew wajib .. sape2 nak buat urusan tukar nama call aq .. RM 250 puspakom( atas condition kereta korang ) + RM 150 tukar nama + Insurance atas market kereta bagi IC photostat jew ..( upah runner RM 80 ) ..

azammudin rafiee said...

Saya hanya mempunyai lesen L...boleh ke sye membuat proses tukar nama geran kenderaan atas nama sya?

Syah Cencer said...

1.boss klo rotex hidop .. nk tuka name je boleh kn ..
2. klo rotex mati sebulan lepas tuka name .. kite kene batalkn name oner lame n renew rotex ann?

Masriyati Baharuddin said...

Nak tanya nak tukar nama pada geran. Geran ada pada saya tapi owner asal tak ada. Macamana saya nak tukar geran pada nama saya?

Unknown said...

Slam nak tahu cukai jalan motorsikal dah tamat lebih setahun n skg nak letgo motor tu tapi belum bt pembatalan hak milik tuntutan..apa perlu dibuat ye?boleh ke trus ke jpj untk btal hak milik tu?atau kene hdupkn dlu rodtax n insurans?

Noria Will said...

Slam nak tahu cukai jalan motorsikal dah tamat lebih setahun n skg nak letgo motor tu tapi belum bt pembatalan hak milik tuntutan..apa perlu dibuat ye?boleh ke trus ke jpj untk btal hak milik tu?atau kene hdupkn dlu rodtax n insurans?

TayarGolek.Com said...

azammudin rafiee - boleh rasanya.

Kadir Niadir said...

Kenderaan sudah d periksa d pospakom...dan terus penukaran nama pemilik kenderaan juga sudah selesai d jpj...tapi kenderaan masih lagi tak boleh bawa sebab ansuran sama roadtax belum lagi di buat bagi nama pemilik baru(saya)...adakah sebarang bayaran denda akan d kenakan pada saya...

Anonymous said...

Terima kasih atas penerangan tuan, sy hendak bertanya bagaimana untuk kita mengetahui latar belakang kenderaan contohnya kenderaan bebas dari hutang bank atau atau hutang tertuggak dan saman lama daripada penjual jika kita membeli kendaraan tersebut adakah saman2 akan di pinda kepada kita ? Terima kasih

TayarGolek.Com said...

Kadir Niadir - jika nama belum tukar lagi, tapi ada saman..owner lama kene setel saman tu. Blh check saman di Myeg. Masukkan Plet no & Ic owner lama

TayarGolek.Com said...

Noria Will - roadtax tamat tempoh lebih setahun kalau tak silap kene buat pemeriksaan semula di puspakom

TayarGolek.Com said...

Sistem JPJ sekarang bagi yg ingin membuat pertukaran nama, owner lama dan baru kene buat thumb print di JPJ. Kalau owner lama tak ada..sebaiknye tanya pihak JPJ untuk maklumat lanjut.

TayarGolek.Com said...

HaFiZ ibN YuSRi - boleh renew walaupun geran nama owner lama lagi. Tapi sebaiknya tukar la nama kpd pemilik baru. Incase ada kemalangan..takde la menyusahkan owner lama

kid 22 said...

Salam admin...saya baru lepas loan...kereta dah 2minggu saya tnggu tak siap lagi..puspakom dah siap buat..cuma tinggal tukar name je blum..saleman kedai tu ckp ada masalah dgn bank..die ckp geran tu blum di batalkn lagi dari bank..blh bagi penerangan tak admin saya kurang fhm

kid 22 said...

Salam admin...saya baru lepas loan...kereta dah 2minggu saya tnggu tak siap lagi..puspakom dah siap buat..cuma tinggal tukar name je blum..saleman kedai tu ckp ada masalah dgn bank..die ckp geran tu blum di batalkn lagi dari bank..blh bagi penerangan tak admin saya kurang fhm

TayarGolek.Com said...

kid 22 - maksud "belum dibatalkan" adalah loan dah selesai dari pihak bank namun geran tu belum dibatalkan lagi hakmilik. Bawa geran tu ke JPJ untuk pembatalan hakmilik bank sebelum ni.

nelly said...

Halo, saya Mrs Nelly mulia, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang menawarkan pinjaman pada tingkat bunga hanya 2%. kami menawarkan, pinjaman pribadi, kredit mobil, modal usaha, pinjaman pribadi dll untuk individu dan perusahaan yang dalam kesulitan keuangan di bawah persyaratan pinjaman yang jelas dan dan dimengerti. hubungi kami hari ini melalui email sehingga kami dapat memberikan persyaratan pinjaman dan kondisi: (nellyperious@gmail.com)

Ibu Anita said...

Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya Ibu Anita Tki Malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu.saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang ibu tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel dan uang gaib cuma Ki Witjaksno yg berhasil alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi Ki Witjaksno:0852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya KLIK-> BOCORAN TOTO 2D 3D 4D 5D 6D

Adrian Shah said...

Salam. Boleh jual motorsikal dan tukar hak milik dengan warga asing?

Sucip Yusuf said...

Boleeh

Unknown said...

Mcm awak terangkn kt ats tu if roadtax mati kena hdupkn dlu, so bole ke hdupkn roadtax n insuran kt situ jgk?

makr said...

Hello, Adakah anda memerlukan pinjaman dari syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang untuk kami menawarkan pinjaman kepada semua
kategori pencari sama ada syarikat atau untuk kegunaan kakitangan. kami menawarkan
pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui e-mel:
homeloan1011@gmail.com

(1) Nama Penuh
(2) Alamat Penuh
(3) Negara
(4) Umur
(5) Pekerjaan
(6) Beritahu nombor telefon
(7) Seks:
(8) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
(9) Tempoh Pinjaman

Email kami di: homeloan1011@gmail.com

makr said...



Do you need an urgent loan we offer worldwide loan to who in need of loan the business opportunity you having being looking for is here again. email us now at: wordfanece@gmail.com

LOAN APPLICATION FORM
1) Full Name:
2) Gender:
3) Loan Amount Needed:.
4) Loan Duration:
5) Country:
6) Home Address:
7) Mobile Number:
8)Monthly Income:
9)Occupation:
)Which did you here about us.

Best Regards.

Maryann Alfredo said...

pinjaman! pinjaman !! pinjaman !!!
Adakah anda sedang mencari syarikat pinjaman peribadi yang berwibawa dan bertauliah yang memberikan pinjaman kepada peluang seumur hidup. Adakah anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain?Supaya e-mel kami hari ini di: (euchariadanielloanfirm@gmail.com) untuk memohon sekarang untuk pinjaman.

Luqman Hakim125 said...

camne nak tukar nama, org x dpt cari.. geran ada.. bpe cas kalau buat?

Anonymous said...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, soalan saya disini, bolehkah pembeli tukar nama jika pembeli tiada lesen dan ada saman?

max william said...

Adakah anda memerlukan Kewangan?
Adakah anda sedang mencari Kewangan?
Adakah anda sedang mencari wang untuk membesarkan perniagaan anda?
Kami membantu individu dan syarikat mendapatkan pinjaman untuk perniagaan
Memperluaskan dan menubuhkan perniagaan baru antara jumlah yang ada. Dapatkan pinjaman dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 3%, Adakah anda memerlukan wang tunai / pinjaman ini untuk perniagaan dan untuk menghapuskan bil anda? Kemudian hantar e-mel kepada kami untuk maklumat lanjut hubungi kami sekarang melalui Email: maxcreditfinance@googlemail.com

ELIZABETH ANDY said...

Halo,
Saya adalah Ibu Elizabeth Andy, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang meminjamkan pinjaman seumur hidup. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau Anda memerlukan pinjaman untuk memperbaiki bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Tidak terlihat lagi karena kita berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda terjadi di masa lalu. Pinjaman kami kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi pada bisnis dengan tarif 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang andal dan berguna dan bersedia menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email di:
(Patriciajames205@gmail.com/ elizabethandy95@gmail.com)

DATA APLIKASI

1) nama ...........................
2) negara .......................
3) Alamat ......................
4) Jenis Kelamin ........................
5) status perkawinan .............
6) Bekerja ................
7) Nomor ...........
8) posisi di tempat kerja .....
9) penghasilan bulanan ....................
10) Jumlah Pinjaman .........
11) durasi pinjaman .....
12) Tujuan pinjaman ..................
13) Tanggal lahir ........................

Terima kasih.

MR LARRY ELLISON said...

ANDA PERLU PINJAMAN

Adakah anda seorang lelaki atau wanita perniagaan? Adakah anda memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar bil anda atau memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda memerlukan dana untuk membiayai projek anda? E-mel: ( Larryellisonfinance@gmail.com ) Kami menawarkan perkhidmatan pinjaman terjamin dari mana-mana jumlah dan ke mana-mana bahagian dunia untuk (Individu, Syarikat, Broker barang dan Badan Korporat) pada kadar faedah hebat kami 2%. Untuk permohonan dan maklumat lanjut hantar balasan ke alamat E-mel berikut: Larryellisonfinance@gmail.com

fast loan firm said...

* Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengutip pinjaman di akaun bank anda.
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Tempoh pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun).
* Terma pinjaman fleksibel dan bayaran bulanan.
* Berapa lamakah diperlukan untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam, dan ***.
*** Pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
dari awak
 
Hubungi kami sekarang
E-mel: fastloanfirm3@gmail.com

 
TERBAIK TERBAIK,
Mr.Anthony Smith.
Syarikat Pinjaman Cepat
E-mel fastloanfirm3@gmail.com

Esther Alvarado said...

Halo,
Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Mrs.ESTHER ALVARADO, seorang pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan, Kami menawarkan semua jenis pinjaman dengan cepat dan mudah, pinjaman peribadi, kereta, pinjaman, rumah, pinjaman, pinjaman pelajar, pinjaman komersial, pinjaman pelaburan, penyatuan hutang dan lain-lain. Adakah anda telah ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Lihatlah lagi, kerana kami berada di sini untuk semua masalah kewangan anda, Kami memberi pinjaman pada faedah 2% kadar kepada individu, syarikat dan syarikat dengan cara yang jelas dan difahami, terma dan syarat.Tiada kredit diperlukan, 100% dijamin.Hubungi kami hari ini dan anda akan senang melakukannya kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah sejarah kewangan anda .

Hantarkan e-mel kepada kami: (estheralvaradoloanfirm@gmail.com) untuk memohon.

Esther Alvarado said...

Halo,
Adakah anda sedang mencari syarikat pinjaman swasta yang berwibawa dan terakreditasi yang memberikan pinjaman kepada peluang masa hidup, Kami menyediakan semua jenis pinjaman dengan cara yang sangat cepat dan mudah, pinjaman peribadi, pinjaman kereta, Pinjaman Rumah, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Perniagaan, pinjaman pelaburan, penyatuan hutang, dan banyak lagi.Adakah anda ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penggabungan atau gadai janji? Jangan cari lagi seperti yang kita ada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda sesuatu yang lalu, Kami menawarkan pinjaman dari 5000 dolar hingga 50,000,000 dolar pada kadar faedah pinjaman yang sangat tinggi sebanyak 2%, Hubungi kami hari ini melalui e-mel kami sekarang dan kami akan senang untuk membuat masalah kewangan anda dan perkara masa lalu, Tiada cek kredit diperlukan, 100% dijamin.
E-mel kami: (estheralvaradoloanfirm@gmail.com) untuk memohon.

Larry Edwards said...

Halo,
Saya Encik Larry Edwards, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang masa hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? adakah anda telah ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? cari tiada lagi seperti yang kita ada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur pada perniagaan pada kadar faedah 2%. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan kepada kami bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan bersedia menawarkan pinjaman kepada anda. E-mel: larryedwardsfinancefirm@gmail.com .. semua yang kami perlukan adalah maklumat anda dalam format di bawah
 BUTIRAN BORROWER
1) Nama Penuh: ...........................
2) Negara: ...........................
3) Alamat: ...........................
4) Negeri: ...........................
5) Seks: ...........................
6) Status Perkahwinan: ...........................
7) Pekerjaan: ...........................
8) Pendapatan bulanan: ...........................
9) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan: ...........................
10) Tempoh Pinjaman: ...........................
11) Tujuan Pinjaman: ...........................
12) Pernahkah anda memohon sebelum ..........

Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk menentukan apa yang anda selesaikan untuk membayar balik dengan mengambil kira keadaan kewangan Peribadi semasa anda dan kemudian menetapkan jumlah pinjaman anda dengan sewajarnya.
E-mel: larryedwardsfinancefirm@gmail.com

Salam
Encik Larry Edwards

Ivan Aleksandra said...

Perhatikan semua orang
Kami ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa syarikat pinjaman IVAN ALEKSANDRA kini memberi pinjaman pada kadar faedah tahunan 2% yang berpatutan. Jika anda memerlukan pembiayaan untuk pengembangan perniagaan, tujuan pertanian, pembayaran hutang dan pinjaman pelajaran maka kami boleh membantu dan membantu anda. Untuk lebih banyak pertanyaan mengenai program kredit kami, kami cadangkan anda menghubungi alamat e-mel rasmi kami di: (ivanaleksandraloanfirm@gmail.com) untuk memohon.

austine barry said...

Halo,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Mr, AUSINE BARRY seorang pemberi pinjaman pinjaman peribadi yang terkemuka, telah membuka peluang kewangan untuk semua yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Pernahkah anda ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Hanya kerana, kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi faedah sebanyak 2% kepada orang ramai, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma dan syarat ini. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin.
E-mel kepada kami di: (austinebarry@gmail.com)

alden moore said...

Selamat datang ke syarikat pinjaman Alden Moore
Kami adalah syarikat swasta dan kami menawarkan pinjaman faedah yang rendah dalam menentukan jumlah pinjaman adalah antara 1,000 USD hingga 20000000 USD untuk pembangunan perniagaan: kelebihan daya saing /
Kami menawarkan juga tawaran
pinjaman peribadi * pinjaman (bercagar dan tidak bercagar)
* pinjaman perniagaan (tidak bercagar dan tidak bercagar)
* pinjaman penyatuan
hubungi kami hari ini melalui alamat e-mel kami, aldenmooresloan333@gmail.com.

Afizah Abdulwakil said...

Nama saya Afizah Abdulwakil, saya telah berusaha untuk mendapatkan pinjaman dari Bank untuk sekarang dan bank telah gagal saya berkali-kali sekarang, saya juga cuba mendapatkan pinjaman online Saya bertemu dengan beberapa peminjam pinjaman dalam talian yang berjanji untuk memberi saya Tetapi Sayangnya, saya mempunyai penipuan wang yang saya miliki, sehingga saya melihat kesaksian Puan Aisyah Taufik tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Encik James dari James Althouse Finance Firm, saya menghubungi beliau terlebih dahulu supaya saya dapat memastikan bahawa En. James tidak mempunyai penipuan seperti peminjam pinjaman lain yang saya jumpai, tetapi saya terkejut
Encik James boleh dipercayai dan boleh dipercayai Saya menghubungi Encik James dan memohon pinjaman sebanyak RM200,000.00 untuk pengembalian wang dalam masa dua tahun pada mulanya saya takut untuk tidak ditipu lagi kerana Encik James memberi pinjaman pada kadar 2% , selepas beberapa jam pinjaman saya telah diluluskan dan saya
Saya mendapat pinjaman sebanyak Rm200,000.00 yang dipindahkan ke akaun saya dari Firma Kewangan James Althouse. Saya tidak percaya sehingga bank saya memberitahu saya di mana wang itu datang. Saya sangat gembira saya dapat mendapatkan pinjaman dan saya berkata kepada myslef bahawa saya akan terus memberitahu masyarakat tentang perbuatan baik yang telah dilakukan oleh Mr James untuk saya dan akan
Mengesyorkan kepada mana-mana badan mencari pinjaman untuk menghubunginya dengan e-mel ini:
Jamesalthousefinancefirm@gmail.com, anda juga boleh menghubungi saya dengan e-mel saya:
Afizahabdulwakil@gmail.com dan anda juga boleh menghubungi Puan Aisyah untuk mengesahkan apa yang saya katakan di sini ialah e-melnya: aisyahtaufik23@gmail.com

Ivan Aleksandra said...

Hai semua
Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda dalam kekacauan kewangan atau adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Anda memerlukan pinjaman untuk pembayaran hutang? adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan anda menghadapi kesulitan mendapatkan pinjaman dari bank / institusi kewangan tempatan yang lain? Memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, seperti: pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan, keusahawanan dan pendidikan, penyatuan hutang, pinjaman wang keras. kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Hubungi kami melalui: (ivanaleksandraloanfirm@gmail.com) untuk memohon.

merit hope said...

Hello am Puan, christabel walter, pemberi pinjaman yang sah dan dapat diandalkan untuk pinjaman
dalam terma dan syarat yang jelas dan boleh difahami pada kadar faedah 2%.
kami memberi pinjaman perniagaan,
Pinjaman peribadi, pinjaman pelajar, pinjaman kereta, pinjaman perniagaan, pinjaman hospital dan pinjaman untuk membayar bil. jika awak
memerlukan pinjaman
semua yang anda perlu lakukan adalah untuk anda menghubungi saya secara langsung melalui e-mel: (evelynaustinloanfirm@gmail.com)
Tuhan merahmati kamu.
Yang ikhlas,
Puan: christabel walter
E-mel: (evelynaustinloanfirm@gmail.com)

Nota: Semua jawapan perlu dihantar ke: (evelynaustinloanfirm@gmail.com)

merit hope said...

(VICK MARALOAN COMPANY FIRM)
 
Halo saya Puan, vick mara, pemberi pinjaman yang sah dan boleh dipercayai untuk pinjaman
dalam terma dan syarat yang jelas dan boleh difahami pada kadar faedah 2%. dari
USD $ 12,000 hingga $ 8,000,000, euro dan pound sahaja. Saya memberi pinjaman perniagaan,
Pinjaman peribadi, pinjaman pelajar, pinjaman kereta dan pinjaman untuk membayar bil. jika awak
perlukan loana2
   anda perlu lakukan adalah untuk anda menghubungi saya secara langsung
Dalam: (vickmara3@gmail.com)
Tuhan merahmati kamu.
Yang ikhlas,
Puan: vick mara
E-mel: (vickmara3@gmail.com)

Nota: Semua jawapan perlu dihantar ke: (vickmara3@gmail.com)

Mary austine said...

Halo,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Mary, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% kepada individu, firma dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (MARYAUSTINECREDITFIRM77@GMAIL.COM)

Mary austine said...

Halo,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Mary, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% kepada individu, firma dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (MARYAUSTINECREDITFIRM77@GMAIL.COM)

Afizah Abdulwakil said...

Nama saya Afizah Abdulwakil, saya telah berusaha untuk mendapatkan pinjaman dari Bank untuk sekarang dan bank telah gagal saya berkali-kali sekarang, saya juga cuba mendapatkan pinjaman online Saya bertemu dengan beberapa peminjam pinjaman dalam talian yang berjanji untuk memberi saya Tetapi Sayangnya, saya mempunyai penipuan wang yang saya miliki, sehingga saya melihat kesaksian Puan Aisyah Taufik tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Encik James dari James Althouse Finance Firm, saya menghubungi beliau terlebih dahulu supaya saya dapat memastikan bahawa En. James tidak mempunyai penipuan seperti peminjam pinjaman lain yang saya jumpai, tetapi saya terkejut
Encik James boleh dipercayai dan boleh dipercayai Saya menghubungi Encik James dan memohon pinjaman sebanyak RM200,000.00 untuk pengembalian wang dalam masa dua tahun pada mulanya saya takut untuk tidak ditipu lagi kerana Encik James memberi pinjaman pada kadar 2% , selepas beberapa jam pinjaman saya telah diluluskan dan saya
Saya mendapat pinjaman sebanyak Rm200,000.00 yang dipindahkan ke akaun saya dari Firma Kewangan James Althouse. Saya tidak percaya sehingga bank saya memberitahu saya di mana wang itu datang. Saya sangat gembira saya dapat mendapatkan pinjaman dan saya berkata kepada myslef bahawa saya akan terus memberitahu orang ramai tentang perbuatan baik yang telah dilakukan oleh Mr James untuk saya dan akan
Mengesyorkan kepada mana-mana badan mencari pinjaman untuk menghubunginya dengan e-mel ini:
Jamesalthousefinancefirm@gmail.com, anda juga boleh menghubungi saya dengan e-mel saya:
Afizahabdulwakil@gmail.com dan anda juga boleh menghubungi Puan Aisyah untuk mengesahkan apa yang saya katakan di sini ialah e-melnya: aisyahtaufik23@gmail.com

Rika Anderson said...

SYARIKAT PINJAMAN RIKA ANDERSON
Keamanan sentiasa bersama anda. Adakah anda sedang mencari pinjaman? Atau pernahkah anda ditolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan kerana satu atau lebih alasan? Oleh itu, anda perlu berhati-hati kerana banyak syarikat penipuan menipu di sini di internet. RIKA ANDERSON Syarikat Pinjaman adalah penyelesaian terbaik untuk kebebasan kewangan, membuat anda 2017 tahun yang berjaya dengan melawat perkhidmatan pinjaman RIKA ANDERSON di mana anda boleh mendapatkan pinjaman untuk memulakan perniagaan impian anda tanpa stres dan mendapatkan pinjaman anda diluluskan dalam rawatan segera Dalam masa 24 jam. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dalam mata wang yang berbeza .. anda mempunyai tempat yang tepat untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Kami menawarkan jumlah pinjaman EUR 2000-900000 dan Syarat Pembayaran (1-30 tahun) untuk pembayaran kembali. Sila hubungi Ibu Aisyah Abdullah melalui aisyahabdula@gmail.com, Dia akan memberitahu anda bagaimana kami meminjamkan satu bilion rupiah dalam masa kurang dari 48 jam. Kami memberi pinjaman kepada syarikat dan individu dengan kadar faedah tahunan yang rendah dan berpatutan 1-5%. . Sila hubungi kami melalui khidmat pelanggan ... e-mel hari ini melalui ...
E-mel rikaandersonloancompany@gmail.com
Twitter rikadiananderso
Rikaandersonloancompany Instagram
Viber: +12676524965
 
DATA PEMOHON
:
1) Nama Penuh:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Jantina:
5) Status Perkahwinan:
6) Bekerja:
7) Jawatan di tempat kerja:
8) Pendapatan Bulanan:
9) Nombor Telefon:
10) Jumlah Pinjaman Diperlukan:
11) Tempoh Pinjaman:
12) Pinjaman Faedah:
13) Agama:
14) Pernahkah anda memohon sebelum ini;
15) tarikh lahir;
16) jika anda enggan memberikan alasan ........................................ ..
 
Terima kasih.

Mr Josh Hawley said...

Halo,
Saya Encik Josh Hawley, pemberi pinjaman pinjaman peribadi yang menyediakan pinjaman peluang hidup kepada individu, institusi, organisasi, dan sebagainya hanya pada kadar faedah 2% tanpa cagaran .... Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau adakah anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Semua kebimbangan anda berakhir kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu.
Hubungi kami Melalui e-mel di (Joshhawleyloanfirm@gmail.com) untuk maklumat lanjut ..

Salam!

ELIZABETH LEONARDO said...

Halo,
Adakah anda sedang mencari syarikat pinjaman swasta yang bereputasi dan terakreditasi yang memberikan pinjaman kepada peluang masa hidup? Kami menyediakan semua jenis pinjaman dengan cara yang sangat cepat dan mudah, pinjaman peribadi, pinjaman kereta, Pinjaman Rumah, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Perniagaan, pinjaman pelaburan, penyatuan hutang dan banyak lagi. Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Cari tidak lebih seperti yang kita ada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu. Kami menawarkan pinjaman dari 5000 dolar kepada 50,000,000 dolar pada kadar yang sangat tinggi sebanyak 2%. Hubungi kami hari ini melalui e-mel kami sekarang dan kami akan membuat masalah kewangan anda sesuatu yang lalu, Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin.
E-mel kami @: (elizabethleonardoloanfirm@gmail.com) untuk memohon.

Esther Alvarado said...

Halo,
Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Puan ALBERT LARA, pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan, Kami menawarkan semua jenis pinjaman dengan cepat dan mudah, pinjaman peribadi, kereta, pinjaman, rumah, pinjaman, pinjaman pelajar, pinjaman komersil, pinjaman pelaburan, penyatuan hutang dan sebagainya, Adakah anda telah ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Lihatlah lagi, kerana kami berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% kadar kepada individu, syarikat dan syarikat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma dan syarat.Tiada kredit diperlukan, 100% dijamin, Hubungi kami hari ini dan anda akan senang melakukannya kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah sejarah kewangan anda .

Hantarkan e-mel kepada kami: (estheralvaradoloanfirm@gmail.com) untuk memohon.

Remedy Finance said...

Cara Baik untuk Meminjam Wang

Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi kredit yang adil? Kami mempunyai semuanya! Ingin meminjam wang, tetapi mempunyai skor kredit kurang sempurna? Kami masih mengesyorkan beralih kepada kami. Pengguna dalam semua situasi kredit dan latar belakang sosial dengan mudah dapat mencari penyelesaian kewangan yang cepat dengan bantuan kami.

Bantuan wang kecemasan - adalah kepakaran kami!

Berjuta-juta orang telah memilih untuk mengubah keadaan kewangan peribadi mereka. Adakah anda bersedia untuk membuat pilihan yang tepat?

Lambat Terapkan Sekarang dan Dapatkan Dana

Firma Kewangan Remedy adalah tempat di mana ia mungkin untuk mendapatkan wang yang anda perlukan dalam masa 24 jam atau lebih. Kami boleh didapati sepanjang masa, jadi tidak perlu risau tentang apa-apa perbelanjaan yang tidak dijangka. Lupakan skor kredit miskin anda, sebagai peminjam pinjaman dalam talian kami akan mencari penyelesaian kewangan untuk kes anda. Kami adalah # 1 ketika datang ke semua sumber pinjaman dalam talian! Hubungi kami remedyfinancefirm@gmail.com

Remedy Finance said...

Cara Baik untuk Meminjam Wang

Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi kredit yang adil? Kami mempunyai semuanya! Ingin meminjam wang, tetapi mempunyai skor kredit kurang sempurna? Kami masih mengesyorkan beralih kepada kami. Pengguna dalam semua situasi kredit dan latar belakang sosial dengan mudah dapat mencari penyelesaian kewangan yang cepat dengan bantuan kami.

Bantuan wang kecemasan - adalah kepakaran kami!

Berjuta-juta orang telah memilih untuk mengubah keadaan kewangan peribadi mereka. Adakah anda bersedia untuk membuat pilihan yang tepat?

Lambat Terapkan Sekarang dan Dapatkan Dana

Firma Kewangan Remedy adalah tempat di mana ia mungkin untuk mendapatkan wang yang anda perlukan dalam masa 24 jam atau lebih. Kami boleh didapati sepanjang masa, jadi tidak perlu risau tentang apa-apa perbelanjaan yang tidak dijangka. Lupakan skor kredit miskin anda, sebagai peminjam pinjaman dalam talian kami akan mencari penyelesaian kewangan untuk kes anda. Kami adalah # 1 ketika datang ke semua sumber pinjaman dalam talian! Hubungi kami remedyfinancefirm@gmail.com

rumana josephine said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman yang disatukan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda dari masa lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (rumanajloanfirm@gmail.com)

APLIKASI DATA

1) nama ...........................
2) Negara .......................
3) Alamat ......................
4) Gender ........................
5) status perkahwinan .............
6) Kerja ................
7) Nombor Telefon ...........
8) kedudukan di tempat kerja .....
9) pendapatan bulanan ....................
10) jumlah pinjaman .........
11) tempoh pinjaman .....
12) Tujuan pinjaman ..................
13) Tarikh lahir ........................

rumana josephine said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman yang disatukan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda dari masa lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (rumanajloanfirm@gmail.com)

APLIKASI DATA

1) nama ...........................
2) Negara .......................
3) Alamat ......................
4) Gender ........................
5) status perkahwinan .............
6) Kerja ................
7) Nombor Telefon ...........
8) kedudukan di tempat kerja .....
9) pendapatan bulanan ....................
10) jumlah pinjaman .........
11) tempoh pinjaman .....
12) Tujuan pinjaman ..................
13) Tarikh lahir ........................

Aisyah Taufik said...

Saya perlu memberi keterangan mengenai perbuatan baik yang dilakukan oleh James Althouse Finance Firm untuk saya.
Saya tidak pernah fikir saya akan berjumpa dengan seseorang seperti Encik James. Dia adalah permata yang jarang berlaku. Saya Aisyah Saya mengambil masa saya untuk bersaksi tentang Encik James kerana dia akhirnya menawarkan apa yang tidak ada orang lain.
Saya dan suami saya pergi ke hutang besar dengan penghutang dan Bank dan kami sedang mencari pinjaman daripada syarikat pinjaman yang berbeza tetapi semuanya tidak menjadi apa-apa. Sebaliknya mereka membawa kita ke hutang lebih banyak dan akhirnya meninggalkan kita sehingga saya bertemu dengan Encik James, dia menawarkan pinjaman walaupun pada mulanya saya takut ia akan berakhir seperti syarikat pinjaman lain yang saya cuba untuk meminjam dari, tetapi saya ada mendapati bahawa dia tidak seperti mereka. Kini kami akhirnya menyelesaikan hutang kami dan memulakan perniagaan baru dengan wang yang ditinggalkan pada pinjaman.
Hubungi Encik James melalui e-mel berikut.
jamesalthousefinancefirm@gmail.com, atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya jika anda ingin mengetahui lebih lanjut: aisyahtaufik23@gmail.com

Dr Robert West said...

Salam!
Saya adalah Dr Robert West, pemberi pinjaman pinjaman swasta dan pengarah urusan firma pilihan Westrade, sebuah firma berdaftar dan firma kewangan yang diiktiraf dengan laman web rasmi syarikat yang diluluskan di mana kami menawarkan pinjaman peluang masa untuk individu dan organisasi korporat di seluruh dunia. kami adalah organisasi pinjaman pinjaman kewangan yang terkenal di dunia dengan pensijilan perkhidmatan kewangan, berdaftar dan diiktiraf di seluruh dunia, di firma kewangan Opsyen Westrade, kami menyediakan pinjaman kepada mana-mana jenis kepada individu dan badan korporat di mana-mana bahagian dunia dengan mekanisme pemberian pinjaman sistem dalam talian kami di minat yang sangat berpatutan 2% hubungi kami hari ini. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan kepada kami bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan bersedia menawarkan pinjaman kepada anda.
hubungi kami hari ini melalui
E-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com
semua yang kami perlukan adalah maklumat anda dalam format di bawah
 
BUTIRAN PEMOHON
1) Nama Penuh:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Jantina:
5) Status Perkahwinan:
6) Pekerjaan:
7) Nombor Telefon:
8) Kedudukan semasa di tempat kerja:
9) Pendapatan bulanan:
10) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
11) Tempoh Pinjaman:
12) Tujuan Pinjaman:
13) Agama:
14) Pernahkah anda memohon sebelum:
15) Nama Facebook:
16) Nombor Whatsapp:
17) Nama Pengguna Instagram:
18) Adakah anda bercakap Bahasa Inggeris:
19) Tarikh lahir:

Apabila anda memohon dengan kami, anda memohon dengan syarikat yang dipercayai yang mengambil berat tentang keperluan kewangan anda. Kami akan menjaga anda melalui keseluruhan proses
Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk menentukan apa yang anda selesaikan untuk membayar balik dengan mengambil kira keadaan kewangan Peribadi semasa anda dan kemudian menetapkan jumlah pinjaman anda dengan sewajarnya. hubungi saya melalui
E-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com

Salam
Dr Robert West

supian samsudin said...

Saya ada 1soalan..
Klau owner lama ada saman.. Tapi boleh tukar nama atas gran..
Tp dkat plat moto ada saman..
So macam mana ye nak sattelkan
Bila dtnya owner lama ada saman?? Dia ckp xde...klau dulu bila nk tkar hak mlik.. Jpj msti sruh clearkan saman dlu.. Skrng x?? Leh tkar nama mcm 2 je... So mcm mna sy nak sattelkan msalah ini?? Perlu ke sy dpat kan tarikh saman dikluarkan??

supian samsudin said...

Boleh ke saya buat cover rport untk diri sy sekiranya 1hari nanty akan jalan slah fham??

supian samsudin said...

Boleh ke saya buat cover rport untk diri sy sekiranya 1hari nanty akan jalan slah fham??

supian samsudin said...
This comment has been removed by the author.
supian samsudin said...

Boleh ke sya buat cover rport

Maria Bryson said...

Selamat Datang Ke: syarikat pinjaman MARIA BRYSON, Kami menawarkan pinjaman dengan niat baik di seluruh dunia, kami menawarkan pinjaman pada 2% setiap tahun, anda perlu mengisi permohonan pinjaman di bawah ini supaya kami dapat memproses permohonan pinjaman anda. Berikut adalah tempat di mana orang meminjam wang, selain melangkah masuk ke bank. isi borang di bawah.

Penyelenggaraan Maklumat Tepat kami:

Syarikat pinjaman Maria bryson telah menetapkan prosedur untuk memastikan maklumat kewangan anda tepat, terkini dan lengkap, selaras dengan piawaian komersial yang munasabah. Sekiranya anda percaya bahawa rekod kami mengandungi maklumat yang tidak tepat atau tidak lengkap tentang anda, sila maklumkan kami. Kami akan menyiasat kebimbangan anda dan membetulkan apa-apa ketidaktepatan tepat pada masanya. Pemindahan Pinjaman dalam masa 1 jam, hubungi kami hari ini melalui
E-mel: mariabrysonloancompany@gmail.com

DATA APLIKAN
***********************
1) Nama Penuh: .....
2) Jantina: ........
3) Jumlah Pinjaman yang Diperlukan: ...
4) Tempoh Pinjaman: ...............
5) Negara: .......
6) Alamat Rumah: ..
7) Nombor Mudah Alih: .....
8) Pekerjaan: ....
9) Pendapatan Bulanan: ......
10) Tujuan pinjaman; ...
11) Di mana anda mendapat iklan pinjaman kami: ....
15) hubungi whatsapp ....................
Mrs.Maria
Syarikat pinjaman bryson Maria
E-mel: mariabrysonloancompany@gmail.com

alya ryo said...

Halo semua,
Nama saya Alya Ryo dari Jakarta di Indonesia, saya menjadi mangsa penipuan di tangan peminjam palsu, saya memohon pinjaman sekitar 300 juta dari seorang wanita di negara-negara bersatu dan saya kehilangan sekitar 20 juta tanpa mendapat pinjaman , mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, dan saya dibayar tetapi masih saya tidak mendapat pinjaman, mereka merujuk saya kira-kira 2 kali kepada dua wanita yang berbeza di ibu kota Sepanyol, saya harap saya akan bertemu orang yang betul, tetapi saya tidak dan saya kehilangan perniagaan saya dalam proses itu.
Nasib baik bagi saya, seorang kawan yang baru saja memohon pinjaman, dan mendapat pinjaman tanpa apa-apa tekanan, memperkenalkan saya kepada Ketua Pegawai Eksekutif PINJAMAN JAMINAN, Puan Ivana Luka dan saya memohon 500 juta, saya fikir ia adalah penipuan seperti biasa, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam, 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana perniagaan saya pulih semula
jadi saya nasihat sesiapa yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
Puan Ivana Luka melalui e-mel: ivanaluka04@gmail.com

Anda masih boleh menghubungi saya melalui e-mel: alyaryo10@gmail.com jika anda mempunyai keraguan atau memerlukan maklumat lanjut

Matilda Blake said...

TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda dalam apa-apa tekanan kewangan? adakah anda perlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapannya ada di sini, Firma Pinjaman Christiana Anderson adalah jawapannya. Kami menawarkan;

a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
b) Permulaan dan pendidikan perniagaan.
c) penyatuan hutang.
d) Pinjaman Keras Wang.

Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberi peluang kepada anda untuk mendapatkan wang yang anda perlukan. Calon-calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui e-mel: matildablakeloanfirm@gmail.com

Yuli Yuli said...

Halo,
Nama saya Yuli dari Jakarta Selatan di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, sehingga banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda dari uang anda, Saya memohon pinjaman kira-kira 200 juta dari seorang wanita di Dubai dan saya kehilangan kira-kira 10 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, saya membayar hampir 10 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman,

Tuhan menjadi kemuliaan, saya bertemu seorang sahabat yang baru saja memohon pinjaman itu, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan apa pun, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Olivia Daniel, dan saya memohon 400 juta, saya rasa itu adalah jenaka dan penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada menjadi miskin.

jadi saya nasihat semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
Puan Olivia Daniel, melalui e-mel: (oliviadaniel93@gmail.com)

Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (yuliy3531@gmail.com)

sekali lagi terima kasih semua kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberi kita hidup dan kemakmuran

IVANA LUKA said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk membetulkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (ivanaluka04@gmail.com)

Super Bike said...

Hi

Super Bike said...

Bagaimana nak tukar hak milik motorcycle tanpa owner lama. Ia kerana saya beli motorcycle ni Kat kedai motor, skrg kami tak dpt contact owner lama.....

Unknown said...

Nak tanya....sya beli kereta kawan sya tapi sya sambung bayar hutang kereta kawan sya tuu....soo soalan nya dlm proses sya byar bulan2 tu geran kereta tu msih nama kawan sya ke....atau patut nya nama sya

Marcu Dorlca said...

Hari yang baik,
Nama saya Marcu Dorlca, saya berasal dari Romania. Saya ingin memberi keterangan mengenai peminjam yang baik yang menunjukkan saya cahaya selepas dia ditipu oleh dua peminjam antarabangsa yang berlainan di Internet, semuanya berjanji untuk memberi saya pinjaman selepas mereka membuat saya membayar banyak cukai dan mereka tidak memberi saya apa-apa dan tidak mempunyai sebarang keputusan yang positif. Saya telah kehilangan wang yang saya hasilkan dan jumlah itu (3,000 euro). Suatu hari saya melayari internet yang kelihatan keliru dan frustrasi, maka saya mendapat kesaksian dari seorang wanita yang juga ditipu dan akhirnya terikat dengan kredit yang sah dan boleh dipercayai Puan Alicia Radu (aliciaradu260@gmail.com) di mana dia akhirnya mengambil pinjaman, jadi saya memutuskan untuk menghubungi syarikat pinjaman yang sama dan kemudian saya memberitahu mereka tentang bagaimana saya telah dirompak oleh dua pemiutang yang berbeza yang tidak Lebih daripada memberi saya lebih banyak kesakitan. Saya menerangkan kepada mereka melalui e-mel. Mereka memberitahu saya untuk berhenti menangis kerana saya akan mengambil pinjaman saya dari syarikat mereka dan juga membuat pilihan yang tepat dengan menghubungi mereka. Saya telah menyelesaikan borang pinjaman dan saya telah melakukan semua yang saya telah diminta dan saya telah diberi pinjaman sebanyak 25,000.00 € oleh syarikat besar ini. Di sini saya gembira dengan keluarga saya hari ini kerana ibu Alicia Radu memberi saya pinjaman, jadi saya bersumpah kepada diri saya sendiri bahawa saya akan terus memberi keterangan di internet tentang bagaimana saya menerima pinjaman saya. Saya fikir orang lain juga menjadi saksi dan pemiutang yang sama. Adakah anda memerlukan pinjaman kecemasan? Mohon dan cepat hubungi ibu dengan e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (marcudorlca750@gmail.com)

Javanese Chai said...

Saya ada soalan admin..saya nak tukar nama geran moto..tp moto x abis bayar lg..moto saya loan dgn bank..ada baki 2k lagi..tp geran moto dah ada dgn sye..saya nak jual dgn dia,tp baki 2k tu tetap sye yg bayar habis..bleh x mcm tu admin?

Maria Pedro said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk membetulkan perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (mariapedroguaranteetrustloan@gmail.com)


APLIKASI DATA



1) nama ...........................

2) Negara .......................

3) Alamat ......................

4) Gender ........................

5) status perkahwinan .............

6) Kerja ................

7) Nombor Telefon ...........

8) kedudukan di tempat kerja .....

9) pendapatan bulanan ....................

10) jumlah pinjaman .........

11) tempoh pinjaman .....

12) Pinjaman destinasi ..................

13) Tarikh lahir ........................



terima kasih.

rumana josephine said...

Adakah anda memerlukan pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman automatik, pinjaman pertanian, pembelian pinjaman dan penjualan, pinjaman pelaburan atau pembiayaan projek? Kami menubuhkan sebuah institusi pemberi pinjaman negara untuk memberi sokongan kepada syarikat awam dan syarikat sektor swasta serta individu. Ini adalah untuk menyokong status kewangan di seluruh dunia. Untuk mendapatkan pinjaman hari ini, kami memberi jaminan bahawa tawaran terbaik adalah kebahagiaan kami. Keutamaan Kami menawarkan pinjaman kepada bahagian-bahagian yang berlainan di dunia. Asia, Australia / Oceania, Eropah, Amerika Utara, Amerika Selatan dan Afrika, Antartika. Hubungi kami untuk maklumat lanjut
hubungi RUMANA J LOAN Dari melalui E-mel: rumanajloanfirm@gmail.com
KEPERLUAN KREDIT MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN:
1) Nama penuh: ............
2) Jantina: ............ .....
3) Umur: ........................
4) Negara: .................
5) Nombor Telefon: ........
6) Kerja: ..............
7) Pendapatan: ......
8) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .....
9) tempoh pinjaman: ...............
10) sebab untuk pinjaman: ...........
11) adakah anda memohon dan ditolak? Kemudian ........
Best Regard

reserve bank said...

OBTENGA Y GANE DINERO CON UNA TARJETA ATM EN BLANCO UNIVERSAL HOY SOLICITAR AHORA

halo, ini untuk memberi tahu Anda bahwa pinjaman Anda akan diprogram menjadi kartu ATM universa yang secara universal dikenali di mana-mana di dunia ini.
Kartu ini adalah desain kartu kredit universal untuk menarik uang dari mesin ATM yang mengaktifkan ke mana pun di dunia dan Anda dapat menarik uang tunai Anda di manapun di dunia. KARTU ATM UNIVERSAL BLANK memiliki paket perangkat lunak yang diprogram di dalamnya yang mampu mengakses mesin ATM manapun di dunia tidak masalah keamanan secara universal dapat menarik uang dengan KARTU. Jika anda mendaftar untuk mendapatkan KARTU ini, maka akan ditempatkan pengiriman ke anda dengan menggunakan (K Line Indonesia. PT) dan dalam waktu 24 jam anda akan mendapatkan kartu dan PIN anda. Ini sangat geniue dan garansi 100%. Tujuan kartu ini adalah untuk melindungi Anda dari pemberi pinjaman pinjaman palsu dari Nigeria. Anda akan tertarik untuk mengetahui bahwa kartu ini tidak akan berguna selamanya Anda menyelesaikan program cash limit untuk Anda.

Terapkan untuk Anda pinjaman genuie dan dapatkan kartu ATM universal sekarang

Anda berada di sini dengan menginformasikan untuk membayar kartu PENGIRIMAN BIAYA untuk kartu sebagai satu-satunya pembayaran yang dibutuhkan

Berikut adalah daftar harga untuk ATM ATM UNIVERSAL
NERACA: HARGA
30.milion ......... Rp1.7jt
40 juta ......... Rp 1,8jt
50 juta .......: Rp1.9jt
60 juta ....... ,, Rp 2,1jt
70million ............ Rp 2,2 jt
80 juta ........... Rp2.2jt
90 juta .......... Rp 2,4
100 juta ...... Rp2.5m
200 juta .....: Rp 2.6jt
500 juta ......: Rp 2 7jt
1 miliar .........: Rp.3.5JT
hubungi kami di ...... rbicorrespondecentral.org@gmail.com

kamu tulus
ibu

jurjanibude0811@gmail.com said...

KABAR BAIK !!! KABAR BAIK !!! KABAR BAIK !!!
Jurjani Budi nama saya, mohon hati-hati semua pinjaman pemberi pinjaman di blog penulis itu palsu, semuanya adalah isu kelulusan palsu dan dokumen gaji palsu, saya ingin menggunakan media untuk mengingatkan semua orang yang sedang mencari pinjaman untuk berhati-hati. dengan palsu karena mereka berada di mana-mana beberapa bulan yang lalu, saya dalam hal hutang keuangan, dan karena kebutuhan, keputusasaan dan bank saya berusaha merampok rumah pedagang saya, saya bodoh oleh perusahaan yang disebut pinjaman Secara online, saya tidak putus asa sehingga teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman yang diyakini disebut Puan AASIMAHA Adila yang meminjamkan RM 660.000 pada tingkat 1% dalam pinjaman biasa seperti itu dalam waktu kurang dari 1 jam tanpa tekanan, mula-mula dia seperti mimpi untuk saya jadi saya mendapat setetes uang drop di telepon saya, mohon pinjaman pemberi pinjaman yang tidak terpakai yang tidak memiliki bukti pengiriman uang kepada pelanggan, saya mendapa t bukti dan pinjaman yang jelas saya penerima dari saudi arabia kekasih pinjaman saya, saya mendorong teman malaysia Islam yang butuh pinjaman silahkan hubungi Pu AASIMAHA Adila via: /aasimahaadilaahmed.loanfirm @ gmail.com / Hati-hati Anda juga bisa menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut via: jurjanibude0811@gmail.com
kontak

email: (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
PIN # (D8DA4EA9) Ikuti kami di instagram @
Aasimahaadila.loanfirm
twiter; aasimhaloanfirm
aasimahaadilaahmedloanfirm.wordpress.com

Yully Eva said...

Hari yang baik,
Nama saya Yully Eva, saya dari Indonesia. Saya ingin memberi kesaksian tentang pemberi pinjaman yang baik yang menunjukkan kepada saya terang setelah dia dikenali oleh dua kreditor internasional yang berbeda di Internet, semua berjanji untuk memberi saya pinjaman setelah mereka membuat saya membayar banyak pajak dan mereka tidak memberi saya apapun dan tidak memiliki hasil yang positif Saya telah kehilangan uang hasil kerja keras saya dan itu adalah total (8.000.000 juta). Suatu hari saya browsing internet terlihat bingung dan frustrasi, maka saya menemukan sebuah kesaksian dari seorang wanita yang juga scammed dan akhirnya dikaitkan dengan kredit yang sah dan dapat diandalkan Nyonya Anthony yuliana (anthony.yulianalenders@gmail.com) dimana dia akhirnya mengambil sebuah pinjaman, jadi saya memutuskan untuk menghubungi perusahaan pinjaman yang sama dan kemudian saya menceritakan kisah saya tentang bagaimana saya dirampok dari dua kreditur berbeda yang tidak lebih dari sekedar memberi saya rasa sakit. Saya jelaskan kepada mereka via email. Mereka menyuruh saya berhenti menangis karena saya akan mengambil pinjaman saya dari perusahaan mereka dan juga membuat pilihan yang tepat dengan menghubungi mereka. Saya telah menyelesaikan formulir pinjaman dan saya telah melakukan semua yang saya minta dan saya mendapat pinjaman (Rp 450.000.000,00 juta) oleh perusahaan besar ini. Disini saya senang dengan keluarga saya hari ini karena ibu Anthony yuliana telah memberi saya pinjaman, jadi saya bersumpah pada diri sendiri bahwa saya akan terus bersaksi di internet tentang bagaimana saya menerima pinjaman saya, saya pikir orang lain juga merupakan saksi dan kreditur yang sama. . Apakah Anda memerlukan pinjaman darurat? Silahkan hubungi ibu segera melalui e-mail: (anthony.yulianalenders@gmail.com) Anda juga dapat menghubungi mereka melalui BBM INVITE {DC0030C8}
Anda masih bisa menghubungi saya jika Anda memerlukan informasi lebih lanjut melalui email: yullyeva321@gmail.com

Nirma Sufitra said...

Kabar baik!!! Perusahaan pinjaman

Nama saya nirma sufitra, hanya ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu siapa pun yang membaca ini bahwa ada perusahaan pinjaman yang nyata dan mereka ada di sini untuk membantu, karena saya adalah korban tertipu namun terima kasih kepada Dangote Loan Company, mereka memberikan pinjaman dengan 2% tingkat bunga dan memberi Anda jumlah apapun, jadi hubungi Dangote Loan Company Via email Dangotegrouploandepartment@gmail.com

atau hubungi saya melalui email nirmasufitra12@gmail.com

lilow yetty said...

Kabar baik
Nama saya LILOW YETTY, seorang warga negara Indonesia, dari jakarta selatan. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran crutial kepada semua warga negara indonesia yang mencari pinjaman untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipu, Beberapa pemberi pinjaman ada di sini untuk menipu orang dan merobek uang mereka dengan susah payah tetapi Ibu yuliana adalah berbeda
Beberapa bulan yang lalu, saya benar-benar membutuhkan pinjaman tetapi bank tidak dapat menawarkan saya, karena mereka membutuhkan jaminan nyata, yang tidak dapat saya berikan. Saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman daring dan saya menipu sekitar 19 juta, mencoba membayar biaya tak terbatas yang tidak pernah saya ketahui adalah kebohongan dan bagaimana mereka menipu orang-orang yang tidak bersalah yang membutuhkan bantuan. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat bisa diandalkan yang disebut Ibu Yuliana, pemilik ANTHONY YULIANA LENDERS, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan mereka meminjamkan saya jumlah pinjaman Rp 700.000.000 juta dalam waktu kurang dari 48 jam pemrosesan dengan suku bunga 1% dan mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah saya membayar asuransi pinjaman dan biaya transfer, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya, saya menemukan bahwa jumlah yang saya ajukan telah dikreditkan ke rekening bank saya

Saya memutuskan untuk mengingatkan dan membagikan kesaksian saya tentang Ibu Yuliana sehingga orang-orang dari Melayu dan Indonesia dapat memperoleh pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman, silakan hubungi Ibu Yuliana melalui email: (anthony.yulianalenders@gmail.com)

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (lilowyetty21@gmail.com) dan Ibu Hendra yang memperkenalkan saya dan bercerita tentang Ibu Yuliana, Beliau juga menerima pinjaman dari Ibu Yuliana. Anda juga dapat menghubungi dia melalui email: (hendramay77 @ gmail.com) Sekarang saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis besar di kota saya, Semoga Allah terus memberkati Ibu yuliana untuk pekerjaan yang baik dalam hidup saya dan keluarga saya.

yustiharun said...

Saya ingin bermula dengan memberi syukur kepada Allah untuk karunia kehidupan.
Nama saya Yusti Harun dan saya ingin berkongsi kisah yang baik tentang bagaimana Puan Pedro of Guaranty Trust Trust menjadikan hidup saya manis.
Saya mengalami kesulitan kewangan untuk seketika dan saya terpaksa meminjam dari rakan-rakan saya kerana saya berharap dapat membayarnya selepas menerima gaji saya.
Dan itulah ketika hidup saya berubah menjadi yang terburuk, saya dipecat dari kerja dan saya kehilangan ayah saya bulan depan. Selepas pengebumian ayah saya, kawan-kawan saya mula meminta wang mereka kembali.

Saya sangat hancur kerana keluarga saya menderita dan saya tidak mempunyai wang untuk membayar hutang saya. Oleh itu, saya memutuskan untuk pergi ke bank saya, BCA untuk meminta pinjaman tetapi saya dinafikan pinjaman kerana saya tidak mempunyai pekerjaan. Jadi saya terdesak untuk mendapatkan wang untuk membayar hutang saya. Kemudian saya memutuskan untuk menyemak laman web jika saya akan melihat apa-apa pemberi pinjaman peribadi yang boleh saya pinjam dari. Sebenarnya, saya melihat begitu banyak kisah yang baik dalam talian dan saya fikir hidup saya akan berubah untuk kebaikan tetapi ketika itu menjadi sangat teruk sehingga saya hampir mengambil nyawa saya kerana saya diminta membayar banyak kos untuk saya tidak menerima pinjaman .

Tetapi apabila saya fikir hidup saya sudah berakhir, itu adalah ketika Allah menggunakan kawan saya yang saya temui di bank untuk membantu saya. Rakan saya Puan Erpan, saya menceritakan kisah saya kepadanya dan bagaimana saya dipecat dan pinjaman dalam talian yang tidak berjaya. Jadi, dia memberitahu saya bahawa dia tidak perlu risau bahawa dia akan memperkenalkan saya kepada peminjam yang boleh dipercayai yang dipinjamnya.

Jadi, selepas dia memberitahu saya bagaimana dia mendapat pinjamannya dari Pinjaman Jaminan Amanah, saya memutuskan untuk menghubungi maklumat hubungan Pinjaman Jaminan Amanah yang dia berikan kepada saya iaitu: mariapedroguaranteetrustloan@gmail.com

Selepas itu proses kelulusan pinjaman saya telah selesai dan saya menerima surat kelulusan daripada syarikat yang menyatakan bahawa saya perlu memberikan butiran bank saya. Saya menerima pemberitahuan dari bank saya bahawa akaun bank saya dikreditkan dengan jumlah pinjaman yang saya minta.
ia adalah bagaimana hidup saya berubah dan saya akan terus berkongsi berita supaya semua orang boleh melihat dan menghubungi syarikat yang baik yang mengubah keadaan saya.

Anda boleh menghubungi Jaminan Jaminan Amanah melalui e-mel: mariapedroguaranteetrustloan@gmail.com
Anda juga boleh menghubungi saya jika anda memerlukan bantuan saya atau anda ingin bertanya tentang bagaimana saya mendapat pinjaman saya. Berikut adalah e-mel saya: yustiharun5@gmail.com


Dan di bawah ini adalah butiran akaun saya yang telah dikreditkan dengan pinjaman dari Jaminan Kepercayaan Guarantee,
Bank Us: Bank BCA

Alamat bank: jln.dr.setiabudhi bandung

Nostalgia: Yusti Harun

Nombor akaun: 2348702337:

Jenis jerawat: Tahapan BCA

Sejurus selepas saya membayar kos dokumen, saya menerima pinjaman saya tanpa berlengah-lengah dan hari ini saya bebas dari segi kewangan dan sekarang saya memiliki perniagaan peribadi saya. terima kasih kepada Allah kerana anugerahnya dalam hidup saya.

jurjanibude0811@gmail.com said...

Halo semua, saya Jurjani · Budil, saya dari kakak Malaysia.my Novita bodoh oleh peminjam pinjaman Nigeria palsu di blog ini. Saya ingin anda semua tahu bahawa terdapat syarikat pinjaman yang boleh dipercayai di sini yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah kewangan anda tanpa tekanan dan banyak orang di sini dapat memberi kesaksian untuk itu, sila berhati-hati untuk tidak menjadi korban kepada orang-orang yang salah di sini. kakak saya NOVITA telah ditipu, empat kali dan kehilangan kira-kira Rm 25,000 untuk yuran pendaftaran, yuran pemindahan, bayaran cukai dan yuran insurans, selepas pembayaran itu dia tidak mendapat pinjaman, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan dua sahabat baik dari Jakarta bandar di Indonesia, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat pinjaman yang dikenali sebagai "firma pinjaman Aasimah Aadila beberapa tahun yang lalu" pemberi pinjaman ibu muslim yang baik, kakak saya Novita Rm 680,000 pinjaman hanya dalam satu jam permohonan saya semalam. dia terkejut apabila dia mendapat mesej dari bank CIMBnya dan jumlah itu dipindahkan terus kepadanya, tanpa sebarang tekanan atau kelewatan. dan sejak itu saya telah diarahkan sehingga 13 orang dari Malaysia dan Indonesia dan mereka semua mendapat pinjaman mereka dan boleh memberi keterangan kepada peluang yang baik ini dan juga kawan Thailand saya baru saja menerima pinjamannya semalam dan kami semua gembira. Jangan duduk dan runtuh perniagaan anda, dapatkan pinjaman sebenar hari ini dan tentukan diri anda.

Saya sangat teruja untuk membantu negara saya mendapat pinjaman daripada syarikat pinjaman yang boleh dipercayai ramai orang gembira di negara kita yang mendapatkan pinjaman mereka dari ibu Muslim yang baik, anda boleh e-mel saya melalui (jurjanibude0811@gmail.com) atau anda boleh menghubungi Puan .Aimimah Aadila syarikat melalui (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) untuk maklumat lanjut, saya di sini untuk membantu. Tuhan memberkati kamu semua.

sanchez Rodriguez said...

Hari yang baik,

   Anda terperangkap dengan bank yang melarang dan tidak mempunyai faedah bank atau jika anda mempunyai projek yang lebih baik dan memerlukan pembiayaan, kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, wang untuk melabur dalam perniagaan. Jadi jika anda memerlukan kredit jangan ragu untuk menghubungi nortionloanconsultant@gmail.com untuk mendapatkan pinjaman anda dipindahkan ke anda dalam 30 minit

telefon: +17815611941
whatsapp: +2347067093957
 
  Selamat sejahtera

sanchez Rodriguez said...

Hari yang baik,

   Anda terperangkap dengan bank yang melarang dan tidak mempunyai faedah bank atau jika anda mempunyai projek yang lebih baik dan memerlukan pembiayaan, kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, wang untuk melabur dalam perniagaan. Jadi jika anda memerlukan kredit jangan ragu untuk menghubungi nortionloanconsultant@gmail.com untuk mendapatkan pinjaman anda dipindahkan ke anda dalam 30 minit

telefon: +17815611941
whatsapp: +2347067093957
 
  Selamat sejahtera

hendi didi said...

Apakah Anda mencari dana untuk melunasi Kredit?
Apakah Anda mencari dana untuk memulai bisnis baru?
Apakah Anda memiliki proyek yang belum selesai karena pembiayaan yang buruk?
Apakah Anda perlu uang untuk berinvestasi di pabrik atau pertanian
Apakah Anda membutuhkan pinjaman modal besar?
Apakah Anda ingin membayar hutang besar?
Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak?
Pinjaman pinjaman yang ditawarkan oleh ibu Muslim adalah 100% pasti
jangan khawatir lagi


Assalamalekum. nama saya Profesor Hendi Didi dari Bukittinggi, kota pedalaman kecil yang menawan yang terletak di Sumatera Barat. semua harap berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini di situs ini, dan jangan tanggapi iklan pinjaman yang dikirim ke alamat email pribadi Anda, mereka adalah pinjaman palsu dari Nigeria dan Singapura. Saya kehilangan banyak uang untuk para pemberi pinjaman nigeria palsu sehingga banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini semuanya scammers dan mereka hanya di sini untuk menipu Anda keluar dari uang Anda, saya mengajukan pinjaman sekitar Rp. 600 juta dan saya diminta untuk membayar sejumlah biaya pendaftaran dan biaya transfer dan saya membayar, mereka bertanya lagi dan lagi dan lagi, saya membayar Rp 89 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman, happend kepada saya sekitar 7 kali dari berbagai perusahaan pinjaman dari Nigeria. saya akan memenuhi satu benar tetapi saya tidak. Saya membaca di koran tentang orang-orang yang mendapat pinjaman tanpa stres, dari seorang ibu muslim yang jujur ​​AASIMAHA ADILA LOAN FIRM Saya mengajukan permohonan untuk Rp 853 juta, saya pikir itu adalah lelucon dan penipuan, tetapi saya memiliki pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 tahun. jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. saya sangat senang karena saya menabung dari kemiskinan. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda 100% pasti dan cepat. Saya memiliki daftar 15 orang yang mendapatkan pinjaman dari perusahaan muslim dari indonesia dan malaysis
 (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan info lebih lanjut dan bantuan di (hendidi01@gmail.com)

juga bisa menghubungi mereka
PIN BBM # :::::::::::::::::::::::::::::: (D8DA4EA9)
Ikuti kami di halaman instagram ::::::::::: Aasimahaadilaahmed.loanfirm
Twitter ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: aasimahaadila loanfirm Saya doakan semoga Anda beruntung, saya berjanji untuk bersaksi setelah saya mendapatkan pinjaman, ini adalah kesaksian saya

Yusi Retnowati said...

Saya ingin bermula dengan memberi syukur kepada Allah untuk karunia kehidupan.
Nama saya Yusi Retnowati dan saya ingin berkongsi kisah yang baik tentang bagaimana Puan Ana Michael of Guaranty Trust Trust menjadikan hidup saya manis.
Saya mengalami kesulitan kewangan untuk beberapa waktu dan saya terpaksa meminjam dari rakan-rakan saya kerana saya berharap dapat membayar mereka setelah menerima gaji saya. Dan ketika hidup saya berubah menjadi yang terburuk, saya kehilangan ayah saya dipecat kerja dan bulan berikutnya. Selepas pengebumian ayah saya, kawan saya mula meminta wang mereka kembali. Jadi saya tidak mempunyai pilihan selain mencari pinjaman.

Tetapi apabila saya fikir hidup saya sudah berakhir, itu adalah ketika Allah menggunakan kawan saya yang saya temui di bank untuk membantu saya. Kawan saya Encik Harun, saya menceritakan kisah saya kepadanya dan bagaimana saya dipecat, Jadi, dia memberitahu saya bahawa tidak perlu risau bahawa dia akan memperkenalkan saya kepada peminjam yang boleh dipercayai yang dia meminjam.
Oleh itu, selepas dia memberitahu saya bagaimana dia mendapat pinjaman daripada Jaminan Jaminan Guarantee, saya memutuskan untuk menghubungi maklumat hubungan Jaminan Pinjaman Jaminan yang diberikannya kepada saya iaitu: anamichaelguarantytrustloans@gmail.com.

Setelah itu proses kelulusan pinjaman saya telah selesai dan saya menerima surat kelulusan daripada syarikat yang menyatakan bahawa saya perlu memberikan butiran bank saya. Selepas itu, saya menerima pemberitahuan dari bank saya bahawa akaun bank saya telah dikreditkan dengan jumlah pinjaman yang saya minta.
itulah bagaimana hidup saya berubah dan saya akan terus berkongsi berita supaya semua orang dapat melihat dan menghubungi syarikat yang baik yang mengubah keadaan saya.

Anda boleh menghubungi Jaminan Jaminan Amanah melalui e-mel: anamichaelguarantytrustloans@gmail.com
Anda juga boleh menghubungi saya jika anda memerlukan bantuan saya atau anda ingin bertanya tentang bagaimana saya mendapat pinjaman saya. Inilah e-mel saya: yusiretnowati06@gmail.com

Queen Lisa Efendi said...

saudara-saudara

Saya di sini untuk bersaksi tentang kebaikan Allah dalam hidup saya dan bagaimana saya diselamatkan dari tekanan finansial karena bisnis saya sedang menurun dan keluarga saya dalam keadaan sulit sehingga kami bahkan tidak dapat membayar uang sekolah untuk anak-anak, karena kepahitan mengambil alih hatiku

Suami saya juga menggagalkan karena kami menjalankan bisnis keluarga di (Surabaya, Jawa Timur) dimana kami jadi bingung suami saya mencoba untuk mendapatkana pinjaman dari bank dia menolak pinjaman jadi dia online mencari pinjaman karena dia ditipu oleh sone imposters online yang menjanjikan kepadanya pinjaman dan mengatakan harus membayar biaya untuk mendapatkan pinjaman sehingga husbank saya meminjam uang dari teman-temannya untuk membayar biaya maka mereka meminta biaya lagi dengan beberapa alasan dia harus pergi dan meminjam dari saudaranya di (Bekasi) untuk memastikan dia mendapatkan pinjaman setidaknya untuk membiayai kebutuhan keluarga dan setelah dia membuat biaya, dia diminta untuk membayar lagi dengan alasan tertentu, hal ini membuat keluarga kelaparan meningkat sehingga kami harus mengumpulkan makanan dari tetangga dekat kami. dan selama berbulan-bulan kami menderita dan bisnis ditutup untuk sementara waktu
Jadi satu sore yang setia sekitar pukul 14:00 tetangga dekat ini menelepon saya dan mengatakan bahwa dia akan mendapatkan pinjaman dari perusahaan pinjaman secara online sehingga jika dia mendapatkan pinjaman, dia akan mengenalkan saya ke perusahaan tersebut sehingga kami pergi ke ATM bersama-sama dan Memeriksa pinjaman itu tidak ada sehingga kami menunggu sekitar 30 menit kemudian kami mendapat peringatan di teleponnya dari banknya bahwa dia telah menerima monney di akunnya sehingga kami memeriksa saldo rekeningnya dan lihatlah 300 juta kepadanya sebagai pinjaman

Segera saya berteriak di depan umum sambil menangis dan pada saat itu yang bisa saya pikirkan adalah jika saya dengan jumlah seperti itu, masalah saya berakhir, jadi kami pulang ke rumah saya tidak memberi tahu suami saya, dari 1 juta dia memberi saya saya membeli beberapa bahan makanan di rumah dan berlangganan dan tetangga saya dan saya meminta pinjaman kepada perusahaan karena dia memberi saya pedoman sehingga kami mengikuti prosesnya karena prosesnya sama sehingga setelah semua prosesnya, rekan-rekan saya diberi pinjaman oleh saya
ONE BILLION RISING FUND (onebillionrisingfund@gmail.com)
BBM: D8E814FC

Anda juga bisa mendaftar sekarang dan menyelesaikan masalah keuangan Anda
Saya berbagi cerita ini karena saya tahu bahwa begitu banyak orang di luar sana memerlukan bantuan keuangan dan perusahaan akan membantu Anda
Gmail saya adalah

Ratu Efendi Lisa
efendiqueenlisa@gmail.com

OLIVIA PEDRO said...

Halo,
Nama saya Puan Olivia Pedro, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang menawarkan bantuan kewangan masa hidup
Adakah anda memerlukan bantuan kewangan? Adakah anda dalam sebarang krisis kewangan atau adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan dana untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar bil anda ?, Adakah anda mempunyai projek yang belum selesai di hujung jari anda disebabkan oleh pembiayaan yang tidak mencukupi? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan anda sukar untuk mendapatkan perkhidmatan modal dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan wang untuk melabur dalam bidang pengkhususan tertentu. Berikut adalah peluang untuk mendapatkan pinjaman anda hari ini untuk menyelesaikan semua masalah kewangan anda
Hubungi kami sekarang melalui e-mel di (oliviapedro85@gmail.com)

Kami menawarkan semua jenis pinjaman dari jumlah yang anda perlukan mulai dari $2,000- $10,000,000.00. Proses modal dan pinjaman kami 100% dijamin dan dijamin, kebahagiaan pelanggan kami adalah kekuatan kami, kami adalah syarikat pinjaman yang bereputasi, sah dan terakreditasi. Kami memberi pinjaman kepada individu dan syarikat yang memerlukan bantuan wang tunai.
Jadi sila hubungi kami hari ini melalui e-mel di (oliviapedro85@gmail.com)
Terima kasih.

Shafiq Khalid said...

Roadtax daripada penjual lama yang terbatal masa pertukaran, boleh renew dekat kaunter jpj sahaja ke, atas nama owner baru?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com