Kapar Motors

You Are Reading

278

Kawasaki ER6N ER6F 2012

TayarGolek.Com Monday, October 24, 2011 ,
Yooossssh…!!

Aku dalam dilema!!
Pening memikir nak amik motor ape? ER6N/ER6F 2012 ke..atau Versys 2010 ke..atau Versys 1000?Pada entry kali ni..kite citer pasal ER6N & ER6F 2012. (Ducati 795 takde ke? :P)

Sekali lagi KAWASAKI bakal mengeluarkan model terbaru ER6N dan ER6F untuk generasi yang ke-3. Kalo dulu pemilik Generasi Pertama (model 2008) cukup bangga memilikinya. Namun, agak jiwa kacau skit bila ER6N Generasi ke-2 berada dipasaran (model 2009 hingga kini). Dengan beberapa perubahan kecil pada model baru..tapi nampak perbezaan yang agak ketara.

Namun, ianya TIDAK kekal lama..kira-kira 3 tahun (2009, 2010 dan 2011), pemilik ER6N sekarang mula goyah (ayat jiwa kacau sebab model 2012 lebih cun) sebab model 2012 bakal berada dipasaran. Enjin tetap sama kan? Yer..! Enjin tetap sama..tapi jika dilihat dgn mata kasar ni pun..perbezaan pada ‘facelift’ yang sememangnya amat ketara dgn model2 sebelum nih. Aku akui..model 2012 ni memang MENGANCAM!. ER6F 2012 pulak..kelihatan seakan-akan Z1000SX. Ade info yang aku baca, ER6F 2012 ni mempunyai ‘adjustable windshield’? Nanti aku cuba dapatkan info sebenar..
Jika diberi pilihan antara ER6N atau ER6F?..aku akan memilih ER6N. Sebabnya? Nampak lebih ‘street fighter’..segak weeii!! hahaha

Apa yang aku tulis adalah dari pandangan mata kasar jer eh..
Antara perubahan ER6N model 2012:
1) Head Lamp – lebih lebar dan lebih garang dari sebelum ini.
2) Inner Fork cover - ‘fork’ mempunyai cover, mampu mengelak dari terkene serpihan baru, calar..dll.
3) New Chasis – chasis yang baru..berbeza dgn model sebelum ini.
4) Panel Meter – sedikit perubahan pada panel meter dan tempat kunci.
5) Swing arm
6) Tail light
7) Seat
8) exhaust
9) Front Mudguard & bally pan
10) Tank


UPDATE: ER6N 2012 - REAL!!!!!




ER6N 2012:


2012-Kawasaki-ER6nb-small 2012-Kawasaki-ER6nc-small 2012-Kawasaki-ER6nd-small 2012-Kawasaki-ER6ne-small

Kawasaki ER-6n 2012 Specifications
Engine Kawasaki ER-6n 2012
    * Type: parallel twin, 8 valves, dohc, liquid cooled
    * Capacity: 649cc
    * Bore x stroke: 83 x 60mm
    * Compression ratio: 11.3:1
    * Fuelling: Keihin electronic fuel injection, 38mm throttle bodies
Transmission Kawasaki ER-6n 2012
    * Gears: 6
    * Clutch: wet multiplate
    * Final drive: chain
Chassis Kawasaki ER-6n 2012
    * Type: Steel tube, diamond-type
    * Front suspension: 41mm inverted telescopic forks, not adjustable
    * Rear suspension: Offset cantilever monoshock, adjustable preload. Steel swingarm
    * Front tyre: 120/70 x 17
    * Rear tyre: 160/60 x 17
    * Front brake: 2 x 2-piston floating callipers, 300mm petal discs
    * Rear brake: single-piston floating calliper, 220mm petal disc
Dimensions Kawasaki ER-6n 2012
    * Weight: 441lb (200kg) kerb (+ 9lb/4kg, for ABS version)
    * Wheelbase: 55.3in (1405mm)
    * Rake: 24.5°
    * Trail: 4.0in (108mm)
    * Fuel tank: 3.4 gallons (4.1 US gallons, 15.5 litres)
    * Seat height: 30.9in (785mm)
Performance Kawasaki ER-6n 2012
    * Power: 71bhp (72PS, 53kW) @ 8,500rpm
    * Torque: 48.7lb.ft (6.7kg.m, 66Nm) @ 7,000rpm
    * Fuel economy: 50mpg (17.7km/l, 5.65l/100km, 41.6mpg US) est
    * Top speed: 115mph (185kph) est



ER6F 2012:
Antara perubahan ER6F model 2012:

1) New Chasis – chasis yang baru..berbeza dgn model sebelum ini.
2) Panel Meter – sedikit perubahan pada panel meter dan tempat kunci.
3) Swing arm
4) Tail light
5) Seat 
6) Exhaust
7) Windshield – adjustable
8) Tank
9) Side fairing Cover set


Kawasaki_er6f_b2012_01Kawasaki_er6f_2012_01Kawasaki_er6f_2012_10Kawasaki_er6f_2012_19Kawasaki_er6f_2012_25

Kawasaki ER-6f 2012 Specifications
Engine Kawasaki ER-6f 2012
    * Type: parallel twin, 8 valves, dohc, liquid cooled
    * Capacity: 649cc
    * Bore x stroke: 83 x 60mm
    * Compression ratio: 11.3:1
    * Fuelling: Keihin electronic fuel injection, 38mm throttle bodies
Transmission Kawasaki ER-6f 2012
    * Gears: 6
    * Clutch: wet multiplate
    * Final drive: chain
Chassis Kawasaki ER-6f 2012
    * Type: Steel tube, diamond-type
    * Front suspension: 41mm inverted telescopic forks, not adjustable
    * Rear suspension: Offset cantilever monoshock, adjustable preload. Steel swingarm
    * Front tyre: 120/70 x 17
    * Rear tyre: 160/60 x 17
    * Front brake: 2 x 2-piston floating callipers, 300mm petal discs
    * Rear brake: single-piston floating calliper, 220mm petal disc
Dimensions Kawasaki ER-6f 2012
    * Weight: 440lb (204kg) kerb (+ 9lb/4kg, for ABS version)
    * Wheelbase: 55.5in (1410mm)
    * Rake: 25°
    * Trail: 4.2in (106mm)
    * Fuel tank: 3.4 gallons (4.1 US gallons, 15.5 litres)
    * Seat height: 31.1in (790mm)
Performance Kawasaki ER-6f 2012
    * Power: 71bhp (72PS, 53kW) @ 8,500rpm
    * Torque: 48.7lb.ft (6.7kg.m, 66Nm) @ 7,000rpm
    * Fuel economy: 53mpg (18.8km/l, 5.33l/100km, 44mpg US) est
    * Top speed: 125mph (200kph) est


Alrite..serba sedikit ER6N dan ER6F generasi ke-3 (model 2012) versi TayarGolek.Com. Korang yang masih dok pikir nak amik motor ape..masih ade masa lagi untuk terus berfikir. Ingat..! beli motor bukan macam beli baju..boleh tukar anytime. Pilihlah berdasarkan kegunaan dan mengikut bajet..

Adios,
Han.

278 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 278   Newer›   Newest»
Anonymous said...

betul2 menggugat imanla model yang baru ni

Aku Budak Nerek said...

ER6f nampak ala-ala ZSX, sebab warna dan facelift dia kot. Mungkin kalau pakai side box akan lebih mengancam.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - setuju..setiap kali model baru keluar pasti ade perubahan. Mana2 yang dah ade bajet dan sanggup menunggu..ini lah masanya ;)

TayarGolek.Com said...

Aku Budak Nerek - pasang side box dh mcm ala-ala sport touring dah tuuuuu...cun!

Anonymous said...

apalagi han;
er6n '09 --> versys650 --> er6n '12 --> versys 1000 --> dan sterusnya...!!!! :) :)

Donn

Mohamad Razif said...

Trade in...trade in...tukar baru.

TayarGolek.Com said...

Donn - kalo dok pikir pasal moto jer kan..sampai bile nk upgrade..hahaha

Anonymous said...

...adooiiiiiiii...yang ni mmg lentok ,agak harga beza byk tak ?

TayarGolek.Com said...

Anonymous - harga mungkin akan bertambah. Mungkin RM1000-1500. Agaknye laaaaaaaaaa..harga belum pasti lagi. Tapi apa yg aku tahu..ER6F akan masuk dulu.

Anonymous said...

Agaknya bila masuk Malaysia..... PENANTIAN SATU PENYIKSAAN LAAA....

un-dark87 said...

uish...mengancam r...menggugat iman tul r..huuu....bru plan nak angkat blade 650....tgk model ni da rse cam nak angkat ni plak..hadoi...andak

TayarGolek.Com said...

Anonymous - rilek bro..rilek. Mgkin masuk msia antara april atau jun 2012. Tapi yg pasti ER6F akan masuk dl

TayarGolek.Com said...

un-dark87 - memey mengancam

Anonymous said...

fuh....tgh2 plan nk angkat ER6N, da nk kuar yg baru...mcm x sabar je nih..mggugat iman..nnti ade lgi x utk fresh grad pnye promosi??

~matyo~

TayarGolek.Com said...

matyo - sambar jgn tak sambar. Takut tido je tgn kat dahi ..kaki bersilang..hahaha

Far_east92 said...

Warghh!! seb bek x amik er6n 2009/2010 yg ni lg cun

Sri Mersing said...

Salam...

Menurut MCN, model ini dilengkapi seperti windshield Z1000SX.

Akan dipasarkan dalam bulan April ataupun Jun 2012.

Masalahnya harga masih menjadi tanda tanya. Menurut seorang penjual motor yang adik beradik ada kedai (nama kena tutup, free advertisement!) model akan dipasarkan pada harga RM36K! (Kira lebih kurang harga Versys gak), tetapi yang lebih memusykilkan, adakah model ini bila sama harga dengan Versys, akan dilengkapi ABS?

Sbb kalau saya le kan, better beli Versys, sbb USD Fork! Syioookk woo main USD ni.......

:P

gnesop.com said...

makin ketinggalan model 2008 nampak nyer.. adus...

Anonymous said...

dah booking er6n 2012 kt welly bt cave...by end of this month launching... early januari keluar la... pilihan warna kuning jer.. er6f 2012 xtau bila kuar lah...

Anonymous said...

Wah, betul ke bulan Januari dah masuk Malaysia..? Cerah masa depan..... ER6N 2012 lah nampaknya... Tengah menunggu mana masuk dulu... ER6N 2012 atau XJ6 naked....

cin toy said...

semalam tanye GT max kat sri muda shah alam, diorg ckp prtghan bln 1 dah ada kat kdai utk f dan n....

Anonymous said...

bro,ade info baru x ble dia masuk malaysia? wa da xsbar ni nk angkt..

Anonymous said...

brape harga untuk n & f ni?

TayarGolek.Com said...

belum confirm lagi bile masuk..mungkin tgh tahun 2012..mungkin ujung2 tahun. Harga mungkin lebih mahal skit dari yang skg..

Anonymous said...

ingin memiliki er6f 2012... tetapi dah angkat kereta pulak.... pastu kene kumpul duit nk kawen.... pastu baru leh beli er6f....
bila la nk dapat er6f nih.... DUIT XDE!!!

TayarGolek.Com said...

Anonymous - utamakan yang penting dalam hidup dulu bro. Motor esok2 boleh. ape2 pun tepuk poket tgk wallet bro..

faryzanis said...

smlm pegi gtmax shah alam , depa ckp mid jan da keluar dedua model , harga mungkin up dlm 4k , and de ade bgtau yg chua kt kapar tue dah ada model er6n 2012 yg baru . ingat nk gie usya , ade sesape tau arah ke sana ?

Anonymous said...

pergh..sdah keluar ke??

kenji buibui said...

tak tahan!!! tgk booking model 2012..

Anonymous said...

tak sabo menunggu er6f ni...bila la nak sampai nye...yg pasti minggu ke 2 bln jan spek n dah ada kat kedai

TayarGolek.Com said...

faryzanis - Chua kapar mana ni bro? btw, thanks for sharing

TayarGolek.Com said...

kenji buibui - Rileks bro..pelan2 kayuh..

Anonymous - tatau bile kuar..mid Jan?

TayarGolek.Com said...

Anonymous 4 Jan - bawak bertendang bro..2-3 hari lagi masuk minggu ke-2 dah..

faryzanis said...

err bro han, tapastila chua kapar mana sbb itu gtmax bukit kemuning yg bgtau .. btw i'm a girl and saya ada plan nk amek er6n kuning ne cuma tunggu masa je sbb nk tgk yg da real punye .

bro han,

ada byk kedai motor besar ye dkt kapar ? tapenah pergi situ lg .

Anonymous said...

Model nie memang kacau laaa.... 2 cylinder pun dua cylinder lah.....moto bot pun moto bot lah... tapi memang cun.... bye bye xj6n...

TayarGolek.Com said...

faryzanis - oooops..! sori i tot u r 'bro'..hehe
Mgkin kejap lagi nak p kapar motor. Nnti kalo dh ade real punya..aku kasi update sini.

BTW, yg aku tau ade 3 kedai motor yg jual motor besar di sepanjang Jalan Kapar. Tapi kalo betul2 di pekan Kapar..satu jer - Kapar Motor.

TayarGolek.Com said...

Anonymous 5 Jan - tak kisah motor ape beb..kalo poket tebal 4 cylinder sure no prob kalo nk guna utk daily. Kalo mcm aku ni..2 cylinder pun dah memadai..poket nipis bro ;)

faryzanis said...

bro han : ok cun .. kasi update kalau ada the real moto , boleh saya visit nnti .. nk kasi lepas lesen 19hb ne je , hehe :)

Anonymous said...

Betullah bro, poket mesti dijadikan ukuran.... Tapi kalau poket nipis takkan boleh sampai Myanmar kot ? Aku pun teringin kembara macam tu, tapi kenalah berhenti kerja kot...

Anonymous said...

kyn LINK...
harga da tahu dah,, smlm g WELLY bt CAVES... otr rm33299. lg burah der... tak ada lah smpai 40k. tp sbb hutang mmg smpai la... bookinh rm500. 2 mggu lg smpai.. tp target kedai sblom raya cina..

TayarGolek.Com said...

UPDATE: Info yang aku dapat..Harge ER6N 2012 naik dalam RM1000 jer (anggaran kasar..akcueli less than rm1000) = rm33K++. Sepatutnya stok dah available..tapi kene postpone. Kalo tak minggu depan..minggu depan satu lagi..kalo takde satu lagi..dan lagi..dan lagi ..haha

faryzanis said...

wah .. okela not bad hanya rm1k je naek .. lega . haa takpe janji lepas test dah bole usya moto .. thanks bro han .. betol ke dkt kapar motor tue spt yg diusya ?

Anonymous said...

KYN LINK.. nmpak gaya nye er6n 2008 trun harga lg la pas ni... bole laaa den pakai... hahah... klu thn 2009 pnye lah jd rm 23k.. ada can la pakai itu moto..

Anonymous said...

kat mane bole usha motor secara live?aku takut kaler kuning tak cun biler depan mater jer nnti, harga dah cantik dah.....

Anonymous said...

bro sume.... er10 tak de ke? pasal versys pun dah upgrade 1000cc ni...

Anonymous said...

kata nye bole tgok live moto ni kat cawangan welly.. hari jumaat smpai kate saleman tu la... kuning cun der.... garang kaler tu...

TayarGolek.Com said...

Anonymous 9 jan 1pm - thanks bro for sharing. Sape2 nak ushar p ler welly.

TayarGolek.Com said...

Anonymous 9 jan 1.06am - no comment..

p/s: susah tul ler aku nak mention nama korang sbb tak letak nickname.. :P

Anonymous said...

KYN link-
aku tak harap sgt nak pkai er6n 2012 ni... poket nipis la.. tangan tak smpai nak hulur 400-500 monthly ni.. stakat pkai 2nd nye.. bole la kot..

idzwan said...

salam kpd shabat2 sy nk tmpng tnye.. ko dp 3000 bleh x nk apply.. geram lak rasa aku tngk mdel 2012 ni... mcm nk pecah je kapala aku...huhuhu..

idzwan said...

salam kpd shabat2 sy nk tmpng tnye.. ko dp 3000 bleh x nk apply.. geram lak rasa aku tngk mdel 2012 ni... mcm nk pecah je kapala aku...huhuhu..

Anonymous said...

KYN LINK... bole tu mmg la bro... tp monthly tu yg tak daya... takkan nak wat 7 thun kot... itu jam anak pon da skolah tadika.. abah pon tak abis byar duit moto lg... hehe... jgn mara der... ksi tinggi lg la DP... rm10K

TayarGolek.Com said...

UPDATE: ER6N 2012 ...REAL!!!!

Anonymous said...

KYN LINK _ mner kdai der>? dp bole wat 10% ke?

Anonymous said...

tumpang lalu.sy new bie.kat kedai mana er6n muncul secara real tu er6f macamana.bila pulak keluar

Anonymous said...

semalam amik roadtax kt mok motor wangsa maju.
tgk nakednye dah ade. harga on da road dalam 25k.
mmg cun....

Anonymous said...

Biar betul 25K

TayarGolek.Com said...

huh? 25k? Biar betik...? Salah dgr tu..35k aku caya..

Anonymous said...

25k tu 2nd 2010...hahaha haiya salah lengar la

-telinga berong

Anonymous said...

geng, kat mane kedai yg offer terbaik?sape tau? igt nk survey, p kat chear motor klang rm35,434... kot la sesape tau harga plus package menarik, arap bole share

TayarGolek.Com said...

Anonymous - harga terbaik memey tak dpaat dipastikan. Rata2 semua harga RM35K++. Try clik iklan kedai motor kat atas..then call diorg. :)

Anonymous said...

kyn LINK...
harga da tahu dah,, smlm g WELLY bt CAVES... otr rm33299. lg burah der... tak ada lah smpai 40k. tp sbb hutang mmg smpai la... bookinh rm500. 2 mggu lg smpai.. tp target kedai sblom raya cina..

NI dah ade info kat welly lagi murah ni 33+++K

Anonymous said...

Ni terkini harga di welly batu caves



RM33289 OTR

Ni kiraan kalau DP =RM6000

Monthly = RM537 x 7 tahun

Interest lah tak boleh tahan 7.92% (AEON Credit)

Warna hanya Kuning sahaja.

Anonymous said...

biar betik 32,278? bole beli kat situ la sbb rata2 jual otr 35k

Anonymous said...

betulker on the road 33289

Anonymous said...

kyn link._betol ke tak betol... kene g tgok sndri la... klu dgr dr mulut org mmg jd lain.. byk sgt tokoktambah nyer... hehhee,,,

TayarGolek.Com said...

baik korang ushar sendiri kat kedai dan mintak quotation (harga + charges yg lain). Bile dah dapat quotation tu baru le kepompom harga sebenarnya ;)

Anonymous said...

Ikut maklumat dari kedai welly sendiri 33,289 OTR bro....apa2 pun gi usya sendiri...tadi call pun sama macam jawapan yg kat post yg atas tu. kalau bayar DP 6K bulan2 537 tu

Anonymous said...

aku rs insurance tak masuk lg tue, sbb aku p welly ty alfred cash otr 35,100

Anonymous said...

33289 TU HARGA MOTO JER BRO..AKU SERVEY PALING MURAH 35064 OTR.TERUS BOOKING..TO HARGA CASH LA.MINGGU DEPAN MOTO KUAR..TAK SABAR...

patrickstar said...

baru lepas tgk model baru ni.
nampak kecik skit berbanding model lama.

Norhisham Nordin said...

salam bro... ada info tentang XJ6n tak..? bila agaknya nak masuk pasaran Malaysia..? ER6n ni dah sampai 3rd generation dah... kenapa HLY tak nak compete market motor naked nih..?

Norhisham Nordin said...

kalo ada info ttg XJ6n, tolong roger yeh... kalo lambat sgt nak masuk Malaysia, saya beli ER6n jek...

Anonymous said...

plg murah aku survey 24,800...nk tau kedai maner?

Anonymous said...

plg murah 34,800, sory typo error

TayarGolek.Com said...

Norhisham Nordin - maaf bro..aku takde info psl xj6n. Atau bro bleh masuk mana2 forum. Thansk

TayarGolek.Com said...

Anonymous - tu harge OTR cash or installment?

Anonymous said...

KYN link.... salam bro hanz.. klu ada ter survey kedai2 yag ada nak LETgo ER6N kaler putih 2nd.. 2009 bajet dlm rm 25k <--. kasi taw sma saya... syukri KYN LINK...

zan said...

OTR RM35064 tu kedai mana Anonymous 9.17pm?
Kedai paling murah tu kat mana RM 34,800?
Zan

TayarGolek.Com said...

KYN link - ok roger. Kasi email no bro kat han@tayargolek.com.

Anonymous said...

last week pergi survey kat welly sg bulod....chew bole bg 35k cash

estima said...

As salam..Tumpang tanya..kat mana boleh dapat lowering kit utk model 2012 ni....TQ

TayarGolek.Com said...

anonymous - thanks for sharing. Tp memey ade beza skit harga otr cash n installment

TayarGolek.Com said...

estima - takde dgr plak lowering kit utk er6n setakat ni

faryzanis said...

susah gak nk apply loan utk motorbike ye esp keja swasta , dah call kuwait finance dgn bank rakyat for personal loan sme preferable gov servant .. ingat esok nk call bsn utk tanya , yg ade aeoncredit tp maybe interest de tinggi .

bro han, any idea ?

nak tau available option to get this bike ..

TayarGolek.Com said...

Faryzanis - utk pekerja swasta agak susah skit nak buat personal loan dgn bank spt Bank Rakyat, BSNC dan lain..lebih2 lagi conpany negara luar yang takde listed dlm BSKL. Aku dh try dulu..agak hampa.

Tapi no worries, CIMB boleh buat hire purchase mcm beli kereta..Interest skg 4.8% kot. Last choice..boleh buat PL dgn Al-Rahji..tp interest tinggi 8.5%. Anything blh email aku..

Anonymous said...

han, ada perbezaan tak dari segi interest dan payment period antara government n swasta?
-cin-

TayarGolek.Com said...

cin - offer tu lebih memihak kpd gomen sektor. Lebih2 lagi yg bekerja sbg Polis atau Tentera. Payment period - gomen sektor boleh ikat lebih lama. Boleh try tanye kedai untuk lebih detail.. :)

Anonymous said...

thanks han.... lagi satu nak tanya tentang minyak... kalau Bangi ke Pelabuhan Klang agak2 berapa la RM minyak nye ek?

-cin-

TayarGolek.Com said...

Cin - aku tak sure plak bro sbb tak penah sukat..hehe. Check distance dulu..mgkin blh dapat anggaran kasar FC P.Klang-Bangi ;)

Anonymous said...

maybank bole buat hire purchase motor dgn int 3.88% utk 5 thn...dep mesti mau ltk 30%.....ader sesape yg dah buat?
kira2 bayar bulan 500 jgak lah

Anonymous said...

han... Dalam p.klang-bangi dalam 70km

-cin-

TayarGolek.Com said...

cin - 70km tu one way? kalo 2 ways = 140KM. Approx dlm RM10-12 sehari. Tapi ini anggaran kasar. Semuanya bergantung :

1. Speed
2. cara tunggangan - santai/hardcore
3. Berat individu or + pillion
4. Highway vs jalan biasa.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - Aku takde info pasal HP @ Maybank. BTW, Maybank offer 3.88%? untuk motor ke? ade syarat2 yg dikenakan tak?

Tapi kalo harga motor kata 35k dgn 3.88%x5thn (d/p 30%)..anggaran bulanan dlm 480++

Anonymous said...

Han - kedai tue jual mahal skit sbb int dah tgi dier mesti mau untung lbh......dier jual dlm 36k tak silap aku........

Anonymous said...

nk ty skit, sape yg slalu ride h/way gatherie?biasa dkt tol hampa sumer selit maner yer?sbb aku plan nk lalu gatherie ulang alik selayang - klang dln 2 nie.....bg opinion skit...tq

TayarGolek.Com said...

Anonymous - ikut kebiasaan aku bile dekat tol ikut lorong motor. Selit dicelah2 tol tu x silap menjadi kesalahan..tp ikut masing2 ler

TayarGolek.Com said...

Anonymous - 36k? Wow...betul2 kaut untung. Ushar le kedai lain yg boleh bg harga lebih baik.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - 36k? Wow...betul2 kaut untung. Ushar le kedai lain yg boleh bg harga lebih baik.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - 36k? Wow...betul2 kaut untung. Ushar le kedai lain yg boleh bg harga lebih baik.

Anonymous said...

Bro han....sesetgh h/way mmg ader lane motor all the way mcm gatherie kan...so camner tue?

faryzanis said...

mmg ada yg maybank nye loan tue tp kedai charge rm36500 OTR , 3.88 %, i think setiap kedai ada la pro and contra nye .

Anonymous said...

betul tue faryzanis.....harga tgi skit tp dieorg bg voucher nilai 1k but i think still worh th kalau ader deposit lagi tgi tak rugi amik under maybank nie

faryzanis said...

yesterday baru submit document utk maybank loan semalam, mmg harga OTR rm36500 tapi contra la dgn interest dea 3.88% (d/p 30%) dgn voucher rm1000 dekat kedai moto area bukit kemuning :)

nak kejar personal loan dgn kerja swastanya even kerja same industry bank pn susah nk dpt :D

braderjim said...

akm bro...
gua br nk brjinak2 dgn motor nh n trpaut ngn kawasaki er6n 2012 nh..dh ada kt kdai area muar kler black...mmg cun habes.body comel n mcm lowered.mmg look smart ngn helmet black matte..dgr cite hrga 36 k k? blum tnya kdai lg...hehe..nk tnya bloger dulu...ingtkn just 11 k..rupa2nya hrga us dollar hahaha..maintenence ok k siri er6n nh? road tax bape ye?

Anonymous said...

braderjim, ader ker black color er6 2012?setahu aku kuning jer yg ader........biar betik nie

bro han - nk ty tropicana motor wolrd sdn bhd dealaer kawasaki ker, check dlm website kawa name depa takder

TayarGolek.Com said...

braderjim - memey ade kaler itam model 2012. Tp yg aku tau skg kaler kuming jer penuh kt kedai. Try ushar kedai n tanye ler betul2.
Pasal mentainance bro guna ler search button tu..letih nk ulang byk kali..entry aku dh buat sebelum ni.

TayarGolek.Com said...

anonymous - tak sure plak bro..mgkin dealer baru kot? Kot ler..mcm sri gading ent pun baru jugak. Try ushar satu kali ler bro..

Anonymous said...

braderjim, ader ker black color er6 2012?setahu aku kuning jer yg ader........biar betik nie

bro han - nk ty tropicana motor wolrd sdn bhd dealaer kawasaki ker, check dlm website kawa name depa takder

TayarGolek.Com said...

faryzanis - Thanks for sharing sis. Sape2 nak info pasal loan Maybank, sila kemukakan soklan kat Faryzanis yer!! :D.

nazrin said...

seronok nye dgr citer korang dah boleh usha sana usha sini...aku tgok yg real pun blom...bila lah er6 ni nak sampai kat sabah..

@rip said...

Tu la masalah klau duk sabah, ape2 pun mesti lambat, bila dh ade mahal plak tu...kedai inti deras kt lintas tu Er6f 2011 masih lagi rm38,900.. rasa klau beli kt semenanjung pastu shipping sendiri ke sabah ni lagi murah..

Anonymous said...

td usha kt kdai welly klang..hrg on the road 3550..welly nie bg jaket, glove ngn glove jek..ksut xbg..korang rse kdai mtor bg skali x kasut...sorry sy newbies

Anonymous said...

Sorry hrg rm35500 siap semua..then buat lowering package die mntk rm200 lbh...ok ke?welly klang ni bg jaket,glove ngn helmet..riding boot kne beli...apa pandangan..x g lg kapar mtor...tp ada kdai agusta kt klang sentral bg rm34700 siap sume...mana yg ok dr segi kualiti?

Anonymous said...

salam..n

ak tanya Faryzanis....

kedai mane ko bli moto 2?aku ingat nk servey jgk la kedai 2..
sebab bleh loan maybank interest rendah...
ingt nk servey versys..

TayarGolek.Com said...

nazrin + @rip - nak buat camner bro..sabah & S'wak terpisah dek Laut China Selatan.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - rm35500 vs rm34700 mana lebih murah? beza dekat rm1200 tu. Banyak gak blh dapat kalo beli riding gear dgn bajet rm1200 ;)

TayarGolek.Com said...

Update info Loan Hire Purchase MAYBANK:
Opis mate aku ade call pasal loan tu. Tapi katanya HANYA untuk motor:KAWASAKI CBU sahaja.

Sapa2 ade info lain blh share sini ok..

sekian..harap maklong.

Anonymous said...

el chong motor harga otr 34500 siap free gift full face ls2 jacket /glove alphinestar tank pad n lock...aku rasa boleh kurang lg kalo cash

Anonymous said...

promo utk interest 3.88 dah abis...ptg tadi ada call welly

Anonymous said...

aku dgr kata model 2012 exzoz aftermarket xleh guna slip on kena tukar full system...ntah lah betoi ka tak...ada info ka bro Han???

TayarGolek.Com said...

Anonymous Feb 4 - Thanks for sharing + info bro. Gue amat hargain :D

TayarGolek.Com said...

Anonymous Feb 5 - aku kurang pasti plak bro..try bro tanye mana2 kedai pastu share info kat sini. Amacam? ada bran? :P

Anonymous said...

aku dh booking kt gt max sri muda, rm35k cash dgn free voucher rm1000........oklah btue sbb voucher bole tukar ikut suker kiter....lps aku deal dieorg leh bg foc helmet, glove, jacket, disc lock, slider and radiactor cover..worth it kot....

TayarGolek.Com said...

Anonymous - voucher rm1k + free gift..worth it bro!

Anonymous said...

Han....1k tue termasuk free gift cuma kiter boleh pilih la brg aper kiter nk angkut......oklah tue sbb jarang org nk bg voucher 1k, paling tgi pon 500, mcm welly slalu buat

Anonymous said...

bro kat egen kawasaki gua tanya harga 32.800 jew.tempat lain 35k

TayarGolek.Com said...

32.8k tu bukan harge OTR tu

Modem Stick said...

Hai, Versys Bike ok ke? any recommendation

Modem Stick said...

As salam semua? nak mencari dan mendengar nasihat dari yang berpengalaman. Kawasaki Versys 650/1000 dimana hebatnya?

Anonymous said...

HUhuhuhu. kalau la aku kerja goverment. buat personal loan and beli motor cash.

Susahnya nk beli motor ni full loan.
Full loan, dgr2 khabar cerita aeon sahaja yg terima.
Tu pun org ckp jgn buat kat aeon.
Habis tu , mimpi je la nk er6n ni. LoL!

xda cara lain dah ke?
Kalau ada kontek me 0147316396 , Iz.

Anonymous said...

Pegi pinjam bank rakyat, bayar full cash,lps tu byr bulan2.. brp tahun nk...ikut suka la...

Anonymous said...

tu harga on the road..aku ushar dia punya price kat kertas

Anonymous said...

Faryzanis - Mcm mana status loan Maybank dah lepas ke?
Baca kt atas offer dr maybank dah abis betul ke? Adehh baru je semangat dengar interest rendah. ;(
Kl selain Maybank..mana lg yg bole dpt interest rendah ye...xmoh AEON!

Anonymous said...

cimb bank ader bole buat jgak loan.int 4.75% utk 5 thn

TayarGolek.Com said...

Anonymous 14 Feb - CIMB mmg ade tp dikenakan syarat + motor baru jer.

faryzanis said...

sadly say maybanknye promo tue utk model lama , agent pn bagi wrong info .

agent try cimb bsn pn x lepas . abes camno . as a banker pn loan x lepas . last option aeon credit but interest tinggi sgt, repayment kalah monthly installment keta kot .

might try again with personal loan with other bank once get the confirmation letter .
sorry guys .

Mohamad Yasir Ab Rahman said...

3.88% promo utk 2011 model sampai 29 Feb.

Anonymous said...

target nk pakai ER6F 2012 tanya kt kedai x tau bila masuk malaysia pasal stok ER6F masih byk lg kt kedai2 moto...sape ada info tolong bgtau bila mau kuar itu model...tq

TayarGolek.Com said...

faryzanis - thanks 4 de info. Nak buat mcm mana kan..kuasa kat pihak bank.

TayarGolek.Com said...

Mohamad Yasir Ab Rahman - tq for sharing. adakah tu CBU shj?

TayarGolek.Com said...

Anonymous Feb 18 - info yg sama aku dapat. Rajin2 survey bro..

Anonymous said...

Tayargolek.com... ni saya tgh survey pelan2 mana tau kot2 ada kedai dah order model tu...

TayarGolek.Com said...

Anonymous - ok..pelan2 kayuh :)

amin said...

insyaalah dapat tukar kunci jap lagi...huhuhu

Anonymous said...

pergh..bergoyang iman ni bang tgk model er6n 2012 ni..kalah tgk model victoria secret 2 huk3

-gfunk-

Anonymous said...

er6n 2012 menjadi milik ku....huhuhu
WWJ 690, sape nmpk kasi hon k....ulang alik ari2 selayang klang and nk ty geng cnie kedai mane bole dpt accss dgn harga menarik?

TayarGolek.Com said...

amin - Wahh tahniah bro..!! welkom to de klub :D

TayarGolek.Com said...

gfunk - Jgn tengok je bro..amik..amik..hehe. Aku quot ayat member aku " ..lagi stim tgk moto dari tgk awek.." hahaha

TayarGolek.Com said...

Anonymous - Tahniah bro!!welkom to de klub. Area mana Klang tu bro? Accesories motor ke riding gear?

Fendi3z said...

Loan aku dah lepas utk er6n ni..agak2 baper lama stok sampai? dh menggigil tngan ni..

Anonymous said...

aku kerja klang, umah kat selayang........klang area bandar klang jer.....accss er6n n riding gear jgak lah?any info

fadal said...

semalam tnya kt willhin motor bt 11 cheras. katanya staf gov maybank blh bg interest 3,88% @7yrs. dp 8-10% je..ada er6n 12 je er6f 12 blom sampai..

TayarGolek.Com said...

Anonymous - byk kedai bro..Chear Motor bkt Kuda, Sri Gading Sek 7 Shah alam, ibike Shah Alam..

TayarGolek.Com said...

Fadal - thanks for sharing bro. Dlm kes loan ni memey staff gov le beruntung

TayarGolek.Com said...

Fendi3z - kalo loan dah approve..stock motor pun ade, 1 minggu dapat ler tu..vrooooooooom

Anonymous said...

bro han, bg emel.....tq

kelawaq81 said...

saya dah memiliki motor idaman 2012 dgn harga 35K on the road dekat megafoutune penang.. loan dgn cimb interst dpat 4.75% selama 5 tahun... dah sebulan pakai memang best....

un-dark87 said...

kwn bru dpt er6n 2012 nih...kwn wat PL dgn bank islam...cbe korg usha spe2 yg keje swasta tu tgk company korg ad client ngn bank islam tak...klu ad korg boleh join pakej offer by bank islam...interest based on BLR-0.6% tp korg akn byr monthly fixed ikt amount yg ditetapkn...sgt worth...
Kwn angkt moto kat TBS KulaiJaya...OTR 35k..free gift-helmet flip-up,jacket,riding boot,glove,disc lock ngn tank pad...not bad la...

Andak

Anonymous said...

Tengah menunggu kelulusan LOAN, lambatnya... tak sabar betul rasanya. Loan May bank 3.88%. Kalau lepas memang mabeles....
Moto dah ada kat kedai lak tuuu...

ED - Muar Johor

Anonymous said...

Assalamualaikum,
Sy dh lebih sebulan pakai ER-6N 2012 ni.
Plate WWH. My 1st big bike.
So far dh try 170 km/h. Xbrani laju lagi sbb sakit leher tahan angin. huhu.
Bunyi sedap sikit dari ER-6N model sbelum ni.

Anonymous said...

Assamualaikum...
Ambo pon dah pkai dekat 1 bulan Bumble Bee ni.....Ulang alik tnjung malim ke Subang...

e'rul onitsuka said...

salam,.,.wa pon bru pakai Bumble bee nie 3 day jek,.,.so far okey laaa.... leh teroka2 jln2 sabah nie,.,. he3!!

MonsterKecil said...

Steady..!!..ada geng blogger..:-)

@rip said...

e'rul onitsuka - beli motor kt mana bro area sabah?

Anonymous said...

Salam bro.

Just nak dpt pendapat koorang. aku nak beli bike utk gi kerja sbb penat naik keta. so aku ingat nak ambik sym gts 200 or er6n. kalau bawa wife which is good. nak elak jam bro. thank amizi (shah alam)

Anonymous said...

el chong motor kat mana.ada info

un-dark87 said...

amizi:FYI, abg kwn ad pki sym gts 200 n kwn pn bru je pki er6n 2012...er6n kwn bwk g keje je...so far alhamdulillah sgt memberangsangkn dr segi performance...dr segi handling, er6n adlh bttr compare ngn sym sbb da pnh gak bwk sym nih...agk berat klu nk cilok2 n body besar...bro nk bwk wife g keje ke ap nek moto??

Anonymous said...

Wooooo.... dah bawak balik bumble bee... syok betul... tapi peha kreemmmm sebab dah lama tak bawa motor....

ED Muar

Anonymous said...

ED muar...hang org muar area maner?
org kpg aku nie.....hhuhuhu

Anonymous said...

thank dark87 br tgk er6 kat kapar motor. 35k otr. wife nak tumpang gi kerja sbb x larat jam . sbb 22 bw keta gi kerja. ingat nak buat personnel loan bank rakyat. hope next month dah dapat. heheh.Amizi shah alam

Anonymous said...

Kampung kelantan.
Kepada yang menegur tu, letaklah pengenalan diri atau contact no ke... Boleh gak lepak minum minum...

Ed muar...

Anonymous said...

Salam Brader sume..nak info dr Brader yg dh pakai ER6N2102.. kat mane nak cr side box khas utk ER6n12 ni.. byk kedai ckp stock blum ade lg... box ade tp bracket tak ngam... kalau2 brader ade sumber, tlg pos kn komen..tq

Zai...

Anonymous said...

just nak dapat info engine er6n nie tahun 2008, 2009,2010,2011 n 2012 sama tak or just comectic je. minta pencerahan. tq Amizi Shah alam

newbie said...

Salam sy nie newbies lg tp nk tumpg tnyer cket la kalo xde lsen b full bole lepas ke wat pnjaman bank...kalo aeon bole lepas tp interestnye nauzubillah tggi....

TayarGolek.Com said...

Zai - sape2 pakai er6n 2012 tu kasi2 yg ada info blh tolong share info kat Zai ni..:D

TayarGolek.Com said...

Amizi - enjin model 2008-2012 adalah sama. Still 2 cylinder (parallel twin).

TayarGolek.Com said...

newbie - CIMB antara bank yg ade provide loan untuk motor (hire purchase). Lesen B adalah MESTI.

TayarGolek.Com said...

ED Muar - tahniah bro! peha kremm tu ko kene buat senaman 'kagel'..kahkahkah

Anonymous said...

salam. interest CIMB loan motor berapa ye?Dekat website dia cam x de je.

nd- batu pahat

faryzanis said...

kalau tasilap 4.75% .. br dpt call dr bsnc offer 5.3% .. prefer cimb tp not much different in term of monthly installment .

accessdenied said...

check bank islam. sekarang ada rate 3.32% je

accessdenied said...

check bank islam. sekarang ada rate 3.32% je

Anonymous said...

salam...

jumpa kat mudah untuk dkongsikan bersama..

http://www.mudah.my/Kawasaki+er6n+new+edition-14041391.htm

SKIM PINJAMAN

**100 % pinjaman..
**90 % pinjaman..
**70 % pinjaman..
**50 % pinjaman..
**Low Down Payment..
**Bayaran Balik 5&7 Tahun..
**Tiada Lesen Boleh Apply..
**Ready Stock In Shop..
**Cash or Instalment..
**Trade In Welcome..
**Accept Visa & Master..
************************
BASIC SELLING PRICE RM33289.00

D/P RM0.00

48 Bln RM979.00

60 Bln RM830.00

72 Bln RM731.00

84 Bln RM660.00

**************
D/P RM4000.00

48 Bln RM867.00

60 Bln RM735.00

72 Bln RM647.00

84 Bln RM585.00

**************
D/P RM10.600.00

12 Bln RM2183.00

24 Bln RM1141.00

36 Bln RM794.00

48 Bln RM620.00

60 Bln RM516.00

**************
Document Yang di perlukan
Ic,Lesen Motor,Slip Gaji
3 Bulan,Bil Air
3 Bulan bank statement
Fax : 03-9102 1892
e-mail: darmaperdana@yahoo.com
**********************
FREE 10 items PERCUMA
Free Service 10 kali 2 TAHUN
****************************
No. 16, Jalan Damai Perdana 5/1,
Bandar Damai Perdana
56000 Cheras Kuala Lumpur
(Sebelah Petronas & Belakang Mayban Alam Damai,
Dekat Taman Len Sen & Alam Damai)
berminat boleh call(CIK FAKHRURRAZI)
(016-3358189 & 03-91021192)

Anonymous said...

Salam 3.32 loan motor or PL?

Anonymous said...

salam semua... aku ni budak baru nk belajar main moto ni... mmg hati terbakar sngt nk beli er6f ni.... insyaallah bulan depan bajet cukup... klau bayar cash brp semua bro..???

Anonymous said...

sabar bro..tunggu model 2012 lg lawa...aku tgh tunggu ni...

Unknown said...

terbaik dari yg model sebelum ni..
knapa top speed er6f lagi power dari er6n..pelik la pulak..cc kn sama 650..

TayarGolek.Com said...

unknown - ape nye yang pelik bro? N=naked, F=Firing. Kan dah terang2 ada jawapan kat situ..kalo tak motoGP diorg semua pakai moto Naked la kot??

Anonymous said...

top speed er6f lg power dari er6n,,apsal ek bkn ka cc dia sama ke..

Anonymous said...

kumpul duit nak beli..

Anonymous said...

Dh jenuh tunggu ER6F 2012 ni..tak kuar2 jgk..tanya kedai,mostly xbrani ckp exact date..naper Firing version lmbt kuar?saper tahu lbh details blh tlg share..
Kakuke

Napi said...

sabar bro...sy dah call kawasaki shah alam minggu lepas, marketing department ckp er6f akan keluar bulan ni(april)...tp date dia tak beritahu...warna yg keluar hitam dan hijau...lepas tu...dia inform gak er6n warna hitam akan keluar bulan april jugak...

Anonymous said...

betul tu bro...tgh tunggu masa nk sambar ER6F 2012...dpt kaler hitam pastu rim cat kaler gold mcm Lc...penantian satu penyiksaan...he3

Napi said...

hitam memang mengancam...kena lak masuk sticker colour merah...fuyooo..no plate dah nak booking ni...ada kedai yg dah ambil booking motor er6f ni..

Anonymous said...

ada kedai dah ambik booking ker...saya kt t.intan ni....kalau dah dpt bgtau kekawan bro... dah x sabar ni...

TayarGolek.Com said...

Napi - Thanks for sharing bro. Kalo lu ade info2 lain..kasi update kt sini utk kwn2 kite yg dah cukup tersiksa dgn penantian nih..keke.

TayarGolek.Com said...

anonymous 4 apr - kedai mgkin dh amik booking cume bile dpt tu masih jadi tanda tnye. Tak bulan ni..bulan depan..dan depan kuar la kot kaler itam tuu :)

Anonymous said...

TQ 4 info bro

Anonymous said...

hopefully it'll become real..
Thanks Napi for the info.. ;)

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 278   Newer› Newest»

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com