Kapar Motors

You Are Reading

52

ER6N/ER6F/VERSYS maintenance

TayarGolek.Com Wednesday, October 26, 2011 , , ,

Yooossshhhhhhhh…!!

 

Aku harap entry kali ni boleh dijadikan reference atau  kira-kira sebelum decide untuk memiliki motor berkuasa tinggi. Disebabkan email han@tayargolek.com ni kerap menerima soalan yang sama tentang kos penyelenggaraan ER6 mahupun Versys, adalah lebih baik kalo aku buat satu enty khas tentang maintenance ER6 & VERSYS.

 

Segala info harga yang aku tulis adala anggaran kasar atau mengikut pengalaman aku. Sebaik-baiknya, boleh survey atau ushar sendiri mana2 kedai motor.

 

 

Minor Service:

1. Engine Oil

- Bergantung pada brand. Katakan, Semi-syn:  RM40 x 2 = RM80
   - Service dilakukan setiap 3500Km (semi-syn) dan 5000-6000KM (Fully syn).
   - 10w40 atau 15w50? Tips dari otai2..jika selalu long-distance, gunakan 15w50.

2. Oil Filter - ikut kedai. Harga antara  RM45 - RM60   

So, maintenance untuk setiap kali service dari RM120-RM150.
* sesetengah kedai mengenakan 'Labour charge'

 

Anggaran lain-lain parts 'Wear and tear':

1. Tayar (depan + Belakang) = RM900 - > RM1000 (bergantung jenis tayar & brand)
2. Set sprocket + chain = RM450 – RM650. DID x-ring lebih mahal berbanding o-ring.
3. Spark plug = RM60 sebiji x 2 (iridium) / RM120 sebiji x 2 (Ori kawa)
4. Air Filter = RM150

 

Major service ( Valve Clearance):

Jika mengikut manual, Valve clearance pertama perlu dilakukan setelah mencecah 24,000KM . Jadi kos untuk Major service ni kira-kira RM450-RM700 (bergantung harga kedai).

 

Tips lain menunggang untuk mereka yang baru:


1. Baca Bismillah sebelum memulakan perjalanan.


2. Mulakan dgn perlahan2 - pelan2 kayuh sambil tersengeh2..


3. Rajin2 ler bawak motor tu agar menjadik kebiasaan (familiar) terhadap gaya tunggangan. Ibarat kite berlatih setiap hari.


4. Belajar control motor sikit demi sikit (kelajuan, gear shifting, berat motor, masuk parking, keluar parking, U-Turn dan yg paling penting sewaktu corner)


5. Know your limits - perlu diingat skill tunggangan setiap org adalh berbeza. Apa yg penting kita tau sejauh mana limit kita. Jgn ikut2 org lain - yg penting selamat.


6. Riding gear yg complete.


7. Gunakan 'high-beam' disiang hari agar pemandu kereta 'alert' dgn kehadiran kite.


8. Kelajuan bergantung pada keselesaan dan keberanian diri masing2.

Nota: Kalau duit tu memey dah terlebih2..tak tau nak buat ape, baru ler tepuk dada tgk poket untuk aksesori yang lain.

 

Sekian.

 

Adios,

Han

52 comments:

Anonymous said...

salam bro han..aritu dh dpt hrga caliper er6n kt dpn..lbh kurg rm700 satu,dua means rm1400..huhuhu..ya Allah ko berikan hidayah kpd makhlukMu y suka mncuri part moto dn menyushkan org..amin ya robb..
thnks for boy pomen hp no;-)

hajidin.

Aku Budak Nerek said...

Han, kalau suka layan long distance, selain simpan duit buat belanja kena simpan duit nak tukar tayar dan jugak sebis motor..hahaha

TayarGolek.Com said...

Hajidin - salam Aji..pehh! blh tahan gaj harga mende tu kan? so dah pasang ke? thnks for sharing anyway

TayarGolek.Com said...

ABN - sendiri mau ingat kan bro..nak jalan jauh sgt, lagi banyak benda kene menten. Tapi kalo beli motor asyik berselimut jer pun..rugi gak..hehe

Dee said...

kalu berselimut ..baek framekan jer ... hehehe

TayarGolek.Com said...

Dee - kos nak buat frame tu lagi mahal kot dari kos tukar tayar? kehkehkeh

Aku Budak Nerek said...

Kos nak bayar insurans motor tu lagi mahal kot..tapi buat apa bayar mahal mahal kalau tak berjalan?;;hihihi. Tapi kalau berjalan pulak, banyak pulak kos mentenen dan minyaknya..adoiii..hahaha

Mohamad Razif said...

Kos penyelenggaraan ER6F aku:

Lubricant MOTUL X2 botol + filter = RM145.00

Service setiap 3k

3k X RM0.0874/km (harga petrol RM1.90)= RM262.20

Total kos 3k perjalanan = RM407.20

Nippon Bonaparte said...

salam semua.thanks atas info tu...saya gunakan er6n saya daily ride ke tempat keje dlm perjalanan +-45km. so far,minyak jimat.isi rm24,tahan 3 hari perjalanan ulang alik.selain safety ride sebab nak memotong konfiden,kedudukan riding plak not bad.selesa bg org berbadan besar seperti saya....apepun,info budget utk servis ni,akan dijadikan panduan.thanks

TayarGolek.Com said...

Nippon Bonaparte - thanks bro Nippon share info bersama untuk readers yg lain. Pilihan bro tepat.. :D

Anonymous said...

owh...agak costly la..macam keta la pulak..ha3..
yang penting feeling ride tu..betol x..ape pun...ride la dengan selamat...jaga bike macam jaga bini..baru bahagia sehingga akhir hayat.ha3..

alam dan manusia said...

tu kos utk servis.. bagaimana pula kos roadtac dan insuran tahunan ya..? ...katakan kita beli moto baru..32 ribu.

TayarGolek.Com said...

alam dan manusia - insurance kene tanye kedai atau agent insurance ler bro. aku krg pasti..takut terbagi salah info. Harap mak long tipah

active5 said...

er6n full tank rm25 ke ? ..klu bwk dlm 110 km/j betulke minyak kita bleh tahan dalam 240 km utk full tank rm25..?

un-dark87 said...

active5 - bro kwn pki er6n ride sbln sekali blik kg JB - Banting, full tank range RM25 cmtu r...ride santai 120-130km/h...leh smpi kg(Banting) dgn balance 1 takuk minyak lg...klu ikt indicator leh pg lg dlm 50-60km distance...

andak

Anonymous said...

salam.. sy newbie.. sy keje di klantan.. rmh di tganu.. klau sy nk pkai mtr antara er6n/er6f/versys, yg mana pling ssuai? klantan ke tganu lbih kurang 125km.. pegi blk jd 250km..

lg satu, klau amik yg 2nd hand, ok x? hrp otai2 dpt tlg.. tq..

ejad said...

salam TG,baru2 ni saya telah melakukan 1st service 1000km...so minyak yg digunakan adalah semi synthetic ..saya difahamkan minyak semi synthetic kena service every 3500km..dari buku manual dinasihatkan 2nd service pada 6000km. Soalan saya disini,adakah saya perlu service pada batuan ke 3500km atau tunggu sampai 6000km utk 2nd service? Diharap mendapat penjelasan

Anonymous said...

ejad ...kalu xsalah 1st sebis 1000km dan slalu nya gunapakai minyak fullsintetik ....kalu ikutkan manual btui la coz minyak fullsintek ni hingga 5000km jadi total odo meter 2nd sebis adalah 6000km. Tp kalu dah guna semi kena la ikut semi punya minyak paling baik 3000km so total odo meter 2nd sebis adalah 4000km. harap2 dpt tertolonh unt menjawap kalu salah harap2 Otai2 kek sinin bole tulun ... hehehe

~tolong kengkawan~

TayarGolek.Com said...

ejad - dalam manual 2nd service is 6000KM. skg bro guna semi syn which is 3500KM. Just make it easy..don't pening2 kepala just service balik sebelum 3500KM.

Tips: lepas service - take note total milage kat meter tu. so next service just + 3500KM (semi) atau + 5000KM (fully) dari mileage skg.

Mat Pit. said...

salam otai2 sekalian...sy newbie dalam superbike nie..minat nak angkat jenis er6n nie..coz rasanya spare part kat luar bnyak kn...so sy tinggi 168cm berat 54..agak2 tinggi and berat mcm sy nie sesuai tak nak pakai er6?? or otai2 ada suggestion lain?

Anonymous said...

Salam seme. Bole tlg rekomen workshop yg bagus utk servis er6n ni kt area kg melayu subang. Dh nk kene buat valve clearance ni...Tq.

TayarGolek.Com said...

Mat Pit - er6n sesuai dah tu. nak beli moto kene ler tau minat yg mcm mana. lepas tu pegi mana2 kedai..tgk, belek..test duduk..pastu buat research. Mudah kan? ;)

Anonymous said...

Salam Han..sy bdk bru dlm dunia sbk ni,nak tanye services valve clearance tu untuk ape?

=wxh5868=
whitetyper@gmail.com

mohamad nukman said...

slm...sy baru jer join TG ni, nmpak menarik, byk info yang sy dapat TG utk mengendalikan motor berkuasa tinggi,,nk tny...cmner sy nk tau bila TG anjurkan konvoi ride kemana2...

aku Helmi said...

thanks untuk info2. saya br seminggu beli er6n. so far ride er6 menarik n selesa n ikut cakap.nak kena buat research sket untuk info2 moto ni. tq anyway.

TayarGolek.Com said...

=wxh5868= - valve clearance ni dalam ertikata yg lain "top overhaul". Valve clearance dikire sbg major maintenance mengikut schedule seperti yang disarankan didalam manual

TayarGolek.Com said...

mohamad nukman - Thanks bro..
Konvoi TG akan dianjurkan bile2 masa je. So kene rajin2 bukak TG selalu dan check dibahagian "Next Event" di main page.

TayarGolek.Com said...

aku Helmi - pelan2 kayuh bro.. :)

Anonymous said...

Salam otai2 sume. Boleh tolong rekomen kedai yg bagus utk servis valve clearance Versys kat area seremban. Versys saya ni dah nak dekat 24,000KM dah ni... mintak tolong!!!

Anonymous said...

Salam bro, tayar Battlax023 atau Michelin PR2/3 yg paling sesuai utk touring, pakai versys 650 daily ride to work 150km (seremban-KL) and every weekend balik kampung 350km(sehala), tayar asal dah nak kena tukar ni.. minta info... harga tak kisah janji ok dan tahan lasak/lama...ride santai je...
Wan

TayarGolek.Com said...

Setakat ni aku dah 2 kali guna BT023. Yang pertama mileage lock 32,000+ KM. Tapi byk faktor menyumbang antaranya:
1. cara bawak motor
2. berat
3. tekanan angin tayar
4. cuaca

Anonymous said...

Thanks bro, betul ke Mic PR3 ni lembut tp grip bagus dlm hujan..baru tanya kedai @ kajang, mic PR3 rear tyre RM580 pasang-siap, tyre mic je yg ada kat kedai dia, okey ke? any suggestion mana nak dpt BT023...Wan

RaYbAkH said...

Salam bro,

Aku dah pakai below tayar, each is my personal opinion, rating from 1st to 3rd :

1. Mich PR3 - Grip time corner & especially time hujan/basah. Terbaik. Mileage dlm 18K km.
2. Mich PR2 - Grip time kering & tak sebest PR3 time hujan/basah. Mileage dlm 18K km.
3. BT023 - Grip time kering & mileage dlm 18K jugak. Tak sebest PR2 time hujan/basah.

Anonymous said...

Thanks bro RaYbAkH, pilihan hati nmpknya mich PR3 dan rege RM580 pasang-siap kira ok kot!! Thanks.Wan

Anonymous said...

Sala bro, apa sbb moto V650 sy rasa mcm lembap n kurang pickup, nak naik 120km/h pon lambat dan enjin ada bunyi pep3 bila pulas trottle. Mileage dah 28K, service mcm biasa, part yg pernah tukar AF to BMC. Adakah factor BMC filter sbb selepas 2week tukar AF baru ada symptom diatas atau kena buat VC. Apa tanda2 perlu buat VC? mohon tolong bro sume..rase xsedap hati nak ride - Wan.

Anonymous said...

Salam saudara/i otai2 semua. Sy bercadang untuk membeli bike utk kegunaan harian ke tempat kerja memandangkan saya akan berkahwin pada bulan februari 2013 ini dan memerlukan sy untuk berulang alik dari rumah di puncak perdana shah alam ke tempat kerja di wangsa maju. Jarak perjalanan harian adalah 42km sehala (total sehari = 84km). dari segi fizikal, tinggi = 168cm, berat =60kg dan berusia 25 tahun. Dari segi kewangan pula, gaji bulanan sy adalah rm3500. Diharapkan saudara/i otai2 sekalian dapat membantu memberi cadangan dan pandangan bike apa yg sesuai utk sy berdasarkan kriteria2 sy td, (x kisah berapa cc atau apa brand sekalipun, semua cadangan dan pendapat adalah amat dialu2kan dan dihargai.) Side info, sy xde pilih mana2 lg (brand; kawa@honda@naza,etc cc;250,650,800,etc type;tonggek,tegak,kangkang,) utk elak bias. Semua pendapat dan pandangan didahului dgn terima kasih!-Afif

jm jantan said...

Salam semua,maaf tak pandai berporem ni.mana 1 kedai yg blh dapat box atau beg untuk versys..

khairul anam said...

salam semua..nak tya pasal fuel cnsmtion. er6n sy ni model 2009.ride hari2 p keje k.sel - p.j. jarak 130km pegi dan balik lebih kurang... minyak 1hari dalam rm15. adakah ini normal atau tidak normal kadar penggunaan minyak sebegitu?

Anonymous said...

salam..ari tu Anonymous lain ada tanya psl valve clearnace kat Seremban..
kat mana tu bro? berapa kos nyer?

Ady said...

salam..geng area utara ada x?

Ady said...
This comment has been removed by the author.
Ady said...

bagus gak ada ruangan mcm ni..sekurang2nya beginnier cam aku ni scara x lngsung leh gak blaja dr sahabat2 yg dah lama..

Anonymous said...

wsalam Ady... yup geng utama mai.

Anonymous said...

sya ni beginner utara er6n sejak Jan 2013.. hari2 ulang alik keje 200km. Ada sape2 nak konvoi sambil pi keje?

Loong Kok Foong said...

hello to all bro ,my name is Foong,kawan saya ingin nak jual ER6 dia bagi i dengan harga special (tahun 2009 20ribu -20000km saja )& ..ingin nak tahu tayar for hari hari use in town yg tahan lama agarnya harga berapa ?cos setiap hari perjalanan ku pergi balik agak agak 60km ....thk

Loong Kok Foong said...

hello to all bro ,my name is Foong,kawan saya ingin nak jual ER6 dia bagi i dengan harga special (tahun 2009 20ribu -20000km saja )& ..ingin nak tahu tayar for hari hari use in town yg tahan lama agarnya harga berapa ?cos setiap hari perjalanan ku pergi balik agak agak 60km ....thk

Loong Kok Foong said...

wah !BT023 can tahan 32000km ?

redzaeishafeeq said...

assalamualaikum, saya baru hendak tgk moto kuasa tinggi ini..saya ingin bertanya pendapat encik, apa pendapat encik jika gaji rm3000 kebawah yang boleh pakai moto kuasa tinggi?say masih bujang lagi..loan kene bayar bulan2 rm500..agak2 saya boleh pakai x?

Anonymous said...

Janji bole bayar .. tadak masalah... heheheh

TayarGolek.Com said...

janji boleh bayar monthly + boleh bela minyak & parts + poket tak kering + boleh ride .. :)

Anonymous said...

SALAM BRO.. SAYA DAH BERUSIA 50 TAHUN.. TERINGIN NAK TRY MOTOR BESAR PULAK.. BIASA BAWAK KAPCHAI JE.. TERBARU LC135 JE.. AGAK2 MOTOR BESAR APA YG SESUAI YA.. DULU NAK ANGKAT EASY RIDER DRAGSTAR /VULCAN.. NI DAH TERBERKENAN KAT Z800.. OKEY KE? DAH TRY DUDUK ATAS Z800.. RASA MCM TAK SESUAI PULAK..
PADHIL KUANTAN..

sir naz naz said...

Salam bro slmt tahun baru. Azam baru tggu mtr klur kedai ni. Minta pendapat dgr2 model er6f/er6n ade masalah valve. Betul ke? Adakah ini termasuk dlm warranty? Apa dia tanda2 yang valve ni nak condem?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com