You Are Reading

9

Tips Keselamatan: Helmet “FULLFACE”

TayarGolek.Com Friday, July 16, 2010

Yooosshhhh…!

Salam hari Jumaat kengkawan..didoakan semoga anda sihat sejahtera.

 

Sedikit update pasal moto aku – Ape yg diberitau oleh David Kapar Motor..keje2 merepair blm lagi dibuat sbb masih lg menunggu adjuster..mgkin next week kot. Takpe ler..moto dh siap pon aku pon dok nganga je tgk moto tu..blm blh bwk lagi maaa..

Ok kite tinggalkan psl moto aku tu. Memandangkan takde mana2 ride yg aku blh follow..so aku bukak topic tips keselamatan semasa menunggang motorsikal.

 

Kalo cite pasal helmet fullface, mmg tak heran ler bg pemilik motor berkuasa besar..100% semua menggunakannye. Tapi..pernah tak terfikir Helmet Fullface tak kurang pentingnya bg pengguna2 motorsikal bersisi kecil ( motor cub)? Harap topic ni dpt memberi sedikit kesedaran tentang keselamatan diri seseorang penunggang motorsikal ber-cc rendah.

 

Tak kene gelak ke naik motor kecik tp pakai helmet fullface?

Bagi aku..aku cukup respect jika penunggang motorcub/scooter dan lain2 ler yg ber-CC rendah memakai helmet jenis FULLFACE. Orang kata “keselamatan bukan terletak pada jenis motor nya..jatuh tetap sakit tak kire ler motor ape pon..". Sekurang2 nye blh ler menyelamatkan dagu atau muka dari tercedera teruk. Dulu aku pakai helmot SOL jer + bwk HONDA EX5..hahaha. Pi mamp*s org nak gelak…

Aku share skit pengalaman kemalangan yg berlaku pd aku baru2 ni. Bayangkan jika visor helmet aku pon boleh tertanggal inikan pula jenis yang ‘open face’ yg takde protection utk muka & dagu. Kalo tidak..mmg kepompom ler dagu hilang/berjahit. Nampak tak? Fullface helmet serba skit mampu memberikan protection utk muka dan dagu jika berlaku perkara yg tak diingini.

 

Mahal sgt ler helmet fullface..

Skg dh tak blh pakai dah alasan helmet fullface mahal. Ada juga harga yg mampu milik dari rm200-RM400 spt contoh jenama LTD &  SOL (bergantung pd jenis & model). Jika ada bajet yg tinggi >RM1000..blh ler sambar jenama spt SHOEI, ARAI, AGV, SHARK dan lain2 lah. Skg mmg dh banyak jenis2 helmet fullface dipasaran..carik jer!! Kumpul duit skit2..bile dh cukup beli sebijik.

 

ltd fullface

Helmet ni antara fullface yg agak murah hargenya dipasaran dlm RM200++ dh blh dpt..

p/s: minggu lepas aku baru je bg sebijik helmet LTD mcm dlm pic ni kat adik aku yg menunggang skuter..dulu sibuk layan helmet ‘Apollo’ nye jer. Selepas aku ‘basuh’ dan 2-3 bijik tips keselamatan..skg minat pada riding gear dah ade..tu makna nye kesedaran dah ade..

safety with style” beb..!!!

So..mcm mana? bermulalah dari sekarang..InsyaAllah, anda mampu mengubahnya..

Alrite..tu jer utk kali ni. Nnti aku bg lagi tips yang lain plak..

 

Adios,

-Han-

9 comments:

Anonymous said...

Aku ingat nak beli helmet gak la..

Anep GLUX

flamiyoes said...

great topic bro, hope leh masukkan lg tips nak memilih, sbb mcm new rider mcm saya, masa beli tu rasa suka yg longgo2 skali biler bawak motor laju, pergh.. rasa x selesa.. so, hope kalo buh post tips memilih pon ok gak kan.. hehehe saja jer dera org yg baru dpt jari semula ni.. hehehe

1melania said...

Mmg bagus bro..pernah pinjam fullface arai rider petronas..naik 135LC turun town...2 issue la...pertama mmg kena cucuk terus bdk2 rempit...kedua org sekeliling pndng semcm sbb mcm nk projek...mmg kna ubah mentaliti org dulu...

TayarGolek.Com said...

Anep - mmg elok banget ko beli helmet dulu..dh ade baru ler sambau muto

Flamiyoes - boleh saja dong!

1melania - ko cucuk cucuk blk bdk rempit tuu..hehe. tp pada aku pedulikan tanggapan org lain. stakat ni aku dh penah nmpk bbrp org nek moto cub/scooter dgn fullface..smart ape??

Zack said...

Hahaha.. Aku sokong bro.. Aku pun baru sambar Fullface dr sepupu aku. Dia malu nk pakai sebab bawak kapchai. Aku pn rembat je la.. At least kalau jatuh takde la gigi aku patah lagi hahaha..

kenny said...

Salam.

Lagi satu, boleh x bagi tau tempat2 yg boleh dapat good price.. mcm aku dgr kat pertama kompleks.. ye ke tak aku pon x tau la..

-kenny

Anonymous said...

Salam.bleh tanyer skit.bnyak ke dealer untuk helmet shark kat malaysia?

cik han beli online ke helmet shark tu ?

K.A

alpine87997@yahoo.com

TayarGolek.Com said...

K.A - maaf bro..aku kurang pasti pasal dealer helmet Shark ni. Dulu beli pun atas orang sebab salah size. Tp tak silap owner tu beli online kot..

Anonymous said...

ok thanks alot bro tayar golek.kawe baru jumpa n jadi pengikut blog demo ni.tahniah sbb hasilkan blog yang best dan berinformasi.


K.A

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com