You Are Reading

8

Intro: Koh Samui Endurance Ride

TayarGolek.Com Monday, July 25, 2011 , ,

Yoooosssshhhhh…!!

Salam geng..

 

Setelah sekian lama TayarGolek.Com tak berupdate dgn stori ride..kali ni Alhamdulillah, dapat juga aku update beberapa entry lepas ni berkaitan dgn ride yang baru jer berlangsung dari 21-24 Jul 2011. Untuk pengetahuan semua, Koh Samui Endurance Ride (KSER) merupakan ride penutup sebelum bermulanya bulan Ramadhan yang akan hadir seminggu lagi. Lepas ni..aku akan berehat dari mana2 ride untuk tumpuan sepenuhnya dibulan Ramadhan kelak.

 

Mesti korang nak tau  kenapa tajuk ride ni “Koh Samui Endurance Ride”? Haaa..ni yang aku nak stori. Biasanya, jika ride ke Koh Samui, kebanyakkannya biker2 akan bermalam dahulu di Hat Yai..dan esoknya baru ler sambung perjalanan semula dari Hat Yai ke Koh Samui.

 

Dalam stori TayarGolek.Com kali ni..aku bersama 3 orang rakan motor iaitu Griffin (FJR1300), Hasnul (Versys650) dan Nuar315 (Versys650) sepakat utk cuba melakukan ride secara ‘Enduro’ atau ‘endurance’..ride secara terus tanpa bermalam dimana2 sehinggalah tiba ke destinasi dgn jarak hampir  mencecah 1000KM. Alhamdulillah kitorg mampu dan berjaya melakukannya..walaupun cuaca panas sepanjang jalan.

p/s: semua motor ‘tank’ beso plak kali ni erk?? hahaha..

 

Kembara ke Thailand secara keseluruhannya telah mengambil selama 4 Hari 3 Malam (4D3N). Berikut adalah program 4D3N ride ke Thailand:

 

Day 1 : KL – Koh Samui

Day 2 : Koh Samui (pusing2 melihat tempat2 menarik)

Day 3 : Koh Samui – Hat Yai

Day 4 : Hat Yai – KL

 

Jika mengikut jarak diatas peta..jarak keseluruhan adalah 1842KM.

 

Route Day 1

Route Day 1 (pic atas) merupakan route “endurance” yang kitorg lalui iaitu bermula dari rumah masing2 – R&R Sg. Buloh – Bukit Kayu Hitam – Sadao – Phatthalung – Ron Phibun (Nakhon Si Thammarat) – Sichon – Don Sak (Jeti Feri) – Koh Samui.

 

Satu lagi benda yang aku nak share kat sini..ride kali ni memang takde buat mana-mana reservation hotel terlebih dulu. Semuanya jenis adhoc atau terjah. Sampai destinasi baru cari hotel. Dari situ lah kitorg mendapat pengalaman baru dari segi kesepakatan memilih hotel + bajet + nego price dan yang penting..KESABARAN. Syukur..semuanya berjalan dgn lancar walaupun agak leceh skit. Ape2 pun cara ni adalah ‘not advisable’ jika bilangan rider adalah ramai.

 

Cukup setakat ini dulu..bagi aku sedikit masa utk hilangkan letih dulu..keje..pastu nak pilih gambiran2. Ape2 hal aku sambung lepas ni.

 

Adios,

Han.

8 comments:

Alchemist said...

Oraiittttttzaaaaa,

Ok bro...rehat dulu..kang sambungla balik...xde hal nye...kitorg setia menanti update2 yg baru..ape2 hal nak ucapla 'Selamat Menghadapi Ramadhan' yang bakal tiba mggu depan..so chowsinla dulu !

**Alchemist**

Unknown said...

Terbaik.. :thumbup:..

Anonymous said...

alhamdulillah..slmt kembali ke tanah air..mantoooop bro han..

hj_deen.

Tok Kebayan said...

Alchemist,
Camne dgn moto kau. Dah kuar ke belum?

http://tok-kebayan.blogspot.com/

Dee said...

bes bro .... pesanang tu yg mahai ...

p/s: semua motor ‘tank’ beso plak kali ni erk?? hahaha..

Anonymous said...

---> Dee, pesanang tu gapo dio?

Alchemist said...

Yiiiibaaaaaaaaaaaaaaaaaz,

Tok kebayan - blom lg la...sbb tiba2 ader emergency...so tangguh lg ler nmpk gaya..sabo jer..ader rezeki x ke mnr moto tuh...

**Alchemist**

Anonymous said...

bila la leh ikut,.....

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com