You Are Reading

9

Tour To Krabi : Day 2 – Krabi, Thailand

TayarGolek.Com Tuesday, April 9, 2013

 

Yooosssshh..!!

Salam Sejahtera semua..

Aiiihh..! tergendala lagi rancangan nak menghapdate stori de mori “Tour to Krabi”. Ape2 pun..aku try update jugak walaupun pada masa yang sama agak busy skit dengan hal2 kehidupan harian + kerja + preparation “Tour to Koh Samui” pada 19 – 23 April 2013 nanti.

 

Kite jangan lengah2 kan masa..jom ikuti sambungan stori de mori “Tour to Krabi” di hari ke-2 yang mana kitorg akan mula tayargolek dari Songkhla ke Krabi. Perjalanan dijangkakan sejauh kire2 330KM yang mungkin mengambil masa 5 jam +- rehat dan bekfes.

 

 

DSCN2526

Awal2 pagi lagi semua dah siap sedia untuk persiapan perjalanan hari ni. Setiap bilik ada parking motor..

 

 

DSCN2527

Hmmm…tak payah ler nak sorok2 spray rantai tu Jebai oiiit…hahaha

 

 

 

DSCN2529

Cuaca dipagi hari yang baik..terang benderang.

 

 

 

DSCN2530

Sesi spotcheck -  Aiii ..Tebu! baru day 1 bro..dah menung jauh nampak?? kehkehkeh..candid disebalik celah2 bedah daun pokok :P

 

 

 

 

DSCN2531

Hahaha..kantoi! “spray rantai yer bannnnng??”. Takpe..teruskan keje2 tu. Last2 aku tolong gak sengetkan motor tu.. :)

 

 

 

P1040722

Sinaran cahaya matahri semakin memanchorr…

 

 

 

P1040723

5 minutes..! on the bike..!!

 

 

 

P1040725

Siapp..! fulamakkk aiiihh..punye la bagus diorg nih..semua on time! bagus2…caya lu semua2

 

 

 

P1040726

Oppss..! mana aci RED VERSYS tak masuk dalam ini gambiran.. ;)

 

 

 

DSCN2533

Ok geng..! Bismillah…tayargolek time..!!

 

 

 

 

DSCN2534

ok bro Wendy…lets go..!

 

 

 

 

DSCN2536

Permulaan pagi yang tenang disepanjang pesisir Tasik Songkhla. Suasana yang redup..ride yang santai.

 

Semalam aku janji nak share skit gambiran dipesisiran Songkhla Lake kan..? haa..jom..

 

DSCN2539

Apa yang boleh dilihat skg adalah Jeti di Tasik Songkhla..sangat cantik pemandangannye.

 

 

 

DSCN2540

Ade jugak kedai2 lama yang masih beroperasi..

 

 

DSCN2541

..jeti kecik kat sinun..

 

 

 

DSCN2543

..dan beberapa bot nelayan jelas kelihatan kat sini..

 

Yup..aku bawa diorg ni jalan yang betul2 boleh nampak pesisir Songkhla Lake. Cari kelainan..eksplore jalan baru :)

 

DSCN2544

jalan yang lurus..kenderaan pun takde sangat.

 

 

 

DSCN2545

..berhenti jap disalah satu traffik light..

 

 

 

DSCN2549

Menuju ke Tinsulanonda Bridges

 

 

 

 

DSCN2550

..seperti yang dijanjikan, kitorg skg berada di depan Tinsulanonda Bridges. Gambiran skit..

 

 

 

 

DSCN2551

Ini lah wajah2 rider yang mengikut Tour to Krabi dibawah anjuran TayarGolek.Com..

 

Ok jom..kite seberang tasik Songkhla ni..

 

DSCN2553

Tinsulanonda Bridges – merupakan jambatan konkrit terpanjang di Thailand.

 

 

 

DSCN2563

nice view..teringat 1st time lalu sini dulu.

 

 

 

DSCN2559

..Sleeping Buddha

 

 

 DSCN2565

wihuuuuuuuuu…!!

 

 

 

DSCN2566

silau mato denn..

 

 

 

DSCN2568

Peaacee..!! diorg kat belakang aku ni semua steady jer. Masing2 layan scenery pagi yang cantik ditengah2 Songkhla Lake..wihuuuuuuuu..!!

 

 

 

DSCN2571

..aku bagi isyarat overtake..saja nak bagi view depan ni ada aksi :))

 

 

DSCN2574

..dan satu per satu memotong..

 

..tapi tak lama ler. Lepas tu aku take over balik dibahagian depan. Skg misi mencari kedai makan muslim utk bekfat :)

 

 

DSCN2575

Ushar punye ushar..jumpe le satu kedai muslim kat tepi jalan. tak citer banyak..terus parking motor.

 

 

DSCN2576

Tak banyak pilihan tapi ok la..hotel kitorg bermalam tak provide bekfat. Kalo ada pun katanya ‘non-halal’. So better kite bekfas kat luar..

 

 

 

DSCN2577

Pening abang Haji tu bile nak amik order..hehe.

 

 

DSCN2579

Parking motor pun luas..so no problem ler

 

 

DSCN2580

Santai-santai kan diri masing2…

 

 

DSCN2583

yeahh..! makan time..! Nasi Ayam beb..pepagi buta..hahaha. No hal bro..aku nak semua kenyang. Lepas ni..blh shoot terus ke Krabi :)

 

 

DSCN2584

Ape ler diorg sembang ntah..ade je benda nak dibahan. kehkehkeh

 

 

DSCN2586

Dipendekkan cerita…lepas 30-40minit berlalu. Masa untuk sambung tayargolek lagi..

 

 

DSCN2587

..tengah bersiap untuk perjalanan seterusnya..

 

 

 

on the bike..!

  DSCN2591

Tayargolek bermula…kalo tadi kitorg melalui jalan pesisir Songkhla Lake, skg kitorg ikut pulak laluan ke pesisir pantai..

 

 

 

DSCN2593

..jalan yang cantik..bersih…view lagi cun :)

 

 

 

DSCN2595

..tak banyak kenderaan + tak busy ..

 

 

 

DSCN2599

Speed maintain 100-110kmj. Ikut keadaan..

 

 

 

DSCN2600

..saja bagi diorg duduk depan pulak sekejap. Untuk gambiran jer..

 

 

 

 

DSCN2604

Kire2 100Km perjalanan..kitorg stop sat kat salah satu petrol pam. Tak refuel..just take a short break.

 

 

DSCN2606

..uiii..! malu woooo…hahaha

 

 

DSCN2609

..dan inilah pengalaman pertama (bg yang 1st time) melepak kat 7-Eleven @ Thai..hehe. Ini ler target aku buat trip ni..sekadar berkongsi pengalaman & kenangan.

 

 

 

 

DSCN2610

ok..tak blh rest lama2. Nanti lemau..! hahaha. 10-15 minit cukup ler kan..

 

 

 

DSCN2611

Ready geng??

 

 

 

 

DSCN2612

  Tayargolek time..!

 

 

DSCN2614

Hari semakin panas..tapi angin laut bertiup sepoi2 bahasa. Walauweeh..! syiok wooo…

 

 

DSCN2615

sesekali kitorg dihadiah pemandangan yang gak berlainan..this is Thailand!

 

 

DSCN2616

Pemandangan luas terbentang..wihuuuuuuu..!

 

DSCN2617

..dan disebalik pemandangan yang korng boleh nampak ni..berdirinya beberapa tiang kincir angin nun jauh disana.

 

 

P1040727

Detik terbaikkk ni tak boleh dilepaskan mcm tu je..kite berhenti jap..amik gambiran!

 

 

 

P1040728

zoooom skit kincir angin tuu..

 

 

P1040729  ..dan ini matlamat aku..gambiran peserta “Tour to Krabi” berlatarbelakangkan Kincir angin “windmill”

 

 

P1040731

..skg my turn pulak. Aku kata takpe..tapi Bro Wendy bersungguh2 suruh aku park motor kat sana..hehe.

 

 

P1040732

..cantik tak?? hehehe..

 

 

P1040733

   ..wihuuuuuuuuuuu..! what a nice view beb..ini lah yang aku cari “the journey..”

 

 

P1040736

yeah..!!

 

 

P1040737

one more time..! wihuuuuuuuuuuu..!! nice moment. Semua hepi..semua enjoy dengan journey yang relax..santai de mantai..hahaha (abih rosak bahasa)

 

 

P1040738

Aku pun kene buat jugak..buat aje laa…wihuuuuuuuuuuuuuuuu..!! 

 

 

P1040740

Tak dilupakan..RED VERSYS jugak ;)

 

 

 

P1040741

…baru nampak kenderaan lain lalu..

 

 

 

P1040742

Masing2 tunggu signal dari aku untuk tayargolek lagi..

 

 

DSCN2618

jap2..last gambiran :)

 

 

 

 

DSCN2619

Kincir angin yang berfungsi..

 

 

 

DSCN2620

ok..kite tayargolek lagi. Tak tau nak kata ape la view kat sini. Angin pantai bertiup..fuhhhh..!

 

 

DSCN2622

..delta yang terbentang luas..

 

 

DSCN2624

menyeberangi salah satu sungai..

 

 

DSCN2625

Pemandangan langit dan awan putih..memey terbaik la beb.

 

 

DSCN2626

..ada satu lagi kincir angin kat sini. Tapi tak bergerak pun.. :)

 

 

 

 

 

DSCN2628

Perjalanan yang lancar…santai abis diorg ni.

 

 

 

DSCN2629

ok..get ready! jalan bercorner kat depan tu..

 

 

DSCN2630

..dan kembali ke jalan yang lurus..

 

 

DSCN2632

100km selepas tu..take a break lagi. So far cara ni diorg takde stress kepenatan.

 

Kitorg berhenti isi minyak + rest. Apa yang aku perhatikan..diorg ni dah berbotol2 minum air Redbull + air jerung..hahaha. Untuk tambah tenaga katanya..bedal je la broo..kikikiki..

 

 

DSCN2633

ok geng..! on the bike..baki perjalanan ada kire2 130KM lagi. Tapi kitorg ubah haluan skit dari terus masuk ke Ao Nang, kitorg akan terus ke “Crab Statue” dulu..so total ada 170KM lagi.

 

 

 

DSCN2634

Menunggu rakan2 yang lain siap..tak nak le main jalan je kang ada yang tetinggal. So aku akan pastikan semua ready..

 

 

 

DSCN2636

Alrite..! semua dah ready..lets gooooo..!

 

 

 

 

DSCN2637

Tayargolek lagi..dan lagi. Hari semakin panas..kali ni betul2 panas..phiewww!

 

 

 

DSCN2638

So far keadaan waktu ni still ok..tapi dah mula nampak kenderaan2 lain diatas jalanraya. Takde le sunyi sangat kan..

 

 

 

DSCN2639

Look at the view…

 

 

 

DSCN2641

Stop jap..eh nak beli manggis ke? tengok gaya Sam macam nak tapau 2KG manggis jer..?

 

 

DSCN2642

..tapi tak turun dari motor pun? drive-thru kot?

 

 

DSCN2644

..tak de ler. Sebenarnya, kitorg tunggu Paiz Versys jap untuk stop GoPro. Jalan tadi memey nice..so tunggu la nanti videonye :)

 

 

DSCN2645

Bile semua dah ok..jalan lagi mcm biasa.

 

 

 

 

P1040744

Hampir 100KM tayargolek..kitorg stop jap kat mana ntah. Ape punye tempat ntah ni. Diorg siap boleh basuh motor lagi kat sini..hahaha selamber!

 

 

P1040745

Since kitorg ada kire2 50KM lagi..just relax la.

 

 

P1040747

Berlindung dibawah pokok kelapa sawit..

 

 

 

 P1040751

Gambiran ler..ape lagi kan. Tapi aksi sepontan..aku le yang letih berlari kejo timing camera..hahahdehh!

 

 

 

P1040752

Lama jugak lepak sini..ntah diorg ni macam tak nak pi Krabi je. Weiii..nak lepak sini ke??

 

 

 

DSCN2646

Dipendekkan cerita..kitorg dah pun tayargolek sejauh 300+KM. Tinggal beberapa puluh Km je lagi nak sampai dah..

 

 

 

DSCN2647

..hmmm..ni yang letih ni, sangkut kat traffic light

 

 

DSCN2648

WELCOME TO KRABI..yeahh! sudah masuk Krabi :)

 

 

P1040755

..dan akhirnya, sampai dah ke destinasi pertama di “Crab Statue”. Ape nama sebenarnye? nanti kite check yer..

P1040754

0 KM..

 

 

 

P1040756

Gambiran RED VERSYS dengan Helang Krabi :)

 

 

       Sebelum kite amikk gambiran Ketam2 yang ade..ushar skit tempat ni dulu jom..

 

P1040763

…cuci mata + rehatkan minda..dengan pemandangan disini..

 

 

 

 

P1040764 

..banyak bot2 kat sini. Ada jugak pakej “Island Hoping” yang ditawarkan..akan melalui kawasan ni.

 

 

@ Mud Crab, Krabi, Thailand.

P1040766

Haaa…ini le ceritanya pasal “Mud Crab” ni.

 

 

 

P1040767

“..Krabi Lively Town, Lovely People..”

 

 

 

P1040768 

Besonye ketam ni..inilah tugu Ketam yang famous di Krabi

 

 

 

P1040770    

Gambiran beramai2 di Mud Crab. Tapi 4 orang je..yang2 lain2 dah ilang..hehe

 

 

P1040776

wowwoooooooo..! peminat kecik datang menyerbuuuuuu…!

 

 

 

P1040777

Memey timing just nice la..ngam2 dah amik gambiran awal2. Kalo tak..sure kene tunggu ler :)

 

 

 

 

P1040778

Haaa…panjat! panjat..!

 

 

 

 

P1040779

oppsss..! ade cikgu nye pulops…

 

Kite tinggalkan lah yer…murid2 skolah tadi. Mana yang lain?

 

DSCN2649

Lepaking kat sini dulu..pekena air sejuk skit. Lepas ni kite ke Ao Nang ye..

 

 

 

DSCN2650

Hmmm….Sam pulak tengah temenung jauh..jangan jiwa kacau dah ler :P

 

 

 

 

DSCN2651

Tebu still steady..next trip dah wajib pasang box dah tu bro..hehe

 

 

DSCN2652

..kite rehat dulu jap..sambil2 amik angin ..

 

 

DSCN2653

Pelancong2 lain pun mai daaah…

 

Seketika lepas tu..kitorg sambung perjalanan kitorg ke Ao Nang, Krabi. Sebelum tu..topup petrol dulu kasi penuh..

 

Discussion skit pasal makan..samada nak makan terus atau nak tunggu malam. Rata2 dah kelaparan..so budget untuk dinner hari ni, aku guna waktu ni. Malam ni sapa nak makan..boleh makan ringan2 je..tapi sdn.bhd le :)

 

krabi1

..dah pun berada di Ao Nang..makan pun dah setel. Alhamdulillah..selamat sampai + perut pun kenyang dah..burppp! :D

 

 

 

DSCN2655

Terus ke hotel + checkin bilik..Semua berjalan dengan lancar & selamat tiba di hotel dgn perut yang kenyang.. :D

 

 

 

DSCN2656

Ao Nang Village Resort

 

Plan waktu malam..cukup sekadar pusing2 Ao Nang + shopping ape2 yang patut..

 DSCN2657

Hari dah gelap..malam sudah menjelma. Maka penuh le lampu2 neon disepanjang jalan..

 

 

DSCN2659

..makan tadi awal sangat ke? tak jugak..semua 2nd round makan..haha

 

 

DSCN2660

..aku pun sama..bedal lagi nasik goreng. Lapo siut..:P

 

Bile dah makan..sembang..hmm..mau berejam kot?

 

DSCN2661

Walking Street..tengok2 je laa ape yang ada..

 

 

 

DSCN2662

Aku advice diorg suh beli waterproof bag untk Island Hoping esok. Bukan ape mudah nak bawak..tak kalut nanti basah..tu yang dok ushar2 mana kedai yg dapat tawarkan harga terendah.

 

 

DSCN2663

..kat dalam Walking Street

 

 

 

DSCN2664

“I WAS THERE *WALKING STREET* AO NANG, KRABI “

 

 

 

 

DSCN2665

Ronda punye la ronda..ade plak roti canai kat sini. Beratur pelancong2 luar nampak bende alah ni..

 

 

 

DSCN2675

Misi tawar menawar..kasi jadik la bag tu…

 

 

 

 20130201_215245

Pusing dan pusing lagi..syiok gak kalo layan ‘live band’. Bile check..blm start lagi..so apa mau bikin?

 

Lepak sat kat depan jalan Ao Nang. Penat berjalan weii..

 

 

 

 DSCN2673

Tgh2 lepak ni…tetiba ade pulak “Lady Boy” buat show kat sini untuk . Hmmm..ushar je laa kan.. :P

 

 

 

DSCN2674 

jangan tergoda yer..hehehe. Ini ‘tiruan’.. :)

 

20130201_221407

nak bergambiran? eeee…aku amik gambiran diorg cukup lerr..

 

 

DSCN2676

ok sambung lagi dan lagi..shopping. Haa..boleh ler tu..300THB kasi angkat le Hasnul :P

 

 

DSCN2677

…banyak pilihan, nak yng kecik..yang sedang..dan yang besar..

 

 

 

DSCN2679

Once semua dah beli ocean bag tadi..maka misi membeli bag dah pun berjaya. Esok..Island hoping boleh guna :)

Kitorg telah didendangkan lagu “Sabai Sabai” oleh band ini..bile diorg tahu yang kitorg datang dari Malaysia… :)

 

Alrite..esok aku sambung lagi untuk aktiviti seterusnya -  Island Hoping ke Koh Phi Phi Island..

Jumpa lagi selepas ini..

 

Adios,

Han

9 comments:

Anonymous said...

ini "TIRUAN" ...terbaik la ...kehkehkeh

~Dee~

Anonymous said...

"Yer tiruaann bang."..tringat citer mr os dedulu..hahaha

Anonymous said...

WOOP AAA lamo dah den x jongok blog nie..wah pueh den nak melayan kembara han ni..da byk perjalanan ekau yo han..kipidap bro han .

p/s disobabkan lamo xlayan den terperasan yang bro han ni da makin tombam hahahah (gelak sakan)

azhar

Abdul Wafi said...

Bro tayar golek,mntk beri pndpt tentang monster 795...cadang nk ambk lps plhan raye t...

Anonymous said...

Adoi...ke mana kah tuan blog ini pergi? Sibuk berkempen pasang bendera parti ke?

Lama benau tak update ride ni...

-dakwan-

Anonymous said...

tuan blog ni kn da g koh Samui..nak pasang bendera kat sana..

Juan said...

weh ko nak tau x, aku x pernah singgah blog ko nih, tp bila singgah layan gambar memang best. TETAPI SECARA TIBA TIBA aku terpandang member ko iaitu "TEBU". Hahahhaha aku kenal la mamat ni, aku xder la pernah kawan ngan dia tapi aku tau la dia ni sebab dia satu Universiti ngan aku, hehehhee. Apa apa pun terbaiklah bro blog ko ni, cuci mata tgk gambar jalan negeri org ni best..

Anonymous said...

goshhhhhhh....mano lak cito telenobela ni? @ eden lupo nak pasang areal? Dah lamo dah takhado siaran.....

jairaub

Adzham Patek said...

aslm bro. hotel tu cantik lah. kt mane tmptnya..or bleh bg coordinat tk? tq
-pekan

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com