You Are Reading

12

Koh Samui Tour: Day 5 Hat Yai – Kuala Lumpur

TayarGolek.Com Monday, July 15, 2013
Yoooosshhhhhh...!
Salam Sejahtera semua..


Diam tak diam hari ni dah masuk hari ke-6 umat Islam berpuasa di Bulan Ramadhan. Semoga semua rakan2 pembaca blog TayarGolek.Com terus didalam keberkatan.

Hari ke-5, Tour to Koh Samui..hampir ke punghujungnya. Tak banyak aktiviti dihari ke-5 sebab hari ni lebih kepada perjalanan balik ke Kuala Lumpur. 580KM bakal dilalui. Yang pasti cuaca di Hat Yai khususnye tetap panas.

Jom sama2 kite ikuti perjalanan balik dari Hat Yai ke KL.



P1060234

Kalo ditengok pada keadaan awan waktu ni..dah ada tande2 harimaujan. Tapi kejap2 panas balik..cerah pulak tetiba.



P1060235

Kitorg checkout agak lambat hari ni..kire2 pukul 12.00 t/hari. Al-maklum ler, hari last..misi tour ke Koh Samui pun dah berjaya. So, tinggal beberapa KM je baki perjalanan.

Spt biasa, kerap aku bgtau semua..perjalanan baliklah biasanya ramai hilang fokus. Masing2 nak laju..nak cepat sampai rumah. Dalam style aku yang aku belajar dari Griffin (my sifu) dari tahun lepas, perjalanan balik ni kene relax..biar lambat asalkan selamat sampai rumah masing2. So far, family memahami..just inform gerak pukul berapa + dijangka sampai pukul berapa. Cukup!

So kepada isteri2/anak2 yang menunggu dirumah..tak perlulah dok tanye berkali2 "..bila sampai..bila nak sampi..kenapa tak sampai2"..jadi kitorg yang menunggang motor ni secara tetibanya akan terbit "rushing" atau tak senang duduk dah. Jadi..sabar & tunggu dirumah dengan tenang.



P1060236

Aku musykil jugak ape mende le si Godang dgn Ejatt buat dari tadi ni? Khusyuk nye bukan main..



P1060237
ohooooooo...layan radio (walkie Talkie) rupenye..hehe. Ye lah..mlm tadi gi shopping beli 'ole-ole'. Ejatt sambar mende ni 1 set.


Dipendekkan cerita..semua ready utk tayargolek ke border. 
p/s: kitorg akan stop di Dan Nok untuk lunch nanti. Tapi aku skip cerita la yer..takde ape pun. Makan jer..



Note: Pic on the bike - by Adimz.

DSC06148Tayargolek time..! 12.30 t/hari suasana agak redup pulak. Jangan tetiba hujan udah le..kok ye pun bagi kitorg makan tengahari dulu kot? heee... 


DSC06154
Ejatt dgn V1K Orennye..bakal exit @ Penang. Maka , kitorg ber-4 akan meneruskan sampai le ke KL.


DSC06156
Good timing..ngam2 kat Big Buddha statue tu..


DSC06164
Hampir 80KM, kitorg bakal melepasi sempadan Malaysia - Bukit Kayu Hitam. Urusan Imigresen & Kastam Thailand dah pun selamat semuanya tanpe sebarang masalah. 

p/s: Jangan lupa pulang semula Borang Kastam tu ehhh.. :)



P1060238
Re-group + simpan semua dokumen2 penting ketempat yang selamat & kalis air. Al-maklum la kan..dah masuk Malaysia ni kengkadang cuaca tak blh jangka..




P1060239
..skg lebih pada free & easy. No rushing..sapa2 nak berasap..nak pekena air..silakan. Semua siap baru kite gerak :)


Lebih kurang 15-20 minit break tadi. Now, masa untuk tayargolek lagi.

DSC06168

Cuaca..keadaan highway setakat ni Ok sangat2..kitorg layan speed average 130KMJ je waktu ni..


Tapi kan..ade ler dalam 10 minit tayargolek...

DSC06173

hah! aku dah kata tadi..unpredictable punye weather la kat Malaysia..see? Hujan lebat beb..mandi hujan ler gamak nyerr...wihuuuuuu





DSC06174

Ejatt tengah test ALPHINESTAR riding jacket/pants..betul2 waterproof tak? ngeeeee...


Ku sangkakan hujan lebat berpanjangan..rupanye 30KM sebelum sampai R&R Gurun dah cerah semula..


@ R&R Gurun

P1060240

Sampai R&R Gurun..cuaca cerah. Tgk2 sekali dua pandang macam belum hujan lagi...dan bakal hujan.





P1060241
Kitorg rest sekejap lepas siap isi minyak..flush minyak Thai.. :). Ejatt & Arwah Abg Shafiq memey lebih rapat sebab diorg stay satu bilik..byk hal disembangnye..



P1060242
..kasi sidai semua jacket..ngeeee.



059
Time ni ler..nampak wajah2 kepuasan setelah selamat masuk semula ke Malaysia & misi ke Koh Samui selamat & berjaya. Tahniah kat Adimz & Arwah Abg Shafiq yang telah berjaya membawa motor masing2 masuk ke Thailand buat pertama kalinye. 

So masa yang ada skg ni..dok rehat2 je la kot. Sembang2 pasal pengalaman ride 2-3 hari lepas..bahan kengkawan..lagu "putih2 melati..merah2 delima.." yang jadik lagu rasmi Tour to Koh Samui ni. Seronok..bile semuanya berjalan dengan lancar & secara peribadinye, aku tumpang gembira bila semua program/perjalanan berjalan dengan baik..dan diorg pun happy + berpuashati.


DSC06179

Adehh..! ni kes 3G signal tak timbul2 la ni..

Diam tak diam..30 minit jugak kitorg stop kat sini. Nak tak nak kene sambung semula perjalanan. Target sampai ke KL kire2 pukul 7.00mlm.

Nampak dah masing2 mcm berat je nak blah dari sini..lebih2 lagi Ejatt sebab dia paling dekat antara kitorg ber-4. Katanye tak puas ride lagi..hehe. Al-maklum la..ending ride yang santai dan kitorg ber-5 sentiasa bersama. Lepas ni akan ke laut semula utk 3 bulan. Tu yang Ejatt rasa mcm kejapnye waktu berlalu. Nak tak nak..hidup kene teruskan, masing2 ada tanggungjawab masing2. InsyaAllah..kite jumpa + ride lagi nanti jika masa mengizinkan..


DSC06180
Salam perpisahan dari follower/reader TG.Com - sadis gak aku time ni..5 hari mcm baru semalam je berlalu. Kata2 selamat jalan dan peringatan agar sama2 berhati2 sewaktu perjalanan ke KL. Aihhh..ada perasaan sedih gak ler time. Memey perkara biasa lah baik mana2 ride. Saat berpisah memey sadis.  Adimz - Thanks for the gambiran..nice moment!

..dan semua bersalaman. Harap kite akan jumpa lagi lepas ni..dapat ride sama2 lagi. Sama2 berpanas..berhujan..berlapar dahaga..semua tu pasti akan jadi kenangan. 


Tayargolek lagi..! 
Dipendekkan stori ..Ejatt dah exit Juru, kitorg ber-4 (aku, Adimz, Godang & Abg Shafiq) terus ke KL.
Kitorg akan stop di R&R Gunung Semanggol (Bukit Merah) & diikuti R&R Tapah..



@ R&R Gunung Semanggol

DSC06188

Sepanjang perjalanan selepas tol Juru, hujan sekejap2 turun..2-3 kali gak ler. Saja bagi basuh motor. Skg kitorg berhenti di R&R untuk rest sekejap + pekena air panas pulak.

Tapi diam tak diam..1jam 30 minit gak kat sini. Aku terpaksa break lama sebab tetiba sakit kepala. Dah kabo kat diorg dah blh gerak dulu..last2 semua pakat2 nak gerak skali. Adeii..serba salah pulak.

Tapi petua Arwah Abg Shafiq suruh aku minum Teh Halia..aku ingat sampai skg. Memey mujarab. Skit demi skit..hilang sakit kepala aku ni..


060

..dan tanpa disangka2, masa kitorg tgh lepak ni..ada sorang brader tetiba menyapa kitorg..
"errr...ni bro Han TayarGolek kan?
Aku: "ha'aa...iye bro."

"..tu laaa masa parking motor tadi dah perasan RED VERSYS  - WQU650 tu..hehe..selalu dok baca je, tak sangka dapat jumpa kat sini. Saya Roslee..keje Penang duduk Taiping .." - Bro Roslee  (2 dari kanan).

Kitorg pun duduk semeja + sembang2 + kenal2 pembaca senyap (silent reader) ..hehehe..

Ape2 pun..Thanks Bro Roslee..sudi tegur2 kitorg. InsyaAllah..jumpa lagi dilain hari.




P1060243

Kenangan -  Gambiran beramai2  sebelum kitorg sarung riding gear.Dari kiri: Roslee, Arwah Abg Shafiq, Adimz, Han dan Godang. Sebaik je gambiran ni..kitorg bersiap2 utk meneruskan perjalanan balik ke KL.



Oppssssss..!! ade request lagi bergambiran..
p/s: segan aii..hehe


062

Gambiran bersama pembaca blog TayarGolek.Com - bro Roslee. TQVM bro..





DSC06190
..dan last gambiran. Katanye nak bergambiran dgn RED VERSYS pulak.. hehehe. Aku ON je..no hal..

Alrite..elok bebenor kitorg sambung tayargolek lagi.



DSC06193
TayarGolek time..! skg ber-5 lagi..Bro Roslee join skit je ride dgn kitorg sebab akan exit Taiping. Jadik la kan bro..hehehe..




@ R&R Tapah
Cuaca..tak begitu baik selepas tu..hujan turun agak lebat sepanjang perjalanan sampai le di R&R Tapah. 
Berhenti isi minyak..rehat..berasap..dll..hehe.


p/s: No gambiran. Semua basah dah...camera pun dah simpan dalam tong ikan elok2..



DSC06202

Berjaya..! kata Adimz. Tahniah bro..wa tumpang hepi. - pic by Adimz.

Selepas semua bersalaman tanda berakhirnya ride Tour to Koh Samui 19-13 April 2013..dan ini lah last gambiran aku & Adimz di R&R Tapah sebelum semua tayargolek terus kerumah masing2. Hujan masih lagi tak berhenti..kasi redah itu hujan ler. Ini ler dunia biker..baik panas atau pun hujan, semua kasi redah :)

Alhamdulillah...semua selamat kerumah masing2. 



Rakan2 pembaca TayarGolek.Com yang dihormati sekalian.

Beginilah kisah & stori de mori nye perjalanan Tour to Koh Samui yang lalu. Setiap ride ada pengalaman tersendiri. Yang buat pertama kali membawa masuk ke negara jiran..satu kejayaan yang besar buat diri masing2, sebagai permulaan untuk melangkah lebih jauh..dan lebih jauh. InsyaAllah..

Sebelum aku tamatkan stori de mori ni..ada skit benda aku nak share kpd semua pembaca..

Baru2 ni..aku dpt wassap Ejatt yang kebetulan berada diperairian Kemaman..aku bgtau pasal pemergian abg Shafiq. Terus dia call aku. Apa yang Ejatt bgtau..dia baru je tau berita ni hari ni (3-4 hari sebelum puasa). "Aku tak percaya bro..ni yang aku call nak dengar ko sendiri cerita" kata Ejatt yg masih terkejut dgn berita tu walau dah beberap hari berlalu. Mcm aku bgtau..dari Dan Nok sampai le Koh Samui..Ejatt tinggal sebilik dgn Arwah Abg Shafiq..so banyak hal2 yg mungkin disembang berbanding kitorg ber-3. Dan antara kata2 terakhirnya yang dia ingat waktu tu "lepas ni aku nak pergi umrah atau terus buat haji kalau keadaan mengizinkan..". Selain tu " varadero ni aku nak jual lepas ni..aku nak amik GTR pulak..nak simpan duit banyak2 untuk anak2 aku besar nanti .."..itu lah kata2 Arwah Abg Shafiq kat Ejatt. Tapi..kita hanya mampu merancang..Allah yang menentukan.


Hari ni genaplah 20 hari..Arwah Abg Shafiq meninggalkan kite, meninggalkan familynya dan meninggalkan semua rakan2 sepermotoran terutama kitorg ber-4 untuk selama-lamanya. Arwah Abg Shafiq telah kembali ke Rahmatullah pada 25 Jun 2013 yang lalu..belum sempat stori de mori Tour to Koh Samui ni ditamatkan. Terkilan tetap terkilan..tapi setidak2nye aku dah tunaikan tanggungjawab aku utk menceritakan detik2 ride bersama arwah walaupun pada awalnye mcm tiada kekuatan. Rakan2 pemberi semangat untuk meneruskan dan menamatkan stori ni. Alhamdulillah..kini dah pun di episod akhir.

 Allah lebih menyayanginya..namun, apa yang aku tulis ni sebagai tanda penghormatan buat Arwah Abg Shafiq & keluarganya ketika saat2 bersama2 kami ber-4 - Han, Adimz, Godang & Ejatt dlm misi Tour to Koh Samui. Banyak sebenarnye kenangan kitorg bersama Arwah abg Shafiq..tapi biarlah ianya menjadi memori kitorg. Jadi sama2 lah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk roh Arwah Abg Shafiq..semoganya rohnya dicucuri Rahmat.- Al- Fatihah.



Tahniah kepada semua yang mengikuti trip Tour to  Koh Samui - Godang, Adimz, Ejatt & Arwah Abg Shafiq. Terima Kasih banyak2 kepada semua yg sama2 menjayakan ride ini. Ride ni lebih meriah jika rakan2 semua dapat pergi sama2.

 Inilah storinya seperti yang aku janjikan. Ride yang telah DIDOKUMENTARIKAN mengikut versi TayarGolek.Com. Harapan aku agar kkorang happy & dapat mengimbau kenangan ride ni yang telah berlangsung pada 19-23 APRIL 2013 yang lalu. InsyaAllah..kita jumpa lagi di ride yang akan datang..

Akhir kata, selagi tayar bergolek..selagi itu stori2 TayarGolek.Com menemui anda. Terima Kasih kerana kesabaran anda & Terima Kasih kerana sudi membaca dan menunggu sehingga stori ini tamat..

Ride safely everyone..dan Selamat Berpuasa.
Jumpa lagi..

*Next  - Kembara Mengejar Sejarah (KMS) 6 @ Johor akan menyusul.


Adios,
Han



















12 comments:

Jim Broga said...

Salam Bro Han....sedih rasanya baca post bro kali ni...apa pun..keep it up bro...selamat berpuasa - Jovyn (Langkawi)

Jim Broga said...

Salam Bro Han....sedih rasanya baca post bro kali ni...apa pun..keep it up bro...selamat berpuasa - Jovyn (Langkawi)

ADIMZ said...

Great memories bro... banyak yang aku belajar pasal touring... kalo ada kelapangan, lain kali comfirm den join ride lagi... kenangan bersama arwah abang shafiq sentiasa terpahat dalam ingatan... semoga rohnya aman disana... Al-Fatihah... Aaminn

Anonymous said...

The end..make sure ade story koh sa mui lagi broo,
Alfatihah bg arqah abg syafiq.amin

aliph belalang kunyit

TayarGolek.Com said...

Jovyn aka Jim Broga - aku tulis lahir dr hati bro..memey ada feel sedih skit. Anyway, selamat berpuasa bro. Dh dapat motor kasi roger gue nanti. so CBU ke? :D

TayarGolek.Com said...

ADIMZ - ok bro. InsyaAllah..Amin.

TayarGolek.Com said...

aliph belalang kunyit - ye bro..see u @ Koh Samui Repeat nanti.

khai said...

fuhh habis gak aku baca stori koh samui ni..best..jalezzz giler

ROSLIN ALI said...

Bro Han 'meme'(pinjam ayat bro) the BEST Story Teller!

TayarGolek.Com said...

Khai - kalo ko ikut lagi bestttt :))

TayarGolek.Com said...

ROSLIN ALI - Cikgu Sir..alamekkk malu aiii. Cite kedai kopi je cikgu.. :)

Nazrin Md Noor said...

Sedih bila kenangkan arwah abg syafiq..moga beliau ditempatkan bersama orang2 beriman..anyway tahniah Han dapat buat tour ride cmni..mmg best rasa..klu ada rezki sy join ride TG..
-Cgu Nazrin Sabah-Penang

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com