You Are Reading

2

Krabi Ride 2014: Day 2 - Krabi

TayarGolek.Com Saturday, December 6, 2014
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua,

Lama terhenti.. Dari sehari ke sehari tak jugak berkesempatan untuk update stori de mori KRABI RIDE 2014. InsyaAllah akan teruskan update sampai abis dalam masa terdekat ni. Ape2 pun.. ucapan Terima Kasih kepada semua pembaca yang masih sudi menunggu.

Baik.. Kite teruskan semula stori de mori dihari ke-2 KRABI RIDE 2014. Hari ke -2 kitorg akan bermula dari Sadao ke Krabi melalui Songkhla dan seterusnya melalui jalan persisir pantai. Anggaran jarak 420km.

Jomm..!




Lepas siap breakfast.. selesai urusan check out, kire2 9.30pagi waktu Malaysia kitorg akan mulakan tayargolek. Kali ni aku guna waktu Malaysia sebab nak elak kekeliruan masa.





Tepat 9.30pagi.. Tayargolek time! Tema ride seperti biasa.. Santai de mantai ;)




Ni aksi diorg masa kat traffic light.




Keadaan yang tenang disekitar Sadao. Timing yang cantik bile gerak awal pagi




Welcome to Thailand. Bagi kawan2 yang 1st time bawa masuk motor ke Thailand.. Perasaan excited dengan pengalaman baru mesti ada. Aku pun pernah alaminya.



@Big Buddha, Sadao

Stop sini jap kire2 10-15minit untuk amik  gambiran.



Bagi chance kat diorg amik gambiran puas2 sebagai kenangan.




.. dan yang paling syiok bile dapat bergambiran beramai-ramai dengan kawan2 riding.






Ok.. Kite tinggalkan Big Buddha Statue tadi. Skg tayargolek lagi.




Dah kata tadi ride santai de mantai kan.. Kite stop dulu kat sini lepas kire2 90km perjalanan. 90km hampir amik masa sejam lebih.





Tak isi minyak kat sini. Next stop baru isi. Rehat 15min yer..



7-Eleven memey jadi port pilihan. Shopping makan aje diorg ni. Seronok tengok..





Syiok wooo layan RedBull botol kecik ni.. baru 15THb.



Ape la yang abg Zaimi dok pikiaq tu? Hehehe..




Alrite..! Dipendekkan cerita.. On the bike. Lepas ni kitorg akan lalui Jambatan Tinasulanonda - jambatan konkrit terpanjang di Thailand.






Ready semua? Ushar skit.. Tunggu sat depa bagi siap.




Pehhh.. Abah! Selalu good timing bile bergambiran. Tapi kalo wrong timing memey agak hebat la kene bahan.. Hahaha







Tayargolek bermula.. Traffic busy skit.




Skali lagi gambiran....
Cuaca dah mula panas.. Bahang tu ade lew skit2. Takpe.. Nak lepaskan jambatan je dulu lepas tu ok dah.



@ Tinasulanonda Brige, Songkhla



Dah pun berada di Jambatan Tinasulanonda yang akan merentas Songkhla Lake yang besar ni.



Gambiran sewaktu berada diatas Jambatan Tinasulanonda.. Lepas ni amik gambiran aksi diorg k..





View Songkhla Lake




Clear..








Diorg masih kat belakang..





View from the other side.




Sleeping Buddha Statue, Songkhla

Aku bagi signal kat diorg supaya slowly overtake..


Here we go..


Khai in action..



Abah in action...



Abg Dzuljuri in action..




Jass in action.. Fuiyoo pancung tang jalan straight.. Wihuuu




Aksi diorg berdua..




Abg Zul  GS in action




Khairil Gs7 in action..tapi laju bebeno yop..hihi




Sam Z8 in action..




Abg Zaimi in action..thorbaekkk..!




Diorg semua dah kat depan..ehhh sorang lagi..hehe




Godang in action..





Abe Diami pulop in action..steady abis dgn Vn900 nye..kalo bawak Z1000 nye jgn harap ler dapat kejo semula..



in action jugak ke nih?




Alrite..! back to position. Kat depan semula. Beginilah suasana dan keadaan jalan pesisir pantai. Tapi ni baru permulaan..



Amik gambiran diorg pulak kat belakang. Ini ler untungnye ride dgn TayarGolek.Com..gambiran on the bike..stori de mori ride akan dimasukan dalam www.tayargolek.com




try..test..hmmm..menjadik.




nice road..feeling santai de mantai..



Sepanjang jalan keadaannnye mcm ni..syiok kan? Good experience for those 1st time taking this route.



2nd pit stop..


i'm done..kali ni kene isi minyak. Dah lebih 200KM tayargolek..




last lalu sini tahun lepas masa Trip TayarGolek.Com ke Koh Samui "KOH SAMUI REPEAT". Jalan yang baru diturap..cun!



Blh nampak laut kat sinun..angin bertiup sepoi2 jer..syiok kalo landing ni



RED VERSYS kasi rest gak..tenang2 amik angin.



Attraction statue kat petrol pump sini adalah Burung Helang..walaupun tak sebesar "kanggaru" di Lang Suan..tapi cukup unik dah ni..







Kite close up skit..haaa baru nampak beso.



Most of them dah siap isi minyak..mcm biasa, pantang jumpa 7-Eleven memey ada je makanan yang dicariknye..



Yeah..! Koko beware! ehh..silap..EAGLE







Godang nak posing dgn Burung Helang katenye..




Aku pun nak jugak..1st time ni..wihuuuuuuuuu..!

ok..cukup la gambiran dengan helang tu..rest time!


Syiok..kasi landing satu kali jap.. ;)




Aktivit merehatkan diri waktu ni. Bile ditanye semua setakat ni ride semua OK! steady semuanye..terbaik!



Ok lah..jauh lagi perjalanan. Masa yang aku bajet utk rehat selepas isi minyak adalah 15minit je. Bukan tak bagi rehat lama..kite ada schedule untuk jangkaan masa sampai ke Krabi. Kalo boleh tak nak tersasar. Sampai sana nanti nak tido sampai pagi tido leww.. :D




Beberapa KM selepas on the bike, kitorg stop kejap kat satu tempat spot untuk bergambiran dgn view wind mill. Tapi agak jauh skit..




Inilah gambiran candid diorg waktu ni..ahhahaha. Mana diorg perasan pun..




Aku snap jer mana yanga ada..skg baru korang boleh tgk gambiran nye..





macam ni punya cantik la jalan kat sini..tapi takde kenderaan guna...perghh!!





Gambiran beramai2..walaupun tak semua ada..hahaha. Yang lain dok sibuk ushar GS700 Khairil leteww..




ok cukup ye bergambiran kat sini..jom..! on the bike..



Sempat lagi candid..ok jom..!!




Antara view disebelah kanan jalan..



..dan lagi gambiran dari arah belakang




Skali lagi..




Waktu naik jambatan..




..seterusnya keadaan jalan macam ni sehingga di Hua Sai.

Dipendekkan cerita..

 
Hampir kire2 70KM sebelum tiba ke Krabi, last stop jap kat sini. Dah panas montot katenye..ride tadi kire2 150KM.




Adehhh..! bergelimpangan..al-kisahnye RIDER KRABI keletihan...hehehe. Takpe..biar diorg baring2 dulu. Nanti nak on the bike kite kasi gegar skit. Sape tak bangun..kene tinggal..hahaha




Uikss..!! terbangun pulaknye..




Steady la Kak Ani nih..tak nampak penat pun..nanti boleh la join ride lagi. ;)




Kali ni stop tak de 7-Eleven k..kedai runcit jer. Tu pasal laa diorg tido..hahaha







Cuaca panas kat sini..tapi kalo tengok depan tu mcm mendung2 jer..dah dekat dah ni pun. Kalo hujan kite redah je la ehhh..

Kalo ikut laluan biasa terus je kedepan, tapi kali ni aku nak try jalan kampung pulak..ikut jalan potong.



11 buah motor..


On the bike..!

Masa masuk ke jalan kampung..hari pulak hujan. Automatik simpan camera..al-maklum ler tak waterproof :(


Dipendekkan cerita lagi...akhirnya....!!!


@ KRABI


WELCOME TO KRABI..hujan waktu ni. Tapi dah renyai2 dah..


@ KRABI HERITAGE HOTEL


Alhamdulillah..420KM diredah untuk sampai ke Krabi. Hotel Krabi Heritage bertaraf 3 bintang aku sediakan untuk RIDER ke KRABI RIDE 2014




Parking sini dulu sementara aku buat clearance checkin hotel..

...selesaii urusan checkin, kitorg diarahkan untuk parking semua motor di basement yang telah disediakan. Cun..!




Bilik 2 Single bed di Krabi Heritage Hotel.



..yang paling best! view dari setiap bilik menghadap Pantai Ao Nang. TQVM Krabi Heritage Hotel



..dan juga view mcm ini :). Ok tak?



View dari tingkat 3..





Sempat lagi ke Pantai Ao Nang untuk melihat matahari terbenam. Veli naiiii..!




superb view..!!




Bile dah jalan jauh..sampai dengan selamat..masing dah lega. Baru ler ada rasa lapar..



Ah-Hud Seafood Restaurant (sebutannye Ah-Had)..Halal Restoren di Ao Nang Krabi. Memey recommended makan kat sini. Harganya agak berpatutan..




Steamboat pun ada. Tapi..aku plan steamboat makan malam esok..



Cantik restoren ni..bersih dan selesa. Diorg boleh cakap Melayu..dari Pattani.




Hmm..bile dapat wifi layan henfon dulu ler. Punch card dulu katenye...hehehe. 

Ok..order dulu yer..

p/s: Kali ni aku rasa takde sorang pun amik gambiran waktu makan..hahahaha. Semua sunyi sepi menyuap makanan..wihuuuuuuuu..! sedap sangat kew? kehkehkeh..



Lepas abis makan..kitorg jalan2 la..aktiviti free and easy. Skg ni bergambiran kat Walking Street. 

Lepas tu shopping2..cuci mata..ada gak yang mencari waterproof bag untuk Island Hopping esok.

Alrite..sampai sini dulu stori de mori KRABI RIDE 2014 dihari ke-2. InsyaAllah..aku sambung lagi episod seterusnya dihari ke-3..Island Hopping.

Jumpa lagi..


Adios,
Han




2 comments:

qalleed said...

Sekali lagi..ringkas dan veli naii stori..tq www.tayargolek.com..

Mohamad Fadzly Arfan said...

Saya suka...

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com