You Are Reading

5

CHINA EXPLORATION RIDE: DAY 4 JINGHONG, CHINA

TayarGolek.Com Monday, February 16, 2015
Yooossshh...!!
Salam Sejahtera semua..


Mungkin ada yang tertanye2 sebab lama tak berupdate stori de mori CHINA EXPLORATION RIDE ni. Stucked kat Boten nampaknye..kehkehkeh. Okla..just fyi, aku kurang ada mood skit nak update sebab RED VERSYS masih belum siap lagi. dah hampir 2 bulan ni..menggigil je tgk member2 pergi ride sana sini. So malas nak pikir pasal ride..pasal motor..pasal blog. Tinggal jap buat seketika.

Memey berharap sangat RED VERSYS beraksi semula secepat yang mungkin.



So ni gambiran terkini RED VERSYS kat spital :(. - photo by Azril

Ok beb..ni selingan je. Ini lew punca aku malas giler nak update..hehehe. Ape2 pun TQVM buat semua yang sudi menunggu stori de mori yang tak seberapa ni.


Jom..kite mulakan episod baru, kesinambungan perjalanan mengembara di Tanah Besar China. Walaupun hanye di Selatan China (Yunnan), tapi secara peribadinya..satu ride yang amat besar ertinya pada diri aku.

Day 4, kitorg akan mulakan ride dari Boten, Laos..cross border LAOS - CHINA..dan masuk melalui Mo Han.

Nak taunye kisahnye mcm mana?

Jommm...! kite rewind ke DAY 4 :)


The Search for the LOST HORIZON..SHANGRI LA...CHINA, bermula hari ini. Perjalanan untuk ke Shangri La, China dianggarkan sejauh 1400KM (sehala) yang mengambil masa 5 hari untuk ke sana. Sebagai permulaan..Day 1 di China, kitorg akan stop di Jing Hong 1 malam. Explore beberapa tempat menarik sekitar Jing Hong.


@ Boten, Laos


Seawal 7.00pagi kitorg dah bersiap untuk mencari sarapan pagi. Waktu di Laos -1 jam dari waktu Malaysia, tapi dah dekat border ni kite kire mcm sama waktu dgn Malaysia GMT +8.



Suasana pagi di Boten yang masih gelap keadaannye. Suhu pun boleh tahan sejuknye..sekitar 10'C.




Hotel dimana kitorg menginap malam tadi. Nak amik gambiran malam tadi gelap pulak. Mcm ni rupanya.





 Depan hotel..



 Deco..landscape..



Kat sini pulak RED VERSYS parking..



..dan kat situ pulak DUSKY BLACK FJR parking..

ok..dah amik udara segar pagi yang sojuk2 tu..kite tgk la skit restoren yang berdekatan dgn hotel.


Dekat je..sebelah hotel. Cafe yang dibuka seawal pagi..



Hmmmm...mcm ada bekfes. Tapi nampak macam orang tempatan yang bekerja kat sini jer yang makan. Ehh..ni cafe ke ape?




Alamak..nak bace pun tak reti apatah nak menyebutnye. Hmmmm..style bekfes kat sini, cuma ada noodles je. Tapi semua kene buat sendiri. Chef cuma sediakan sup je. Sup ape jangan tanye..hahaha.


Griffin tengok aku..aku tengok Griffin.

Griffin: " So how bro?.."

Aku : " Erk..mcm sangsi bro.."

Griffin : " tu laa..kite bekfat Maggi je la bro.."

Aku : " no choice bro..maggi je la kot".

Griffin : " ok..kite makan maggi, nanti kite makan Briyani kat Luang Namtha kenyang2..hehe"

Aku : " thorbaekk tu..I follow!"



Kitorg pun balik semula ke hotel..



Amik maggi..kat box.



2 Maggi cup + 2 Nescafe 3 in 1. Bedal aje...



Lepas bekfes..bersiap sedia untuk perjalanan hari ni. Hari tu aku ada bgtau..lepas je Chiang Khong, kitorg takkan jumpa ride yang panas dah. Suhu dingin dan sejuk je lepas tu. So, pagi ni..inilah uniform yang akan dipakai sepanjang berada di China nanti.





 
Dipendekkan cerita,kitorg on the bike seawal yang mungkin lepas semuanya ready! tayargolek time..!


@ 1KM China Border


Kemestian untuk bergambiran disini..DUSKY BLACK FJR berada disini intuk kali ke-2.



Sama jugak mcm RED VERSYS, bergambiran seketika kat sini untuk kali ke-2.



Posing skit.. bergambiran bersama RED VERSYS.
p/s: boot putih tu 1st time pijak tanah kat sini k..hahaha



Griffin dengan DUSKY BLACK FJR nye.




Han & Griffin..



Peminat FJR ada dimana-mana..wihuuuuuuuu!





2011 aku orang pertama tampal stiker kat batu 1KM CHINA BORDER. Namun, setelah ditukar atau diperbaiki dengan batu yang baru, stiker yang lama dah takde dah. 2014, new sticker TAYARGOLEK.COM..was here! ewaaaah..

Betul kata Griffin dulu.."tampal je bro. Lepas ni sure org tampal" hahaha..

Ok,,lets move on!

Kitorg terus menuju ke border.


Ingat tempat ni? pun dah berubah..takde lagi urusan Imigresen kat sini.



Sunyi sepi dah bangunan ni tanpa penghuni. Kini, korang boleh parking sini anytime. Kalo dulu..memey tak boleh. Limit sampai tanda "stop" je.






Wihuuuuu..! Thanks Griffin for the photo :)



Ok jom..kite ke Gold Pagoda ni untuk urusan keluar dari negara Laos.



Semakin hampir..




Akhirnya, RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR dah selamat berada disini. Bermula la proses dokumentasi untuk urusan keluar LAOS melalui Boten.

Dipendekkan cerita, urusan berjalan dengan lancar..Alhamdulillah. Nak mudah dan cepat..memey kene keluar duit sikit leww.




Selesai urusan di LAOS..CHINA pulak menanti. Aduiihh...dah mula seram ni. Al-maklum ler 1st time menjejakkan kaki ke CHINA espeseli dengan kenderaan sendiri.

Berbulan2 memikir mcm mana la keadaannye, suasananye..jalannye..masyarakatnye..viewnye. Kengkadang terpikir lagi..ape laa agak2nye "Ole-ole" stori yang boleh dibawa balik bersama untuk dikongsi dengan pembaca/rakan2? phiewwwwww..! kalo semua nak pikir memey tak jadik ape..


@ Mo Han, China
Alhamdulillah..rancangan selama 1 tahun, penat selama 3 hari untuk ke sini akhirnye..kitorg kat sini.

CHINA? yes..we're in China right now..but still unofficial.


"WELCOME TO CHINA.."....CHINA..!!!
Wihuuuuuuu..!! thumb up dari Griffin...CHINA!!



Yess..!!! steady la bro..!





Wihuuuuuuuuuuuu...!! RED VERSYS and me. CHINA..!!




DUSKY BLACK FJR...nak jalan2 kat China katenye ;)



RED VERSYS pun sama gak..nak beli power bank kt China :p




Adehh..asyik kene jadik model boot puith jer..kihkihkih




Ok jom..! chaltaeeeee...!!






Perlahan2 melihat keadaan sekitar border China. Al-maklum ler 1st time. Bukan senang nak sampai sini kalo takde pengorbanan wang, masa, tenaga dan lain2. Support dari family tu yang paling kuat untuk ke sini.



Mo Han..border di China melalui Boten, Laos.



Owhhh..no english




..dan kat sini jugak kitorg akan jumpa tour guide yang dibayar dan dipertanggungjawabkan untuk memudahkan urusan ride di China.

Untuk ride di China dengan motorsikal/kenderaan sendiri adalah WAJIB menggunakan Tour Guide.



Phiewww..! Alhamdulillah..RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR kini di Mo Han, China.



Namun masih terlalu awal..belum bermula lagi pun pengembaraan :). Ape2 pun kene setel dokumen dulu k.




MOHAN PORT



Candid..! kihkih..jangan marah boss..




Aku ni memey gagal kalo bergambo..tapi sekali seumur hidup ape salahnye bergambiran kat sini.








..dengan ini jugak, maka secara RASMI nye..bendera CHINA di RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR adalah SAH!..hehe.

Tak tipu punya maaa...! kalo masuk..kitorg mention la masuk. Kalo tak..tetap tak.





Ok..ape nak buat skg ni? ehh..kalo duduk saje kat sini sampai bile nak masuk..hahha. Urusan Imigresen lewww..





Ada lagi form yang nak kene isi. Masa ni our tour guide dah tunggu kat dalam. Segala urusan diselesaikan sepenuhnya oleh tour guide (Mr.Wang).

Sebenarnya banyak dokumen nak kene prepare untuk masuk ke China. Urusan deal dengan Tour Guide dibuat oleh Griffin. Kemudian kitorg bincang samada bersesuaian atau tidak. Perbincangan dari semasa ke semasa sehingga semuanya clear.



Selesai urusan Imigresen, kene setel urusan Kastam pulak. Motor dibawa ke laluan masuk. Terpaksa berkongsi laluan dengan kenderaan2 lain.



Mr.Wang sentiasa berada dimana kitorg berada untuk memudahkan urusan masuk ke Negara CHINA. - pic dari GoPro Griffin.




Serba skit procedure masuk di China mcm dalam gambiran ni. - pic dari GoPro Griffin.



Tunggu clearance





Seketika lepas tu..syukur! Semua selamat dan berjalan lancar. Finaly, Both of us now officially in CHINA..!! wihuuuuuuuuuuuu..



..phiewww..! legaaa bak kata Griffin. So skg ni kite stop sini skit..plan untuk perjalanan hari ni. Tour Guide jugak ada bagi briefing serba sedikit tentang keadaan jalan dam attitude driver di China. Memey laaa bertambah SERAM bile dengar ni..mana la tak seram, dah banyak baca ride report sebelum2 ni ada yang kemalangan disebabkan byk faktor. Mudah-mudahan selamat sepanjang berada di China.




On the bike..!



Menuju ke tempat yang kitorg tak sure ke mana..hehehe



owhhh..kite stop sini jap. Tour guide hire driver sebagai pengangkutan diorg. So takde la follow naik motor sekali..






Kene ingat nombor plet  keta ni.



Kereta & driver Mr.Wang yang akan follow sampai Shangri La..dan balik semula ke Mo Han.



Seketika kat sini sebelum ride seterusnya..suhu amat dingin. grrrrrr...



Sebelum ride..gambiran kenangan sewaktu di Mo Han, China.



Bile Mr.Wang bagi green light untuk on the bike...maka bermula lah episod tayargolek di China.



on the bike photo..



Di China..kite menggunakan lane kanan (left hand drive).



Penunggang2 motorsikal di China. Helmet takde..no hal. Boleh je...
p/s: helmet takde takpe..jangan enjin takde :(



Stop isi minyak. Sinopec antara stesen minyak yang direcommend.



Tunggu giliran nak isi minyak..



Besar stesen minyak kat sini..tapi lengang jer.




Isi minyak penuh2. Biar perut kosong..jangan tangki kosong .. :))



Ron 93, 6.92 Yuan..kire2 RM3.80 seliter. Ada Ron 93 dan 97..tapi Mr.Kwang kata 93 dah ok. Baiklah..kite menurut perintah




Skg giliran RED VERSYS pulak isi minyak di negara China.


ok siap!

Ready??


Chaltaeeeee..!! Tayargolek time..!


Sebelum ke Jing Hong, kitorg akan ke Meng La untuk satu urusan penting.



Sebagai permulaan..dari border motorsikal dibenarkan masuk highway. Skg ni masih dilaluan biasa lagi.



Wihuuuuuuuuuuu..! Riding in China is......OWESOME! thumb up satu kaliiii..sambil ride ;)



Pintu gerbang ..apo bondo ntah ditulisnyo..



Cuaca agak mendung skit pagi ni. Dari jauh lagi dah mula kelihatan gunung2 yang tinggi..



masih dilaluan biasa.."normal road" katanye



Guide masih lagi kat depan..andai kata signal dari diorg untuk jalan dulu, baru ler kitorg potong.




Alrite..skg kitorg dah kat depan. Ride yang santai ditempat orang. Sentiasa ingat pesan Mr.Wang "Be careful with China driver! they don't have good manners.."



Ride yang relax..excited! mcm jakun pun ada hahha. But..the reality is..we're riding in CHINA now! wihuuuuuuuuuuu..!!



Skg dah berada di highway.."you can speed as fast as you can.." ngeeeeeeee..tu Mr.Wang yang kata..hahaha


 Siap sembang lagi.."camne bro..nak meroket keww" miahahahaha




Youuuuuu..selow..selow..! :p



Sudah berada diketinggian hampir 1000m. Griffin nak lepak belakang katenye..kalo tak, takut terpulas throttle..#hahahaduiimotorpower



Then..slow down semula. Guide kembali ke posisi asal kat depan.




Baru je beberapa KM..view dah macam ni. Cuba korang perati betul2 bukit tu..apa yang korang nampak? ;)





Tunnel..salah satu tunnel disepanjang highway. Highway ni panjangnye kire2 70KM dari border.



1st tunnel yang kitorg lalu..




Bile cerah tetiba masuk gelap...perghh gelap betui doniaaaa..





25KM lagi untuk sampai ke Meng La




Memey banyak tunnel sepanjang highway..Dongyang Tunnel - 305m




Harap2 ada le lampu tunnel nih..kal tak sure teraba2 cari arah



one thing yang aku respect kat local driver ni..diorg semua akan pasang lampu. Nak compare kite kat Terowong Manora tu blh dikire la berapa kerat nau pasang lampu. #JimatBateri kot?




Tak lama lepas tu tunnel lagi..



speed average 80kmj



ini machiam pun blh masuk highway meh?




Tak kurang dari 4 tunnel sepanjang highwaysetakat ni




Masuk ke town Meng La untuk ursan seterusnya



Bandar yang bersih..



GPS setakat ni masih berfungsi dengan baik.






Memey tabiat orang sini tak pakai helmet. Tu belum lagi motor tanpa bunyi tau2 tapau kitorg..




Traffic nampak sunyi je kat sini..takde nampak busy.





Semakin hampir dengan tempat yang dituju..

@ Meng La Police Station


Akhirnya sampai di Meng La. Ape yang kitorg buat kat sini?




Satu lagi urusan penting kat sini. Kitorg kene dapatkan Lesen memandu & Kad Motorsikal untuk memandu/menunggang kenderaan dengan SAH di China.



Suasana di Meng La..sejuk. Kitorg pun dah menggigil ni



Cuaca pulak mendung dari awal pagi..



Balai Polis Traffik di Meng La..tgh tunggu clearance untuk lesen dan kad motor.



Suasana yang sunyi..



Hampir setengah jam..baru ler ada cerita skit. Proses menyiapkan lesen masih belum settle.




Tunggu punya tunggu..sampai tahap sangap menyangap. Akhirnye..lesen memandu & Kad motorsikal siap.



Inilah dia hasil penantian tadi. Siap! maka dengan ini..kitorg menunggang secara sah di China.



Alrite..semua dah siap. Ape tunggu lagi..chaltaeee..!!



Tayargolek ke Jing Hong..



Kitorg masuk semula ke highway tadi..





Bile perhati betul2 bukit bkau kat sini..pokok2 nye seperti berteres. Apa yang aku boleh ulaskan..bukit bukau yang ada ditanam dengan pokok2 dan dijadikan tempat untuk pertanian secara besar-besaran.



Beberapa tunnel/terowong dilalui untuk sampai ke Jing Hong.



Walaupun nampak mcm jalan yang lurus..tapi sebenarnya jalan yang bercorner. Kadang2 corner pendek..kadang corner panjang.








Tunnel lagi ..dan lagi..




Ada satu tunnel yang agak panjang, tapi cuma ada 1-2 lampu je. Pehh..gelap gulita beb. Dengan sunglasses pulak time tu..adehhh! menggagau kegelapan yang amat. Ini baru permulaan..mungkin ada lagi cabaran yang lebih besar. Tunggu je laaa




View bukit/gunung yang semakin tinggi. Kalo ikut GPS..elevation ni kire 600m 




..view bukit lagi..




kat depan pulak...waktu ni keterujaan melihat scenery di China memey tinggi. Ingat..! baru masuk day 1 di China..jauh lagi perjalanan.




Wo pu cher taww..wa pun tatauuu apa dia tulis?



Semakin sayup aku kat belakang..kitorg awal dah decide, ride free and easy. Aku akan slowdown untuk amik gambiran on the bike. kene pastikan benar2 selamat..dan takde sebarang objek/binatang atau ape2 yang boleh menyebabkan sebarang kemalangan.




Stop jap..nak on video camera ..



Alrite..! SJ4000 akan beraksi lagi..



Sambung lagi tayargolek....



Kitorg ada kire2 92KM lagi untuk sampai ke Jing Hong. Anggaran masa dalam pukul 3.00ptg sampai ler




Nak masuk jugak RED VERSYS ni..musti laaaa



Ride lagi..mata memey tak boleh diam. ushar sana...ushar sini..fulamakkk! 



nampak tak highway dia..betul2 kat lereng bukit..



Bersambung2 highway antara bukit dengan bukit




Gambiran ni lebih jelas..dari sana blh nampak (klik foto ni untuk lebh jelas)



Tak blh jadik..aku stop jap..




Semata2 untuk gambiran RED VERSYS..



RED VERSYS dengan view di highway menuju ke Jing Hong, China.



Beberapa KM lepas tu, stop jap kat sini di salah satu viewpoint. 



Gambiran posing yang tak seberapa..



Kawasan parking yang luas..kalo setakat 10 bijik motor should be no problem



RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR berehat di view point.




Candid...kikiki



Blh layan scenery kat sini. Nak rehat..ada pondok disediakan.



Bersebelahan pondok ni..ada sungai dan kampung dibawah sinun


Tarrraaa..! hahaha..



gambiran skit boss..cantik ukiran pondok ni..hehehe. kat China ni broo..wihuuuuuuuuuu!
Ini ler syiok ride berduo..sorang amik gambo..sorang posing. Mcm tu la sebaliknye. Abis ride..semua combine gambiran ;)




Tudiaa ada penempatan kat bawah sana

..dan paling best! paling cantik scenery setakat ni..nak tengok?? 


..ada BRAN?







hehehe..skit lagii



nin diaaa..scenery paling cantik hahaha



ada BRAN? 

Jangan terkejut eh..mmmg macam tu style toilet kat sini ;). ada brani ...cobaa laaa haha




ok..hampir 20 minit dah break kat sini.



Cuba check elevetion jap..hmmm 618km dari aras laut. phiewwwwwww..! still biasa2 je ni ;)




Jom..kite chaltae..!




Tayargolek ke Jing Hong masih berbaki berpuluh KM lagi. Jangan rushing..rugi ride jauh2 tapi speeding..nanti banyak bende terlepas tengok




Sana gunung..sini gunung



..dah akhirnye, laluan jalan biasa mula ditempuh. 200% fokus..sentiasa alert dengan kenderaan (mcm2 kenderaan) dari penduduk tempatan.




Sentisa ingat kata2 Mr.Wang "you must very careful when riding in China". Walaupun seram dengan kata2 tu..ride tetap kene teruskan



Antara kenderaan yang diisi dengan muatan..owhhh mcm tuuu



Semakin hampir dengan town Jing Hong. Macam mana keadaan townnye? trafiknye? semua akan dilalui nanti..




Semakin hampir dengan Jing Hong..semakin banyak maskot "GAJAH" area ni. Apakah simbolik Gajah dengan Jing Hong?



Town yang bersih..tenang. jauh dari kesibukan setakat ni




Traffic light pulak..kene follow guide kitorg untuk ke hotel





Sepanjang perjalanan ke hotel..beberapa keping gambiran sekitar bandar Jing Hong untuk dikongsi



Aku rasa Jing Hong still ada kaitan dgn Myanmar(Burma) sebab paling hampir dengan negara China.




..dan yang perlu AWAS! CCTV ada disana sini..




Untuk ke Jing Hong..kene cross sungai menggunakan jambatan



Nasib baik la ada jambatan. Kalo naik feri..lagi lambat mo sampai





view semasa menyeberang sungai



Tiang jambatan ..tinggi weh





Cuaca semakin baik disini. Suhu ada tinggi skit..tapi masih dingin. wihuuuuuuu
Time ni ada plak rombongan pengantin tengah buat filem katenye..







Alrite..dah berada betul2 di town Jinghong..




Syioknyee...tenang betul tempat ni. Peaceful orang kampung aku kata..


Kire2 pukul 3.30ptg..kitorg selamat sampai hotel. Home Inn Hotel..hotel yang sedang2 harganye..yang penting bersih & ada wifi.





Ok la kan..janji bleh rest and tido.





Percaya atau tidak..kitorg dah berada 200KM+ di China dari border. Syukur..semuanya berjalan dengan lancar



Checkin hotel diuruskan sepenuhnya oleh Mr.Wang.

Ok geng..aku stop dulu kat sini. Lepas ni aku akan bawak korang tour sekitar Jinghong. Kita tengok beberapa tempat yang menarik spt yang telah dirancangan sebelum ni.

Untuk perjalanan hari ni, kitorg tayargolek sejauh 210KM dari Mo Han ke Jinghong.

Teruskan bersama TayarGolek.Com untuk stori de mori seterusnya nanti..

Adios,
Han





5 comments:

Anonymous said...

Thanks bro for the update. Xsabar nk tunggu lg. hehehe

Anonymous said...

Terbaik..

qalleed said...

Best..macam kita ada dalam ceita sekali.

qalleed said...

Best..macam kita ada dalam ceita sekali.

Mohamad Fadzly Arfan said...

Yeaaayy.... kita tunggu

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com