You Are Reading

1

CHINA EXPLORATION RIDE: DAY 9 LIJIANG TO DALI

TayarGolek.Com Monday, September 7, 2015
Yooossshh...!!

Hujan renyai2 dihari ke-9 bile sampai hotel, dah ler sejuk..hujan pulak aiih...berasap2 bile bercakap..ahakss.

Macam yang aku bgtau sebelum ni,  misi seterusnya kitorg sepatutnya akan panjat satu viewpoint di Lijiang untuk bergambiran dengan Jade Dragon Snow Mountain.

Kite hanya merancang.. hanya Tuhan yang menentukan. Cuaca tak mengizinkan..kalo pergi jugak, tak nampak ape pun..sebab motif utamanya nak parking motor cantik2 pastu amik gambiran berlatarbelakangkan JADE DRAGON SNOW MOUNTAIN di Lijiang sebelum tayargolek ke Dali.

Takpe laa..takde rezeki. Ok jer..

Kite layan skit video.. Plan seterusnya. Ada sesuatu yang kite cuba lakukan dan elak dari meredah jalan yang sama ke Jinghong dengan motor.

Nak naik loriiii.. Nak naik loriii

Sebenarnya bincang2 untuk bawak motor naik atas lori ni start dari malam tadi. Cuma belum ada kata putus. Masa bekfes ..kitorg bincang lagi. Ape2..aku follow jer ape2 keputusan. Naik lori pun ok..ride naik motor sampai abis pun ok.

So sebulat suara kitorg try cari lori dulu..kalo ok, proceed. Kalo KO..ride mcm biasa.


 On the bike bermula..walaupun hujan renyai2. Setakat renyai2 ni bedal aje laa..kalo lebat, memey tak sanggup..takut kegigilan tahap melampau..


Total distance setakat ni dah mencecah hampir 4,000KM. Jadi, tiba masanye untuk aku tukar Engine Oil RED VERSYS hari ni jugak.

Tengah cari idea..fikir dari malam tadi gak nih..hehehe. Kebetulan kitorg akan cari lori, Mr.Wang bawak ke satu tempat. Kawasan perindustrian kecil la kot...

Untuk pengetahuan semua..EO ni memey aku bawak dari Malaysia. 2 Liter (2 botol) + spanar untuk bukak EO. Skg kene cari jalan mana nak buang/tadah EO ni?????


Toleh punya toleh..ada nampak bengkel dekat2 sini. Sepantas kilat bgtau Mr.Wang pasal nak tukar EO ni..so dia la slowtalk dengan tauke bengkel tu nak pinjam bekas untuk tadah EO yang lama.

Hmmm...diorg sangat2 membantu. No problem..boleh guna tanpa ape2 bayaran. Thorbaek..!



Belum ape2 lagi..budak kecit ni sibuk nau nak naik atas RED VERSYS.. :)


Waaaa..manyak hepi aaaar ini budak kecit ;)



Steady jer..takde rasa takut. Jangan tak mua turun sampai kesudah..udah leww. Jenuh aku nak hangkut bawak pi ride :p


Keriangannye tak lama..last2 menangis jugak cari mak dia..hahaha




OK..ini ler workshop yang aku tumpang jap tukar minyak itam.


Masa untuk tukar minyak itam.  Aku bawak 2 Liter minyak dari Malaysia termasuk spanar skru EO. Tukar sendiri jer. Oil filter aku tak tukar..balik nanti baru service sekali lagi.


Sebelum kerja2 tukar minyak dibuat..yang ramai2 kat tepi tu mcm jakun skit la kot..kot la..haaha. abis semua minyak tu dibelek2 satu per satu. Termasuk jugaklaa spanar yg aku bawak. Kat sini takde kot?


Nasib baik laa ada bekas ni..kalo tak? ntah mana2 je aku tabur buang minyak ni kang



Keadaan lepas hujan..sana sini jalan basah.

Dipendekkan cerita, setel dah tukar minyak enjin kat RED VERSYS. Terima Kasih banyak le buat kedai ni sebab benarkan aku tukar EO kat sini tanpa sebarang bayaran.

Skg, kite bawak motor semula ke tempat yang dijanjikan dimana lori akan parking kat situ.



Sampai je kat sini..ada pulak sebijik skuter ape ntah..siap mod jadi macam ni.



tayar dia yang mahal nih..silap2 selamber redah off road.
Tak lama lepas tu..lori pun sampai. Tengok dari mata kasar macam kecik jer lori nim. Ntah muat ke tak nih...
adehhh...penin!
Macam ni la depa buat keja..ramp yang  mcm ala kadar jer. Risau tergolek dog je nanti. Tapi diorg punya la konfiden...boleh aje katenye.


Disuruh bukak box kiri-kanan..takut tak muat. Kitorg dah kata dah..tak muat ni..degil betul la diorg ni.



Dah selamat..


1st stage..RED VERSYS masuk dulu. SO far ok. Ye la..motor 200kg++ jer. Pastu ground clearance tinggi, jadik takde la masalah nak naik lori.


Tapi DUSKY BLACK FJR mcm mana? dah ler bapak berat motor tu... :(



Tengok vidoe ni..

Setelah diukur kelebaran lori ni..hmmmm..kepompom tak muat untuk DUSKY BLACK FJR.

So ape cerita?


Ini la cerita nyer...adehhh!


Ape plan lepas ni?
Hmmm..bincang punya bincang, terpaksa cari lori lain yang lebih beso.



Tunggu lagi dekat 30minit. Datang la sebijik lori lebih beso dari tadi.



Ekperimen..RED VERSYS masuk dulu. Kerja2 mengikat dibuat oleh diorg. Mana nak ikut pun main bedal je diorg ni. Last2 kene guide jugak mana patut ikat. Bile siap ikat RED VERSYS..Mr.Wang kata, side stand tu tak boleh bukak mcm dalam gambiran. Kene release sebab kes yang lepas stand tak naikkan..bile sampai destinasi, stand patah :(.

"awat la tak bagitau dari tadi.." aku risau bile stand tak turunkan, takut tumbang pulak. Dah le jalan sini bergunung-ganang.

Griffin :" Bro..u rasa ok ke kalo stand tak pasang?" Griffin bg soalan checkmate sbb dia pun nampak mcm tak confident.

Aku : " haisshhh..jangan buat pasal bro..kang sampai Jing Hong nanti mcm2 jadik kang..tak nak amik risiko. So, motor u mcm mana? sure tak lepas naik lori ni sbb gap ramp tu ke lori mcm tinggi. Takutt sangkut fairing bawah tu.." aku pun dah start goyang nih. Al-maklum la, buat ni semua nak bagi mudah + relax masa turun ke border China. Tapi..mcm lebih susah pulak..

Griffin : " I rasa..memang tak lepas bro. Takut sangkut..pecah pulak fairing bawah tu." masing2 dah buntu. " Macam ni la bro..kite cancel...!!"

Aku : " Cancel?..sure bro?"

Griffin : " Yup bro..kite cancel jer. Nak mudahkan hal..last2 jadik lagi susah. So kite ride aje sampai rumah.."

Aku : " I no problem bro..You ok ..I pun ok. Kite dah cuba mana yang patut.."

Akhirnye, kitorg terpaksa cancel amik lori ni. Takut macam2 hal jadik kat motor bile sampai Jing Hong nanti.Urusan nego upah cari lori kitorg serah kat Mr.Wang.  Kitorg bayar 400Yuan sebab usaha diorg cari lori tu.

Ehhh..ingat settle dah? Rupanya diorg nak try lagi mintak tambah 400yuan lagi. Bertekak jugak la Mr.Wang dengan pemilik lori tu. Mr.Wang btgtau "..ignore it! better we go.."





..maka bermula lah siri tayargolek kitorg ke Dali. Kitorg ada 4 hari je lagi sebelum tamat tempoh berada di China.





Cuaca amat baik lepas tu. 3 lane jalan ni..superb! Ikut hati nak merembat jer...tapi tak boleh. Banyak camera



Follow je kereta tu. Speed kire2 60kmj.



Perhatikan tiang lampu tu...kat sini pakai solar beb lampu jalan. Jimat betul


Walaupun cuaca nampak baik..tapi kat depan tu mendung pulak. Adehh..tak sanggup kene hujan sejuk2 ni



Suasana waktu ni..



Misi ke Shangri La dan tercapai. Now..relax2..santai2 untuk turun semula ke border CHINA-LAOS. Syahduu je jalan ni..



Ke Dali..kira 140km lagi. Makan masa kire 4-5 jam gak ni.



Tiba di satu pekan...jalan merah lepas kene hujan.


Kene redah jalan ni lagi kire2 12km. Jalan agak licin ni..tak bran nak bawak laju2..


So..aku lepak follow belakang Griffin. Jalan off road + licin..untuk versys mungkin takde masalah sangat. Tapi risau kat FJR tu..motor power beb, takut terbukak throttle lebih skit tayar "spin". Kitorg ride berdua..kalo ape2 berlaku kitorg jugak la kene tanggung..slow and steady jer. Janji selamat...


Aduhhh..jauh la pulak. Tetiba teringat Kalimantan..jalan licin yg berlumpur. Ini pun gagahkan jugak amik gambiran waktu ni..wihuuuuuuuu! Tapi jalan ni lebih baik dari Trans Kalimantan Highway laaaa..


Dipendekkan cerita lagi..
Selesai sudah episod meredeah jalan merah tadi..phiewwwww! Lega


Ini la yang leceh ni..melekat sana sini. Takde air nak siram :(



Ok..take 5 jap..



Cuaca macam ni la yang seram ni...takut hujan anytime je




Jauh lepak tu boss? hehe



Selesai dah azab jalan merah licin tadi..rehat kat sini jap bagi release skit.

Lepas break tadi..kitorg sambung semula tayargolek..chaltaee..!!



Speed 60-70kmj je..walaupun jalan lengang, jangan disangka takde buaya..bhahaha



Cuaca semakin baik setakat ni...kesejukan pada tangan masih tetap sama belum dapat dibendung lagi. Kadang2 tangan kiri siap pegang enjin motor bagi panas. Tapi sayang...tak lama pun, sejuk balik..siap kebas2 tangan lagi



Lepas azab jalan merah tadi..datang pulak azab lain. Jalan berjerebu..eh silap! Berkabus daaa..yaaperdaaa. Ingat kat Malaysia ke? :p



Nampak masih ok lagi ..boleh nampak la depan tu. Sebenarnya keadaan dalam gambar tak sama dengan keadaan sebenar. Lebih tebal..dan jarak penglihatan terbatas tu lebihh dekat.


Sehingga 1 masa..jarak penglihatan kire2 15meter jer..



Tepi jalan..sebelah bawah tu dah tak nampak ape dah.


Putihhhh..



ok lagi nim..



Skg tengok ..keadaan lebih teruk dari tadi. Terpaksa on hazard light. dah tak nampak depan dah. Visor pun dah fogging. Tak cukup dengan visor..cermin mata aku pun fogging...aduiiiiyaiii! Cemas pulak seketika. Lori dan kenderaan lain pun terpaksa on hazard light gak..



Gambiran ni menunjukan fogging pada lense SJ4000. Macam tu jugak la kat visor aku... :(. Rasa nak nangessss...






Nak tak nak kene lalui..kene harungi jugak. Keselamatan adalah tanggungjawab masing2. Risiko..kemalangan sentiasa menanti..jadi, pandai2 la jaga diri masing2.



Sampai satu checkpoint, kitorg stop sekejap. Phiewwww..! nak berpeluh tak boleh...hehehe. Macam ni la keadaan waktu ni. Bahaya tak? Haaa..tu la, tengok org ride macam best je kan..dah kene diri sendiri baru ada akaiii... :((



Beberapa keping gambiran disini



Ada jugak yang terkandas. Terpaksa stop kat sini sebab tak konfiden nak meneruskan perjalanan...lebih2 lagi dengan muatan yang berat + jalan berliku2 lebih dari 1000 corner Mae Hong Son tu..




Perghhhhhhhh...camana blh jadik lagu niii?


Tebai abih..apa pun tak nampak aiih..

Kire2 10 min kat sini..


So amacam bro? nak sambung lepak sini atau chaltae??

...kite chaltaeeeeeee..!walau ape pun keadaan disebabkan masa yang amat2 berharga. Masa yang terhad ni..terpaksa kerah kudrat walau apa jua halangan.

Bayangkan..dah masuk hari ke-9 ni dengan jarak hampir 4000km, kitorg takde walau sehari pun amik "time off". Takpa laa..sampai rumah kang tidoq la byk mana punn..Ngeeeeee...

Beberapa ketika..kabus tebal tadi semakin berkurangan. Bukan berkurangan..tapi kitorg dah lari dari kawasan berkabus tu. Aku pun tak bran nak amik gambiran on the bike lepas break tadi. Jalan dia..corner2 tajam.



Legaaa beb..phiewwww! baru la nampak masa depan skit.
..dah tak larat nak layan corner ni pun satu hal. Tunjukkan laa jalan yang lurus...


Dipendekkan cerita lagi..akhirnya, jalan yg lurus ditemui. Cahaya sinaran matahari waktu betul2 bagi kelegaan yang amat sangat.



Yeayy..! suda nampak matahari..wihuuuuuuuuuuuu



Maka dengan sinaran cahaya matahari..terbentanglah pemandangan yang indah. Gunung ganang mula kelihatan..



Haba pun ada la skit2..jadik laa daripada takde langsung ..haha



Harapannye..cuaca macam ni la akan berterusan sampai ke destinasi nanti.



Matahari tersenyum lebar waktu ni..menerangi alam semulajadi yang luas terbentang. Syukur padaMu..diberikan sedikit keselesaan untuk meneruskan perjalanan. Bile teringat keadaan masa kabus tadi..mulut tak henti2 kumat kamit berselawat agar semuanya dipermudahkan dan dijauhkan dari segala hal2 yang tak diingini. Selebihnya..Tawakal.



Inilah ciptaan Ilahi yang tiada tolok bandingannya. Melihat dengan mata sendiri..satu kepuasan yang tak boleh digambarkan dengan kata-kata..



Luas terbentang..MasyaAllah! Indahnye ciptaanMu..


Sambil menunggang motorsikal..sambil melihat pemandangan indah..sambil tu pulak amik gambiran untuk tatapan bersama pembaca TayarGolek.Com



hari semakin siang..tinggal beberapa jam je lagi sebelum matahari terbenam. Gunakan dan manfaatkanlah masa yang ada sebelum gelap..



ADV Rider in action didepan pancaran sinar matahari..



Bila sesekali matahari dilitupi awan tebal..inilah yang terjadi..berubah seketika kegelapan..



..dan apabila sinaran matahari muncul kembali..maka teranglah alam seperti sediakala..

Kebesaran Ilahi..


Setelah beberapa jam tayargolek. Kitorg cari port untuk berehat seketika..kesejukan tetap ada. 4 lapis baju agak minimum untuk menjadi haba badan...phiewwww! Pengalaman yang tak boleh dijual beli..

Aku suka pepatah orang kampung aku kata "You can pay for the rides..but you can't pay for memories..experienced.." beso maknanye ni..selagi bernyawa..selagi ada peluang..gunakan :)



Kite bagi chance RED VERSYS berehat jap..lepas ni..nasib ko laaa sayang oiii..


Antara view disini..


Gunung ganang menjadi peneman setiap masa..



DUSKY BLACK FJR pun kasi rehat. Lepas ni sure kene lanyak kaw2..hahaha


Bhahahaha..ape kene aku ni? ooo..tengah karok lagi "Balik Kampong.." kehkehkeh. Pandai eh Griffin candid nih... :p



View lagi..
Berdekatan dengan penempatan penduduk rasanya..






The power of Canon G16...wihuuuuuuuuuuuuuuuuu!! Thorbaekkkk...windmill beb!


Dipendekkan stori de mori lagi..



Akhirnya kitorg dah pun selamat masuk Dali. Hari dah petang kire2 pukul 5.30 ptg.


Mata tertumpu kat gunung depan tu. Kalo dilihat dengan mata kasar ni..gunung tu dah bersalji. Apakah nama gunung tu??? tungguuuuuuuu..



Walaupun tak clear sangat gambiran salji tu dalam gambiran ni..sempatkan jugaklah untuk memori RED VERSYS kat sini...



of coz la best fren dia pun kene ada..RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR.



Hari dah senja ni..gambiran out skit. Puncak gunung tu la ada salji



Kitorg menggunakan route G214..maka terang benderang la kelihatan sebuah tasik yang merupakan main attraction di Dali. Tasik ni dinamakan sebagai ERHAI LAKE..tasik ke-2 terbesar di China dengan panjangnye sejauh 40km.


Gambiran on the bike Erhai Lake, Dali

Tak parking depan tasik keww?
Aihhh..mcm tau2 je kan..kitorg akan kesana kejap lagi. Isi minyak jap k.. ;)



Kite isi minyak jap..bagi full tank. "Biar perut kosong..jangan tangki minyak kosong.." haaaa..kan dah kene tazkirah :p


@ ERHAI LAKE, DALI, YUNNAN CHINA

Lepas siap isi minyak..kitorg terus ke ERHAI LAKE ni. dah alang2..kene la singgah. So takde lah balik tangan kosong..betul tak?



DALI TIGER SNOW MOUNTAIN

Gambiran RED VERSYS berlatarbelakangkan DALI TIGER SNOW MOUNTAIN.
Haaa..inilah nama gunung yang aku citer tadi.



Gambiran menegak pulak..


Ehh takde gambiran selfie kew??
Ohhh tidak....hahahha



One more time bebeh..





Wihuuuuuuuuuuu..!! Gambiran..gambirann..






..dan jugak DUSKY BLACK FJR...bukan dusky lagi dah ni bro..kenen tukau nama DIRTY..muahahaha




Yeah..! we did it :)
satu lagi gambiran..



DALI TIGER SNOW MOUNTAIN...


Salji..bersalju..ewahhh


Terpaksa guna khidmat G16 untuk zoom gambiran DALI TIGER SNOW MOUNTAIN





So lepas ni korang tau eh..kalo ke Dali, kene singgah ERHAI LAKE + gambiran DALI TIGER SNOW MOUNTAIN.



Ok..skg gambiran di Erhai Lake pulak..


Nampak kepuasan RED VERSYS ni bile merenung jauh tasik ni.


Begitu jugak DUSKY BLACK FJR..bile parking betul2 depan tasik..terus diam membisu. Menikmati pemandangan dan mengamati suasana yang tenang dan sejuk..





RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR..together gether :)


Sudut yang lain pulak..




RED VERSYS




DUSKY BLACK FJR






Penduduk tempatan yang boleh berbahasa Inggeris skit..ada lah sembang2 temberang skit ..bhahaha



Gambiran..






The Beauty of Erhai Lake..


Griffin & DUSKY BLACK FJR @ ERHAI LAKE, DALI









Han TG & RED VERSYS @ ERHAI LAKE, DALI



Ok..last gambiran lepas ni. Kitorg siap2 untuk tayargolek ke hotel.
Nak posing skit lah..hehe




Han TG & RED VERSYS in action with DALI TIGER SNOW MOUNTAIN background.
Speechless


Ehemmmm...berapa banyak daaa...




aikk? satu lagi?


ok..dah!
Ada lagi..muahahha. Thanks Griffin belanja banyak gambiran  kat sini. So dinner tonight on me k.. ;)




Last but not least..our gambiran. Both of us..wihuuuuuuuuuuuuuu!!!


Allrite..!! Chaltae time..!



Meneruskan perjalanan yang berbaki beberapa KM je lagi untuk sampai ke hotel..

Mega2 petang mula kelihatan..




View di waktu senja dari G214




Alrite..kitorg sampai hotel kire2 pukul 7.00ptg.

Lapar, sejuk..letih..mengantuk..segala macam semua ada..
Inilah dunia overlander..
Inilah dunia Adventure..
Semua kene redah..kene harungi..kene banyak bersabar..
Akhirnya..kepuasan yang kite dapat tak dapat dinilai dengan wang ringgit..


Sekian dulu buat masa ni..InsyaAllah kite sambung lagi nanti.

Jumpa lagi..


Adios,
Han

1 comments:

tiga lalat said...

hebatt bro hans.,

nak request satu, leh letak date x? hehe pisyoh

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com