You Are Reading

2

Kembara Mengejar Sejarah 3: Hatters Castle, Pulau Carey

TayarGolek.Com Monday, May 7, 2012

Yooossshhhh…!

Salam Sejahtera kengkawan..

 

Jika destinasi pertama kite dah tengok keadaan terkini ISTANA BANDAR serta sejarahnye. Manakala destinasi ke-2 kitorg sama2 mengejar sejarah ke RUMAH API BUKIT JUGRA pulak. Selain mengetahui sejarahnye, kitorg mendapat satu pengalaman yang mungin tak dapat dilupakan apabila masing2 tergamam dan terkedu dengan pemandangan panorama diatas Bukit Jugra. Memey merehatkan jiwa-jiwa yang lara..haha. Korang kene try tu ;)

 

So skg, entry kali ni aku nak bawak orang semua tayargolek ke Hatters Castle pulak. Korang dah pernah smpai? Hatters Castle ni merupakan destinasi ke-3 dalam misi Kembara Mengejar Sejarah 3 (KMS 3).

 

Jom kite tayargolek bersama rakan2 TayarGolek.Com yang lain..yihaaaaa!!

 

IMG_8702

Dengan suhu yang semakin tinggi..bahang pulak makin menjadik2..memey tak bleh tahan wooo dia punyer panas! Kitorg tetap semangat + gagah perkasa meneruskan misi ke Pulau Carey pulak..

 

 IMG_8703

Bile diorg nampak lensa kamera aku ni menghala ke arah diorg..lagi ler semangat! ceh..! yo orrr jer :P

 

 

 IMG_8704

Kire2 pukul 12.30 t/hari, tayargolek bermula..maka, sebijik demi sebijik ler motor2 yang ade ni menghilangkan jejak kat sini. Tapi aku boleh senyum..sebab sticker TayarGolek.Com dah pun tertampal. Jangan ade tangan yang gatal dok pi tanggai dah ler..hehehe

 

p/s: selingan: aku beli majalah Motor Culture Asia baru2 ni..ade rider dari Singapore bergambiran di Boten (1KM border Laos-China), aku perasan stiker TAYARGOLEK.COM kat batu tu ade lagi sampai skg..hehehe.

 

 

  IMG_8706

Sempat lagi Din Monster ni tunjuk “peace yoo..”

 

 IMG_8707

Aku masih lagi lepak kat sini..sambil2 capture gambiran diorg. Ni ler moment tayargolek ;)

 

 

 IMG_8708

Ehh..ramai lagi la. Ini mcm kalu..bile si RED VERSYS nak start tayargolek?

 

 

 IMG_8710

Tak mau lepak belakang2..last2 aku masuk gear & go! takut wooo..lepak belakang2 tempat mcm ni :P

 

 IMG_8711

Takut nape? tu..jirat cina tu..kehkehkeh

 

 IMG_8712

Kalo tadi sibuk memanjat bukit..kali ni menuruni bukit pulak. Gayat wooo..!

 

 IMG_8713

Paling risau corner mcm kat depan tu..mana ler tau kot2 ade plak kete dari arah depan. So, semua slow & steady. Bagus!! semua mengamalkan penunggangan cara berhemah ;)

 

Aku off camera dulu eh..sebab nak layan corner dulu (bukan layan mana pun…ayat jer gempakss)

 

IMG_8715

alrite..skg dah masuk jalan yang lurus…jalan yang benar. Semoga diberkati :)

 

 

IMG_8716

Say gud bai kat Lai..lai Kathong! :D

 

 

 IMG_8718

Mekasehhh..! tgk ler kalo ade rezeki lagi..kami mai lagi naa..

 

 

 IMG_8720

KMS3 diteruskan lagi..kitorg terpaksa meredah town sekali lagi. Kalo awal pagi tadi kire ok-ok laa..skg dah tengahari. Kene plak hari minggu..wuuuuuuuuu!! busy skit ler traffic. Tapi gambiran time ni..time tak busy ler…kalo tak jenuh aku nak amik gambiran time sesak weii!

 

 IMG_8721

Setel urusan meredah town tadi..skg nak memanjat flyover pulak. Panas time ni..aku tak tau nak cakap tulis mcm mana. Kerak teking ajer!

 

 IMG_8722

satu demi satu potong aku..

 

 

 IMG_8724

sedikit gambiran masa merentas flyover. Ni kot Sungai Langat tadi..?

 

 IMG_8726

Stadium Jugra..

 

 

Beberapa minit kemudian..kitorg pun sampai ler ke jalan masuk Pulau Carey. Seperti yang aku bagitau masa briefing, kitorg akan stop di Jambatan sebelum cross Sungai Langat. Andai kata trafik mengizinkan..kitorg akan parking jap diatas jambatan dengan susunan sebaris. Kalo tak? sebelum jambatan la jawabnye..

 

@ Jambatan Pulau Carey

IMG_8728

Sebelum amik gambiran diorg..aku amik ler skit view diatas jambatan ni. Sapa tau apa nama jambatan ni??

 

 IMG_8729

Aku nampak ade kerja2 pembinaan jambatan kat sini? Jambatan baru kot?

 

Alrite..! skg ini lah saat dan tika begini nya..

 IMG_8730

Gambiran rakan2 konvoi KMS3

 

 IMG_8731

Versi  ‘Wide’

 

 IMG_8732

Versi HDR

 

Kalo ikut plan..aku akan pacak tipod “cinonet” tu..pastu kene berlari ke arah motor plak semata2 nak dapat pose semua kat atas motor. Ni semua gara2 nak masuk dlm frame ler. Tapi apakan daya..kite hanya merancang, Tuhan yang menentukan – eceh..! ayat sadiss plak ehh..! Kereta banyak jugak yang lalu-lalang..kang time capture, time tu ler kereta lalu..hahaha. Tu yang tak jadi tu..buat penat aku jer nak berlari kesana kesini nanti. 

p/s: takpe laa..janji RED VERSYS ade.. :P (ayat cover)

 

 

 

 

IMG_8733

ok la beb..kite tinggalkan citer pasal gambiran kat jambatan tu (sedih tak abis lagi ni..huhu) :P

 

 

IMG_8734

Semua mula menggolekkan tayar masuk ke Pulau Carey. Errr..ni kire 1st time gak aku masuk ke Pulau Carey nih. :)

 

 

IMG_8735

Speed agak sederhana laju..sekitar 60-80kmj. Jalan lengang..tapi banyak pulak bonggol lebih2 sebelum setiap simpang.

 

 

IMG_8736

Pemandangan yang boleh dilihat sepanjang jalan ni adalah ladang-ladang kelapa sawit milik Sime Darby Plantations.

 

 

 

 

IMG_8737

Cuaca panas! agak2 aku suhu time ni mau 40’ Celsius. Dugaan betul ni..

 

 

IMG_8738

tak sure ler diorg tgh buat ape..pakai petik jer ni

 

 

IMG_8739

Boleh dikatakan sepanjang jalan dari Bukit Jugra ke Hatters Castler ni..aku tak tutup visor pun. Saja bagi angin masuk..tu pun angin panas. Tengo awan tu mcm..lain macam skit

 

 

IMG_8741

ok…dah nampak dah signboard “Heritage Island”. Masuk ke kanan yer..

 

 

IMG_8742

Semua dah slow down dah..tapi nampak mcm diorg berhenti kat sana tu?

 

  IMG_8744

jap..jap..kasi masuk simpang dulu ape2 hal pun..nanti baru kite tau ape cer?

 

 

IMG_8745

Alamak..! ade Control Post ler! jangan tak bagi masuk sudah ler..

 

 IMG_8746

Aku memey tak tau cerita skg..sebab kat belakang. Hanya diorg yg kat depan je tau al-kisahnye..

 

 

 IMG_8747

Mungkin dgn ayat2 manis diorg..ayat Semanis Kurma ler katakan..ecehh! Kitorg dapat jugak masuk.

Sorang demi sorang angat tangan kat abg Polis bertugas. Abg Polis tu pulak layan balik setiap sorang. Hmmmm..16 buah motor = 16 orang..maka 16 kali ler abg Polis tu kene angkat tangan..hehehe. Korang ni mendera secara halus ehhh..! :P

 

 

 

IMG_8748

Meredah jalan masuk ke Hatters Castle sebaik jer melepasi Control Post tadi..jalan cantik bro! nak layan sprint pon boleh! memey takde masalah punyer..! ;)

 

 IMG_8749

View disebelah kanan jalan..

 

 

IMG_8752

Jam menunjukkan hampir pukul 1.00ptg..so boleh agak kepanasan tahap “nescafe Tarik”..aduh! sedapnye..!

 

 IMG_8753

Sime Darby Plantations..memey boleh nampak signboard tu sepanjang jalan yg kitorg lalu..

 

 IMG_8755

Lepas simpang tadi..Hatters Castle dah tak berapa jauh dah. Bangunan yang korang nampak skg ni adalah opis ladang “Pejabat Ladang West”.

 

 

 @ Hatters Castle Pulau Carey.

 

Selamat sampai ke Hatter Castle..wihuuuu..!!

IMG_8756

Tapi…mcm ade problem lagi. Hmmm..gate tutup! nampak gayanye tido parking luar ler

 

Ape yang aku nampak..Andak patah balik menghala ke arah pejabat. Mungkin dia cuba mintak kunci..al-maklum ler dia kan keje dgn anak syarikat Sime Darby. Boleh kawtimmmm maa..! hehe

 

IMG_8757

Sementara menunggu..amik gambiran ler! Gambiran RED VERSYS di Hatters Castle

 

 

IMG_8758

RED VERSYS kata tak cukup..nak gambiran penuh pulak! ngengadaa betul laaa..ishh!

 

 IMG_8759

..yang lain2 pun pasrah menunggu..hehe. Sabo beb eh! mana ler tau Andak datang bawak kunci hikmat.. :)

 

 

 IMG_8760

Tudiaaaa…! secara tak langsung..secara ta sengaja..secara tiba2..Zul74 & Zaimi terus posing! eleh…macam ler aku nak amik gambiran ko..kihkihkih. Aku nak amik gambiran jalan tu haaa.. :P

 

 IMG_8761

JALAN 1MALAYSIA..ni yang best ni! 1st time jumpa nama jalan mcm ni..korang penah jumpa?? tu laa..sape suruh tak mau ikot..muhahaha (bisa nye racun itu..)

 

..dan dipendekkan cerita, gate pun dapat dibuka..Syukur! Berbaloi ler ride kitorg ke sini..

 

 IMG_8762

Amik gambiran Hatters Castle dari luar..

 

 IMG_8763

ni bukti ni kitorg sampai sini tauuu..

 

 

 

IMG_8764

Air yang tenang jangan disangka takde ikan puyu..alamak sedapnye ikan puyu masak gulai! slurrpp…lapo plak aihh..

 

IMG_8768

Bayangan Hatters Castle..

 

 

 

IMG_8765

Hatters Castle dari pintu masuk..nice building.

 

 

IMG_8766

Uiik? cuaca macam nak hu*an jer? Awan nano suda marii..

 

Gate dah terbukak..ape tunggu lagi..kasi masuk motor ler ke dalam ler..

 

Takde ape aku nak citer time ni..kite layan gambiran motor @ Hatters Castle jom..

IMG_8769

 IMG_8770

IMG_8772

  IMG_8774  IMG_8776

 

 

IMG_8773

Ni plak aksi-aksi paparazzi tengah beraksi..hehe

 

..lepak bawah pokok..

 

IMG_8777

Kugen tengah layan perasaan dibawah bawah pokok. Siap tetido kot? Din Monster..? lipat kain yer bangg..? :D

 

Bile tengok Kugen syiok jer baring bawah pokok ni..aku pun layan sekaki. Perghh..! nikmatnye..

 

IMG_8775

..yang lain2 pun sama..hehe

 

 IMG_8778

Hatters Castle..dibina pada tahun 1920-an.

“…Bangunan Hatters Castle ini pada suatu masa dahulu didiami oleh Pengurus Ladang Kelapa Sawit sekitar abad ke-18. Bangunan ini telah dibina pada zaman dahulu dan mempunyai senibina bercirikan senibina Inggeris. Pada masa kini, ia dibuka kepada para pengunjung V.I.P Syarikat Golden Hope Sdn. Bhd..” Sumber – Portal Rasmi Majlis Daerah Kuala Langat.

 

So ape info sejarah yang kitorg dapat? Ade info board kat bawah ni..boleh baca yer :)

hatters castle

Alamak..halus beno! mana nyer nak nampak..

 

Sejarah Hatters Castle..

hatters castle

OK..aku Zoom abis..

 

 

Kite ushar skit gambiran Hatters Castle dari dalam..

Gambiran by Griffin ( time ni aku dah pengsan kat bawah pokok..:P )

 

IMG_3091

 IMG_3092

 IMG_3093

 

 IMG_3094

 

IMG_3095

 

IMG_3096

Nak tau lebih detail pasal asal usul Hatters Castle, boleh click URL : http://careyisland.com/ 

 

Kitorg tak stop lama kat Hatters Castle..lebih korang 30-40 minit jer. Lepas tu decide utk teruskan ke destinasi seterusnya..ke Pantai Pulau Carey. So far cadangan diterima baik & takde bantahan..I LIKE!

 

IMG_8779

get ready dengan riding gear masing-masing..untuk destinasi seterusnya..

 

 IMG_8780

Dah syiok lepak bawah pokok..macam malas jer nak start balik tayargolek..

 

 IMG_8781

Pekena 2-3 teguk air dulu..kang kerak teking masa atas motor..naya!

 

 TayarGolek.Com at Hatters castle

Alrite..gambiran terakhir RED VERSYS @ Hatters Castle.

 

 

IMG_8784

Aku off camera dulu..nak siap2. Ade yang dah mula tayargolek tu..

 

Itulah serba sedikit perjalanan dan keadaan kitorg semasa di Hatters Castle, Pulau Carey. Rasanya semua 1st time sampai ke Hatters Castle. Satu pengalaman yang menarik..

 

Ok..ikuti sambungannye nanti, kitorg akan ke Pantai Pulau Carey sebagai destinasi ke-4. Nak tau ape yang ade..ape yang takde kat sana..tunggu update seterusnya eh..

 

Adios,

-Han-

2 comments:

sha usha said...

Castle ini buka dari bila sampai bila

TayarGolek.Com said...

Rasanya memey sentiasa terbuka. Cuma kene lalu security yang menjaga kenderaan keluar masuk dipuntu masuk ladang.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com