You Are Reading

4

Kembara Mengejar Sejarah 3: Rumah Api Bukit Jugra

TayarGolek.Com Friday, May 4, 2012

Yoooosssshhhhh….!!

Salam beb..

 

Aku tau korang tekan button ‘f5’ tu sampai melecet2 dah jari..tapi tak kuar2 jugak yang update..hehehe

Sori la erk..ade terdelay skit.

 

Ok laaa..aku sambung balik perjalanan KMS 3 yang seterusnya. Lepas ni kitorg akan ke destinasi ke-2 iaitu RUMAH API BUKIT JUGRA (BUKIT JUGRA LIGHT HOUSE).

 

Jom tayargolek ke Light House Bukit Jugra..!

 

IMG_8628 

Lebih kurang 1 jam kitorg berada di Istana Bandar, skg kitorg mula tayargolek ke Bukit Jugra Light House. Jaraknya tak berapa jauh..dalam lingkungan area tu jugak. Anggaran 15 minit ler boleh sampai.

 

 

 

IMG_8629

Menyusuri jalan kampung..cuaca yang agak perit skit time ni, sikit sebanyak mengganggu skit fokus tunggangan..

 

 IMG_8630

Rileks jer budak ni..layan beskal sorang2. Meh ler dik join abang2 Kejo Sejarah nii..hehe

 

 IMG_8631

Kitorg sebenarnya menggunakan laluan tadi..ni kire patah balik ler. Kanan kiri jalan dipenuhi pokok2 kelapa sawit.

 

 IMG_8632

Diorang dah semakin jauh kat depan..aku plak sorang2 amik gambiran.

 

 IMG_8634

 

Laluan Rumah Api Bukit Jugra ..sama jalan ke PULAPES.

 

 

 

 IMG_8636

Ini ke bukit nye?…

 

 

 IMG_8637

Beberapa KM dari Istana Bandar, kitorg dah hampir sampai ke jalan masuk Rumah Api. Korarng boleh nampak signboard at tepi tu. Tapi sekali pandang memey tak perasan. Kene banyak kali pandang baru ler boleh perasan..

 

 IMG_8638

Alrite..kene tinggalkan aktiviti gambiran jap. Masa untuk memanjat pulak dah..

 

 

 IMG_8640

..Rasa gayat pun ado..hahaha. Baik punyer memanjat..alih2 turun plak..

 

 IMG_8642

Keadaan jalan ke Rumah Api Bukit Jugra ni agak sempit skit. Kene pelan2 kayuh ler masa memanjat. Tapi..jalan dia memey cun..

 

Dari sini aku dapat shot gambiran diorg nun disinun. Perlahan-lahan aku layan suasana bukit kat sini.

 IMG_8646

Peluang nak ke sini bukannye selalu. So, aku stop jap..amik gambiran beberapa keping moment + view ditepi jalan diatas bukit. Luas mata memandang beb..

 

 

 IMG_8647

..dan disana ler letaknya Pulau Carey selepas sungai. Sungai ape tu? Sg. Klang? Takpe nanti aku tanye Andak..org sini le katakan. Tapi jangan buat2 tak nampak plak..depan mata tu kubur Cina tau..hehe

 

 

 

IMG_8648

..yang ni clear skit..hehe

 

Ok..cukup 2-3 minit stop, aku sambung lagi panjat Bukit.

 

 IMG_8650

Gambiran lagi?…ok laaa nak gerak la ni..adehh

 

 

 

IMG_8651

dah pun sampai ke Rumah Api Bukit Jugra..ni gambiran celah bedah mana ler aku capture ni? haha..asal boleh

 

 

@ Rumah Api Bukit Jugra

Alhamdulillah..selamat sampai ke destinasi ke-2 KMS 3. Time ni masing2 busy dgn urusan parking motor. Termasuk ler aku dari tadi tak dapat turn lagi..huhu.

 

IMG_8652

Yang mana sampai awal..untung ler dapat parking berbumbung. Yang lambat cam aku ni..parking bawah pokok jer la.. :(

 

 

 IMG_8654

Bawah pokok pun bawah pokok la bro..janji ade parking. At least boleh dapat skit gambiran motor dgn rumah api tu.. (ayat cover)…haha

 

IMG_8660

Motor2 yang tak dapat covered parking.. :P

 

 

IMG_8661

Parking hok VVIP punyo deh..

 

 

View Rumah Api + Info Board.

Rumah Api bukit Jugra

Ada info board tentang sejarah Rumah Api Bukit Jugra. Boleh baca kalo racin..tak nak baca skg, amik gambiran dlu lepas baca kat umah yer..

 

Aku share info sejarah Rumah Api Bukit Jugra untuk semua..

IMG_8657

 IMG_8658

IMG_8659

 

So semua dah abis baca ehh? kalo dah jom..kite layan V-Point Bukit Jugra..wuhuuuuuuuu..!!

 

  IMG_8663

Skg pukul 12.00t/hari ++. Matahari baik punye pacak atas kepala. Memey bahang panas amat terasa walaupun kat atas bukit la ni…yang ade dah hilang dari pemandangan..hehe. tak sabo kot? yang set2 bawak camera slow and steady skit..sbb layan amik gambiran dulu.

 

 IMG_8664

Pintu masuk ke Rumah Api..

 

 

 IMG_8666

Close-up skit..

 

Cadangnya nak masuk kedalam untuk gambiran Rumah Api ..tapi security Rumah Api tak tak dapat nak bagi kebenaran masuk. So kat sini jer lah kitorg amik gambiran..

 

IMG_8667

Ko tgk Faiz tu..dah ata tak bleh masuk, dia masuk gak..kekeke. Tercengang brader Security tu..

 

Gambiran Rumah Api..

IMG_8668

 

IMG_8669

dah cukup..jom kite turun. Turun ke V-point ler :P

 

 

IMG_8670

memey aku tak prasan Griffin tgk posing baik punyer time ni. Tau2 dia gelak2..hahaha. Ok la..not bad pe..nice view

 

Skg kita layan gambiran panaurama panorama diatas Bukit Jugra

IMG_8671

Dari sini..kitorg boleh menyaksikan berpuluh2 kapal yang berkonvoi menuju ke Port Klang melalui Selat Melaka.

 

IMG_8672

Muara kat hujung tu katanya Pantai Kelanang dan disebelahnya (kiri) adalah Pantai Morib.

 

IMG_8681

 

 

opsss..! Iklan jap..haha

IMG_8674

apa daa gaya ini mcm..kaku siut! kehkehkeh

  IMG_8676

Griffin..pilot untuk ride KMS 3 ;)

 

 IMG_8678

Sunyi sepi beb kat sini..syiokkk! patut ler aku tak dgr suara diorg ni..semua tgh layan pemandangan..

 

 IMG_8679

Amik angin..rileks..tenangkan fikiran. Memey port baikkk ler kalo nak rehatkan minda ;)

 

p/s: kalo ler angin bertiup sepoi2 bahasa time ni..lagi ler syiokk !

 

 IMG_8680

  Pastikan korang ade insurans nyawa yang tinggi untuk berdiri kat tepi tu yer..! :)

Sempat aku tanya Andak..dia kata sungai ni namanya Sungai Langat..sebelah sana tu Pulau Carey.

 

 

IMG_8682

macam biasa ler..diorg ni tgh sibuk pose gambiran..

 

 IMG_8683

IMG_8693

Ade gak yang lebih suke duk lepak kat sini jer. Ade sorg brader yang layan “Paraglide”..masa sembang2 brader tu kata “berat maksimum untuk penerbangan praglide ni 100KG boleh tampung”.

Korang berani ke kalo dibagi peluang?..

 IMG_8684

Layan gelagat diorg time ni..posing ala-ala model gitu..kehkehkeh

 

 

 

Dan..yang memey dinanti-nantikan, bergambiran di belakang signboard “JUGRA”.

 IMG_8685

 IMG_8687 

IMG_8688

p/s: hajat nak amik gambiran beramai-ramai..tp tripod ‘cinonet’ tu tertinggal kat motor plak eh..

 

dah setel gambiran ni..ade plak suara rakan2 yang bagi cadangan..

Diorg : “..bro..tak nak tinggalkan jejak ke kat sini?..”

Aku : “..ha’aa la..bro, tak teringat plak. Boleh gak nih..”

Diorg : “..tu ler daripada main kikis2 tulis nama..baik tampal stiker..hehe..”

Aku : “..ok..aku tampal, tapi kene mintak bantuan org yg tinggi ler nak tampal..” ceh..dan dan jer ade yg tolong tampal. Tinggi la kot? kehkehkeh

 

Tampal stiker TAYARGOLEK.COM @ Bukit Jugra

IMG_8689

..dan dan jer Zul74 kasi tampal itu stiker. hehehe. Anyway..Thanks la bro sebab kerjasama. Yang Cikgu Pojul tukang tolak..kang tak tolak tetiba terkucil mau bergolek-golek sampai Pulau Carey..haha

 

 

IMG_8690

Yey..!! beri tepukan untuk Cikgu Pojul & Zul74..memey bagus diorg ni..;)

 

 

IMG_8691

So..ni ler kisahnye..bakal menjadi sejarah ni..huhu

 

 

semua dah setel..gambiran dah..tampal stiker pun dah..

IMG_8692

Masa untuk rehat..layan pemandangan yang luas terbentang.

 

   IMG_8695

Rehat..rehat jugak eh bro? tapi sorang pun tak bawak air kat sini..hahaha..kerak teking der..!

 

Lebih kurang 5-10 minit lepas tu..aku  rasa cukup time lah kot masa kat sini. So? ‘Chaltae’ ..!

 IMG_8696

Alamak…longlai jer aku tengok diorg nih..hehehe. Mungkin tak puas lagi kot nak layan pemandangan menarik..

 

 IMG_8697

..adehh! kene panjat bukit lagi plak tu..lagi ler tergegar lutut..

 

 IMG_8698

oppp..! aku steady..!

 

 

 IMG_8699

Tinggi jugak nak memanjat ni..

 

 IMG_8700

Ahhh..lega! baru panjat skit ni..huhu. Memey air ler benda pertama kitorg cari..

 

 

 

 IMG_8701

Lepas pekena air seteguk dua..masa untuk bersiap2 dgn riding gear.

 

Lepas ni kitorg akan menuruni Bukit Jugra..so masing2 pun dah tau..pastikan jarak selamat + turun dgn perlahan2.

 

So ke mana kite lepas ni? untuk destinasi ke-3..kitorg akan ke Hatters Castle. Kat mana tu? Tunggu sambungannye selepas ni..

:D

 

Adios,

-Han-

4 comments:

Sarjan Bluess said...

Wah...cam edisi jalan-jalan cari makan tv3 ni... Bestnya....

khai said...

fuhhhh..rugi - rugi........

yuyu said...

Thanks for info ke Bukit Jugra

TayarGolek.Com said...

Sarjan Blues - meh la join Jen...hehe
Khai - byk lagi ride akan datang. Jomm
yuyu - anytime :)

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com