You Are Reading

16

Andaman Club Ranong

TayarGolek.Com Wednesday, October 24, 2012 ,
Yooossshhh..!
Salam Sejahtera semua..

Misi ke Myanmar akan diteruskan pada hari ke-2 ride. Agenda pada hari ke-2, kitorg akan masuk ke Myanmar. Ape nama tempat tu? semua tu aku akan stori satu per satu nanti yer..

So sekarang, aku akan rewind balik pada 5 OCT 2012 hari ke-2. Jom sama2 kite ikut journey TayarGolek.Com bersama rakan2 yang lain.

DSCN1474
30minit lepas breakfast, kitorang mula bersiap2 untuk destinasi seterusnya. Walaupun misi utama kitorg hari ni akan masuk ke negara Myanmar..tapi ade beberapa tempat yang kitorg kene buat clearance.
Tempat yang pertama adalah di Andaman Club Ranong, Thailand. Tempat kedua pulak adalah Andaman Clun Thahthye Kyun, Myanmar. Ape yang aku akan share pada entry kali ni adalah Andaman Club Ranong, Thailand. Ape bikin kat situ? Nak tau detail….kene baca sampai abis ;)

Jom..!


DSCN1476
Kire2 pukul 9.30pagi waktu Malaysia (lepas ni masa yang aku tulis adalah dalam Waktu Malaysia), perjalanan ke Andaman Club Ranong, Thailand bermula. Urusan check-out dah pun clear sebelum tayargolek.


Cuaca? Hmmm..looks better than yesterday. Hopefully ler sampai ke petang lah hendaknye :)
Tapi pagi tu dah nampak dah tanda2 awan mendung. Mendung tak bererti hujankannn? kite tgk je laa nanti..


DSCN1477
Blur skit gambiran ni…tp ape yang korang nampak kat sini, keadaan di Ranong akan tenang. Tak banyak kenderaan. Aku boleh kata tempat ni mcm kawasan mati ler..nothing special. Tapi kebanyakan mereka yang datang sini especially pelancong luar adalah untuk pergi ke Andaman Club Myanmar..sebab? sebab kat sana ade casino..hehehe. Tapi ade ler lain2 aktiviti..ikut niat masing2.





DSCN1478
Dah pun sampai town Ranong. Macam ni er keadaannye..tak ramai pun orang time ni.




DSCN1479
ok..tayargolek diteruskan meredah pekan Ranong yang selesa menunggang waktu ni. Jauh dari kesesakkan..syiok beb!



DSCN1480
Jarak antara Pathu Resort Ranong (hotel kitorg bermalam) ke Andaman Club Ranong ni cuma kire2 8KM jer. Tak jauh pun..dalam 20minit dah sampai.



DSCN1481
Semalam banyak missed mau tangkap gambiran. hari ni aku balas dendam..pantang nampak view yang cantik dari pandangan mata aku..kasi snap satu kali. Kengkadang tertinggal jauh gak..hehe. 

What to do..ramai yang kata “TG.Com nampak pelik kalo takde gambiran on the bike..”. So demi korang, aku capture mana2 moment/view yang menarik yer :)


DSCN1482
Jalan dah mula bercorner. Kalo tengo betul2..keadaan jalan masih lagi basah sebahagiannye. Kenderaan memey takde. Memey syiok ride mcm ni..tenang..relax..wihuuuuu..! nak cakap ape lagi pun tak tau dah..



DSCN1483
Sesekali langit kebiruan tu bikin view bukit yang tak seberapa tu jadik lebih cantik..



DSCN1484
Cahaya matahari pulak bersungguh2 tu nak menembusi awan tebal yang nampak mcm ada tanda2 harimaujan..hehe



DSCN1486
..but from the other side..ok pula. Err…diorg tu tgh buat ape tu?



DSCN1487
 jalannye memey terbaikkk..! sesuai untuk kaki2 meleper :D



DSCN1488
Bukit-bukau di kiri-kanan jalan. Ranong ni memey banyak bukit-bukau. Cuma waktu sampai sini semalam waktu pun dah malam, so tak dapat le nak amik gambiran..



DSCN1489
Fuhhh..! dah start berpeluh dah ni. Cuaca semakin panas..yes!! I like..!



DSCN1490
Berbukit lagi..ride tetap santai de mantai



DSCN1491
Bercorner..dan corner lagi..
 

DSCN1493
View scenery pagi disebelah kiri jalan..

 



DSCN1495
walaupun jaraknye tak de ler jauh sangat..tp disebabkan jalannye bercorner..jalan kampung, jadi..kelajuan kene ler sederhana. Tengok keadaan. Kalo perlu lagi perlahan..perlahankan lagi :)



DSCN1496 
Ok..dah pun sampai di simpang masuk Andaman Club. “WELCOME TO ANDAMAN CLUB”.

Time ni aku sorang2 jer kat sini. Griffin & Snooke diorg terus masuk ke dalam.



DSCN1498
Sempat lagi amik gambiran kat sini. Bukan untuk aku..tapi kat RED VERSYS..hehe. Saja nak pujuk balik (tengah merajuk skit) :P




P1030302
Ikut je singboard tu..



@ Andaman Club Ranong, Thailand.

DSCN1499
Wowieeeeeeee..! terbaik laaah..! ape yang korang boleh nampa dari sini?




DSCN1500
Stop jap lagi…gambiran beb! Bukan selalu..dan mungkin takkan datang sini lagi :)



DSCN1501
RED VERSYS bergambiran berlatarbelakangkan negara MYANMAR @ ANDAMAN CLUB RANONG.



Takpe..ni baru permulaan. Lepas ni boleh amik banyak lagi gambiran yg best2 ;)

 P1030283
Alrite..dah pun sampai. Kasi parking dulu motor. Ride kali ni memey kitorg bajet betul2 barang yang nak dibawa masa ride. Tujuannye? kat sinilah..kitorg akan tinggal semua bag, helmet, jacket, glove dan lain dalam sidebox. So, untuk ke destinasi seterusnya..kitorg boleh le jalan melenggang kangkung..hehehe




Kalo takde box? Hmmm..kene usung ler helmet/jacket dan lain2..haa tu makan dia!!
Ok..kite tinggalkan dulu pasal tu. Jom..kite masuk ke dalam office Imigresen untuk urusan dokumen.

P1030301
Bangunan Andaman Club.





P1030284
..dan disini ler segala urusan dokumen untuk masuk ke Myanmar bermula.






P1030285
Ape yang diperlukan disini..adalah “passport”. Pihak Andaman Club Thailand, akan menyedia dokumen dan permit untuk masuk ke Myanmar nanti.





P1030286
Nasib baik 3 orang jer..so tak amik masa yang lama. Kalo 30 orang? petang kot baru siap..?kekeke




P1030287
Satu demi satu passport kitorg diorg amik untuk dokumen seterusnya. Takpe..rileks

 

P1030289
kat sana plak (kanan) adalah Jabatan Imigresen Thailand. Lepas siap urusan dokumen, kitorg kene setelkan urusan Imigresen pulak (keluar dari Thailand)




Dah selesai urusan dokumen ke MYANMAR. Dokumen2 yang kitorg dapat mcm kat bawah ni:

P1030290
Myanmar Immigration Card



P1030291
Complete paperwork!  Untuk pengetahuan semua..bayaran Feri dari Ranong Pier  ke Andaman Club Myanmar adalah sebanyal 850THB seorang (2 hala)





@ Immigration Ranong, Thailand
P1030292
Dokumen semua dah ada..skg urusan Imigresen pulak untuk stamp passport keluar dari Thailand.
Perlu diingat! White Card (Depature) akan diamik time ni. Nanti masa balik semula kesini, kitorg kene declare kenderaan sekali lagi.



p/s: kitorg dah buat WHITE CARD 2 keping awal2. So tak payah nak sibuk2 isi form ler nanti ;)



Dipendekkan cerita, urusan dan pun selesai. So skg kene tunggu feri sampai kire2 pukul 10.30pagi. Sementara menunggu..apo laie nak buek?

bergambiran ler kite..! haha

meh..ushar skit tempat ni.

P1030297
Andaman Club



P1030282
Nice view beb! laluan utama ke jeti untuk menaiki feri nanti.



P1030293
Rumah api yang tersergam indah dari sini. korang nampak tak gunung-ganang..bukit-bukau seberang laut tu? Kalo nak tau..itu ler MYANMAR!!



P1030294
Phiewwwwww..!! cun beb..



P1030295
Close up skit bumi Myanmar tu :)



P1030298 
layan jer..lebih kurang sama jer kot?hehehe


P1030300
Lautan yang bakal kitorg seberangi nanti. Just wait and see yaa..



 P1030303
Ok..dah! aku dah kat sini pulak untuk amik view bangunan Andaman Club & jeti.

Tapi..aku rasa mcm ada yang kureng jer!!! hmmm…
jap..aku pi masuk bangunan Andaman Club tu..try slow talk dgn staff/officer on duty. Ape kes??

Haaa..ni kes dia!
Aku masuk kedalam tu just nak mintak kebenaran dengan Imigration Officer on duty utk bawak motor bergambiran kat tepi jeti.
“OK..no problem..!” kata officer tu..wihuuuuuuuuu!! terbaikk boh!

Taraaaaaaaa…!!
P1030305
Buat pertama kalinye..motor kitorg ber-3 bergambiran ditepi jeti..di Laut Andaman..berlatarbelakangkan negara MYANMAR! tak terkata beb..! kepuasan..!



P1030306
wow! kurang jelas tadi..pekata close up skit..! yeahhhh..!

..
Pun mcm kureng gak..! ape yang kureng erk???
P1030307
wooooo..! owner motor takde pulak…hehe. Haaaa…baru le cun skit! ciwahhhh..thumb up!


P1030308
pekata buat aksi sket!! wihuuuuuuuuuuu…! memey ohsemmm abis..! muhahhaha..

OK..cukup!

Skg gambiran solo plak..(ade lagi rupenye) hehe..
P1030309
Griffin & DUSKY BLACK FJR


P1030310
Snooke & BUMBLEBEE V


P1030311
Han & RED VERSYS..


Photoshoot untuk si RED VERSYS..(terdengar bisikannye nak bergambiran solo2 kat sini..hikhik)

P1030312


P1030313






  
 P1030314
P1030315

Tak cukup kat sini..aku bawak RED VERSYS bersiar2 sampai ke hujung jeti tuuu..so far staff Andaman Club ..OK jer ;)

@ Penghujung jeti Andaman Club.
P1030316
P1030317
P1030318
P1030319
Bumi Myanmar jelas kelihatan dari sini. Teringat pulak masa 4 NATION RIDE Dec tahun lepas, RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR buat pertama kalinye meninggalkan kesan tayar dibumi MYANMAR di Tachileik. 



Alrite..masa yang ditunggu pun dah sampe. Staff Andaman Club dah panggil dah nak bawak kitorg ke hujung jeti tu. Feri akan sampai bile2 mase je nanti..

P1030320
opssss…! gambiran dulu deh..


Boleh ler layan video skit mase naik kete takde enjin tu pi ke tempat menunggu..

Lain2 gambiran..
P1030322
Rumahapi dari jarak dekat..



P1030323
Myanmar ..berenang pun boleh sampai. Ada bran? aku tak brannnn..haha



P1030324
dah nampak dah kelibat feri..itu ke ferinye?




P1030325
Myanmar dari sebelah kiri aku




P1030326
ni pulak..sebelah kanan aku


P1030327
ye kot? feri yang akan bawak kitorg ke Andaman Club Myanmar..


P1030328
view lain pulak..nice kan?


P1030332
kalo tak naik kete elektrik tadi,,sure kene menapak beb..


P1030330
Ni ler ruang menunggu..takde sape pun..





P1030329
lambat pulak feri ni nak sampai yerr..



P1030331
ok dah sampai dah pun..






P1030333
skg tunggu feri ni parking cantik2 dulu. Dapat clearance baru le boleh masuk..



So amacam? excited tak nak datang sini? Relax..! aku belum stori abis lagi. Ape2 pun..aku stop kat sini dulu sementara menunggu green light dari staff yang bertugas.

Lepas ni, aku akan share pemandangan merentas Andaman Sea dari Andaman Club Ranong ke Andaman Club Thahthye Kyun, Myanmar. So, jangan ke mana2..kite tunggu sambungannye nanti.

Sebelum tu, aku ingin mengucapkan “SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA” kepada semua rakan2..pembaca blog TG.Com yang beragama Islam. Kepada yang balik kampung..berhati dijalanraya. Semoga selamat sampai ke kampung & kembali semula ke kota.
p/s: raya ni aku balik Penang :).



Thanks for reading! :)
Adios,
-Han-

16 comments:

Q said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

waaaa...cantiknya gamba u all bertiga ats moto tpi jety laut andaman tu..jwles wey..memey ohsemlee bro...wat frame pung cunn woo...


silent reader

Anonymous said...

gambar moto kau kat jeti tu kalo masuk mudah.my dah cantik tu han..hehehe cabot! -APIT-

TayarGolek.Com said...

Q - saya lebih prefer gambiran moment + scenery drp gambiran posing. Gambiran posing tu skali-skala tu ok ler :)

TayarGolek.Com said...

APIT - chaiiiit..!

TayarGolek.Com said...

silent reader - mekasehhhh..gambiran biase2 jer..tak pandai posing2 :)

Anonymous said...

~ Aduhaiiiiii....syok sgt baca page nie...walaupun hajat belom kesampaian lg...sekurang-kurangnya dpt jugak tgk keindahan n panorama tempat2 yg belom terjangkau nak sampai
~ Bro HAN....makaseh bebyk kerna shoot pic tempat2 yg entah bila nak boleh jejak....from Jiwakacau..

TayarGolek.Com said...

JiwaKacau - no problem bro..InsyaAllah sure blh nanti sampai sana.

Anonymous said...

Bro Han....memang teringin sesgt nak ride(kalo ada V)tgk2 tmpt org...
~ huhuhuhu....tetiber jer org umah sound...kalo rasa boleh sambar moto yg syunk dok usha tiap2 hari tu....amik jer la...nanti kempunan pulak...cbr600rr dulu syunk terpaksa letgo coz nak buat kenduri kita kan....
~ Pergghhhh....tak sangka org umah sound cengitu...trus semangat menyemangat...tungguuuu...amik 2nd hand CKD pun cukup la....janji boleh ride....Jiwakacau

Anonymous said...

>>Jiwakacau....perghhh pehni ni baru leh guna nickname JiwaTarakKacauSudaaa....heheheh..apa laei owg umh dh bg greenlight tu..bukan snang n tgok owg umh support minat kita ni..heheh..gua jugak belum masanya...hahhaa

-reader-

Anonymous said...

~ Bro Reader....memula org umah tak suker gak...dpt satu akal...selalu bercerita pasal savecost kalo nak balik kg sensorang (kalo drive byk pakai duit tol n minyak)...hehehehe...
~ Lg satu..hehehehehe...hari tgk pic V dpn wife....hahahahahaha...Jiwakacau

Anonymous said...

tp mcmana kalo wife ckp "kalo awk nk moto tu..bg saya RM yg sama dgn harga moto tu kat saya..pastu awk bebas kemana² saje"
En JiwaKacau tlg bg tip tuk tangani masalah ni..x pun tuan tanah ada idea ke?huhu

Anonymous said...

hahaha..win-win situation namanya...
good idea gaks tu...ahaks...

-wife sambady-

Anonymous said...

hajat dihati harus difolo..kalau tak nanti hati tu merana woo..hehe -APIT-

Anonymous said...

~ bro...memang wife penah ckp cengitu...sy ckp la...dulu yunk ajak kawen...abis moto kesayangan tergadai...skang da dpt kawen...bg la peluang nak nak dpt balik aper yg penah tergadai dulu...hehehehehe.....Jiwakacau

Anonymous said...

ayat manthop bro..
nnt aku guna ayat bernas ni..hehehe

-Anon November 2,2012-

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com