Kapar Motors

You Are Reading

0

KMS 6 @ Johor: Air Terjun Kota Tinggi

TayarGolek.Com Monday, September 9, 2013
Yooosshhh...!
Salam Sejahtera semua..

Semalam dapat jugak aku join Andalas Bikers Syndicate Open House 2013..memey terbaik & meriah event yang dianjurkan oleh ABS. Tapiiiiiii...aku bukan nak stori skg ler, kasi abis KMS 6 stori de mori dulu k.

Aku rasa stori de mori KMS 6 akan cuba tamatkan dalam episod kali ni. Sepatutnye last week lagi dah boleh abis..tp disebabkan kesihatan kurang mengizinkan, kene delay lagi. Ape2 pun Terima Kasih banyak2 buat semua pembaca yang masih sudi tunggu dan tunggu update di TG.Com. Skg tengah prepare utk next Ride ke Koh Samui (revisit) diatas permintaan Rakan2 TayarGolek.Com hujung bulan ni. Doakan agar semua berjalan lancar dan dimudahkan segala urusan.

Ok..berbalik pada sambungan KMS 6 dihari ke-2. Pagi ni rancangannye kitorg akan MENGIGIL kan diri di AIR TERJUN KOTA TINGGI (Kota Tinggi Waterfall). Pada awal2nye kan..diorg mcm 50-50 gak nak pegi sebab HARIMAUJAN..katanye. 8.30pagi sepatutnye dah tayargolek ke sana..tunggu punye tunggu last2 decide "hujan ka..tak hujan ka..kite piiii gak! kene ayaq teghejun pun basah gak kan..sekali seumur hidup mandi sini pun jadik la kaan.." hehe..ayat pancing..

So..9.00pagi kitorg akan gerak ke air terjun.

 Sebelum tu..aku amik gambiran skit view & gambiran sekitar hotel. Al-maklum ler..semalam nak amik dah malam. 

P1060974

Rest Inn Hotel Kota Tinggi..aku bagi rate 4 bintang dari 5 bintang. Semua OK..bersih & service pun ok. Cuma tang bekfes je laa yg ada kalut skit..ngeeee. Blh diperkemaskan lagi akan datang yer. Ntah2 terkejut kot kene serbu dekat 50 org dlm sekelip mata..




P1060976

Bukan nak bohong..but this is the reality - parking ni khas untuk KMS 6 punye geng wooo...hampir2 dpt darah tinggi ler aku ni nak fight utk parking punye pasal.. 




P1060977

At last..they really help us..tempat parking ni tak blh ada kenderaan lain.





P1060978
 Covered lagi tu.. dan yang paling BEST, sekurity yang bertugas akan kire berapa biji motor keluar dan make sure jumlahnye sama bile masuk parking semula. Ni kes malam tadi laaa..

Terbaik..REST INN HOTEL. TayarGolek.Com tak akan teragak2 untuk memilih hotel ni lagi andaikata ada ride ke kampung Abg Ha Lam Ya Mim Kota Tinggi...



Hampir 9.00pagi

P1060979

 Semua motor dah keluar dari kawasan parking. Kasi susun elok2..bagi senang keje nak tayargolek nanti.





P1060980

So amacam boss? bley gerak dah ke? :)

 



P1060981

Jom..kite kasi GIGIL!! Abg Ha Lam Ya Mim jadi tuan tanah GIGIL pulak pagi ni. So aku lepak belakang untuk gambiran...syiooooook nyeee!!


Aktiviti GIGIL pagi ni merupakan aktiviti santai sebelum balik ke KL. Misi dah berjaya..so ni lah hadiah untuk diri sendiri merehat & menenangkan diri dgn alam semulajadi. Suke tak? ngeeeeeeee....




P1060982
 Cuaca yang tadi mendung ala-ala 'ngengade' tu bertuka cerah dah..memey terbaik untuk gambiran.




P1060983

 Suasana pagi di Kota Tinggi...jalan pun lengang. hari minggu kot?






P1060984
 Bile keadaan jalan mcm ni...memey syiok ride + tak banyak halangan. Ride free and easy..relaks2 sambil2 tengok kampung..




P1060985
 Wow..! nice road 





P1060986

Ni apaaa aku amik nih..choiiiiii!
 



P1060987
Kalo diperhatikan..memey la semua tak pakai proper riding gear. Tapi masing2 tau jaga keselamatan..bwk 50-60kmj je. Takde aksi2 tapau-menapau kat corner..kekeke
 




P1060988

Nampak tak? sampai kesudah..posisi tetap sama...


 


P1060989

Haaaa..aku je makin slowdown. Saja kasik chance kat yang lain2 dapat gambiran pulak kan..



P1060990

 Setengah tempat jalan basah..




P1060991

View memey menarik..hijau je mata memandang. Ke korang nak repeat lagi niiii....? :)
 


 @ Air Terjun Kota Tinggi ( Kota Tinggi Waterfall)

P1060992

 dah pun sampai...bukan jauh pun kan. dalam 15 minit dah terpacul kat depan pintu masuk.




P1060993

Tapi sangkut pulak kat pintu masuk..macam ada tol ler. Kene bayar ler nak masuk dalam ni..tapi tak sure brp hengget. Wait n see k..


 




P1060994

Kota Tinggi Waterfall Resort. Jenuh gak nak bag lepas satu2..
 



P1060996 
Nasib baik staff kat kaunter tu bijak. Kasi masuk dulu semua motor..then baru beli tiket. Kalo tak haru wooo..kenderaan lain tak blh masuk..sebabnye? sebab saja kitorg dengki  block jalan..hahhaaha

takde lah..acah jer.
 


P1060995

Haaa...hulur duit + beli gelang. Gelang kertas jerrr...


OK..skg baru tau. Harga tiket masuk utk DEWASA = RM8.50 seorang.








P1060997

Dah dapat gelang...suke leteww!


 



P1060998
 Jom..jomm..!




P1060999

 Tak jauh dari pintu masuk tu adalah kawasan parking yg disediakan. Ni kire paling dekat dengan kawasan air terjun.


P1070001

Untung laa..yang awal2 lagi dekat dengan pintu masuk ke air terjun.


 



P1070002

 Haaaa..! ade info skit pasal tempat ni. Jom baca jap..nampak tak?




P1070003

Kene zoooom skit kot..ok baca sama2.


 Jom masuk dalam...tak sabo2 dah diorg ni nak terjun.


P1070036

 Tak yah penin2..direction ade. Ikut je..




P1070004
 Kene jalan kaki lagi nak ke area tempat mandi mande sambil bersuka-ria..ni view paling depan skali. Air mengalir dengan tenang...




P1070005  
ni plak stage yang lain. Bleh main slide2 kat sini..tapi kene pakai pelampung ehhh. Anak2 kecik..mak sure mak abah korang ade time nak main kat sini k..

 


P1070007

Stage atas lagi skit..haaa yang ni lagi syiok. Tapi mende ni mana2 waterpark adoo..tak jakun la kite :)





P1070008
 Candid sat...uiit? takkan geng Jakarta mai sini?? hurmmmmm....




P1070009
 View lain sekitar kawasan Air Terjun Kota Tinggi..





P1070010
 Syiok gak kalo duduk kat tangga tu..





P1070011
  Jauh dah jalan ni..rasanya mcm dah dekat tapi kok tak sampai2 lagi toh. Tapi dah nampak dah air terjun utama kat depan tu..





P1070020
 Akhirnya...sampai jugak lepas selow2 menapak. Ini lah dia Air Terjun Kota Tinggi yang dicari2..sebulan punye plan woo mau sampai.




P1070021

Wahhhh..! beronok2 diorg mandi air terjun. Kasi GIGIL satu kali jom...




P1070022

e'ehhhh..! baru perasan ada kawan kite tu melambai2 dari atas. Hurmmm..! yang lain2 baru sampai tapi 2 org dah kat atas bukit tu?? huh...power bro..! penangan Kopi Nanduk ke..Kopi Songkok?? ngeeeeee...!




P1070023

 yang ade dah terjun seround dah. Yang ade lak (termasuk ler aku) dok lepak2 lagi..hehehe. Sojuk woooooo..!


Rasa2nye..baik amik gambiran beramai2 dulu. Kang dah terjun..abih semua make-up akak2 pillion kite tu hilang tanpe pedih kan mataeeeee...
 

P1070024

 Gambirannnn..! sape cepat dia dapat..! hahaha...


 Adehhh..! ramai tak puehati ghupernye. Tak masuk dalam frame..haha. 
Ok..skali lagi..!

P1070025
 Kenangan KMS 6 @ Johor di Air Terjun Kota Tinggi, Johor pada 9 JUN 2013.





P1070026
 Wokay...now mandi time! lalaaalaaaa...

"Jom laa..turun! dapat mandi kat sini skali seumur hidup jadik laaa..." hahaha - ayat manis kasik pancing suh kawan2 mandi air terjun.



P1070027
 wihuuuuuuuuuuuu..! pesta air terjun..memey nampak hepi abis diorg ni. 





P1070028
 2nd batch suda mari...kasi conquer ini tempat ehhh..




P1070029

Skali lagi gambiran Air Terjun Kota Tinggi yang memey dah lama terkenal sejak dari dulu lagi..

Gambiran..gambiran jugak kan..mana blh tahan tgk member2 dah bermain air dengan wajah2 riang..hahaha. Aku pun nk terjun gak..tumpang dua kaki derr..

 p/s: nak dijadikkan cerita..camera waterproof pulak tertinggal dalam box. lupe nak amik. So takde ler gambiran main air..hehe.





P1070030

fuhhh..! legaaa..segarrr..! aksi2 lepas berendam kat air terjun..GIGIL beb..!! wihuuuuuu...

 


P1070031

 Haaa...kan dah start GIGIL..mula letew nak cari mende bagi hangat :p




P1070032

 opsss..! sori beb..sori beb..sori sori sori..terpetik camera aku ni...


Lepas hampir pukul 11.30pagi..kitorg mula beransur2 balik ke hotel.


P1070034

Kena "on the selipar" lagi lah gamaknye nak ke motor masing2...

 




P1070035
 hiyaaaaaaaakkk..!! 









 P1070037
" kejap je dah pukul 11.00pagi..macam tak caye" kata Fahmi tuuu...





P1070038 
 opssss...! sori beb..soriiii soriiiiiiiiiiii...pun tak sengaja ni. Mahap yer...ngeeeeeeee


Setel dah aktiviti GIGIL pagi ni...so kitorg akan balik ke hotel terus lepas ni.

Tetiba...
.
.
.

ade sedikit bincang2 skit aku dgn Abg Ha Lam Ya Mim..
Abg Halim: " ..nak singgah kampung saya tak? durian ada laa skit kalo untuk rasa.."
Aku : " Kampung abg jauh tak dari sini.sebab skg dh pukul 11.00pagi.."
Abg Halim: "..tak jauh pun cepat jer sampai kalo bawak Z1000SX..versys lambat ler...ngeeeek.."
Aku : "...hurmmmmm..ok bang! kasi ON..tapi sampai 11.30pagi jer..lepas tu kene balik hotel..ok?"
Abg Halim : " Wokeeyyyyy..!! ..."

So kitorg ada adhoc activity skit pagi ni..main terjah jer.

Ke mana pulak nak pegi ni?  jom ler......makan duriaaa..!
 




P1070040

 Haaa tuddiaaa..parking motor jer..durian dah ready kat bawah...perghhhh! sedap nih..


P1070041
 Bang..durian ade sini. Kat sana takde durian..hehehe





P1070042

Model utama durian Kampung Simpat Empat. Vickyy..! jangan nakal2...hehehe

 


P1070043
 Abih berduyun2 motorsikal beso ni serbu kampung Abg Ha Lam Ya Mim ni...





P1070044
 Masih tercari2 arah..manakah durian!




P1070045
"Eiiiiiiii..! I pun nak jadik model durian jugakk" kata Kak Rose gituwwww.





P1070046

 Maka bermulalah aksi bukak membukak....buah durian ni. :)




P1070047

 Aa...aaaa..aauuuuuuuuummm! ye Aliph..memey ko tengah makan durian tu..hikhikik



 


P1070049
 Asyik makan jer.. tak thrill ler katanye. Skg..pertandingan kupas durian antara Wak Rapid & Vicky..kite tgk sapa champion punya..!



P1070050

Wah..! manyak laju la u Vicky..siappppppp..!

 



P1070051
 ..and now, 2nd round! wihuuuuuuu...! kena ckp Terima Kasih banyak2 kat Vicky laa..dia aje tukang kupas, kawan2 tukang makan..hahaha. Terbaik la Vicky..!



 Mata aku melilau ni..ade nampak sesuatu kaler putih...


.
.
.
.


P1070054

humang aiiihh..! patut la blh pakai Z1000SX abg Halim ni..rupenya diam2 buat part time bawak teksi...kehkehkeh 



P1070055
 Nampak...? elok lagi teksi ni...mcm baru tukar tayar jer. 






 P1070052
 Banyak tu tak de la banyak..katanye. Sini je dah dua bakul..belum lagii yang bawak pokok tu...





P1070053
 "meh..meh..! den nak tunjuk caro yang sebonar2 nyo.." katanye..skill Abg Halim usah dipertikai oiiii...hahaha


ok beb..! 5 minit lagi on the bike balik hotel. 12.30t/hari siappp..!
paling risau kalu bab makan..kadang2 ter'overshoot' masa kalo tak jaga timing betul2. Aku terpaksa  buat mcm ni sebab kalo boleh nak sampai KL nanti petang. Tak nak ler sampai malam...


Dipendekkan cerita..

P1070056

Motor semua dah ready. 12.30t/hari tayargolek. Tapi kene setelkan urusan check out dulu. 

 


P1070057

Cuaca setakat ni panas tapi mendung..memey anytime blh hujan.





P1070058

Gambiran motor dihadapan hotel.

Owhh yer...! beberapa buah motor terpaksa balik pagi tadi sebab ada hal penting yang perlu diuruskan katanya. Waktu balik ni dlm 30 buah motor jer..



P1070059
 Persiapan terakhir sebelum tayargolek balik ke KL. Pastikan takde ape2 yang tertinggal..

Urusan checkout masih belum boleh dibuat lagi..masih menunggu beberapa keping card lagi. Sambil2 tu sedikit briefing untuk next stop lepas ni..


Dipendekkan cerita lagi..


DSCN3747

Semua dah ready..untuk memulakan tayargolek balik ke KL. Mudah-mudahan selamat semuanya..

 



DSCN3748
 Amik gambiran skit...




DSCN3749
 Semua ok? tunggu greenlight dr Abg Zaimi..






 Tayargolek time..!

DSCN3750
Konvoi  KMS 6  telah pun memulakan perjalanan balik ke KL kire2 pukul 1.00ptg. Awal2 lagi masa taklimat ringkas tadi kalo hujan memey takkan berhenti yer..nasib le korang..nasib aku jugak laa..hahaha.


Misi KMS 6 berjaya walaupun satu destinasi tempat bersejarah yg terakhir tak dapat diteruskan disebabkan keadaan cuaca yang tidak mengizinkan. Penuh bersejarah di JB  dan kenangan manis di Kota Tinggi. Selamat Tinggal Kota Tinggi..ada rezeki kite buru belangkas ehhh... :)


DSCN3751
 Beberapa KM lepas tayargolek..skg berada di salah satu simpang traffic light. Motor berbaris dengan cun..2 barisan. Moment demi moment dirakam..ini lah journey seterusnya ke KL.



DSCN3752
 Kembali selase - melalui laluan Kota Tinggi-Senai..lengang sungguh waktu ni. Mata ni skit2 ada lain machiam laa..





DSCN3753
 Rakan2 dibelakang nampak steady. Tapi tak tau lah disebalik fullface tu..ntah2 tengah menguap tahap keluar air mata agaknye..hehe





DSCN3754

Wihuuuuuuuu...! line clear..! up skit speed ke 140kmj..ok kot nooo.

 Dipendekkan cerita, semasa menuju ke pit stop pertama di R&R Machap..hujan turun membasahi bumi lagi. Tapi kejap je..saja nak bagi kenangan selamat tinggal kot? :))

*takde gambiran di R&R Machap. masing2 busy isi minyak..yg hampir2 kering kontang pun ade..ishhh..ishhhh! motor ape teww? :p

Masa di R&R Machap..5 buah motor akan exit di tol seterusnya. Nak balik kampung jap katanye. Aku OK je..yang penting diberitahu awal..so takde le tetiba kaget hilang dari pandangan..

Tinggal le 25 buah motor yang akan terus sampai ke R&R Ayer Keroh, Melaka. Tu kire last stop lah...lepas tu tanggungjawab aku dah selesai..hehehe. Phiewwwwwwww..!


@R&R Ayer Keroh


Tiba di R&R Ayer Keroh kire2 pukul 4.00ptg. Cuaca panas sepanjang jalan. Keadaan highway pun so so lagi cuma kenderaan dah mula banyak. Al-maklum la..9 Sep 2013 ni hari terakhir Cuti Persekolahan. Maka ramai ler mungkin dari balik kampung amik anak2 balik..atau last jenjalan.
 
P1070060
 Isi minyak dulu..RED VERSYS tak isi minyak lah kot. Baru je kurang 2 bar..;)




P1070061
 Ramai gak yang tak isi petrol..dah bajet blh sampai umah terus. Cantikkk..! tp jangan meembat yer..kang tetiba blinking baru hang tauuu..kehkehkeh




P1070062
 Macam berat jer z1000sx tu bah..kene tuka multistrada la kot ringan skit :))




P1070063
 Semua dah siap isi minyak..tarik napas panjang2, kasi relax..kasi tenang. Lepas ni..sapa nak jalan dulu dipersilakan. Aku mcm biasa akan meneruskan ride yang relax...



P1070064
 Ape nye la si Pejal buat tu? ceciter bro..



P1070065
 Nak susun motor cun2 pun tak blh..parking limited. So masuk je la mana2 space yang ade..




P1070066
 Rest time..! chit chat abis2 sebelum bersurai lepas ni..



 Worait..! my turn to get a rest pulak..phiewwwwww..! best tul duduk bersandar ni..


 Lebih kurang 4.30ptg..rasanya elok bebenor kite start balik tayargolek. Hari semakin petang..jauh lagi perjalanan. Dijangkakan akan menempuh traffic yg teruk di Seremban nanti. Get ready je lah ye..


Jom kite..
 P1070067

 Masa untuk berpisah dengan rakan2 TayarGolek.Com yang mengikuti Kembara Mengejar Sejarah 6 di Johor. Pastinye menggamit kenangan..yang 1st time join, harap dapat sama2 lagi nanti.


P1070068
 "Relax la Vicky..jangan sedih yer. nanti kite ride lagi sama2 k.." kata aliph kat Vicky...nak menitik air mata ni..syahduuu. " Air mata jatuh..jangan kutip tauu.." ter dengar suara dari belakang..hehehe




P1070069
 Saat2 berpisah dihentian terakhir setiap kali ride ni ler kengkadang emosi sedih menguasai diri. Ini lumrah manusia kan..InsyaAllah, kite jumpa ride yang lain pulak.



P1070070
 Farid Z8..tetap tersenyum lebar "1st ride dgn TayarGolek.Com..layan tour..hujan..makan sedap..mandi air terjun..makan durian..pehhh! terbaikkk..! nak join lagi nanti.." katanye. tu pasal hepi jerr..







P1070071
 yep..R&R Ayer Keroh adalah hentian terakhir. Lepas ni masing2 akan bawak diri/motor ke rumah masing2. Ape2 pun pesan aku..hati2 & bwk dgn selamat. Dah sampai umah kasik roger aku..



P1070072

Ok..diorg dah siap2, aku pun nak siap2 gak..
 
..dan last gambiran. Plan nak amik gambiran sorang demi sorang + yang couple. Last2 kelupaan..so yang couple ade 3 je. yang lain2 takde ..next time ok..


Gambiran couple KMS6:

P1070073
 Pejal & Erma..1st time ikut KMS. Thanks & Congrats yer..





P1070074
 Aim & Fieza...eiii..korang paling awal sampai nanti kan? exit Nilai katanye...syiok laa

  

 P1070075

 Arwah Abg Syafiq & Kak Mawar..1st time jugak ikut KMS ni. Tapi..inilah ride terakhir untuk arwah Abg Syafiq bersama2 Rakan2 TayarGolek.Com. Semoga apa yang dicoretkan ini sama2 dijadikan kenangan bersama arwah.

"Terima Kasih Han dengan ride ni.." last word dari Kak Mawar sebelum masing2 sarung helmet.
"sama2 kak..Next ride blh join lagi..InsyaAllah" balas aku pulak..aduhh..kenangan ni beb..

Alhamdulillah..semua selamat sampai ke rumah masing2 dan dapat bertemu dgn keluarga tersayang.

Pembaca yanag dihormati sekalian,
Akhirnya, tamat sudah coretan KMS 6 di Johor yang telah berlangsung pada 8&9 Jun 2013 yang lalu. Memey agak lama baru abis..tapi setidak-tidaknye, kepuasan untuk aku share setiap detik dan saat KMS ni tercapai. Mudah2..stori de mori & gambiran yang dikongsi ini serba sedikit dapat mengimbau kembali memori KMS 6 yang lalu. 

"..Sebelum terbit matahari lagi masing2 dah berkumpul untuk MISI KMS6 @ Johor. Bersemangat untuk sama melihat tempat2 sejarah di Johor. Sepakat untuk tayargolek sama2, makan sama2... tour ke tempat sejarah sama2..berhujan + kene ribut sama2..menggigil sama2..makan durian sama2...isi minyak botol je tak sama2..hehe. Itulah detik2 KMS6 yang masih segar dalam ingatan. Itulah journey yang dilalui..dan itulah destinasi yang sama2 dirasai. Penat..peluh..debu..dahaga..lapar..semua tolak tepi. yang pasti...MISI!  Secara jujurnya, KMS ni benar2 mengeratkan silratulrahim & persahabatan kpd semua rakan2 TayarGolek.Com tak kire agama & bangsa..seperti KELUARGA. Tahniah kepada semua peserta.


Akhir kata, sebagai organizer KEMBARA MENGEJAR SEJARAH 6 ini, TAYARGOLEK.COM mengucapkan jutaan TERIMA KASIH & TAHNIAH kepada semua rakan2 yang menyertai KMS6 ini, terutama skali rakan2 yang membantu melancarkan perjalanan KMS6. Dengan sokongan anda semua, KMS6 berjaya dengan lebih bermakna lagi. Bagaimanapun, aku harapkan agar semua berpuashati dengan ride KMS 6 ini. Tapi sekiranya ada yang terkurang dalam KMS ni..aku mohon maaf banyak2. 

Andai ada komen2 atau cadangan2 yang mungkin boleh diperbaiki, jangan malu2..emailkan aje di han@tayargolek.com.

 Jadi, sekian dulu stori de mori kali ini. "selagi tayar bergolek..selagi itu tayargolek.com menemui anda..". Kite jumpa lagi dalam ride2 yang lain akan datang. Terima Kasih kerana sudi membaca..ride safe to all..!

Adios,
Han














0 comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com