You Are Reading

0

KMS 6 @ Johor: Kubu Kota Tinggi

TayarGolek.Com Thursday, August 29, 2013

Yoooossshhh…!

Salam Sejahtera semua..

 

Entry hari ni aku akan sambung perjalanan KMS 6 @ Johor dihari ke-2 pulak.

Secara officialnye, KMS6 dihari ke-2 akan bermula dgn sarapan pagi di hotel & seterusnya kitorg akan ke Air Terjun Kota Tinggi (Kota Tinggi Waterfall). Tapi..aku & Griffin ada agenda skit pagi tu. Memey kite dah decide untuk tak masukkan dalam aturcara KMS 6 sebabnye untuk ke tempat bersejarah ni perlu bertolak seawal 6.30pagi sebelum matahari terbit. Mungkin agak payah nak bawak semua..tu sebab decide untuk gerak 2 buah motor.

 

Seawal 6.00pagi lagi aku & Griffin dah bangun + siap2 untuk tayargolek ke tempat yang dirancang. Takde le jauh sangat tempat tu dalam 30KM je pegi-balik. Apa yang aku nak share nanti adalah satu bongkah simen padu atau KUBU ditepi jalan Kota Tinggi-Mersing.

 

6.30pagi..tayargolek time..! Memandangkan 6.30pagi pun masih lagi gelap..so kitorg decide dulu isi minyak penuh2. Nanti tak payah kelam kelibut nak isi minyak..hehehe

 

@ Kubu Kota Tinggi ( Kota Tinggi Pillbox )

P1060939

Lokasinya tidak jauh dari hotel tempat kitorg bermalam..kire2 15KM perjalanan. Ngam2 sampai sini pukul 7.00pagi..memey cantik dah tu matahari sedang elok keluar. Waktu terbaik untuk gambiran tanpa flash.

 

Sejarah Kubu Kota Tinggi:

Sebenarnya ada banyak kubu ni sepanjang jalan Kota Tinggi-Mersing, tapi kitorg amik yang paling dekat jer. Kubu ni dibina masa zaman Perang Jepung dulu oleh pihak British bertujuan untuk menghalang kemaraan Tentera Jepung waktu tu. Kubu2 ni terletak betul2 ditepi jalan..mungkin itulah tujuan yang nyata supaya dari jauh dah boleh nampak.

ok..itu sejarah ringkasnye. Walaupun tak detail..sekurang2nye kite dah tau sebab benda ni dibina..

 

 

P1060940

Gambiran RED VERSYS berlatarbelakangkan KUBU KOTA TINGGI.

 

 

P1060942

Ada 2 kubu dikawasan ni..satu disebelah kanan jalan dan satu lagi disebelah kiri jalan.  

 

 

P1060943

Suasana pagi di KUBU KOTA TINGGI. 2 kubu dikiri dan kanan jalan..

 

 

 

 P1060945 

Kalo dilihat dari dekat..korang akan nampak dinding kubu ni ada kesan tembakan. Mungkin dulunye berlaku pertemburan antara Tentera Jepun & Tentera British..

 

 

 

 

P1060947

Lubang ni pulak digunakan untuk skodeng keadaan jalanraya. memerhati kenderaan/orang dari arah depan jalan..

 

 

 

P1060948

Zoom out skit..2 lubang ni yang menghadap jalan ke arah Mersing..

 

 

IMG_6167

DUSKY BLACK FJR pun tak nak lepaskan peluang untuk bergambiran dengan KUBU yang penuh dengan sejarah.

 

 

 

 

P1060949

Ini pulak kubu satu lagi disebelah kiri jalan..

 

 

 

P1060950

Ini kedudukan sebenarnya..jalan Kota Tinggi-Mersing waktu ni agak sunyi. Tapi skali sekala kereta lalu memey laju2..

 

 

 

P1060951

Cuba tengok dengan teliti..ketebalan simen konkritnye tu. Agak2 berapa inci ye?

 

 

 

P1060952

view  dari arah bertentangan pulak..

 

 

 

P1060953

2 kubu di kiri dan kanan jalan..

 

 

 

P1060954

Laju kete tuuu..memey jalan ni lurus. Syiok laa kalo nak lagan sprint :p

 

 

 

P1060955

kalo berdiri dari sini..permukaannye nampak berbukit skit. Pandangan jalan kat depan tu agak terhalang. So hati2 la yer..

 

 

 

P1060956

Skg kite tengok dari dekat lagi. Ada pintu masuk ditepi nya dan lubang disebelahnye. Tapi pintu ni dah ditutup dgn batu bata. Mungkin ada sebab kot? Kalo tak tutup kang jadik port lain pulak nanti..haha

 

 

 P1060957

Gambiran dari tepi..

 

 

 

P1060958

Semua dah di tutup..sebab dah tak digunakan lagi

 

nak tengok tak mcm mana keadaan dalam kubu ni..jomm!

 

IMG_6173

1st time gak nak tengok mana rupe dalamnye. So..mcm ni la rupenye, siap ada tangga lagi kat dalam tu.

 

 

P1060959

ok..last gambiran – RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR @ KUBU KOTA TINGGI

 

 

Dipendekkan cerita..

 

20minit perjalanan..sampai semula dah hotel.

 

P1060960

Timing yang cun..sampai2 terus breakfast.

 

 

 

P1060961

Cafe Rest Inn Hotel cuma bersebelahan dgn lobi je. Masing2 dah bangun untuk breakfast..

 

 

 

P1060962

Aiii..kang Rapid, ndelok waie? ngombe desek kang..ojo isin2”  -  ayat versi Bahasa Jawa..huhu

 

 

 

P1060963

Wow..! pillion KMS 6 kite semua dah setel? pantas..hehehe

 

 

 

P1060964

Ada yang masih santai2 lepak & sarapan kat luar..semua segar bugar dah lepas dapat rehat yang cukup..

 

 

P1060965

…yang dok mengelamun jauh pun ade..ngeeee

 

 

 

P1060966

“haaa..sape2 nak buat PL & Housing Loan dgn Bank Rakyat boleh contact saya” kata abg Dzuljuri..hehehe

 

Makanan yang disediakan..secara jujurnya sedang2 aje lah..kire OK la. Cuma dalam hal ni..memandangkan KMS 6 ni mencecah 50 orang..pihak hotel sepatutnye bersedia lebih awal dgn jumlah makanan yang disediakan. Jadik..takde la kes tunggu makanan. Aku dah confirm 2 minggu awal dah pun jumlah bilik untuk KMS 6 ni..dah boleh kira dah kan berapa ramai orang nanti.

Lain2..takde masalah. Semua OK..!

 

P1060967

Jpm..serbu..! makanan dah sampai lagi…

 

 

P1060968

Nasi lemak ada..kuew tiaw gorang ada..pilih2!

 

 

P1060969 

Kesian Jaja ni bertungkus lumus untuk memberikan perkhidmatan terbaik untuk abam2 & kakak2 KMS 6..

p/s: eh Jaja ke namanye? lupa laa..sapa hingat?

 

 

 

P1060971

Haiiiiiip..! ko pun nak amik gambiran jugak ye Mon? hahaha..kantoi!

 

 

P1060972

Senang citer..geng KMS 6 je yang conquer  cafe ni..hahha.

 

Alrite geng..bagi masa skit kawan2 sarapan pagi. Lepas ni..ada aktiviti GIGIL yang ditunggu-tunggu..

Kite tunggu update seterusnya nanti..

 

Adios,

Han

0 comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com