You Are Reading

3

KOH SAMUI REPEAT : Day 1 KL - Sadao

TayarGolek.Com Monday, October 7, 2013
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

Hari ni..akan bermula ler episod stori de mori KOH SAMUI REPEAT yang telah berlangsung pada 26-30 SEP 2013. Seperti yang aku bgtau sebelum ni, 16 buah motorsikal kesemuanya yang mengikuti trip kali ni. Bermakna, trip kali ni memey MAX 16 org/motorsikal. Alhamdulillah..semuanya telah disusun rapi untuk tentative program ke Koh Samui ni. Tapi aku kadang2 lebih bersifat terbuka utk semua aktiviti..ikut mana yang diorg selesa. Rata2 jawapannya "kitorg ikut je la mana2 Han.." haa..so aku ucapkan jutaan TERIMA KASIH dgn 100% kepercayaan yang diberikan.

Sebulan sebelum ride, aku dapat beberapa info dari rakan2 terutama sekali Lan Dungun yang berkongsi maklumat katanya "ada rusuhan di highway Phattalung ke Nakhon Si Thamarat" disebabkan kes penurunan harga getah di Thailand. So laluan utama telah ditutup, org kampung berarak sepanjang laluan tu. Seminggu sebelum ride, keadaan masih lagi bekum reda. Aku dinasihatkan supaya menggunakan route alternatif untuk mengelak sebarang kejadian yang tak diingini.

Langkah awal telah dirancang..keputusan yang aku amik, melencongkan laluan ke pesisir pantai terus ke Don Sak. Jadi, kalo ikut kiraan jaraknye cuma lebih 32KM sahaja berbanding menggunakan laluan Phattalung-Nakhin Si Thamarat. Apa yang terbaiknye dan menariknya menggunakan laluan pesisir pantai? View & scenery yang cantik..dan juga keadaan berangin tepi laut. Bak kata diorg yang ikut ni " view terbaik bro..enjoy the journey". Itula target aku sebenarnya, mahukan diorg ni enjoy dengan journey/perjalanan sepanjang ke destinasi. Itu ler maksud "tayargolek"..hehehe

alrite..jom kite ikuti sedikit perjalanan di Hari pertama KOH SAMUI REPEAT bermula di R&R Rawang ke Sadao.



@R&R Rawang

Seminggu sebelum ride..satu TTS untuk taklimat ride KOH SAMUI REPEAT kitorg buat di Suria Teh Tarik, Setia Alam. Malam tu serba sedikit penerangan tentang jadual perjalanan, tentative program, waktu/masa yang akan digunakan, dokumen2 yang perlu dibawa dan sedikit tips keselamatan semasa berada di Thailand. Masa untuk RV & tayargolek dari R&R Rawang telah dipersetujui semua pada pukul 9.30pagi.

Maka, dihari kejadian..aku takde le buang masa untuk beri taklimat ke ape semua tu. Sampai R&R Rawang..isi minyak, pekena air panas..tunggu yang lain2 sampai..cukup time 9.30 - tayargolek. Sapa tak sampai lagi..memey kene tinggal. Jumpa di Next pit stop k.. :)

*Dengan cara ini..semua 14 peserta ni memey jaga timing. Diorg tau betapa bernilainya "MASA" sewaktu ride ni. Thor baekk..!

Ikuti stori de mori seterusnya..



 15 minit sebelum tayargolek..semua dah ready untuk persiapan terakhir sebelum tayargolek. Akmal - dengan motor "baru" ..katanya beli GS1200 ni semata2 untuk ke Koh Samui? betul ke Mal?..555






14 buah motor dah berada di R&R Rawang. So..mana lagi 2 bijik?

1 bijik lagi akan tunggu di R&R G. Semanggol - Ainuddin tggu kat situ katanya..sebab dari Ipoh.
..dan 1 lag, Aleng akan gerak esok awal2 pagi disebabkan hal yang tak dapat dielakkan. OK..berita diterima. Harap selamat perjalanan..


15 buah motor akan melepasi border Bukit Kayu Hitam - Sadao hari ni.

Pijal, Lim "Hap Chai" & Sarom..kasi landing2 dulu katanye..






Yang 1st time join ride bersama TayarGolek.Com lebih2 melepasi sempadan negara..sure excited. Tapi banyak kali aku pesan "relax..relax..relax. Jangan over excited..tp sentiasa fokus "..hehe. Mana tak cuak bai..program dibawah organize TayarGolek.Com..mau semua selamat pergi & balik.



Oraite geng..! 5 minit kasi on the bike..!

Tak citer banyak..signal 5 minit make sure semua ready tayargolek.



Pijal deng KLE500 nye. Legend motor ni..






candid skit dari tepi..hehe



Aisey man..! Jojo suda perasan ler aku amik gambiran. nah satu keping utk Jojo "Rider Comel" :)




Anak-beranak ride naik moto sama2 - Abg Marzuki dan Iwang aka Iwan FZ1. 2 hari sebelum ride..diorg kata nak ikut. Nasib baik memey ada slot..phiewwww!




Adimz bergambiran dgn motor barunye Multistrada 1200..kehkehkeh. Awal2 dah amik berkat bro? :P




Oiit Liph..! tak nak ride kaa ? " jap..jap..nak punchcard dulu buat yg tersayang .." katanye.. :))

Sebelum aku terlupa..kasi pacak tripod "cinonet" dulu. Haaa..ni utk gambiran beramai2 ler sebelum tayargolek..



 Gambiran beramai2 sebelum tayargolek @ R&R Rawang










95% semua dah siap. Tunggu lagi skit..






RED VERSYS pun dah ready dari tadi..






2 minit lagi tepat 9.30pagi..





..dah mcm nak start race plak kan?..hehehe..



Amik position bahagian depan..




motor kasi susun skit..




Alrite..tayargolek time..!
 
Dengan Bismillah..kitorg memulakan tayargolek menuju ke utara. Keadaan highway PLUS waktu sangat2 baik sekali. Cuaca terang benderang..trafik tersangat laa lancarnye. 




Ushar skit diorg ni kat belakang amacam?




Tayargolek dengan kelajuan santai 130-140kmj. Aku harapkan masing2 relax sewaktu ride..




Kengkadang aku bg  signal bg diorg overtake perlahan2. Time tu le..gambiran demi gambiran aku amik. Baru je nak setting camera..Pijal suda mula memotong dengan KLE nye..(power KLE ni..selamber je tapaw semua motor ) hehe..





Sebijik demi sebijik memotong..




Multistrada mula beraksi..yeah! steady banget la bang..!!




Aliph..in action dgn ER6N nye..






Akmal dgn GS1200 barunye..hehe.






Lim "hap chai" nampak laju waktu ni.."GTR maa..apa bikin pelan2 bawak..!" hehe..katanyee :))



Radi yang cool..




Adimz bersama "Pearl White"..menjadi bidan terjun menggantikan tempat Saari Z1000SX disebabkan penarikan diri disaat akhir. Ini betul2 REPEAT ke Koh Samui ni dimz..ngeee





Jojo "Rider Comel" dengan penuh gaya tersendiri..cewaaaaaaahh! Thumb up tuuuuu..!! :)




Iwan pulak..aihhhh serious je ko ni wan? :p..fokus katanye.. haha



Godang pulak...pun REPEAT jugak ni..


Tuan Pejal..in action. "123..123..test test over.." - haaa ni ler kod aku ngn Pejal time pakai radio waktu ni..haha.



Tak banyak aku nak citer pasal perjalanan dihari pertama, sebabnye..ye la higway PLUS kan korang semua dah biasa lalu/tengok/benti rehat..jadi, ape yang aku nak tunjuk adalah lebih pada gambiran2 on the bike je..




Besar mana cc motor tu..masing2 tetap dengan ride yang santai.









Skg cubaan memotong diorg semua ni pulak..aduii! jenuh nak kejo kedepan nih..meter aku dah 170kmj ni. Ni diorg yang laju ke..atau motor aku yang selow? choiiiii...! hahaa







Berusaha itu tangga kejayaan..pelan2 mengayuh untuk sampai kedepan semula..









sempat lagi amik gambiran...waaaaaa lu manyak emsem la Mal dgn ini motot.. :))







Cubaan menapaw RED STRADA..ngeeeeee




Yesss..! kene tangkap dah gambiran..RED STRADA..RED VERSYS. hurmmmmmm...ok fokus pada tunggangan..hikhik.



Dipendekkan cerita, kitorg dah pun sampai ke Next pit stop di R&R Tapah.

Lebih kurang pukul 10.30pagi dah sampai Tapah dah..






Lengang..ni le syioknye ride time org keje. Lancar sepanjang masa..phiewwww!




Isi minyak skit untuk topup..







Tak payah nak berebut2 atau tunggu turn kat stesen minyak. Masa jimat banyak wooo....






awal siap CBR ni..










ok..kite rehat jap dalam 15-20 minit break.


 ...ada beberapa buah motor yang lain parking kat sebelah sinun pulak. Jom..lepas sana jap..



M/Strada dgn FZ1 memey tak bleh dipisahkan..kemana2 tetap bersama  :)









Blh tahan gak KLE..140kmj pun selambe je ikut. Ko kelentong aku eh Pijal ? hahahaaa..puii






Masing2 maih lagi steady..baru 1 jam tayargolek dan baru je sampai Tapah. Jauh lagi perjalanan. Total distance untuk hari ni kire2 480KM.






OK geng..abih sebatang ni kite "chaltae"..






cukup 15 minit break..

Kite sambung tayargolek lagi k..








Next pit stop kat R&R G. Semanggol aka Bukit Merah.






Tunggu yang lain2 siap..




Amacam Radi? OK? ..dia tunjuk "peace" tu ok sangat leteww..




Waktu skg kire2 pukul 11.00pagi..cuaca pun so far takde tanda2 harimaujan. Yang bawak baju hujan tu nasib la yer..walau hujan mcm mana pun aku takkan stop..hehehe.








Semua OK? ..alrite jom..tayargolek time!







Lupa aku nak bgtau. Ride kali ni aku sebenarnya pakai camera baru..ala camera compaq biasa je. So gambiran dari awal + on the bike aku guna satu camera jer. Tapi still bawak 2 lagi camera sebagai backup. mana ler tau peristiwa lama berulang..huhuuuuu.


*nanti tolong comment skit gambiran dgn camera baru ni k..


aisey man..terfokus kat aku daa..so gambiran belakang pulak blur







Menghampiri Exit 132 ke Tapah. Aiiiih..mcm terdengar suara dlm radio ni "cameron..cameron..!". Ko jangan macam2 oiii..hahhaa.





memey menjadik port faveret aku amik gambiran kat area ni..walaupun dah kire biasa la tempat ni, tapi pada aku view tetap lain setiap kali lalu. Aku memey giler scenery wei...syiok layan.

Bukit bukau  yang kebiru-biruan..walawehhhhhhh..!!






Ni la view yang aku dapat waktu ni. Al-maklum ler..dah duduk depan kan..hehe. Jap lagi aku suruh diorg kedepan pulak. Kite amik gambiran aksi diorg berlatarbelakangkan bukit.








syiok weiii ride dengan highway yang lengang. Tak perlu bawak laju pun..bawak relax2..nikmati ride anda.









Ushar skit kawan2 kat belakang jap. Wihuuuuuuu..! diorg pun sempoi..relax2 jugak










Pemandangan demi pemandangan aku capture. Inilah journey yang ingin aku kongsikan bersama..








View dari side mirror RED VERSYS...

OK..satu lagi port faveret aku kat depan tu. Tiba masanye bg signal kat diorg potong selow-selow k...



"Kenderaan berat ikut kiri"..huhu... - aksi diorg bermula..biru sungguh bukit itu.

p/s: gambiran adalah ori tanpa sebarang editing.



Masing2 mula maju ke depan..aku plak memperlahankan + maintain kelajuan..



nice lah..! cuaca yang baik utk gambiran..


Jom ler..kite sama2 layan gambiran ni. Biarlah gambiran ni berbicara...ewahhhh!






















@ IPOH

..dah pun masuk Bandaraya Ipoh..



..faveret port yang seterusnya..kawasan bukit bukau Batu Kapur..


Ready gang?? Jommmmm...wihuuuuuuu..!!

..pun sama jugak la..layan je gambiran ni ..












Aksi marhain dari Paiz..steady la bro. Memey "jempol"..!





skali lagi laahh..hehe



Bergaya sunggoh la Abam GS ni..fewwwiiiit..!


semua slow down skit..takut2 ade speed trap..ngeeeee




Sarom in action..



Aweiiiiiik..!



Radi...




Pijal..



Adimz....



alamak..dah start corner ni..


kasi diorg depan la..aku cuak skit tang corner2 ni..



Pantang suh potong ..bedesuppp poie ehhh...







nak masuk terowong...








Terowong suda maaarii...



Wihuuuuuuuuuu...!



Test gambiran dalam terowong skit..





Hmmm...not bad gak camera ni :).





Aksi layan corner..skit2 je ehhhh..



Aku try amik sebanyak yang mungkin..



huhuuuu...gayat weih..





corner lagi...dan lagi..laju diorg kat depan ni.. Tak terfolo teman..





Gambiran..gambiran jugak, keselamatan pun kene jaga.






ok..dah cukup! selow down skit ehhh..





Skg sapa nak laju..silakan. Aku nak selow2..takut nih..




MTS mula memotong RED VERSYS..



..dipendekkan cerita kitorg dah pun sampai Sg.Perak. Skg menyeberang Sg.Perak melalui Jambatan Sultan Azlan Shah..


Steady laaaa...



Kawan2 kat belakang so far takde yang tertinggal..





o'oooo...slow down! jalan ditutup sebelah..






Alhamdulillah..setakat ni tayargolek adalah lancar.






@ R&R G. Semanggol
 

Berhenti kali yang ke-3 di R&R G. Semanggol. Kali ni..kitorg akan jumpa lagi sorg yang menunggu kat sini. Mana Ainuddin ni?




whoppp..whoop.! gambiran dulu k..





Yeahhh..!!




Motor kasi susun cantik-cantik..pastu kite pekena air pulak..




15 buah motor kesemuanya setakat ni..




Gambiran motor lagi..




..dan lagi skit..


Jom..pekena air dulu.

Akhirnya..dapat berkumpul kesemua 15 rider ke KOH SAMUI REPEAT. Ainuddin(kanan)..1st time jumpa semua. Sebelum ni jumpa kat wassap jer..hehehe



yang dok  busy 'punchcard' pun ado..yang tengah2 tenang2kan fikiran pun ado..




yang tengah melantak pon ado..eh! gambiran aku ni..woii! sape candid aku nih..choii..muahahaampeh



rehat..dan rehat. Lapo laa..kasi makan dulu laa

Masa break kat sini kitorg set 1 jam. kire2 pukul 1.30ptg baru start tayargolek semula..

Dipendekkan cerita lagi..

Tak sampai 1 jam pun..tepat pukul 1.00ptg ..kitorg decide tayargolek lagi. Tapi ape2 hal..isi minyak dulu k..


Biar perut kosong...jangan tank minyak kosong..lalalaaaaa..




Burrpppp..! perut ada kenyang + tank motor pun dah penuh. Baru le senang hati...



5 minit..ready!


Lepas siap isi minyak..hampir pukul 1.30ptg kitorg sambung tayargolek ke nxt stop @ R&R Gurun.



Ini Lim..manyak hepi maa gambiran kasi angkat manyak..hehehe


Pasal R&R Gurun..dapat info mengatakan Caltex & Pengurup Wang kat R&R Gurun ditutup sehingga bulan NOV 2013. Jadi, kitorg akan tetap berhenti jap..kasi ushar line skit kot2 masih bukak. Kalo tak kitorg terus shooot ke Changlun..





Masih menunggu yang lain2 siap isi minyak..





1.30ptg..tayargolek



kasi potong citer lagi..

*masuk R&R Gurun..memey kepompom Caltex & Money Changer tu tutup sbb tengah buat renovation. Baik punye setting..nak shoot k Changlun, tetiba dtg sebijik mercedes, Apek tu bgtau "u olang mau bikin insulans ka? sana belakang ada bukak ma..

"Huh! ada kaa?" kasi pusing seround..+ kumpul passport semua. Last2 cari takde..muahahhaaaha. Kene scamm dgn apek..puiiih! rugi 40 minit kat situ..


@ Changlun

Sampai Changlun dah..lepas meredah hujan lebat kaw2 tanpa notice. Dah tu pulak 5 minit je ujannye..waduhh! hujan rahmat..kasi sejuk badan letewwww..


Mcm trip sebelum2 ni, tugas aku skg ..akan kumpulkan semua passport & salinan geran motor untuk tujuan Thai Insurance & White Card (arrival/departure).


So kengkawan..kite kasik relax dulu k..sementara diorg process insurans * white card.




Aku pun sebenarnya 1st time gak buat insurance kat sini + tukar duit Thai. Skg agak kurang cun skit rate RM vs THB. RM jatuh..rugi banyak tukar duit skg. Rate kat sini pun RM10.44 utk 100THB. Hmmm..nak tak nak kene tukar jugak ler..




Insurance..



Tak ramai orang waktu ni..



Siap urusan insurance & tukar duit...'chalte' terus ke border.




On the bike..!

..dah tak jauh dah nak sampai Bukit Kayu Hitam..sikiiiiiit je lagi k..


@ Bukit Kayu Hitam

Berenti jap kat sini..minatk masing2 keluarkan passport untuk keluar dari Malaysia. yang dah ready tu takde masalah..





Jom..! kite setelkan urusan border secepat yang mungkin..


@ Sadao, Thailand.
Aku skip la yer stori kat Sadao..ala mcm biasa cop imigresen & Kastam. Tu je

Sampai hotel kire2 pukul 4.00ptg Thai Time. (lepas ni guna waktu Thai). Selesai urusan checkin..6.30ptg kuar makan malam.


View depan hotel..





Uiiii..diorg awal2 dah turun pekena ayaq nyoq..cantek! malam ni bleh lepak sini..



Satit Grand View Hotel..




Relax2..layan wifi tunggu kawan2 turun. Lapo kot? Tapi aku lepas makan kat R&R G.Semanggol tadi..perut ada lain machiam ler..adehh! sakit perut..




Macam dah ada semua..mcm ler. Err..sape lagi takde?

tunggu Adimz & Aliph jap..takkan tido kot? :p


sabo ye kengkawan..plan 6.30ptg terpaksa delay skit sbb kasi tunggu semua turun k..



sembang2 dulu ape2 yang patut...


ok..on the selipar! kehkehkeh...


Nak makan kat mana..makan ape..aku open kat semua. Kasi decide la k..



Aihh...busy pulak jalan ni ..




Sabo..sabo..toleh kanan-kiri dulu.. :)






wachaaaaaaaaa..! gaya abam bawak Gee Ess..ngeeeee




Keadaan sekitar Sadao..




Alrite..masing2 pilih nak makan kat sini. makan nasik berlauk ayam goreng + daging salai. Nyumm...terliur dah nih..



Kepak ayam Goreng...




Tudddiaaa..beso2 nye peha ayam niii..



Huiii..! petai bako pun ada? Hmmmm...Lim punya feveret ni..



Daging salai...




Sementara order siap..amik la gambiran skit.






Banyak stall2 muslim kat sini. Memey tak susah nak cari makanan halal..





masih setia dan sobar menunggu mangkanan..ye la perut dah lapo, 2 minit pun mcm 2 jam..ye dok?


cewahhhh...sempat lagi posing. Control lapo letewwwww...




Berkat kesobaran yang tinggi..maka terhidanglah makanan untuk malam ini. Ayam goreng & Daging salai menggunakan konsep "abis makan..tambah lagi"..hehe. memey terbaik la daing salai tuu..





Tuddiaaaa..ayam gorang dah losap. tambah lagi weii..hahhaaha. Kesian dia..lapo yer





Bismillah..haaa makan2! jangan tengok aku mcm tu Din..seram aiii..ngeeeeee


Semua pun dah menunduk tak dongak2...ok laa aku pun nak makan jugak.





ok Jo?..kalo tak cukup tambah lagi yer..make sure ko kenyang k :)





Niddiaaaaaa...Daging Salai dgn pencecah nye...perghhhhh! mabelesss..!


OK last  gambiran...kitorg nak makan dulu.


Lepas makan..aktiviti free & easy.

Alrite..itu sebahagian pengalaman yang dapat aku kongsikan buat semua pembaca TayarGolek.Com. Alhamdulillah..perjalanan dari KL - Sadao sejauh 482KM untuk Day 1.

Esok, akan bermulanya perjalanan sebenar dinegara Gajah Putih ke Koh Samui..yang mana kitorg akan menggunakan laluan pesisir pantai ke Don Sak.

Kite sambung lagi seketika nanti..

Adios,
Han









3 comments:

Hasmizal said...

Daging salai @ daging bakar kat gerai Kak Nab sedap. Gerai hujung sekali.

Anonymous said...

Salammm......
Lama x masuk sini..bz practikal...masuk2 dh ada Koh Samui Repeat..apa yg syiok bro smpai merepeat ke sinun..cerciter cerciter..hehehhe..

Btw syabas to all rider berpeluang meluaskan jajahan masing2...lg banyak mengembara lagi banyak pengalaman..ye dak?

btw notbad jugak camera compaq..time mlm pun clear..siang lagila...camera apakah itu?hehhehe

ok bro all the best!

-ManKL-

Azmadi Azizan said...

Fuhhh...ok jer camera baru ni..cun gk gambiran sumer..hee

- Alchemist -

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com